Jeg har tidligere tatt for meg en del vandrehistorier og myter som deles i sosiale medier, og jeg ble nettopp spurt av en venninne om jeg kunne skrive litt om denne:

Hjerte

Du har sikkert sett den før. Første gang jeg så den var tilbake i 2006 eller 2007 da en kunde hos mitt daværende firma mailet meg en Powerpoint-presentasjon som tok for seg dette konseptet. Jeg tok for gitt at det var korrekt informasjon, så i flere år hadde jeg denne teknikken i bakhodet om noe slikt skulle ramme meg noengang.

Det har nok mange med meg tenkt, og derfor sirkulerer denne meldingen ustanselig rundt i rørene som får internett til å flyte rundt på kloden. Med sosiale medier som Facebook er det også blitt mye enklere å dele slik informasjon, og feilinformasjon er så godt som umulig å få stoppet. Derfor kommer et lite bidrag her fra meg. Post gjerne denne bloggposten som svar der du ser andre dele meldingen ovenfor.

Så hva er egentlig fakta i denne saken? Flere gode kilder har gravd i dette tidligere, og derfor er jobben min enkel. Som vanlig går jeg først til Snopes.com. De skrev om dette allerede i 2005, og sier at meldingen om hvordan man kan overleve hjerteinfarkt ved å hoste først begynte å sirkulere på e-post tilbake i 1999. De nevner også Powerpoint-presentasjonen som visstnok begynte å sirkulere våren 2004. Nettavisen skrev også en sak om dette i 2006.

Teknikken med å hoste for å gi oksygen til hjernen når man får et hjerteinfarkt er i teorien korrekt. Hvis du vet akkurat hva du gjør, så kan denne teknikken kanskje redde livet ditt. Problemet er bare at nesten ingen av oss har den medisinske kunnskap til å vite når det er riktig å bruke denne teknikken, og bruker man den feil eller til feil tid kan den drepe deg, heller enn å redde deg.

I følge Snopes kan teknikken læres hvis man får kyndig veiledning fra en spesialist, men den generelle beskrivelse gitt i Facebook-meldingen ovenfor er ikke nok til å hjelpe deg om du skulle havne i den uheldige situasjon at du får et hjerteinfarkt. Metoden skal bare brukes om man er i ferd med å få hjertestans, men det kan ikke en vanlig person avgjøre. Bruker man hosteteknikken mens hjertet fortsatt slår, kan det ødelegge hjerterytmen og være farlig, på samme måte som om man gir hjertekompresjon til en bevisst person der hjertet fortsatt banker*.

Er du alene og opplever et hjerteinfarkt skal du ringe etter hjelp (113) og så sitte stille til hjelpen ankommer! Ta gjerne også et par Dispril umiddelbart.

Dispril (Aspirin) hjelper til med å fortynne blodet og kan være til hjelp for å bedre blodgjennomstrømmingen ved et hjerteinfarkt. Tygg helst tablettene slik at de tas raskere opp i kroppen. Det er kanskje den aller mest effektive måten du kan hjelpe deg selv på om du merker symptomer på et hjerteinfarkt. Men før du gjør noe som helst annet må du ringe 113 for å få kyndig hjelp raskest mulig.

Med andre ord: IKKE BRUK HOSTEMETODEN! Det vil neppe hjelpe deg, og kan med stor sannsynlighet gjøre vondt verre.


* Det er visst delte meninger om hvor farlig det er å gi brystkompresjoner til en person hvor hjertet banker, men som hovedregel skal man hvertfall ikke gjøre det på en bevisst person (som fortsatt puster). Mister noen bevisstheten ved et plutselig hjerteinfarkt er det bedre å starte hjertekompresjoner raskt heller enn å vente, blant annet fordi folk ofte er dårlige til å sjekke puls korrekt. Men i denne saken handler det om å gi «brystkompresjoner» på seg selv ved å hoste, og da må man nødvendigvis være bevisst, og dermed kan dette være uheldig.

 • Anita Kildahl

  Jeg ber den innstendig om å heller utheve slutt-teksten din enn å gi den gråfarge for det er viktig informasjon du kommer med der. Jo raskere man får påbegynt HLR ved tilsynelatende livløshet jo større sjanse er det for overlevelse med minst mulig varige mèn.

  I slike situasjoner skal man ikke tanke på hvilke skade hjertekompresjoner kan gjøre om det viser seg at personen ikke har hjertestans likevel.

  Ring 113, begynn HLR. Evt få andre til å ringe mens du starter. Da er hjelpen på vei mens du driver det som kan vise seg å være livreddende tiltak.

  anitabackinshape.blogg.no

 • Det er klart det er viktig hvis noen er livløse/mister bevisstheten. Men meldingen på Facebook handler ikke om det. Den handler om å gi en fullt bevisst person (seg selv) brystkompresjoner gjennom å hoste kraftig, og det kan være farlig, og hjelper ganske sikkert ikke.

  Poenget her er å skille kraftig mellom å reagere med brystkompresjoner om noen mister bevisstheten, dvs at det kan stå om liv og død og det er bedre å gjøre noe enn å vente i usikkerhet, og det å starte brystkompresjoner på noen som både puster og er bevisste, noe man ikke skal gjøre (selv om det kanskje ikke er så farlig som man tidligere fikk høre).

  Jeg synes derfor absolutt ikke den nyanseringen på slutten skal utheves, da den strengt tatt er irrelevant til det bloggposten handler om, men bare er tatt med for å nyansere det med farligheten av å gi brystkompresjoner til en person med bankende hjerte.

 • Guri

  Er det faktisk nokon som har Aspirin, Dispril eller Globoid liggande no for tida? Eg måtte google for å finne ut kva som var virkestoffet, og om eg nokonsinne har tatt/sett smertestillande med det. Det har eg ikkje…

 • Ole

  Herlig post. Jobber med akuttmedisin til vanlig og man må elske slike «tips»… Jeg vet ærlig talt ikke når jeg skulle benyttet den teknikken selv… Det flyter forresten en fantastisk post på facebook rundt gjennompplivning fra år 1900 (aner ikke om den er fake)- Men den er hysterisk morsom da den bl.a oppfordrer til å blåse piperøk inn i endetarmsåpningen hvis alt annet feiler :)

  Forresten så skal/bør man ikke lenger skal føle etter puls på personer som faller sammen…Det kan være _veldig_ vanskelig å finne. En enkel tommelfingerregel er at hvis personen har sluttet å puste (noe som ofte er langt enklere å avgjøre), begynn HLR! (Hjerte-Lunge Redning). – Hjertet vil uansett snart slutte å slå uten oksygentilførsel. Hvis den puster- stabilt sideleie.

  (Ikke at det heller er helt relevant for bloggposten men denne infoen kan vel strengt tatt ikke gjentas for ofte). ;)

 • «La meg se litt nærmere på det…» Her skal du ha et mellomrom før ellipsen (…).
  Ellers vil jeg bare si at du skriver om veldig mye interessant, og grundig. :o)

 • jepsipepsi

  du skriver selv at «det funker».
  Men tipset er alikevel: «sitt rolig, popp noen piller og vent».
  tenk om den fysiske kroppen slukner og man sitter igjen med: «at jeg ikke prøvde den helsikes hostinga alikevel» :-)
  mao: det er umulig å definere den korrekte responsen på et hjerteinnfarkt.
  man kan prøve å resonere seg fram til noe, men garantier utgår uansett.

 • Anita

  Hvis den er irrelevant til det bloggposten handler om kanskje du skulle latt være å skrive noe som helst om det? Og skal du alikevel skrive noe om det så kan du heller gi en (kvalifisert) leksjon om basal hjerte-og lungeredning. Heldigvis, om man kan si det slik, så er ikke en livløs person vanskelig å kjenne igjen.

  Ellers er jeg fullstendig med på bloggposten din. Man skal ikke tro alt man leser og i noen tilfeller kan det gi fatale følger, uansett sak, om man velger å stole på dr.Facebook Like&Share

 • Kobra-Kurt

  Det skal kun være mellomrom hvis ellipsen er først i setningen.

 • CheesusKverulantus

  WOW! Rådet her, om jeg har forstått det riktig: Ikke gjør noe som helst, håp til høyere makter om at du finner en Dispril (som har «liggi å strødd» siden tidlig 90 tallet) og kryss alt av ledd for at klokka ikke er mellom 13:00 og 17:00 i rushtiden!

  «Rådet» er altså.. sett deg ned å dø!

 • Nei, rådet er å ringe 113, ta en dispril om du har, og sett deg ned, vær rolig og vent på hjelp. Velger du å hoste er risikoen stor for at du gjør vondt verre. Altså er det et svært dårlig alternativ til å ikke gjøre noenting (som sannsynligvis vil være et mer fornuftig valg). Det er ikke alltid slik at det beste er å gjøre _noe_, hva som helst, bare for å gjøre noe. Et hjerteinfarkt er ingen sikker død, men hvis du aktivt jobber for å gjøre det vanskeligere for hjertet å slå rytmisk, så kan du øke risikoen for død.

  Ring 113. Sitt rolig og vent. Det er det beste rådet.

 • CheesusKverulantus

  Altså, ringe 113 er grei skuring i dette tilfellet, men «sansynligvis» strekker altså ikke til når man etter hvert gisper etter luft. scenarioet som nevnt er at man befinner seg flere mil fra sykehus, og man skal samtidig med infarktet håndtere angst og panikk. Jeg vil også tro at om man i det hele tatt klarer å oppdrive en dispril, vil folieinnpakkningen på Disprilen kreve det siste av liv i kroppen. Alternativer til Despril?

 • Ruffen

  Det er mange fine faktafeil ute og går her… Det finnes de som overlever hjerteinfarkt uten medisinsk behandling, uten varige men fordi proppen løses opp av seg selv noen få ganger.. (men alle med symptomer skal selvsagt ringe 113!). Og det er langt ifra slik at alle blir bevisstløse etter 10 sekunder. Noen vil aldri bli bevisstløse, andre faller døde til jorden direkte. Men det er fryktelig dumt å bruke tiden på å hoste seg gjennom samtalen med AMK/113-sentralen da det blir vanskeligere for dem å få rett adresse og vurdere situasjonen. Er man aleine ved debut av brystsmerter (og ikke bare hake/venstre arm), eller tungpustethet eller plutselig uvelhet, så ringer man 113. Det er forbausende mange som tar seg en liten lur på soffan først «fordi det helt sikkert går over av seg selv om litt».

  Hosteteknikken er vel en antikk variant av prekordialt slag…? Uansett noe for spesialistene. Om man ved uhell skulle begynne å hoste når man har brystsmerter så er det ikke verdens undergang. Å bedrive skremselspropaganda mot hosting ved brystsmerter kan være like uheldig som å oppmuntre til ineffektive behandlingsmetoder. Om pasienten «vet» at hosting er farlig ved brystsmerter, kan et ukontrollert host bli veldig skremmende, slik at pulsen øker. Både ambulansepersonell og sykehuspersonell bruker mye tid og medisiner på å berolige pasienten, for dermed få ned pulsen og hjertets behov for næring og oksygen…

  Å begynne å lete etter Aspirin/dispril/globoid kan være mer stressende enn å bare sitte stille og forsøke å holde seg rolig av samme grunn. Hjertet skal avlastes så mye som mulig. Om man har noen som kan hente sånt til en, så greit nok, men det er absolutt ikke noe man skal prioritere.

  Hjertekompresjoner på våken pasient… Vel. Jeg har vært markør («prøvepasient») for medisinstudentene i Tromsø. Den veldig kjente og dyktige akuttlegen og professoren Mads Gilbert har hvert år instruert hjertekompresjoner på våkne og levende markører! http://www.youtube.com/watch?v=Siup31R50KA 2 min og 11 sek inn i filmen ser du Mads feike en hjertestans, hvor det faktisk utføres hjertekompresjoner på ham. For hjertefriske er den største risikoen et brukket ribbein om man tar for hardt i. 4 min 30 sek og han bekrefter bruken av levende modeller. Jeg kan si så mye at 14 x 2,5 minutter intensiv og korrekt utført hjerte-lungeredning på en og samme dag gjør vondt i brystbeinet dagen etterpå. VELDIG VONDT. Hadde det derimot vært dødelig med hjertekompresjoner på levende friske og unge mennesker, burde minst en av markørene hans dødd gjennom de tiårene han har holdt på der oppe i Nord. Det er ikke rapportert om et eneste dødsfall eller nestendødsfall. Thats it! På hjertesyke er det derimot en helt annen sak. Så «summan av kardemumman» er at man ikke skal gjøre hjertekompresjoner på levende person uten nærhet til gal professor. Annedukkene fungerer helt fint, og de klager ikke over brukne ribbein og vondt i brystet dagen etter.

  Som tidligere skrevet av Ole, så sjekker man ikke pulsen om man mistenker hjertestopp. Det er fordi man ofte er så stressa og får så kraftig puls selv at man kjenner sin egen fingerpuls i pasienten. Man sjekker derfor pustinga. Legger øret inntil munnen til pasienten, strekker opp haka slik at luftveiene er frie.. og så lytter man samtidig som man kjenner med øret OG ser på brystet i hele 10 sekunder. Om pasienten ikke puster NORMALT, skal man starte HLR. Om pasienten puster «rart» skal man starte HLR. Fenomenet agonal respirasjon (pusting) inntrer før pasienten slutter å puste, og kan oppfattes som gispende. En pasient som ikke puster normalt, har et hjerte som står stille til det motsatte er bevist. Her er en utmerket film som forklarer hvordan det skal gjøres. http://www.youtube.com/watch?v=e75m35UZW3E

 • Gjorde faktisk research på denne og det jeg kan se er:

  – ring sykehuset og få i deg asprin så kjapt som mulig
  – i tilfeller hvor hjertet trenger å normaliseres vil det å klemme lungene og magesekken opp mot hjerteregionen faktisk massere hjertet til en viss grad
  – gjør dette kun i situasjoner hvor du er alene og ikke kan få profesjonell hjelp eller hjelp fra andre (effekten av hjerte og lungekompresjoner eksternt er selvsagt best)

  Altså, tilsynelatende eneste grunnen til at noen amerikanske sykehus (i hovedsak) har reagert kraftig på denne har vært fordi de har vært livredde for å bli saksøkt i ettertid for at folk har gjort dette uten å ringe etter sykebil først og dermed dødd som følge av det.

  2003 update: In September 2003, four years after this email rumor began circulating, Polish physician Tadeusz Petelenz presented the results of a study which he said demonstrates that cough CPR can indeed save the lives of some heart attack victims.

  “Since the onset of the loss of consciousness is very rapid, they usually don’t have enough time to call for help,” said Petelenz, a professor at the Silesian Medical School in Katowice, Poland. “However, if victims could maintain consciousness until circulation is restored or help arrives their chances of survival would greatly increase.”

  http://www.nbcnews.com/id/3077018/ns/health-heart_health

  En svensk studie har studert undersøkelsen professor Petelenz gjennomførte på en gruppe hjertepasienter og peker ut at det er vanskelig å trekke en ensidig konklusjon om det hjelper selvom pasientene oppga at det gjorde dette. Men det vil vel iallfall tilsi at det overhodetikke er skadelig såfremt man ikke er idiotisk nok til å tro at «hei jeg lar være å ringe 113 og tester ut alt annet først istedet».

  Det går vel i samme klasse som «ikke gi hjerte og lungekompresjon på folk – det kan i verste fall føre til dødsfall!» (fordi folk gruer for at man ikke klarer å ha 2 tanker i hodet på et og samme tidspunkt :) )

 • En liten kommentar, blodet blir ikke tynnere av dispril, men det blir glattere ved at blodplatene ikke klumper seg så lett. Dermed så er det lettere å pumpe for hjertet. Dette ble forklart under et førstehjelpskurs.

 • Finn Jarle

  Hvis Qi-teamet har gjort sin research godt nok, så stemmer det at piperøk + endetarm har vært en kombo for forsøk på livredning -> https://www.youtube.com/watch?v=6uEJbwGYaDs

 • Jeg synes du skal endre overskriften din. F.eks til Ikke sikkert hoste hjelper ved hjerteinfarkt.
  Om det kan hjelpe mens man venter på ambulansepersonellet, så er jo det bra. Får ikke gjort noe galt i den situasjonen man er i, men tror heller ikke man klarer å huske hva man kan gjøre. Man er stort sett veldig smertepåvirket og da har man mere enn nok med å huske å trekke pusten!

 • NRK.no har nå også en sak om dette:

  http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.10917207

 • Pingback: Hermer NRK etter meg? | SAKSYNT()

 • BedreviterLars

  Dette er feil, Kobra-Kurt. Det skal være mellomrom med mindre det er bokstaver fra et ord som er utelatt. Kilder: http://www.korrekturavdelingen.no/K4ellipse.htm og http://sprakradet.no/Sprakhjelp/Skriveregler_og_grammatikk/Mellomrom/

 • GulBil

  Jeg tror kanel har samme bloduttynnende effekt som Dispril (Aspirin) – correct me if I’m wrong!

 • Mediqman

  Ved sterke smerter i brystet som varer over 5min, ring 113. Resten vil de på 113 fortelle deg… Keep it simple!

 • Lesserwisser

  Men vi har lov til å hoste, asså? Jeg tenkte på det, skjønner du, at det hender jo av og til at jeg hoster litt. Tenk om jeg brått skulle ramle innom denne livsfarlige teknikken. Kunne jo risikere at jeg sjøldaua, og det hadde vært litt kjedelig nå som jeg har så mye å gjøre og sånn.