I går kunne vi lese at ny forskning har vist at P-spiral forhindrer utvikling av livmorkreft og kan også slå tilbake forstadier til slik kreft. Denne norske studien er publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, og resultatene er svært oppsiktsvekkende og gledelige.

Vaksinemotanderne klarer likevel å rote det til, som vanlig. Inne på Facebookgruppen til «Vaksineaksjon.no – Vaksineinformasjon for den bevisste» finner vi dette:

LivmorkreftHPV1

Auda. Dette var pinlig. Livmorhalsen er ikke det samme som livmoren. Det er ulike celletyper og har ulike årsaker til kreft.

Patolog og overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye, skriver:

Her er det noen vaksinemotstandere som har misforstått. Livmorkreft og livmorhalskreft er to helt forskjellige krefttyper. Selv om det bare er noen centimeter som skiller dem, har de to ulike krefttypene ingen ting med hverandre å gjøre.

Livmorhalskreft (cervixcancer) skyldes HPV og kan forebygges ved hjelp av HPV-vaksine.

Livmorkreft (endometriecancer) skyldes ikke HPV og kan ikke forebygges ved hjelp av HPV-vaksine.

Ved hjelp av celleprøver kan vi finne forstadier til livmorhalskreft som kan behandles med konisering for å forebygge livmorhalskreft. Celleprøver kan ikke finne forstadier til livmorkreft, og konisering kan ikke forebygge livmorkreft.

Kvinner med blødningsforstyrrelser kan bli undersøkt med pipelleprøve («sugebiopsi» fra endometriet). I en slik pipelleprøve kan man oppdage endometriehyperplasier som er forstadier til kreft i endometriet. Det er slike endometriehyperplasier som kan forebygges og behandles med hormonspiral (Mirena).

Forstadier til livmorhalskreft kan ikke forebygges eller behandles ved hjelp av hormonspiral.

Men selv om dette handlet om livmorhalsen, så ville ikke dette på noe som helst vist at HPV-vaksinen har vært unødvendig. Det blir som å si at det var unødvendig å behandle ulike sykdommer med de metoder man hadde for 20 år siden, fordi det i dag finnes bedre metoder. Vi burde altså bare slutte å behandle og forebygge sykdom, fordi om 10 år vil det nok uansett finnes bedre løsninger. I mellomtiden kan folk bare være syke og dø. Men om 20 år vil løsningene være enda bedre. Og om 30 år enda bedre. Så egentlig bør vi bare slutte å behandle syke mennesker for evig og alltid…

Jeg vet ikke hvem Jørn Gåsvær er, men det er påfallende at Sandy Lunöe liker denne statusmeldingen. Lunöe er en arg vaksinemotstander som til stadighet sprer feilinformasjon rundt vaksiner, blant annet HPV-vaksinen:

Screenshot 2013 12 17 19 54 26

Lunöe er utdannet farmasøyt og burde derfor kanskje være litt mer nøye med at informasjon hun sprer og støtter er faglig korrekt. HPV-vaksinen er både trygg og effektiv, og det er direkte livsfarlig når slike aktører sprer denne type skremselspropaganda rundt en vaksine som er fullstendig trygg og som vil redde mange liv hvert år i tiden fremover.

 • Øivind Bergh

  Bra blogg! Det er påfallende at Sandy Lunøe ikke vet forskjellen på livmoren og livmorhalsen, og ikke har fått med seg at disse to krefttypene er helt forskjellige. Lunøe er en av de «faglige alibiene» til Vaksineaksjonen, og har tidligere løyet om at hun underviste ved farmasistudiet ved Universitetet i Oslo (det gjorde hun bare en kort periode for mange år siden). Når Lunøe vet så lite – hvorfor kan hun da spre hundrevis av blogginnlegg bare om HPV-vaksiner – den typen vaksiner som faktisk beskytter mot livmorHALSkreft? Dette er bare toppen av isfjellet, de andre lederne i aksjonen er faktisk enda mer kunnskapstomme!

 • Apropos det om stillingen hennes hos UiO:

  Karen Marie Ulshagen, instituttdirektør, Farmasøytisk Institutt

  JEG VISER TIL innlegg med tittel «Rettigheter ved vaksineskader» fra Sandy Lunöe i siste utgave av Dagens Medisin (16/2009).

  Artikkelforfatteren Sandy Lunöe oppgir her at hun er lektor i farmasi ved Universitetet i Oslo (UiO).
  Dette medfører ikke riktighet. Lunöe hadde et engasjement som universitetslektor i 20 prosent stilling ved Farmasøytisk institutt noen måneder i 1997. Siden har hun ikke, så vidt vi har kunnet bringe på det rene, hatt tilsetting ved UiO.

  http://www.dagensmedisin.no/debatt/om-faglig-tyngde/

 • Ellen Bisgaard

  Bra, Gunnar!
  Selv er jeg for gammel til å ha fått HPV-vaksinen da jeg gikk på skolen.
  Fikk for vel 10 år siden påvist viruset etter langvarige plager, og ble følgelig innkalt til konisering.
  Dersom vaksinen i hadde vært tilgjengelig i «min tid», hvor stor sjans er det, jfr. gjeldende forskning, for at jeg hadde sluppet plagene relatert til HPV, og inngrepet som fulgte?
  – Ikke at jeg mener å dramatisere, men husker med gru min reaksjon på brevet jeg mottok fra legen, hvor det bl.a. sto «forstadium til livmorhalskreft». Det sto selvfølgelig en masse modifiserende vendinger foran, men det har ikke festet seg på minnet.
  Jeg går fremdeles til oppfølging med tanke på eventuell tilbakekomst av celleforandringer – så langt, så godt – men jaggu setter jeg pris på at det i dag finnes en vaksine for nye generasjoner!
  Må si det er skremmende at en vaksinemotstander lurer folk til å tro at hennes syn er forenlig med vitenskapen (UiO)! Flott at du passer på, Gunnar!

 • HPV-vaksinen som benyttes i Norge, Gardasil, er ca 90% effektiv i å beskytte mot de to mest kreftfremkallende HPV-variantene. (Den er også nesten 100% effektiv mot kjønnsvorter, som en hyggelig tilleggseffekt.)

  Du kan lese mer om dette her (se kildene):

  http://tjomlid.com/2011/09/27/hpv-vaksinen-svar-til-charlotte-haug-og-alle-usikre-foreldre/

  Sørbye har også sagt noe om tallene bak dette tidligere i denne bloggposten:

  http://tjomlid.com/2012/10/06/a-lese-dagbladet-kan-fore-til-kreft/

  Jeg siterer:

  Årlig er det 30.000 jenter som får tilbud om HPV-vaksine og 80% takker ja. Det vil si at 24.000 jenter takker ja. Dersom dekningsgraden går ned med 1 % på grunn av oppslaget, tilsvarer dette at 300 jenter ikke får HPV-vaksine.

  Uten HPV-vaksine vil 10% få kjønnsvorter, 10% få alvorlige celleforandringer, 1% kreft og 0,3% vil dø av kreft. I rene tall blir dette 3.000 med kjønnsvorter, 3.000 med alvorlige celleforandringer, 300 tilfeller av kreft og 90 døde på grunn av livmorhalskreft.

  HPV-vaksine kan forebygge 90% av kjønnsvorter, 50% av celleforandringer, 70% av kreft og dødsfall av kreft.

  Dersom 11 takker nei til HPV-vaksine, vil én jente få kjønnsvorter unødvendig. Hvis 20 takker nei til HPV-vaksine vil én jente utvikle alvorlige celleforandringer unødvendig. Hvis 140 takker nei til HPV-vaksine vil én jente få livmorhalskreft unødvendig. Hvis 500 takker nei til HPV-vaksine vil én jente dø av livmorhalskreft unødvendig.

  Jeg kjenner selv hvertfall to venninner som også har måtte operere grunnet forstadier til kreft i livmorhalsen, og de skulle nok også ønsket at de hadde hatt tilbud om vaksinen da de var unge. I tillegg tyder mye på at vaksinen også beskytter mot flere andre typer kreft, og derfor bør også gutter få vaksinen så snart som mulig.

  Husk også at vaksinen er vist effektiv hos godt voksne kvinner også, så selv om du er i 20/30-årene og seksuelt aktiv, vil vaksinen kunne gi beskyttelse.

  Når man opereres for å skrape vekk «syke celler» så øker man risikoen for spontanaborter, så det gjør det vanskeligere for kvinner å få barn. Det er uheldig for mange, i tillegg til den psykologiske belastning av å gå rundt med frykt for kreft.

  Her kan sikkert Sørbye selv tilføye informasjon.

 • Pernille Nylehn

  Bra som vanlig, Gunnar. Og om det nå var slik at hormonspiral forebygger livmorhalskreft, kan man ikke akkurat forvente at folk skal bruke hormonspiral hele livet. Livmorhalskreft kan utvikle seg mens man fremdeles er i fruktbar alder, og kanskje ikke vil ha prevensjon fordi man ønsker å bli gravid, mens livmorkreft oftest oppstår når man er ferdig med barn, og faktisk vil ha langtidsvirkende prevensjon.

 • swsorbye

  HPV-vaksinen forebygger celleforandringer og kreft forårsaket av HPV type 16 og 18. I tillegg har den delvis effekt på noen andre HPV-typer (som 31, 33 og 45) gjennom kryssbeskyttelse. HPV type 16 og 18 er årsak til omtrent 50 % av høygradige celleforandringer og over 70 % av kreft. Kvinner som er blitt behandlet for celleforandringer med konisering kan også ha effekt av vaksinen siden vaksinen han redusere risiko for å få celleforandringene tilbake.

  http://www.kk.no/924360/voksne-kvinner-bor-ta-kreftvaksine

 • Ellen Bisgaard

  Jøss, tusen takk for svaret, Gunnar!
  Merkelig nok var jeg fram til nå slett ikke klar over økt risiko for spontanabort som følge av inngrepet(!).
  Det er nesten så jeg føler meg litt dum som ikke har visst det. Stolte vel rett og slett på legen i sin tid, og det var ingen informasjon om dette den gangen.
  Fikk inntrykk av at inngrepet var fullstendig harmløst, ut fra informasjonen som forelå.
  Jeg spurte jo ikke direkte om økt sjans for spontanabort, men husker godt at jeg bl.a. stilte spørsmål om hvorvidt det ville redusere sjansen for å bli gravid – hvilket ble avkreftet av legen.

 • Pernille Nylehn

  Det er svært liten risiko for spontanabort etter konisering.

 • Børre

  «finner vi dette:»

  Finner vi hva? Mangler det et bilde her, eller er det bare min pc som hopper rett videre uten noen forklaring på hva det er?

 • TomEver

  Det skal være to bilder der. Du bruker ikke Opera 12? Det vises i Opera 11 og Opera 15+ i det minste.

 • Børre

  Jeg bruker Opera 12 ja. Begynner den å bli så inkompatibel allerede altså? Sukk… Venter på at den nye versjonen skal støtte sessions og resten av funksjonene den fremdeles mangler…

 • Hm, ser det hadde sneket seg inn et komma i noen img-tagger. Har fikset dette. Virker bildene nå i Opera?

 • Børre

  Nope. Ser ut som det er Opera 12 som er problemet siden jeg får det opp i andre browsere, inkl Opera 19.

 • G

  Får ikke opp noen bilder i IE11 på,Windows 8.1, hverken i Desktopmodus eller i Store-versjonen.

 • Børre

  Aftenposten har en sak om vaksine mot rotavirus for småbarn. De har valgt å intervjue Sandy Lunøe av en eller annen uforståelig grunn. Jeg vet ikke om det var redaksjonen som besluttet å gjøre det eller om det er journalisten som er i la-la land. Det er ihvertfall utrolig flaut og en grov bommert av en riksavis å gi henne noe talerør.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Vil-unnga-900-sykehusinnleggelser-med-ny-vaksine-til-alle-spedbarn-7419886.html

 • Pinlig.

 • Pingback: Vaksinemotstand – løgn og dårlig kildekritikk. | TJ - Land()

 • Pingback: Farlig falsk balanse i helsejournalistikk | SAKSYNT()

 • Slakhonde

  Det er flott at vi har hobbygynekologer/-farmasøyter som kjenner hver millimeter av en kvinnes intime deler, og som kan devaluere ethvert fremskritt som håndterer sykdommer på en naturlig måte til almuens beste.

 • Var det din måte å si at vaksiner er unaturlig, og dermed ikke bra? Tror du skal sjekke ut naturalistic fallacy

  Eller var det din måte å utøve hersketeknikk ved å innsinuere at Tjomlid «kjenner hver millimeter av en kvinnes intime deler»? (Uavhengig om han har eller ikke, hva skulle vært dumt med det? Prøver du å insinuere noe om hvordan denne kunnskapen er ervervet, og at det er moralskt betenkelig eller noe sånt?)

 • Moon

  Stemmer det at hpv vaksinen ble stoppet i Japan grunnet alle bivirkningene?

 • Moon

  Men hvorfor skal det vaksineres mot dette viruset i Norge? Var det ikke denne vaksinen helsesøstrene i Norge var uenig i? Hvor mange barn dør av en omgangsyken? Nå er de vaksinert mot de fleste barnesykdommer utenom vannkopper, det finnes vaksine men brukes ikke. Ville det ikke vært bedre om en vaksineres mot vannkopper, som potensielt kan være en skummel sykdom? Jeg trodde omgangsyken var relativ uskyldig…

 • Jeg tok opp denne saken i følgende bloggpost:

  http://tjomlid.com/2014/01/05/farlig-falsk-balanse-i-helsejournalistikk/

  Håper du får dine spørsmål besvart der!

 • Moon

  Joda, men ville mye heller ha en vannkoppevaksine med tanke på sykdommenes potensielle fare. Skjønner at det er samfunnsøkonomisk at foreldre er på jobb og ikke hjemme med syke barn, men det burde vel ikke være et poeng eller? Poenget til helsesøstrene har vel vært at de vet for lite om bivirkningene? Med tanke på pandemrix- alle barna med narkolepsi håper jeg denne vaksinen er bra!!! Tror nok de fleste tåler å bli vaksinert, men noen gjør ikke det og får alvorlige bivirkninger, de må ikke glemmes….

 • Men vannkopper er ikke farlig for barn:

  http://www.fhi.no/artikler/?id=82885

  Det er kun farlig for fostre og nyfødte fra en mor uten naturlig immunitet, så en gravid som ikke har hatt vannkopper bør nok vaksineres. Sykdommen kan også være alvorlig for voksne, så de som aldri har hatt vannkopper kan få vaksinen frivillig:

  http://www.fhi.no/artikler/?id=83039

  Rotavirus kan altså være farlig for barn, mens vannkopper ikke er det.

  Med andre ord: Det har lite for seg å vaksinere alle barn mot vannkopper når sykdommen er ufarlig og man får livslang immunitet av sykdommen.