Om edderkopper og kritisk tenking

206437 7104125860 7600 nJeg hater edderkopper. Jeg hater å ha dem i samme rom som meg. Ja, jeg vet de er der, men jeg vil helst ikke se dem. Og enda verre er det om de er frekke nok til å tråkke på min kropp. Med alle sine åtte ekle ben. Da freaker jeg ut. Seriøst. Får jeg en edderkopp på meg hyler jeg som et lite barn, fekter febrilsk med mine fire lemmer, og vurderer om jeg skal hoppe ut fra balkongen i sjette etasje eller bare sette fyr på meg selv.

Men det finnes noe verre. Tenk å få en edderkopp i munnen. Yuck. Det er lite som høres verre ut enn det, men i følge kjent viten er det slik at hver av oss i snitt svelger åtte edderkopper i året mens vi sover! Jepp. Du har sikkert hørt det før. Åtte edderkopper vil hvert eneste år ha klart å forville seg inn i din åpne munn mens du ligger der og snorker. Og uten at du selv er det bevisst vil du smatte litt og svelge, rulle over på siden, og sove videre.

Men vent nå litt. Kan dette egentlig stemme? La oss bruke våre skeptiske tentakler for å ta og føle litt på denne påstanden. En ting min far lærte meg da jeg var ganske ung var at hvis man hører en påstand så kan det være lurt å vurderer den ved å tenke på hva som skjer i «grenseverdier». Det er veldig nyttig når det kommer til denne edderkopp-påstanden, for hvis man i snitt svelger åtte edderkopper fullt og helt i løpet av et år, så burde man også da oppleve «grenseverdiene» minst like mange ganger. Grenseverdiene kan i dette tilfellet være:

  • våkne opp med edderkopp kravlende i ansiktet
  • våkne opp med edderkopp kravlende på leppene
  • våkne opp med edderkopp på vei inn i munnen
  • våkne opp med levende edderkopp i munnen
  • våkne opp med død edderkopp i munnen
  • våkne opp av at man svelger en edderkopp

Men har du noensinne opplevd det? Noen få har kanskje vært så uheldige, men de aller fleste av oss har aldri våknet med en edderkopp i munnen. Det ville derfor være svært rart om edderkoppen hver eneste gang klarte å ende opp i magesekken vår uten at vi våknet av det.

På det grunnlag alene kan vi egentlig avvise denne påstanden som en myte. Den kan rent statistisk sett rett og slett ikke være sann, fordi fraværet av hendelser i grenseområdene taler i mot.

Slik kan man med enkel skeptisk tankegang debunke denne type påstander med ganske stor grad av sikkerhet.

Akkurat denne påstanden er også beviselig en myte, fordi man i dag kjenner det konkrete opphavet. Vi vet nøyaktig hvordan edderkopp-myten oppstod. Påstanden om at man i løpet av et år svelger åtte edderkopper i søvne ble nemig satt i sirkulasjon av skribenten Lisa Holst i magasinet PC Professional tilbake i 1993.

Lisa skrev en artikkel om slike «falske fakta» som den gang sirkulerte via e-post, og om hvor naive folk er som bare tror på alt mulig de leser helt uten videre. (Og det har hun jo helt rett i. Det er ufattelig hvor lite kritiske folk flest synes å være, spesielt når ting sprer seg fort i sosiale medier.) For moro skyld laget hun selv en liste med selvoppdiktede falske fakta hvor hun blant annet tok med svelge-edderkopp-påstanden. Ideen til akkurat denne påstanden kom fra en bok utgitt i 1954 som handlet om feilaktige ideer om insekter og småkryp på folkemunne. Hun fant altså en gammel myte, presenterte den som fakta i en artikkel, og vips så har en påstand som er feil blitt en utbredt sannhet.

Du kan altså sove godt i trygg visshet om at du skal være svært uheldig om du opplever å svelge en edderkopp i søvne. Og om du møter denne type påstander igjen, så tenk litt på «grenseverdiene», alle nesten-tilfeller som normalt burde skje oftere enn de påståtte tilfellene, og se om det fortsatt høres like troverdig ut.

Og apropos edderkopper, les denne klassikeren: Dear Jane, I do not have any money so am sending you this drawing I did of a spider instead.


Oppdatering: Hm, som en kommentator påpeker kan det synes som om mytens opprinnelse også er en myte… det synes hvertfall som om det er vanskelig å oppdrive noen artikkel skrevet av Lisa Holst i PC Professional i 1993.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!