Antiperspiranter øker ikke risiko for brystkreft

Screenshot 2013 11 10 10 31 49

A MUST READ..!!!

This is a vital information – literally of life and death – Be sure to read it and send it to those who appreciate it.

[…]

The main cause of Breast Cancer is the use of anti-perspirant!

Denne advarselen har gått sine runder på Facebook mange ganger, så det er vel på tide med en liten gjennomgang. For de som ikke vil lese alt kan jeg avsløre allerede nå at advarselen er basert på flere faktafeil og er altså ikke korrekt.

Men la oss se litt nærmere på deler av den medfølgende teksten. Den fremmer i all hovedsak tre påstander.

Påstand 1: Kroppen kvitter seg med giftstoffer gjennom svetting

Most products on the market are a combination of anti-perspirant/deodorants.
Look at the labels!
Deodorant is fine,
ANTI-PERSPIRANT, NO.
The concentration of toxins causes
cell mutation:
CANCER. Here’s why:

The human body is just a few areas where it can eliminate toxins: behind the knees, behind the ears, the English area and armpits.
Toxins are eliminated through perspiration.
The anti-perspirant, as the name says, prevents you from perspiring, thereby inhibiting the body to eliminate toxins through the armpits.
These toxins do not magically disappear.
As not come with sweat, the organism ta deposited in the lymph glands found under the arms.

Tull. Kroppen skiller ikke ut «giftstoffer» gjennom svetting. Svette er en funksjon kroppen bruker for å kjøle seg ned, og består i all hovedsak av vann, iblandet litt andre stoffer som natriumklorid (salt), laktat, feromoner, albumin (eggehvitestoff) og urea. Det kan også inneholder ørsmå mengder sink, kopper, krom, jern, nikkel og bly, kalsium og magnesium.

Eventuelle giftstoffer som skulle ha samlet seg i kroppen, for eksempel kvikksølv, alkohol eller rester av legemidler eller sprøytemidler, må skilles ut av blodet ved hjelp av lever og nyrer. Disse stoffene forsvinner da ut av kroppen gjennom urin eller avføring, ikke gjennom svetten.

Det er for øvrig bygget opp en stor alternativ industri rundt myten om at man kan «svette ut toksiner», men det er altså bare tull. Du kan ikke påvirke kroppens evne til å skille ut giftstoffer, og dette skjer uansett ikke via svette eller huden.

Å bruke antiperspiranter som hindrer svetting vil altså ikke påvirke kroppens evne til å kvitte seg med skadelige stoffer på noen som helst måte. Lever og nyrer klarer det helt utmerket uavhengig av om du smører antiperspirant i armhulene eller ikke. Ergo vil heller ikke giftstoffene akkumuleres i lymfenodene under armen og føre til brystkreft, slik bildet og teksten påstår. Det finnes ikke engang noen forbindelse mellom lymfekjertlene og svettekjertlene, så dette faller uansett på sin egen urimelighet.

Påstand 2: De fleste tilfeller av brystkreft opptrer i den øvre, ytre kvadrant av brystet

Teksten fortsetter:

Most breast cancers occur in the upper outside quadrant of the breast area.

Dette er misvisende. Den amerikanske kreftforeningen skriver på sine nettsider:

Lymph nodes can be found throughout the breasts and have an important role. The underarm (axillary) nodes filter most of the liquid lymph flowing out of the breast before it goes back into the body’s bloodstream. These nodes are under the arm, in the upper outer quadrant of the breast, and near the collarbone.

The breast quadrants are not actually all the same size. About half of all breast cancers develop in the upper outer part of the breast, probably because there is more breast tissue in this area. The number of breast cancers in the upper outer part of the breast is in proportion to the amount of breast tissue in that area.

There is no evidence to suggest that the location of cancers within the breast is related to using antiperspirants or underarm shaving.

Relativt til mengde brystvev, og altså antall celler, oppstår altså ikke mer kreft i nevnte område av brystet enn andre steder i brystet.

Facebook-bildet hevder videre:

Precisely where are the glands in men seems to occur to a lesser extent, but are not exempt from
Breast Cancer develop because of the anti-perspirant used instead of soap and water.
The difference lies in the fact that when men use anti-perspirant, not applied directly to the skin, they do so in large part on the hair of the armpits.

Women who apply antiperspirant or aftershave shaving the underarms, increase the risk due to tiny injuries and skin irritations which make harmful chemical components to penetrate more quickly into the body,

Men stemmer dette? Får menn mindre brystkreft fordi antiperspiranten i stor grad fester seg på underarmshårene heller enn rett på huden? Nei. Den amerikanske kreftforeningen skriver:

Men are much less likely than women to develop breast cancer, mostly because men have much less breast tissue than women. Women have about 100 times more breast tissue than men and are about 100 times more likely to develop breast cancer.

Hormones also play a role. Men with metabolic or genetic conditions that lead to increased estrogen levels have an increased risk of developing breast cancer.

Underarm hair and antiperspirant absorption have not been linked to male breast cancer risk.

Menn får sjeldnere brystkreft fordi vi har rundt 100 ganger mindre brystvev enn kvinner, og altså 100 ganger færre celler i dette området som vi kan få kreft i. Et lavere nivå av østrogen gjør også at menn er mindre utsatt for å få brystkreft.

Påstand 3: Antiperspiranter fører til brystkreft hos kvinner

Som vi nå har sett så er denne påstanden feil. Men Facebook-bildet har en avsluttende oppfordring:

Please pass this informatión everyone …
Breast Cancer is becoming frighteningly common and this warning may save some lives.
If somehow doubt this information, they can make their own investigations
They’ll probably come to the same conclusion.

Vel, for oss som gjør vår egen gransking, så er svaret ganske klart: Antiperspiranter fører ikke til brystkreft. Den amerikanske kreftforeningen skriver:

There are no strong epidemiologic studies in the medical literature that link breast cancer risk and antiperspirant use, and very little scientific evidence to support this claim.

In fact, a carefully designed epidemiologic study of this issue published in 2002 compared 813 women with breast cancer and 793 women without the disease. The researchers found no link between breast cancer risk and antiperspirant use, deodorant use, or underarm shaving.

A study published in 2003 looked at responses from questionnaires sent out to women who had breast cancer. The researcher reported that women who were diagnosed with breast cancer at a younger age said they used antiperspirant and started shaving their underarms earlier and shaved more often than women who were diagnosed when they were older. But the study design did not include a control group of women without breast cancer and has been criticized by experts as not relevant to the safety of these underarm hygiene practices.

Probably, in general, younger women are more likely than older women to shave their underarms and use antiperspirants, whether or not they develop breast cancer later. For instance, most women born in the 1950s and 1960s may have started shaving earlier and using antiperspirants more often than women born in the 1930s and 1940s. Many women may also shave and use antiperspirants less often as they get older. These are more likely explanations of the researcher’s findings than the suggestion that these practices cause cancer. Of note, the study asked about underarm products that the women were using at the time the questions were answered, not what they used before they developed breast cancer.

En stor studie på 1600 kvinner utført i 2002 undersøkte om det fantes en sammenheng mellom brystkreft og bruk av antiperspiranter, og konkluderte slik:

The risk for breast cancer did not increase with any of the following activities: 1) antiperspirant (OR = 0.9; P =.23) or deodorant (OR = 1.2; P =.19) use; 2) product use among subjects who shaved with a blade razor; or 3) application of products within 1 hour of shaving (for antiperspirant, OR = 0.9 and P =.40; for deodorant, OR = 1.2 and P =.16). These findings do not support the hypothesis that antiperspirant use increases the risk for breast cancer.

Men hva med aluminium?

I det siste har det vært en del bekymring rundt dette med aluminium og risiko for kreft. Dette springer ut av en ørliten studie på 17 kvinner hvor man mente å ha funnet aluminium i brystvev hos kvinner med brystkreft. Men studien sammenlignet ikke mengden aluminium i dette brystvevet med mengden aluminium andre steder i kroppen, ei heller mengde aluminium i brystvev hos kvinner uten kreft, og forteller oss derfor lite.

Det finnes ingen indisier på at aluminium i deodoranter skulle kunne føre til brystkreft. Les mer om det her.

Hva med parabener da?

Enkelte har ogstå fryktet at parabener i deodoranter kan gi brystkreft. Dette fordi parabener kjemisk sett ligner på østrogen, og dette hormonet kan ved høye nivåer øke risiko for brystkreft. Denne hypotesen holder likevel ikke vann fordi den østrogenlignende effekten av parabener er så svak at den vil «drukne» i effekten av det naturlige østrogenet i kroppen eller andre kjemikalier vi får i oss gjennom maten vi spiser.

Som Cancer Research UK skriver, så er det ingenting som tyder på at parabener i deodoranter kan øke risikoen for brystkreft.

Konklusjon

Bruk av deodoranter eller antiperspiranter øker ikke risiko for brystkreft. Det som derimot øker risiko for brystkreft er lite fysisk aktivitet, alkohol og overvekt. Mosjoner mer og drikk mindre alkohol – og bruk din antiperspirant med god samvittighet.

Vil du lese mer om dette kan du se den amerikanske kreftforeningens grundige gjennomgang av denne myten, eller du kan lese Hoax-Slayer sin artikkel.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!