Vaksinemotstandere kjøpt og betalt av legemiddelindustrien?

Istock 000018135010small 34514804741c6700f08965bc3cc672009956b430 s6 c10En av de vanligste innvendinger mot vaksiner fra de argeste motstandere er at det er en konspirasjon mellom legemiddelprodusenter og myndigheter for å tjene penger. Under pandemien så vi eksempelvis en utbredt påstand om at Norge valgte GlaxoSmithKline (GSK) som leverandør av pandemivaksinen Pandemrix fordi det norske petroleumsfondet eier aksjer i GSK og at vi derfor hadde direkte økonomisk utbytte av å velge denne leverandøren, uavhengig av vaksinens trygghet og effekt.

Dette er selvsagt ikke korrekt, noe jeg har utdypet i denne bloggposten. De gjennomsiktige og åpne vaksineanbud med etterfølgende klagemuligheter fra konkurrenter gjør at en slik favorisering ville være umulig. I tillegg velger Norge vaksiner fra flere ulike produsenter hele tiden, så det finnes ingen fornuftig økonomisk grunn til at vi i 2009 skulle velge GSK ettersom dette var en vaksine som bare ble brukt én gang og de relative inntektene dermed ville være marginale.

I tillegg er det en misforståelse at det er så enormt med penger i vaksiner. Det vil si, selvsagt er det mye penger i vaksiner, men det er relativt sett lite sammenlignet med medisiner og andre helseprodukter som legemiddelindustrien selger. Det har jeg også skrevet om i nevnte bloggpost, men la oss se litt nærmere på det, fordi parallellt med påstanden om vaksinegullgruven så hevdes det at en bedre forebygging mot influensa enn vaksiner er vitamin D. Det finnes forskning som tyder på at nivået av vitamin D i blodet kan være en faktor som avgjør hvor utsatt man er for infeksjoner i øvre luftveier (forkjølelse, influensa etc), men forskningen spriker veldig her. Noen studier tyder på at det å ta tilskudd av vitamin D kan beskytte mot influensa, mens andre ikke finner noen effekt av dette. Ingen studier viser at vitamin D beskytter bedre enn vaksine, langt derifra.

Men hva ville legemiddelprodusentene være best tjent med rent økonomisk? At folk flest valgte å vaksinere seg mot influensa, eller at de kjøpte vitaminer og proppet i seg? Hvis legemiddelindustrien og myndighetene lurer oss til å tro at vaksiner er så ufarlige og effektive bare for å tjene mye penger, så må vel dette også reflekteres i deres årsregnskap. Vel, da kan det være interessant å kikke på disse årsregnskapene heller enn å bare spekulere. Her er noen oversiktstall fra 2011-rapporten fra GlaxoSmithKline:

Skjermbilde 2013 01 12 kl 11 33 41

Her ser vi at 2/3 av hele omsetningen er ulike medisiner, hele 18,7 milliarder GBP. Det er logisk at dette er det de tjener mest på fordi mens en vaksine ofte bare gis en gang per person, brukes mange av disse medisinene i årevis. Noen av de medisinene legemiddelindustrien selger mest av er blodtrykkssenkende medisiner, medisiner mot diabetes, allergimedisiner, Viagra og tilsvarende.

Vaksiner utgjør bare 13% av omsetningen, totalt 3,5 milliarder GBP, og av dette var bare 248 millioner GBP influensavaksine.

Til slutt har vi vanlige over-disk helseprodukter, inklusive kosttilskudd, som utgjorde 19% av omsetningen til en verdi av 5,2 milliarder pund. Av dette utgjorde kosttilskudd litt over en milliard, altså rundt 4 ganger mer enn influensavaksine.

Hvor mye av dette som er vitaminer er vanskelig å vite, men vi kan se litt på omsetningen av kosttilskudd i Norge. Bransjerådet for naturmidler rapporterer at vii Norge kjøper kosttilskudd for rundt 2,1 milliarder kroner. Av dette kjøper vi vitaminer/mineraler for 717 millioner. Norge handlet pandemivaksine for rundt 460 millioner kroner i 2009, altså mindre enn vi kjøper i vitaminer og mineraler hvert år. Og pandemivaksinen var et spesialunntak. Normalt bruker staten bare rundt 15-20 mill på influensavaksine hvert år (basert på kr 35 per dose og innkjøp av ca 500.000 doser). Vi legger altså igjen 40 ganger mer penger i vitaminer/mineraler enn vi gjør i influensavaksine allerede i dag.

På verdensbasis er det estimert at det omsettes kosttilskudd for hele 82 milliarder USD, mens det globale vaksinemarkedet «bare» er verdt rundt 20 milliarder USD. Det omsettes altså for fire ganger mer i kosttilskudd enn vaksiner, og det er alle vaksiner, ikke bare influensavaksine, som bare utgjør en liten brøkdel av totalen.

Det er altså åpenbart at markedet for kosttilskudd er vesentlig større enn markedet for influensavaksine, eller vaksiner i det hele tatt. Vaksiner redder millioner av liv hvert år, mens kosttilskudd i det store og hele er å kaste penger ut av vinduet. Og hvem er det som produserer disse kosttilskuddene? Jo, det er ofte de samme selskapene som også produserer vaksiner. I løpet av fem år regner man med at over halvparten av alt salg av kosttilskudd vil skje fra legemiddelselskaper.

Folk har veldig lav terskel for å kjøpe kosttilskudd fordi det både er lett tilgjengelig, det krever ikke noe legebesøk, det krever ikke noe skummel sprøyte, og folk frykter ikke bivirkninger. Derfor skulle man kanskje tro at hvis legemiddelindustrien bare prakket på oss vaksiner fordi de gir så enorme inntekter, så ville de heller brukt markedsføringsbudsjettet sitt på å pushe vitaminer. Det er der de store pengene ligger. Vi ser også at dette er trenden. De store legemiddelselskapene kjøper opp flere og flere produsenter av kosttilskudd for å sikre seg enda større innpass i dette markedet.

Disse kosttilskuddene er heller ikke noe mer «naturlig» enn ethvert legemiddel, selv om anti-Big Pharma-talsmenn liker å fremstille dette som en kamp mellom de «syntetiske legemidler» (som dermed må være farlige) og de «naturlige kosttilskudd» (som dermed må være sunne). Nei, kosttilskudd er i stor grad syntetiske produkter som bare skiller seg fra legemidler ved at de ikke har noen medisinsk effekt på sykdom. Kosttilskudd er Big Pharma i kamuflasje.

Den forebyggende effekten er også marginal, ja kanskje til og med direkte helsefarlig over tid. Ekstra absurd blir det når internett overflommes av påstander om at Big Pharma forsøker å kvele kosttilskudd-industrien, når Big Pharma selv tjener enorme summer nettopp på kosttilskudd. Men det viser bare hvor utbredt ideen er om at kosttilskudd selges av koselige, små bedrifter som vil tilby naturlige vitaminer til kundenes beste, mens legemiddelindustrien er kyniske kapitalister som vil skade oss med syntetiske legemidler. Dette er som vi nå har sett langt fra sannheten.

Alt fra omega 3 til vitamin D er produkter legemiddelindustrien tjener gode penger på, så neste gang du hører noen hevde at legemiddelindustrien undertrykker de «naturlige» helsebringende pillene som multivitaminer og fiskeolje til fordel for «unaturlige legemidler», så kan du tenke litt på disse tallene jeg har belyst her. Fakta er at legemiddelindustrien om få år vil omsette for rundt dobbelt så mye i kosttilskudd som de gjør i vaksiner.

Så hvis du derfor er en av de som promoterer kosttilskudd som vitamin D fremfor vaksiner, vel, da er du faktisk pro-Big Pharma, ikke anti. Ja, noen av de største vaksinemotstanderne i dette landet er så ivrige på å få folk til å helle kjøpe kosttilskudd enn å la seg vaksinere at man nesten kunne mistenke dem for å være kjøpt og betalt av nettopp legemiddelindustrien.

Ouch.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!