Alternativ kreftbehandling2Vi trenger alternativ behandling. Tallenes tale er klare på det området. Folk vil ha alternativ behandling, og folk vil ha det fordi de trenger det.

Alternativbransjen har fått seg en skikkelig trøkk det siste året. Human-Etisk Forbund sin kampanje Ingen liker å bli lurt har satt fokus på mye snusk og fanteri i bransjen. Så kom NRK med programserien Folkeopplysningen hvor den ene alternative behandling etter den andre ble avkledd. Og nå er alternativ behandling på dagsorden igjen etter at Forbrukerombudet atter en gang har avdekket svært mye urent spill innen markedsføringen av slik udokumentert behandling.

Det er altså ikke lett å være alternativ behandler i dag. Likevel ønsker jeg å komme dem i forsvar. Fordi vi trenger dem. I hvert fall noen av dem. Det er fristende å allerede nå begynne å sile ut hvem vi trenger og ikke, men det er fellen hver eneste alternativdebatt går i. Man ender opp med å peke på noen ytterligheter som både tilhengere og kritikere av alternativ behandling kan ta avstand fra, og så stopper egentlig debatten der. «Se, han sier han kan helbrede kreft med krystaller!» «Ja, pføy. Det tar vi kollektivt avstand fra!» Men det er ikke poenget mitt i denne bloggposten. Jeg skal derfor ikke bruke tid på akkurat det.

Jeg skal heller ikke se på alle etiske problemer som må knyttes til markedsføring og salg av alternativ behandling. Ei heller alle lovbrudd. Jeg skal ikke snakke om hvordan forskningen viser at behandlingsformene i all hovedsak ikke har noen klinisk effekt. Jeg skal ikke skrive et eneste ord om alt det negative slik uvitenskapelig tenkning fører med seg for samfunnet som helhet. Jeg skal ikke forsøke å analysere hvordan skolemedisinen kan lære noe av alternative behandlere, og jeg skal ikke forsvare alle de flinke og fantastiske leger og annet helsepersonell som finnes der ute. Jeg skal bare forsøke å se dette fra brukerens perspektiv.

Det er vanskelig å være menneske. Kanskje er det vanskeligere enn noensinne. Samfunnet i dag krever ekstremt mye av oss. Vi skal prestere på jobb, på kjøkkenet, i senga, som mor, som far, som venn, som kollega, som sjef, som undersått, som svigersønn, som veileder, som bestemor – ja, som menneske. Det er vanskelig. Og mange sliter. Det tar på å føle seg utilstrekkelig dag inn og dag ut. Det tar på å føle at man ikke mestrer hverdagen. At man kommer til kort. At man ikke får gjort alt man skal, og enda mindre alt man vil. At man skuffer folk, og ikke klarer å leve opp til de idealer vi selv har. Det er vanskelig og det er vondt.

Sånne «vondter», en samlebetegnelse for alle de litt diffuse pykiske og fysiske smerter et menneske kan ha, og som jeg har stjålet fra Oda Rygh, kan legen sjelden gjøre så mye med. Joda, de kan gi gode råd om livsstil og kosthold. Du burde mosjonere! Du burde spise mer grønt! Slutte å røyke! Her, ta blodtrykksmedisinen din! Her har du smertestillende for når hodepinen setter deg ut av spill! La oss prøve antidepressiva i noen måneder! Her har du henvisning til psykolog!

Hva? Psykolog? Antidepressiva? Det er da ikke noe galt i hodet mitt? Det er ikke sånn at jeg innbiller meg å være syk. Jeg innbiller meg ikke å ha vondt! Jeg innbiller meg ikke dette utslettet! Og hvis du vil bytte disse mageproblemene med meg bare en uke, så værsågod!

Å få beskjed om å skifte livsstil eller diett er sjelden særlig effektivt. Det er ingen enkel jobb å endre slike store deler av livet. Endre hva man spiser. Hva man gjør med fritiden sin. Alle sine personlige små ritualer og kosestunder. Det er heller ikke særlig ønskelig å få signaler om at problemet sitter i hodet. Kanskje det ikke er det legen din sier, men det er det du hører. Fordi smertene føles så virkelige. Selvsagt gjør de det. De er virkelige. Utslettet er ekte. Slappheten er reell.

Du er syk, menneske, men det finnes ingen diagnose. Og finnes det ingen diagnose, så finnes det heller ingen enkel behandling. Hvertfall ikke som legen kan gi deg. Hvis fastlegen din ikke har funnet ut hvorfor du har problemer med magen etter tre år, så gjør han det nok aldri. Snart blir du skilt også. Sammenhengen er kanskje ikke alltid like åpenbar.

Det er vondt å ikke mestre livet. Ikke bare sånn sutrevondt, men vondt helt på ordentlig. Så ordentlig vondt at du nesten dør av det. Eller hvertfall vil dø. Men det finnes noe som hjelper. Det finnes noen som kan ta bort noe av vondtene. Det finne noen som vil hjelpe. De kaller seg healere. Homeopater. Akupunktører. Soneterapeuter. Tankefeltterapeuter. Biopater. Magnetterapeuter. Naprapater. Reiki-massører. Urtemedisinere. Kvanteterapeuter. De har alle en medisin som kan ta bort dine smerter. Som kan lindre ditt utslett. Som kan gjøre dine astmaanfall sjeldnere og mildere. Som kan roe ned magen din. Som kan ta bort hodepinen og brystsmertene. Som kan bedre psoriasisen og leddgikten. Hvertfall litt. Hvertfall en stund.

Medisinen heter omsorg. Den heter berøring. En liten flaske er merket med «empati». En pille har navnet «tid». Og de ser deg. De hører deg. Ikke bare hører de deg, men de lytter til deg. En norsk lege avbryter i snitt pasienten etter bare 18 sekunder. En homeopat lytter kanskje til deg i tyve minutter. Du får prate om dine problemer. Du blir hørt. Du blir sett. Helbredelsen har allerede startet.

Nordmenn er flinke å gå til lege, og vi går til legen i snitt 5,2 ganger hvert år. De som bruker alternativ behandling går faktisk enda oftere til legen enn andre. Så det er ikke det at de ikke tror på legen sin. Eller at han ikke kan hjelpe dem med mange av plagene de har. Men de mangler noe. De savner noe. De trenger noe mer. Noe legen ikke kan gi dem. De trenger å få sine vondter anerkjent og bekreftet. Og en akupunktør gjør alltid det. En tankefeltterapeut gjør alltid det. De anerkjenner alltid din smerte. De bekrefter alltid ditt problem. Du finner ikke en alternativ behandler som sier at «Beklager, dette kan jeg nok ikke gjøre noe med.» De kan alltid gjøre noe med det. De er hvertfall mer enn villige til å forsøke.

Og den diagnosen legen ikke kunne gi deg, den får du alltid hos alternativbehandleren. I en eller annen form. Det hjelper. Det å få en diagnose hjelper. Det betyr ingenting om diagnosen er det reneste sjøsprøyt herifra og til Kina. Så lenge den bekrefter vondten, så er den en del av helbredelsen. Og det er kanskje alternativbehandlerens kraftigste våpen: Ingen krav til at diagnose eller behandling skal være rotfestet i virkeligheten. Når man ikke trenger å være nøktern, rasjonell, etterrettelig og vitenskapelig jordet, så står man så uendelig mye friere til å gi pasientene det de vil ha. Det liker vi. Vi liker å få det vi vil ha.

Men en diagnose er bare første steget. Når diagnosen er stilt, kan behandlingen starte. Da vet akupunktøren hvor nålene skal stikkes. Tankefeltterapeuten vet hvilke mønstre som skal dunkes. Homeopaten vet hvilke piller som skal gis. Healeren vet hvilke energier de skal kjenne etter. Det er selvsagt bare tull. Det er et skuespill. Et intrikat samspill av bedrag og selvbedrag. Men det funker. Fordi røyk og effekter alltid gjør en scene bedre. Ritualer gir inntrykk av at behandleren vet hva de driver med, og at dette bygger på tradisjoner.

Ikke minst så er det berøring. Åh, den deilige berøringen. Vi trenger den så sårt alle sammen. Å bli tatt på. Det signaliserer til kroppen at her finnes omsorg. Her finnes ro. Du kan stresse ned. Det påvirker ulike prosesser i kroppen på en positiv måte. Vi trenger alle fysisk nærhet, men alt for mange av oss får det ikke. Hvertfall ikke den betingelsesløse og ukompliserte berøring.

Sånn sett tror jeg også prostitusjon kan falle inn under betegnelsen alternativ behandling, fordi den tilfredsstiller på mange måter det samme behovet som healeren kan gi. Hudkontakt. Psykisk og fysisk nærhet. Å bli akseptert for å være akkurat den man er, å ha akkurat den kroppen man har. Å bli sett. Dyrket. Ha lov til å rette fokus på seg selv i en times pause fra hverdagen hvor man alltid forsøker å tilfredsstille alle andre. Mannen. Barna. Sjefen. Nå er det bare meg, og det er den beste medisin.

Å få ligge strak ut på en benk mens en annen person retter all sin fokus bare på deg, er fantastisk. Å få høre at man kan slappe av og la noen andre ta ansvar, er nydelig. Å vite at man nå blir tatt vare på av noen som bryr seg, er verdt mye mer enn pengene man betaler.

Behandlingen virker også lenge etter konsultasjonen med akupunktøren eller homeopaten. Man får også noen verktøy med seg hjem. Mestringsverktøy. Redskaper som gjør at man føler man tar kontroll over hverdagen. Over sin egen situasjon. Det kan være en diett. Å fokusere på hva man kan spise og ikke kan spise i troen på at det vil utgjøre en helsemessig forskjell, er et mestringsverktøy. Det kan være piller. Å spise homeopatiske sukkerpiller eller multivitaminer kan gi følelsen av at man har kontroll. Det kan være ritualer. Å banke et mønster på kroppen når man kjenner angst, eller å stå i en sirkel tegnet på et papir mens man strekker ut hånden og sier STOPP til de vonde følelsene, er også mestringsverktøy. Det kan være et teletorgnummer. Å kunne ringe til en telefonsvarer som sier en forbønn for deg når dagen blir litt for vanskelig, gir også følelsen av kontroll.

Alternativ behandling har mange slike verktøy. Dietter, piller, ritualer, tanker, meninger, maskiner, krystaller, symboler og annet fiksfakseri som kun har én eneste hensikt: Å gi deg illusjonen av kontroll. For illusjonen av kontroll over noe man egentlig ikke kan kontrollere, livets uforutsigbarhet og kompleksitet, er like nyttig som å faktisk ha kontroll. Disse mestringsverktøyene sammen med samtale og det lavterskel psykologtilbudet enhver alternativ behandler i praksis er, gjør at disse behandlerne faktisk behandler. Det er psykologi for sjelen.

Kurerer det kreft? Nei. Influensa? Nei. Diabetes? Nei. Det kurerer sannsynligvis ingenting som helst. Men det er revnende likegyldig, fordi det virker for meg. Det gir meg det jeg trenger for å overleve livet mitt. Det lindrer mine vondter. Og det er mer verdt enn all verdens medisiner. Det er mer verdt enn alle verdens leger. Det er mer verdt enn all verdens vitenskap.

Fordi det virker. Det virker for meg.


Lesere av denne bloggen vet at jeg har skrevet sikkert tusen bloggposter som kritiserer alternativ behandling i alle varianter og at jeg er dypt hatet av alternative behandlere landet rundt for dette. Nye lesere vet derimot kanskje ikke dette, så det kan være verdt å påpeke at når jeg skriver «meg», så snakker jeg som om jeg var en av de som bruker alternativ behandling. Selv gjør jeg ikke det da jeg aldri har følt det behovet, og heller ikke ønsker å støtte opp om en bransje jeg mener har store problemer, både juridiske, etiske og ikke mint medisinske. Men jeg kan forstå de som velger å oppsøke en homeopat eller healer. Jeg forstår hvordan det oppleves og kan forsvares ut fra deres synspunkt. Det er mitt poeng.

 • Utrolig bra skrevet.

 • Disqusor

  Gunnar, hvor fant du fasiten ?

 • Disqusor

  Fant via youtube en link som ga mer enn vanlig undring, en informasjon som var gjort av leger ev det helt ekstreme «A4» slaget: «THE LIVING MATRIX»: http://www.youtube.com/watch?v=0_tasOfmfDg tankevekkende fra leger vi aldri skulle trodd ville snakke i slike termer. Disse legene har åpenbart valgt IKEK å lukke noen dører, dører som en dag i fremtiden vil gjøre oss i stand til å finne svar. Gunnar, du har konsekvent vlagt å lukke ALLE dører. Er det fordi du har svaret, og fasietn. Stopp ikke der, kom med den eller vil du velge døren til en mulig fremtid ?

 • For all del godt skrevet.
  Dessverre tar det ikke fokus vekk fra det som med all sannsynlighet er roten til dine plager, og roten til tilnærmet alles plager; stress. Så klart får man ikke en diagnose pga. et utslett, magesmerter og generelt ubehag/mangel på kontroll over hverdagen.
  Det er bare stress. Noen lurer kansje på hvorfor jeg sier «bar stress»? Det er fordi det er jævlig enkelt å kurere. SLAPP AV. STRESS NED.

  Also; mulig du får noe ut av behandling, men vær forsiktig med hvordan du legger det frem.
  Er klar over at du her poengterer at det mest sannsynlig ikke gjør noe som helst godt for kroppen din, men frykter at mange pga slike solskinnshistorier bytter ut tradisjonell medisin eller sunt vett til fordel for homeopati (som er FULLSTENDIG bullshit) eller andre ting.

  Ha en fortsatt flott dag.

 • KjellO

  Utrolig hvor mye alternativ behandling og religion har felles….

 • Les gjerne disclaimeren i bunnen av bloggposten som jeg la til etter at jeg fra denne kommentaren ble minnet om at ikke alle vet «hvor jeg kommer fra».

 • Du må gjerne være mer konkret i hva du faktisk er uenig i av det jeg skriver, og så legge frem dokumentasjon på at jeg tar feil. Og med dokumentasjon mener jeg ikke YouTube-videoer.

 • Den viktigste setningen i hele bloggen synes jeg er » men det virker for meg» . Flott skrevet

 • Vi har jo diskutert en del muntlig, Gunnar, og jeg er glad for det du skriver her, for det er mye av disse grunnene jeg også mener at en del alternativ «medisin» har en funksjon. Enten som en slags halvveis troverdig «modell» eller som et fokus for å mobilisere placebo-effekten.

  For å ta et personlig eksempel: Etter at du og P overbeviste meg om at C-vitaminer ikke har noen effekt mot forkjølelse, kan jeg ikke lenger bruke C-vitaminer som fokus når jeg er i ferd med å bli forkjølet. Konsekvensen (slik jeg føler det) er at jeg blir litt oftere forkjølet, forkjølelsen varer litt lenger hver gang og jeg har det litt mer ubehagelig når jeg er forkjølet. Så nå må jeg finne noe annet som jeg ikke vet ikke virker. Sukk.

  Det er nok helt andre grunner til at jeg blir oftere forkjølet nå enn før, (en toåring i barnehage hjelper nok ikke), men hvis jeg har en lett tilgjengelig form for egenbehandling som gjerne fungerer som et slags rituale, kan jeg si til meg selv: «Nå har jeg gjort noe, og da bør jeg snart føle meg bedre». Og da gjør jeg som oftest det. Jeg trenger ikke ha dokumentert at «behandlingen» virker, men jeg må for all del ikke få dokumentert at det IKKE virker. For da slutter det nemlig å virke.

  Nå har jeg funnet en ny «behandling», men jeg tror jeg holder den for meg sjøl, så du ikke skal finne ut at den heller ikke virker … ;)

  Til slutt: Jeg syns du skriver svært mye bra som må sies, og jeg er glad for at du tør å si det. Stå på, Gunnar, vi trenger deg og andre modige.

 • Gniest

  Dæven du er en fyr med menge fasetter og vinkler… blir aldri lei av å lese om det du skriver. Ikke alltid enig riktignok, men det betyr ingenting. Det er ikke riktig, det er ikke galt, det er bare litt annerledes. Håper du aldri lar deg knekke av nett-troll.

 • BarskeKjekken

  Problemet er ikke at folk tror ting funker. Problemet er at varer og tjenester reklamer for at de fungerer på måter ikke gjør det.
  Et eksempel er at jeg kunne f.eks solgt wünderbaum hvor jeg kunne reklamere med at den hindrer dødsfall i ulykker uten noen som helst bevis og få staten til å kjøpe dette til alle biler istedenfor å bygge midtdelere.
  Eller f.eks røyk mot hoste. Siden det verken trenger å fungere, taes seriøst eller ha grunn i virkeligheten når man skal reklamere etter dette forslaget.

  Folk må kunne tro hva de vil enten det ene eller det andre. Men de som selger varer og tjenester kan ikke bare finne på egenskaper som ikke har grunn i virkeligheten på sine varer og tjenester.

 • Jeg er osse skeptiker, men, kanskje viktigere, jeg er pragmatiker. Jeg tenkte det samme som du; La de mennesker som trenger litt omsorg få lov at betale 500 kr for en time med klap på ryggen og en forsikring om at de er fine mennesker, eventuelt ispedet at de var Cleopatra i et tidligere liv. Skeptisk uten å ha prøvd det. Så fik jeg tilbudet en dag om en healing, som jeg sa ja til. Resultatet: Ingenting. Jeg var ikke så overrasket, for jeg trodde jo egentlig ikke på det. Et nytt tilbud om en healing tok jeg imot; hvorfor si nei til at ligge ned i 1,5 time og bli berørt av en kvinne? Og der skjedde det ting som jeg ikke kunne forklare og hun kunne si ting om mig som hun ikke kunne vite. Derfor ble jeg nysgjerrig og tok kontakt med endda en healer, som ga mig endda en behandling og endda flere ting skjedde som jeg ikke kunne forklare. Og det beste av alt var, at jeg fik det bedre.
  Siden det er jeg selv blitt healer, men jeg bevarer min skepsis, og min pragmatisme; Jeg må selv erfare det før jeg tror på det, men ser jeg at det fungerer, da aksepterer jeg det og legger skepsisen til side.
  At du ikke har tatt imot en alternativ behandling og likevel gjør så mye for å så tvil om alternative behandleres motiver, er, for mig, det samme som hvis et matskribent skulle kritisere en bestemt restaurant uten å ha satt sin fot der, uten å ha smakt på maten. Hva er du redd for?
  Ja, det finnes sikkert mange uærlige alternative behandlere, men sån er det jo osse med leger, politikere, ja alle andre professioner. Alternative behandlere er mennesker som alle andre, noen er dyktige og andre skulle heller ha valgt en annen levevei. At si at alternatv behandling som sådan er humbug, er å bite over mer enn man kan tygge. Mener jeg.

 • et ord: Sykepleiere.
  Forklaringen: Det er en av sykepleiens grunnideer du snakker om her, Gunnar. Omsorg, mestring, helhet, livet utenom det rent biomedisinske (det skal sies at den moderne legestanden også arbeider svært mye utenfor det rent biomedisinske, men det er ikke samme fokuset. Forskjellige yrker, forskjellige roller og alt det der). Kommunesykepleier, bedriftssykepleier, psykiatrisk sykepleier der det går litt lenger; alle disse er (imo) bedre bruk av ressurser enn en kvakksalver med positive bivirkninger. Men nå tar jo ikke pengesekken sykepleien videre seriøst, så noe slikt tilbud kommer vi neppe til å se. Ok, go quacks…

 • markus

  Det virker som du mener dagens samfunn fører til stress som igjen fører til kroniske sykdommer, mens dagens diett får gå fri? Diett og helse går hånd i hånd. Genetikk er ut, epigenetikk er det nye.

  Psoriasis, hodepine, brystsmerter, leddgikt, alt dette mener du tydeligvis er ubetydelige lidelser som skyldes stress? Det er rett og slett latterlig. Alt kan derimot knyttes til diett og spesielt mineralmangler, noe du er tidlig ute med å avfeie.

  For å få mer energi i hverdagen begynte jeg med fullspektrumtilskudd for å sikre at kroppen i alle fall fikk tilgang til alle næringsstoff til enhver tid (det er ikke hva du spiser, men hva kroppen tar opp). med litt leting finnes slike tilskudd av god kvalitet, så slipper man å kjøpe hundrevis av forskjellige piller til tusenvis i mnd.

  Jeg fikk merktbart mer energi etter bare en halvtimes bruk. Det har også hatt andre positive bivirkninger som jeg har merket etter hvert (snart holdt på i 6 mnd):

  *Trenger mindre søvn, forsover meg ikke lenger, noe jeg stadig gjorde tidligere
  *Ikke lenger samme hang til alkohol, snacks og junkfood

  *Tørr hud og flass er forsvunnet
  *Psoriasis nesten helt forsvunnet
  *Ikke sitt noe til vintereksemet denne vinteren
  *Negler vokser raskere og er finere, huden rundt sprekker ikke lenger
  *Får ikke krampe av å spille fotball lenger
  *Magen blir bare bedre og bedre, aldri dårlig i den mer
  *Nasen som var kronisk tett er ikke det lenger
  *Blir aldri forkjølet lenger (eller syk overhodet)
  *Smerten i kneet er forsvunnet
  *Håret vokser tilbake

  Så for all del, prøv tilskudd og spis sunt før en gjør noe drastisk. Det er veldig enkelt å spise sunt og ikke minst holde seg unna usunn og farlig mat når man sørger for at kroppen har alt den trenger. Dette vet bønder og bruker denne kunnskapen for å feite opp storfe.

  Ingen av de overnevnte lidelsene har legene noen kur for uansett, så det skader ikke å prøve. Har du leddgikt får du smertestillende. Det er som å kutte kontakten til varsellyset på mercedesen når den er tom for olje, hjelper bare mot smertene.

 • Mange gode poenger hèr! :)
  Takk! :)

 • Ah, den klassiske: «Livsstilsendring X funket for meg, dermed må det generaliseres til at alle må gjøre det samme!»

  Du serverer heftige påstander uten dokumentasjon. Vis gjerne til forskning som sier at eksempelvis psoriasis skyldes mineralmangler.

  Det er også alltid like fascinerende når folk tror at placeboeffekten ikke gjelder dem selv. Som om man kan vite om en bedring skyldes placeboeffekt, regresjon mot gjennomsnittet, naturlig svingning, andre livsstilsendringer etc. Hadde man kunne vite dette hadde man aldri trengt kontrollerte studier. For øvrig bekrefter du egentlig bare alle mine påstander i bloggposten. DU har gitt deg selv et rituale, nemlig kosttilskudd, og det har gitt deg en følelse av mestring. Det har kanskje redusert stress, det har sannsynligvis fått deg til å endre på mange andre ting i livet ditt, og summen av alt dette slår ut positivt, både fysisk og psyskisk. Men det betyr ikke at kosttilskudd har noen som helst effekt. En klassisk logisk feilslutning.

  For øvrig bør du sette deg mer inn i hva epigenetikk er – og ikke minst hva det IKKE er. Ikke bare kast deg over moteord fra alternativbransjen:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/epigenetics-it-doesnt-mean-what-quacks-think-it-means/

 • Hvis det å stresse ned og slappe av hadde vært så enkelt for alle mennesker hadde det ikke eksistert noen alternative behandlere. Selv om du er en stoiker er det ikke sikkert alle andre er det, mange trenger kanskje noe mer. Kanskje en følelsesmessig tilkobling til den man snakker med og at den som man snakker med sier noe annet enn «ro deg ned a». Når det er sagt, jeg er nok mest enig i disclaimeren og ikke bloggposten.

 • Øyvind

  Jeg ser poenget. Men som han tidligere kreftpasienten i Debatten på NRK sa, så fikk han mye trøst av mor og av Leonard Cohen. Og det kostet ikke en krone.
  Jeg er 100% for retten til selv å velge, og prinsippet om ansvar for egen helse (man kan ikke være barnevakt for folk hele livet, så hvis noen tror at han der med krystallene kan helbrede kreften deres for 900 kr. timen, så værsågod), men hvordan man enn snur og vender på det, så dreier det seg her om svindlere. Det dreier seg om folk som utnytter mennesker i en sårbar situasjon, for å tjene penger på det. Jeg foreslår en «omvendt prostitusjonslov»: Gjør det straffbart å selge dette «produktet», men ikke å kjøpe det.

 • Når man sier «stress» så tenker mange ofte på den litt klassiske tanken om stress som at man har for mye å gjøre, er oppjaget, overarbeidet etc. Men stress er mye mer enn det. Man kan være helt avslappet og likevel være stresset hvis man f.eks. bekymrer seg over noe i lang tid, går med angst eller usikkerhet og sånt. Stress er altså ikke bare noe man blir kvitt ved å ta på seg færre arbeidsoppgaver eller slappe av med en øl i godstolen. Det handler som jeg skriver om mestring. Det handler om å ha kontroll. Det vil man ofte trenge hjelp til å gjøre noe med.

 • Tusse(te)essens

  Jeg liker ikke ufarliggjøring av alternativ behandling. (her skal det være en hoggtannsmiley)

  Selv som skeptiker har jeg vært prøvekanin for en hel rekke ulike alternative terapier for familiemedlemmer under utdannelse, og en ting har de alle hatt felles – de gir meg plager jeg ikke har (hatt), for å bygge opp et behandlingsgrunnlag. Tatt rett ut fra læreboka. Jeg har fått diagnostisert ikke-eksisterende ryggsmerter, nyreplager og nerver som står i fare for å bli klemt, i tillegg til ulike allergier mv. Nå blir det jo ingen lykkelig og fremgangsrik behandlingsserie med meg, for jeg er nemlig ikke mottakelig for behandlingen. Jeg er skeptiker, og «vi» er angivelig behandlingsresistente alle som en. Men, å ikke få behandling for ikke-eksisterende sykdommer kan jeg imidlertid leve med, men likevel – hva med etikken? Er det en lykke i livet å få tildelt en (behandlingskrevende) diagnose?

  Det finnes de sjelene som tvinnes inn i en behandlingsallianse som de ikke kommer ut av (ja, her fortsetter anekdotene…). Jeg snakket blant annet med en advokat som slet med å stable et erstatningskrav på bena, hvor jeg tviler på at han noensinne lyktes. Han ble hyret av en dame som hadde gått i blomsterterapi nær ukentlig i 16 år, for sin psykiske lidelse, før hun til slutt fant ut at effekten uteble. En kan gjerne kritisere henne for å være treg i tankegangen, men sånn var det nå visstnok. Det at det da har blitt utvekslet et ikke så rent lite pengebeløp, mot denne ulykksalige ikke-virkende og avhengighetsskapende behandlingsserien – er det helt uproblematisk? Finnes det ikke engang ørlitegranne likt Nigeriasvindel? Å ta (grådig) betalt for ingenting?

  Er alternativterapeuter den lykkelige horen? Er deres magisk essens, helbredende tankekraft og klapp på skulderen et nødvendig onde i vårt samfunn (sett fra skeptikerens ståsted) som gir en vinn-vinn situasjon? Nei.

  Det nytter ikke ta diskusjonen om seriøse contra useriøse behandlere, ganske enkelt fordi det ikke eller vil la seg gjøre å sette grenser innenfor det grenseløse (ikke påvisbare/ rasjonelle/ etterprøvbare/ håndfaste etc – you name it!). Det ville vært toppen av ironi om Mattilsynet skulle ta vare på dyrevelferden under fjernhealing, og da selvfølgelig både for levende og døde dyr. Og hva med engler, faller englekontakt inn under forbrukerombudet eller kirken? Og prisene, kan englekontakt ha en makspris? Hvordan skal Konkurransetilsynet forhindre prissamarbeid? Og hvem kan avgjøre om en terapeut holder faglig standard, terapeuten, pasienten? Hvem?
  Jeg tillater meg å være grådig, og muligens bite over mer enn jeg klarer å tygge. Det ville ikke vært første gangen.

 • Trond Zaphirax

  Det er rart hvordan «alternativbehandlere» kan dikte opp sin egen virkelighet, og dermed også dikte opp den ene fantastiske behandlingsformen etter den andre, helt uten krav til noe som helst dokumentasjon. Alt som kreves er at de får noen til å tro på dem, dermed har man skapt et behov, og følgelig skal det da være greit fordi det er et «behov» for den typen behandling.

  Tenk om legevitenskapen hadde den samme tilnærmingen til virkeligheten. Hadde ikke trengt å bruke en krone på forskning, bare selge sukkerpiller for alle slags plager. Mye mer lønnsomt det, pluss man ville slippe bryderiet med eldrebølgen, ingen ville blitt gamle nok.

  Utdrag fra straffeloven:
  —————————————
  § 270. For bedrageri straffes den som i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning

  (1)ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse rettsstridig forleder noen til en handling som volder tap eller fare for tap for ham eller den han handler for, eller

  (2)ved
  bruk av uriktig eller ufullstendig opplysning, ved endring i data eller programutrustning eller på annen måte rettsstridig påvirker resultatet av en automatisk databehandling, og derved volder tap eller fare for tap for noen.
  —————————————
  Hvorfor skal «alternative behandlere» være unntatt denne loven? Dette handler kun om å skaffe seg egen vinning ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse hos folk som ønsker hjelp for sine lidelser.

 • markus

  Placeboeffekt for uventede bivirkninger? Den var god. Jeg forventet mer energi, alt det andre som ble ordnet regnet jeg med som normalt, og var beredt å slite med det resten av livet, så viser det seg at det bare vær mineralmangel! Du burde prøvd selv og så kan vi prates. Jeg vet at du også lider av mineralmangel, så du vil kjenne effekten kjapt.

  Her er en artikkel om psoriasis:

  http://www.inspire.com/groups/talk-psoriasis/discussion/mineral-deficiencies-and-psoriasis/

  J

 • Tusse(te)essens

  Alternative behandlere har ikke «i hensikt» å bedra, gjerne fordi de vil hjelpe og forsåvidt oppriktig tror på egne evner. Derfor.De mangler forsettet – ihvertfall de fleste av de, og bevissituasjonen blir aldeles håpløs. Blir nok ikke så lett å få domfellelse i slike saker, så det blir nok forbeholdt de færreste. .

  Det som skal/ bør virke, er forbrukerrettigheter. Det er jo det som blir så håpløst. Jeg kan ikke lure noen til å kjøpe en ubrukelig bil uten å si ifra, men jeg kan selge alternativ behandling som ikke virker fordi det er umulig å etterprøve. Det er ihvertfall noen forbrukerombud som har engasjert seg i dette, og som ønsker en avklaring på området.

  Vi får enn så lenge være fornøyd med at et spøkelse i huset ikke gir grunnlag for heving, også en mangel bør være etterprøvbar…. http://www.aftenposten.no/bolig/Spokelser-er-ikke-mangel-ved-huset-6788828.html
  Tipper det kommer flere tvister etterhvert. Kanskje vi kan få ko(s)miske advokater til å ta slike saker. Det kan jo oppstå de utroligste problemstillinger.

 • Dette er ikke en vitenskapelig artikkel. Det jeg kan finne av dokumentasjon på psoriasis og zink sier at det mangler god doumentasjon på at zink-tilskudd kan bedre denne tilstand.

  http://www.mayoclinic.com/health/zinc/NS_patient-zinc/DSECTION=evidence

  «Prøv selv» er dessverre irrelevant. Hva jeg måtte oppleve av å prøve selv forteller oss svært lite om virkeligheten. Det er alt for mange ukontrollerte variabler til at jeg kan vite hva som faktisk gir en effekt om jeg skulle oppleve noe.

  Og du har nok også et svært snevert syn på hva placeboeffekt er. Ikke bare det, men det at du opplevde så mye annet viser jo igjen at dette like gjerne kan ha hatt med mestringsfølelse, redusert stress, andre livsstilsendringer du gjorde samtidig etc. Du kan overhodet ikke si at tilskuddene hadde den effekt du hevder. I tillegg er det ingenting hverken biologisk/fysiologisk som tilsier at de skulle ha en slik effekt.

  Dette er ren religion.

 • Bkk4ever

  Jeg sliter veldig med ulcerøs kolitt. Noe alternativt som kan hjelpe og anbefales?

 • Bkk4ever

  Noen som har tips, tar imot alle råd.

 • jippi

  nå er jeg syk

  + slik gjorde jeg

  – nå er jeg frisk

  helbredelsestrigger kan være målbart og ikke målbart(selvsakt)
  man kan si det var pga ditt og datt.
  WHO CARES
  før syk—nå frisk

  det er absolutt ingenting galt med å si «det funka for meg»
  Det er dette som er fremtiden, vi tar VÅR personlige helse i egne hender, eksperementerer, prøver, feiler og kanskje til og med lykkes.
  og da kan man si «det funka for meg, prøv det da vel» «funker det ikke for deg så gjør noe annet».
  klassisk legevitenskap er i ferd med å lære dette prinsippet til tross for den konvensjonelle metoden som sier «hvis noe ikke funker, så bare øker vi dosen» :-)

  poenget mitt er «det finnes ikke noe rett og galt»
  alternativ miljøet er stappfullt av sjalataner
  konvensjolell medisin er totalt gjennomsyra av korrupsjon

  på tide å ta helsa i egne hender
  «lett for meg å si kanskje»,,, jaja la gå :-)

 • jippi

  hvis du bruker masse ressurser, tid og energi på å undersøke hardnesa-dawkins-vitenskap er det kanskje også slik at det tar masse ressurser, tid og energi å bygge en mer integral model av verden også.
  og for å starte reisen, vil videoer være et godt medium.

  folk:

  Jason Silva
  Davis Icke
  Graham Hancock
  Alex Jones
  Nassim Haramein
  David Wilcock
  Jessi Ventura
  Jacque Fresco
  Adam Kokesh
  John Anthony West
  Robert Shock
  Terrence McKenna
  Echart Tolle
  Ken Wilber
  David Deida
  Joe Dispenza
  Bruce Lipton
  Thich Nhat Hanh
  Paulo Coelho
  Dara Dubinet
  Dan the man
  Rawfood trucker
  David Wolfe
  Gary Kasparov
  Riley Martin
  Joseph Campbell
  Bashar
  Abraham Hicks
  Anthony Robbins
  Joel Salatin
  Vandana Shiva
  Mike Adams
  Steven Greer
  Patricia Goodreau
  Michael Pollan
  Lloyd Pye
  Don Alejandro
  drunvalo melchizedek
  Keisha Crowther
  charlotte gerson
  lloyd pye
  keisha crowther
  drunvalo

  filmer(noen få):
  Inside job
  Avarage Joe On The Raw
  Fat, sick and nearly dead
  180 south
  Forks over Knives
  All jacked up
  The Cove
  Dreams from my real father
  The culling of water

 • For noe vås. B.F Skinner sier jeg bare….

 • markus

  Stress og psykiske lidelser kan også knyttes til næringsmangler.

  Ta angst for eksempel. Addolorato (2001) fant at pasienter med cøliaki som gikk over på en glutenfri diett ble mindre engstelige (http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/00365520119754). Singewald et al. (2004) fant at mangel på magnesium trigget angst- og depresjonslignende adferd hos mus (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028390804002588). Prasad & Prasad (1996) fant at en kortvarig diett rik på fett reduserte angst-responsen til rotter (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031938496001357).

 • arkus

  jeg sørger for at kroppen får alle ESSENSIELLE næringsstoff den trenger HELE tiden, og du kontrer med å si at det er ingenting biologisk/fysiologisk som tilsier at de skulle ha en positiv effekt på helsen? Jeg kunne likegodt diskutert med en låvedør…

  Jeg foreslår at du finner frem en biologibok og slår opp «essensielle næringstoff». Ta så å let frem «essensielle mineraler». Du vet hva det vil si at et næringsstoff er essensielt? Fra norske leksikon:

  «Det skilles gjerne mellom de energigivende næringsstoffene: karbohydrater, proteiner (begge 17 kJ/g) og fett (38 kJ/g), og næringsstoffer som må tilføres fordi kroppen ikke kan syntetisere dem selv, som essensielle aminosyrer, essensielle fettsyrer, vitaminer, mineral- og sporstoffer. Vann, oksygen og kostfiber må også tilføres.»

  Vi kan prates når du har lest deg opp på området.

 • MARKUS

  Crohn´s, IBD og UC er en og samme sykdom, men av forskjellig alvorlighetsgrad. Dette forårsakes av ufordøyde proteiner som ender opp med å ødelegge tarmtottene . Anbefaler deg å kutte ut gluten. Melkeprodukter fører også ofte til allergiske reaksjoner. Om du mistenker allergi mot noe annet så få oversikt over normalpulsen din og ta pulstest etter du spiser en viss ting – om pulsen stiger med over 10 bpm så kan dette være tegn på at du er allergisk.

  Spis mye fiber (grønnsaker).Folic acid 7 mg t.i.d., vit A 300,000 IU per dag som betakaroten, B-12 1,000 mcg per dag, vit C til magetoleranse, kalsium og magnesium 1,000 og 2,000 mg per dag, selenium 300 mcg t.i.d., kromium 75 mcg t.i.d., sink 50 mg t.i.d.

  Se også på ratioen mellom omega 6 og 3. den bør være 2:1. Om andelen omega 6 er høyere går immunforsvaret bananas. Ellers vil jeg anbefale et fullspektrums plantemineraltilskudd.

 • Essensielle næringsstofer får du i deg mer enn nok av gjennom et normalt kosthold. Å tro at mer = bedre er en grov misforståelse. Det kan potensielt sett være farlig.

  Du trenger ikke hjelpe kroppen din. Den har evolvert til å klare det helt fint selv, med en stor bredde av næringsstoffer. Bare se hvor ulikt folk spiser i ulike deler av verden.

  Dette kosttilskuddsmaset ditt er bare tull. Men jeg skjønner at placeboeffekten er kraftig hos deg :-)

 • Wow.

 • Lekk tarm er ikke en anerkjent medisinsk diagnose.

  Det er med stor sannsynlighet ingen grunn til å kutte ut gluten, selv om ingen nekter deg å forsøke det. Men har du testet negativt med blodprøve og fått tatt biopsi som var negativ, så er det hvertfall ingen grunn.

  Tilskudd av vit A og betakaroten skal ikke gjøres uten videre. Det har vist seg å øke dødeligheten hos folk. Tilskudd av de andre stoffene finnes det neppe noen grunn for heller.

  http://tjomlid.com/2013/02/04/antioksidanter-en-moderne-helsemyte/

  Angående fettsyrer bør du lese her:

  http://sunnskepsis.wordpress.com/2013/02/11/omega-6-og-hjertesykdom-igjen-ma-kostradene-skrives-om/

 • Her roter du fryktelig. Den første studien er ublindet. Det bekrefter bare min hypotese om at å legge om diett er et mestringsverktøy som kan påvirke psyken. Umulig å skille det fra det faktiske kostholdsendringen.

  Den andre studien tester _ekstreme lave nivåer_ av magnesium. Selvsagt er det skadelig å ha for lite av disse stoffene, men ingenting tyder på at folk flest har det. Man får i seg mer enn nok via maten. Det at mangel på stoffer er uheldig betyr ikke at alle bør proppe i seg mest mulig av det. Både for mye og for lite er uheldig.

  Den siste studien vet jeg ikke en gang hva du prøver å si med. Både fordi jeg ikke ser at den er relevant til debatten, og fordi jeg blir skeptisk om du mener at en enkelt rottestudie skal kunne ekstrapoleres til å gjelde alle mennesker. Det er et sprang som ikke holder vann vitenskapelig sett.

 • Hvem ufarliggjør alternativ behandling? Ikke jeg. En skalpell kan være særdeles farlig i feil hender, men en kirurg kan redde liv med en slik. Alternativ behandling kan misbrukes, det er klart, og de mennesker som misbruker det må fjernes, men betyr det at ALLE alternative behandlere misbruker evnene sine?

  Kanskje har du vært uheldig i dit møte med det alternative, det har jeg vært i mit møte med mange leger og ikke minst med et bestemt sykehus her i Norge. Både min søster, moren min og jeg har opplevet dårlige leger som har hatt stor negativ påvirkning på oss. Men det betyr ikke at jeg mistror ALLE leger. Angående din «anekdote» om blomstermedisin; Behandleren burde selvfølgelig ha avbrutt behandlingen på et tidlig stadie. De fleste som kommer til mig får en behandling eller to, sjeldent mere enn det. Men: du trekker frem et eksempel på en dårlig behandler. Hvorfor det? Clinton fik et blowjob og Nixon løj om Watergate, er alle presidenter utroverdige av den grunn?

  Er ikke det viktigere at få ryddet ut dårlige leger, prester, politikere, tannleger, jurister og politifolk enn å angripe alternative behandlere som sådan? Jeg kjenner en som har fått ME på grunn av dårlig utførte rotfyllninger, utført av en autorisert tannlege, her i Norge. Er ikke det farligere enn å bruke penger på noe som kanskje ikke virker? For ikke å snakke om medisinalvareindustrien som reklamerer for vitaminer, mineraler, antioxidanter og alt muligt annet, som vi egentlig får nok av i en vanlig kost, men som vi likevel bruker milliarder av kroner på hvert år?

  I danmark er akupunktur anerkjent og brukes nå på sykehus, mener du danskene tar feil og at vi i Norge skjønner alt mye bedre?

  En alternativ behandler lever på ryktet sit. Hvis han eller hun ikke gjør jobben sin bra nok, vil de jo ødelegge det for sig selv.

  Alternativ behandling er «nytt» og derfor er folk redde, xenofobi er ikke noe nytt. Men: Jeg reagerer på, at folk angriper uten å vite noe, og det er det mange som gjør. Gå inn i det og undersøk det med et åpent sinn. Hvis du da fortsatt ikke tror på det: greit, da har du gjort hva du kunne. Kanskje kan du lære noe av det uansett?
  Og; Nej, alternative behandlere har IKKE «helbredende tankekraft». Ikke engang healere har det. Vi kan jobbe med energier, og noen kan se uhensiktsmessige handlingsmønstre i andre, og hjelpe de med at endre mønstrene. Vi helbreder ikke andre, vi hjelper de slik at de kan helbrede sig selv.

 • Robotrobot

  Enig i mye her. Ser verdien av alternativ behandlig, men ser også mange dilemmaer. Placeboeffekt er jo like virkelig som annen effekt. Men kan placeboeffekten virke dersom man er åpen om at det er det man tilbyr? Kanskje noe av problemet også er det noe kunstige skillet man har satt mellom psykisk og fysisk helse? Er også enig i at den grunnleggende årsaken for mange plager nok har å gjøre med hvordan samfunnet vårt er satt sammen på. Hva som verdsettes…

 • Hei Gunnar. Har du noen gang vært forelska? Kan du bevise det? Hvis ikke du kan det, da må det jo, ifølge din egen definisjon, være løgn og latin. Eller kan du akseptere at noen ting i livet ikke er målbare med dagens målemetoder?
  Hva har alternativ behandling med forelskelse at gjøre? Jo, de bygger begge på mere enn bare kemiske reaksjoner i hjernen, de er ikke målbare og den som har opplevd det er ikke i tvil om at det er virkeligt.

  Jeg er, som jeg har sagt før, osse skeptiker, men det betyr ikke at jeg ikke kan akseptere ting som jeg opplever, selv om det ikke finnes bevis for det. For mig er verden ikke hvit/svart men fyllt med nyanser som jeg kan oppleve. Og jeg krever ikke bevis for det jeg opplever og skjønner som sannheter. En ting jeg IKKE gjør, derimot, er å kritisere noe jeg bare har kjennskap til utefra, noe som jeg har hørt eller lest om, men aldrig selv prøvd. Her snakker jeg ikke om ting som pedofili, mord eller lignende, men om ting som det er muligt for mig at efterprøve uten å gjøre noe ulovligt eller noe som for mig ikke er moralsk forsvarligt. Men der er jeg selvkritisk, det er det ikke alle som er…

 • markus

  Jeg kan garantere at du ikke får i deg alt du trenger gjennom et normalt kosthold. Det er heller ikke sånn at man forskjellige steder i verden benytter forskjellige næringsstoffer, som du synes å implisere. Essensielt = MÅ inntas for optimal helse.

  Det er derimot sant at det er ulike område hvor jordsmonnet er fattige i visse viktige mineral. F. eks. keshan-regionen i Kina er jordsmonnet fattig på selenium, noe som førte til at barn og ungdom døde av hjertefeil. Det er nå påbudt for lærerne i denne regionen å gi elevene selenium-tilskudd. Har også blitt påvist i New Zealand og Finland, forresten… http://en.wikipedia.org/wiki/Keshan_disease

  For å gi deg et eksempel på hvorfor det er umulig å få i seg alle nødvendige næringsstoff ber jeg deg studere følgende bilde:

  satellite.jpg

  Her ser du et satellitbilde over et område i Australia. Ulike farger viser ulike mineralkomposisjoner. Se for deg en åker i dette området. To tomater i denne åkeren kan ha vidt ulike mineralsammensetninger basert på hvor i åkeren de er sådd!

  Så det er umulig å få i seg alle næringsstoffer kroppen trenger samme hvor sunt man spiser, for ikke å snakke om at det er umulig å vite, om man ikke kjører en analyse på hver eneste matbit man inntar. Så at man får i seg alt man trenger gjennom et normalt kosthold er bare tull :-) :-) :-)

  «From inability to let well alone; from too much zeal for the new and contempt for what is old; from putting knowledge before wisdom, science before art, and cleverness before common sense; from treating patients as cases and from making the cure of the disease more grievous than the endurance of the same, good Lord, deliver us.»

  -Sir Robert Hutchinson

 • Det er feil. Om du tok to grupper mennesker hvorav den ene fikk tilført et «kjærlighetshormon» (oxytocin) og den andre gruppen fikk et placebo, så kunne man etterpå spørre om opplevelsen til de to gruppene for å finne ut om det var noen statistisk signifikant forskjell.

  Det du bommer på i kommentaren din er forskjellen på opplevelse hos enkeltindividet, og mellom to grupper. Vi kan ikke måle at ryggsmertene til en person er blitt bedre etter en behandling. Vi kan derimot sammenligne de selvrapporterte smertene i en gruppe som får en type behandling med de selvrapporterte smertene i en gruppe som får en annen behandling, og se om det er en forskjell. Forelskelsesargumentet ditt gir altså ingen mening, fordi selvrapportert forelskelse kan i prinsippet også sammenlignes mellom to grupper.

  Det du også misforstår er at du tror kritikk mot alternativ behandling handler om å mistro at pasienter føler seg bedre. Det gjør det ikke. Selvsagt føler de seg bedre. Men denne bedringen kan skyldes svært mange faktorer, alt fra naturlig bedring, regresjon mot gjennomsnittet, placeboeffekt, selektiv hukommelse, ulike psykologiske effekter etc. Bare ved å sammenligne to grupper hvor man søker å eliminere alle andre årsaker enn selve behandlingen, altså det man gjør i en kontrollert studie, finner man ut om det var en økt effekt i behandlingsgruppen som da kan tilskrives f.eks. akupunktur. I studie etter studie ser vi at en slik tilleggseffekt ikke finnes, eller er så marginal at den kan avskrives som «støy» (bias, statistisk usikkerhet, målefeil etc).

  Du angriper altså kritikken på helt feil, og svært misforstått, grunnlag.

 • Hvis det er umulig å få i seg alle essensielle næringsstoffer uten tilskudd uansett hvor sunt man spiser, så hadde vi ikke eksistert i dag. Så enkelt er det :-)

  Det er også sjarmerende at du trekker frem grupper av verdens befolkning som ikke har tilgang på den fantastiske næringsrike og varierte maten folk i den vestlige verden har for å vise at vi alle lider av mangelsykdommer. Det er på kanten til grotesk.

 • Kan neppe sies bedre!
  Tusen takk Gunnar!!

 • markus

  Lekk tarm ikke anerkjent diagnose, so what? Vet du i det hele tatt hva poenget er med diagnoser, og hva er ditt poeng?

  Ingen grunn til å kutte gluten, selv om dette proteinet er vanskelig å fordøye for mennesker og ender opp unedbrytt plasser der det ikke bør være?

  Det finnes ingen dokumentasjon på at supplering med vitaminer har forårsaket dødsfall. Det finnes absolutt grunn for tilskudd av de andre stoffene. Når fordøyelsessystemet ikke fungerer pga at tarmtottene er skadet er det viktig å bruke en større hammer. Det er ikke hva man spiser, men hva tarmtottene absorberer.

  Lese om fettsyrer hos en blogger som ikke vet effekten og problematikken ved å varmebehandle planteoljer??? :-) :-) :-) Mosjomt med folk som blogger om ting de ikke kan!

 • Jeg har lest flere av bloggene dine om alternativ medisin. Jeg har stor respekt for det du mernre selv om jeg er dypt ueinig i mye av det. Synes du bringer en saklighet til debatten jeg savner fra mange . Mne jeg blir litt skuffet når du putter prostitusjone i samme boksen som alternativ medisin. Skjønner hva du mener om berøring osv, men jeg synes ik du trenger å være respektløs. Du er for dyktig til det. Med all respekt

 • Det var ikke det jeg spurgte om. Jeg spurgte om DU, som menneske, har vært forelsket, og om DU, som menneske, kan bevise det. Jeg snakker her ikke om den behandlede men behandleren. Når du én gang har opplevet forelskelse er du ikke i tvil om hva det er, og at det er «sannt». Samme med Healing og, forhåpentlig, det meste av alternativ behandling.

  Som jeg leser dig, er du ikke interessert i å endre mening. Du tror ikke på det alternative og dermed ferdig. Jeg kan ikke argumentere eller komme med statistisk signifikante fakta for at forklare hverken forelskelse eller Healing, men jeg kjenner det i mig, både forelskelse og Healing, og jeg vet at det eksisterer og er «sannt».

  Jeg vet ikke hva du søker eller hvorfor du går så hardt ut mot det alternative. Forstå mig rett, jeg mener osse det burde ryddes opp i det og at «de useriøse» burde lukes ut, men det burde man gjøre i alle professioner, leger og politikere for at nevne noen få. Men, hvis det ikke har noen målbar effekt, da har det vel ikke noen målbar negativ effekt heller, annet enn at folk kan miste penger på det, og i den sammenheng er det vel peanuts hva folk bruker, i forhold til andre «unødvendige» ting, jevnfør vitaminer og mineraler som vi kjøper.

  Hermed ønsker jeg dig lykke til videre i din søken efter en mening med dit liv, eller hva det enn er du ikke finner.

 • Hvor er da alle som åpenbart må gå rundt med skjørbuk, beri-beri, pellagra, rakitt? Dette er sykdommer som skyldes mangel på essensielle næringsstoffer – de forekommer praktisk talt ikke hos oss fordi nesten alle får i seg nok. Nasjonalt råd for ernæring sier at «kosttilskudd er undøvendig for de fleste».

  «Anbefalt inntak» av de ulike næringsstoffene er dessuten mer enn det faktiske behovet hos en «gjennomsnittsperson».F.eks. for vitamin B1 oppstår tegn på mangel ved inntak under 0,5 mg/dag, og gjennomsnittlig behov regnes som 0,9 mg for kvinner og 1,2 mg for menn. Men anbefalt inntak er høyere enn behovet; hhv. 1,1 og 1,4 mg/dag. De fleste får i seg nok av dette uten å ta kosttilskudd. For man i seg mer enn anbefalt inntak, øker bare utskillelsen av vitaminet gjennom urinen. Tilsvarende er det for vitamin A: Gjennomsnittlig behov av vitamin A for menn er 600 RE, og risiko for mangelsykdom oppstår når inntaket er lavere enn 500 RE over lengre tid. Anbefalt inntak er imidlertid så mye som 900 RE – dette er den mengden som dekker behovet til 98 % av befolkningen.

  Det stemmer at mineralinnholdet kan variere vidt mellom matvarer, men i praksis utjevner slike variasjoner hverandre. Om man spiser noenlunde slik det er anbefalt, er sannsynligheten lav for å få i seg for lite av essensielle næringsstoffer. Når det gjelder selen er jordsmonnet i Norge lavt på selen, men selen blir tilsatt fôret til husdyr. Vi importerer også endel hvete fra USA og Canada, hvor seleninnholdet er høyere. Hadde det blitt påvist utstrakt selenmangel i Norge, hadde man nok begynt å anbefale tilskudd av det – slik man f.eks. gjør med vitamin D for nyfødte og eldre. De nordiske anbefalingene er 40-50 µg/dag, og gjennomsnittlig inntak i Norge ligger på 60-90 µg/dag. Nordmenn ligger ganske høyt mht selen-konsentrasjoner i blod i forhold til andre land i Europa, muligens fordi vi spiser relativt mye fisk.

 • markus

  Så nå sier du mennesker ikke kan eksistere uten alle essensielle næringsstoff, en total u-sving fra hva du tidligere mente…Det er dog slik at vi kan gjerne overleve uten essensielle næringsstoff, men man kan ikke oppnå OPTIMAL helse og lever ikke til vår biologisk potensielle alder. Dette er essensielt at du forstår!

  Det man ser blant folk med mineralmangler er overvekt, diabetes, hjerteproblemer, såkkalte livstilssykdommer. I storféhold brukes kunnskap om overvekt aktivt til å fete opp dyra med mye karbohydrater – dyra spiser mer fordi kosten er fattig på et eller flere mineraler. Hvor mange i dag er det ikke som spiser seg i hel og alikevel ikke føler seg mett?

  Keshan-syndromet dreier seg om unge som dør av hjerte – og karsykdom pga mangel på selenium, hva er største dødsårsak i Norge? Kan det tenkes at man kunne redusert tilfellene i vesten ved å fått i oss større mengder selenium? Groteskt? Forklar!

  «Keshan deficiency can be found anywhere that the level of selenium present in the soil is low. An individual with Keshan disease will have an abnormally large heart. Keshan disease can also lead to higher rates of cancer, cardiovascular disease, hypertension, and strokes. In addition, an individual can experience eczema, psoriasis, arthritis, cataracts, alcoholism, and infections.»

  Har du hørt om alle disse unge idrettsutøverne med unormalt stort hjerte, som er et symptom på Keshan-syndrom? Kan det tenkes de husker på å få i seg nok energi gjennom karbohydrater, mem ikke nok mineraler? Tror du svette er vann?

  Du har ikke kommet med et eneste argument for at man faktisk får nok næringsstoffer, spesielt mineraler. Dette er fortsatt som å prate med en låvedør. Du kan få ha den fantastiske næringsrike og varierte maten i vesten for deg selv – det er i vesten man sliter mest med livsstilssykdommer og mystiske «autoimmune» plager, ikke minst overvekt :-) :-) :-)

 • Du kunne jo ha sett på svaret mitt til dine tidligere kommentarer også, sånn apropos «låvedør».

  Det KAN tenkes at selen-tilskudd kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer, den hypotesen kan man teste i kontrollerte studier, og mange har gjort nettopp det. Observasjonsstudier antyder en viss redusert risiko, men randomiserte kliniske studier – som gir mer pålitelige resultater – finner ingen signifikant reduksjon. Se http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/band154/b154-5.html og http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009671.pub2/abstract
  Selentilskudd kan redusere risikoen for prostatakreft, men samtidig kan de muligens gi økt risiko for andre typer kreft og diabetes type 2, så det er vanskelig å gi noen anbefaling om tilskudd for å forebygge kreft el.l.

 • Jeg opplever ikke det som respektløst overhodet, men det er kanskje fordi jeg ikke ser ned på de som driver prostitusjon. Jeg kjenner selv et par jenter som driver med det, helt vanlige norske jenter, og synes på ingen som helst måte det er negativt. Tvert i mot er jeg overbevist om at de tilbyr mye av de samme tjenestene som en healer gjør, selv om en healer selvsagt ikke gjør noe seksuelt. Men en prostituert gjør ofte heller ikke det. Det handler om exscorte-tjenester, massasje, intimitet, «girl-friend experience», samtale etc. Man skal være forsiktig med å ha et for snevert syn på hva prostitusjon er.

 • En rar kommentar under en bloggpost hvor jeg nettopp forklarer at jeg forstår hvorfor folk søker til alternativ behandling. Leste du ikke bloggposten før du kommenterte?

 • markus

  Men du er enig i at det er umulig å vite at man får i seg nok og alle essensielle næringsstoffer gjennom en normal diett til enhver tid? Er du klar over hvor lenge et organisk mineral blir værende i kroppen? Du skal ha utrolig flaks og spise så mye grønnsaker at du kan starte et gasskraftverk for å bare få i deg vitaminene en trenger, og så har man alle disse mineralene i tillegg da.

  Det burde jo ringe en bjelle at mange produkter blir fortifisert med f.eks. kalsium og jod. Dette vil jeg da også kalle å supplementere. men de fortifiserer ikke maten med spormineraler som arsenikk, molybdenym, boron og strontium.

  En interessant ny, norsk (!!) studie som viser at å supplere med folic acid under graviditet reduserer autisme hos barn med 39 %! http://www.latimes.com/health/boostershots/la-heb-autism-folic-acid-20130212,0,495631.story

  En studie fra 2011 viste at 54,1 % av barn i USA lider av minst 1 av 20 kroniske helseplager. Super, næringsrik, vestlig diett? Dra meg baklengs gjennom fuglekassa :-)

 • Erik Arnesen

  Et typisk amerikansk kosthold er lite sunt, men det er heller ikke dette som blir anbefalt. Det norske kostholdet kunne også vært forbedret. F.eks. oppnår bare 13-15 % anbefalingene for inntak av grønnsaker, og under 1/3 oppnår anbefalt inntak av fullkorn. Det er uansett bare tøv at man må spise utrolig mye for å få i seg nok av næringsstoffene. 1 stor appelsin eller 1/2 paprika gir f.eks. mer enn anbefalt daglig inntak av C-vitamin. Men det er umulig å få dekket alt hvis man spiser svært restriktivt, derfor er variasjon viktig.

  Når det gjelder folsyre har det vært anbefalt fra helsemyndighetene å ta folsyretilskudd like før og under graviditeten i en årrekke.

 • Man må muligens erklære seg som skeptiker for å bli tatt alvorlig, men for øvrig er dette en av de mest presise og befriende beskrivelser jeg har lest på lenge. Jeg var forleden inne på noe av det samme her: http://www.noachsw.com/alle/bok/eggens-fanatiske-harselas-med-snasamannen/

 • markus

  Igjen, du kan ikke vite sikkert hvor mye vitamin C det er i en appelsin, og du kan ikke vite sikkert hvilke mineraler og mengder av det den inneholder. Husk at vit C funker ikke uten mineraler!

  Enig i at det er tull at man må spise utrolig mye for å få i seg alle næringstoffene, dette er selvsagt uansett umulig. En kunne kanskje klart å få i seg alle vitaminene, men folk flest gjør jo ikke det, og der er vi i alle fall enige.

  Et annet problem er «anbefalt inntak». Hvor har de fått disse tallene fra, hva er de bygget på og hvor sikre er de? Og hva er anbefalt dagsdose av arsenikk, kromium og vanadium? Nytten til en vitamin og mineral er en stigende kurve som på et visst punkt vil falle. Dette er likt for vit C som for arsenikk. Jo mer vit C jo bedre, til et visst punkt, da får du diaré. Arsenikk forbinder folk som giftig, og det er det i store doser. Men det er faktisk et essensielt næringsstoff. Mener på bakgrunn av dette at man heller skal se på toleranseverdiene av forskjellige næringsstoffer enn anbefalt dagsdose, som i visse tilfeller er latterlig lav.

  Tror du bloggeren her er klar over at man anbefaler folsyre under graviditet? Det virker ikke slik…

 • «Tror du bloggeren her er klar over at man anbefaler folsyre under graviditet? Det virker ikke slik…»

  Selvsagt vet jeg det. Jeg har barn selv.

  Det du overser er at det er stor forskjell på at enkelte subgrupper bør ta spesifikke kosttilskudd jevnlig eller i spesielle faser av livet, og det at alle mennesker må ta kosttilskudd for å ha optimal helse. Det første er selvsagt sant, og det har jeg nevnt uttallige ganger i denne bloggen når jeg har skrevet om kosttilskudd. Men å gå fra at spesifikke grupper har nytte av spesifikke tilskudd i spesifikke perioder av livet, til at alle må ha tilskudd av alt for å holde seg friske, er det reneste sludder.

  Det blir som å si at fordi diabetikere må ha jevnlige injeksjoner av insulin, så er det nok nyttig for oss alle å gjøre det.

  Du overser også glatt de epidemiologiske undersøkelser som tyder på at langvarige tilskudd av enkelte vitaminer øker dødeligheten. For ikke å snakke om at de samtidig viser at det ikke er noen positiv helseeffekt knyttet til slike tilskudd for den jevne nordmann.

  Dette er et klassisk eksempel på at placeboeffekt kan være indirekte farlig. Du opplever en står stor placeboeffekt av å ta virkningsløse tilskudd at du ikke ønsker å høre på de harde, evidensbaserte råd som viser at det tvert i mot kan være farlig. Det er ganske skummelt, og da snakker vi mer om religiøs tenking enn rasjonell tenking.

 • Når det gjelder vanadium, nikkel, tinn osv. er det ikke helt sikkert om de er essensielle. Jeg har en 800 siders rapport fra 2001 om anbefalt inntak av bl.a. arsen (arsenic er arsen på norsk, og det er ikke det samme som arsenikk!!), krom, kopper, nikkel, silikon og vanadium fra amerikanske Institute of Medicine (tilsvarer Helsedirektoratet i Norge). Sammendraget finner du her, der kan du også lese litt om hva som ligger til grunn for anbefalingene: http://www.nutrisci.wisc.edu/NS623/drivitasum.pdf. Jeg vet ikke om hele rapporten ligger på nett. Som du ser er kunnskapen ganske begrenset for akkurat disse stoffene.

  Bakgrunnsdokumentasjonen for de nordiske anbefalingene står i boken Nordic Nutrient Recommendations fra 2004 (er under revidering).

 • Brunosten

  Kan bare si at kreftbehandlingen er dokumentert, til å ikke å virke på mange kreftdiagnoser. Min bror er bare blitt dårligere og dårligere etter at legene begynte å behandle ham for sykdommen, nå har de gitt ham opp, samtidig som de har maltraktert immunsystemet hans. En lege sa at strålebehandling ville kunne kurere ham, men da han fikk tilbakefall året etter og skulle ta cellegift året etter sa den nye legen at dette aldri hadde vært kurerbart, noe jeg som bror hadde lest i legetidsskriftet da han fikk sykdommen. I hele mitt liv skal jeg kjempe mot denne morderbusinessen. Det med vitenskapelig dokumenterbarhet er bare et pålegg for å få patenter og enerett på behandling, hvorfor er det så mye penger i denne businessen, når det har gitt såpass dårlige resultater. Kan noen fortelle meg det? Kreft er ikke en akuttsykdom, det er først og fremst en livstilssykdom, påført av unaturlig livsvalg (mat, stråling, innaktivitet m.m.). Ingenting naturlige løsninger kommer noensinne til å bli dokumentert, det er ikke penger i det, vet dere. Kjære dere som har folk rundt dere som har fått denne sykdommen, ikke stol på legene!! Skolemedisinen er bra på akutte sykdommer, brudd, operasjoner, men når det gjelder sykdommer som kreft, har de svært dårlige resultater å vise til, til tross for at det flommer over av penger i bransjen. Flommer over for å redde liv, spør du kanskje.. Dessverre. Det er mye bedre å gjøre noe alternativt. I forhold til kreft er dette 1. Gjøre noe med psyken, tenk positivt, ikke irriter dere over bagateller. 2. Spis økologisk, og kutt ut sukker, gluten og minimer kjøttspising.

  Men vær svært, svært kritisk til kreftbehandlingen.

 • markus

  Vel, bedre å være på den sikre siden spør du meg. I små konsentrasjoner og i planteform er spormineralene helt ufarlige. Det er også en drøss andre mineraler som er knyttet til diverse plager ved ved lavt inntak (mineraler må inntas).

  Poenget mitt står seg uansett: en kan ikke være sikker på at man får i seg nok av mineral og spormineral gjennom kosten. Dette er ren logikk.

  Noen eksempler:

  Bismuth (ulcers)
  Cobalt (anemia, anorexia ++)
  Flouride (bone strength)
  Germanium (Aid in oxygen utilazation, enhances immune system, arthritis, osteoporosis)
  Lithium (ADD, depression,infertility++)
  Manganese (asthma, dizziness, loss of sex drive)
  Praseodymium (enhances normal cell growth)
  Samarium (pattern baldness, hearing loss++)
  Silica (skin, bone, fingernails)

  Hvordan i all verden kan du vite at du får i deg nok av disse mineralene gjennom kosten?

 • Har du hørt om ortoreksi? Det er nok heller ikke så sunt… ;-)

 • markus

  Diabetikere må ha tilskudd av insulin fordi kroppen ikke produserer nok fordi den mangler kofaktorene CHROMIUM og VANADIUM… :-)

  Disse undersøkelsene som viser liten økt dødelighet. Her kan også mange andre faktorer spille inn som ikke er hensyntatt. De jeg har lest har også gjort en del merkelig metodisk. Ikke akkurat en sterk sak du har der, med andre ord :-) :-) :-) :-)

  Kanskje grunnen til at det ikke er positiv helseeffekt knyttet til kosttilskudd er at alt hvermansen får tak i er av svært dårlig kvalitet.

  Du overser også at jeg snakker om fullspektrumstilskudd – alle essensielle næringsstoffer kroppen trenger til enhver tid. Det hjelper ikke stort å bare ta C-vit eller omega 3 alene.

  Jeg synes det er du som har en religiøs tilnærming til det å være skeptisk :-) :-) :-) Du argumenterer ikke en gang, og mine argument tør du jo ikke å røre. Sunn fornuft vs. mager vitenskap!

 • So god oversikt har ikkje eg over korleis kroppen min fungerer at eg vil drive personlege eksperiment med alle slags rare ting for å halde meg frisk. Kan hende eg hadde kunna lære meg dette om eg ikkje hadde kasta vekk tid på å lære meg teiknsetjing og bruk av stor bokstav.

 • Tullball! Kjell Roger Hansen!

 • Pingback: Opplevelsen av å bli tatt på alvor | 4brooker()

 • Pingback: Skepchick.no | Kjappiser 25/2()

 • Liam Jensrud

  De beste hensikter ender oftest med de grusomste utfall. Det tredje rike hadde også bedre hensikter da de starta. Gode hensikter betyr null og niks. Eneste som er synd med folk som legger igjen haugevis av tydelig ufortjente penger hos alternativbehandlere er at de havner i lomma på folk som tydeligvis fortjener dem enda mindre.
  Når alternativ behandling får dokumentert effekten sin, så er det plutselig ikke alternativt lengre, men en skikkelig. Hører man «alternativ medisin» så bør mange bjeller ringe, ikke vær redd for å stille helt normale spørsmål du ville stil til legen din:
  Hva går kuren ut på?
  Hvordan virker den?
  Hvilke bivirkninger kan man forvente?
  Hva krever behandlinga at jeg må gjøre?

  Hvis noen av disse svarene virker vage eller ufullstendige så spør mer. Hvis kuren er skikkelig så burde ingen av disse spørmålene og gjerne flere være ubesvarte.

  Hvis ikke behandleren som selger deg kuren veit hvordan det faktisk fungerer, så skal jeg garantere at ingen andre gjør det heller. Da bør man styre langt unna, det kan faktisk ende opp med å skade deg!

 • Liam Jensrud

  Alltid moro å se noen som faktisk kan gi meg en tankevekkende og skikkelig motdebatt ja! Sjeldent man faktisk ser noe annet hat og skrik. Man trenger heller ikke være enig i noe, men morsomt å se andre som tenker annerledes, dog på en god og gjennomtenkt måte.

 • Lise Kjølstad

  Bra!

 • Disqusor

  They have made it very difficult for anyone to live a healthy life because of the constant toxicity pumped into their bodies…..

 • Vaskedamen

  Takk! Fra en dyp skeptiker som anerkjenner hva det alternative betyr for så mange.

 • Rune Goksør

  Veldig artig skrevet. Jeg lurer på om du hadde valgt den røde pillen? Til en viss grad forsvarer du deiligheten av den blå pillen her. Ref.: http://no.wikipedia.org/wiki/Red_Pill

 • Som det fremgår af ovenstående tabel, så tilbyder Unibet lukrative bonusser for nye spillere, hvad enten det drejer sig om sportsvæddemål, casino eller poker. http://betbonuskoder.com/

 • Pingback: Ris og ros til IKYA-klinikken - Saksynt()