Mitt besøk i et alternativt univers

IMAGE 4C070C75 E8BA 4C36 89AD C393161842FDNå sitter jeg her på Fuerteventura og jobber med boken min om alternativ behandling. Om et par dager drar jeg hjem igjen til Norge, men jeg har fått gjort en del med boken her nede. Jeg begynner å føle at teksten faller på plass, og at dette blir en bra bok som dere alle selvsagt skal kjøpe og lese og gi i gave til alle dere kjenner! Hvis alt går etter planen kommer den ut på Humanist Forlag til høsten.

Som en liten teaser fikk jeg lyst å dele noe tekst jeg tror vil bli innledningen i boken. Dette er bare et utkast, og det kan bli endringer; teksten kan fjernes helt eller den kan flyttes til et annet sted i boken – alt kan skje! Men da jeg leste den på nytt nettopp syntes jeg den var litt morsom, så jeg tenkte dere kunne få den som en liten forsmak.

IMAGE EE4AE89B 34A0 4754 B987 641047089DB7

Alternativmessen i Lillestrøm 2011

– I Norge kan hvem som helst behandle hvem som helst for hva som helst med hva som helst. Vi har det mest liberale lovverket for alternativ behandling i Europa.

Påstanden kommer fra Vinjar Fønnebø, leder i NAFKAM, Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin. De gjennomførte nylig en undersøkelse for å se hvordan lovverket om alternativ behandling er i andre land, og oppdaget at selv i en del asiatiske land hvor alternativ behandling er svært utbredt er de sjokkert over at Norge har så liberal lovgivning på dette området. Det stilles ingen krav til hverken utdanning eller godkjenning for at man skal kunne tilby alternativ behandling til syke mennesker mot betaling.

IMAGE 3B5FA95F BDB6 451F B1F0 11EE644CF0A5Det var på en paneldebatt på den store Alternativmessen i Lillestrøm høsten 2011 at Fønnebø serverte den oppsiksvekkende påstanden, og jeg var til stede for å se og oppleve litt av hva den alternative verden har å by på. Og det var ikke lite. Å stige inn i messehallen var som å trenge gjennom et usynlig, men likevel så merkbart, slør som skiller den virkelige verden fra en verden av drømmer, illusjoner, og enkle løsninger. En virkelighet hvor alt er mulig. En virkelighet hvor det ikke finnes det problem som ikke kan løses bare man kjøper seg den riktige krystallen med de riktige fargene hentet fra det riktige eksotiske stedet. Gjerne det fjerne østen. All kunnskap og medisin er bedre i det fjerne østen.

Har du problemer med søvnen? Vel, her er mineralet for deg. Problemer i ekteskapet sier du? Vel, da trenger du denne turkise stenen fra Himalaya. Har du hatt fordøyelsesproblemer de siste 15 årene? Fortvil ikke, jeg har akkurat den riktige krystallen for deg!

Endeløse stands med fantastisk vakre og slipte stener og krystaller i alle farger og fasonger, sortert i små, hvite esker på rekke og rad, med mystiske navn, og konkrete beskrivelser av hva de kan helpe deg med, og selvsagt en prislapp. Prislappene preger mye av messehallen, på vegger, bord og skilt. Trenger du å bli spådd? Det koster bare 400 kroner for 20 minutter. Trenger du å å få tyde ditt aurafoto? Tre hundre og femti kroner for en halvtime. Og er du under 12 år koster det bare to hundre kroner. La de små barn komme til meg – til rabattert pris!

IMAGE 60643477 4941 478E 98B1 C3FB8972593CJeg vandret stille rundt mellom alle salgsbodene og disse menneskene med fantastiske evner og bare sugde til meg inntrykkene. I et hjørne av salen var de kristne grupperingene samlet. De som mener at bare Jesus Kristus kan helbrede. Han leger ånd, sjel og kropp – vær så god, ta plass i stolen. Halleluja og amen!

Når ble Jesus en alternativ behandler, tenker jeg, men innser snart at spørsmålet er snudd på hodet. Selvsagt er Jesus en alternativ behandler. Det har han alltid vært. Fra han ruslet rundt i Jerusalem og helbredet syke ved å ta på dem og be for dem, til moderne tid hvor helbredelsespredikanter som Svein-Magne Pedersen helbreder alt fra vonde skuldre til AIDS i Jesu navn. Nå viderefører de troende hans misjon, på samme måte som homeopater har videreført misjonen til Samuel Hahnemann. Be, så skal du få. Tro, så skal du helbredes. Det er klart Jesus hører hjemme på Alternativmessen.

Ikke langt fra Jesus-healerne finner jeg dyretolkene. De tilbyr kurs i å lære og snakke med dyr. Ingen forkunnskaper er påkrevd for et nybegynnerkurs, og vil man ta det lenger kan man gå på dyretolkskolen hvor man kan oppnå en dypere forståelse for dyrs atferd og kommunikasjon. Dyretolken er omringet av bilder av både isbjørner og giraffer påtrykt sitater fra fornøyde kursdeltakere.

IMAGE 8F0D2C12 AAAF 49E5 BDF4 400B5C30CB4D– Jeg trodde ikke at jeg skulle få det til, men etter kursene til Sissel er jeg i full gang med å snakke med dyr, erklærer en fornøyd kunde. Like under henger en lapp som forteller oss at på messen kan man få 1000 kroner i rabatt på kursene. Det er nok nyttig å ha med seg når kursene koster 34000 per år for 22 kursdager. Totalt kroner 68000 for de to årene utdanningen varer. Heldigvis kan man bli registrert som godkjent healer i samme slengen hvis man ønsker det.

Mens jeg står der og kikker på kunder som fyller ut skjemaer for å melde seg på kurset slår det meg at jeg også kan snakke med dyr. Det har jeg gjort hele livet. Jeg er vokst opp på en gård med mange dyr, både sauer, geiter, ender, gjess, hester, esel, hunder og katter, og det har vært helt vanlig å snakke med dem som om de var mennesker. Jeg tror alle gjør det. Vi snakker alle med dyr. Men utfordringen er ikke å snakke med dyrene. Utfordringen ligger i å få svar. Lærer man egentlig det på kurset til Sissel? Det sies det lite om.

Jeg valgte å stå over påmeldingen, og gikk videre til teknologi-avdelingen hvor man kan kjøpe ulike duppedingser som kan gjøre de mest fantastiske ting for kropp og helse. Detox er noe av det heteste innen alternativ behandling for tiden. Vi får visstnok i oss forferdelig mye gifter og kjemikalier gjennom maten vi spiser, luften vi puster, og miljøet vi oppholder oss i, og dette må vi hjelpe kroppen å få ut av systemet igjen. Den beste måten å gjøre det på er å la det suges ut av fotsålene. Ved å nyte et deilig fotbad vil man samtidig kunne kvitte seg med «toksinene» i kroppen, noe man helt tydelig ser ettersom vannet er grumsete og brunt etter at man er ferdig med kuren. Alt slagg i kroppen er trukket ut gjennom føttene.

IMAGE 99D48CD8 2DC3 4B64 BF67 086495052E3BMan ser at det virker, og i følge reklameplakatene på standen skulle det kunne hjelpe mot både ADHD, diabetes, ME, giktplager, allergier, eksem, migrene, hodepine, urinveisinfeksjoner, og en hel rekke andre sykdommer og symptomer. Men hva skjer med vannet om man skrur på strømmen til fotbadet uten å dyppe føttene nedi? Eller hva om man putter en dukke ned i vannet heller enn et par menneskeføtter? Vil vannet fortsatt bli like brunt? Det aner meg at det vil det. Det aner meg også at å stoppe insulininjeksjonene hos en diabetiker som tror at den kjemiske reaksjonen som produserer «rust» i vannet faktisk er toksiner trukket ut av kroppen som vil få fart på insulinproduksjonen igjen, er mer enn bare litt uheldig.

Slik fortsetter min rundgang i messehallen. På en stand finner vi Norsk parapsykologisk forening, og tre meter fra dem har vi Norsk kornsirkelforening. Noen hevder at man får i seg mer oksygen om man puster mindre, og andre vil bedre ditt sexliv gjennom astrologisk clairvoyance. Bodene med aurafotografer står så tett at auraene må overlappe hverandre, og selvsagt finner man også de som mener at elektromagnetisk stråling er roten til alle helseproblemer. Heldigvis synes de ikke å være plaget av alt det elektroniske utstyret til kvantemedisinerne ved siden av.

IMAGE 7621D0A9 E730 4201 AA52 9B0B542E1BF9

Vi lærer at spesielle apparater koblet til springen på kjøkkenet revitaliserer vannet slik at «vannkrystallene» blir fokuserte igjen. Fokuserte, spør du? Vel, de har bildene som viser det. Før-bildet viser et uskarpt vannmolekyl, mens etter-bildet viser et skarpt og tydelig molekyl. Pics or it didn’t happen, sier vi i sosiale medier, og her serverer de bildene allerede før vi spør. Trenger man mer bevis enn det? Og er du usikker på om vann alene er nok, så kan du kjøpe flasker med sølvvann som skal kurere deg for alle slags infeksjoner i kroppen. Nanopartiklene av sølv dreper de slemme bakteriene, og lar de snille få bli. Ja, kjøper du med en flaske gullvann til samme pris får du styrket auraen din i samme slengen. For et tilbud!

Overalt masseres halvnakne mennesker på ulike eksotiske måter, og man ser tårer strømme ned kinn når en synsk forteller en søkende sjel at alt vil bli bra, at de har et uforløst potensiale, og at de har det ekstra vanskelig i verden fordi de er mer sensitive for urettferdighet enn de fleste andre. Det er thetahealing og kvantemedisin, homeopati og akupunktur, tarotkort og auratransformasjon, referansepunktterapi og Lightning Process. Og i kaféene serveres bare økologisk vegetarmat mens kinesisk folkemusikk strømmer ut av høyttalerne rundt oss.

IMAGE B6A6E9E8 1474 4953 8509 D8F9CE7E54F0

Alternativmessen har alt. Alt utenom dokumentert effektive behandlingsmetoder og en kritisk tilnærming til virkeligheten. Men det er lett å forstå at disse enkle løsningene apellerer til mennesker. Mennesker som søker noe som den etablerte medisin ikke kan gi dem. Mennesker som trenger å tro at det finnes noe mer mellom himmel og jord enn bare alt det fantastiske vi allerede ser og opplever, og som de fleste av oss bare evner å sanse en brøkdel av. Men det er likevel ikke nok. Folket trenger mer, og alternativbransjen kan gi dem dette. Hvis voksne mennesker ønsker å bruke penger på å kjøpe seg noe de føler gir dem mening, ja, så er det vel greit?

På overflaten kan dette høres akseptabelt ut, men som vi skal se etterhvert er problemstillingen, som Ben Goldacre sier det, «litt mer komplisert enn som så». Men før vi kaster oss uti de store spørsmål om alternativ medisin skal jeg fortelle om en opplevelse jeg selv hadde med denne type behandling.


Her finner du bildene mine fra besøket jeg beskriver, og jeg snakker også om det i podcasten Saltklypa i episode 35.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!