Oppdatering: Fotballfrue aksepterer evolusjonsteorien! Puh.

Skjermbilde 2013 05 03 kl 20 30 46

Etter min forrige bloggpost hvor jeg hevdet at Caroline Berg Eriksen, aka Fotballfrue, i sitt kommentarfelt hevdet at hun bare trodde på en modifisert versjon av evolusjonsteorien, en hvor mennesker var unntatt evolusjon, ble det mye debatt.

Det mest tungtveiende innspillet kom fra hennes ektemann, Lars-Kristian Eriksen, som tok henne i forsvar på Twitter og mente jeg hadde mistolket henne. Han mente at når hun sa hun ikke trodde på den delen av evolusjonsteorien som sa at mennesker «stammet fra apene», så var det fordi det formelt sett er korrekt. Vi stammer ikke fra apene. Vi har derimot en felles stamfar med apene, og det var dette poenget hun forsøkte å få frem. Hun forsøkte altså egentlig å korrigere en utbredt misforståelse om evolusjonsteorien, ikke si hun ikke aksepterte den.

(Ja, formelt sett kan vi kanskje si at vi egentlig stammer fra aper, fordi også våre felles forfedre kan inkluderes i kategorier aper. Det mer presise er derfor å si at vi ikke stammer fra moderne aper.)

Jeg må innrømme at jeg synes det var vanskelig å forstå ettersom hun selv etter flere kommentarer og spørsmål i kommentarfeltet holdt fast ved at hun ikke trodde på deler av evolusjonsteorien, heller enn å bare si at hun aksepterte den. Følgende meningsutveksling var spesielt villedende:

Maria says:
Hmmm, kan ikke gjøre noe annet enn å lure på hva du mener med “om du tror på den slags” ? Evolusjon er en ting.

Fotballfrue says:
Som jeg velger å ikke tro på :)

Fort gjort å tolke det dithen at hun egentlig ikke tror på evolusjonsteorien.

Jeg stilte henne derfor et spørsmål på Twitter hvor jeg ba henne klargjøre om hun faktisk aksepterte at vi mennesker har en felles stamfar med moderne aper.

Skjermbilde 2013 05 03 kl 20 35 04

En stund senere fikk jeg personlig svar fra henne på Facebook. Her skriver hun blant annet:

Mitt svar til deg er forresten ja, selvsagt har vi felles stamfar med moderne aper.

Flott! Da må vi anse den misforståelsen som avklart. Fotballfrue aksepterer evolusjonsteorien og at vi mennesker fullt og helt er evolverte dyr på lik linje med alle andre organismer. (Hun har også presisert dette i kommentarfeltet til en av hennes siste bloggposter på spørsmål fra en leser.)

Jeg beklager at jeg feiltolket hennes kommentarer, og håper folk bidrar til å spre også denne korreksjonen der hvor de har delt min forrige bloggpost.

Hvorfor var dette en viktig sak for meg? Vel, av flere årsaker, men først og fremst fordi jeg synes det er viktig å belyse feilinformasjon om vitenskap og forsøke å korrigere dette. «Fotballfrue» er Norges mest leste blogg, og dermed må hun tåle at det hun ytrer seg om analyseres kritisk. Når en så profilert aktør sier noe som er (tilsynelatende) grovt kunnskapsløst, så benytter jeg det som en gylden anledning til å informere om de faktiske forhold. Hun fungerer sånn sett som et springbrett for meg å kunne hoppe frem med litt vitenskapsformidling. Det tror jeg er viktig og nyttig. Når en så mye lest skribent ytrer noe slikt, så er det min plikt å påpeke at hun tar feil.

Men denne gang var det jeg som tok feil og «hoppet til konklusjoner». Det har jeg beklaget til Caroline, men så håper jeg folk likevel lærte noen småting om evolusjon på veien.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!