77443 10151211734715861 2075002293 o

Det er så mye prat om nasjonalfølelse i disse dager. «Nasjonalfølelse.» Jeg smaker på ordet, men merker at det minner mer om en Paracet som smelter på tungen enn et nyplukket jordbær. Og jeg er usikker på om jeg har det. Nasjonalfølelse altså, ikke jordbær. Jordbær kan jeg kjøpe i butikken. Nasjonalfølelse vet jeg egentlig ikke hvor jeg kjøper. Hvordan jeg anskaffer. Jeg forstår ikke konseptet. Jeg tror ikke jeg helt kjenner følelsen.

Er jeg glad i landet mitt? Ja, om man med «landet mitt» mener det landet jeg bor i nå, Norge, så er jeg jo det. Det er et flott land, og vi har mye å være stolte av. Men Kenya er også landet mitt. Jeg er stolt av Kenya hvor jeg bodde og gikk på skole i fjerde og femte klasse. Og jeg er glad i Tanzania, landet jeg ble født i og bodde mine første to leveår på denne kloden. En del av mitt hjerte hører Øst-Afrika til. Kanskje det vakreste sted på jord, med de vakreste menneskene som har gitt meg de vakreste minner.

Likevel, jeg heier på Norge i landskamper, og jeg synes det er stas om Norge vinner Melodi Grand Prix. Det er kult når New York Times skriver fint om Norge, eller en europeisk statsleder roser oss for våre politiske veivalg. Betyr det at jeg har nasjonalfølelse? Er nasjonalfølelse bare det at man foretrekker at det landet man tilfeldigvis bor i utmerker seg på ulike måter?

Kanskje det. Det er i så fall ikke noen egenskap verdt å pryde seg med. Eller opphøye. Det bare er.

Nasjonalfølelse er kanskje litt som musikksmak. Jeg har et spesielt forhold til hardrock-bandet Def Leppard fordi jeg begynte å høre på dem i ung alder. Anbefalt av en venn. Det er egentlig en tilfeldighet. Jeg kunne kanskje like gjerne følt noe spesielt for KISS eller AC/DC, men det gjør jeg ikke.

Jeg bryr meg ikke om engelsk fotball, men om jeg skulle få en pistol rettet mot meg og måtte si et favorittlag ville jeg sagt Ipswich. Årsaken er så enkel som at min «Granny» bodde nær Ipswich da jeg vokste opp. Det er en tilfeldighet. Hadde min engelske bestemor bodd et annet sted hadde jeg kanskje svart Stoke. Eller Arsenal.

Musikksmak og favorittlag er i stor grad resultatet av tilfeldigheter. Det er også ganske tilfeldig at jeg bor i Norge. Jeg kunne bodd i England. Eller fortsatt bodd i Tanzania. Valg mine foreldre gjorde som resultat av valg deres foreldre gjorde styrer hvor jeg nå bor. Det gjør meg ikke til noen Norgespatriot. Jeg bare bor her, bidrar til fellesskapet, og nyter godt av den luksus vi nordmenn har. Heldige meg.

Så kanskje jeg likevel forstår hva nasjonalfølelse betyr, men jeg forstår ikke verdien i det. I den grad det en målbar størrelse er det i form av nasjonalisme, en følelse av nasjonal overlegenhet, og det er utelukkende negativt. Men sett bort fra den politiske varianten betyr nasjonalfølelse stort sett bare at man er glad i landet sitt.

Jeg er også glad i leiligheten min. Har jeg en leilighetsfølelse? Jeg er glad i mine nye sko. Har jeg en skofølelse? Det ville vært verre om noen stjal mine sko enn naboens. Og jeg hadde blitt adskillig mer lei meg om min leilighet brant ned heller enn den rett over gaten. Men det er egentlig bare av praktiske årsaker. Og litt egoistiske.

Jeg mener derfor at konseptet «nasjonalfølelse» er meningsløst. Det er et tomt begrep. For kan man si at en person med stor nasjonalfølelse har større verdi, er et bedre menneske, eller tjener en større hensikt, enn en person uten nasjonalfølelse? Selvsagt ikke. Å påberope seg nasjonalfølelse er som å si at man har gud på sin side. Det er fiksjon. Innholdsløst.

Nasjonalfølelse er egentlig bare et retorisk grep som brukes for å forsvare egoisme. For å forsvare murer mellom dem og oss. For å forsvare min rett fremfor andres rett. Bare norske flagg skal være lov på nasjonaldagen, fordi… nasjonalfølelse. Det gir ingen mening. Nasjonalfølelse betyr ingenting. Det er ikke et gyldig argument for noe som helst. Det er et subsitutt for reelle argumenter. Noe man sier når man ikke egentlig kan forsvare sin sak. Bruker du nasjonalfølelse som argument har du allerede tapt debatten.

Jeg tror vel egentlig at i den grad nasjonalfølelse er en reell følelse, så er følelsen usikkerhet. Nasjonalusikkerhet. Som om vår egenverdi som folk er avhengig av at vi tror på vår egenverdi. En selvoppfyllende profeti. Vi må ikke gi slipp på det, fordi da er kanskje britene bedre enn oss. Eller tyskerne. Eller gud forby svenskene. Jeg tror nasjonalfølelse er det tomrommet som oppstår når man ikke lenger tror på det globale fellesskapet. Når gruppetilhørigheten blir viktigere enn troen på individet. Når oss mot dem blir viktigere enn sammen mot fremtiden.

Så jeg trenger ingen nasjonalfølelse. Vi trenger ingen nasjonalfølelse. Det har ingen verdi, det fyller ingen funksjon, det spiller ingen rolle. Det er et sykdomstegn mer enn et gode. Det er et symptom på at prioriteringene er feil. Når denne sykdommen får oss til å sette et farget tøystykke høyere enn barns glede over å bare være til stede og feire fellesskapet, er vi blitt syke. Et sykt folk.

Jeg er glad i Norge. Men jeg er også glad i Kenya. Og England. Og hvis jeg en dag flytter til USA kommer jeg til å bli glad i det landet også. Jeg er vel bare glad for å eksistere og å ha det bra. Uansett hvor jeg er.


Bildet er fra 17. mai 1986 ved den norske skolen i Kenya. Siste dagen vi var i Kenya etter å ha bodd der siden sommeren 1984. Først et år i Kisumu, så et år i Nairobi. Good times.

 • Veldig god blogg. Som eg skulle skrive den sjølv!

 • Hør, hør!

 • ord fra en ekte sv-er som vet alt bedre enn alle andre. Som for øvrig har en oppslutning på under 5% :)

 • Du burde hatt en «liker» knapp på bloggen din.

 • Svein

  Jeg er delvis enig med deg. Det er helt feil å slå seg på brystet og si at man kommer fra Norge. Hvor vi fødes er helt tilfeldig og gjør oss hvertfall ikke til bedre personer.

  Men tror du ikke at en sunn patriotisme påvirker valgene vi tar? Jeg vil våge å påstå at f.eks de med nasjonalfølelse har en mye høyere terskel for å begå kriminalitet eller snyte på skatten. Således mener jeg at nasjonalfølelse har verdi.

 • Jeg må si du er flink til å vri å vrenge på saken, Og jeg forstår deg bedre hvis du ikke har nær familie i Norge, og lønn eller pensjon fra Norge lenger,. For meg høres det du sier også egoistisk ut. når du bør vite at du har det livet du har i dag fordi mange mennesker ofret livet sitt for den frihet du har i dag under siste verdenskrig. men utakk er vedens lønn, syntes jeg passer til ditt innlegg. Jeg forstår du er glad i det landet du oppholder deg for øyeblikket, men det får være måte på selvopptatthet..

 • Bianca

  Og Det var alt du Fikk ut av det? Kan tenke meg du sitter med en god følelse av å ha skrevet noe slagkraftig no.

 • Harald Kvisli

  Du har åpenbart ingen gode motargumenter, siden du tar mann heller enn ball.

 • overskriften til dette blogginnlegget skal egentlig være «Jeg eier ingen lojalitet til eget folk, men lever som en skadelig parasitt her uansett»

 • orjah

  Det må være trist og være så lite kjent med sin egen forhistorie og så lite stolt av den.

 • For et intelligent svar. Rett på personangrepene og ukvemsordene uten å faktisk ha noe annet innhold.

  Forøvrig lurer jeg på hvordan det å bidra til fellesskapet gjør noen til skadelige parasitter?

 • stinea

  Jeg har lurt på hvordan de tenker disse langt ute på venstresiden som har slikt behov for å rakke ned på oss som er stolte av Norge. Denne bloggen gir jo i så måte et interessant innblikk.

  Mens mange av oss er opptatt av å hedre de tradisjoner og verdier som har gjort landet vårt til det det er og det slitet som våre forfedre har lagt ned for at vi skal ha det så bra som vi har det i dag, så finnes det altså andre som tar dette for gitt og sammenligner følelsen for Norge med følelsen for et fotballag eller for leiligheten sin.

  Det var nasjonalfølelsen som gjorde at nordmenn dro i samme retning og bygde landet. Den dagen vi mister den, og blir historieløse og lojalitetsløse som denne bloggeren, mister vi noe veldig dyrebart.

 • Kan ikke si meg mer enig. Har egentlig ikke noe særlig nasjonalfølelse for noe land, og opplever det mest som noe påklistret og billig folk bruker for å skjule noe annet.

 • Kan være en ide å lese bloggen før du begynner å konstruere stråmenn.

 • annettbakk

  Det ser ut som det er på tide for norske 17. mai komiteer å hente frem parolen fra 17. mai 1896;

  «Rett for alle – Fred mellom folkene»

  Et av de nyeste partiene har tydeligvis misforstått hva de har blitt en del av.

 • stinea

  ??? Har du konkurranse med deg selv der du prøver å fyre av gårde flest mulig intetsigende poster på kortest mulig tid?

 • Bra blogg-innlegg. Har ikke noe spesiell nasjonalfølelse selv. Er like ofte sur på Norge som jeg er glad i landet. Særlig når nasjonalforsamlingen i Oslo skal legge seg opp i lokale lover og regler her jeg bor og detaljstyre deler av livet og fritiden min. Har en stor kjærlighet for naturen her jeg bor da. Og menneskene. Flagget betyr lite. Det samme gjør hva forfedrene mine måtte ha gjort for at jeg er her jeg er i dag. Det er historie. De er døde. De er uvesentlige. De har heller ikke formet den delen av naturen her jeg liker best. Grunnloven er ok den. Selv om den godt kunne vært mer radikal og nyskapende enn det den engang var da den ble skrevet. 17. mai feirer jeg alltid ute på tur i skjærgård, skog eller mark. Ikke for å feire grunnloven egentlig. Mest for å feire allemannsretten.

 • Tja, jeg er ikke så sikker, jeg, Gunnar. Kanskje det du beskriver nettopp er nasjonalfølelse, men ikke destruktiv nasjonalisme?

  Min sjekk på om (norske) mennesker har positiv nasjonalfølelse er i «syden».

  De som sitter på «norsk» bar og snakker dritt om Norge har _ikke_ positiv nasjonalfølelse, samme hvor mye de vifter med flagg.

 • Gamleoslo

  Han tilhører den lille eliten med mye makt. Blir alltid bråk med dissa.

 • Thor133

  Virkelig trist lesing på en ellers fin blogg.

 • Gunnar Tjomlid, følgere: 419. Espen Andre Haugsland, følgere 0. (no further comments)

 • stinea

  Enig i det du sier her.

  Nasjonalfølelse skal ikke ha noe med at man, som person, er bedre enn andre.
  Nasjonalfølelse handler om landet, verdiene og felleskapet. Et samfunn uten felleskapsfølelse, felles verdier og bevissthet rundt den historien som har gjort landet til det det er, står mye svakere enn et land uten dette. Det finnes det alt for mange eksempler på.

  Den sterke felleskapsfølelsen er nettopp det som har gjort det mulig å skape den norske velferdsstaten. Dersom denne følelsen forsvinner, mister velferdsstaten selve fundamentet.

 • moneymonkey

  Jeg er slett ikke langt ute på venstresiden, kanskje så langt unna sosialist det går an å komme. Men jeg er heller ikke konservativ eller reaksjonær. Likevel er jeg mer enig med Tjomlid enn med deg.

 • annettbakk

  At du lurer på hvordan folk tenker stinea, det skjønner jeg. Selv lurer jeg ofte på hvordan folk klarer å la være.

 • Også starter vi med personangrepene…

 • Thor133

  Skjule hva da, tenker du på?

 • Max Manus hadde en sterk nasjonalfølelse.

 • Me som bur i Noreg, har dei liva vi har i dag grunna ei lang og komplisert verdshistorie, der forfedrane våre har gjort ein del ting rett, og har hatt veldig mykje flaks. At andre verdskrig enda bra, er eit vesentleg moment, men ikkje noko Noreg eller nordmenn kan ta spesiell ære for – folk av så godt som alle nasjonar i heile verda tok del i den krigen, det er derfor han vert kalla «verdskrig». At ca 70 millioner menneske, deriblant 12 000 nordmenn, ofra livet under verdskrigen er vel ingen grunn til å ha noko særskilt norsk nasjonalkjensle?

 • å hælle måne

  Hvis noen hadde rettet en pistol mot hodet mitt, kunne jeg nok sagt att Audun Tjomlids blogg er det klokeste jeg leser på nett

 • Veldig bra skrevet, syns jeg, og jeg er verken parasitt, sv-er eller har hele familien min i utlandet.

 • Så skriver jeg ikke en blogg heller da…du har da like mange følgere som meg forresten

 • Jean Pawlak

  Selvsagt syns Gunnar det. De utakknemlige og landsvikere trives i lag. Dra til afrika begge to.

 • venstrestupid

  Venstresiden er norges nye quislinger.

 • Er dette et venstrevridd forsøk på å å globalisere verden til multkultur..?
  I så fall vil du misslykkes mere enn Nasjonalister som ser menigen…

 • Det vet jeg ikke – derav skjult. Det virker som det varierer

 • stinea

  Enig i at jeg kunne utelatt henvisningen til «venstresiden». Poenget mitt var mer siste del av første setning «…som har slikt behov for å rakke ned på oss som er stolte av Norge». Hvor de hører hjemme politisk er ikke interessant her, men jeg har observert flere av de godt ute til venstre, derfor henvisningen.

  Jeg er forøvrig helt enig i at man ikke skal bli navlebeskuende og selvgod. Det skrev jeg vel heller ikke? Man kan gjerne mene at Norge er et håpløst land til tider og at andre er mye bedre på mangt. Poenget er at man skal ha respekt for og være bevisst på hva som har gjort landet til det det er.

  Det finnes dessuten veldig mye empiri som viser at nasjoner med en solid felleskapsfølelse står veldig mye sterkere enn de uten. Uten denne felleskapsfølelsen ville vi aldri kunne bygge opp velferdsstaten og uten den samme er jeg redd den vil slutte å fungere.

 • Men det er du som bruker oppslutnaden om eit parti du ikkje anar om Tjomlid stør som eit argument. Argumentet til Leirvik er like relevant.

 • … Går det an å ha et debattfelt uten venstresidekonspiranioa?

 • For eit gjevande innlegg du hadde, då.

 • Kva grunnlag har du for å seia det? Kva er parasittisk ved livet til Tjomlid? Han bidreg meir enn dei fleste eg kjenner til at dette landet skal vera godt å leva i.

 • Pepperkake

  AMEN brother!

 • Er dette eit høgrevridd forsøk på å få alle diskusjonar til å handla om multikulturparanoia?

 • 1. Igang med stråmenn igjen – bloggposten handlet ikke om «å rakke ned på oss som er stolte av Norge» – og gjorde det ganske bra klart at stolthet over prestasjoner og å være glad for å bo her selv om man vil ha endringer.

  2. Ikke at du tar feil, men sier du «empiri som viser» må du nesten lenke til dokumentasjon.

 • Og kva er argumentet ditt for det?

 • Ok… noen som burde ta en liten tur i kroken for å roe seg ned?

 • Eli

  Som norsk i utlandet går nasjonalfølelsen min egentlig bare ut på «borte bra, hjemme best» (altså en følelse av å høre hjemme et sted). Det var liksom ikke så relevant å være ‘norsk’ før jeg flyttet utenlands, men det har kanskje mest med vaner, skikker og rariteter å gjøre. Det er fint å føle tilhørighet, men ikke hvis det går på bekostning av å være inkluderende.

 • Det eg set pris på med denne bloggen er mellom anna vilja til å ta opp vanetenkjing til debatt. Eg tykkjer det er bra at Tjomlid også stiller spørsmål ved kva nasjonalkjensle er og inneber.

 • Les litt historie du, så ser hvorfor det litt triste forsøket på et poeng faller på sin egen urimelighet.

 • Problemet er strengt tatt leserne som aktivt ser etter fiender og dermed konstruerer en masse stråmenn så de kan smelle og kjefte litt. Synd, da jeg tror mange slike ideer kunne vært diskutert på en god og nyansert måte.

 • 370721

  Dette er det dummeste utsagn jeg har hørt. En bør jo ikke være nassist om en har en nasjonalfølelse

 • Sa Tjomlid det?

 • stinea

  Det var et bedre og mer begrunnet svar enn det første du kom med, så da skal du få en mer utfyllende kommentar tilbake.

  1. Når han feks skriver «Nasjonalfølelse er egentlig bare et retorisk grep som brukes for å forsvare egoisme» så føler jeg det er å rakke ned på de som har nasjonalfølelse. Kall meg gjerne sart. Jeg kunne vist til flere eksempler.

  2. Nei, jeg har ingen lenke i farten. Jeg tenkte dette var allmenn historie- og samfunnskunnskap. Jeg tror vel ikke du er så veldig uenig med meg heller. Noen kjappe stikkord i farten kan feks være Jugoslavia og Belgia, vs Norge og Sverige frem til de siste årene.

 • Thor133

  Han stiller egentlig ikke spørsmål, men påstår en hel del om nasjonalfølelse. De siste avsnittene er veldig tydelige på hans holdninger om temaet.

  Tjomlid må selvsagt få skrive om nøyaktig det han ønsker, og jeg ønsker ham derfor lykke til videre.

 • Absolutt. Men at felleskapsfølelse, det å bry seg om naboen etc. absolutt skal være nasjonalfølelse (hva enn det er) er jeg ikke nødvendigvis med på.

 • Jeg har lest denne bloggen med veldig anvivalente følelser.
  Jeg skjønner alt du skriver og er enig i at nasjonalfølelsen idag kun har noe med hvor du bor å gjøre.
  Men samtidig er det et svakhetstegn. Alle land blir så like at man kun liker det man bor i fordi man bor der. Selv har jeg valgt å flytte til et sted jeg trives. Et sted jeg har følelser for som ikke kommer av at jeg tilfeldigvis havnet her, men som reultatt av et bevist valg. Stedet, ikke landet.
  Problemmet er at en gang i tiden så var det forskjell på nasjonene og folk flytett på seg til det stedet eller det landet de selv likte. Fortsatt er det mange som flytter på seg og man skulle tro at disse gjorde det fordi de likte Norge, USA eller hvor de nå flytter. Men sannheten er jo at for veldig mange handler det om å flytte for å gjøre det stedet de kommer til mer likt det stedet de dro ifra.
  Personlig er jeg ingen fan av det norske landslaget i noen som helst idrett, jeg heier ikke på NOrge i MGP, ser ikke på det en gang. Men, jeg har nasjonalfølelse. En følelse for å bevare det som er igjen av det norske i Norge. Jeg blir lei meg når jeg hører at vi spiser mindre fårikål, jeg engasjerer meg når noen vil ødlegge naturen i Hardanger, det skremmer meg når noen vil gjøre om 17. mai til FN-dagen. osv. Dette er nasjonalfølelse i praksis. Som nordmenn føler jeg vi har en plikt til å holde Norge norskt. Denn samme plikten har svensker ovenfor Sverige, Kenyaere ovenfor Kenya osv. Om Norge ikke er norskt er det ikke noe poeng med Norge i det hele tatt!

 • Thor133

  Jeg må si du har eksepsjonelt lite å bidra med sett i forhold til antall innlegg du har skrevet.

 • Det har jo vore ganske vanskeleg å ta tak i kva folk eigentleg vil seia bakom alle insinuasjonane, vranglesingane og konspirasjonsteoriane.

 • Marcus: Når man lager en post hvor man setter spørsmålstegn ved nasjonalfølelse så kan du ikke snakke om ståmenn om en person «oversetter» det til «å rakke ned på oss som er stolte av Norge». Dete r slik Stinea føler bloggen og selv om enkelte mener vi ikke skal ha disse, følelsene altså, så er de fortsatt tillatt.

 • stinea

  Nei, vi kan gjerne diskutere hva vi kaller det. Men jeg mener det er et poeng at man bryr seg om mer enn naboen. Det finnes nok av klansamfunn i verden som ikke fungerer særlig bra. Jeg tror et velfungerende velferdssamfunn er avhengig av en felleskapsfølelse på nasjonalt nivå. Da må man ha noe mer til felles enn at man akkurat nå tilfeldigvis bor i Norge.

 • DW

  Jippi!! Hadde vi hatt noen flere med de holdningene i landet i 1940 hadde vi snakket tysk idag.

 • Mange av dei hardaste og tapraaste antifascistane hadde nok ikkje så sterk nasjonalkjensle. Dei slutta seg til kampen mot ein ummeneskeleg ideologi. Var tapa deira mindre verdt enn dei som slo seg hardt på brystet og sa dei var stolte over å vera norske?

 • Marakass

  Men da hadde vi jo sikkert sluppet det multikulturelle fellesskapet også, uff for et dilemma.

 • Thor133

  At du synes det er vanskelig å forstå hva folk mener er veldig lite interessant.

  Jeg foreslår at du leser de fem siste avsnittene nøye. De er veldig tydelige. Når Tjomlid i tillegg bruker «vi» – som om han skriver på vegne av alle nordmenn – da har han heist flagget, for å si det sånn.

 • Araltes

  Alle står fritt til å føle og tenke hva de vil. Jeg har bodd 21 steder i mitt liv og har barn som har amerikansk mor. Og jeg har vært sammen med muslimske, kinesiske, britiske, sør afrikanske, greske, norske og andre nordiske damer. Jeg er 100% norsk og har min nasjonalfølelse inntakt. Jeg synes det er trist å se hvordan Norge og norske verdier går i oppløsning.

  «Going native» var en utfordring i det Britiske Imperiet. Slik var det også i korsfarertiden hvor korsfarere fikk forbud mot å etablere seg med muslimske kvinner i det hellige land (mange gjorde det likevel også etter forbudet). Alle som bor ute lenge risikerer å miste sine røtter. Det er helt naturlig.

  Samtidig kan det jo være ok å ikke rakke ned på alt som er årsaken til at du lever og kan nyte friheten. Det fremstår nok som ignorant og patetisk for mange. Samtidig er det bra med balanse. Og det å være glad i og føle for egen nasjon er vanlig over hele verden. Hvis man blir et sykt folk av den grunn så sier det nok mest om den som sier det.

  «Hurra for 17. mai, olje og alt det derre der. Hei.» (Prima Vera).

 • Thor133

  Ifølge Tjomlid var altså Max Manus en meget usikker mann.

 • hvorfor er verden enten svart eller hvit for mennesker som deg? Eller rettere sagt; er man uenig med noen i noe som helst MÅ de tilhøre venstresiden, mens jeg som er så fornuftig må tilhøre høyresiden. Hva med å diskutere og argumentere fremfor å komme med antatte politiske merkelapper som ikke bidrar det minste i forhold til hva vi i det hele tatt diskuterer?

  Er forøvrig enig med bloggeren: nasjonalfølese er litt som sokker; det er så lett å skifte… og altfor ofte lukter de surt.

  Og det har ingenting med illojalitet eller landssvik å gjøre, uansett hva slike som deg måtte mene.

 • Problemet med nasjonalfølesen, f.eks i gamle jugoslavia, sovjet og andre stater er at den er nasjonalistisk, og ytterst farlig for folk som av en eller annen grunn er på utsiden. Og det kan det nesten virke som at det er her også, når man skal så til de grader angripes – og mistenkeliggjøres – av ikke å føle den samme nasjonalfølesen.

 • ta deg en bolle!

 • HelleKJ

  Jeg er kjempeglad for å bo i Norge. Pga velferden. Hadde noen truet oss med krig håper jeg at jeg hadde kjempet for de verdiene vi har i dag. Fordi tross mye surmuling om dårlige veier har vi det bra her i Norge. Og, å trekke fram andre verdenskrig blir dårlig gjort, fordi ingenting styrker nasjonalfølelsen mer enn å bli truet med verdier vi ikke liker. (nå skal det sies at england også hadde invasjonsplanene klare for Norge.. mon tro hvordan vi hadde stillt oss da…)

  Men, om man ser både globalt og historisk på det, så tipper jeg at nasjonalfølelse, har skapt mer krig og elendighet enn det har gjort bra. Nasjonalister er ofte sneversynte.

  Norge er et bra land, men vi oppfører oss som overklasseidioter. Og det er kanskje ikke noe å ha en god nasjonalfølelse for?

 • hva er dette med å angripe folk for å være venstrevridde bare fordi du ikke er enig med dem?

  Han skriver at han ikke har nasjonalfølese, ditt bidrag gjør vel i allefall INGENTING for å overbevise ham om at han tar feil. God bedring, Bernt.

 • Knut Horn

  Du er blåst i hue…………………….

 • gjest54

  Jeg tror faktisk ikke at forfedrene har lagt ned slit for at du og jeg skal ha det så veldig bra, men for at de selv og familien deres skulle kunne ha et normalt og bra liv. Akkurat som vanlige folk idag egentlig ikke bryr seg så mye om kommende generasjoner, så lenge de kan bo i en fin leilighet, kjøre fin bil, ha status i sitt miljø osv.

 • Garbage75

  Du er en TCK, du vil nok aldri forstå folk som bare har bodd en plass hele livet sitt og de vil nok aldri forstå deg. Du kommer alltid til å være annerledes enn de fleste. Det hjelper ikke å prøve å «omvende» de som ikke har hatt en internasjonal oppvekst, det er best å akseptere før enn siden at du alltid kommer til å ha et annerledes grunnlag og at de fleste normenn og at de fleste ikke vil være interessert i å høre om deg og ditt. Jeg snakker av erfaring :)

 • Tuggen

  Ser gjerne at du underbygger den første påstanden videre. At det fantes plenty av kommunistiske antifascister som så nasjonalsosialismen som marxismens nemesis tror jeg nok definitivt stemmer, men det er bare en del av sannheten. Nasjonalisme var en vel så sterk faktor som marxisme i eksempelvis Jugoslavia (ideen om en forent sørslavisk stat med Serbia som den sterkeste part innen denne) da Tito slåss mot fascistene og nazistene der. Og Stalin visste absolutt å spille på nasjonalistiske tråder under mobiliseringen mot Operasjon Barbarossa.

  Utover det er jeg selvsagt enig med deg i at deres offer var likeverdige med «nasjonalistiske «motstandsmenn

 • hateralle

  Ta dere en tur ned i sentrum av»oslomabad»der er det ikke mye nasjonal følelse å hente

 • Du passer sikkert glimrende som politiker. Du vet de folka som er så hardhuda at dem kan stå oppreist uten ryggrad. Muligens er du også misantrop. Selvgod er du i alle fall. Det er ikke mange som har kropp og sjel spredt så mange plasser på jorda. Du snakker om usikkerheten ved å være stolt av sin nasjon. Det må da føles mer usikkert å befinne seg i deler slik som deg. Evnen til fellesskap med sine like er et grunnleggende trekk ved både dyr og mennesker. De fleste av oss klarer oss med det. Noen få stiger opp i skyene og ønsker å omfavne og eie verden. Jeg får håpe du ikke har voks i vingene slik som en av dine forgjengere. Det er varmt nærme sola. God tur!

 • stinea

  Jeg brukte det gamle Jugoslavia som eksempel på et land med ekstremt lite nasjonalfølelse litt lenger oppe. Et land som endte i borgerkrig kan vel ikke sies å ha hatt særlig utpreget felleskapsfølelse? Jeg tror du blander ulike ting her nå.

 • thetruthiscruel

  stakkars mann du må virkelig hate Norge, akkurat som alle and venstreekstremister som har ødelagt landet vårt.

 • thetruthiscruel

  Martin Hansen den største venstreekstremist hora på hele nettet : D

 • Xypiter

  Ok. Jeg kommer åpent fram. Jeg stemmer SV. Jeg tilhører den forhatte, marginale venstresiden. Jeg tror på fellesskapsverdier. Jeg tror på å ta vare på hverandre for å bygge fellesskapet sterkt. Jeg tror på skattlegging fordi alle samfunn fungerer best og er mest stabile hvis forskjellene mellom de som har mye og de som har lite ikke blir for store. Jeg er glad i landet mitt. Fordi det er fint, fordi vi har gode fellesskapsløsninger og fordi vi har stor grad av tillit til det systemet vi lever i og under. Men jeg er allikevel enig med forfatteren her. Nasjonalfølelse er noe jeg ikke helt skjønner betydningen av. Jeg jobber, betaler skatt, er glad for min lykke over å ta over et forholdsvis veldrevet land fra de som kom før oss. Men nasjonalfølelse som ARGUMENT er for meg noe rart og innholdsløst. Det er liksom ikke noe argument. Det er en vel sikkert en følelse hos de som sier de har den. Men noe argument i samfunnsdebatten kan jeg ikke skjønne at det er. Hver person har vel sine følelser. Skjønner ikke hvorfor det skal bankes i hodet på noen…

 • ladis76

  Er det virkelig det du gjør på 17. mai? Hedrer forfedrene og det de har bygget opp?

  For meg høres det virkelig ut som 17. mai handler mer om sølvpuss, stryking, arrangementskomiteer på skolen, pølser, champagnefrokoster og «hva serverer vi svigermor i år? Får vi tak i ferske jordbær?»

  De fleste nordmenn gir blanke beng i begrep som verdier og kulturarv og forfedre. Noen står ikke engang opp, de har det for travelt med å være bakfulle etter den egentlige festdagen – 16. mai.

  Men Gud forby at noen nevner et utenlandsk innslag i vår NORSKE feiring. Daaa våkner trollene fra bakrusen!

 • Det er det ikke, leser du tidligere innlegg av tjomlid så sier han at han er sv-er.

 • Wallace

  Det er vel kanskje slik, at hvis du aldri har kjent på nasjonalfølelsen, så klarer du ikke å «se den for deg». Nasjonalfølelsen ligger nemlig langt inne i hjerterota, og jeg tviler sterkt på at du klarer å lese deg til en forståelse av denne. Jeg ser for meg at Elin Ørjasæter eller Gunnar Stavrum kunne skrevet en god artikkel om dette, men tviler fortsatt at en gringo hadde forstått innholdet.

 • Jeg gir dere en lenke som mulig kan bevise at den norske kulturen og Norges ve og vel er alvorlig truet, fordi de ihuga venstre folkene ikke forstår hva de eksperimenterer med. ovenfor det norske samfunn folk.http://norgespartiet.no/component/content/article/266.html?start=3

 • Wallace

  Sjeldent har Tjomlid tråkket dypere i salaten. Om det er for å fylle kommentarfeltet, eller for å vise sitt sanne ansikt, det er jeg usikker på. Lurt er det i alle fall ikke, men sosialistene har aldri hatt gode PR-rådgivere.

 • Arild2440

  Fordi om ikke bloggeren trenger nasjonalfølelse blir det temmelig teit og feil å utttale seg på andres vegne. Blir iallfall på trynet å kalle nasjonalfølelse for et sykdomstegn. Er dette et forsøk på å innføre «nasjonalofobi» som da kanskje skal ligge i samme kategori som «islamofobi». Altså påståtte lidelser som ikke finnes…?

 • «Jeg er slett ikke langt ute på venstresiden, kanskje så langt unna
  sosialist det går an å komme. Men jeg er heller ikke konservativ eller
  reaksjonær, slik du ser ut til å være. Jeg mer enig med Tjomlid enn med
  deg, på tross av å ikke være på venstresiden»

  Snakk om å lure seg selv. Du er kanskje i krig med deg selv? Du utrykker deg ihvertfall som en fra ytterste venstre

 • Mina

  Hvorfor skal man bære andre lands flagg på Norges «bursdag»? Forventer du feiring av deg selv når du går i andres bursdagsselskap? Bannere med ditt navn på? Navnet ditt på kortene? Det er slik jeg ser hele flaggdebatten (som jeg antar er hvor innlegget ditt er inspirert fra). Vi feirer Norge, og da er det vel rett og rimelig at det er det norske flagget som benyttes?

  Ellers er jeg en person med sterk nasjonalfølelse. Jeg er veldig glad i og stolt av Norge og den norske kulturen (selv om den også har sine negative sider, som alle kulturer). Jeg ønsker at vi skal kunne bevare ting slik som det er. Jeg har reist mye, og synes andre kulturer er spennende, Men etter å ha reist over hele verden og tilbrakt lengre perioder i utlandet, har jeg kommet frem til at jeg foretrekker norsk kultur og væremåte av alle de jeg har opplevd. Det er ikke nødvendigvis noe galt med andre kulturer, men for meg passer jeg best inn i Norge, og vil synes det er synd om det er slik at man absolutt er nødt til å utvaske alle kulturer til en stor smørje, hvor ikke lengre noe er eksotisk, spennende og annerledes.

 • Jeg har nyheter til deg. Den store majoriteten av nordmenn var IKKE i kamp med tyskerne. De var IKKE tungt involvert i aktiv motstandskamp. Og hadde de vært det, ville det ikke utgjort store forskjellen. Okkupert ville vi blitt, okkesom. Vi var en mus som kjempet mot en tiger. Om vi var nasjonalt innstilte, eller ga oss blaffen, betydde svært, svært lite… Tiden under selve okkupasjonen gikk for de fleste med til å holde liv i seg og sine, daglige gjøremål, produksjon av nødvendighetsvarer etc. Mange hundre tusen nordmenn var dessuten direkte og indirekte i jobb for tyskerne. Anlegg, veier, flyplasser, jernbaner og havneanlegg ble bygget med norsk arbeidskraft. Nei, vi har fanden så lite å slå i bordet med. En håndfull krigsflyvere og marinegaster/spesialsoldater, handelsflåten og noen titusenere i MILORG gjorde en fabelaktig innsats. All ære til dem. De andre 85 prosentene av befolkningen toet for det meste sine hender, eller de var direkte eller indirekte i fiendens tjeneste. Jeg anklager ikke de passive for noe som helst. I en vanskelig situasjon prøvde de å opprettholde livet, selv om friheten var borte. Men å tro at noe flaggpeiving og nasjonalfølelse fra eller til ville utgjort noen forskjell, er i beste fall naivt.

 • Thomas Haugstenrød

  Fred Husby skriver: «Evnen til fellesskap med sine like er et grunnleggende trekk ved både mennesker og dyr.»

  Jeg lurer da på hvorfor man begrenser den følelsen til en nasjonalfølelse og ikke en globalfølelse. Og hvorfor akkurat nasjonalfølelse? For en fra Finnmark vil det kanskje være mer naturlig å inkludere folk fra nordlige Sverige og Ffinland blant «sine like» enn en sørlending? Har en fra Fredrikstad mer til felles med en sunnmøring enn en fra Strömstad?

  Jeg bet meg også merke i en ting som Tjomlid skriver: Nasjonalfølelse er det tomrommet som oppstår når man ikke lenger tror på det globale fellesskapet. Kan dere som er de største forkjemperne for nasjonalfølelse svare bekreftende eller avkreftende på dette?

 • Hvorfor skal ikke vi forsvare våre verdier som vi har levd etter de siste 100 årene. Vi har tatt større og større avstand fra de bibelske verdier og regler for å tilpasse oss et humant samfunn. Det som skjer nå i Europa hvor humanfiendlige grupperinger krever at deres levesett blir innprentet i vårt samfunn kan og skal ikke tollereres. Om det er nasjonalisme ja så er jeg nasjonalist og er stolt over det.

 • Det brukes Fascist kort og rasist kort Osv., som er hinsides oppgulp, fordi det er feil ovenfor de som vil forsvare sin kultur og sitt fedreland Norge. men skal en begynne å bruke argumenter som landsforrædere og pasifister mot de en ikke er enig med blir jo dette å ta tilbake med samme mynt.

 • Den
  som ikke har nasjonalfølelse, føler den vesle klumpen av stolthet i
  halsen, blir litt mer fuktig i øyekroken når nasjonal sangen blir
  sunget på nasjonal dagen, har mistet en verdi midt i sitt
  luksuriøse, (selvfølgelige frihet liv), der en ikke vet om noe
  annet, ikke har opplevd noe annet. Jeg (vet) om noe annet, bare ved å
  se på krigens rasjoneringsnerker som ligger i mappen min, forvarte
  som et minne om at freden, og friheten ikke er en selvfølge. (Vi ere
  en NASJON vi med) en nasjon som vi skal verne om som den frihetens og
  fredens juvel den er. Hvis vi ikke greier å se, forstå den verdien,
  da er vi i realiteten en fare for nasjonen Norge, en potensiell lands
  sviker som i nødens øyeblikk ikke er til å stole på! Hvorfor står
  en Norsk idrettsutøver på pallen, og synger med i nasjonalsangen
  mens en liten tåre stille renner ned etter kinnet, med blikket fast
  låst til det røde—hvite og blå? Er det fordi han ikke bryr seg?
  Den dagen friheten blir tatt fra oss igjen, da kan kun en krig med
  tap, lidelser og sorg, hente denne friheten tilbake. Den som ikke
  forstår dette, han/hun, har etter min mening ingenting her i landet
  å gjøre. Man har ikke den lojaliteten som skal til, for å være en
  fullverdig (borger av det frie Norge). Jeg skrev engang en artikkel
  som heter:
  Den 17 Mai. Men for hvorlenge?
  Etter å ha lest den artikkelen over her, og sett uttalelsene til for eksempel Xypiter, så er vel dette spørsmålet fult relevant. Arnulf Øverland skrev i 1939, diktet: (Dere må ikke sove). Ingen forsto hva han sa den gang, og ingen forstår det nå, selv om friheten er, umerkelig på vei bort fra oss igjen. Det nye heter Agenda 21.
  fult reelt.

 • moneymonkey

  Haha! Ser ingen a-endinger jeg. Man blir ikke sosialist ganske enkelt av å være uenig med en som ikke er det, eller enig med en som er det.

 • spritus

  Stakkar. Tenk å ha opplevd så mye og skjønt så lite. Minner om en som skal være politisk korrekt for alt i verden.

 • Nasjonalfølelse er en følelse av tilhørighet og det er positivt. Mangel av slikt skaper rotløshet og det er som oftest negativt…

 • Skulle ønske dere kunne adressere deres svar. Dette blir jo bare: God dag man økseskaft retorikk ut av.

 • broomit

  I bunn og grunn handler det om enn felles plattform som definerer hvordan vi oppfører oss.

 • … og det var han vel også? Slet med alkoholisme og depresjon etter krigen.

 • Jeg spilte i et lite stykke som var satt opp i forbindelse med Norges frigjøring fra Sverige. Jeg fik den gang den Bergenske statsministeren sin rolle. Det hele var opplagt slik at veien fra Sverige til Norge, var det to steder innlagt barrikader, med store tømmerlass, der det ene skulle trekkes over veien, hvis Svenske tropper kom, og de skulle så låses inne på samme måte bak dem, så slik ville Bernadotte, være innesperret. Dette ble heldigvis ikke nødvendig, så Norge hadde fått sin frihet og selvstendige forfatning på bordet før svenskene fikk. Kong Håkon, Dronning Maad, og Kronprins Olav, kom fra Danmark senere, etter at han hadde takket ja til rollen som Norsk Regent, og senere innsatt som Konge under valgspråket: «ALT FOR NORGE» etter frigitte nazipapirer fra Tyskland. Nå vil noen si, at han stakk jo av under krigens utbrudd. Til dere kan jeg svare: Skulle han la seg og sin familie henrette isteden? Det var planer om å kidnappe kronprins Olav av Nazistene ser si i dag. Året før, tror jeg det var, fikk jeg oppleve Eidsvoll bygningen og dens historie, fra innsiden, og til dere som ikke har opplevd nasjonalfølelsen jeg fikk der, dere er stakkarslig fattige, dere vet ikke hva virkelig nasjonalverdi er for noe. Men, jeg hadde gladelig ofret livet for deres, og mine etterkommeres frihet.

 • placebo45

  Jugoslavia var i utgangspunktet et forsøk på å samle tre enkelstående stater i «sørslavia». De led under militarisert styre, okkupasjon og indre undertrykking i mange år. Dette førte til sterk patrioisme og nasjonalfølese, uro og uoverenstemmelser. Dette var altså en kostruert stat på samme måte som Sovietunionen.

 • Stine

  Jeg synes at nasjonalfølelse er viktig fordi det gir følelsen av et felleskap. Jeg liker Norge blant annet fordi at her er så mange som meg. Så mange andre som vokste opp med blant annet barne-tv klokka 6, kvikk-lunsj, skiturer og 17. mai.

  Det betyr ikke at jeg ikke liker andre land, og jeg er jo lik både amerikanere, kinesere og spanjoler. Men de jeg er likest er nordmenn. De vokste opp med de samme tingene som meg. De vokste opp med det samme klimaet, det samme språket, de samme normene.

  Jeg regner med at det er derfor jeg er glad når Norge vinner OL eller Eurovision. Når noen som er så lik meg vinner. Noen som også setter pris på Norge. I et større perspektiv spiller det jo ingen rolle, siden vi alle er mennesker, men i hverdagen vår lever vi i det mindre perspektivet. Vi mennesker er flokkdyr, og dette ligger i instinktet vårt. Jeg er en stolt nordmann. En stolt kvinne. Et stolt medlem at mange slags småting, og alt det gir en følelse av felleskap. Men det betyr likevel ikke at jeg mener at jeg er mer verdt enn andre, som er medlem i andre små felleskap.

  Jeg tror helt ærlig at det var nasjonalfølelsen som gjorde at jeg gråt den 22. juli. Følelsen av felleskapet. Jeg så norsk ungdom, akkurat som meg, oppleve noe så forferdelig. Jeg hørte om unge gutter, akkurat som lillebroren min, dø. Jeg så foreldre som lignet så forferdelig på mine egne foreldre, gråte over sitt døde barn. Jeg så mennesker med samme klær, oppvekst og språk som meg. Jeg kjente ingen som døde på Utøya, men likevel gråt jeg. Men hvorfor gråter jeg ikke over alle som har dødd i Syria? Hvorfor gråter ikke du?

  Om nasjonalfølelse skal være et sykdomstegn, må også felleskapet alle kvinner kjenner på, alle menn, alle bloggere, alle foreldre og alle barn også være det.

 • Vel. Synd for deg.

 • Slettet bruker

  Nasjonalstaten har hodet på hoggestabben. Tror dere virkelig innvandringen er tilfeldig? Dette er hva som skjer når du får en mindre og mindre homogen befolkning, nasjonalstaten eroderer bort. Til slutt så blir den innlemmet i en større enhet, osv osv. Helt til du har globalt styre. Hva tror folk globalismen lederne våre snakker så varmt om egentlig handler om? Handel? De tenker lenger enn som så…

 • larudi

  Du verden. Har han hospitert hos de svenske venstrefascistene? Han kan jo alle frasene.

 • En parasitt lever av å destruere kroppen den lever i, Tjomlid passer perfekt til beskrivelsen, dette blogginnlegget er et godt eksempel på at han kun er destruktiv.
  Merkelig nok blir en anti-norsk, anti-hvit som Tjomlid alltid boende i det samfunn de forakter, mest sannsynlig fordi disse parasittene kun kan brøfø seg nettopp som samfunnsparasitter i hvite land.

 • En parasitt lever av å destruere kroppen den lever i, Tjomlid passer perfekt til beskrivelsen, dette blogginnlegget er et godt eksempel på at han nettopp er den parasitten jeg beskrev.
  Merkelig nok blir en anti-norsk, anti-hvit som Tjomlid alltid boende i det samfunn de forakter, mest sannsynlig fordi disse parasittene kun kan brøfø seg nettopp som samfunnsparasitter i hvite land.

 • Brunosten

  litt overrasket at jeg ikke har sett noen kommentarer ang. 22. juli. Må si at tiden etter Utøya var et godt eksempel på hvordan nasjonalfølelse kan samle folk og gjøre noe godt.

  Greit nok, det er ganske tilfeldig at vi er født i Norge, men skal vi derfor ikke ha lov til å være stolte over landet vårt?

  Er det ikke naturlig å flagge med det Norske flagget, på dagen som symboliserer at Norge ble et selvstendig land?

  Norge blir på en måte som en god bestefar eller bestemor. At det var nettopp de som ble besteforeldrene dine er tilfeldig, men du er likevel glad i de. Når bestefar har 80, eller 90 års dag for den del, er det de som skal feires, ikke naboen som har bursdag om 3 måneder. Du føler en tilhørighet til de, slik som de andre i familien din gjør.

 • Slettet bruker

  Slektslinjen din er dødsdømt om du tenker slik. Men så lenge du koser deg på vei ut i intet så er vel alt bra? :p

  Vil du vite hvordan de tenkte før? Ta deg en tur på en gård hvor de har dyr. Så vil du skjønne. Det tenkte i sykluser, ikke på seg selv. Før tingene videre, eller så vil gården til slutt ligge brakk og bli slukt av skogen. Du må skape nytt liv hele tiden, det som prøver å bestå vil bare sykne hen og dø.

 • Slettet bruker

  Du må lage skreddersydde sokker. Da må du begrense hvem som får stappe føttene sine ned i sokkene også. Først da vil sokkene passe bra og ikke lukte surt.

 • Håkon Sønstebø

  Å komme med en link fra et patetisk rasistparti er vel strengt tatt ikke noe som kan bevise noe som helst.

 • Håkon Sønstebø

  Så det faktum at Tjomlid er sterkt med på å bidra til felleskapet med jobben sin, med samfunnsengasjementet sitt, etc. gjør ham altså til en parasitt?

  Tror du må jobbe litt mere med den tankegangen. Slik det er nå, ser det bare ut som nok et typisk innlegg fra en rasist som forsøker å ikke framstå som rasistisk.

 • placebo45

  Jeg kjente Max Manus. Han gjorde en flott innsats under krigen men nå er det heldigvis 70 år siden Norge var i en krig som satte nasjonen vår i stor fare. Mulig at noen av dere med litt brunlige skjorter her inne føler at nasjonen er i fare nå men….

  Max Manus og de fleste andre som kjemper i lignende kriger gjør dette først og fremst for sin familie, for sine venner og for å opprettholde selvstendigheten og verdier landet står for.

  Jeg er ganske sikker på at til og med Tjomlid ville gjort en innsats for demokratiet og menneskerettighetene vi har i Norge hvis det skulle bli truet.

  Den store nasjonalfølelsen gjorde seg gjeldende i Norge først på 1800 tallet. Dette er altså et relativt nytt fenomen og må aldri føre til sjåvinisme.

  Ekstrem nasjonalisme har historisk skapt problemer ved å hevde den etniske homogene nasjons egenverd, med undertrykning av minoriteter, etnisk rensing og folkemord som resultat.

  Nasjonal følelse er noe vi legger veldig forskjellige ting i og er stort sett positive og greie følelserå ha. Men vi er et bittelite land som må vokte oss vel for ikke å bli totalt uspiselige… Mange av holdningene som brer om seg i dag ville aldri blitt godtatt av de som kjempet for landet vårt.

  bifallt av de som «kjempet for landet

 • placebo45

  Enig med deg i at nasjonal følelse handler mye om tilhørighet. Men vi nordmenn er forskjellige. Noen føler størst tilhørighet med familien, noen med sin landsdel.og andre igjen med Europa. Det å ikke ha en sterk nasjonalfølelse betyr ikke at man er mindre nordmann eller er et dårligere menneske enn andre.

 • placebo45

  Innvandring har det vært over hele verden i all tid! Innvandring er ufattelig viktig for utviklingen av en nasjon. Norge var selv en nasjon med stor utvandring, og vi er vel strengt tatt det i enkelte sydlige land den dag i dag…. USA er et land med 99 %innvandrere. Innvandring bør reguleres i et land som Norge men vi klarer oss ikke uten.

 • Demagoger elsker å forsterke nasjonalfølelse. Diktatorer lever av å dyrke den. Populister er avhengige av den…
  Men man blir en sviker hvis man ikke deltar for sitt land i en krig som man mener er feil.
  Man blir også en sviker hvis man mener at før, folk i andre land jobbet like mye som mine landsmenn men har ikke vært heldige med det som førte oss til det vellykkede landet vi er.
  Hvis jeg skal forsvare mitt land så skal det være fordi det ligger en fornuftig tanke bak… og nasjonalfølelse pleier ikke alltid å være det.

 • dagis

  Jeg vil gjerne ha kort fra de som kommer i bursdagen min – og med navn som viser hvem kortet kom fra. Det er jo hyggelig at en brasilianer kommer i 17. mai-toget med sitt gule og grønne flagg og hedrer norges nasjonaldag, grunnloven og 1814, er det ikke?

 • placebo45

  Leser du i historiebøker vil du veldig fort oppdage at alle land og etniske folkegrupper er inspirert av hverandre. Det har alltid eksistert folkeflyttinger, erobringer og handel mellom nasjoner. Heldigvis utveksler mennesker kultur (trodde du norsk rosemaling opprinnelig kom fra Norge?) vi inspirerer hverandre og vi utveksler erfaringer og ideer.
  Jeg vil IKKE bo i et sjåvinistisk bondeknøl land der vi stenger grensene og nekter å samarbeide med andre nasjoner og verdensdeler. Nasjonal følelse er veldig individuelt og kan være alt fra heiarop i en fotballkamp, glede over norsk natur og sjåvinistisk og navlebeskuende tanker om vårt eget lands fortreffelighet.

 • dagis

  «Vi ere en nasjon vi med» handler nok først og fremst om småguttenes (referert til som «små» i neste linje) nasjon og ikke om en liten nasjon som heter Norge. Anbefaler deg å lese hele teksten – minst et par linjer. Og Arnulf Øverland skrev ikke «Dere må ikke sove» men diktet «Du må ikke sove». Norsk skrives forøvrig med liten «n» inne i setninger.

 • Carl Sagan

  Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind.
  Albert Einstein

 • tentakkelbjorn

  Du har min sympati, Tjomlid. Jeg er ikke helt enig i det du skriver her, men det du sier er uansett uendelig mye mer gjennomtenkt enn de idiotiske kommentarene folk legger fra seg.

 • «Jobben» til anti-hvite Tjomlid er å spytte på nordmenn og på vårt samfunn. Psykologisk krigføring mot hvite samfunn, og det å produsere anti-norsk propaganda, har ingenting med å tilføre noe til et samfunn, men derimot alt å gjøre med å forgifte et samfunn.

  Bare fordi Tjomlid jobber hardt for å spre sin gift, betyr det ikke at han tilfører noe godt.

  Tjomlid kan dra uten den hvite manns penger og privilegier, til Tanzania og prøve å kreve at folket i Tanzania skal forsørge på han til gjengjeld for at han sprer anti-Tanzaniansk propaganda, og se hvor lenge han overlever der.

  i din mening er jeg «rasist», dette sier du bare fordi jeg er hvit, og imot ødeleggelsen av hvite samfunn.
  Antirasisme er bare et kodeord for antihvitt.

 • Slettet bruker

  I dag skjer kulturblanding i et enormt tempo. De er forskjell på at det kommer noen fra Nederland eller Tyskland hit og noen som kommer fra en helt annerledes kultur.

  Noen kulturer og folkeslag har mindre friksjon mellom seg enn andre. Da er det ikke lurt å bare pøse på.

  Om folk synes det er greit å blande alt mulig så kan de jo prøve med klorin og salmiakk.

 • Slettet bruker

  Hva var det du egentlig mente? Det fløy så mange fliser fra flisespikkingen din gjennom luften at jeg ikke fikk med meg hva du skrev.

 • jeg syns syns på deg som har hatt en slik oppvekst som har gjort at du ikke har noen nasjonalfølelse. jeg kan på en måte kjenne meg igjen i det du skriver for selv har jeg flyttet mye som barn og har ingen spesiel «byfølelse» for noen av de fem byene jeg så langt har bodd i og det har mange ganger vært trist for meg. kan ikke tenke meg hvor trist det må være og ikke ha noen nasjonal følelse. det og si at det er mer en sykdom enn en gode og ha nasjonalfølelse er jo krenkene for alle mennesker i hele verden som er stolte over det landet de kommer fra. at det er negativt at jeg som nordman får en god følelse inni meg når jeg spiser kjøttkaker med brun saus, får i kål og grovt brød med brunost og gleder meg over at det er noe vi som nordmenn har som er vårt er jo absurd. jeg føler meg heldig som har den følelsen. jeg er stolt over at jeg kommer fra norge som har fostret opp wergeland og ibsen, amundsen og heyerdahl. jeg er stolt av at vi har idrettutøvere i verdensklasse. jeg gleder meg til den dagen jeg kan fortelle yngre generasjon om norsk kultur og store norske helter. jeg kjenner det knyter seg i magen når jeg leser sånne innlegg som det her og det knyter seg enda mer når jeg leser mange av kommentarene folk legger igjen. det er skremmende at noen mener at det er negativt å sitt eget land.

  nei jeg er en norsk gutt med lyst hår og blå øyne som er kjempe stolt av hvor jeg kommer fra og at norge har så mye flott å by på.

 • Hitler også

 • Du hadde ikke mye vettug selv å komme med

 • Slettet bruker

  Globalt fellesskap? Skal det være tuftet på «fred, broderskap, kjærlighet og sånn»? Eller kanskje handel (Som blir til elendighet og krangel så fort det blir dårlige tider.)? Skal du ha noe fellesskap så trenger du en fiende som truer det fellesskapet. Land er bygget på vern mot ytre fiender. Sammen er man sterke og relativt trygge, alene er man garantert fortapt.

  Foreløpig er det ikke noe skummelt der ute, så da kommer vi til å se etter noe skummelt blandt hverandre å sloss mot.

 • Etter å ha lest noen av blogginnleggene dine Gunnar Tjomlid så tørr jeg med 100% sikkerhet si at det er mer enn bare Nasjonalfølelse du mangler.

 • Maiken

  I år slutter jeg å sende ungene mine i parade foran stortinget. Det er en oppfordring flere burde følge! Sosialistene har ødelagt gleden over det vakre landet jeg har vokst opp i. De er i ferd med å undergrave alle verdier våre forfedre har kjempet for. Verdier vi bortskjemte unger i dag tar for gitt. Dette går i gal retning.

  Den dagen det norske folk våkner, opp og styrter avskummet fra maktens tinder, skal jeg igjen la ungene paradere opp Karl Johan.

  Jeg skal feire nasjonaldagen i Groruddalen, sammen med mennesker fra alle verdenshjørner, i unison glede over nasjonen Norge, med norske flagg og glade voksne og barn. Kjære, nye landsmenn, dere skal vite at det er en glede å feire dagen sammen med dere. Dette er integrering på sitt beste!

  Heldigvis har mine nye landsmenn mer verdighet og respekt enn grineungene på venstresiden.

  Det er valg til høsten! Jeg sier ikke mer!

 • Å spre forakt for nordmenn, antinorsk propaganda, og psykologisk krigføring mot hvite samfunn, er ikke å «bidra» med noe som helst annet enn å forgifte samfunnet.
  Ta fra Tjomlid alle hans hvite privilegier i form av for eks hvites penger og teknologi, og la han flytte til sitt elskede Tanzania for å forgifte samfunnet der, og se hvor lenge han overlever….I think not so long…..

  I din mening er jeg «rasist», dette sier du bare fordi jeg er hvit, og imot ødeleggelsen av hvite samfunn.

  Antriasisme er bare et kodeord for antihvitt.

 • Å spre forakt for nordmenn, antinorsk propaganda, og psykologisk krigføring mot hvite samfunn, er ikke å «bidra» med noe som helst annet enn å forgifte samfunnet.
  Ta fra Tjomlid alle hans hvite privilegier i form av for eks hvites penger og teknologi, og la han flytte til sitt elskede Tanzania for å forgifte samfunnet der med anti-Tanzaniansk propaganda, og hat og forakt mot folket der, og se hvor lenge han overlever….I think not so long…..

  I din mening er jeg «rasist», dette sier du bare fordi jeg er hvit, og imot ødeleggelsen av hvite samfunn.

  Antriasisme er bare et kodeord for antihvitt.

 • Arturo_B

  Jeg vet ikke helt jeg. Jeg føler det er fint å bo i et land der vi er såpass flinke til å ta vare på hverandre som vi er. Jeg syns det er fint å betale skatt til en stat som betaler for at funksjonshemmede skal få ha et bra liv, eller for smertelindring for de som er syke, og for poliovaksiner både her hjemme og lengre vekk. Derfor betaler jeg min skatt med glede, og jeg takker pent nei dersom jeg blir tilbudt svart arbeid. Betaler heller det dobbelte for å få reparert bilen hos et verksted som betaler skatt. En sånn følelse er jo ganske nyttig, er den ikke?

  Men det er kanskje ikke nasjonalfølelse. Det er kanskje fellesskapsfølelse. Eller noe i den gata.

 • Her i multikulturen er jeg som er oppvokst i den veldig fornøyd med utviklinga.

  I skrivende stund sitter vi her på Stovner og har utsyn til den
  flotte multikulturen. Spenning i hverdagen. 20-30 ungdommer med balltrær
  og annet , hittil 5 politibiler. Jammen er jeg imponert.

  Jeg synes folk burde bry seg litt mer, om annet enn sus og dus og ferier. Den tia kan fortere være forbi enn hva mange aner. Dette blir spennende dere.

 • Det denne bloggen mangler er en begrepsdefinisjon på nasjonalfølelse. Det er mye synsing og uklare sammenligninger men ingen definisjon. Socrates spurte Meno om en definisjon, Meno svarte med å liste opp eksempler. Forfatteren her klarer ikke det en gang.

  Jeg vet hva jeg mener når jeg bruker nasjonalfølelse, forfatteren her vet det ikke. De fleste Nordmenn jeg har spurt klarer ikke å formulere at svar når de blir spurt hva det betyr å være norsk. Min erfaring er også at Nordmenn har en klar nasjonalfølelse. Den kommer ikke frem når folk sparker ball eller går på ski på tv, men når de spør seg selv hvem de er villig til å dele skjebne og ansvar med.

  Benjamin Franklin påpekte at direkte demokrati er som to ulver og en sau lar flertallet bestemme hva som blir til middag. Nasjonalfølelsen handler om hvem du er villig til å stole på når det blir bestemt, ikke hva som er til middag, men hvordan samfunnet skal fungere og hvordan denne in-gruppen skal forholde seg til andre in-grupper.

 • Hvem er du til å stille diagnose?
  Jøje meg. Men jeg er glad du skriver dette. Vi trenger litt åpenhet rundt hvordan enkelete tenker. Du bekrefter alt vi andre har påstått i lange tider. Like lenge er slike «påstander» vært benekta.

 • «Nasjonalfølelse er et sykdomstegn» …jeg har ikke ord. Dette er den daglige propagandaen vi blir utsatt for, folkens.

 • Hvilken historie tenker du da på? Den om de som valfarta til DDR og Sovjet? De som kuppa media og Akademia som såkalte innflytelsesagenter, for å ta ikkedemokratisk makt? 68-generasjonen. De KGB-strategene kalte nyttige idioter?

  Hva er kultivering og innflytelsesagenter?

  Da innflytelsesagenter ikke er et veldig kjent ord, selv om man til en stor grad kan gjette hva det er, vil jeg sitere en bok KGB s38. Litt kjøtt på beinet, en definisjon.

  Hva er en innflytelsesagent?

  (sitat)
  De mest fordekte og iblant de farligste KGB-intriger
  omfatter utnyttelsen av hva det russerne kaller innflytelsesagenter.
  Gjennom dem bestreber Sovjetunionen seg seg på å gjøre sin stemme hørt –
  uten at noen forstår hvem det i virkeligheten er som taler – i andre
  lands politiske liv, på arbeidsmarkedet, i kultur og samfunnslivet.

  Innflytelsesagenter kan også sporadisk skaffe til veie
  etterretninger, men deres egentlige og altoverskyggende misjon er å
  påvirke politikken og opinionen i sine hjemland i den retning
  Sovjetunionen ønsker. Ingen av KGB’s øvrige aktiviteter i
  utlandet har høyere prioritet enn dets bestrebelser på å manipulere
  andre lands handlinger og tanker ved å smugle slike agenter inn i
  maktposisjoner.

  Et eksempel på kultivering

  Titov smigret Treholt

  – Miktrohin-arkivet
  kan fortelle at alle som skulle ta seg av Treholt måtte smigre ham. Det
  finnes flere typer landssvikere. Enkelte er ideologiske, det var ikke
  Treholt, han var ikke kommunist. Andre gjør det for penger, det gjorde
  heller ikke Treholt primært, først senere.

  Ifølge Mitrokhin var han den tredje typen spion, en person med et så stort ego at han i fullt alvor trodde han hadde forstått noe om Den kalde krigen som ingen andre hadde forstått. Han så på seg selv som en slags Messias.
  Alle hans føringsoffiserer fikk beskjed om at han skulle smigres, de
  skulle late som alt han sa var det klokeste de hadde hørt, da ville han
  være fornøyd, sier en kilden som kjenner til innholdet i boka.

  Det er senere omtalt av KGB-avhopper Oleg Gordievskij i boka «KGB sett fra innsiden»
  (skrevet sammen med Christopher Andrew) hvordan Treholt ble smigret.
  Hans føringsoffiser Titov var kjent for å være dyktig med mennesker.

  I
  boka skriver avhopperen at Titov overfor Treholt hadde gitt uttrykk for
  at Treholt kunne yte «et enestående bidrag til å bygge bro mellom øst
  og vest på en måte som lå hinsides rutinepregede, byråkratiske,
  diplomatiske muligheter».

 • Mens vi venter på at STASI-arkivene skal bli frigitt… av neste regjering, for den rødgrønne nekter… til utenlandske forskeres store forundring

  Her er link til en god del informasjon. Godt dokumentert.

  http://vgd.no/samfunn/politikk-norsk/tema/1750664/tittel/sentrale-ap-kadrenes-kontakter-med-kgb

 • Skal vi da gjette på at du stemmer Venstre?

 • Dette må være noe av det simpleste jeg har sett på lenge. Kan det være at han fikk noen varige men etter det presset han opplevde under krigen?

 • joda for all del feir med oss men på vår måte med våre flagg fordi 17 mai er vår dag.

 • Norge tapte sine slag, det er USA du kan takke for at Norge er et fritt land. Selvfølgelig er det fint at vi hadde en motstandsbevegelse som sto opp mot overmakten, men for det tyske apparatet utgjorde de nok ikke mer enn en irritasjon.

 • Hva med staten norsge som i disse dager omkonstrueres mot rundt halvparten av landets befolkningas vilje. Attpåtil uten at folk har hatt muligheten til å stemme over denne folkevandringa? Mao dette er på ingen måte demokratisk forankra.

  Tror du dette er bra?

 • Tror du må ha linket feil, for på den linken var det bare en persons subjektive mening, ikke et bevis.

 • Harald Kvisli

  Jeg kommenterte debatteknikken til Espen Andrè Haugsland, som jeg synes var lite konstruktiv. Jeg håper at han, og andre som i utganspunktet tenkte dette var klokt sagt tar til seg kritikken. :)

 • Det hadde ikke gjort noe fra eller til. Når Norge ble frigjort hadde vi vært okkupert i 5 år uten noen lysning i sikte. Det var ikke Norge som frigjorde seg selv, det var det USA som gjorde.

 • Eh, nei?
  Det er en stråmann fordi en tar et poeng som ikke er å finne i bloggen og argumenterer mot det i stedet for å faktisk ta det faktiske innholdet.
  Utenom det mener jeg det er litt rart å være stolt av nasjonen, og vil heller bruke ordet glad.

 • Men nå sprer han ikke forakt for nordmenn, antinorsk propaganda eller psykologisk krigføring mot hvite samfunn. Du burde kanskje vurdere å lese hva Gunnar skriver, ikke bare hva du tror han skriver.

  Og jeg tviler på at du bare kalles rasist fordi du er hvit – det er vel heller de ganske ekstreme rasistiske ytringene du kommer med til stadighet, mao. er en rasist. Rasist eller ikke må du uansett kunne fremføre et sammenhengende argument – ikke bare løse spyttklyser og faktafeil. Skjerpings.

 • Pingback: Den riktige måten å feire på | Meg og min navle()

 • Og hva gjør det, sånn egentlig?

 • Følelsen er sikkert fin den, men det jeg tror Tjomlid prøver å illustrere er hvilken NYTTE den følelsen har? Hva gir den oss sammenlignet med om vi ikke hadde hatt den?

  La oss si jeg er veldig glad i et fotballag og blir rørt når de vinner. Gjør det meg til et bedre menneske enn om jeg ikke hadde vært det? Hadde jeg ikke kunnet finne det samme samholdet som finnes i supporterklubben andre steder istedenfor?

 • Og hvem snakker du til?

 • oyvindg

  Tjomlid har behov for behandlig, må være alvorlig sjuk!

 • Det er også interessant og vite at kommunistene ikke engasjerte seg i motstandskampen før de fikk ordre fra Moskva, eller?

 • Det er nok sant det du sier, men det bandt også opp store styrker nazistene kunne brukt andre steder. Husker jeg rett var det 300.000 og opptil 400.000 tyske soldater her.

 • At man får en balkanisering, folkegrupper som ikke føler tilhørighet til hverandre. Ta en titt til Belgia, landet som ikke hadde en regjering på over 500 dager. Hva har jeg felles med folk fra den andre siden av kloden og med en helt annen kultur? Dypere sett svært lite.

  Her kan du kikke litt på brytningene i Belgia, og litt til:

  http://tv.nrk.no/serie/europa-en-reise-gjennom-det-20-aarhundret/koid25002409/sesong-1/episode-24

 • Det virker i alle fall som om han er oppdratt på blindern og kanskje før det i SU.

 • Stavrum? Det tviler jeg på.

 • Tør vi titte litt på Grorud IL, som så mange andre idrettsklubber her i multikulturen har store problemer. Vold, rasisme(mellom andre folkeslag enn nordmenn) og trussler. Feks Vestli IL(Stovner) måtte en stund leie inn Securitas kun for å gjennomført fotballtreninger. Vedvarende steinkasting og drapstrussler mot trenere var årsaken til dette.

  Hvorfor foreslåes det å bruke «Fotballravner»?

  Ravner skal stoppe fotballvold i Groruddalen
  Drapstrusler, rasistiske ytringer og steinkasting er blitt en del av fotballen i Groruddalen. Nå vil klubbene ha idrettsravner på banen.
  http://www.osloby.no/nyheter/Ravner-skal-stoppe-fotballvold-i-Groruddalen-6769535.html#.UX2D-cqC1hE

  Desverre er det ikke lenger mulig å finne et større innslag fra Lørdagsrevyen lenger, et innslag om de problemene idrettsklubbene her i dalen sliter med.

 • moneymonkey

  Slett ikke dårlig gjettet, men det er også av rent pragmatiske årsaker. FrP hadde vært en fin match på økonomi, men funker ikke siden de på helse er like sosialdemokratiske som AP, og ikke er for fri konkurranse i arbeoidsmarkedet. H er flott det, men de er jo stokk konservative på det aller meste og i tilleg liker de å plage narkomane, og sånn syntes jeg ikke man skal se på mennesker. DLF har dessverre ingen realisme, og da er det bare V igjen enn så lenge, for resten er på alle punkter totalt uaktuelle :)

 • For meg er det klima og innvandringspolitikk som umuliggjør en stemme til Venstre fra meg. Jeg har ingen andre valg enn FrP. Da spesielt den naive innvandringspolitikken til Venstre som avgjørende.

  Min bakgrunn er fra en sosialistisk familie (med en bestefar som satt som NN-fange i Nachtweiler pga kommunistvirksomhet) og da selvsagt AUF. Dog vokste jeg opp på en innvandrertung plass og har fått det hele med meg fra begynnelsen. Jeg slutta i AUF da den verden jeg så ikke stemte med den verden jeg blei fortalt. Da jeg tok noen turer over til jernteppet forsvant siste rest av min sympati med sosialistene. Men jeg forstår utmerka godt hvordan de tenker. For meg er de tankene som Utopia og regne. Ideologiske svermerier.

  Ha en god kveld :)

 • Kulegutt

  «Bare norske flagg skal være lov på nasjonaldagen» :-)
  http://www.fyret.nu/2013/04/25/norske-flagg-onskes-fjernet-fra-17-mai-tog/

  Nasjonalfølelse bærer ingen moralsk ekselens, men er en mental lidelse.
  Et produkt av et uutviklet samfunn hvor ens rettigheter og verdier defineres av hvilken bredd/lengdegrad ens fødsel fant sted. Distanseringen fra utenforståenes synspunkter og levesett definerer produktet som finner ro i en kunstig komfortzone som opprettholdes av propaganda og ignoranse.

  Nasjonalfølelse er krigens virkelige bensin.
  http://www.dagbladet.no/2010/09/29/nyheter/forsvaret/afghanistan/innenriks/13621159/

  Nasjonalfølelse er forløperen til, eller det samme som:
  patriotisme=følelsen av kjærlighet, tilknytning og forpliktelse til ens eget fedreland.

  Jeg er ikke Norsk!
  Min mor måtte føde på land et eller annet sted, ellers ville jeg ha druknet. Og at den landmassen fant sted innenfor en kunstig landegrense ved navn ………. har ingen betyding for definisjonen av hjem jeg er.

  Nasjonalfølelse er 100% politisk korrekt vissvass, selve definisjonen på trangsynthet og hovedingrediensen i «divide and rule» prinsippet som ivaretar verdens kreftfremkallende struktur.

  Hva med en stolthet over å være medlem av den fargerike familien som florer på jorda, nemlig humanitet.
  Ikke mye å være stolt av sier du??
  Mennskets tilsynelatende bestialske natur har rot i systematisk manipulasjon gjennom medier, derav miljøbasert forming av individer. Oblikatoriske statlige indoktrineringsinnstitusjoner introduserer pupilene for det monitære politiske systemet som om det er en slags vitenskap. Det er ikke det!! Det hele bygger på bedrag.

  Litt mer aktivitet i neo-cortex hadde hjulpet, men via medias fryktfetish vil mennesker forbli værende i reptilhjernen(fight/flight), resultatet taler for seg selv.

  endnote

  Nasjonalfølelsen har herjet nok og en antidot ville være på sin plass.

  Vi er borgere av universet, en familie, en stamme, ONE LOVE som venter på å reise til stjernene og nasjonalfølelsen stikker kjepper i hjula for oss :-)

 • Heh, valg til høsten? Hva gjør egentlig Høire noe bedre enn sosialistene? Vi hadde en flaggdebatt i fjor også, med en høireordfører i førersetet. Vi har et høire som, så langt jeg veit, ønsker et shariaråd.

  Det er nødt til å bli et sterkt FrP, hvis en ny regjering skal ha noe for seg.

 • Hvis du tror på fellesskapsverdier, hvorfor innføre en masse mennesker som vi ikke har noe felleskap med? SV bryter jo NED fellesskapet. Merkelig logikk, eller?

  Var det slik at de med erfaringene fra BAATH-partiene de trudde alle muhammedanere var lette og omvende til sosialismen? Er det det fellesskapet som var baktanken etter at Sovjet imploderte? De gikk imidlertidig litt i baret. For selv om 80% muhammedanere stemmer sosialistisk, er det kun 40% av dem som faktisk bruker stemmesedlene.

 • kulegutt

  sorry mac.. De godene du sikter til er bare flisespikkeri og et spill for galleriet. De virkelige summene går til selskaper vi verken kommer til eller ønsker å få vite om .

 • I en perfekt verden kunne man nok vært enig i utsagnet. Det er ofte at folk som er både flinke og smarte i noen fagfelt ikke har så stor forstand på andre områder.

 • ungtblod

  Det at du kan skrive dette innlegget betyr at du bor i og kommer fra Norge.
  Det er naivt å tro at det i fremtiden vil være mulig å skrive slike innlegg, dere naive river Norge i filler

 • Hadde jeg foreslått for noen av mine kompiser at vi skulle overfalle noen for å voldta dem, ja da hadde jeg fått grisebank. Aner i alle fall ikke hvem jeg skulle spurt om noe sånt. Altså, det er basert i en kultur innafor denne nasjonens, den vestlige kulturkrets’ rammer. I alle fall det som VAR en kultur innafor denne nasjonens rammer. Vi forandres raskt, også norske unger blir uten tvil påvirka av den importerte kulturen.

 • Nettopp. Som ett eksempel.

  For et par uker siden kunne vi i Dagbladet lese om en «av pakistanske avstamning». Han skreiv en kronikk om sitt tvangsbryllup, han var så vidt jeg kan huske da han skreiv den, i pakistan. En forvirra rotløs kronikk. Han fortalte at han verken var norsk eller pakistansk, eller blei regna som pakistaner i pakistan eller som norsk i Norge. Han følte ingen tilhørighet.

  Det virker som om det er en del som ikke forstår at det er stor forskjell på å innvandre fra Sverige, eller andre land i den vestlige kulturkrets, enn å vandre inn fra land med et HELT ANNET verdensbilde. Har de ikke vært ute og reist tidligere? Kun til Las Palmas’ bassenger og snakka norsk, i Spania?

 • Vi har også flere ganger i VGD lest en rekke venstrevridde personer som vil fjerne nasjonalflagget. Fra AP’ere til kommunister.

 • Litt av noen svar du får her. Hehe

 • kulegutt

  Det er ikke snakk om å undervurdere gode verdier og tradisjoner(hvem vil det?).
  Det handler om å unngå fordommer basert på fødested, kultur og miljøbestemte verdier.
  La ikke landegrensene definere individets verdi.

  Det er for mange inkonsekvenser rundt patriotisme(nasjonalfølelse):

  #1If it where’nt for us ya’ll would’ve spoken German by now. We saved the French
  – Really? did we do that Tommy? I can’t remember!!!!
  #2 We’re going to war!!
  – Are we???
  No, our troops are going to war
  – Damn!! I got troops???

  Nasjonalfølelsen er et våpen mot humanitet. Inprintet gjennom propaganda og miljø.

  Venstre-høyre-opp-ned————–dropp disse villedende båsene vi har blitt tildelt av de som tjener på at vi har nasjonalfølelse(ingen nasjonalfølelse, ingen krig).

  Poenget mitt er at nasjonalfølelsen avler egoisme, konservatisme, fascisme og god gammel trangsynthet.

  Personlig er jeg fascinert av den Norske identifiseringen:
  Ski på beina, staut og trutt, sprek normann, sterk, friluft. HELT GREIT

  – Problemet oppstår dersom identifiseringen overgår empati og moral(«det er greit å skade andre, men ikke Gotham City folk», dette er ekstremt med veldig realistisk).
  – Et annet problem oppstår dersom fremmedgjøring grunner i en trangsynt nasjonalfølelse som fører til en overlegenhet og hindrer kulturer å lære av hverandre.
  – Verst av alt er nasjonalfølelsen som godtar krig basert på god gammeldags

  snill vs.slem. Dette er et viktig moment for opprettholdelse av krig. Hold hjemmefronten i komfortabel nasjonalfølelse, og lag hardbakka soldater proppa med nasjonalfølelse, å send dem til krigen for å dominere andre olje kilder.

 • Jeg gadd ikke lese stort av den, skumma litt, vi har sett det før. Jeg stiller store spørsmål rundt hans forstand. Er han tilregnelig?

 • Du er hjertlig velkommen til å flytte til feks Furuset, med dine barn. Der trengs det så sårt multikulturister, det er vel rundt 7 år siden det begynte et norsk barn på Gran skole. Hvorfor det tror du?

  Hvilken erfaring har du med multikulturen?

 • Virker da som om forfatter her har en nasjonalfølelse. Han snakker da om Kenya som om han har en sterk nasjonalfølelse til det landet.
  At han ikke har det for Norge eller England er vel greitt nok egentlig. Det er til og med mange som er født og oppvokst i Norge dessverre, som ikke føler noen spesiell nasjonalfølelse for landet vårt.

  Men for å fungere som et samfunn så bør vi vel først og fremst ha empati, og sosial intelligens nok til å innse at selv om noe ikke er viktig for meg så kan det være viktig for deg, og derfor ha respekt for det.
  Jeg bryr meg fryktelig lite om Islam, men jeg kan oppleve at når folk kaster svinekjøtt på trappen til en moske så er det en tarvelig og usmakelig handling. Ikke fordi det rammer meg, men fordi det viser sviktende respekt for noe som betyr mye for en annen.

  Et menneskes nasjonalfølelse er rotfestet dypt i vår identitet,. Det er faktisk ikke mer enn litt over 65 år siden vårt land ikke var fritt, og mange mennesker ofret mye for å kreve den friheten tilbake. Deres barn, og barnebarn, lever blant oss i dag. Og i lys av det så må jeg si at jeg dessverre finner deler av denne teksten litt usmakelig.

  Så jeg tror vel egentlig ikke at det er nasjonalfølelse som forfatter mangler, men snarere empatien og den sosiale intelligensen som gjør at man også tenker litt på hvordan andre oppfatter og føler det.

 • AndreSolholm

  Venstresidens forskrudde folk har som mål og avvikle alt som er norskt i Norge , alt for å ikke fornærme islamister,sigøynere og andre lykkejegere og kjeltringer , i Sverige er de kommet veldig langt med dette og Sverige står ovenfor en katastrofe av uante dimensjoner.
  Norge er norskt og skal forbli norskt uansett hva en såkalt «politisk korekt tulling» som hadde gjort Qusling stolt av sine handlinger og meninger .
  Nå er det fxxn meg på tide at vi får noen folkeavstemmninger om hvordan visse ting skal foregå i dette landet før vi har en statsminister som heter Muhammed og slottet er byttet ut med en diger moske .

 • Spelaren

  Som en god bobilsesong, det.

 • Spelaren

  Nei. «Jobben» til Tjomlid er bl.a å avlive populære myter om vaksiner, helsetilskudd, heksedoktorer og sjarlataner – Du kan verkeleg ikkje ha lest eit eineste annet innlegg på denne bloggen her. Søk hjelp.

 • Hehe

 • På hvilken måte gjør han det?

 • Torbjorn Lie

  Hva var din innsats for å bli født i Norge, siden du er så stolt av det? Hva gjorde du ?

 • Ja det har du noe rett i, men det jeg snakker om er alle som falt for den friheten en har i dag, det gjeller også Russere og engelske borgere.OSV.

 • Det spiller ingen ting hva du mener om hvem som sier et sannhetens. men selv er jeg opptatt av det som skrives og ikke å komme med slike oppgulp som ikke hører hjemme i en seriøs diskusjon, der en kaller de en er uenig med for landsforrædere, pasifister, og venstreekstreme.

 • Ingeborg

  Og hvilken rolle spiller det egentlig?

 • Ah… Så vi skal være stolt av Norge på grunn av russerne, britene og amerikanerne som falt?

 • Janovitsj

  Det har vel óg mye å si at vi ikke bor i de klimatisk lettest håndterbare deler av verden. Men når man er klar over nettopp dette faktum, og tenker litt over hvilke implikasjoner det må ha hatt for nordmenns forfedre (de som levde i denne del av verden) i tider før vårt teknologiske utviklingsnivå, så kan man muligens begynne å forstå at de som stammer fra slike forfedre kan ha en avstamming å være stolt over. Derav kan en norsk nasjonalfølelse følge. Like fullt er verden kommet dit den er idag, og i stadig endring. Så ja… det er jo klart at folk har ulike forutsetninger for å føle det de føler og tenke slik de tenker. At det finnes delte meninger er vel ikke noe nytt.

 • Janovitsj

  Det er ikke tilfeldig hvem man stammer fra; og de som i fordums tid klarte å leve i dette landet var i sannhet tøffe mennesker som jeg kan forstå at folk er stolte av å stamme fra.
  Men man må samtidig være klar over hvilket samfunn man lever i idag, og følge med i utviklingen.

 • Krisse

  Tjomlid, jeg synes synd på deg. Å ikke eie sterke følelser for sitt land er et tap. Skjønner man ikke bruker mye tid å ressurser på å forsvare det. Men gjør oss andre en tjeneste, hold dett for deg selv. Du bare ødelegger for deg.

 • 5string

  FRP? Ha ha, det kom som et sjokk…

 • Virker da som om kritikkeren til forfatteren her har så sterk nasjonalfølelse at det får ham til å se at noe som handler om Norge, men nevner Kenya i en bisetning, må det være nok til å konkludere nasjonalistisk.
  Forfatteren sier noe som ikke kan oppfattes som mangelfull når det gjelder empati og sosial intelligens men kritikeren vil gjerne se det motsatte, og finner det på en merkelig måtte.
  “Et menneskes nasjonalfølelse (skal være!!) rotfestet dypt i vår identitet. Det er faktisk ikke mer enn litt over 65 år siden vårt land ikke var fritt, og mange mennesker“ som hadde en sterk nasjonalfølelse heiste stolte den norske flagen ved siden av den med hakkekorset.” Deres barn, og barnebarn, lever blant oss i dag. Og i lys av det så må jeg si at jeg dessverre finner deler av denne (kritikken) litt usmakelig.”

  “Så jeg tror vel egentlig ikke at det er nasjonalfølelse som (kritikkeren) har for mye av, menn snarere (mangler) empatien og den sosiale intelligensen som gjør at man også tenker litt på hvordan andre oppfatter og føler det.

 • Helene Alseth Haaland

  Fantastisk innlegg!!

 • Arturo_B

  Nå er jo både statsbusjettet og oljefondets investeringer tilgjengelig for de som ønsker å se nøyere på hvor pengene blir av. Noe jeg faktisk har holdt på med ganske mye i de årene jeg studerte økonomi. Om du har noe konkret kritikk å vise til er det interessant, men løse påstander som dette er dessverre for nettsøppel å regne.

  Kom tilbake når du har noe konkret å vise til. Fra en skikkelig kilde.

 • Eskil_M

  Fuck norge!

 • Svein

  Jeg er lut lei bruken av «vi», du snakker IKKE for alle nordmenn. Ja, noen oppfører seg som overklasseidioter, men jeg gjør det ikke og heller ikke noen i min omgangskrets.

  Vi trenger en sunn patriotisme for å ta vare på alt det fine vi har.

 • Her har du og dine forståsegpåere en lenke som mulig får dere til å våkne opp fra deres ensidige drømmer. http://tanjaravn.blogg.no/1362935955_bra_fra_en_muslimsk_k.html

 • Dette var virkelig godt skrevet og spot on for å forklare hva nasjonalfølelse IKKE er, og man trenger gjerne å vite hva noe ikke er, for å forstå mere av hva det er.

  Jeg vokste opp på sekstitallet og syttitallet. Nasjonalfølelsen er blitt hamret inn i meg via krigshelter, fordømmelsen av landsforrædere, idrettshelter, svenskevitser, norske flagg, bunader, 17. mai, korpsmusikk, lærere, foreldre, skolebøker, aviser, radio og Tv, olje, kamp om fiskerigrenser, dikt, romaner og sanger, den kalde krigen, velferdsbygging, lykken over å leve i frihet og fred, alt forsterket av et utall politikere, kalt landsfedre, landsmødre, og annet. Samlet har dette resultert i at nasjonalfølelsen ble noe mer enn en følelse, men en del av min identitet. Og det tror jeg bestemt at jeg ikke er alene om, uavhengig av hvor gammel man er, og om man har andre knagger å henge nasjonal identitet på.

  Globaliseringen skaper selvmotsigelser som er egnet til å gjøre noen og enhver forvirret. Grensene skal oppheves, samtidig som det brukes milliarder på militær opprustning for å forsvare grensene. Kulturen blir gjenstand for et press om forandring, samtidig som man har et eget departement for å bevare den. Man er blitt usikker på om det er så helt greit å
  møte opp med norske flagg og maling i ansiktet for å heie fram idrettshelter, samtidig som det bygges en smørebuss til mange millioner for å sikre norske seire, også i framtiden. 17. mai skal ikke lenger være bare norsk, samtidig som det forberedes, pyntes og tales som aldri før.

  Jeg tror at det kan være vanskelig å endre folks følelser på ting identiteten er knyttet opp til. Det gjelder alle former for identitet, ikke bare nasjonal identitet. Det er naturlig å kjempe i mot. Hvis kamp ikke nytter, kan det ende i en maktesløshetsfølelse og tilbaketrekking.

  Jeg tror rett og slett at vi trenger en klar definisjon på hvor nasjonalfølelse/identitet skal begynne og hvor den skal ende.

 • Irene

  Nasjonalfølelese er den følelsen du får når du tenker på landet ditt, når du er på ferie savner du å komme hjem, du blir irritert når noen snakker nedsettende om landet ditt.Du blir stolt når idrettsutøvere gjør det bra med det norske flagget vaiende i vinden på vei over mållinjen eller hører nasjonalsangen da de står på pallen.Når du tenker på fjellturen du hadde med sekk på ryggen og kakao i termosen, det er norskt det.Kan ikke forstå at dette skal sees på som noe negativt, det gir oss samhold og en felles følelse, forsvinner den har vi ingen ting igjen. Hvis vi ikke lenger kan si at JEG ER NORSK uten at det får en negativ undertone så hva har vi egentlig igjen ,bare Jobbe og tjene penger til et land man ikke føler noe for.

 • Selv om man skulle kjøpe skremmebildet (noe jeg ikke gjør), er det fortsatt snakk om et angrep fra en religion eller kultur (islam eller den arabiske kulturen) mot en religion eller kultur (kristendommen eller den vestlige kulturen). Ingen av disse har noe med nasjon å gjøre i det hele tatt. Det er ikke nasjonalfølelsen som gjør at vi reagerer på drosjesjåfører som nekter å kjøre førerhunder, det er det vår vestlige kultur som gjør. Og ikke den særnorske delen, men den vestlige (eller kristne om du vil).

  Husk, en nasjonalfølelse er ikke noe som bare skiller oss fra skumle menn fra midtøsten. Den er per definisjon et skille mellom oss og alle andre nasjoner. Det vi har til felles med sverige, danmark eller tyskland er ikke en nasjonalfølelse.

 • HelleKJ

  «Det fine VI har.»Er ikke alle som har det fint heller. Snakker du for alle?

  Når man diskuterer slike ting, så er det lett å generalisere, jeg bruker begreper som vi og dem og oss og slikt, rett og slett fordi det blir for dumt å navngi, eller spesifisere alle de forskjellige gruppene. Jeg tar det for gitt at folk allikevel skjønner nyansene – kanskje jeg overvurderer en gruppe mennesker her.

  Men jeg kan omformulere meg:

  «Norge er et for mange bra land, men de aller fleste som argumenterer for patriotisme oppfører seg som overklasseidioter» Bedre?

 • geir henry skanche

  huff en taper fra bunnhylla har du ikke en nasjonalfølelse så er det ditt problem skam deg

 • Steffan13

  Spørs virkelig om det finnes et global fellesskap. Jeg selv mener at før eller senere må verden samles under ett eller to flagg hvis man en gang i fremtidens historie skal oppnå et globalt forsvar mot angrep utenfor jorda, enten meteorer eller fremmede vesener. For å oppnå et globalt fellesskap, så må kultur ulikhetene tilnærmes slik at man kan kommunisere tvers over jorda…

  Men angående en nasjonal følelse så ville jeg ha sagt at man assosierer språket sitt med nasjonalfølelsen, dette kan forklare f.eks hvorfor vi mer ville hjulpet sverige eller danmark mot et angrep enn kina. Innad i landet har vi mange dialekter som speiler hvor i landet vi bor og hvilke kultur vi har (by eller landet). Disse assosiasjonene skaper oss som individer og hvilke nasjonal følelse vi har ovenfor landet vårt. At en nordmann ble en seriemorder og drepte sitt eget folk kan føles som lands-foræderi. Til sist vil jeg si at selv om norge er en befolkning som er mettet av mediesirkus og mangler massesuggesjon tror jeg det ligger en underliggende vrede hos alle nordmenn som har følelser for sin nasjon. Hvis det skulle skje noe mot oss, tror jeg antall frivillige ville begeistret.

 • Knuckle Buster

  Totalt feil. De samme som skryter på seg patriotisme på Disqus – er de samme som klager mest over skatteinndriving og gjør alt for å slippe unna bidrag til fellesskapet.

 • Krisse

  Yhea! Årets råeste innlegg. Ordet fuck er så kult. Fy søren du må være helt rå ass. Fuck fuck fuck, satan så eid….spermfuck, fuckface, fuck it as…

 • Krisse

  Herremeigud, for noe svada. Når du blir over 16 år og får ansvarsfølelser, pleier å komme før men, så håper jeg du aldri blir politiker. Ingen vil følge en sånn holdning.

 • Når man definerer et begrep som innholdsløst er det såre enkelt å konkludere at det ikke har noen verdi.

  Jeg har ikke slått det opp, men for meg dreier nasjonalfølelse seg om opplevelsen av at man har røtter et sted, at man er født inn i et fellesskap der man kan føle stolthet over det menneskene der har bygget opp over tid. Tilhørighet til noe man kan være glad i og stolt over er noe av det viktigste i livet. Jeg er stolt av Norge akkurat slik du er stolt av Kenya. Jeg er glad i Norge akkurat slik du er glad i Tanzania – og Norge. Jeg er stolt av det min far og min mor og deres forfedre har oppnådd med sine liv. Dette er mitt sted i verden. For meg er det dette som er nasjonalfølelse.

  Men jeg tror kanskje jeg burde finne fram fremmedordboka. Vil jo ikke at noen skal tro jeg er fascist heller..

 • Arn_Thor

  Nei, det er snakk om venstresida som skaffet oss arbeiderrettigheter, var én av hovedaktørene som skapte det sosiale sikkerhetsnett vi er så glade i, og AP som med hele folket i ryggen bygde opp igjen landet etter krigen. Det er venstresida det er snakk om..

 • Svein

  Skulle være interessant å vite hvordan du kom fram til den konklusjonen der.

 • Svein

  Det var bedre ja, men jeg er fortsatt uenig.

  Med «det fine vi har» sikter jeg til alt det som er bra ved Norge, ikke at alle har det fint. Velferdsstaten, villighet til å betale skatt og oppfatningen om at man skal jobbe vil jeg påstå har et utspring i en sunn patriotisme og nasjonalitetsfølelse.

  Dette gjelder selvsagt ikke for alle, men disse verdiene er mer utbredt her i Norge enn i mange andre land. Norge er et fint land og da må det vel være akseptert å være stolt over å tilhøre det?

  Man skal ikke slå seg på brystet, men mange vil nok føle en ekstra trang til å ta ekstra godt vare på samfunnet takket være sunn patriotisme.

 • Rullende stener

  De som kritiserer folk som er glad i landet sitt og viser det og blir kalt for nasjonalister,:fortell meg heller hvilket land på denne kloden som har borgere som ikke veier med flagg og er nasjonalistiske- når de vil vise at de er stolte av landet sitt ?

  Hvorfor handler denne tråden om norge- når alle lands borgere er nasjonalister ?

 • Så hva er alternativet til nasjonene? Det er EU og «en samlet verden», «ett folk»… Ser faktisk ikke så helt værst ut på papiret. Så studerer man det nærmere. Og ser hva som skjer i EU – opptøyer, korrupsjon, maktmissbruk, facisme, sosialisme… Verden kommer aldri til og bli «en» via politikk – derimot ville det blitt et facisitisk, kommunisitisk ormehull av skrik, sult og død. Verden kommer aldri til og bli forent via politikk – derfor er det best og beholde nasjonene så makt ikke blir sentralisert en plass for det kommer til og gå rett t h****. Hitler, Mao, Stalin til sammen * 1000.

 • Knuckle Buster

  Ved å lese innleggene på Disqus.

 • Ebyas

  Pissprat. Var ikke en følelse som bygde landet, det var flere behov som tvang frem handling. Se å les litt historie, og hold de FrP holdningene dine for deg selv. burde vært IQ-grense på slike kommentarfelt, ved mindre grensen ble satt skremmende lavt ville du havnet laaangt unna grensen for å få opprette profil.

  «det slitet våre forfedre har lagt ned…..» Hva er det for noe piss du lirer av deg??! Skulle tro du skrev en Nasjonalromantisk Novelle, her du sitter og presser ut tullprat.. hvilket slit er det du snakker om? Siden du kritiserer venstresiden så mener du altså ikke oljen som ble funnet, og faset inn i økonomien av flerfoldige AP regjeringer altså? Hva ville Carl I. Hagen gjørde med oljeressursene på 70-tallet igjen? jo, han ville SELGE de for andeler i Volvo. Ny informasjon for deg dette tenker jeg. Vel, ikke bli stresset, skl ikke proppe hodet ditt for fullt nå, frykter jo nesten for helsen din!

 • oh_pen

  Hei dere,
  man kjenner ikke det man ikke har erfart. Har du erfart å ha mange land i din barndom, slik som jeg og som forfatteren her, er landegrenser og nasjonalfølelse noe fremmed og rart. Intergrerer man noe i sitt hjerte har man sikkert de samme følelsene – lykke over natur og tilhørighet til grupper man kjenner slektskap til. Her er der sikkert ikke ‘rett’ eller ‘galt’. Men dere mono-kulturelle har ikke nok erfaring til å uttale dere om hva den lykkefølelsen faktisk handler om for dere har kun en enhet (les land) dere forholder dere til og mangler land- / folk- / tradisjon-/ inkorporeringsevne. Siden ikke jeg heller kan hevde at jeg har den vitenskapelig grunnlag for å uttale meg om hva den lykkefølelsen kommer av (et land her eller der, et landskap fra min barndom e.l.) vil jeg bare si at nasjonalfølelse er noe du TROR du har for du har kun et land i ditt hjerte. Hadde du hatt flere land – en rikere barndom – ville du aldri kalt det ‘nasjonalfølelse’….akkurat som hvis du elsker lapskaus er det ikke gulerøtter du elsker, men faktisk hele pakken. Hilsen en Verdenborger

 • Paul1gz

  Vi bor ikke i en av de klimatisk vanskeligst håndterbare deler av verden, heller. Langt i fra. Det er ikke nødvendigvis lettere håndterbare klimaforhold der det er varmere.

 • det norge du ser i dag har bygget seg på norsk selvutvikling i flere tusen år.
  det er våre foreldre, deres foreldre og laaangt tilbake til de første av forfedre som har skapt det. om du ikke er stolt av opphavet ditt, så er det deg det er noe feil på, ikke oss.

  jeg påstår ikke vi har fantes i et vakuum frem til i dag. men at vi, og våre ætlinger har valgt med omhu blant inspirasjonskilder utenfra såvel som innenfra, og fremført en nasjon det er verdt å være stolt av.

  å være stolt av norge er det samme som å skryte av bestefar som var med på tungtvannaksjonen, eller en forfar som viking, storbonde, jarl eller noe annet man vet om slekta. de fleste har noe de vet om sitt opphav. Norge, det er det samlede opphavet til den stammen forfedrene kom fra og videreførte.

  er dette så vanskelig å svelge?
  er stolthet et onde, nå?

  da syntes jeg du skulle boikotte landskampene og ski-vm.
  eller la de nykkene du har latt deg forføre av, ligge og heller bruke hjertet og huet.
  jeg blir flau av folk som er så motebevisste at de ikke har nasjonsstolthet, det er latterlig.

 • :D Veldig bra, og veldig presist. De som snakker høyest om «nasjonalfølelse», er gjerne de samme som ikke tar miljø eller oljefond høytidlig. «Produksjon skal skje nå! Miljø er tull vi trenger folk i jobb», «Oljefond skal brukes nå! Skatterne er for høye og vi har nok penger på bok» osv.

  Hvis dere vil vise at dere bryr dere om land og framtid, så gjerne tenk litt lenger enn til neste gang skatten må betales.

 • Hva har det med saken å gjøre?

 • Fjodor01

  Det kan virke som om Gunnar Tjomlid har samme forhold til nasjonalstaten som mange har til penger: De er bare interessante som mangelvare. Norges (og andre lands) nasjonale interesser dreier seg om mye mer enn fargene på et flagg. De dreier seg om selvråderett, og å kunne forvalte egne verdier. Denne retten er tatt fra oss (og forsøkt tatt) flerfoldige ganger gjennom historien. I dagens verden kan det virke fjernt at noe slikt vil skje igjen, og nettopp derfor er muligheten til stede. De som glemmer historien er dømt til å gjenta den, og verden er ikke så rosenrød som Tjomlid ser ut til å mene. Jeg anser nasjonalfølelse som en påminnelse om at demokrati, råderett og selvstendighet ikke er noe vi har fått gratis, og slett ikke er noen selvfølge. Tar vi alt dette for gitt, kan vi lett miste det. Eller, som man sier i mange engelsktalende land: «Good fences make good neighbours».

 • Per-Ove

  Tosk, hvorfor bor du ikke i Kenya?
  Sitat;»Jeg mener derfor at konseptet «nasjonalfølelse» er meningsløst.» – Selvfølgelig har ikke du grunnlag for å uttale deg om nasjonalfølelse med den bakgrunn du har. Legger også merke til at du har valgt å bosette deg i det landet som har høyest levestandard av de landene du nevner. Du rakker ned på meg som har nasjonalfølelse, har du gjort det i noen av de landene du nevner som dine favorittland, er sannsynligheten stor for at du ville blitt drept innen kort tid.
  Du er og blir et råttent eple i en ellers frisk fruktkurv som Norge!

 • Guest

  Sosialist!!!!??? Ha, Ha, stakkars mann!

 • Full_Name

  Skjonner ikke hva vi Nordmenn skal vaere saa sabla stolte for.. I vikingtida stjal og voldtok vi, senere var vi underlagt danskene og svenskene. Norges krigs-innsats er veldig beskjeden, og hadde ekstremt lite med utfallet av 2. verdenskrig. I etterkrigstida etter Marshall-hjelpen fra Usa, viser det seg vi har flaks og sitter paa toppen av et oljereservoir. Vi er flinke til aa leke verdensmestre (og tro meg, resten av verden bryr seg fint lite om Drillo, Koss og Ulvang) og tro at vi har gjort noe spesielt for den velstanden som Norge og Nordmenn har vaert heldige nok til aa sitte med.. Flesteparten som sitter paa disse forumenene og snakker om Norsk stolthet (og underliggende ofte ser ut til aa ha en negativ innstilling til andre folkeslag), har vel ikke gjort noe som helst som havner i historie-boekene…

  ps: beklager har ikke norsk tastatur, da jeg har flytta til Usa og har innsett hvor lite og innavla Norge er.

 • 5string

  De fleste av oss bor i en verden full av farger, din ser ut til å bestå av svart og hvit. Det finnes flere farger og flere sider, skjønner du :-)

 • Full_Name

  Hvem er tilregnelig – den som ikke gidder aa lese artikkelen men liker aa anta hva som passer han? For all del, ikke proev aa laer deg noe nytt, du driver sikkert med noe mye mer samfunnsnytting uansett…

 • Full_Name

  Svein, naa er du teit – du sier Helle bruker «vi» mens du gjoer det samme…

 • Full_Name

  DW – veldig faa i Norge gjorde noe aktivt mot tyskerne – de fleste provde aa leve saa normalt som mulig. Det var ikke i Nordmenn som frigjorde Norge, men adskillig viktigere supermakter (Usa, England, Russland osv) som tvang Tyskland i kne.

 • Full_Name

  hehe, likte den.

 • Full_Name

  Kunne vaert nyttig med en skikkelig redegjoerelse fra deg om hva nasjonalfoelelse er da!?

 • Full_Name

  ja du hateralle

 • Adolf Hitler også ….

 • Tjomlid skriver godt om sin manglende nasjonalfølelse, og mange henger seg på denne beskrivelsen av et manglende ledd i helheten som et oppegående menneske er sammensatt av og alt det medfører. Han har ikke følelser for gruppen han tilhører, eller naturlig skulle tilhøre. Hvordan kan man for eksempel føle seiersglede og entusiasme over noe man sammen har prestert? En fotballkamp, et vellykket prosjekt, en god fiskesesong, et godt resultat som man som gruppe har oppnådd. En kommune, et fylke, et land, et mannskap, et lag, men ikke ha følelse for gruppen man tilhører? Man kan like mange andre grupper, land, folk, områder etc. men man mangler noe om man ikke kan føle fellesskapet i den gruppen der man er eller tilhører. Det kan ha noe med at man ikke gav nok, ikke ydte nok for gruppen til å få en eiendomsfølelse for det man var med på, og det er jo en kjennsgjerning blandt venstresiden i politikken. De har ikke en eiendomsfølelse fordi de ikke ydte nok. Men de er veldig flinke til å «dele godene» som de andre skapte med å yte noe som de kunne stå for, med stolthet. De som var med å bygget, ikke bare satt på lasset. Er det det som ligger til grunn for Tjomslids og mange andres manglende nasjonalfølelse? De ydte ikke nok?

 • Godt skrevet. Og før noen hyler: Sosialist og stolt av det.

 • kulegutt

  jeg respekterer din holding men det er intrikat å forholde seg til personangrep i en faglig diskusjon(det er ikke sikkert du mente de sånn).

  poenget mitt er at humanitet bør ta et skritt tilbake, analysere fundamentale handlingsmønstre, veie de opp mot globale utfordringer og å lete etter mønstre.
  f.eks:

  – Gladiatorene som matet kristne til løvene i Colloseum, var patrioter
  – Genghis Khan drepte ikke 15millioner mennesker alene, slakten stod veldresserte patrioter bak.
  – Masseslakt av innfødte amerikanere var utført av patrioter.
  – Den røde armes massakre ble utført av lojale russiske patrioter.
  – De som forgiftet medmennesker med sennepsgass under 1vk, var patrioter
  – Holocaust ble utført av tyske soldater som trykket på knappen som fylte dusjene med gass, Disse soldatene var patrioter.
  – A-bombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet av patrioter.
  – Slaktmarkene under Pol Pot ble gjennomført av patrioter.
  – 2millioner vietnamesere, unkludert ofrene fra Milley massakren ble drept av patrioter.
  – Saddam Hussein serverte ikke nervegass til sitt eget folk personlig, det ble utført av patrioter.
  – Håndhevere av 1et-barns-politikken er patrioter.
  – 9/11 ble utført av lojale og viede patrioter.
  – Abu Ghraib og torturen som fant sted var produktet av patrioter.
  – De daglige droneangrepene som dreper uskyldige sivile er utført av patrioter.

  Ser du et mønster??

  Ideologiske problemer:
  Individer på den ene siden av linja bærer mer verdi enn de på den andre.
  Individer innenfor en vilkårlig region er overlegen alle andre.

  Blind lydighet er gamledager folkens.

  Du er bedre enn andre fordi du faller innenfor landegrensene tegnet av herkse

 • Dette er kanskje litt «off-topic», men jeg lurte på hva en skeptiker tenker om disse typer saker.

  http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425
  Også lurer jeg på hva du tenker om «Libor Skandalen». Mener du at finansmarkedet har like muligheter for alle? At det frie marked er nettopp det, fritt? Er det ingen ting å se på her? Bare å gå tilbake til sengs….?

 • Full_Name

  Det er faktisk ikke alle land som feirer landet sitt slik som Norge. Se bare til Sverige – ganske mye mer beskjeden feiring der.

 • Krisse

  Nei, ikke bedre, bare norsk med norsk kultur som jeg ønsker å bevare. Alle land ønsker mer eller mindre å bevarensin lille identitet.

 • Dævver.

 • Aldri har vel en bloggposts gyldighet blitt så til de grader validert i kommentarfeltet, som i dette tilfellet.

 • Doremus

  «Slik det er nå, ser det bare ut som nok et typisk innlegg fra en rasist som forsøker å ikke framstå som rasistisk.»
  I så fall et fryktelig dårlig forsøk..

 • kulegutt

  det er selvsagt helt OK. problemet oppstår dersom fenomenet overkjører moral og empati.
  Og jeg forstår faktisk at du oppriktig ikke anser deg selv som overlegen ovenfor individer av andre opphav.

  jeg beskriver det systematiske missbruket av en primitiv flokkmentalitet hvor generell lojalitet er uinteresant mens lojalitet til flokken betyr alt.
  «er han en patriot»?? – «OK!!! da er det greit»

  å være glad i norske tradisjoner som rakfisk og skitur er noe helt annet enn å uanfektet skyte en liten gutt i hodet og tenkte «jeg gjorde det for landet mitt». dette er IKKE et isolert eksempel!!!!!

  Krigsentrepenører(banker, våpenhandlere, nestle, oljeselskaper, CIAs opiumkartell, politikere og iletister) er totalt avhengi av urasjonell oppblåsning av nyttige idioters nasjonalfølelsen. Dette for drukne umenneskelige handlinger i en følelse av plikt.

  gategjenger er ikke ulikt nasjoner:
  – de har sine landegrenser
  – sine sterkt forsvarte medlemskap
  – de har uniformene sine med farger og gjensymbol
  – gategjenger blir ikke enig med sine konkurenter, de dreper dem, akkurat som nasjoner.

  Med vårt territorie, landegrenser, uniformer, farger og gjengsymboler juble de såkalte autoritetene.
  Dette heter blind veldressert lydighet ovenfor empatiløse frontmenn med økonomiske interesser.

  Jeg går med denne t-shorten fordi det har seg slik at jeg tillhører en forening, et selskap, et sportslag som bærer navnet på et vilkårlig maktelitebestemt geografisk område som jeg tilfeldigvis bebor og tilber.
  Dette er klinisk blind og tankeløs lydighet.

  M.A.O
  du og jeg prater om to forskjellige ting.
  – du forholder deg til det nære og sosiale, det samme gjør jeg og verdsetter det veldig sterkt.
  – jeg sier at vi må være forsiktige med å la en herskegruppe manipulere og forsterke en iboende flokkmentalitet for personlige økonomiske årsaker.

  Jeg elsker og fasineres av Sverige, Uganda, Peru, Norge, Finnland, Kyrgyztan, Mozambique og tradisjonene som følger med. At jeg vokste opp i Norge bære absolutt ingen signifikans. At noen av tradisjonene ligger hjertet nært er opplagt.
  Igjen understreker jeg:
  i en verden preget av kapitalisme, sosialisme, korporativisme, nasjonalisme, militarisme og andre totalitære og autoritære ideologier må individer ta maktelitenes budskap med en klype salt, å være VELDIG forsiktig med å tilbe iletister som spiller på og missbruker nasjonalfølelsen

 • placebo45

  Artig utsagn… Venstreekstremister som har ødelsgt landet vårt? Da regner jeg med at du mener Gerhardsen og co, som regelrett bygde opp velferdsstaten Norge som er noe av det andre land berømmer oss for. Som bidro til at svake, fattige Norge utviklet seg til en velstående industrialisert stat. Som reduserte fattigdom, bolignød og arbeidsløshet. Som tok et kraftig oppgjør med norges komunistiske parti og førte oss inn i forsvarssamarbeid med USA og Nato.
  Morsomt hvordan de som er veldig opptatt av heder og ære til «de som bygde landet vårt» stort sett er så mørkeblå og har så usannsynlig liten kunnskap om Norges historie.
  Hvis det å ha evner til å se Norge litt fra utsiden (vi er tross alt et bittelite rimelig uviktig land) kvalifiserer til å være en landsforræder, og jeg leser alle usaklige kommentarer om Stoltenberg som den store landssviker, da kjenner jeg faktisk lysten kommer til å stemme både Arbeiderpartiet og til og med SV til høsten. Trodde aldri i livet jeg skulle ende opp med det…..

 • kulegutt

  å studere økonomi er å studere korrupsjon.

  det monitære systemet er ikke korrupt, det er korrupsjon i praksis.
  – penger skapes av gjeld
  – vi betaler renter på noe som ikke eksisterer
  – hele systemet bygger på bedrag(da smeden begynte å printe flere kviteringer enn han hadde i gull).
  – planlag foreldelse av salgsprodukter er en direkte bivirkning.
  – penger bærer ingen verdi, det er bare en kontrollmekasnisme.
  – på skolen lærer du om det monitære systemet som en slags vitenskap, det er ikke det! det er bare et billig påfunn.

  «If people understood the banking system they would revolt.» ~ Henry Ford

  Kritikken til mitt innlegg var god ettersom jeg mangler kilder.
  og siden jeg ikke interesserer meg til å begynne med burde jeg ha holdt munn.
  jeg tar den… bra tilbakemelding :-)

 • midtimellom

  Jeg liker multikultur, jeg! :) Det bidrar til nye spennende bekjentskaper, og spesielt siden historiene fra nye utenlandske venner sitt hjemland ofte er skrekkelige, er jeg glad for at de er her og at de er trygge.

  Jeg liker surmaga rasister like lite som jeg liker sharia-lover. Jeg liker idealistiske tanker og ideer, men forakter religion – spesielt de fem største og alle deres avarter. Jeg liker å dele, og forakter eiesyke. Jeg liker kunnskap og innovasjon; mange av mine nye venner fra krigsherjede land kommer fra ekstremt konservative kulturer, og higer etter å få utfolde seg gjennom vår fritt utviklede teknologi. Jeg forakter konservative aksiomer som bunner ut i elitens frykt for å få endret sitt verdigrunnlag som de i utgangspunktet stjal fra alle, satte prislapper på og bygde enorme formuer på, fordi markedet tillot det. Teknologien, godene, fellesskapet kunne vi fått uavhengig av markedsstyrt profittering på krig, spekulasjon på gjeld, og ran av land og ressurser.

 • Øivind Bergh

  Klok blogg. Dette handler jo ikke om å ikke være glad i Norge. Selv om jeg er aldri så mye internasjonalist er jeg jo det. Jeg er knyttet til landskapet, til språket og til menneskene, og jeg bidrar til det norske samfunnet så godt jeg kan, og forventer lojalitet tilbake.

  Dette handler om at en god del mennesker unnlater å være glad i verden fordi de liksom er så fryktelig glad i Norge. Den typen nasjonalfølelse har aldri skapt noe annet enn tragedier.

 • Eresia

  Gunnar skryter av å ha tilbrakt barndommen i Kenya og Tanzania. Med all respekt, det kan han ikke ta æren for – vi, som barn, er prisgitt våre foresatte. De fører oss dit de vil. Og selvfølgelig sørger våre forldre for at vi, som barn, har en så bekymringsløst barndom som mulig. Det er deres jobb. Regner med at Gunnar har skrevet denne bloggposten som tilsvar til alle mediaoppslag om andre sine lands flagg i 17-mai markeringen. Her er mitt tilsvar.

  Jeg har tibrakt min barndom i USSR.
  Mange spør meg fremdeles – hvordan var det å vokse opp med kommunisme? Vel, det var en fantastisk barndom – ikke nok at jeg i utgangspunktet bodde i byen på kysten av Svartehavet, jeg tilbrakte til og med alle somrene ved et eller annet leir ved samme havet, på
  Krim-halvøya, med fjelturer og singing til gitar ved kveldsbålet. Det var i 12-års alderen at jeg begynte å tenke – jeg var ikke automatisk mottatt i Komsomol, som alle andre ble. Det var en stor skam på den tiden. Grunnen har vist seg til å være enkel- min tante har møtt en norsk sjømann. Da var det brått slutt på lykken. En barndom kan være en pest og en plage, eller en velsigneslse.
  Jeg flyttet til Norge for 17 år siden.
  I det Russland jeg var født og vokst opp, var det ikke mye en vanlig dødelig skulle ha sagt. Partiet og Sentral komitteé har bestemt hva den enkelte skulle leve etter uansett hva den enkelte følte. Jeg husker fremdeles den dagen da min tante giftet seg med sin normann – det var samme dagen min mor (søsteren til bruden) mistet jobben. Begrunnelse – er
  ikke skikket til å ivareta en slik anvsvarsfull stilling som adm.dir. for en av byens største bokhandel (med den nye boklov i Norge føler jeg at jeg er tilbake i USSR, men det er helt annen diskusjon). Ikke rart, når man må inneha en partibok bare for å komme seg høyere enn lagerbetjent.
  Som russer er jeg enormt stolt og kommer til å bli av de russiske tenkere, frihetskjempere,
  vitenskapsmenn og den russiske litteraturen som mitt fødeland har frembarkt så langt. Men jeg kan holde to tanker i hodet samtidig – jeg forakter det som skjer i Russland nå, og er ikke redd eller føler meg flau for å beskrive situasjonen i som et kupp. Et krypende og ubemerket statskupp.
  Men det faktum at jeg ikke er norsk, «en minoritet», kunne aldri fått meg til bruke det som et krav for å gå med russisk flagg på Norges hasjonaldag. Aldri. Fordi min flytting til Norge var frivillig, fordi jeg kan forlate Norge når som helst hvis jeg synes det å bo her er så til de grader plagsomt. For de flykninger som ble bare «tildelt» Norge, tross at de ikke er på noen måte er enige i vår lovgivning, kan jeg anbefale å sitte hjemme på 17. mai.

  Hvorfor var Norge så opptat av å vifte med norsk flagg og spille «Ja, vi elsker…» ved vinter -OL? Hvorfor er norsk flagg aldri et spøsmål ved andre idrettsarrangementer? Norsk flagg, uansett hvor utøveren kommer fra, er et norsk flagg. Så hva er problemet med å ikke ønske andre flagg enn norsk i 17. mai toget? Jeg vil si at det ikke finnes noen problem – la KUN
  norsk flagg være tillatt. Det er 365 dager i året, vi kan la en dag være bare norsk.

  Det jeg vil fram til er følgende: Norge er et fantastisk land så lenge vi står for det. Og med all
  respekt å melde – den misforståtte toleransen som GT så fordekt formidler i sin blogg, er bare med på undergrave det vi elsker Norge for. Jeg har en mistanke om at GT er bitt av basillen «skitt au – etter meg kan syndefloden komme, så lenge jeg fremstår som moralsk god her og nå».
  Jeg har lest og kommer til å lese
  bloggen til GT. Jeg liker at han pløyer gjennom forskning (for det
  har jeg ikke tid til) og står imot alt det visvaset når det
  gjelder vitenskap og ikke-vitenskap. Håper nå at jeg sukret den
  sure pillen nok :)

 • kulegutt

  Jeg tolket ikke Gunnars barndomsskildring som skryting!
  Jeg tolket heller ikke din fortidsskildring som skryting!

  – at norske verdier og tradisjoner er bevaringsverdig er udiskutabelt.
  – og at norsk kultur og historie fortjener en merkedag er udiskutabelt.
  – at 17mai skal markere andres nasjoner er antirasisme tatt ut av proposisjon(men samma for meg, jeg blir hjemme uansett).
  – å mangle primitiv flokkmentalitet, avstå fra sosial konsensus, legge patriotismen på hylla og likestille seg med homo sapiens sapiens som utenfor landet bor er en folkerett. å angripe denne rettigheten er fascisme i praksis.

  veldig interessant å lese dine beretinger ifra USSR.
  HUSK!
  det viktigste momentet i gjennomføringen av et slikt autoritært system er systematisk indoktrinering av nasjonalisme og nasjonalfølelse(patriotisme).
  hvem er det som gjennomfører de totalitære ordrene?? det er lydige patrioter.

  igjen veldig fint skrevet

  les mer kulegutt over

 • kulegutt

  100% enig med deg.
  men landegrenser er desverre bare et springbrett mot en lenge planlagt global agenda.
  og patriotisme er drivkraften og verktøyet i agendaens suksess.
  nasjonalisme er springbrettet mot globalisme.

  forvirrende?
  norge er ingen suveren stat, men en løpegutt for multinasjonale selskaper.
  m.a.o: korporativismens inntog har gjort juleaften, halloween og valentinesday til en salgskampanje. selskapene nyter også godt av nyttige idioter med nasjonalfølelse som frivillig okkuperer eksotiske steder for å dominere deres oljereserver.
  Dagens nasjonalisme er bare selskapenes måte å skape internasjonale fiender for å skjule den virkelige fienden(korporativismen).

  så klassisk nasjonalfølelse kommer faktisk bare selskapene og globalistene til gode.
  (det er slik det har blitt).

  løsning:
  dette er politisk og sosial vitenskap, og i vitenskap er det lov å si «jeg veit ikke».
  homo sapiens må begynne å stille krav til hva slags verden vi ønsker oss.
  og som Gandhi prøve til beste evne å representere visjonen i praksis.
  en ressursbasert økonomi basert på den vitenskapelige metode virker som et godt alternativ til dagens monetære system som er korrupsjon i praksis.
  Vi må begynne å leke med tankene og først og fremst finne floker i oss selv som vi kan forbedre.

  Men hva med ondskap?
  Dette ordet tilhører religion eller walt disney. Dårlig vaner og oppførsel er miljøbetinget.
  – Narkomane er ofte oppvokst i et rusfylt hjem.
  – Overgripere har i høy grad opplevd overgrep som barn.

  Sykdommen i dagens verden skyldes i stor grad pengesystemet.
  Et monitært system belaget på ubegrensede naturlige ressurser er uholdbart og en byll på jorda og menneskelig energi.
  Så det systemet må gå!!!

  alt i alt:
  Nasjonalisme/nasjonalfølelse=krigskampanjer, og springbrett for globalisme.
  det monitære system=medskyldig i menneskers dyriske handlingsmønstre.
  løsningen=uvisst, men man må begynne med seg selv.

 • Helt enig. Hadde det ikke vært for folks nasjonalfølelse hadde vi ikke hatt mye krig i verden. Nasjonalfølelse er bare en mild variant av nasjonalisme.

 • Svein

  Jeg tviler på at de er et representativt utvalg for befolkningen generelt.

  Min erfaring fra «virkeligheten» er at det er liten uvilje mot å betale skatten man skylder. Dette tror jeg bunner i en sunn nasjonalisme og lojalitet til Norge.

 • Knuckle Buster

  Nei, men befolkningen generelt sett er vel neppe selverklærte patrioter heller…

  Å betale skatt er fornuftig, og det er straffbart å la være – man trenger ikke ha nasjonalfølelse for å betale skatt. Bare fornuft og rettsfølelse.

 • kulegutt

  man trenger ikke det en gang.. trenger bare blind lydighet

 • Kanskje du kan sende oss en link til hvor vi finner Audun Tjomlids blogg da…

 • Pingback: Om barneoppdragelse og 17. mai | SAKSYNT()

 • Nå føler jeg du misforstår begrepet nasjon, som så mange gjør i disse dager, og tror det betyr det samme som «stat» eller «land». Du har bodd i mange land, men jeg regner med at du tilhører den norske nasjon (altså det norske folket, som du vel uansett mener ikke eksisterer). Nå ser jeg jo såklart at du mest sannsynligvis forkaster ideen om at man skal være sitt eget folk nærmere enn andre folk, men semantikken bør man uansett ha på plass.

 • PhoenixBaran

  Nasjonalfølelse hentyder en felleskapsfølelse. Man har noe til felles i det sosiale fellskapet man er en del av. Nasjon og felleskap har ingen ting med sko eller leilighet å gjøre. Du har fullstendig rett i at du ikke forstår konseptet. Så hvorfor sørger du ikke for å belære deg i stedet for å gjøre alt du kan for å rive opp med roten et begrep du ikke vil forstå? Jeg anbefaler deg Herder, Fichte og Rousseau. Man får ikke et nyanasert syn av å bare lese Marx…

 • Betten

  Har fått med meg at du ikke eier nasjonalfølelse,men kan du vennligst la vær å prakke på nordmenn som bryr seg om landet sitt at du»driter»i både Norge og nordmenn! Norge var engang et trivelig og godt land å bo i,men nå er det dessverre ofret på det multikulturelle eksperimentet. Det er en grunn til at det er landegrenser,men dette skjønner vel ikke du! La meg derfor fortelle at det er fordi vi er kulturellt forskjellig, og at jeg ikke kunne blitt kineser selvom jeg hadde hatt foreldre som fødte meg i Kina om de ikke var kinesere. Den dagen nordmenn flyr ut på gaten og virkelig demonstrerer,er den dagen de sulter,ikke en dag før!

 • Pingback: Et nordkoreansk 17. mai | SAKSYNT()

 • Følelsen av tilhørighet du føler når du er blandt dem du er villig til å dele lover, skatteintekter, moral og kultur også når du selv er i mindretall.

  Er det klart nokk?

 • oisnot
 • Les historien om – overløpere, Martin….

 • Martin din lille dritt. drit og dra jævla ves

 • Vidar Schiefloe

  For meg virker 17. mai stort sett som et utløp for en småkvalmende nasjonal selvgodhet.

 • Rune Guldberg

  Hvis Tjomlid ikke føler nasjonalfølelse så viser det hvorfor ikke innvandrere føler nasjonalfølelse. Tjomlid er ikke norsk. Tjomlid vet ikke hva nasjonalfølelse er.

 • Hva gjør meg «ikke norsk»?