Aspartam-astroturfing?

Last updated on 21. august 2013

Takk for at du deler denne bloggposten!

Dette er litt weird:

21. juli

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 14 51

21. juli

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 15 47

22. juli

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 17 08

29. juli

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 17 55

29. juli

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 18 33

1. august

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 19 17

19. august

Skjermbilde 2013 08 19 kl 19 19 54

Dette er alle trackbacks til min bloggpost om aspartam som er tikket inn i løpet av sommeren.

Felles for alle bloggene er at de kun har én bloggpost, og den handler om aspartam. Alle er danske, og alle har ganske likelydende innhold, selv om tekstene er forskjellige. De viser også alle til stort sett de samme referanser, oppsatt på samme måte med tall- eller bokstav-henvisninger i rekkefølge, men ingen av dem lenker til hverandre eller anerkjenner eksistensen av de andre bloggpostene.

Alle bloggene har en «Om forfatteren» side som inneholder en fyldig beskrivelse av bloggens forfatter. Disse ser likevel ut til å være fiktive. På Amalies online verden kan vi innledningsvis lese:

Amalie Dina Trolle har tidligere været ansat på diverse danske ungdoms- og børnemagasiner. Hun har skrevet om alt fra teknologi til de nyeste trends indenfor hårdprodukter for teenagere. Med en bachelorgrad i Medievidenskab fra Århus Universitet og en overbygning i journalistik fra Odense, har hun altid været fascineret af at skrive. Hun arbejder nu som freelancer, og skriver også for et onlinemagasin.

Men et googlesøk på dette navnet gir null treff. Man skulle vel tro at en kvinne med så fyldig CV innen media ville kunne finnes igjen på nett?

Eller hva med Dittes verden:

Ditte Malene Hansen er uddannet diætist og skriver freelance for diverse danske fitness magasiner, samt artikler online. Hun er bosat i Greve Strand med sin mand, Kenneth, og deres to katte, Minnie og Micky.

Og Gittes skriverier:

Gitte Andrea Christensen er uddannet diætist og skriver freelance for diverse danske fitness magasiner, samt artikler online. Hun er bosat i Hørsholm med sin mand, Kristian, og deres to hunde, Bamse og Kylling.

Hverken Ditte eller Gitte eksisterer. Jeg tar en råsjans og tipper at også Minnie, Micky, Bamse og Kylling er oppdiktede.

Så hva er greia? Hvorfor driver noen og oppretter mange blogger med fiktive forfattere som alle kun skriver om aspartam? Er det «Big Aspartam» som bedriver astroturfing eller forsøk på å manipulere Google Pagerank for aspartam-positive artikler? Er det et skoleprosjekt eller oppgave på journalistutdanning? Men hvorfor er da bloggpostene spredt utover i tid og alle så like? Jeg finner ingen kontaktinformasjon til bloggenes opphavspersoner, så jeg kan ikke spørre direkte.

Noen idé?


Se også oppfølgeren: Falsk grasrotaktivisme rundt aspartam?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!