Å nei, enda mer skremselspropaganda på Facebook:

Skjermbilde 2013 01 22 kl 12 24 32

On Sunday a family went to picnic with a few drinks in tin cans. Monday, two family members were admitted to the hospital and placed in Intensive Care Unit. He died on Wednesday. Autopsy results concluded it was Leptospirosis. The virus was stuck to the tin cans and consumed, without the use of glasses / cups. Test results showed that the tin was contaminated because mice urinated on them, and then it dried. The urine contained Leptospira. I Highly recommend to rinse the parts evenly on all soda cans before drinking it. Cans are usually stored in the warehouse and delivered direct to retail stores without cleaning. A study shows that the top of all beverage cans are more contaminated than public toilets (full of germs and bacteria.)So, clean it with water before drinking in order to prevent this from occurring.
Please Share!

Jeg ble tipset om denne saken nå nettopp, og ser at bildet og historien i skrivende øyeblikk er delt 190 168 ganger på Facebook! Men som vanlig vekkes mine skeptiske antenner når jeg ser slike historier. Jeg skulle ønske at de 190 168 som har delt den også hadde en innebygget trang til å sjekke fakta før de sprer feilinformasjon, men dessverre er det stor mangelvare på grunnleggende skeptisisme i sosiale medier.

Så hva er saken her. Dødsfall fra å drikke rett fra brusboks? Hm. Hadde vi ikke visst om dette hvis det var et reellt problem? Slike bokser har vært brukt siden 30-tallet, og om dette var en risiko som folk stadig vekk døde av så hadde man nok merket noe til det. Det har man ikke. Ergo lukter dette muffens.

Denne gangen fikk jeg lyst til å debunke historien uten å ty til f.eks. Snopes.com, så jeg startet med å lese om sykdommen Leptospirose, eller Weils sykdom, en veldig smittsom type gulsott som kan ødelegge lever og nyrer. Det er riktig at den smitter via urin fra bl.a. rotter og mus, og den smitter ikke mellom mennesker. Den delen av historien er faktamessig korrekt, men så begynner det å skurre, fordi i historien omtales dette som et virus, mens det faktisk er en spiralbakterie. Man skulle tro at om noen ville advare andre og visste navnet på mikroorganismen, så visste de også at det faktisk var en bakterie, og ikke et virus.

Selv om sykdommen er farlig vil rundt 90% få en mild variant som ikke er dødelig. Hos de som får den alvorlige varianten er dødeligheten et sted mellom 5 og 40%. Sykdommen er altså ikke noe å kimse av, men likevel stemmer ikke helt sykdomsforløpet som beskrevet på Facebook.

I historien ble nemlig de to familiemedlemmene alvorlig syke allerede dagen etter å ha drukket fra brusboksene. Det høres tvilsomt ut, fordi sykdommen har en inkubasjonstid på 8-10 døgn hos mennesker, i følge Store Norske Leksikon. Folkehelseinstituttet sier 1-2 uker. Amerikanske CDC sier 2 dager til 4 uker. Medscape sier 72 timer til en måned, men normalt 5-14 dager. MedLine Plus sier 2-26 dager, med et snitt på 10 dager. Ingen sier under ett døgn.

Men det er ikke alt. Sykdommen opptrer i to faser, og det er den første og milde fasen som oppstår tidligst etter 2-3 døgn, og som regel først etter rundt ti dager. Den alvorlig fasen kommer først 1-2 dager etter at den første, milde fasen er over. Ergo vil man ikke bli syk etter et døgn og dø. Man vil først måtte gå gjennom den milde fasen før den alvorlige fasen trer inn og kan ta liv. Og i mellomtiden vil man normalt ha fått en diagnose og vanlig antibotikabehandling.

Det største problemet med historien er likevel at bakterien leptospirose ikke kan overleve på brusbokser. Bakterien er avhengig av fuktighet for å overleve, og derfor smittes man normalt ved å drikke urent vann. Men på en brusboks vil bakterien dø nesten umiddelbart:

As leptospires do not have a waterproof membrane they must remain immersed in water to survive, and so are killed immediately their environment dries out unless they are intentionally prepared (they can for example be freeze-dried). The inability to survive out of water is the single most important control factor in the natural environment, as it means they are unable to create infection risks from dry surfaces.

Boom. Myth busted.

Med andre ord, dette er vås fra ende til annen. Det er ikke et virus, men en bakterie. Man blir ikke akutt syk etter et døgn, og blir man først syk etter noen dager så kan det behandles med antibiotika. Ingen har nok noensinne blitt syke eller enda mindre dødd av å drikke rett fra brusboks fordi denne bakterien, og de fleste andre patogener, ikke kan overleve på en tørr overflate over tid. Alt ved historien skurrer altså, og så lenge brusboksen din ikke ser direkte skitten ut kan du drikke fra den uten frykt for å krepere av leptospirose eller annen smittsom sykdom.


Åja, og til slutt googlet jeg for å se om Snopes har skrevet om det, og det har de selvsagt. Du kan lese deres debunking her.

Noen Twitterfølgere hvisket meg i øret at også Mythbusters har tatt tak i denne saken tidligere. Jeg fant videoen på YouTube, men den viser bare innledningen av episoden (finner du resten tar jeg gjerne i mot tips):

 • Utmerket!

 • tanga trond

  Dette er grunnen til at jeg misliker «folk» generelt. At de tror på og deler sånne ting.

 • J2T2

  Ikke bare er du kjøpt og betalt av Big Pharma, men nå også av Big Soft Drink??? Tsktsktsk

 • altså, Gunnar.. Muffins lukter godt…. Det lukter ikke noen ting av slike påstander… :-P

 • My

  Meeget bra!

 • Bob

  Denne var lett :-)

 • Muffins og muffens er ikke heelt det samme… :) «Muffens» kommer antagelig av «muggen lukt» (altså, her lukter det muggent).

 • Mr. Metallica

  Litt mer av den epidosen: http://www.youtube.com/watch?v=ObbejyE2WBg
  For hele sulamitten må du nok ty til det som kalles ulovlig nedlasting ;)

 • Jonsy

  Det kan være farlig å drikke brus fra boks, hvis du drikker 2000 bokser og i tillegg spiser boksene. Da er det livsfarlig.

 • Mythbusters testa en variant av denne myten, der myten var at man kunne dø av drikke fra brusbokser som rotter hadde pissa på-… Myten blei bøsta.

  http://en.wikipedia.org/wiki/MythBusters_%282009_season%29#Rat_Pee_Soda

 • Ingen fare, jeg bruker aldri blandevann. Tenk.

 • RH

  http://www.1channel.ch/tv-5183-MythBusters/season-7-episode-22 Om det er rikig episode da. Ellers ligger sikkert resten av episodene der også

 • Kjell

  selvsakt kan man drikke av brusbokser, men hvem i huleste vil drikke det skvipet uansett?

 • BBB

  Tenk logikk…..alle disse bokser og annet lagres på ulike ikke helt rene plasser….hvorfor skal ikke man bli smittet om da ett dyr har urinert på disse og du sleiker det i deg? Man får det fra kontakt med urin fra dyr,vann, som er infiseret med dyreurin (f. eks. rotteurin i kloakker) og om man tar på fuktige overflater som kan inneholde urin fra dyr og rotter, mus , hunder med ukjent smittebakgrunn etc er kilder….sykdommen virker som en influensa om en er heldig og får den milde varianten, men det angriper både nyrer og innvoller samt blodforgiftning…og inkubasjonstiden er fra 2-4 uker..den er grei…men tror ikke folk er klar over hvor liten kunnskap også norske fagfolk og leger har på en rekke sykdommer som ikke finnes i Norge…….og det er ingen vaksine…denne historien er jeg glad kom ut, da det må advares..det koster da virkelig ikke noe å vaske av eller benytte glass..les om Leptospirose så ser en selv! Det er vel heller sukker/brusgigantene som fikk litt panikk nå.

 • Hva gikk galt da du leste bloggposten? :-)

  Sykdommen i dette tilfellet behandles enkelt med penicillin, noe som i de fleste tilfeller kurerer den helt fint. Og som jeg skrev, med mindre overflaten på brusboksen er kontinuerlig fuktig, noe som ville være svært usannsynlig, så dør bakterien straks det blir tørt.

  Selvsagt må man gjerne tørke av brusboksen med en klut, eller bruke glass, om man vil det, men med mindre brusboksens overflate er synlig skitten eller fuktig, så har man ikke noe å frykte.

  Problemet med å bruke «logikk» er at den kun kan operere ute fra den kunnskap du har. Kunnskap skaper rommet du kan «tenke logisk» innenfor. Når et par vegger mangler i det rommet vil logikken ikke lenger ha noen rammer, og konklusjonene blir feil. Å «tenke logisk» eller «bruke sunn fornuft» er dessverre ofte dårlige verktøy for å komme frem til noen sannhet. Harde fakta må første samles inn.

 • Stian

  Jeg imponeres stadig over din evne til å holde deg rasjonell og fattet, selv til de mest høytflyvende tinfoilhat-ene

 • kingvald

  Selv drikker jeg ikke cola (Coca Cola, selvsagt) rett fra boks, smaken blir feil. Må i tilfelle helles over på glass. Men eller så stoler jeg på det som påpekes i bloggen: Den tørre overflaten reduserer smitterisikoen sterkt!
  Kjell Ingvaldsen

 • Takk for at du fortsetter med folkeopplysning! Det er tydelig et skrikende behov for nettopp det!

 • Maria

  Det er blitt en vane å svare allslags sprøyt folk poster på facebook og twitter med en link til dine bloggposter om emnet som vases om akkurat da, i kommentarfeltet under. Du har som regel flere til hver anledning. Og du skuffet ikke denne gangen heller! :)

 • trondmm

  Mythbustersepisoden heter «Hidden Nasties», og den ble først sendt 16. desember 2009. I følge TheTVDB er dette episode 22 fra sesong 7, men det er mange forskjellige oppfatninger om når hver enkelt sesong begynner og slutter, så akkurat dette må nok tas med en stor klype salt.

 • Pingback: Mikrobølget dødsvann | SAKSYNT()