Placebodefekten – Kriminelt spennende!

Screenshot 2013 12 03 11 23 47

I dag fikk jeg tilsendt en svært hyggelig anmeldelse av boken min «Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som den virker».

Anmeldelsen er gjort av redaktør Ulf Borthen for medlemsbladet «Helsefagarbeideren – for helsefagarbeidere i Delta». Bladet trykkes i et opplag på 10 000 og når dermed ut til mange helsefagarbeidere i landet. Om kort tid kan du laste ned PDF av bladets utgave 4/2013 fra denne nettsiden.

I lederen omtaler Borthen boken som «Kriminelt spennende!», og jeg har fått lov til å gjengi hele bokanmeldelsen her:

I Norge tilbys mer enn 250 ulike alternative behandlingsformer, i tillegg til et imponerende antall dietter, kosttilskudd, kurer og helbredelsesritualer.

Tjomlid har lagt ut på en lang reise fra den spirende forhåpningen om alternativ helbredelse, via forståelsen av vitenskapelig påvist virkning og fram til erkjennelsens endepunkt. Når de siste av de mer enn 450 sidene er fordøyd, finnes det ingen appetitt tilbake på alternativ medisin.

Det er tvilsomt om produsenter og forhandlere av mirakuløse Aloe Vera-salver leser boken. De vil måtte konstatere at deres svindel, enten den er iskald beregnende eller er resultat av forkvaklet naivitet, er avslørt. Tilbake er du og jeg som er lurt trill rundt av noe klin på tube som kostet fire hundreogfemti kroner.

Det grunnleggende er å hjelpe mennesker

Tjomlid bygger opp sin uangripelige argumentasjon omkring to viktige begreper innen moderne vitenskap: kontrollerte studier og placeboeffekten.

Screenshot 2013 12 03 11 19 36Kontrollerte studier innebærer at en gruppe pasienter får medisin, mens en annen gruppe med den samme sykdommen får narremedisin. Deretter ser man etter hvem som har fått best effekt. Det viser seg at alle blir bedre av behandling, enten det dreier seg om en virksom behandling eller bare en tilsynelatende
behandling som ikke inneholder noe – dette er placebo. Placebo-effekten er fysiologisk påvisbar: kroppen setter i gang sin egen helbredelsesprosess. Dersom man har kommet fram til en medisin som har effekt, vil denne effekten komme i tillegg til placebo-effekten.

Det er ikke nok med et enkelt forsøk. Gjentatt forskning over lang tid og med ulike pasientgrupper er nødvendig. Forskerne skal ikke vite hvem som får hva, og pasientene har ikke innsyn i hva slags medisin de har fått – før etterpå, når alle pasientenes symptomer og tilstander er objektivt målt, nedtegnet og vurdert. Selv den enkleste sårsalve eller mega-komplekse kreftbehandling må gjennom nøyaktig de samme prosedyrene basert på disse prinsippene.

Alternativ medisin virker ikke

Dette er det springende punktet i Tjomlid sin argumentasjon: ingen alternativ-medisin eller alternativ behandling kan dokumentere bedre virkning enn placebo. Enten finnes ikke dokumentasjon fordi produsenten eller behandleren er klar over at medisinen i så fall ville bli avslørt som uvirksom – eller det har vært gjennomført slike studier, uten at det har kunnet observeres noen virkning utover placebo. Som kjent: tro kan flytte fjell, det kan da ikke skade om man inntar uskyldige placebo-preparater, når hovedsaken er å bli frisk?

Urtemedisin er gift på avveie

Dessverre er alternativmedisinen ikke bare fri for helbredende virkning, den er også i mange tilfeller skadelig. De fleste medisinene som brukes i dag har sitt utspring i naturlige stoffer rundt oss, mange av dem kommer fra planteriket. I legemiddelindustrien er de virksomme stoffene isolert og produsert i ren form og i tilmålte mengder. I naturlig tilstand er virkestoffene til stede i varierende grad. I tillegg er de andre stoffene i planten eller i mineralet ikke bare uten kontrollert virkning, men kan også være direkte skadelige – i verste fall nok til å ta livet av folk. Hvem av oss med alvorlig hjertelidelse vil gå ut i skogen og plukker den vakre, blå klokkeblomsten Revebjelle – og tygge i seg noen munnfuller? Ingen ville finne på det. Den inneholder det svært potente legemiddelet Digitalis. Urtemedisin er i beste fall uten virkning, men skremmende ofte direkte skadelig.

Boken «Placebo-defekten» gjennomgår i detalj mange av behandlingene som han mener ikke har dokumentert virkning: Kiropraktikk, akupunktur og homeopati blir plukket fra hverandre til de uvirksomme elementene de er satt sammen av. Behandlingsformene kan ikke vise til helbredende virkninger gjennom kontrollerte, vitenskapelige studier. De pasientene som har klokketro på behandlingene blir friskere alle sammen.

Mytene rundt årelating

En to tusen år gammel metode, som opp gjennom tidene har vært ledende i behandlingen overfor syke mennesker over hele verden, er årelating. USA sin president George Washington, endte sine dager tappet for litervis med blod, etter en kraftig forkjølelse.

Desto mer legebehandling presidenten fikk, desto dårligere ble han. Det skulle gå enda flere tiår før legevitenskapen forsto hva kontrollerte studier innebar. En fransk lege observerte pasienter med lungebetennelse som ble årelatt, og sammenlignet disse med en tilsvarende gruppe pasienter uten denne behandlingen. Han kom til det oppsiktsvekkende resultat at årelating ikke hadde den ønskede virkningen på lungebetennelse. Dette innledet den moderne formen for medisinsk, kontrollert, forskningsbasert behandling slik vi kjenner den i dag.

En kontrollert studie er en omfattende og tidkrevende prosess. Tusenvis av potensielle stoffer blir forsket på til enhver tid. Gunnar R. Tjomlids bok om «Placebodefekten» sørger for at vi får større forståelse for legevitenskapen og «mirakelkurene». Kan hende blir verden litt mindre fargerik og litt mindre spennende når vi ikke lenger kan forledes til å tro på «mirakelkurer». Som helse-arbeidere skal vi ikke bare tro på det vi gjør med pasientene – vi skal vite.

Det var en svært hyggelig anmeldelse, og jeg håper at flest mulig helsefagarbeidere tar seg tid til å lese «Placebodefekten» fordi jeg tror den har et viktig budskap til alle som jobber innen helse. Et budskap både om hvor viktig det er med kritisk tenkning og evidensbasert praksis, men også hvor viktig de mellommenneskelige aspektene ved helsearbeid er. I boken får man lære om hvordan både oppførsel, ordbruk og berøring kan stimulere og styrke effekten av behandlingen, og på den måten gi pasientene er større totaleffekt.

Screenshot 2013 12 03 11 43 27

Placebodefekten som julegave

Og forresten, har jeg nevnt at det snart er jul?

Screenshot 2013 11 30 02 25 32En av mine blogglesere likte visst boken så godt at hun gir den som julegave til både familie og venner. Som du ser av bildet til høyre kjøpte hun inn hele 10 eksemplarer! Sånt varmer et forfatterhjerte!

Hvis du også vil lese boken eller legge den under juletreet, kan du bestille den i alle store nettbokhandler eller direkte fra Humanist forlag. Der finner du den også som ebok til både Kindle og iBooks – selv om det kanskje funker dårlig under treet. Stikker du innom iTunes kan du kjøpe boken også der, og så finner du selvsagt også boken hos bokhandlere landet rundt.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!