PlaceboSkisse2Endelig er bokprosjektet mitt i havn. Det vil si, litt finpuss gjenstår før den går i trykken, men manuset er godkjent av forlaget og lanseringsdato er satt.

Wohoooo! :-D

Prosessen

Høsten 2010 ble jeg spurt av Humanist Forlag om jeg ville skrive en bok om alternativ behandling. På det tidspunktet manglet en slik bok på norsk, og Humanist Forlag ønsket å fylle dette tomrommet. Forlaget hadde lenge forsøkt å få noen til å skrive en bok om alternativ behandling, men ingen hadde tid eller vilje til å gjennomføre prosjektet. Det var da Arnfinn Pettersen foreslo at kanskje jeg burde skrive en slik bok. Som lekmann og vitenskapsblogger kunne jeg kanskje formidle stoffet på en mer tilgjengelig måte enn det en «akademiker» ville kunne gjøre. Det syntes forlaget var en god idé, og en kontrakt ble inngått.

I kontrakten står det at manuset skulle være ferdig 1. april 2011. Ja, det kan nok høres ut som en aprilsnarr, for det gikk nesten tre år før manuset endelig var ferdig. Heldigvis har forlaget vært rause og tålmodige og latt meg bruke den tid jeg trengte. I starten gikk det veldig trått fordi jeg manglet selvtillit og var veldig usikker på hvordan jeg skulle angripe prosjektet. Jeg har tross alt aldri skrevet en bok før, og det er milevis forskjell på hvordan man nærmer seg det å skrive en bloggpost og det å skrive en bok.

Jeg fikk likevel skrevet litt i rykk og napp, men alt ble bedre da de i begynnelsen av 2012 fikk Steffen Fjærvik, en journalist fra NRK, til å være min redaktør og følge meg opp i skriveprosessen. Steffen har vært en fantastisk god hjelp, både til å diskutere idéer med, og som pådriver i skriveprosessen. Den 1. april 2013 hadde jeg omsider ferdig et førsteutkast hvorav rundt 70-80% var skrevet de siste ukene. Sånn kan det gå når det plutselig løsner!

Noen venner og bekjente var greie nok til å lese gjennom manusutkastet, og basert på tilbakemedinger fra disse, og mer diskusjoner med Steffen, fikset jeg en del på manuset. Rundt 50 sider ble kuttet, og mye innhold ble flyttet på, kuttet opp, omstrukturert og omskrevet. Den 3. juni leverte jeg endelig et ferdig manus til forlaget, og etter å ha ventet noen uker i åndeløs spenning på hvordan det ville bli mottatt, fikk jeg i går tilbakemelding om at forlagsredaktøren likte manuset «veldig, veldig godt» og var svært begeistret for boken.

Jippi! :-)

Nå skal jeg bare pusse litt på det, og så skal det til språkvask før det går til trykking. Lanseringsdato blir 9. oktober, så det er bare å sette av den dagen allerede nå, fordi da blir det lanseringsfest på Litteraturhuset i Oslo!

Om boken

Jeg er veldig fornøyd med tittelen «Placebodefekten» fordi den beskriver innholdet bra. Placeboeffekten vil nødvendigvis stå sentralt i en bok om alternativ behandling, men denne effekten er ofte misforstått, forvrengt, overvurdert eller undervurdert. Etter å ha pløyet gjennom flere bøker om placeboeffekten, såvel som utallige artikler og fascinerende studier, mener jeg å kunne si mye vettugt om hva denne effekten er – og ikke minst hva den ikke er. Snakker man først om placeboeffekten må man også si en del om noceboeffekten, som også er blitt en nødvendig og sentral del av boken.

Undertittelen «Hvorfor alternativ behandling virker som det virker», som Steffen så genialt kokte sammen, har en fiffig dobbeltbetydning som jeg også føler oppsummerer bokens holdning bra. Den baserer seg på god vitenskap, noe som i all hovedsak konkluderer med at disse behandlingsformene ikke har noen spesifikk terapeutisk effekt. Samtidig ønsker jeg å forklare hvorfor vi opplever at det virker, og hvorfor mye av kjernen i debatten blir å definere hva som egentlig menes med «å virke».

Dette er ikke en ny «Bløff eller behandling» («Trick or treatment»), ikke noen «Bad Science», og ikke noen «Snåsakoden», selv om den naturlig nok overlapper med dem alle. Heller enn å dekke mange ulike alternative behandlinger, har jeg forsøkt å forklare hvorfor behandlingsmetoder som man gjennom rigid forskning har vist at ikke virker, likevel kan oppleves å virke.

Som en liten smakebit får du her bokens innledning, som jeg tror forteller litt om hva boken inneholder:

Alternativ behandling engasjerer mange i dette landet, enten de er tvilende og avvisende til at det har noen helseeffekt, eller de mener det er løsningen på alle våre helseproblemer. Sosiale medier har bidratt til at pasienterfaringer i mye større grad enn før blir synliggjorte. Diskusjonsfora, Facebook og blogger fylles av norske kvinner og menn som forteller om hvordan de har blitt kurert for alskens sykdommer og plager gjennom ulike alternative behandlingsformer. Samtidig slår medisinsk forskning ettertrykkelig fast at disse behandlingsmetodene i det store og hele ikke virker. Hvordan kan vi forklare denne tilsynelatende konflikten? Hvordan kan det ha seg at så mange mennesker mener at homeopati, akupunktur og healing virker for dem, når det strider både mot vitenskapelig kunnskap og forskning?

Det synes jeg er interessant, og jeg har brukt mye tid de siste femten år på å lese om dette temaet, såvel som delta i uendelig mange diskusjoner i ulike fora. Jeg har også en blogg hvor jeg har skrevet hundrevis av bloggposter hvor jeg har sett på forskning og påstander rundt både alternativ behandling og den såkalte skolemedisinen. Alternativ behandling gir folk positive opplevelser, og jeg synes det er spennende å finne ut hvorfor noen har slike opplevelser, mens andre ikke har det. Jeg ønsker å forstå hva som skaper slike opplevelser, hvorfor noen mener å ha blitt friske, og hvordan vi kan forklare disse helseeffektene gjennom dagens kunnskap om kroppen.

Over flere år har jeg samlet på studier, artikler og informasjon om alternativ behandling, placeboeffekt, psykologi, medisin og alt som er relevant for å finne svar på disse spørsmålene. I denne boken vil jeg oppsummere denne kunnskap og forsøke å forklare det på en lett forståelig og morsom måte. For å guide oss gjennom en del poenger vil vi innimellom støte på en fiktiv figur som levde for rundt femten tusen år siden i grenseområdet mellom det som i dag er Tanzania og Kenya. Vår fiktive venn og jeger, Stein Aldermann, er rent fysiologisk sett identisk med oss moderne mennesker. Han er også en Homo sapiens, og selv om han levde i en mer primitiv tilværelse, så er kroppen hans og hjernen hans den samme som en moderne kenyaner eller nordmann.

Det som virket for Stein, virker også for deg og meg. Vi er alle ofre for de samme selvbedrag, kognitive feilslutninger, håp og subjektive opplevelser. Det vi likevel har som Stein ikke hadde, er kontrollerte studier og en vitenskapelig metode som gjør at vi på systematisk vis kan filtrere bort vår egen hjernes feil og svakheter, og finne en mer objektiv sannhet om verden rundt oss. Gjennombruddet med vitenskapelig metode og kliniske studier gjør at de fleste av oss i dag lever over dobbelt så lenge som Steins egne barn kunne forvente å leve. Likevel tviholder mange på behandlingsmetoder som i stor grad er identiske med de Stein selv hadde til rådighet i sin levetid. Hvorfor er det slik?

I denne boken ønsker jeg å fortelle deg om både hvordan vi så lett kan lure oss selv, og hvordan vi likevel kan finne ut hva som faktisk er sant. Jeg ser frem til å ta deg med på en reise fra en jeger på Øst-Afrikas savanner til en trollmann i Trøndelag, fra gullnåler i Kina til vaksinesprøyter i Norge, fra hormoner i blodet til signalstoffer i hjernen, fra amerikanske presidenter til trådløse nett i Trondheim, fra Hollywoodstjerner til norsk fotball, fra undring til forståelse.

Og her en liten «teaser» brukt i markedsføringen ut mot bokbransjen:

«Det virker for meg!» Denne frasen hører vi til stadighet, både fra venner, i diskusjonsforum på internett og i reklamer. Men hvorfor opplever folk at det virker for dem når vitenskapelig forskning viser at det slettes ikke virker?

Boken «Placebodefekten» går i dybden på menneskelig psykologi og vitenskapelig forskning for å forklare hvor lett vi mennesker lurer oss selv. En bok fylt med aktuelle anekdoter, fra George W Bush sine feilaktige minner om 9/11, til Bjarne Håkon Hanssens påstand om at Snåsamannen helbredet hans sønn. Fra forfatterens egen eksperimentering for å avsløre sin laktoseintoleranse, til ganding av norske fotballspillere og politikere.

I denne boken vil du lære både hvorfor «naturlig» ikke alltid er sunt, hvorfor alternativ medisin kan være skadelig, og hva placeboeffekten er – og ikke er.

Boken vil gjennom historier og enkle forklaringer utstyre leseren med en verktøykasse for kritisk tenking. Med sitt lettfattelige språk og rike referanseliste vil boken appellere både til menigmann og fagpersoner.

I boken tar jeg bare for meg tre alternative behandlingsformer: Homeopati, akupunktur og kiropraktikk. Jeg er sikker på at mange vil finne mye overraskende informasjon når de leser om historien til, og virkningsmåten av, disse behandlingsmetodene. Jeg tar også for meg vår upålitelige hukommelse, hjernens kjemi, legemiddelindustrien, hvorfor alternativ medisin også kan skade, vaksinemotstand, en innføring i vitenskapelig forskning og hva kliniske studier er. Jeg gjennomgår mange «alternative klisjéer» (f.eks. «det styrker immunforsvaret», «det blir verre før det blir bedre», og «det er naturlig, derfor er det sunt»). Jeg tar for meg status i Norge i dag med tanke på alternativ behandling og helsevesenet, jeg ser på etikken rundt bruk av placebo og alternativ behandling, og jeg gjennomgår stress og mestring og dets effekter på helse. Jeg ser på dopamin og overtro, statistikk og psykologi, kontroll, belønning og mening, sykdomshysteri og egosentrisme, informert helsevalg og mye mer.

Her er det altså noe for de fleste, og det har blitt en fyldig bok på nesten 350 sider (med mindre jeg i løpet av neste uke finner på å kutte mer tekst fra manuset). Men den er lettlest, fylt av eksempler fra inn- og utland, og ikke minst en del selvopplevde historier og erfaringer. Den er skrevet på et enkelt språk og forsøker å forklare ting på en svært lettfattelig måte, samtidig som alt er forankret i god vitenskap med hundrevis av kildehenvisninger for de som vil fordype seg mer i stoffet.

Jeg gleder meg veldig til den er ferdig trykket og jeg håper inderlig at mange vil kjøpe den og lese den, fordi jeg tror virkelig det er en bok som har mye å gi både til skeptikere såvel som tilhengere av alternativ behandling. Jeg er veldig stolt over resultatet, og gleder meg til at dere alle omsider kan få lese boken min!


Den observante leser vil se at det på bokomslaget står «alternativ medisin» og ikke «alternativ behandling». Dette er fordi omslaget bare er et utkast, og på den endelige versjonen vil det altså stå «alternativ behandling», som jeg mener er et mer korrekt begrep enn «alternativ medisin».


Oppdatering 05.09.2013: Boken kan nå forhåndsbestilles her!

 • Kristin C

  Hurra, gratulerer masse! Jeg bor i Det Store Utlandet den 9. oktober, men skal faderullan meg prøve så godt jeg kan å komme til Oslo akkurat da for å få med meg slippefest. Selv om det er midt i uka. Hipp!

 • Thomad

  Ser frem til en bokturné på vestlandet også slik at jeg kan få min første signerte bok. Gratulerer!

 • Erin

  Gratulerer!!!

 • Magnus

  Denne må jeg kjøpe. Regner med oppdatert info når den kommer ut?

 • Gjermund

  Trykken?
  Kommer den ikke som e-bok?

 • R.U.R

  Gratulerer! Den gleder jeg meg til å kjøpe :-)

 • Vidar

  Gratulerer Gunnar!
  Gleder meg til den kommer, garanterer at jeg kjøper minst ett eksemplar!

 • Kaja

  Gratulerer! Jeg gleder meg til både å lese den og gi den bort i julegave:)

 • Kjøp den til alle du kjenner! :-P

 • Jo, den blir tilgjengelig elektronisk også.

 • Gjett om ;-)

 • Tom Dahle

  Gratulerer, tror det blir en god bok!
  Men, du skriver om antivaksere, er du ikke lei av å bli kalt pedofil av den mobbegjengen nå? ;)

 • Ingeborgborg

  Kan garantere for at dette er en god bok. Løp og kjøp når den slippes.

 • David Storoy

  Jeg ser frem til å lese boka. Klokka er nå 2222. Og om din forskning på placebo-effekten. :) Du skal få kritisk analyse når jeg har lest den ferdig.

 • Kenneth Lien

  Denne skal i hylla mi, ved siden av «The Greatest Show on Earth» :-)

 • linn

  Gratulerer! Denne ser spennende ut.

 • Christer Solskogen

  Hvordan bestiller vi en signert kopi? :-)

 • arne
 • arne

  Eric Pearl forklarer om healing

 • arne

  Placebo gjelder uansett behandling – ved kirurgi, farmasøytisk medisin, healing etc.

 • Selvsagt. Det er derfor man bruker kontrollerte studier for å teste behandling. Om man ikke trodde det var noen placeboeffekt ville man heller ikke trenge å teste med kontrollgruppe.

  Poenget er å se om det finner en spesifikk terapeutisk effekt som bare oppstår i den aktive behandlingsgruppen men ikke i kontrollgruppen. For effektiv behandling ser man en slik effekt. For healing etc ser man ingen forskjell på gruppene (selv om begge føler seg bedre). Ergo er hele effekten placeboeffekt.

 • arne

  Takk.
  Da er det KUN placebo på farmasøytisk medisin, fordi det er ingen medisiner som helbreder sykdommer – unntatt ved infeksjoner.

 • Påstanden din er beviselig feil, men jeg orker virkelig ikke debattere det med en fyr som er så til de grader ute å kjøre som det du er.

  La meg likevel bare gi deg et eksempel på hvorfor det du skriver også er irrelevant selv om du skulle ha rett i at ingen medisiner helbreder: Mener du at en diabetiker som får insulin bare opplever en placeboeffekt, selv om insulinen aldri helbreder ham?

 • arne

  Takk Gunnar
  Det er ingen påstand fra meg – det er et svar fra Helse- og sosialdepartemnetet i 2004 som bekrefter dette. Farmasøytsisk medisin helbreder ikke, men demper symptomer. Å være frisk er fravær av sykdom og bruk av medisner. En diabetiker blir ikke frisk av insulin, men holdes i livet. Ellers er jeg ikke ute å kjøre fordi det meste jeg severer kommer fra forskning og leger.

  Forøvrig begrefter også LMI dette med medisiner som ikke helbreder.
  Allikevel tygger vi piller som om det skulle være sukkertøy for svimlende 18 milliarder kroner – og vi blir sykere og sykere.

 • Du unngår spørsmålet mitt: Er insulin bare et placebo fordi det ikke kurerer diabetes?

  (Angående helbredende medisiner: Cellegift helbreder barneleukemi, vi har medisiner som kurerer malaria, vi har vaksiner som forebygger de viktigste smittsomme sykdommene etc. I spørsmålet ditt gjør du også det vanlige retoriske grep å eliminere alle infeksjonssykdommer – som om de var uvesentlige. Men dette er irrelevant. Det relevante er at farmasøytisk medisin gjør at millioner av mennesker som ellers ville dødd en tidlig død lever i dag, f.eks. de med diabetes type 1. Å anse dette som irrelevant er ganske så ekkelt av deg.)

 • arne

  Jeg unngår ikke spørsmålet!!!

  Glem placebo. Diabetikere blir ikke friske av medisiner, men holdes i live. Slutter de med medisinen kommer sykdommen tilbake. Med andre ord: HELBREDER IKKE.

  2-4% blir FRISKE av celegift, men mange overlever. Å overleve i en periode er ikke det samme som å være helt frisk.

  Infeksjonssykdommer forekommer nesten ikke idag. At vaksiner beskytter mot sykdommer er en gedigen PÅSTAND.

  Ny polsk forskningsrapport avslører at vaksinering i liten grad har
  påvirket folkehelsen: En gjennomgang av offentlige statistiske data på vaksiners historiske rolle – viser at vaksiner ikke har hatt noen
  forebyggende effekt i siste halvdel av det 20 århundre. Konklusjonen
  støttes av tilsvarende forskning fra andre land.
  http://fripresse.com/2013/06/30/vaksiner-verre-enn-antatt/

 • Det var du som hevdet at all farmasøytisk medisin kun er placeboeffekt. Når jeg da påpeker at det ikke stemmer, med et konkret eksempel, så vil du ikke snakke mer om det. Kanskje du heller buurde være ærlig og innrømme at du tok veldig feil og forsøkte deg på et billig poeng som var så alt for lett å knuse?

  Påstanden om at 2-4% blir friske av cellegift er feil. Det triste med dette er ikke at du tror en slik påstand. Det er fort gjort å bli feilinformert. Det triste er at du sikkert har trodd det lenge, og aldri sjekket opp i saken, fordi den påstanden passer med det du ønsker å tro.

  Jeg kjenner godt til påstanden, og jeg kjenner til og med nøyaktig hvilke kilder den er tatt fra. Kilder som er feiltolket og som overhodet ikke sier dette. Jeg har plukket dette fra hverandre i denne bloggposten:

  http://tjomlid.com/2013/04/19/nei-de-fleste-kreftspesialister-velger-ikke-bort-cellegift/

  Sånn, nå regner jeg med du aldri mer hevder at cellegift bare halbreder 2-4 prosent av tilfellene ettersom de nøyaktige samme kildene som du har basert dette på beviselig ikke sier dette.

  Du sa at medisin aldri helbreder. Jeg påpekte at barneleukemi som for et par tiår siden var en dødsdom i dag har rundt 90% helbredelse med cellegift. Dette bare ignorerer du. Ønsker du ikke å bli informert og endre ditt syn i henhold til fakta?

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20669630

  http://www.cancer.org/cancer/leukemiainchildren/overviewguide/childhood-leukemia-overview-survival-rates

  At vaksiner beskytter mot smittsomme sykdommer er selvsagt godt dokumentert. En ting er utallige kontrollerte studier, men vi kan også se på statistikken:

  http://tjomlid.com/2013/02/25/vaksiner-redder-liv-2/

  http://tjomlid.com/2011/03/13/svar-til-gro-lystad-om-skavlan-og-vaksiner/

  Når du viser til Fri Presse som dokumentasjon, vel, da har du nådd bunnen. Studien de viser til er blant annet gjennomført av en kjent vaksinemotstander, Dr Lucija Tomljenovic.

  http://scienceblogs.com/insolence/2012/10/31/and-now-death-by-gardasil-again-not-so-fast/

  http://radiofreethinker.com/2011/05/20/declare-your-agenda/

  Påstanden du avslutter med har ingen støtte i noe av det Fri Presse viser til. Dette er en påstand dratt ut av rompa på vaksinemotstandere. Hvis du vil overbevise meg er du velkommen til å vise til den studien som spesifikt viser dette, så kan vi diskutere :-)

 • Tor J Næss

  Fripressebloggen er et samarbeidsprosjekt med en rekke figurer fra Lyskilden i hovedrollen. Sykepleier Ragnhild Marie Madsen har flyttet en rekke av sine kontroversielle artikler over dit fra sine blogger.

  Dessverre har de en tendens til å slette artikler når de blir plukket ned. Arne her er en real lurendreier som selv selger englekort og annet alti-dill som helbreder fete lommebøker, men det er alt.

  Polsk forsking? Er du morsom Arne? Vi vet at du er an av de mer rabiate antivakserne på nettet.

  Angående vaksiner kan du lese deg opp her:
  http://tovsugeren.blogspot.no/2012/05/konspirasjonsklovner-mot-vaksiner.html

  Og ikke minst her:
  http://tovsugeren.blogspot.no/2012/12/vaksinemytene-som-ikke-vil-d.html

  Sjekk linkene og kildene i bloggen Arne. Kildekritikk er nok noe du og dine likesinnede baler en del med, men for andre som leser absurditetene denne gjengen lirer av seg …. Les og lær

 • Tor J Næss

  Hvis for eksempel healing ble bevist vitenskapelig etter grundig
  testing og falsifikasjon, hadde jeg tatt den nye kunnskapen vel imot. Det hadde vært et enormt løft for legevitenskapen. Men så lenge påstandene om healing kun backes opp av anekdotiske «bevis» og y-tube videroer kan det ikke godtas det som fakta.

  http://tjomlid.com/2012/08/29/noen-tanker-om-folkeopplysningen-og-healing/

  Hvis healing virkelig fungerer, og man kan helbrede f.eks. kreft, så håper jeg virkelig at healere tar ansvar og og får sine såkalte krefter verifisert og testet slik at man kan gjøre et skikkelig skippertak i kampen mot kreft (og andre sykdommer som enten er vanskelige å helbrede). Så langt ser det veldig dårlig ut.

 • Pingback: Skepchick.no | Kjappiser 8/7()

 • Sandra Banan

  Regner med at den blir mulig å få signert kopi? Gleder meg kjempe masse til den kommer ut, og skal passe på å få kjøpt et eksemplar til kjæresten min som aldri blir helt enig med meg når jeg sier at placebo ikke er bra nok.

 • Guest

  Takk Tor J Næss
  Nå blander du kortene. Jeg har ikke snakket om englekort. Avsporing!
  Når du først har nevnt englekort. Tror u ikke de virker? Eller tror du ikke på Engler?

 • arne

  Takk Tor J Næss
  Nå blander du kortene. Jeg har ikke snakket om englekort. Avsporing! Når du først har nevnt englekort. Tror du ikke de virker? Eller tror du ikke på Engler?

 • Nina Er

  Dette høyres spennende ut. Skal sjekke den ut når den kjem ut, er jo relevant for oss som jobber som terapeuter også:)

 • Markus Eidsaunet

  Det her har jeg sett fram til lenge! Eneste som er synd er at det fortsatt er lenge til oktober :)

 • David Storoy

  På engelsk(Kindle)? Eller bare på norsk?

 • Den vil kunne lastes ned fra humanistforlag.no som .epub-fil, eller kjøpes direkte i iTunes/iBooks. Hvis man kjøper/laster ned .epub-fil rett fra forlaget så kan det gjøres om til Kindle sitt format og overføres til en Kindle. Du finner veiledninger for dette på nett.

 • henrik242

  Gratulerer! Veldig kult at du kom i mål, og jeg gleder meg til å lese resultatet :)

  Får jeg kjøpt den på ebok også, mon tro?

 • N. Peter Ostbo

  Kan bli kjøpt inn til gaver til familie, og meg selv ja :-)

  NRK hadde jo en god TV-serie nylig (Folkeopplysningen, med Andreas Wahl)- får håpe den kommer i reprise når boka er ute!

 • N. Peter Ostbo

  Er «helbredet» det samme som «gjort udødelig»?

 • Arne

  Helbredet betyr fri for sykdom og dermed uten bruk av medisiner.

  Det er som sagt ingen medisiner som gjør at folk blir friske, de bare demper symptomer ifølge Sosial- og helsedepartementet undertegnet av Hans Petter Aarseth og fra LMI.

 • N. Peter Ostbo

  «Fri for sykdom» blir det omtrent det samme som «fri for symptomer», så lenge du tror at du er frisk ikke sant?

 • Arne

  Man kan ikke tro at man er frisk, det må en vite.

  Symptomer er menneskets varsel-lampe at noe er galt i kroppen.
  Å behandle symtomet er det samme som å skifte lyspære på dashbordet i en bil. Det er årsaken til symptomet som må behnadles – noe leger som regel ikke skjønner noe av. Alternative behandlere jobber ut fra å finne årsaken og starte derfra.

  Kreft er et symtom på at noe er galt. Det er galskap med cellegift og kirurgi.

  Skepsis eller tro bygger på kunnskap – eller mangel på.

 • N. Peter Ostbo

  Jeg tror på kunnskap som lar seg teste, som blir utfordret, som er etterprøvbar og altså reproduserbar. Den vitenskapelige metode har en ganske god «track record». Den er ikke perfekt, men det er noe av det beste vi har…. Så enkelt og så vanskelig.
  Kreft er en komplisert sykdom, dvs. mange mer eller mindre relaterte sykdommer(?). I en binge med råtne epler eller poteter er det lurt å kaste ut de råtne for å redde mest mulig av bingen. Galskap å tro at du kan kurere de råtne eplene/potetene. Er du ikke enig?

 • Jeg tror ikke det er verdt å bruke tid på Arne. Han er notorisk uredelig dom debattant. Kaster frem påstander som andre knuser ettertrykkelig med solid dokumentasjon, men så anerkjenner han aldri at han tok feil. Han fortsetter bare å gjenta de samme påstand om igjen og om igjen til folk er så lei at de ikke gidder motsi ham lengre. Så tror han at han vant debatten.

  Det er ikke så ofte jeg tillater meg å bli usaklig, men Arne har neppe intelligens nok til at man bør bruke tid på ham. Han beviser i hver eneste kommentar at han ikke forstår de mest basale prinsipper for vitenskap, medisin og i det hele tatt hvordan verden henger sammen.

  Jeg har ingen interesse av å ha slike uredelige debattanter som Arne i kommentarfeltet mitt. Det bare forsøpler bloggen og fører ikke til noen meningsfull diskusjon. Hvis Arne ikke snarest begynner å innrømme feil og forholde seg til fakta vil han bli blokkert fra min blogg.

  I en bokanmeldelse på Amazon av en bok om evolusjon skrev Scott D Weitzenhoffer:

  «Debating creationists on the topic of evolution is rather like trying to play chess with a pigeon — it knocks the pieces over, craps on the board, and flies back to its flock to claim victory.»

  Erstatt «creationists» med «Arne/konspirasjonsteoretikere/alternativtilhengere» og «evolution» med «vitenskap/medisin», så har du min opplevelse…

  For øvrig burde Arne lese denne og se om han kjenner seg igjen…

  http://twentyfirstfloormirror.wordpress.com/2013/02/22/how-to-post-on-science-forums-a-guide-for-quacks/

 • N. Peter Ostbo

  Takk for svar Gunnar, og vel- dessverre er det vel ikke så mange «debatter» som er slik de kunne vært…
  Bra du har denne bloggen, og viser til linker av typen over. Ironi er et fint «våpen» i denne sammenheng ;-)
  Mitt lille poeng er vel bare at mennesker (flest?) er spirituelle/subjektive vesener (som Arne?). Placebo-effekten er vel et slags bevis på at vår psyke vekselvirker med vårt fysiske. Spent på å lese mer om den…
  Å forstå den fysiske verden er vanskelig. Å komme ut av komfort-sonen der man bare aksepterer den enkleste/nærmeste historien koster krefter. Leser «Thinking, fast and slow» av Kahneman for tiden. «System 1 og system 2»- teorien gir en rimelig god forklaring på slikt, og f.eks. Carl Sagan kom med en rimelig god hypotese om hvordan de to systemer har utviklet seg i tråd med hvordan hjernen er skrudd sammen/utviklet i «Dragons of Eden».
  Jeg satser på å lese boka di på Kindle’en, selvsagt en lovlig kjøpt elektronisk versjon. Leser for lite norsk litteratur trykket på norsk skogs-papir.

 • arne

  Tusen takk ALLVITER Gunnar Tjomlid.
  Fordi det kommer fra Fri Presse er det bare tøv? Gratulerer med dagen!

 • Arne

  Healing benyttes over hele verden – og virker. Dette bekreftes fra de som får healing – det på tross av dine tåpelige referansegrupper. Placebo er tankekraft – og er avgjørende uansett behandling. Det viser forskning

  Hilsen Arne
  Også kalt drittsekk

 • Tor J Næss

  Hvilen forsking? Link er du snill

 • Arne

  S(v)aksynte Gunner har ingen interesse av å ha slike uredelige debattanter som meg i kommentarfeltet sitt. Det bare forsøpler bloggen og fører ikke til noen meningsfull diskusjon. Hvis jeg ikke snarest begynner å innrømme feil og forholde meg til hans fakta vil jeg bli blokkert fra denne bloggen.

  Det betyr at hvis jeg og andre er uenige med Gunnar T Tjomlid blir vi blokkert. Dette minner om kommunismen – eller Sharialoven.

  Meningsytring er altså ikke lov – eller hva?

  Hilsen Arne
  …. også kalt drittsekk

 • Ikke spill dum.

  Du vet at uenighet ert mer enn velkomment i dette kommentarfeltet. De fleste av de tusenvis av kommentarene her er fra folk som er uenige med meg i saker.

  Men et kommentarfelt er til for debatt, og en debatt forutsetter et minimum av ærlighet og redelighet. Det betyr at man lytter til motpart, man oppgir kilder/dokumentasjon for sine påstander, og man innrømmer feil når dette dokumenteres.

  Du gjør ingen av delene. Du kaster frempå grovt usanne og farlige påstander uten å vise til kilder eller dokumentasjon. Når noen da påpeker feilene i påstandene, eller plukker fra hverandre dokumentasjonen, så fortsetter du å spre de samme påstander som om ingen noensinne hadde motsagt deg. Du gjentar deg selv på autopilot uten noensinne å vise vilje til å høre på motpartens argumenter.

  Du har altså ingen interesse av debatt, du ønsker bare å spre ditt forkvaklede syn basert på paranoia, kunnskapsløshet og uærlighet. Det ønsker jeg ikke i dette kommentarfeltet. Men som vi ser så benytter du selv en slik advarsel til å spre flere løgner vedå vri på det jeg sier. Hvordan kan du leve med deg selv når alt du gjør er å spre usannheter og være konsekvent uspiselig i enhver diskusjon?

 • Christian Friberg

  Det er fantastisk – hernede i DK venter vi også i spænding!

 • Pingback: PPS: Bloggdask om el-overfølsomhet | SAKSYNT()

 • Ironistisk

  Hvorfor er det toppers?
  Jeg skal kjøpe den i papir så slipper jeg å bli syk av all e-strålingen.

 • Knallbra!
  Jeg må spøke som Rory Sutherland og si placebo-medisiner er fantastiske, de er svært billige å lage og funker ofte mer enn ingenting.

 • Pingback: Placebodefekten som e-bok | SAKSYNT()

 • Pingback: Placebodefekten kan nå forhåndsbestilles! | SAKSYNT()

 • Pingback: Global nedkjøling? Absolutt ikke! | SAKSYNT()

 • Pingback: PPS: Multi-bloggdasking gir overfylt skammekrok | SAKSYNT()