Screenshot 2013 10 26 15 53 05

For en ukes tid siden hadde jeg min datter på besøk, og vi satt og tegnet sammen. Hun ville at jeg skulle tegne ulike dyr for henne slik at hun kunne fargelegge dem. Dermed googlet vi «How to draw a…» og satte inn ulike dyrenavn. Der fant vi som regel fine steg-for-steg instruksjoner for å tegne dyrene. Et av dyrene jeg tegnet for henne var en giraff – som jeg også endte opp med å fargelegge selv fordi Maya var opptatt med å spise blåbær på det tidspunktet.

1383519 10151923761860861 1078290630 nJeg var såpass fornøyd med tegningen at jeg for moro skyld satte det som profilbilde på Facebook forrige helg.

I går kveld var jeg på halloweenfest hos en venninne, og utpå natten så jeg plutselig at mange hadde giraff som profilbilde. Jeg googlet dette og så at det var en greie.

Greit nok. I dette tilfellet må jeg vel kunne kalle meg en giraffhipster ettersom jeg hadde giraff i profilbildet før det ble kult å ha giraff i profilbildet. Fnis.

Men så dukker altså en bloggpost hos bloggeren Rene Kleveland opp som hevder følgende:

Jeg har endret mitt profilbilde til en giraff. Jeg prøvde å svare på en gåte,men svarte feil. Får du riktig får du beholde ditt. Får du galt,må du bytte til giraff for de neste 3 dagene.

[…]

Problemet er bare en ting. Før denne meldingen begynte og florere på Facebook er det lagt inn hack i google sitt bilderegister når du søker på giraff / giraffe. Det er hackere som står bak som samler inn diverse informasjon. Når du går på google og søker etter giraff / giraffe og laster det opp til din Facebook, så får de som står bak denne hacken all info om din brukerprofil. Dette pga av de har lagt inn en «kode» i bilderegisteret til google når du søker på giraff / giraffe.

Som om ikke dette var idiotisk nok i prinsippet, så blir det ekstra ille når man ser på bloggen informasjonen kommer fra. De siste innleggene fra denne Rene Kleveland er blant annet:

 • MAIL FRA TV2 – NÅR SKAL JEG TA OVER NORGE – NORSKE TALENTER
 • ER BARNET DITT OVERVEKTIG? DU HAR DEG SELV Å TAKKE
 • 10 GRUNNER TIL AT DU BØR DRIKKE ALKOHOL
 • SLIK DANSER SOSSER, RAPPERE, DEPRESSIVE,OVERVEKTIGE OG KÅTE KVINNER PÅ BYEN (VIDEO)
 • ER DETTE DEG? HUN STØNNET SOM EN DIVA, MENS VI PUL*E TIL LÅTER AV JUSTIN BIEBER (VIDEO)

Er dette en mann du vil få dine IT og personvernstips fra? Jeg trodde ikke det, nei. Dette er åpenbart en tulleblogg som har til hensikt å skrive tullebloggposter som tiltrekker lesere. Og det har han absolutt klart i dette tilfellet!

Post hoc ergo propter hoc

Det er fascinerende å se kommentarfeltet hvor folk allerede hevder at de er blitt offer for dette giraffbildevirushacket. De skriver at de ikke lenger kommer seg inn på sin Hotmail-konto og tror det er fordi passordet er stjålet av «hackere» gjennom viruset i giraffbildet de lastet opp på Facebook.

Dette viser hvor lett det er å lure folk gjennom å utnytte de samme psykologiske triks og logiske tankefeil som man ser brukt av de som hevder å være klarsynte eller å kunne helbrede folk ved hjelp av krystaller. Hvis mange nok deltar i leken, vil en del oppleve det som beskrives (den klarsynte «ser» noe om en person man kjenner / man blir bedre fra hodepinen / man blir stengt ute fra Hotmail), og tro at dette bekrefter påstanden. Folk glemmer eller skriver feil passord på sin Hotmailkonto hele tiden, og opplever da å ikke få logget inn eller at kontoen sperres. Men når dette skjer etter at de som tusenvis av andre har endret sitt profilbilde til en giraff, så får Rene bekreftende historier i kommentarfeltet som tilsynetalende verifiserer hans påstand.

Akkurat som healer Svein-Magne Pedersen vil oppleve at noen blir bedre av sine ryggsmerter dagen etter at 700 000 nordmenn har lagt sin hånd på TV-skjermen i det han ber for dem. Eller på samme måte som Uri Geller fikk folks døde urverk til å starte igjen etter at 5 millioner mennesker så ham på TV. Loven om store tall gjør at dette er statistisk forventet, og kombinert med noen logiske tankefeil hvor vi ser årsakssammenhenger som ikke er der, så har vi plutselig mirakelhistoriene på plass. Deretter kan svindlerne håve inn penger og berømmelse.

Fiktive kilder

Bloggeren siterer en engelsk advarsel som lyder slik:

A virus that exploits the recently discovered JPEG vulnerability has been discovered spreading over google’s giraffe pictures.

«It’s been done in the past, but with HTML code instead of the JPEG,» said James Thompson, chief technical officer for SANS’ Internet Storm Center, the organization’s online-security research unit. «It is a virus, but it didn’t spread very far. We’ve only had two reports of it.»

The Facebook message goes like this: «I just changed my profile picture to a giraffe, but my answer was wrong» When you do it, Facebook automatically gives the hackers your user mail and password, malicious code embedded in the JPEG image gives the hackers everything they need, James said.

The code also installs a back door that can give hackers remote control over the infected computer. Antivirus expert Fred Hypponen of F-Secure warned on Wednesday that the JPEG exploit can also damage your Iphone if you charge it with your computer. By default, antivirus software only scans for .exe files. And even if users change the settings on antivirus software, the JPEG file name extensions can be manipulated to avoid detection.

Microsoft and google are working on it now, oct 25. We recommend Facebook users: DO NOT change your profile picture to giraffes.

Et googlesøk på noe av den engelske teksten bloggeren hevder er opphavet til advarselen gir null treff. Jeg får også null treff på «James Thompson» sammen med «SANS Internet Storm Center», noe som tyder på at navnet også er fiktivt. Ikke så overraskende. I tillegg får jeg null treff på «Fred Hypponen» sammen med «F-Secure». Også et fiktivt navn. Chief Research Officer i F-Secure heter derimot Miko Hyppönen. Chief Research Officer hos antivirusselskapet AVG heter for øvrig Roger Thompson og dukker opp som søketreff på «SANS Internet Storm Center». Snedig.

Fiktive sikkerhetshull

På toppen av det hele er selve sikkerhetshullet som beskrives ren idioti. Ja, det er mulig å gjemme ondsinnet kode inne i bilder, men da måtte i så fall problemet vært at alle brukte samme bildefil, ikke at man finner et tilfeldig bilde av en giraff. Og selv om slik ondsinnet kode var gjemt i en spesifikk bildefil, så ville den ikke endre Facebook slik at den viser ditt brukernavn og passord. Enda mindre ville den kunne hoppe over på din iPhone når du lader den med USB-kabel, blant annet fordi man ikke kan overføre filer på denne måten med en iPhone. Og nei, et antivirusprogram scanner ikke som default bare etter .exe-filer. Hvertfall ikke de siste 20 år.

Rene Kleveland beskriver for øvrig også noe mer enn bare det han gjengir i den engelske teksten. Han hevder det finnes en feil i Google sin søkemotor som gjør at når man søker etter «giraff/giraffe» så trigges en kode hos Google som legger viruset inn i bildet du laster ned – eller noe sånt. Fullstendig absurd. Det vil si, det er selvsagt teknisk mulig om alt lå til rette for dette, men i praksis er denne sikkerhetsproblematikken bare vås.

Empiri, folkens. Empiri.

Det mest tåpelige er at han skriver at viruset avslører ditt brukernavn og passord på Facebook. Han viser også et screenshot som skal demonstrere dette. Men det skal vel ikke mere til enn å ta en kikk på alle dine Facebookvenner med giraff som profilbilde, så ser du at denne login-informasjonen ikke er synlig. Bare ved å sjekke selv, kunne man altså sett at dette er tull.

I tillegg kommer de «små detaljene» med at det er en fiktiv tekst med fiktive navn som skildrer fiktive sikkerhetshull hos både Google og Facebook som denne tullebloggeren Rene Kleveland altså kan dele med verden før teknikere hos Google og Facebook raskt og enkelt har lappet sikkerhetshullet. Seems legit, som man sier på godt norsk.

Jaja, det var dagens lørdagsfrust som måtte blåses ut. Skjerpings folkens. Sånt skremselsvås som dette skal man ikke dele videre når det så åpenbart er en spøk! Og kudos til Rene som har klart å lure så mange!

Men én fin ting oppnår Rene. Vi blir kvitt mange av giraffbildene. Kanskje han bidrar til at jeg igjen kan ha giraffprofilbildet mitt i fred.

 • Takk for at du gidder. Jeg hadde nok bare ristet på hodet og sukket mens verdens gjennomsnittsintelligens tok nok et skudd for baugen.

 • rogersenen

  Noe av teksten som er tilegnet en Thompson fra ISC er faktisk uttalt av Johannes Ullrich i 2004.Gjelder en gammel jpeg-svakhet. Tydelig at dette er et oppkok av ting kopier fra nettet hvor han har byttet ut navnene med fiktive navn. Håpløst.

 • KjellAnders

  Tull som vanlig ifra Tjomlid, jeg spilte leken og nå har en idiot tatt over alle kontoene mine og poster bare tøys.

 • Ove Kristian Furelid

  Du har en søt giraff da. Og det kan ingen ta fra deg.

 • Fredrik Weisethaunet

  Ser noen har tatt over disqus-kontoen din iallefall ;)

 • Sol

  Takk, så slipper jeg å forklare for gamlingene hvorfor dette er vas. Bare å sende link ;)

 • Kvitulv

  Du er min favoritt blogger.

 • pysj

  Jeg fant ut det samme. Skrev også en kommentar på hans blogg, men de ble selvsagt ikke godkjent. Har nå rapportert hans Facebook-konto. Anbefaler alle til å gjøre det samme.

 • B

  Takk for dette. Den har blitt delt over 6000 ganger allerede. Bare fjas. Jeg kunne til og med lage hotmail-kontoen som er «hacket» på bildet hans. Han godkjente ingen av innleggene mine hvor jeg spurte om de bullshit-kildene hans. Rapportert til blogg.no osv..

 • KjellAnders

  «03:00, det ringer på døren og du våkner.
  Uventede gjester og det er foreldrene dine, de er der for frokost.
  Du har jordbærsyltetøy, honning, vin, brød og ost.
  Hva er det første du åpner?»

  Gitt at du VET at det er foreldrene dine, og gitt at du VET at klokka er 03:00, og gitt at du VET at de er der for frokost, så må vi anta at disse nattlige besøkene har foregått over lang nok tid til at det har festet seg et visst mønster.

  Da åpner du kjeften først. For å banne.

 • Keysi

  Tusen takk, Tjomlid!! Gjorde det samme som Sol, men kommentaren min på bloggen ble selvfølgelig ikke godkjent.
  Igjen, takk for at noen gidder.

 • Pingback: Giraffen er ufarlig! | Teknologia()

 • JD

  Jeg tenkte at det var fiktive personer som forteller om at de har mistet passord etc. i kommentarfeltet.

 • Marie

  En venn av meg linket bloggen til Rene på fb siden sin. Lo godt når jeg leste den. Fant ene siden han har hentet et sitat fra, han bare bytta ut navne på den som siterte og saken er forøvrig fra 2004 :P
  Link til siden hvis noen vil lese saken:
  http://news.cnet.com/Image-virus-spreads-via-chat/2100-7349_3-5390463.html

 • Øystein Valle

  Ble fort ganske skeptisk, da jeg heller ikke fikk noe treff på navn eller hele/deler av teksten.
  D.v.s jeg fikk ET treff, og det var den idiotiske bloggen til Rene Kleveland!

 • f0dras

  snodig når google gir beskjed om at det er virus da…

 • Karianne Bakken

  jeg ble i grunn litt overbevist da jeg fikk pupper midt i fleisen

 • FrankOttoOlsen

  Hahahahaha! Vet du hva, den hadde jeg akseptert! :D

 • Du glemte å tiltale en annen banal newbiefeil i teksten hans..
  Påstand: «alle kan se ditt Facebook passord om du bruker den nyeste nettleseren..»
  Ehm.. Hvilken nettleser? Det vil han konsekvent ikke si annet enn den nyeste.. ;)

 • FrankOttoOlsen

  Kan bekrefte samme historie. Prøvde å komme med en kortere versjon av Tjomlidsaken, før jeg fikk lest den. Selvfølgelig ikke publisert…

 • Når google gir hvem beskjed om at hva er virus?

 • Martin

  Vel, dersom man skal gjøre noen grove antakelser ut fra intelligensen fyren gir uttrykk for å ha, er han vel bare klar over en nettleser. Internet Explorer.

  (Disclaimer: Fyren kan sikkert være rasende glup og bare bruke denne ubrukelige internettpersonaen for å få blogghits, men jeg syns nå det er mye morsommere å gå ut fra at han er steike idiot)

 • PABben

  Her er forøvrig kilder som bekrefter dette innlegget
  http://www.pabben.net/?p=365

 • Børre Tafsemester Bjerkland

  Spør hva Tjomlid mener om barnesex

 • Siv

  Endelig! Det finnes en mengde rare folk som tror på alt mulig rart, men denne tok vel egentlig kaka.. Å tro at man blir hacket bare fordi man lastet ned et bilde… Da vil jeg tro vi alle er hacket gjennom alle tider om det var sant, og google ville jo aldri ha tillatt det.. :-)

 • KjellAnders

  Antagelig noe annet enn hva en person som kaller seg «Tafsemester», mener. Vil jeg tro.

 • 5string

  Ser ut som parasitter hatt tatt over hjernen til denne Kleveland fyren, som poster under andre navn her inne og andre steder…
  Noen burde anmelde den fyren!!

 • 5string

  Ha ha, genialt svar

 • Nettsurfern

  Vel, du åpner vel øynene først, når du våkner! ;-)

 • stine

  Min tante skiftet til et giraff bilde og 2 timer senere var profilbildet en annen giraff og på tidslinjen hennes sto det : horny giraff! Ho kom ikke inn igjen på sin facebook.

 • Ole

  Akkurat idet jeg hadde gitt opp håpet på alle bloggere samt blogglesere, googlet jeg kildene til Rene og fant bloggen din.

  Bra skrevet, gleder meg til å lese mer :)

 • it

  D går an, å so lenge det er 0,01 prosent sjans for dette er virkelig eller ikke so er d vel ikke nødvendi å oppfordre folk til å fortsette vel ? Idiotisk, å denne farsotten he uansett et formål om å samle info

 • Tina Johanne

  Følte litt att siden var ganske shady i seg selv, og selve innholdet i blogg posten ga fint lite mening. Som nevnt over, folka som har lagd den koden må være ganske flinke for få det til, det tar ikke bare noen timer å finne noe sånt ut, liksom.

  Folk er gaaanske lettlurte, enten det eller så overanalyserer jeg ting.. haaa

 • Pingback: Har du skiftet profilbilde til en Sjiraff og leser rykter om virus? Ingen grunn til panikk. | I am Olsen()

 • Hilde Espedal

  Men du… Du hjelper jo litt til med treff på mister Kleveland sin blogg når du legger et stort bilde med link i artikkelen din..? ;-)

 • rogersenen

  Nei det går ikke ann. Det er ingen prosent sjanse for at dette stemmer. Samle info? Hva mener du? Hvem samler info? Det er ingen som får info dersom folk bytter profilbilde til en sjiraff..

 • Bjørn Ove Finseth

  Hans motiv er at flest mulig skal komme inn på hans blogg. Antakelig for at han skal tjene mest mulig penger på reklamen på bloggen sin. Jo flere som besøker bloggen hans, jo mer tjener han. Han må i alle fall krediteres for ikke kreativitet, men gjenbruk av en gammel teknikk, å sette ut en ytterliggående påstand og folk går på den og sprer den rundt på sosiale medier.

 • Andreas

  Epic Troll

 • Lisa

  Hvis dere går inn på alle giraffbilder og ser på bildekoden, som er det samme som bildenavnet, så er det AKKURAT samme kode på alle bildene.

 • Smart Fyr

  «Jeg tuller aldri» Neida, 10 grunner til å drikke alkahol er ikke tull.

 • KidOki

  Fin girafftegning! :)

 • Øyvind Nico.

  Jævla idiot, som sprer frykt. Han burde vært utestengt fra alle former for forum og nettsteder.

 • Doland

  Når det kommer til internett og data er mange alt for lettlurte ja. Nettvettet er ikke særlig høyt hos den gjennomsnittlige personen :)

 • Heltuuuuutrooolig

  «..Svein-Magne Pedersen … 400 000 nordmenn…»

  Hæ???? Er du spik spenna gæern????

 • Heltuuuuutrooolig

  En trenger ikke spørre, han fordømmer det, det står klart og tydelig på denne bloggen.
  Noe du ville vist om du hadde vært ute etter noe annet enn å spre ondsinnet hat..

 • Espen

  Bra oppsummert – må hjelpe noen venner på facebook som var bekymret over dette og informerte de om nøyaktig det samme som du nevner over her. Men som jeg også skrev der: Irritér mange nok «nerder» og «he will never know what hit him»….

 • Hva reagerer du på her? Jeg skal innrømme at tallet ikke er sjekket, men jeg vil tippe «Lønning direkte» hadde noen hundre tusen seere på nittitallet.

 • Guest

  Chief Technical Officer er Johannes Ullrich. Chief Research Officer er en helt annen stilling, så det må du gjerne rette opp i :)

 • Mailo

  «said James Thompson, chief technical officer for SANS’ Internet Storm Center».. Dette er feil, og du referer til feil person, Chief Technical Officer i Internet Storm Center heter Johannes Ullrich.

 • her rett

  Ei heller råd eller it tips fra en som deg er heller velkommen… Tar sterk avstand fra deg og det du står… Du er creepy

 • Heltuuuuutrooolig

  Ok, nå har jeg kommet meg etter forbauselsen. Jeg mener nok at et seer/tilhenger tall på 400.000 for Svein Magnes sprell er drøyt.. Det ville forundre meg stort om det er over 4000.

 • Hvem sikter du til?

 • Du ser at dette er et sitat fra Rene-bloggen, som jeg nettopp påpeker er feil…?

 • Jeg tror du misforstår. Jeg sikter til da han ba for seerne via bl.a. «Lønning direkte», et program som visstnok hadde seertall helt opp til 700 000.

  http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8nning_direkte

 • Heltuuuuutrooolig

  Det ante meg, se editen min over.. :-)

  Da så, begynte å lure på om du hadde gått i hundene ;-)

 • Eirik Myge

  Alle
  som har søkt på giraff på google kan sjekke mobilregningen sin neste
  måned, et virus gjør at mobilen din ringer til spåtelefoner i India uten
  at du ser den ringer, og koster opp til 2000,- pr oppringing. En venn
  av meg har opplevd dette, etter at hackere har lagret passordet hans på
  en melkekartong han kjøpte på Rema rett før han ble lurt. Det er
  skikkelig farlig, en i klassen jeg gikk i på 90-tallet fikk
  parkeringsbot for åtte år siden, og han har nettopp søkt på giraff. Tanta di er heldig, en annen jeg kjenner, som er tanta til en nabo jeg hadde for mange år siden, ble over 80 år, og kan ikke lenger spise biff.

 • trigerogtiger

  Jeg spurte ham i en kommentar på det aller første innlegget han la ut på fb med dette røret, om han kunne gi meg en link til en seriøs nettside som omtalte dette hacker-angrepet. Som ventet fikk jeg ikke noe svar av ham (jeg hadde jo allerede googlet det, siden det kom fra akkurat denne useriøse typen), men en blokkering fikk jeg gitt! hehe. Flaut at noen kan være så desperate etter treff på bloggen sin..

 • Mailo

  om ikke dette er Rene så vet ikke jeg.. :p

 • Mailo

  Jaja, men du referer til F-secure og ett navn der. Det jeg mente var at du kan kanskje legge inn navnet til Johannes Ullrich ettersom Rene påstår at fyren som jobber i SANS’ Internet Storm Center som Chief Technical Officer er en bokser.. Bare for å styrke saken din liksom :)

 • Therese

  Godt å ha noen å hakke på. Idiot..

 • 5string

  Hakke på?
  Hva snakker du om?

 • PhoneLeaks.Net
 • Øyvind W.

  Puppene innsmurt i såpe og overskriften med store bokstaver overbeviste meg om at bloggen hans var seriøst.

 • Øyvind W.

  Jeg og skrev kommentar, og da den ikke kom gjennom ble jeg i hvert fall sikker på at han bare var ute etter treff.

  Troll + publikum med total mangel på kildekritikk = frustrasjon

 • Stine Kleivane Reitan

  SJIRAFF!! Det heter sjiraff uten G! :-P

 • Heltuuuuutrooolig
 • Nettsurfern

  Min kommentar ble heller ikke lagt ut, ganske så typisk. Jeg skjønte selvsagt at dette var oppspinn før jeg la merke til at kommentaren ikke ble publisert, men det bekrefter jo bare idiotiet til fyren!

 • Jeg har hatt denne debatten på Twitter og Facebook i dag, hehe. Det heter nok sjiraff, men i dette tilfellet nekter jeg å innrette meg! :-P #oldschool

 • Heltuuuuutrooolig

  Støtter deg opp og ned. Begge deler er lov ;-)

 • Mailo

  facebooken hans er det nok ikke poeng i å rapportere, men rapporter gjerne bloggen hans, til: https://www.facebook.com/pages/bloggno/354650355191

 • Eilert Vindal

  Herregud. Meir useriøs mann skal du leite lenge etter. Først så poster han ein blogg om at disse bildene gir deg virus, så når han får nok krittikker mot seg i kommentator feltet så sletter han det han finner. For så å redigere bloggen sin til at det ikkje er grunn til fare.
  Rekner med denn kommentaren blir fjernet innen kort tid, siden eg avslører måten hans å tjene penger på.
  Men oppfordrer alle som leser denne posten til å rapportere bloggen til nettavisen, så han vertfall ikkje får promotere sine pengegriske motiver der meir (ja han er kun ute etter sponsorkroner)

 • Ann Elin

  Jeg daua omtrent da jeg så innlegget – men klarer faktisk å la meg irritere en liten smule over at halve vennelista faktisk sprer tullet så jeg må se det i feeden min… Ble selvfølgelig tema for mitt eget blogginnlegg i dag også, på generell «spre-på-face»-basis :D
  http://ideatroll.blogg.no

 • Mailo

  Dette var min første kommentar, men jeg omformulerte meg feil, så jeg slettet den, men allikevel står den her? Om ikke noen andre kopierte det da..

 • ZweiNor

  Nei, hvorfor skal man ta IT tips fra en som jobber med IT og webdesign?

 • Jorene

  Seriøst, sitter du på fest og sjekker facebook? Noe så urtrist.

  Setter pris på innlegget, altså. Kjedestatuser på facebook er det teiteste jeg vet om, og det er er ellers mange utfordrede mennesker der ute.

 • jayjarn

  Hold kjeft, drittunge. Kom tilbake når du er over 12 år gammel.

 • Zaheer_Rana

  Google henviser til sider, både seriøse og useriøse. Den gir ingen beskjed. Det er en søkemotor.

 • JoFa1960

  Norge med liten «n» sier vel også noe! :-)

 • FlaxeLaxen

  Oioioi, prøver å forsvaret idolet sitt når løgnen hans blir fullstendig avkledd? Sier forøvrig endel om deg.

 • joppe123

  det er da godt mulig og legge inn et virus i et bilde

 • Fortsatt Tigermamma

  Jeg skiftet tilbake jeg, det er ikke såååå viktig for meg å være en sjiraff :) hehehe

 • Fortsatt Tigermamma

  Så du mener at man er uintelligent fordi man ikke er datanerd? Okaaaaay….

 • maritaaxx

  Jeg blir så frustret på den bloggeren. Useriøs og umoden.
  Jeg vant en gang noe på bloggen hans. Men har aldri mottatt det. D er for ca 2år siden! !!

 • LingX

  Det er som enda mer fantastisk er hvor mange giraffer som er på facebook nå!

 • Børre

  Siden du tolker hans tekst slik, tolker jeg deg slik ..|..

 • Mailo

  Samma her!

 • Heltuuuuutrooolig

  Så gøyalt av deg å skifte nick da :-)

 • André Solvang

  slutt for faen å gi den fyren besøk

 • Valsin

  Trenger ikke være datanerd for å bruke hodet bare litte grann.

 • Erlend Simonsen

  Sjenniale hackere som må fysisk titte på et innlegg laget av personen som har postet et bilde av en sjiraff for å finne brukernavn og passord. Hvorfor ikke bare sende data’ne til en server et sted? Mye lettere.

 • DisqusSuitLarry

  mye bedre enn hva jeg skrev . «Pedofil blogger prøver å lure folk » osv osv

 • Fortsatt Tigermamma

  Jeg tolket det som at man er dum fordi man tror at man kan få virus på denne måten, mulig jeg misforstod.

 • Andreas Sunde

  Hva står Tjomlid for som du mener gjør ham creepy?

 • Fortsatt Tigermamma

  Hahahahahaha, det er det morsomste jeg har lest i hele dag!!!

 • FollowTheWhiteRabbit

  En ting er at en oppmerksomhetssyk Bergenser-broiler gidder å bruke så mye tid på å lure folk, men jeg blir så frustrert av at det er så få kritiske mennesker som kan tenke selv. Ta i mot IT-tips fra en som forhøyer seg selv og skriver om pupper, solarium og Paradise Hotel…? Tror også at Micosoft har bedre ting for seg enn å søke opp sjiraff-bilder på internett. Men verden vil bedras…. *sukk*

 • SkyTech4

  110 1000 110 0001 110 1000

 • beatesola

  Da denne bloggen begynte å dukke opp på FB så prøvde jeg fortvilet å forklare mine venner at dette bare var tull. De færreste av de som postet link til Klevelands blogg trodde på meg. Det betyr i klartekst at de heller valgte å tro på en shady blogg enn på meg, som faktisk er en RL-venn av dem. «Det står jo på internett at det er sånn»-fenomenet gir mer sannhet enn hva en venn sier.
  Skremmende.

 • kristina Løken

  menn syns sån bare er dig :P

 • Henrik Zar Nonaas

  Give this guy a medal ^

 • Henrik Zar Nonaas

  Kan jo strengt talt ikke gjøre noe med saken. Han har bare fått en mengde personer med lite nettvett til å skifte passordene sine. Hele saken er igrunn litt komisk for oss som så rett igjennom dette tullet med én gang ;)

 • Henrik Zar Nonaas

  Du må tenke før du skriver.

 • 5string

  Tja, siden motivet er økonomisk, så er det grunnlag for å ta denne gjøken.

 • jaudagauda

  synes alt av sånn «lik dette for å..» og lignende er tåpelig… Menne.. jaja.. Noen som har lite og finne på :p

 • Funkfish

  Helt ærlig, uansett hvor informasjon kommer fra uavhengig kilder på nett eller via personer er da det virkelig normalt å stille seg kritisk til kilden!!!

 • Karianne Bakken

  ja, ikke sant? :D

 • Fortsatt Tigermamma

  Det å være datakyndig har ingenting med å være kritisk til kilden å gjøre.

 • Aaalright_then

  Det er bevisst lagt inn tøysefeil i den teksten, rett og slett for å se hvor godtroende folk er på nett. Det hender at blogger ligger på forsiden i ulike nettmedier, og da er det lett for «mann i gata» å ikke være like kritisk til kildene.

  Rene Kleveland sitt blogginnlegg, folks reaksjoner samt Tjomlids oppklaring er egentlig svært nyttig «empiri» for å illustrere hvor lite kunnskap folk flest har om kommunikasjon og data i en tid hvor dette preger hverdagen 100%.

  Hvis du ble lurt så ta det til deg og reflekter over hva du bør lære deg i de verktøyene du daglig benytter deg av.

 • .DEG ELLER .DUST

  Hold kjeft din tro giraffhipstr77
  Ingenting v din påståtte normale tilværelse har overhode noe å gjøre m hode eller over påstått normalitet å gjøre, men det er sikkert het ok både for meg og dg<<<<<<<<!
  Lev Giraff, det er nok godt for .deg

 • Generisk Navn

  Aaaah, takk skal du ha. Jeg har irritert meg grønn over den bloggen der. Det beste med innlegget hans er at han kun godkjenner kommentarer som enten priser han for at han informerte om den «hacken», eller personer som opplever det samme. Har forsøkt å legge ut kommentarer som gir rasjonell info om at dette ikke er mulig og kun vås, men disse blir jo selvsagt aldri godkjent.

 • Generisk Navn

  En kommentar han har lagt ut forteller en annen bruker om hvordan man oppdaterer den «nyeste nettleseren». Jo det gjør man ved å gå inn i windows update og trykke update.

 • Martin

  …au. Au.

 • Camilla Stenersen

  Enda mer irriterende vil vel jeg si

 • Anne

  Nettopp, «Tigermamma»! Det er jo akkurat det de sier. Det går an å være kildekritisk, selv om man ikke kan noe om data. Get it?

 • Funkfish

  Hvordan kan du påstå noe slikt? Å være kritisk til kilden er jo noe man skal være uansett om man leser en papiravis eller en tekst på nettet…. Noe annet er direkte latskap… Har særdeles ingenting med tekniske ferdigheter å gjøre.

 • Del_Martin

  Som veldig mye av det Tjomlid skriver om ellers, så handler det om å se ann kilden og være litt kritisk til hva man leser. Det er ikke automatisk sant bare fordi det står på internett.

 • Nickie0

  Nei, det er det IKKE.

 • Nickie0

  Bedre å være tiger ;)

 • Jonny Eriksen

  Nei, ikke ødelegg moroa nå Tjomlid. Jeg sitter her og koser meg med å først se alle mine venner som får giraffbilder, og deretter at de publiserer advarselen. Nå ødela du masterstudiet mitt i nettvett… ;)

 • Maritha Andersen

  men, men… du gjør jo egentlig det samme som han du skriver om, jo! skaffer lesere! vet ikke hvem jeg skal tro på av dere, jeg… antagelig best å glemme både deg, han og sjiraffen, lol :)

 • Magnus Eide Sandstad

  Du må lese deg opp på hva virus egentlig betyr.

 • Torbjørn Sørli

  Om du tar utgangspunkt i å ikke tro på noen av dem, så har du kommet et langt stykke på vei.
  For så å finne ut om noen av dem har rett, så kan du gjøre som Tjomlid her skriver, søke på de navn og firmaer som er oppgitt for å finne ut om de i det hele tatt finnes, og om de har kommet med noen som helst uttalelse rundt temaet.
  Om du ikke finner noe relevant så ender du opp med samme konklusjon som Tjomlid.

 • Fortsatt Tigermamma

  Hadde jeg hatt interesse for det, hadde jeg sikkert gjort det.

 • yoki

  4465 7420 6572 206C 6974 7420 666F 7220 7479 6465 6C69 6720 6174 2064 7520 6861 7220 6E6F 6520 7065 7273 6F6E 6C69 6720 696D 6F74 2061 6C74 6572 6E61 7469 7620 6265 6861 6E64 6C69 6E67 2E00

 • Ine

  Måtte prøve for å se om denne ble godkjent… Det ble den, trodde egentlig den var litt for obvious, men tydeligvis ikke.
  Noen som tok den?

 • Ane Hagen

  Ingen kan ta han for å ikke være god på #some markedsføring. Han er på en måte, smart, selv om han virker ekstremt dum.

 • TheLugal

  Kjære Tjomlid; jeg kommer til å bli en lat mann, på grunn av deg. Det er lettere å bare henvise til bloggen din, enn å forklare selv.

 • Selvfølgelig.. Problemet er koblingen mellom et vilkårlig virusbilde og spredningen gjennom et metasøk og evt kopiering gjennom Gui på tlf.
  Det blir litt som HIV.. Du får ikke HIV fordi du googler bilder av Freddy Mercury.

 • Nikolai Protoss Jensen

  hahha! genialt! Sir! You decerve a cookie :D

 • kimma2009

  Ja Tigermamma, man er faktisk regelrett dum hvis man trodde det. Trenger ikke være datanerd for å være kritisk til kilder.

 • Det samme gjelder jo andre veien. En gåte som gjør at flere tusen går berserk på facebook og bytter profilbilder! Selv vet jeg at denne Rene Kleveland ikke er den mest seriøse kilden, likevel så tenkte jeg før jeg leste hans bloggpost at noe merkelig var det med denne «giraff bølgen». Om det var virus, eller noe annet visste jeg ikke, men noe rart var det syns jeg og det viser likevel hvor lett det er å påvirke mennesker til å gjøre noe, helt uten grunn.

  Det er jo ikke utenkelig at det faktisk er et virus, da det er mye rare virus ute og går. At hans påstander kanskje virker merkelige, kan jeg si meg enig i. Men da vil jeg heller være litt forsiktig å la vær å putte denne giraffen som profilbildet, fremfor å putte det der uten grunn, og kanskje bli utsatt for hacking! Men nå ser jeg jo ut i fra din post at det kanskje ikke stemmer det Kleveland sier. Men jeg syns jo at denne gåten, etterfulgt av giraffbilder for feil svar, er en større grunn til å påstå at folk er lettlurte, fremfor en bloggpost om en oppriktig påstand som faktisk kan være sann.

 • jodlejens

  Sjiraff!

 • kokksokkerogsko

  Folks generelle intelligensnivå og naivitet har for lengst sluttet å overraske meg.

  Det tristeste er vel egentlig at folk gidder å la seg rive med og delta i slike «kampanjer» på FB i det hele tatt.

 • Maritha Andersen
 • La Revolucion

  Du trenger ikke å være nerd for skjønne såppas… rister på hodet…

 • Ole-André Johansen

  Det er forskjell på saueflokkmentalitet (alle gjør gåten og bytter bilde sitt til en sjiraff, så jeg gjør det også for å ikke være utenfor), og lettlurthet (en rosablogger skriver om et virus som ingen andre kilder nevner så det må nok være sant – jeg deler den til alle jeg kjenner).

  Det er for lite kildekritikk i skolen.

 • Fortsatt Tigermamma

  Det behøver man ikke å være for å klare å skrive ordet «såpass» riktig heller :)

 • André

  Vet kæm han e. Å ikke ta det så tungt det han har funnet på å lage til. ALT e kun for å få lesere på bloggen sin ;)

 • Jan Fenris Janssønn Bodin

  Vaklende argument, Tigermamma. Det er viden kjent at når man ikke lenger har noe å tilføre en diskusjon, så starter den smålige plukkingen på grammatikken. Du har allerede bevist at du er under par hva angår IQ, så bare hold deg borte fra debatten.

 • Fortsatt Tigermamma

  Jeg var egentlig veldig ferdig med hele giraff-greiene igår jeg, men nå skal jeg fortsette å kommentere. Kun for å irritere deg :)

 • Jan Fenris Janssønn Bodin

  Fint. Det er også omfanget av din evne til å bidra i debatten. Bare å gulpe opp svada uten relevans til emnet. Med andre ord – som forventet.

 • Fortsatt Tigermamma

  Og allikevel velger du å bruke av din dyrebare tid til å svare meg. Hvem er dummest?
  :)

 • Jan Fenris Janssønn Bodin

  Fortsatt deg. Hvem sa noe om at min tid er dyrebar? Overdreven smiling er for øvrig et tegn på at du kan være utviklingshemmet. Jf. http://en.wikipedia.org/wiki/Angelman_syndrome

 • Fortsatt Tigermamma

  Pleier du å gjøre narr av utviklingshemmede, mener du? Stor, tøff mann du

 • Jan Fenris Janssønn Bodin

  Det å gjøre narr er et tolkningsspørsmål, men om det var tilfellet så har du greid det helt på egenhånd. Dine (fortsatte) vaklende argumenter er til underholdning for de som måtte lese.

  Kan man forresten tolke innlegget ditt som en bekreftelse på at du lider av AS?

 • Fortsatt Tigermamma

  Kjeder du deg? :)

 • Ikkebarebare

  Hmm. Ble litt fascinert av hvor heslig du faktisk ble mot et annet menneske. Og det i en egentlig ganske uviktig debatt. Ganske trist…

 • turbolego

  Jeg ble blocka i 12 timer av facebook fordi jeg kommenterte følgende da en kompis posta link til blogposten til Rene Kleveland:

  «Lukter bullshit.

  “Her kan du lese på engelsk hvordan de gjør det (kopiert)..

  A virus that exploits the recently discovered JPEG vulnerability has been discovered spreading over google’s giraffe pictures.”

  Google søk på den teksten gir bare bloggen hans…

  Google på “James Thompson site:isc.sans.edu” gir 0 hits.»

  Basically sa jeg det samme som Gunnar skriver over her.

  Og fordi jeg gjorde det, fikk jeg 12 timers block av facebook… wtf.

  Bilder:
  http://i.imgur.com/3iiVXrb.png
  http://i.imgur.com/YhQgLtC.png
  http://i.imgur.com/xB8BJTs.png

  Lurer på om Rene Kleveland har betalt noen som jobber i facebook for å blocke personer som avslører løgnene hans? :P

 • Johnny-Michel Phoenix

  Møtte på mye av det samme. Var godt at det var en del som faktisk tok kontakt og spurte meg ut. Yay for kildekritiske venner :D

 • Jan Mayen

  Dessverre finnes det tullinger som sluker slike agn helt ukritisk.

 • Ma Mal

  Hei Tjomlid! Jeg er blant de som jobber med bl.a Nyhetsbloggen ( fortelldinhistorie2.blogg.no)

  Jeg er veldig så enig med deg! Det er bare noe patetisk linkbait det han Rene har funnet på, ufff!

 • Norsk i utlandet

  Vel, vet ikke hvordan du soeker jeg.. Men etter et soek finner jeg James Thompson, hos SANS, under » Certified Penetration Testers: GCIH» . Har ikke soekt mer etter teksten..Men du boer kanskje sjekke ting litt naermere.. Ja det er mye scamming der ute.. Og jeg vil si jeg ikke er spesielt naiv pa nett..Men siden flere av mine venner har blitt hacket etter dette syns jeg det er litt av ett sammentreff….

 • Norsk i utlandet

  PS. boer legge til at mine venner la ut en varsel melding om hacking foer denne bloggen la ut sin… Saa de visste ikke noe om den paa det tidspunktetm,,,

 • Elizabeth Darcy

  Jeg har ikke facebook, og dette har ikke noe med innlegget ditt å gjøre. Men kan ikke du ta for deg Åndenes Makt? Tom Strømnæss har skrevet en bok om sine opplevelser. Jeg blir så utrolig irritert over alt dette tullet, og skulle gjerne sett en edruelig gjennomgang av programmet/ene.
  Strømnæss er en mann eg har respekt for, så det er sagt. Jeg tror at han oppriktig tror på det de menneskene forteller han. Og der er jeg litt i sakens kjerne. Lyver disse menneskene? Og ikke minst, barna deres? Pynter de på sannheten? Overdriver?
  For uansett hva det er, er det ikke døde mennesker de ser eller hører. Det var en dame som så «Helt tydelig» en jente inne på baderommet sitt, samt at fjernkontrollen svevet i luften foran henne. Er dette sant, har jeg ingen forklaringer. Men det kan ikke være sant. Og hadde et menneske opplevd noe sånt (altså helt konkret se en ukjent jente på badet om natten, ikke skygger eller fottrinn) ville hun vært lammet av skrekk.
  Jeg har da selv opplevd at min sønns elektriske tog begynte å gå av seg selv uten batterier i. Ikke min villeste fantasi innbilte jeg meg at det var spøkerier. Jeg ringte en elektriker og fikk det godt forklart der.

 • Norsk i utlandet

  Hmm interessant at min kommentar her ble sletta.. ??? (og nei den var ikke grov, pervers eller annet, men en saklig kommentar til artikkelen ovenfor..)

 • Jeg synes denne xkcd-tegning oppsummerer fint hva denne bloggen dreier seg om. http://xkcd.com/808/

  Forøvrig kom vi frem til i lunchen at selve giraf-bilde farsotten burde defineres som en analogt datavirus! (Og det heter Giraff med G! Noe sjiff galt når man godkjente «sjiraff» som stavemåte…)

 • Din kommentar er da ikke slettet. Du kan se den her:

  http://tjomlid.com/2013/10/26/giraffbilder-gir-ikke-facebookvirus/#comment-1099204630

  Jeg driver ikke med slik meningssensur som Rene gjør ;-)

 • James Thompson er et ekstremt vanlig navn. Det du har funnet er en James Thompson som har mottatt sertifisering fra SANS. Det er ikke det samme som at deres CTO heter James Thompson.

  Og jo, du er nok temmelig naiv om du tror at et tilfeldig giraffbildet gjør at Facebookkontoen din hackes :-)

 • Caroline A Steffensen

  Herregud Synk litt lavere da !

 • ViltGryte

  Det sier jo ganske mye om hvor godtroende og ukritiske alt for mange mennesker er når de biter på absolutt hva som helst, selv når lurendreieren «virker ekstremt dum».

 • Lanjelin

  Takker for at du tok deg gidde med å skrive alt dette, jeg ble stort sett bare sittende å riste på hodet av hele saken. Forøvrig blir alt av koder, filer, samt exif data fjernet fra bilder når de lastes opp til Facebook. Jeg mistenker at de leser utseende på bildet, og gjenskaper det, når en laster opp bilder.

 • Linda Johansen

  Jeg sjekket faktisk fb, om passord var synlig for de som hadde endret profilbildet til en giraff. Ikke det at jeg trodde på det. (Haha) Bra innlegg forresten, interessant å lese!

 • Øyvind W.

  Alt han har skrevet om overgrep etc. er vel grunnen til at jeg ikke er fast leser mer…

 • eirik

  Oh no!

 • Hæ? Browser? Nettleser? Hva er det?

 • Du bør revurdere vennene dine..

 • Børre

  Lider du av mye utflod? :)

 • kennethgundersen

  Jeg rapporterte også til blogg .no – Fikk til svar at de ikke ville gjøre noe i saken. DET sier vel igrunnen litt om hvor seriør blogg .no også er….

 • Nexuscrawler

  Har fulgt bloggen din relativt fast siden jeg kom over teksten «Jeg er sint» etter terroren i Norge, og håper du fortsetter å være aktiv på dette mediet. Liker godt når du slår sjarlataner til jorden, som med Kleveland her. Men, nå skal Kleveland strengt tatt også ha litt honnør for å ha gått ut på bloggen sin og innrømmet falseriet. Han innrømmer at virusmeldingen er falsk, og at det er umulig. Bare nevner det siden jeg har sett du har oppdatert slik med andre tidligere og mener det bare er rettferdig.

 • Genialt dum

  Det er et lite hull med dette. Reklamen som vises på blogg.no er lagt inn av Blogg.no, og inntekten fra dette går til Blogg.no (som eies av TV2). Det er generelt ikke tillatt for bloggere å legge inn reklame på bloggene sine hos Blogg.no, men ved noen unntak (blogger med svært mye besøk) kan det inngås en avtale mellom blogger og Blogg.no hvor dette er tillatt. Så vidt jeg vet finnes det ingen slik avtale i dette tilfellet.

 • div

  Det du sier her er akkurat det jeg sa til moren min for noen uker siden (altså, at det er fullt mulig, men at sjansen er så nær null at jeg ikke kan formulere det.) Men jeg fant ikke ut at det var en faktisk tulleblogg før et par dager siden når noen på Facebook begynte å poste de dumme bloggartiklene hans.

 • Cuanto lo Siento

  Aner ikke hvordan jeg havnet her på en så gammel post,
  men jeg ville annta at man åpner øya først.