Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som det virker

Last updated on 5. september 2013

PlaceboSkisse2Endelig er bokprosjektet mitt i havn. Det vil si, litt finpuss gjenstår før den går i trykken, men manuset er godkjent av forlaget og lanseringsdato er satt.

Wohoooo! :-D

Prosessen

Høsten 2010 ble jeg spurt av Humanist Forlag om jeg ville skrive en bok om alternativ behandling. På det tidspunktet manglet en slik bok på norsk, og Humanist Forlag ønsket å fylle dette tomrommet. Forlaget hadde lenge forsøkt å få noen til å skrive en bok om alternativ behandling, men ingen hadde tid eller vilje til å gjennomføre prosjektet. Det var da Arnfinn Pettersen foreslo at kanskje jeg burde skrive en slik bok. Som lekmann og vitenskapsblogger kunne jeg kanskje formidle stoffet på en mer tilgjengelig måte enn det en «akademiker» ville kunne gjøre. Det syntes forlaget var en god idé, og en kontrakt ble inngått.

I kontrakten står det at manuset skulle være ferdig 1. april 2011. Ja, det kan nok høres ut som en aprilsnarr, for det gikk nesten tre år før manuset endelig var ferdig. Heldigvis har forlaget vært rause og tålmodige og latt meg bruke den tid jeg trengte. I starten gikk det veldig trått fordi jeg manglet selvtillit og var veldig usikker på hvordan jeg skulle angripe prosjektet. Jeg har tross alt aldri skrevet en bok før, og det er milevis forskjell på hvordan man nærmer seg det å skrive en bloggpost og det å skrive en bok.

Jeg fikk likevel skrevet litt i rykk og napp, men alt ble bedre da de i begynnelsen av 2012 fikk Steffen Fjærvik, en journalist fra NRK, til å være min redaktør og følge meg opp i skriveprosessen. Steffen har vært en fantastisk god hjelp, både til å diskutere idéer med, og som pådriver i skriveprosessen. Den 1. april 2013 hadde jeg omsider ferdig et førsteutkast hvorav rundt 70-80% var skrevet de siste ukene. Sånn kan det gå når det plutselig løsner!

Noen venner og bekjente var greie nok til å lese gjennom manusutkastet, og basert på tilbakemedinger fra disse, og mer diskusjoner med Steffen, fikset jeg en del på manuset. Rundt 50 sider ble kuttet, og mye innhold ble flyttet på, kuttet opp, omstrukturert og omskrevet. Den 3. juni leverte jeg endelig et ferdig manus til forlaget, og etter å ha ventet noen uker i åndeløs spenning på hvordan det ville bli mottatt, fikk jeg i går tilbakemelding om at forlagsredaktøren likte manuset «veldig, veldig godt» og var svært begeistret for boken.

Jippi! :-)

Nå skal jeg bare pusse litt på det, og så skal det til språkvask før det går til trykking. Lanseringsdato blir 9. oktober, så det er bare å sette av den dagen allerede nå, fordi da blir det lanseringsfest på Litteraturhuset i Oslo!

Om boken

Jeg er veldig fornøyd med tittelen «Placebodefekten» fordi den beskriver innholdet bra. Placeboeffekten vil nødvendigvis stå sentralt i en bok om alternativ behandling, men denne effekten er ofte misforstått, forvrengt, overvurdert eller undervurdert. Etter å ha pløyet gjennom flere bøker om placeboeffekten, såvel som utallige artikler og fascinerende studier, mener jeg å kunne si mye vettugt om hva denne effekten er – og ikke minst hva den ikke er. Snakker man først om placeboeffekten må man også si en del om noceboeffekten, som også er blitt en nødvendig og sentral del av boken.

Undertittelen «Hvorfor alternativ behandling virker som det virker», som Steffen så genialt kokte sammen, har en fiffig dobbeltbetydning som jeg også føler oppsummerer bokens holdning bra. Den baserer seg på god vitenskap, noe som i all hovedsak konkluderer med at disse behandlingsformene ikke har noen spesifikk terapeutisk effekt. Samtidig ønsker jeg å forklare hvorfor vi opplever at det virker, og hvorfor mye av kjernen i debatten blir å definere hva som egentlig menes med «å virke».

Dette er ikke en ny «Bløff eller behandling» («Trick or treatment»), ikke noen «Bad Science», og ikke noen «Snåsakoden», selv om den naturlig nok overlapper med dem alle. Heller enn å dekke mange ulike alternative behandlinger, har jeg forsøkt å forklare hvorfor behandlingsmetoder som man gjennom rigid forskning har vist at ikke virker, likevel kan oppleves å virke.

Som en liten smakebit får du her bokens innledning, som jeg tror forteller litt om hva boken inneholder:

Alternativ behandling engasjerer mange i dette landet, enten de er tvilende og avvisende til at det har noen helseeffekt, eller de mener det er løsningen på alle våre helseproblemer. Sosiale medier har bidratt til at pasienterfaringer i mye større grad enn før blir synliggjorte. Diskusjonsfora, Facebook og blogger fylles av norske kvinner og menn som forteller om hvordan de har blitt kurert for alskens sykdommer og plager gjennom ulike alternative behandlingsformer. Samtidig slår medisinsk forskning ettertrykkelig fast at disse behandlingsmetodene i det store og hele ikke virker. Hvordan kan vi forklare denne tilsynelatende konflikten? Hvordan kan det ha seg at så mange mennesker mener at homeopati, akupunktur og healing virker for dem, når det strider både mot vitenskapelig kunnskap og forskning?

Det synes jeg er interessant, og jeg har brukt mye tid de siste femten år på å lese om dette temaet, såvel som delta i uendelig mange diskusjoner i ulike fora. Jeg har også en blogg hvor jeg har skrevet hundrevis av bloggposter hvor jeg har sett på forskning og påstander rundt både alternativ behandling og den såkalte skolemedisinen. Alternativ behandling gir folk positive opplevelser, og jeg synes det er spennende å finne ut hvorfor noen har slike opplevelser, mens andre ikke har det. Jeg ønsker å forstå hva som skaper slike opplevelser, hvorfor noen mener å ha blitt friske, og hvordan vi kan forklare disse helseeffektene gjennom dagens kunnskap om kroppen.

Over flere år har jeg samlet på studier, artikler og informasjon om alternativ behandling, placeboeffekt, psykologi, medisin og alt som er relevant for å finne svar på disse spørsmålene. I denne boken vil jeg oppsummere denne kunnskap og forsøke å forklare det på en lett forståelig og morsom måte. For å guide oss gjennom en del poenger vil vi innimellom støte på en fiktiv figur som levde for rundt femten tusen år siden i grenseområdet mellom det som i dag er Tanzania og Kenya. Vår fiktive venn og jeger, Stein Aldermann, er rent fysiologisk sett identisk med oss moderne mennesker. Han er også en Homo sapiens, og selv om han levde i en mer primitiv tilværelse, så er kroppen hans og hjernen hans den samme som en moderne kenyaner eller nordmann.

Det som virket for Stein, virker også for deg og meg. Vi er alle ofre for de samme selvbedrag, kognitive feilslutninger, håp og subjektive opplevelser. Det vi likevel har som Stein ikke hadde, er kontrollerte studier og en vitenskapelig metode som gjør at vi på systematisk vis kan filtrere bort vår egen hjernes feil og svakheter, og finne en mer objektiv sannhet om verden rundt oss. Gjennombruddet med vitenskapelig metode og kliniske studier gjør at de fleste av oss i dag lever over dobbelt så lenge som Steins egne barn kunne forvente å leve. Likevel tviholder mange på behandlingsmetoder som i stor grad er identiske med de Stein selv hadde til rådighet i sin levetid. Hvorfor er det slik?

I denne boken ønsker jeg å fortelle deg om både hvordan vi så lett kan lure oss selv, og hvordan vi likevel kan finne ut hva som faktisk er sant. Jeg ser frem til å ta deg med på en reise fra en jeger på Øst-Afrikas savanner til en trollmann i Trøndelag, fra gullnåler i Kina til vaksinesprøyter i Norge, fra hormoner i blodet til signalstoffer i hjernen, fra amerikanske presidenter til trådløse nett i Trondheim, fra Hollywoodstjerner til norsk fotball, fra undring til forståelse.

Og her en liten «teaser» brukt i markedsføringen ut mot bokbransjen:

«Det virker for meg!» Denne frasen hører vi til stadighet, både fra venner, i diskusjonsforum på internett og i reklamer. Men hvorfor opplever folk at det virker for dem når vitenskapelig forskning viser at det slettes ikke virker?

Boken «Placebodefekten» går i dybden på menneskelig psykologi og vitenskapelig forskning for å forklare hvor lett vi mennesker lurer oss selv. En bok fylt med aktuelle anekdoter, fra George W Bush sine feilaktige minner om 9/11, til Bjarne Håkon Hanssens påstand om at Snåsamannen helbredet hans sønn. Fra forfatterens egen eksperimentering for å avsløre sin laktoseintoleranse, til ganding av norske fotballspillere og politikere.

I denne boken vil du lære både hvorfor «naturlig» ikke alltid er sunt, hvorfor alternativ medisin kan være skadelig, og hva placeboeffekten er – og ikke er.

Boken vil gjennom historier og enkle forklaringer utstyre leseren med en verktøykasse for kritisk tenking. Med sitt lettfattelige språk og rike referanseliste vil boken appellere både til menigmann og fagpersoner.

I boken tar jeg bare for meg tre alternative behandlingsformer: Homeopati, akupunktur og kiropraktikk. Jeg er sikker på at mange vil finne mye overraskende informasjon når de leser om historien til, og virkningsmåten av, disse behandlingsmetodene. Jeg tar også for meg vår upålitelige hukommelse, hjernens kjemi, legemiddelindustrien, hvorfor alternativ medisin også kan skade, vaksinemotstand, en innføring i vitenskapelig forskning og hva kliniske studier er. Jeg gjennomgår mange «alternative klisjéer» (f.eks. «det styrker immunforsvaret», «det blir verre før det blir bedre», og «det er naturlig, derfor er det sunt»). Jeg tar for meg status i Norge i dag med tanke på alternativ behandling og helsevesenet, jeg ser på etikken rundt bruk av placebo og alternativ behandling, og jeg gjennomgår stress og mestring og dets effekter på helse. Jeg ser på dopamin og overtro, statistikk og psykologi, kontroll, belønning og mening, sykdomshysteri og egosentrisme, informert helsevalg og mye mer.

Her er det altså noe for de fleste, og det har blitt en fyldig bok på nesten 350 sider (med mindre jeg i løpet av neste uke finner på å kutte mer tekst fra manuset). Men den er lettlest, fylt av eksempler fra inn- og utland, og ikke minst en del selvopplevde historier og erfaringer. Den er skrevet på et enkelt språk og forsøker å forklare ting på en svært lettfattelig måte, samtidig som alt er forankret i god vitenskap med hundrevis av kildehenvisninger for de som vil fordype seg mer i stoffet.

Jeg gleder meg veldig til den er ferdig trykket og jeg håper inderlig at mange vil kjøpe den og lese den, fordi jeg tror virkelig det er en bok som har mye å gi både til skeptikere såvel som tilhengere av alternativ behandling. Jeg er veldig stolt over resultatet, og gleder meg til at dere alle omsider kan få lese boken min!


Den observante leser vil se at det på bokomslaget står «alternativ medisin» og ikke «alternativ behandling». Dette er fordi omslaget bare er et utkast, og på den endelige versjonen vil det altså stå «alternativ behandling», som jeg mener er et mer korrekt begrep enn «alternativ medisin».


Oppdatering 05.09.2013: Boken kan nå forhåndsbestilles her!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!