Facebook er en utmerket plattform til å spre kjedebrev og vandrehistorier. Ser man noe som resonnerer med det man ønsker å tro, eller som virker kult eller riktig, eller bare provoserende og ekkelt, så er det bare to museklikk, så er postingen delt videre med alle dine venner.

Som jeg har vist flere ganger tidligere så kan det likevel være lurt å telle til ti før man deler. Og imens man teller til ti kan man gjerne google og sjekke litt kilder for å se om det man har tenkt å dele faktisk er korrekt. For all del, jeg er ikke immun selv. Jeg må med skam innrømme at også jeg har delt uriktige artikler og meldinger på Facebook og Twitter. Det er alltid like pinlig.

For tiden sprer denne meldingen seg hyppig på Facebook:

Skjermbilde 2013 02 25 kl 13 07 09

Legevakten og ambulansefolk ber alle om å spre dette budskapet. De har oppdaget at de fleste skadede har en mobiltelefon på seg. Ambulansefolkene vet bare ikke hvem som er nærmeste pårørende i din telefonbok. Det man ønsker er at dere lagrer en person som heter ICE (In Case of Emergency). Under dette står navnet på den personen som man mener bør kontaktes i tilfelle en ulykke. Ønsker man flere personer kan man bruke ICE1, ICE2, ICE3 osv. Det er en enkel ting å gjøre, den er gratis, og den kan gjøre en forskjell når det gjelder. Vi håper du vil gjøre dette og sende denne beskjeden videre til alle du kjenner. Både innenfor og utenfor landets grenser. Takk, med vennlig hilsen 113

Det kan umiddelbart høres ut som en god ide, men det er noen problemer med denne oppfordringen. For det første er det ikke legevakten eller 113 som står bak den, og Oslo Kommune har måtte legge ut en melding på sine nettsider hvor de påpeker dette:

Skjermbilde 2013 02 25 kl 13 11 14

Helsemyndigheter i andre land har også vært nødt til å gå ut med offisielle meldinger hvor de påpeker at denne ICE-anbefalingen ikke kommer fra dem, i motsetning til hva de ulike nasjonale variantene av meldingen forsøker å gi inntrykk av.

Man kan også spørre seg hvor nyttig det egentlig er med slike ICE-oppføringer i kontaktlisten. Det første som slår meg er at de fleste vel har passord eller kodelås på mobilen, og dermed vil det være umulig for ambulansepersonell å slå opp i kontaktlisten. Oslo Legevakt påpeker også at det heller ikke finnes noen rutine for å gjøre dette, så å ha en ICE-oppføring og samtidig ha passordbeskyttelse på mobilen gjør hele ICE-konseptet meningsløst.

Det finnes likevel unntak fra dette. Enkelte mobile operativsystem, blant annet nyere versjoner av Android, har visstnok mulighet til å legge inn kontaktpersoner i et eget ICE-register. Disse er da mulig å ringe også fra en låst mobil, på samme måte som man kan ringe nødnummer fra låste mobiler.

Skjermbilde 2013 02 25 kl 13 45 52

En annen mulighet er å laste ned donorkort-appen til iPhone, Android eller Windows Phone. Med denne appen vises et donorkort på din låste skjerm, og her står navn og nummer til nærmeste pårørende.

Det er vel også tvilsomt om det faktisk er ambulansepersonell som vil ha mest bruk for dette. De har nok sjelden tid til å lete opp nummer til pårørende og kontakte dem. Det er det i så fall helsepersonell på sykehuset som gjør.

En annen utfordring er at det finnes mange ulike mobiltelefoner, ulike merker og modeller, og det er ikke gitt at helsepersonell kjapt klarer å finne ut av hvordan de skal søke opp kontaktlisten og finne en eventuell ICE-oppføring der. Det har kanskje blitt noe enklere i nyere tid ettersom smarttelefoner blir stadig mer strømlinjeformede og intuitive i bruken, men likevel ser jeg for meg dette som et hinder, hvertfall om det var ambulansepersonell som forsøkte å gjøre dette på kort tid i kampens hete.

ICE-initiativet er altså ikke noe lureri, og ikke nødvendigvis noen dårlig ide, men det kommer altså fra et privat amerikansk initiativ, ikke fra det offisielle helsevesen. Så lenge du har en låsekode på din mobil, noe alle absolutt burde ha, har det lite hensikt å lage en ICE-oppføring. Da er det bedre å bruke donorkort-appen, eller tilsvarende apper, for å sørge for at kontaktinformasjon til pårørende er lett tilgjengelig for helsepersonell i tilfelle du utsettes for et alvorlig uhell eller sykdom.

Atter en gang ser vi altså en Facebook-melding bli spredd ukritisk fordi det virker fornuftig og høres riktig ut. Men det er ikke nødvendigvis det, så tenk deg om og sjekk fakta før du velger å dele denne og andre meldinger.

 • Bjørn T.

  Det første røde flagget her er vel «De har oppdaget at de fleste skadede har en mobiltelefon på seg.» Det er neppe noe ambulansefolk trenger å oppdage sånn etter hvert. Det er en formulering som nesten bare kan komme direkte oversatt fra en amerikansk tekst.

 • Maluni

  «Det første som slår meg er at de fleste vel har passord eller kodelås på mobilen, og dermed vil det være umulig for ambulansepersonell å slå opp i kontaktlisten.»

  På de fleste nye telefoner med andriod finner man ICE-kontakter under nødanrop. Kodelås og passord spiller da ingen rolle. Jeg har lagt inn dette på min egen telefon etter oppfordring fra både ambulansepersonel og sykepleiere. Dette er jo en rask og enkel måte for kontakt med pårørende, samt bekreftelse av identifikasjon.

 • Fant akkurat ut at min Android har denne ICE-funksjonen på låst telefon.. men man må først gå inn på Nødanrop, og deretter trykke på en knapp merket med en person og en «saftblander» . Ikke noe man nødvendigvis skjønner automatisk

 • Fatfinger

  Bare et triks for å få deg til å trykke «Like». Så er reklameslusen åpen.

  Sett klistremerke på mobilen om du vil ha et ICE nummer tilgjengelig.

 • dickidickdickens

  Andriod?

 • Dette skriver jeg også i bloggposten. Men hvis Android har i underkant av 40% markedsandel, og versjon 4.1.2 og nyere er på rundt 15% av disse, så er det fortsatt en relativt liten andel nordmenn som har en telefon som støtter dette. I tillegg kommer det faktum at rådet gjelder å legge inn ICE som en vanlig oppføring, ikke å legge det inn på et helt eget sted under «Nødanrop» (jf kommentaren til @facebook-754537138:disqus), så det er vel veldig få som tenker på å gjøre dette eller en gang får det til om de faktisk ønsker det.

  På toppen av det hele skal også helsepersonellet da vite at slik kontaktinfo kan finnes på akkurat den smarttelefon pasienten har, noe de neppe har kompetanse til å vite eller rutine på å finne ut av.

  Summa summarum har nok dette særdeles lite for seg i den virkelige verden…

 • Dette er et krav fra mange internasjonale bedrifter. At norske sykepleiere ikke forstår dette sier mer om dem enn de som sprer spammen på tryneboka.

  Og hvordan har du tenkt at disse teknologiske analfabetene skal finne ut at du har donor-app, når de ikke forstår en enkel kontaktliste?

 • Har du noen kilde på at dette er et krav fra mange internasjonale bedrifter? Hvis det stemmer tenker jeg at dette har mer mer forsikringsansvar å gjøre enn at det faktisk har så mye for seg. Bedrifter vil vel beskytte seg mot søksmål, og det er ikke så sjelden at det medfører ganske meningsløse krav til de ansatte.

 • Kilde? Ja, mamma, pappa, lillebror og jeg. 4 forskjellige internasjonale selskap (amerikansk, norsk, fransk og tysk). Vet ikke om andre jeg kjenner har det, da ulykker er et sjeldent samtaleemne. Forøvrig noe som ikke kom med i forrige innlegg (ihvertfall ikke synlig på mobilen min): hvordan kan du forvente at noen teknologiske analfabeter skal skjønne at du har donorapp, når de ikke klarer å forstå en kontaktliste?

 • Donorappen viser donorkortet på den låste hjem-skjermen. Det er altså ikke noe man må finne frem. Donorkortet er synlig hele tiden, til man «låser opp» telefonen. Ergo kreves ingen kompetanse annet enn å trykke på telefonen så skjermen våkner.

  Å installere en donorkort-app er nok også mer overkommelig for de fleste enn å finne ut hvor i Android man skal legge inn ICE-opprøfingene, hvis det krever at man må inn i en undermeny av en undermeny et ikke-intuitivt sted. Spesielt ettersom de færreste sikkert en gang vet at det er mulig, og derfor aldri kommer på å lete etter det.

 • Det er jo ikke TEIT å legge det inn… kan jo hende at man kommer over folk som skjønner seg på det..
  og jo mer man prater om det, jo fler fil vite om det..

  summa sumarum er det nok lurt å spre ordet.. :D

  og siden nyere androids har denne funksjonen, så blir det nok ikke fjerna igjen..:

 • Takk for link til donor-appen. Den kommer sikkert godt med sammen med det nye førerkortet på tung sykkel!

 • Ole Magnus Bache-Wiig

  En del androidtelefoner har mulighet å legge inn telefonens eier som en scrollende tekst på låseskjermen. Her kan man legge inn ICE på noen andre enn seg selv.

 • Pål Kvam

  Samsung Galaxy Slll har dette som valg under Kontakter, Grupper, ICE-Nødkontakter

  Har heldigvis ikke hatt bruk for det enda…..og håpe eg aldri får det heller…

 • Ukjent begrep?

 • Jeg tror utdanningssystemet i dette landet har sviktet mye mer enn det som har kommet fram hittil, for en mengde mennesker mangler elementære kunnskaper og viten.
  Alternativt finnes det en egen skole for konspirasjonsteorier som har gjort gedigen suksess.
  Debattfora florerer av konspirasjonsteorier der de villeste påstander hevdes å være den visse sannhet.

 • Bjørn T.

  Nei. Av to årsaker: 1. Personer som dør i alvorlige ulykker er ikke spesielt egnede som donorer, og 2. mobilen er neppe spesielt nyttig dersom den først må graves ut av bukhulen din. Jeg har laga meg donor-dog-tags som jeg bruker når jeg kjører, i tilfelle mot all formodning en del av levra eller nyre eller neo skulle overleve.

 • ftw

  Donor burde være «opt out» ikke «opt in».

 • Thomas Jensen

  Interessant at Maria Elsness kommer diltende med akkurat samme artikkel dagen etter: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.10928074

 • Fantastisk, håper du donerer resten av livet ditt til en funksjon som ikke eksisterer, mao. som de feste politikere i landet…:D

 • Thomas Jensen

  Lenken var brutt, måtte bruke en cached versjon fra Google: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://tjomlid.com/2013/02/27/plagierer-nrk-meg/

  Må holde litt øye på hun Maria Elsness :)

 • Pingback: Nothing found for 2013 02 27 Plagierer-nrk-meg()

 • Alle snakker hele tiden om redningspersonel her, hva om du er ute og går tur i skogen og får et illebefinnende, da er det vel større sannsynlighet at en sivil person finner deg, og ikke to ambulansesjåfører som er ute å plukker blåbær? Så kanskje ikke så ubrukelig alikevel.
  Hva om du av personlige grunner feks ønsker at en av dine søsken, eller andre skal få beskjed før dine foreldre? Havner du på legevakta er foresatte de første som kontaktes…
  Hva om noe selvvalgt info ligger tigjengelig på tlf, som «hei, jeg har diabetes, finner du meg vennligst bruk sprøyten jeg har i lommen, ikke vent helt til ambulanse personell kommer… Just sayig, for å vinkle det litt annerledes ;)

 • Mye enspora synspunkter i denne tråden synes jeg… Isteden for å se begrensningene i dette, hva med å se mulighetene?

  Ref mitt svar på et av innleggene lenger ned her

  «Alle snakker hele tiden om redningspersonel her, hva om du er ute og går tur i skogen og får et illebefinnende, da er det vel større sannsynlighet at en sivil person finner deg, og ikke to ambulansesjåfører som er ute å plukker blåbær? Så kanskje ikke så ubrukelig alikevel.

  Hva om du av personlige grunner feks ønsker at en av dine søsken, eller andre skal få beskjed før dine foreldre? Havner du på legevakta er foresatte de første som kontaktes…

  Hva om noe selvvalgt info ligger tigjengelig på tlf, som «hei, jeg har diabetes, finner du meg vennligst bruk sprøyten jeg har i lommen, ikke vent helt til ambulanse personell kommer… Just sayig, for å vinkle det litt annerledes ;)»

 • Jørgen Steffensen

  Legevakten i Oslo har gått ut med denne meldingen :
  http://www.legevakten.oslo.kommune.no/article83598-15622.html

 • Apropos idiotiske ting folk deler uten å bruke en halv hjernecelle: http://barebente.com/blog/2011/10/case-dead-dogs/

 • Øyvind W.

  Det er rart hvordan kjedebrev og annet søppel har veldig kunstige/rare formuleringer en aldri ville brukt ellers, og som dermed avslører med én gang hva det dreier seg om.