Ikke host ved hjerteinfarkt!

Jeg har tidligere tatt for meg en del vandrehistorier og myter som deles i sosiale medier, og jeg ble nettopp spurt av en venninne om jeg kunne skrive litt om denne:

Hjerte

Du har sikkert sett den før. Første gang jeg så den var tilbake i 2006 eller 2007 da en kunde hos mitt daværende firma mailet meg en Powerpoint-presentasjon som tok for seg dette konseptet. Jeg tok for gitt at det var korrekt informasjon, så i flere år hadde jeg denne teknikken i bakhodet om noe slikt skulle ramme meg noengang.

Det har nok mange med meg tenkt, og derfor sirkulerer denne meldingen ustanselig rundt i rørene som får internett til å flyte rundt på kloden. Med sosiale medier som Facebook er det også blitt mye enklere å dele slik informasjon, og feilinformasjon er så godt som umulig å få stoppet. Derfor kommer et lite bidrag her fra meg. Post gjerne denne bloggposten som svar der du ser andre dele meldingen ovenfor.

Så hva er egentlig fakta i denne saken? Flere gode kilder har gravd i dette tidligere, og derfor er jobben min enkel. Som vanlig går jeg først til Snopes.com. De skrev om dette allerede i 2005, og sier at meldingen om hvordan man kan overleve hjerteinfarkt ved å hoste først begynte å sirkulere på e-post tilbake i 1999. De nevner også Powerpoint-presentasjonen som visstnok begynte å sirkulere våren 2004. Nettavisen skrev også en sak om dette i 2006.

Teknikken med å hoste for å gi oksygen til hjernen når man får et hjerteinfarkt er i teorien korrekt. Hvis du vet akkurat hva du gjør, så kan denne teknikken kanskje redde livet ditt. Problemet er bare at nesten ingen av oss har den medisinske kunnskap til å vite når det er riktig å bruke denne teknikken, og bruker man den feil eller til feil tid kan den drepe deg, heller enn å redde deg.

I følge Snopes kan teknikken læres hvis man får kyndig veiledning fra en spesialist, men den generelle beskrivelse gitt i Facebook-meldingen ovenfor er ikke nok til å hjelpe deg om du skulle havne i den uheldige situasjon at du får et hjerteinfarkt. Metoden skal bare brukes om man er i ferd med å få hjertestans, men det kan ikke en vanlig person avgjøre. Bruker man hosteteknikken mens hjertet fortsatt slår, kan det ødelegge hjerterytmen og være farlig, på samme måte som om man gir hjertekompresjon til en bevisst person der hjertet fortsatt banker*.

Er du alene og opplever et hjerteinfarkt skal du ringe etter hjelp (113) og så sitte stille til hjelpen ankommer! Ta gjerne også et par Dispril umiddelbart.

Dispril (Aspirin) hjelper til med å fortynne blodet og kan være til hjelp for å bedre blodgjennomstrømmingen ved et hjerteinfarkt. Tygg helst tablettene slik at de tas raskere opp i kroppen. Det er kanskje den aller mest effektive måten du kan hjelpe deg selv på om du merker symptomer på et hjerteinfarkt. Men før du gjør noe som helst annet må du ringe 113 for å få kyndig hjelp raskest mulig.

Med andre ord: IKKE BRUK HOSTEMETODEN! Det vil neppe hjelpe deg, og kan med stor sannsynlighet gjøre vondt verre.


* Det er visst delte meninger om hvor farlig det er å gi brystkompresjoner til en person hvor hjertet banker, men som hovedregel skal man hvertfall ikke gjøre det på en bevisst person (som fortsatt puster). Mister noen bevisstheten ved et plutselig hjerteinfarkt er det bedre å starte hjertekompresjoner raskt heller enn å vente, blant annet fordi folk ofte er dårlige til å sjekke puls korrekt. Men i denne saken handler det om å gi «brystkompresjoner» på seg selv ved å hoste, og da må man nødvendigvis være bevisst, og dermed kan dette være uheldig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!