Villedende om Neandertaler-kloning

Skjermbilde 2013 01 21 kl 14 11 48

Denne saken deles hyppig i sosiale medier i dag, og folk reagerer med en blanding av humor og avsky. Professor George Church vil altså, i følge denne Dagbladet-artikkelen, forsøke å få en kvinne til å føde en neandertalerbaby – hvis han bare kan finne en slik kvinne.

En klassisk sak om «The Mad Scientist», med en vinkling og karikatur av den vitenskapelige prosess som tabloidene elsker. Det høres jo unektelig ganske drøyt ut. Ekkelt, vil mange si. Galskap, kanskje. Men stemmer egentlig tittelen Dagbladet har satt på saken sin?

Nja. Saken er hentet fra The Telegraph, som igjen baserer seg på et intervju fra Der Spiegel. Men interessant nok så lenker hverken Dagbladet.no eller The Telegraph til originalkilden. Kanskje fordi det ville ta brodden av vinklingen deres om folk fikk lese hva «den gale professoren» egentlig sier og mener. Et lite Google-søk klargjør derfor saken litt, fordi intervjuet med professor Church ligger på nett oversatt til engelsk.

Og hva sier egentlig Church om dette? Jo:

SPIEGEL: Mr. Church, you predict that it will soon be possible to clone Neanderthals. What do you mean by «soon»? Will you witness the birth of a Neanderthal baby in your lifetime?

Church: That depends on a hell of a lot of things, but I think so. The reason I would consider it a possibility is that a bunch of technologies are developing faster than ever before. In particular, reading and writing DNA is now about a million times faster than seven or eight years ago. Another technology that the de-extinction of a Neanderthal would require is human cloning. We can clone all kinds of mammals, so it’s very likely that we could clone a human. Why shouldn’t we be able to do so?

[…]

SPIEGEL: Setting aside all ethical doubts, do you believe it is technically possible to reproduce the Neanderthal?

Church: The first thing you have to do is to sequence the Neanderthal genome, and that has actually been done. The next step would be to chop this genome up into, say, 10,000 chunks and then synthesize these. Finally, you would introduce these chunks into a human stem cell. If we do that often enough, then we would generate a stem cell line that would get closer and closer to the corresponding sequence of the Neanderthal. We developed the semi-automated procedure required to do that in my lab. Finally, we assemble all the chunks in a human stem cell, which would enable you to finally create a Neanderthal clone.

SPIEGEL: And the surrogates would be human, right? In your book you write that an «extremely adventurous female human» could serve as the surrogate mother.

Church: Yes. However, the prerequisite would, of course, be that human cloning is acceptable to society.

Så ja, Church tror det kan være mulig at vi vil ha teknologien til å lage en neandertalerbaby i løpet av hans levetid, det vil si i løpet av kanskje 20-30 år, men den er ikke her i dag. Og han tar forbehold om at det også må være både lovlig og etisk akseptert i samfunnet.

Church er altså på ingen som helst måte der at han leter etter en kvinne som kan føde en neandertalerbaby. Han sier selv at teknologien sannsynligvis er flere tiår unna – i beste fall. I tillegg vil de etiske sidene først måtte avklares og godkjennes, noe som neppe blir enkelt å få aksept for med mindre menneskeheten står ovenfor en krise som dette kan bidra til å løse.

Fremstillingen i både Dagbladet og The Telegraph er altså svært villedende, og professoren er neppe så gal som de ønsker å fremstille han som. Han snakker først og fremst om de teknologiske mulighetene og eventuelle konsekvenser av dette, ikke om dette faktisk skal gjøres i nærmeste fremtid. Og han har hvertfall ingen konkrete planer om å gjennomføre det.

Er du en «ekstremt eventyrlysten kvinne», så trenger du altså neppe melde din interesse i dag… og den dag dette vil være teknologisk mulig og etisk akseptabelt kan du neppe føde barn lenger.


Oppdatering: Jeg ser at også Side2.no/Nettavisen kjører denne saken i dag. Heldigvis har de også publisert min bloggpost på forsiden av nettavisen.no så vi får litt balanse :-)

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!