Nei, belgisk blå er ikke genmodifisert!

Last updated on 3. juni 2015

Screenshot 2014 01 13 12 08 03

Dette bildet, og påstanden om at storferasen belgisk blå er et resultat av genmodifisering, sprer seg på Facebook. Og som vanlig liker og deler folk villig i vei uten å sjekke om påstandene er korrekte.

Under bildet kan vi lese:

GMO Bulls Now A Reality

Due to genetic selection and experiments, the Belgian Blue is a humongous species of Bull, packed with muscles and meat.

What is hidden from the general public, is the fact that these Bulls are Genetically Modified.

Their uninhibited muscle growth presents a lot of health hazards, calves can develop enlarged tongues and stiff legs which make it difficult for them to eat and move, leading to an early and painful death.

GMOs continue to infiltrate our grocery stores and still don’t require any special labeling!

Dette er en sammenblanding av litt fakta og mye vås. Belgisk blå er en rase som er spesiell fordi den har en ekstrem hurtig vekst av muskelmasse. Dette kalles også «dobbeltmuskulatur» og skyldes en genetisk mutasjon. Genet som styrer produksjon av proteinet myostatin er satt ut av spill, og ettersom myostatin begrenser muskelvekst, vil musklene vokse mer og raskere enn hos andre dyr.

Men er genmutasjonen som regulerer produksjon av myostatin manipulert frem gjennom direkte genmodifisering? Nei. Dette genetiske avviket skyldes kunstig seleksjon for å videreføre en tilfeldig, men ønsket genmutasjon, som vi vet eksisterte allerede tidlig på 1800-tallet. Denne rasen er altså avlet frem på en «naturlig», om enn styrt, måte, slik vi har fått de fleste av våre moderne husdyr, såvel som dagens frukter og grønnsaker.

Fordeler og ulemper

Fordelen med denne rasen er selvsagt at den produserer mye muskelmasse og dermed gir mange biffer per dyr. Belgisk blå lagrer også mindre fett enn normalt, så biffene blir magrere.

Dette er likevel ikke bare et gode. Dyrene må fóres med et spesielt proteinrikt fór, og klarer seg ikke like bra som andre kyr i alle slags miljøer. Kyrene har trangere fødselskanal enn normalt, og når også kalvene er ekstra kraftige, fører det til at de i 70-80 prosent av tilfellene må tas ut med keisersnitt *. Disse faktorene gjøre det krevende å holde denne rasen, og selv om de gir mye kjøtt er det ikke sikkert at det likevel lønner seg økonomisk.

* Oppdatering 03.06.2015: Disse tallene synker stadig, og tall fra Danmark viser at de er nede i så lite som 5 prosent.

Lover og regler

Det er per i dag ingen genetisk modifiserte dyr i bruk i matproduksjon i Europa. Det er likevel blitt forsket en del på dette, og noen potensielt nyttige raser er produsert. Eksempelvis har man klart å få kyr til å produsere «menneskelig morsmelk», noe som ville være svært nyttig for å kunne gi spebarn skikkelig melk når mødrene ikke klarer å amme selv. Griser som kan fordøye fosfor og dermed redusere utslipp av dette til drikkevannskilder, er også produsert. I 2006 klarte man å få griser til å produsere omega-3 fettsyrer, og det er også laget fisker som vokser seg ekstra store i et forsøk på å redusere overbeskatning av villbestanden.

Ingen av disse er likevel i bruk i matproduksjon og finnes altså kun «i laboratoriene».

Men selv om belgisk blå ikke er et resultat av genmodifisering, så er det etiske problemstillinger rundt bruken av denne rasen. Den enorme muskelmassen gjør at de fleste okser slaktes allerede etter 16-17 måneder fordi egenvekten gir dem beinproblemer. Den hyppige bruken av keisersnitt er heller ikke uproblematisk.

Screenshot 2014 01 13 12 52 10

Det er ikke forbudt å importere belgisk blå til Norge, men det er forbudt å drive videre avl på rasen her i landet. Belgisk blå brukes altså ikke i norsk kjøttproduksjon.

Konklusjon

Det er synd at interesseorganisasjoner for dyrevern og miljøvern sprer faktafeil i et forsøk på å skremme folk til å støtte deres sak. Belgisk blå er en storferase som det er knyttet etiske problemstillinger til, og det er definitivt verdt å diskutere om vi ønsker avl av raser som lider unødvendig for å kunne gi oss mat, men ikke bidra til å spre løgnaktig propaganda.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!