Kan man dø av å drikke rett fra brusboksen?

Å nei, enda mer skremselspropaganda på Facebook:

Skjermbilde 2013 01 22 kl 12 24 32

On Sunday a family went to picnic with a few drinks in tin cans. Monday, two family members were admitted to the hospital and placed in Intensive Care Unit. He died on Wednesday. Autopsy results concluded it was Leptospirosis. The virus was stuck to the tin cans and consumed, without the use of glasses / cups. Test results showed that the tin was contaminated because mice urinated on them, and then it dried. The urine contained Leptospira. I Highly recommend to rinse the parts evenly on all soda cans before drinking it. Cans are usually stored in the warehouse and delivered direct to retail stores without cleaning. A study shows that the top of all beverage cans are more contaminated than public toilets (full of germs and bacteria.)So, clean it with water before drinking in order to prevent this from occurring.
Please Share!

Jeg ble tipset om denne saken nå nettopp, og ser at bildet og historien i skrivende øyeblikk er delt 190 168 ganger på Facebook! Men som vanlig vekkes mine skeptiske antenner når jeg ser slike historier. Jeg skulle ønske at de 190 168 som har delt den også hadde en innebygget trang til å sjekke fakta før de sprer feilinformasjon, men dessverre er det stor mangelvare på grunnleggende skeptisisme i sosiale medier.

Så hva er saken her. Dødsfall fra å drikke rett fra brusboks? Hm. Hadde vi ikke visst om dette hvis det var et reellt problem? Slike bokser har vært brukt siden 30-tallet, og om dette var en risiko som folk stadig vekk døde av så hadde man nok merket noe til det. Det har man ikke. Ergo lukter dette muffens.

Denne gangen fikk jeg lyst til å debunke historien uten å ty til f.eks. Snopes.com, så jeg startet med å lese om sykdommen Leptospirose, eller Weils sykdom, en veldig smittsom type gulsott som kan ødelegge lever og nyrer. Det er riktig at den smitter via urin fra bl.a. rotter og mus, og den smitter ikke mellom mennesker. Den delen av historien er faktamessig korrekt, men så begynner det å skurre, fordi i historien omtales dette som et virus, mens det faktisk er en spiralbakterie. Man skulle tro at om noen ville advare andre og visste navnet på mikroorganismen, så visste de også at det faktisk var en bakterie, og ikke et virus.

Selv om sykdommen er farlig vil rundt 90% få en mild variant som ikke er dødelig. Hos de som får den alvorlige varianten er dødeligheten et sted mellom 5 og 40%. Sykdommen er altså ikke noe å kimse av, men likevel stemmer ikke helt sykdomsforløpet som beskrevet på Facebook.

I historien ble nemlig de to familiemedlemmene alvorlig syke allerede dagen etter å ha drukket fra brusboksene. Det høres tvilsomt ut, fordi sykdommen har en inkubasjonstid på 8-10 døgn hos mennesker, i følge Store Norske Leksikon. Folkehelseinstituttet sier 1-2 uker. Amerikanske CDC sier 2 dager til 4 uker. Medscape sier 72 timer til en måned, men normalt 5-14 dager. MedLine Plus sier 2-26 dager, med et snitt på 10 dager. Ingen sier under ett døgn.

Men det er ikke alt. Sykdommen opptrer i to faser, og det er den første og milde fasen som oppstår tidligst etter 2-3 døgn, og som regel først etter rundt ti dager. Den alvorlig fasen kommer først 1-2 dager etter at den første, milde fasen er over. Ergo vil man ikke bli syk etter et døgn og dø. Man vil først måtte gå gjennom den milde fasen før den alvorlige fasen trer inn og kan ta liv. Og i mellomtiden vil man normalt ha fått en diagnose og vanlig antibotikabehandling.

Det største problemet med historien er likevel at bakterien leptospirose ikke kan overleve på brusbokser. Bakterien er avhengig av fuktighet for å overleve, og derfor smittes man normalt ved å drikke urent vann. Men på en brusboks vil bakterien dø nesten umiddelbart:

As leptospires do not have a waterproof membrane they must remain immersed in water to survive, and so are killed immediately their environment dries out unless they are intentionally prepared (they can for example be freeze-dried). The inability to survive out of water is the single most important control factor in the natural environment, as it means they are unable to create infection risks from dry surfaces.

Boom. Myth busted.

Med andre ord, dette er vås fra ende til annen. Det er ikke et virus, men en bakterie. Man blir ikke akutt syk etter et døgn, og blir man først syk etter noen dager så kan det behandles med antibiotika. Ingen har nok noensinne blitt syke eller enda mindre dødd av å drikke rett fra brusboks fordi denne bakterien, og de fleste andre patogener, ikke kan overleve på en tørr overflate over tid. Alt ved historien skurrer altså, og så lenge brusboksen din ikke ser direkte skitten ut kan du drikke fra den uten frykt for å krepere av leptospirose eller annen smittsom sykdom.


Åja, og til slutt googlet jeg for å se om Snopes har skrevet om det, og det har de selvsagt. Du kan lese deres debunking her.

Noen Twitterfølgere hvisket meg i øret at også Mythbusters har tatt tak i denne saken tidligere. Jeg fant videoen på YouTube, men den viser bare innledningen av episoden (finner du resten tar jeg gjerne i mot tips):

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!