Screenshot 2014 03 24 23 21 35

«Hvem skaper rasisme i landet?» er spørsmålet bloggeren Ann Tove Buklev stilte for få dager siden i bloggen sin. Og hun hadde selvsagt svaret klart. Det er myndighetene, må vite. De som kaster penger etter flyktninger slik at vi hardtarbeidende etnisk norske nordmenn fra Norge bare må stå og se på – måpende av misunnelse.

Det er klart nordmenn blir rasister når utlendinger kommer til landet vårt og mottar mer i sosialhjelp enn den unge, kjekke lysluggede sønnen til nabodama gjør når han skal finne seg sted å bo. Det er klart sånt gjør oss til rasister. Vi har egentlig ikke noe valg. For dette kan ikke være rettferdig? Skal vi ikke alle behandles likt? Spesielt vi som er litt likere enn de andre?

Vi har hørt det helt siden den litt sjarmerende ekle rasismen fra åtti- og nittitallet imponerte guttene bakerst i klassen: «Flyktningene kommer hit og får Mercedeser, dyre møbler og luksusleiligheter kastet etter seg fra kommunen. Mens vi andre må jobbe for lønna, så kommer disse svartingene og bare får alt de peker på.»

Ja, for de var jo som regel svarte da, disse negrene fra Pakistan.

Det at Arne Myrdal og FMI slengte rundt seg med slike tåpeligheter for 20-30 år siden, kunne man nesten unnskylde med at flyktninger var litt nytt for oss dengang. Vi visste ikke bedre. Vi hadde knapt vendt oss til kebab og Grandiosa, og nå stod plutselig somaliere i forsvarsmuren på fotballaget? Det får være måte på hvor mange nye inntrykk vi skal måtte hanskes med per tiår.

Så vi var mistenksomme, og hvis noen i nabokommunen hadde hørt rykter om at tremenningen hadde sett en indisk lege kjøre en BMW, ja, da var det klart at alle flyktninger fikk gratis Mercedes av staten som takk for at de kom hit for å stjele jobbene våre. Og damene. Han småtorturerte somalieren som knapt viste seg utenfor døra var uten tvil årsaken til at MC-guttene ikke fikk mus.

Men dengang var det bare spekulasjoner og rykter. Nå ligger endelig beviset på bordet. Ann Tove Buklev har nemlig sett et saksdokument fra Alta kommune som beviser bedrageriet Ekte Nordmenn utsettes for. Hadde det ikke vært for at Jens allerede har ruslet av gårde, hadde vi samstemt krevd at han måtte gå. Med minst sju utropstegn. For her er beviset, damer og herrer. Her ser dere hvordan vi alle, helt uten å vite det, står stilt opp etter veggen med rompa bar mens sosialistene rompekjører oss en etter en, dag ut og dag inn, ut og inn, til vi blør. Vi har det så alt for jævlig i dette landet.

La meg presentere bevis nummer 1: Tabellen.

Screenshot 2014 03 24 23 34 34

Sånn. Trenger vi egentlig mer enn det? Blir du ikke spontant rasist av dette, kan dessverre ikke Buklev hjelpe deg mer. Da er du et håpløst tilfelle. Sannsynligvis homo eller feminist.

IndrerasistHer ser du jo svart på hvitt hvordan flyktninger praktisk talt får kastet dyre biler og Gucci-dresser etter seg fra Alta kommune. Er det ikke ille? Er det ikke bare så din indre rasist vrenger seg ut av magen som fra en klassisk scene i filmen Alien?

Ikke?

Vel, hvis vi nå tar av oss rasisthatten et øyeblikk, så er nok ikke situasjonen så ille som Buklev vil ha det til. Eller, strengt tatt er jo ikke situasjonen slik hun fremstiller den ille uansett. Men hun er åpenbart stolt over å ha avslørt myndigheten på denne måten, så la oss late som om dette er ille. Hytt gjerne med neven mot dataskjermen om det hjelper.

Der ja, nå kan du senke hånden og skuldrene, for hva viser egentlig tabellen oss? Jo, den viser at en enslig flyktning i Alta mottar 11.500 kroner mer enn en vanlig nordmann når han eller hun skal etablere seg i egen bolig i Norge for første gang. Et ektepar eller samboere får 12.000 kroner mer. Èn gang. Det er et engangsbeløp.

Fordi mens nabogutten som må flytte ut fra kjelleren til mamma og pappa gjerne har en del eiendeler fra før, familiens gamle sofa, kanskje en vaskemaskin, klær, servise, TV og seng, så har ofte en flyktning lite annet enn det de kan bære i en koffert. De har ingen familie eller støtteapparat å vende seg til. De har ingen bekjente de kan få hjelp av, eller onkler som kan hjelpe dem med to tusen kroner til å kjøpe en billig komfyr. De står helt på bar bakke, og trenger litt mer hjelp fra samfunnet til å starte sitt nye liv i Norge enn det de aller fleste andre gjør.

Etter å ha mottat noen tusenlapper mer fra Alta kommune til å etablere seg, får de deretter utbetalt det samme beløp som alle andre til livsopphold og sosialhjelp. Ikke en eneste liten Mercedes er sneket inn i kommunebudsjettenes fotnoter. Arne Myrdal må vri seg i graven i skuffelse.

Så hvem er denne bloggeren som får Frp-velgerne til å ejakulere sin misunnelse og sitt hat utover Fremskrittspartiets Facebookside i en sirkelonani av idioti? Åh, det er bare en kvinne som presterte å lire av seg følgende perle bare et par timer etter at bomben i Oslo smalt 22. juli 2011:

Jeg tror svært mange skulle ønske at en av de to døde var statsministeren selv.

Screenshot 2014 03 24 23 58 43

Eller som under Breivik-rettssaken i 2012 fortsatt lurte på hvem i AP-bevegelsen som egentlig planla terroraksjonene 22/7:

Selv undrer jeg på hvem i AP-bevegelsen som står bak dette attentatet, som planla denne terroraksjonen for å befeste makten i Norge.

Buklev2

Buklev er åpenbart ikke den skarpeste kniven i skuffen, fordi hun presterer også å lire av seg følgende i Alta-bloggposten sin:

Vi ser i utdrag av skriv over, at det ikke settes tak på boutgiftene. Hvor mange, og ikke minst HVEM leier ut til flyktninger, som kan kjøre opp husleier, og melke kommunen for skyhøye leieinntekter? Hvem er hushaiene som leier ut til flyktninger? Kan de være bekjente av ansatte innen NAV og derunder korrupsjon? For etniske norske så er det tak på hva sosialetaten dekker av boutgifter. En enslig kan for eksempel bli gitt beskjed om at denne er nødt å finne en leiebolig til makspris på 5000 kroner per måned. Men for flyktninger er det altså fritt frem!

Jeg har lest og lest det aktuelle dokumentet, men det fremkommer ganske klart at det ikke er noen forskjell i tak på boutgifter for flyktninger sammenlignet med andre. Det er altså ingen forskjellbehandling her, selv om Buklev klarer å lese det inn i teksten. Kanskje urettferdigheten overfor fattige, etniske nordmenn ble så stor at hun ikke klarte å lese klart gjennom sine tårefylte øyne.

Dette er norsk smålighet og misunnelse på sitt verste. Det er motbydelig, det er flaut, og det er idiotisk. Når de samme personene som klager over at innvandrere ikke vil la seg integrere i samfunnet samtidig raser fra seg hver gang det viser seg at det norske samfunn forsøker å legge til rette for god integrering, blir det så hyklerisk at det gjør vondt.

Vi er et samfunn som virkelig har råd til å hjelpe de mest vanskeligstilte blant oss i gang med et nytt liv. Hvis slik medmenneskelighet provoserer så mye at man føler for å dele et blogginnlegg fra en Breivik-støttespiller, da er man virkelig smålig. Det er ikke en Ekte Nordmann verdig.

 • kingrox

  Så veldig enig! Godt skrevet!

 • Tom Dahle

  Godt skrevet, og god kritikk av rasistene. En kommentar er jo at dette er lokale satser. Det er ikke bare legitimt men også riktig å reagere på dokumentet. Det står nemlig at kommunen velger å legge kortsiktige satser på _under_ statens veiledende satser, og det er ganske ille i seg selv. Denne kritikken kommer ikke Ann Tove Buklev med, hun hopper faktisk totalt over den i sin iver etter å finne innvandrere å skylde på. På den måten viser hun at norske rasister står i veien for reell sosial kritikk av systemet.

  En annen side som ikke kommer fram i denne bloggposten er jo at dette er et lokalt vedtak som gjelder kun for denne kommunen. I andre kommuner har de andre satser.

 • Lamda2

  > En annen side som ikke kommer fram i denne bloggposten er jo at dette er et lokalt vedtak som gjelder kun for denne kommunen.

  Jeg lurer på om at hun har fått med seg at Alta har Høyre-ordfører, støttet av bl.a. FrP. Det ser ikke ut til å være noe hinder for å gi «sosialistene» skylden, i alle fall…

 • Torfinn Sørnes
 • Øivind Bergh

  Forr Buklev er det alltid «sosialistene» som har skylda. Også for de dumme tingene hun selv har gjort. Hun var aktiv i FrP en gang i tida, men de ble visst for sosialistiske for henne.

 • Kalle Kanon

  Er vanligvis ganske enig med Tjomlid, men ikke her. Her antar Tjomlid arrogant at den blonde nabogutten har et mye bedre utgangspunkt, enn flyktninger som skal etablere seg.
  Det kan nok stemme i mange tilfeller, men ikke alle, og det er da vi ser urettferdigheten i disse satsene.
  Kritikk av disse satsene, kan jeg heller ikke se er rasisme. Det er jo satsene/politikerene man kritiserer (det meste av hva jeg har sett i denne saken), så kan ikke se hvordan det er rasisme.

  N.b. noen tar jo mannen i stedet for ballen, så noe rasisme er det jo i noen tilfeller.

 • juksemaker

  innvandring KAN være en fin ting. de som kommer og tar utdanning, jobber og oppfører seg som folk. De som kommer for å lage kvalm og ikke klarer å oppføre seg, syns jeg det skulle gå ann å returnere.

 • Arne Hammerset

  Godt skrevet. Rævkjør de hodestups ut av landet, tilbake der de reiser på ferie.

 • Odne Lyngstad

  Tjomlid gjør seg best når han smeller fakta i trynet på folk. Når han skriver sarkastiske innlegg fulle av patos er det ikke fullt så bra. Her virker det som om han har gjort begge deler for så å poste de under hverandre. Det ble en ganske så snodig tekst :-)

 • Zaheer_Rana

  Der er nok de fleste enige, bortsett fra de som driver med kvalmen.

 • androx

  Er Tjomlid den blonde nabogutten? Eller har gangsynet sviktet hos ham på lik linje med damen han slakter? Hver dag leser vi om svikten av våre egne! Hvor er kronikken om disse?
  Akkurat her opptrer Tjomlid som en tufs!

 • Innvandring er en fin ting, men ikke i kombinasjon med en velferdsstat som straffer ærlighet og produktivitet, og belønner snylting og kriminalitet. Så lenge Norge har lave straffer for kriminalitet og lukrative trygdeordninger for folk som er late og/eller utspekulerte, så vil Norge tiltrekke seg en rekke parasitter og kriminelle.

  Vi liberalister er alene om å si ja til innvandring og nei til velferdsstaten.

 • leifjakobsen

  Tjomlid synes altså det er greit at nordmenn i etableringsfasen skal nøye seg med gammelt rask som de får på bygda eller noe billig mannskit de finner på Finn.no, mens de nyankomne, uten foreldre som har betalt skatt til den norske stat selvsagt skal ha alt nytt og moderne? Jaja – det får stå for hans regning. Jeg synes det er svært en svært urettferdig ordning.

 • Janne Kristine Hübenette Krist

  Det var da ikke det han skrev? Og hvor mye flunka nytt og moderne får man for de kr når ALT skal kjøpes inn?

 • Empori

  Det sunneste for alle blir å fjerne hele velferdsstaten, skatter og avgifter og la den enkelte betale sine utgifter selv. Da vil kun forsvar og sikkerhet være et politisk tema. La alt annet fare, så blir vi nok et land alla Kongo.

 • Cartmenez

  Så lenge satsene kan justeres om denne «blonde» gutten ikke har noe heller. Så er dette en ikke-sak

 • EriksenPer

  Dette er soleklart en sak for Diskrimineringsombudet… Det er mange etniske nordmenn der ute også som ikke har noe mer enn det de har i kofferten. Hvorfor skal ikke norske statsborgere ha krav på like høye satser som flyktninger? At Tjomlid syns det er greit å diskriminere sine egne landsmenn får stå for hans kappe. Er så lei oljedopede sosialister!!!

 • Christopher Neumann Ruud

  Det er et godt poeng, fordi det er en gjenganger at «rettferdighet» blir brukt til å skulle nekte andre rettigheter man strengt tatt ikke har bruk for selv. Og den følelsen av å ikke få noe andre får er av og til vanskelig å svelge for noen., spesielt dersom man allerede har noen andre problemer man trenger å skylde på noen for. Selv synes jeg det kunne vært kjekt med en elektrisk rullestol, men jeg går sjelden i fistel på internett og skriker om at de bør nektes rullestoler siden jeg, som ikke trenger en, ikke får.
  Og selv om jeg som Hvit Ung Mann (TM) gjerne skulle ønske at vi hadde et tilbud som AKKS (google det) for gutter også, er det litt teit å da, i misunnelsen navn, å skulle ønske AKKS nedlagt. Eller, jenter trenger ikke pissoir, så derfor skal det ikke vøre på herretoaletter heller. Det viktige er å få folk til å skjønne at en overflod kan gagne de som allerede har mindre. Mange skjønner ikke det og tror at de selv må miste noe for at andre kan få.

 • Tobb86

  Ok smarten, satsene som det her 13500 vs 25000. Så for 13500 får man gammelt rask, mens for 25000 får man nytt og moderne. Jeg vil gjerne vite hvor du handler, for nytt og moderne er neimen ikke dyrt der. Menmen, dine idiotiske uttalelser får stå for din regning, det er ikke noe i tallene som blir presentert her som gir deg noen grunn til å syte som en misunnelig liten unge som du gjør her.

 • Empori

  Trodde det var sinte, fete, hvite menn på 30 pluss som var rasister – i så fall så blir det også han lysluggede som ikke har noen ting, som sto i køen for å få refundert utlegg til medikus en gang på åttitallet. Jeg ble veldig skuffet over velferden den gang da en mann på femti fra Pakistan sto forrest i køen og hylte og skrek fordi han mente han fikk for lite reisepenger til Pakistan tur/retur. En kjapp hoderegning viste at alt jeg betalte i skatt det året gikk med til reisen for denne familien. Jeg betalte den gang 36% skatt og jeg levde på bønner, brød og juice. Så opplever jeg denne fete mann bli oppforet på norsk velferd, sammen med sin tykke kone og alle sine tykke barn. Jeg gikk og har siden aldri krevd penger refundert for medisiner eller annet. Jeg ble svært skuffet. Men pakistaneren følte det ikke slik. Han står vell der ennå og hoier om sin pensjon, hans mors pensjon, som døde i Pakistan for 10 år siden eller sine nave barn. Dessverre Tjomlid, vårt land er ikke lenger vårt – det er alles. Budsjettet for de uten arbeidsevner øker for hvert år og om noen tiår så er budsjettet tomt og dine barn får ikke velferd.
  Jeg forsto da at Norge gjorde en stor feil og det er vanskelig å motbevise.

 • Erik Arne Hansen

  Så ditt argument er at satsene er så lave at det ikke utgjør noen forskjell?
  Kan du da forklare hvorfor det er forskjellige satser?

 • Empori

  Han høres ut som Madonna på konsert på FBU for 2 år siden. Pang pang youre dead!

 • EllingKristoffersen

  Du støtter at vi gir mer penger til grupper av mennesker (de som ikke har født i Norge) helt uavhengig av faktisk behov, men på grunn av en forutintatt holdning (de har ingenting, mens de som er født i Norge har ting fra før)

  Du er klar over, kjøre Tjomlid, at dette er selve definisjonen på rasisme?

 • Torgus

  Så da har Tjomlid avskaffet rasismen i Norge, alt sammen var ubegrunnet fremmedfrykt skapt av noen ekstremister på høyresiden -gratulerer og tusen takk Tjomlid, nå kan vi endelig slappe av!
  Barneranere, overfallsvoldtekter, kjønnslemlelsting, gjengkriminalitet, motorveisranere, islamisering, mottak for slitne terrorister fra Syria, æresdrap, tvangsekteskap, fengsler stappfulle av utenlandske kriminelle -alt sammen bare rent oppspinn.. det var jo tross alt nesten for sykt til å være sant!

  Hvor skal vi nå gjøre av oss vi som trodde på alt dette, skal vi gå å henge oss alle sammen?

 • runegnom

  Her jeg bor får innvandrerne en sum på kr 80.000 til å kjøpe møbler for. Det får ingen jeg kjenner. Og de fleste av de jeg kjenner har ikke rike foreldre som kan øse ut penger når ungene forlater redet. De må ta til takke med stilige, utslitte 70-talls sofaer, et gammelt kjøpeskap som nesten virker etc.

  Blir forbannet når folk kommer med rasiststempelet så fort man kritisere forskjellsbehandlingen.

 • runegnom

  Enig! Jeg kjenner mange som har forlatt redet uten å eie noenting, og heller ikke ha penger til noen ting. De må ta til takke med gammelt, utslitt søppel.

  Så senest i forrige uke at fagmøbler kom med flunkende ny skinnsofa, nye ekornes stresslesser, jensen madrasser, kommoder, vitrineskap og senger. Euronics kom med ny komfyr, nytt kjøleskap etc. Og hvem flyttet inn? Joda, flyktninger. Og ikke si meg at de har betalt dette selv.

 • Rolf Ralfsen

  Syns det ser ut som tjomlid blir blind når det kommer til politikken, der han ellers virker fornuftig og rasjonell. Jeg syns ihvertfall det er meget spesielt, om det faktisk er sånn at antagelser om at nordmenn stiller med både sofa og vaskemaskin fra før, mens flyktninger ikke gjør det, skal avgjøre hvor mye støtte man får. Snakk om å dra alle over en kam. Det henger rett og slett ikke på greip. Hvis man skal differansiere på den måten, så må det være det faktiske utgangspunktet hver enkelt har som betyr noe, ikke om man heter ola eller ali.

 • Sami Daoud

  Forstår hva du vil fram til, men den måten du velger å utrykke deg på er feil.. og det orde bruke ditt , kan fort tolkes som person angrep. Du må velge å bruke bedre ord valg når det gjelder mennesker » enn svartinger»
  Og ja det er rart det er rasisme i Norge, for de flyktningene som kommer hit er ikke de som bestemmer hvor mye de skal få, De går ikke til staten og sier » vi skal ha så mye for å komme inn til dere land» det er nok staten som bestemmer det, og ikke alle innvandrere lever på staten og NAV, noen av de har nok fått seg fast jobb lenge før du fikk deg en vikar jobb. Du må tenke på alle mulige ting, ikke bare at » de får mer penger» det er ikke de som velger dette.. men igjen STATEN som har satt opp det slik, er du ikke fornøyd med dette valget, så ta det heller opp med de som er ansvarlig for ett slik budsjett, og ikke de som kanskje kommer inn å ønsker seg ett bedre liv.

 • Roy Igeland

  Bra innlegg Gunnar!! Andre reagerer også: http://lureri.blogspot.no/?m=1

 • FrankOttoOlsen

  Vel, en del av utgangspunktet er at Ali trolig ikke kan lese «Selges/gis bort»-seksjonen til verken Finn, på Facebook eller i avisene. Det kan Ola, og Ola har til og med egen PC da jeg har sett ham klage på disse satsene og at han ikke får…

  Ellers, så kan det jo være greit å ta med seg utgangspunktet for disse satsene: http://www.alta.kommune.no/oppklaring-vedroerende-satser-paa-sosialhjelp.5449990-60024.html

 • Thomas Hansen

  Høyre er da ikke noe annerledes enn AP når det gjelder innvandringspolitikk. Se bare hva ordfører Stang i Oslo samt byrådet der holder på med. Det finnes bare et parti i Norge (av noe størrelse) som ønsker å radikalt endre innvandringspolitikken og det er FrP. I så måte er alle de andre partiene «sosialister».

 • olejohnny

  La oss da ta et annet eksempel :

  Ung ufør – dette gies til personer fram til og med fylte 26 år.( derom skaden er slik at dette innvilges)

  Har en da jobbet som feks – lærling og blir ufør etter fylte 27 år vil en få pensjonsopptjening beregnet utifra lærlingelønn/avtjent militærtjeneste.

  Er en asylsøker eller flyktning og får Norsk statsborgerskap gies det ung ufør ( dersom skaden er slik at uførhet innvilges) UANSETT alder.

  Dette har stor innflytelse på fremtidige opptjente pensjonspoeng , ergo lnntekten din som alderspensjonist.

  Det er selvsagt ikke rasisme heller bare helt normalt.
  ( Dette var iallefall praksis til 1.1 2014 )

 • Rolf Ralfsen

  Det er nok en gang tøv og antagelser, istedenfor å basere seg på virkeligheten for hver enkelte. Jeg har gitt vekk massevis av ting på finn, og det er absolutt ikke mangel på folk som ikke kan norsk som kommer for å hente. Slutt å dra argumenter som ikke henger på greip ut av baken er du snill.

 • BadNeo

  Tja, vet ikke helt hva jeg skal mene om dette innlegget. Tjomlid virker like grenseløst å onanere til sin rørende omsorg/medmenneskelighet for påståtte flyktninger, som Buklev fremstår som en tomhjerna konspirasjonsteoretiker.
  De aller fleste «flyktninger» som kommer hit er velferdsinnvandrere. De vet veldig godt hvorfor de kommer hit. Da må det være lov å problematisere rundt kostnadene ved dette. Eller mener du godhetsargumentet trumfer alle rasjonelle tanker?
  Jeg jobber i denne bransjen selv, og har intervjuet mange. Det som ofte slår meg er hvor godt de kjenner trygdesystemet og har et klart motiv for å komme hit, samtidig som de vet lite eller ingenting om det norske samfunnet forøvrig.
  Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men når man ser på trygdeforbruket hos innvandrerne så kan man jo lure.
  Man registrerer seg jo også reisevirksomheten til hjemlandene de angivelig flyktet fra så snart de får norske reisedokumenter…..

 • EriksenPer

  Ikke rart man må betale mye skatt i dette landet. Det verste er jo at man, mot folkets vilje, raserer velferdstaten. Dette er ikke bærekraftig.

 • Tobb86

  Det har da blitt grundig forklart i bloggposten, tviler på at det at jeg gjentar spiller noen rolle for om du forstår det eller ikke.

  Og nei, det er ikke mitt argument. Mitt argument er at det er idiotisk å påstå at man for 13500 ender opp med gammal skit, mens man for 25000 får nytt og moderne. Uenig?

 • Tobb86

  Og det skal vi bare ta ditt ord for? Jeg er skeptisk av natur, så du må nok komme opp med noe mer håndfast enn påstander skal du overbevise meg.

 • terje

  Slike dokumenter er selvsagt ammunisjon for rasister, og det er helt unødvendig at en kommune skal gjøre slike vedtak. Når der er støtte å dele ut så må den deles ut basert på vurdering av enkeltsaker, ikke systematisk «urettferdighet» som vi ser her.

  Nå er det slik at hele «problemet» med innvandring/flyktninger kan løses veldig, veldig enkelt. I USA har man faktisk klart det. Man må bare gjøre følgende endringer i vårt sosialsystem:

  1/ Man har rett på sosial støtte (barnetrygt, sosialhjelp etc) fra det offentlige om
  a/ en er født her av foreldre med statsborgerskap eller permanent oppholdstillatelse
  eller
  b/ en har bodd og betalt skatt i Norge i ti år eller mer

  2/ Punkt 1 over medfører at man må endre saksgangen noe for innvandrere/flyktninger
  a/ Når du kommer til Norge får du ikke lov å forlate flyplassens immigrasjon før du har oppholds og arbeidstillatelse, permanent eller temporær
  b/ Asylsøkere må gis oppholds og arbeidstillatelse i den perioden en behandler deres søknad, Asylmottak er en sinnsyk oppfinnelse.

  3/ Man har rett til arbeidsledighetstrygd gradert, for eksempel, en måneds trygd per seks måneder i jobb med skattbar inntekt. Noe i den retningen.

  4/ Nordmenn som bor utenfor landets grenser i mer enn, la oss si, fem år må opparbeidre rett til trygdestønader på lik linje med innvandrere, gjerne gradert basert på hvor lenge de betalte skatt i Norge før de emigrerte

  For at dette skal fungere må en sannsynligvis også endre arbeidsmiljøregler noe. En viss grad av usikkerhet i møte med utlendinger er naturlig, kall det rasisme om du vil. Dersom der er tre jobbsøkere med ellers like kvalifikasjoner, Ola, Mohammad og Pjotr så er det ikke unaturlig at disse tiulbys jobb i følgende rekkefølge: Ola, Pjotr og til slutt Mohammad. Dette er rett og slett bare menneskets natur. I alle fall om «sjefen» som tar avgjørelsen heter Petter. Om han heter Abdul så er nok saken annerledes. Forhåpentligvis får vi masser av Abdul sjefer framover i tid.

  Inntil vi har flere Abdul i sjefsstolen så må derfor Mohammad og Pjotr få lov å konkurere mot Ola på pris. Det vil si vi må gjøre det mulig for disse to og underby Ola. Dette krever et mindre rigid regelverk i arbeidslivet.

  Noen vil da selvsagt hevde at dette er blodig urettferdig for Ola, som blir underbydd til stadighet, men gitt at Ola i dag i hovedsak er NAV klient så bør ikke det være et problem.

 • Thomas Hansen

  Det er ikke godt skrevet, men derimot en suppe av retorikk der karakteristikker av Buklev i helt andre sammenhenger brukes som argument for at satsene i tabellen er korrekt og burde være slik. Dessuten er argumentet hennes om at politikerne som har ført og definert innvandringspolitikken i Norge de siste 30 årene sitter med et stort ansvar for handlingene 22. juli helt korrekt (uavhengig av hvem man mente kunne stå bak før gjerningsmannen ble kjent). Det Tjomlid gjør her er å forskjellsbehandle nordmenn og innvandrere fordi han ANTAR at sistnevnte har et større legitimt behov for engangsstøtte. At denne selvhøytidelige fyren med brillene korrekt plassert med en akademisk snei får slik oppmerksomhet fatter jeg ikke.

 • John Calvin

  Jeg liker bloggen din Tjomslid, men her bommer du på et punkt. Jeg ser at du legger til grunn at gutten med ressurssterke foreldere og hjelpsomme onkler får hjelp av disse til å klare overgangen til et eget liv. Vel og bra, for de av oss som faktisk kan gå den veien! Du utelukker imidlertid en annen gruppe mennesker da du ikke nevner dem med ett ord …

  Jeg er i en situasjon der jeg ikke har støtte fra verken familie med ressurser, handlekraftige onkler eller venner og bekjente som kan hjelpe meg med etablering. Jeg står på bar bakke jeg også, i likhet med flyktninger. Ja, jeg gjør faktisk det, av grunner som kke er relevante her.

  Jeg har i høy grad grunn til å føle meg diskriminert. Jeg har samme utgangspunkt som flyktninger, forruten ballast med krig og forfølgelse, uten at dette i seg selv skal gi fordeler av økonomisk art.

  Vel, jeg søker hjelp i min kommune om kort tid. Hjelp til å skape meg et nytt liv da jeg kommer fra rushelvete, som er en krig i seg selv, om enn ikke like traumatiserende … tror og mener man!

  Da må jeg pent innfinne meg med å få mindre i støtte enn de med annen hudfarge enn meg selv som er hvit. Nei, jeg er ikke rasist og kommer aldri til å bli det heller. Jeg liker utlendinger, de er som regel snille blyge mennesker som også kan vise vennlighet om de får muligheten til det.

  Jeg klarer meg helt sikkert med det jeg får i støtte, jeg er ikke materialist og kan leve i kummelige kår inntil jeg får noe bedre. Problemet er bare at jeg allerede nå er i ferd med å innta en negativ holdning til apparatet som har sørget for denne, i mange tilfeller, urettferdige støtteordningen.

  Jeg kan argumentere så mye jeg vil med at jeg har beviselig har kuttet ut rusmiljø og sitter igjen med ingen(!) venner eller familie, at jeg ikke eier nåla i veggen, har flere hundre tusen i gjeld, går på sosialtrygd, har poteter i kjøleskapet som eneste mat og utslitte klær og sko etter årevis med forsaking av eget ve og vel.

  Det hjelper ikke, jeg kommer ikke til å få en eneste krone mer likevel – selv om jeg ‘in basic’ stiller på samme trappetrinn som en flyktning. Jeg har også flyktet, til en annen kant av landet for å om mulig skape meg et nytt liv, et normalt liv uten rus og liv i søppel og sprøyter og med kyniske narkovrak som stjeler alt de kommer over.

  Det er forskjell på meg og en flyktning fra Iran, jeg vet det. Men økonomisk … hvorfor skal jeg, som kan bevise at jeg er i tilnærmet samme situasjon, få mindre i støtte bare fordi jeg er etnisk norsk?

  Denne praksisen har hull som må tettes. Det er ikke holdbart med en ordning som totalt utelukker samme støtte til nordmenn uansett hvordan situasjon man sitter i.

  Men jeg har en stor fordel, jeg snakker norsk. Det vil hjelpe meg i stor grad i fremtiden med tanke på strøjobber og kanskje fast jobb en gang. Jeg vil bidra til samfunnet, jeg har vært en byrde lenge nok. Jeg stiller med god moral og har forutsetninger for å få til det jeg ønsker for alt i verden, et tilnærmet normalt liv uten negative elementer av nevneverdig grad.

  Per dato innser jeg at jeg nok må kjempe litt ekstra for å oppnå samme økonomiske startkapital som flyktninger. Det er jeg imidlertid forberedt på. Jeg vet ikke hvor jeg skal klare å skaffe disse ekstra midlene fra, kanskje de ikke kommer i det hele tatt? Da får jeg ta det derfra. Jeg gir meg ikke, jeg SKAL ha en tilnærmet normal tilværelse i fremtiden. Da får det bare være at jeg ikke gis samme økonomiske fortrinn som flyktninger. Jeg klarer meg likevel … håper jeg.

  Likevel, kommuner bør åpne for utvidet støtte i særlige tilfeller uten å være livredd for at dette skal misbrukes. Det kan f.eks. enkelt settes strenge krav. Uten en slik åpning for utvidet støtte til folk som beviselig trenger det mister støtteordningen all sympati og forståelse fra meg. Jeg forstår det grunnleggende i ordningen, men jeg tror ikke de har tenkt bredt nok da denne ble nedtegnet og underskrevet.

  Men jeg går i møter med NAV med et smil om munnen og er vennlig og ydmyk. NAV fortjener å bli møtt av vennlige mennesker, de sliter nok som det er med det motsatte. Det er dessuten ikke NAV som bestemmer den økonomiske støtten, det gjør politikere, lokale eller nasjonale. Det er dem jeg er bitter på, ikke verken flyktninger eller andre.

  Mvh John

  * Du har en god blogg og skriver bra!

 • Lars Inge Vassbotn

  Mora mi heiv meg ut da jeg var 18, ikke mere barnestønad så jeg måtte ut. skulle gjærne hatt 25 tusen da , men det ble heller militæret i noen år for meg. her i norge er det helt selvsagt at foreldre skal gi penger til ungen etter 18, saksbehandleren på nav trodde meg ikke når jeg fortalte sannheten.

 • Henning

  Antageligvis fordi nordmenn vanligvis har noe fra før, selv om det selvsagt er slik at noen ikke har noe fra før. Flyktninger har derimot aldri noe fra før, det kan vi vel være enige om?
  Derfor vil en differensiering av satsen være mer riktig i snitt. Alternativet er da at man må gjøre en individuell vurdering for hvert tilfelle av nordmenn når det gjelder satsen. Dette vil selvsagt være ressurskrevende og umulig å sjekke i realiteten. Det er bare å si at man ikke har vaskemaskin, møbler eller noe fra før så får man automatisk toppsatsen.

 • rosinen

  Tror nok asylsøkerne er enige i Gro sitt ordtak; «det er typisk norsk å være god…»
  Vår «godhet» er vel heller «naivitet».
  Det er typisk norsk å være naiv, skulle ordtaket vært.
  Eller; «det er typisk sosialist å være naiv», det er det rette…

 • FrankOttoOlsen

  Tøv og antagelser? Så det er tøv og antagelser at flyktninger generelt sett har lavere IKT-kompetanse og norskkompetanse? Skal ikke underkjenne at også flyktninger kan få opplæring og oppfølging, og dermed også finne frem på Finn. Men en flyktning som har sittet på mottak i et år, og endelig har fått plassering ute i ordinær bolig ute i kommunene, har ikke samme forutsetningene som de som har bodd her i en del år og kommer på døra di for å hente ting du gir vekk.

  Antagelsene du selv drar ut av baken, kan du stappe tilbake. Du antar at de som henter tingene hos deg, kom til Norge for 9-12 måneder siden, og rett ut av flyktningemottaket de har sittet på i påvente av at saken skal bli behandlet.

 • Rolf Ralfsen

  Nei, generelt har du nok helt rett, og det er det ingen som bestrider. Poenget er at det er langt fra alltid at ola er mer bemidlet enn ali, og da er det urettferdig at ola får mindre, kun fordi han heter ola. Jeg trodde dette var ganske enkelt å forstå, men tydeligvis ikke.

 • yagurax

  Bra blogg som vanlig Tjomlid, men du kunne vært mer presis når det gjelder formuleringen: «Så hvem er denne bloggeren som får Frp-velgerne til å…». Her generaliserer du strengt tatt Frp-velgere mer enn du har grunnlag for. Gitt partiets oppslutning og at de stadig utveklser velgermasse med andre partier, er det neppe grunnlag for å si at alle som stemmer Frp er rasister/idioter. At en er på et partis Facebook-side er heller ikke en garanti for at en stemte på dette partiet ved siste valg. Så hvorfor bidra til demoniseringen av et parti sine velgere?
  En mer presis formulering ville være: «…enkelte Frp-velgere…» eller, «…noen Frp-velgere…», eller bare «..enkelte/noen..».

 • turboneger

  åh. ÅÅH. åhh. . åh. Ejakulere.Åhh. Homo.Ååh.Rompekjøre. Åhh. Rompa bar.Åh.Onani……

  Er du 15 år gammel Gunnar Tjomlid eller har du en diagnose ?

 • Mike Valifications

  Her går du etter mann og ikke ball. Virker som om du blir for engasjert og dermed ute av stand til å ta saken. For mye antakelser. Resultatet blir tynt og det kan nesten virke som propaganda for å vri fokuset.

 • AeonQuasar

  Det er veldig skummelt å anta, samt å generalisere. Lett å se for seg de som utnytter systemet, men det er langt i fra alle.

 • EriksenPer

  Så flesteparten er ikke her for pengenes skyld? Er de her pga det fine været og den herlige vinteren?

 • Plukk

  Jo raskere den blir brutt ned, jo raskere vil man kunne reparere skaden. Når velferdsamfunnet er tomt for velferd, så vil blodsugerene finne seg andre verter.

 • FruNegative

  Du har et godt poeng langt ned i innlegget ditt, bare irriterende at jeg måtte lese gjennom så mye fjas og dilldall før du kom til det poenget.

 • Tobb86

  De ønsker seg nok omtrent det samme som deg, nemlig trygghet og et mulig liv for seg og sin familie. Du bør virkelig komme deg ut litt og bli kjent med mennesker fra forskjellige kulturer, da hadde du lært at vi er ganske like, og vi hadde sluppet å bli belemret med sånne idiotiske kommentarer som du presterer her.

 • ledfeather

  Hvem? Har vi lest ulik tekst?

 • ledfeather

  En tips vil muligens være å lese seg litt opp på fakta, og ikke basere syn og debatt på rykter og fordommer. The devil is in the bias.

 • rokje

  Du gjør flere feil her:
  1) Dette handler i utgangspunktet ikke om din etnisitet. Det handler om du er flyktning eller ikke. Nå er de fleste flyktninger ikke norske, men det tror jeg innerst inne at vi alle skal være svært glade for.

  2) Dersom du leser sakspapirene, kommer det fram at dette er *veiledende* satser, og at alle utbetalinger skal gjøres etter en *individuell* vurdering. At de veiledende satsene er høyere for flyktninger, kommer av at situasjonen *normalt* er slik Tjomlid beskriver den – at de står på en mye barere bakke enn de fleste ikke-flyktninger.

  3) Man skal ikke likebehandle mennesker i en svært ulik situasjon. Dersom det skulle være enkelte ikke-flyktninger som er en en like vanskelig situasjon som enkelte flyktninger, skal den individuelle vurderingen avdekke det, og justere støtten deretter. Det er også tydelig for den som gidder å lese hele sakspapiret, og ikke bare noen få utklipp fra forvirrede konspirasjonsteoretiske høyreekstremister.

 • rokje

  Det er da også derfor dette er *veiledende* satser. Om du hadde fått med deg det, ville hele grunnlaget for argumentasjonen din falt bort.

 • rokje

  Det holder lenge at dere realitetsorienterer dere, leser litt mer i statistisk årbok, og litt mindre på Document.no.

 • mille43

  Det er veldig vanlig å peke på alle som stemmer FRP som rasister og mennesker med stor fremmedfrykt. Så du tar jo feil når du sier at vi ikke generaliserer blandt nordmenn også. Jeg gjør også det til en viss grad. Å generalisere bør etter min mening være helt greit da vi faktisk ikke kan vurdere alle mennesker en etter en i alle saker. Og det blir ikke logisk å skulle bygge system som tar hensyn til alle mulige enkeltskjebner. Det vil helt klart bli vanskeligere for noen enn for andre.
  Jeg synes det er et stort problem at det tilsynelatende kommer så mange mennesker som ønsker å leve i kjærlighet og vekst for seg selv og sin familie. Når de også tydelig viser at det ikke er av interesse å lære norsk kultur å kjenne. De ønsker heller ikke å vise respekt for norske verdier. Nå ser vi til og med personligheter som gjør narr av de innvandrere som faktisk ønsker å integrere seg. Så det skal være negativt å bli litt «norsk» om man ikke har langt slektstre i Norge. Det er altfor mye negativ kultur fra nye nordmenn for å stenge ute norske og nordmenn. De vil bo og leve godt med sine kjære uten kontakt med oss etniske norske. For det ønskes ikke. Her har alle med lang tid i norge, men med slektstre i andre verdensdeler (spesielt de som ikke er Europerere tror jeg) en jobb å gjøre for å endre egne holdninger.
  Når det er sagt, virker faktisk denne personen som er omtalt, å være utrolig redd og usikker og full av fordommer. Både til staten og til nye borgere i landet. Synes alle med slik angst bør møte sin frykt i stedet for å gi etter og bare fortsette å være redde. Gå ut i verden å bli litt mer opplyst. Treff mange flere mennesker. Tror det er lurt for oss alle egentlig, men spesielt for dem med mye frykt og mange fordommer.

 • EriksenPer

  Det du må få opp øynene for er hvordan Trygdeflyktningene utnytter systemet. Jeg kjenner folk fra alle verdenshjørner, og ja vi er ganske like på noen områder, men ulike på enda fler. Virker som du og den bevisstløse norske nasjonalforsamlingen trenger en realitetsorientering snarest. Det er moro å bruke andres penger, helt til man er blakk.

 • Tobb86

  Wow, du mener politikerne bak innvandringspolitikken er ansvarlige for at en patetisk taper som er etnisk norsk plaffet ned og drepte over 80 mennesker, de fleste ungdommer (vel faktisk barn). Og dette får du deg til å si under fullt navn. Si meg, eier du ikke skam?

  Og dere 10 som har likt dette makkverket av et innlegg, hva faen er det å like ved at en tulling bruker det at et rasist-rasshøl faktisk drepte 80 ungdommer som noe man slår politisk mynt på?

  Faen så mye gærninger på internett, jeg blir helt matt.

 • Per Olav Olsen

  Hvor kommer alle disse rare journalistene fra. At en nordmann som har levd hele sitt liv i Norge skal få dårlige kår grunnet snillisme på boligmarked overfor innvandrere er da ikke akseptabelt.
  Hvis Tjomlid vil gi bort alt han eier og flytte hjem til gutterommet så skal jeg ikke hindre han, men tving ikke dette valgt over på andret
  Så lenge eldre ikke får sykehjemsplass og unge ikke kan skaffe seg bolig så har vi ikke en krone å strø om oss med på ulovlige innvandrere.
  Stil krav og krev inntekt før de kommer, men ikke stopp de som vil gi bort alt de eier til våre nye landsmenn, Så Tjomlid gi så det monner

 • mille43

  Gå ut i verden og møt din frykt. Slutte å gi etter for angsten. Det vil alltid være farlig å leve. Det er mange dårlige mennesker. Dette er en del av livet, og selv om du bor i verdens beste land så skal vel også du innse at det å skulle leve overbeskyttet mot alle dårlige mennesker, alle farer ikke er realistisk.
  Trenger ikke å gå å henge deg selv om du oppdager at det er mye rart som skjer. Dersom det kommer noen andre mennesker til landet så trenger du ikke å overgi deg i frykt for at alle som en er noen banditter med kun dårlige handlinger i tankene.
  Mange er nok gode mennesker som bare kommer fra steder der befolkningen ikke har levd like overbeskyttet av en velferdsstat. Det driver frem mye vondt i mange.
  I dette landet burde det ikke være ett eneste dårlig menneske når vi tenker på hvor godt vi har det. Selv de som er mest vanskeligstilte i dette landet, har det så utrolig mye bedre og lettere enn de vanskeligstilte i mange andre land.

 • Det er flere forhold å ta hensyn til. Den ene er at satsene er veiledende. Et annet forhold, er at enhver kommune mottar opp mot millionen i støtte til bosetting for hver eneste flyktning de mottar – og målet er rask integrering, raskt i jobb etc.

  Jeg har selv vært på flere sider i bosettingsprosessen, både fra asylmottak og i kommunal bosetting. Hva den enkelte flyktning mottar, varierer. Noen kommuner møblerer leilighetene på vegne av, før innflytting – andre gir pengene og sier fiks det selv, dette er hva du får, og noen blir med ut på Ikea eller Jysk. I stor grad er det finn.no – som for mange nordmenn også.

  Forskjellen er altså, at kommunen tjener penger på å bosette flyktninger, hvis de gjør det riktig – i motsetning til med «norske» sosialklienter, der kronene går rett fra kommunebudsjettet. Hvis en bosatt har «spesielle utfordringer,» vil kommunen kunne søke om ekstra midler fra Staten.

  Videre er integreringsstønaden den enkelte bosatte får, skattepliktig – i motsetning til sosialstønad, som er et rent bidrag.

  Det er korrekt at også folk med norsk pass kan stå på bar bakke, uten verken nåla eller veggen. Det er tilsynelatende like ille eller kanskje verre enn når en bosatt får sydd sofaer under armene. La meg likevel forsikre om at det ikke er verdens letteste ting å etablere seg for en som ikke helt mestrer språk, eksempelvis å leie noe – eller å kjøpe noe på finn, fordi det finnes en hel del mennesker som ikke ønsker å forholde seg til utlendinger, verken når de skal gi bort ei Stompa-seng eller når de skal leie ut bolig (for ikke å snakke om på arbeidsmarkedet).

  Paradokset her, er ofte at bosatte flyktninger som oftest ønsker å jobbe (med enkelte unntak), der norske sosialklienter ikke ønsker å jobbe (med enkelte unntak) – og stønaden til nordmenn er varig der integreringsstønaden til flyktninger er midlertidig.

  Når det gjelder denne tilsynelatende søte husmoren fra Trøndelag, så gjør slike ofte delte i sosiale medier mere skade enn gavn – og det er sannsynligvis målet med hele greia.

 • urbanix

  Tommel opp!

 • Tobb86

  Husk at satsene det her er snakk om er veillendende, det skal gjøres en individuell vurdering av hver enkelt opp mot disse satsene. Det betyr at, hvis historien din stemmer, og NAV gjør jobben sin, så bør det ikke være noen forskjell mellom støttebeløpet du vil motta, og støttebeløpet en innvandrer i samme situasjon (vel ikke akkurat samme situasjon, men du skjønner hva jeg mener) vil motta.

 • Vidar Hölm

  Nydelig innlegg!!! Har sett dette «beviset» florere rundt på nettet de siste dagene men egentlig bare et bevis for hvor dum man kan bli. Om folk er så jævla sjalu på krigsflyktninger så kan de trøste seg med at enhver krigsflyktning gladelig hadde byttet status om det gikk. Altså bo i et land med det meste på stell rundt seg (les FRED) og ikke minst lite med drap,lemlestelse og all mulig elendighet som krig medfører rundt seg. Ikke minst det å måtte slippe å rømme til et fremmed land og bli behandlet/sett på som dritt av mange av landets innbyggere. Da er noen kroner mer i understøttelse til de kommer i orden (siden de kun har skjorta de står og går i) ikke mye å løfte på øyenbrynene av. Til opplysning er det ingen som har status som flyktning livet ut så denne satsen gjelder ikke for evig som mange «urettferdig» behandlede nordmenn later til å tro. Når man leser slike innlegg som hu der Buklev klarer å snekre sammen så får vi bare tross alt håpe at de stakkarne som kommer hit som flyktninger har litt mer intelligens enn snittet slik at vi ikke dør ut her på berget grunnet egen dumhet;-) Og til dere som betrakter dere som EKTE nordmenn. Det er fremdeles ikke forbudt å ta i et tak selv her på berget i stedet for å bare furte over at trygda må deles på flere og kanskje mer trengende. Selv Norge vil en dag bli et land uten tappekran for penger til folk som i utgangspunktet er mer enn nok i stand til å forsørge seg selv. Men nei, det er ikke lett å tilhøre generasjonen etter dessertgenerasjonen. Vi får livet i fleisen. Men dog fortsatt ikke så hardt som de som lever i land med krig. Forfedre/mødrene deres (og mine) gjorde nettopp det. Levde i et land med krig. Da flyktet mange til bl.a England og Sverige men det har vi «glemt»……

 • juksemaker

  tja, mulig, men hvorfor gjøres ikke mer fra staten da?
  virker for enkelt å komme unna sålenge du er her på asyl. lukka mottak for folk som ikke kan oppføre seg hadde vært en fin ting f.eks.
  kan komme hit som alle andre og starte ditt opphold i Norge på et vanlig mottak, men driver du med fa*nskap blir du sendt til lukka mottak til du har fått svar på søknaden….

 • Brynmor Evans

  Satsene er veiledende. Altså en flyktning som har like mye som en «etnisk norsk» ville ikke fått mer enn en «etnisk norsk». Ta deg en bolle mann…

 • Brynmor Evans

  Som regel, hvis man er interessert i å sette seg inn i virkeligheten, så har flyktninger mindre å rutte med enn «etnisk norske» sosialklienter. Regelen om veiledende i forhold til flyktninger er ikke skrevet ned fordi man er snille, men utfra den generelle virkeligheten angående flyktninger.
  OG til slutt: Satsene er veiledende. Altså en flyktning som har like mye som en «etnisk norsk» ville ikke fått mer enn en «etnisk norsk».

 • Rolf Ralfsen

  Hvis det er tilfellet, at det faktisk behovsprøves for den enkelte, og en ubemidlet og ressurssvak ola havner på de øverste satsene også, så er det selvsagt noe helt annet. Da bør jo det være argumentet til tjomlid, og ikke at nordmenn ikke trenger mer, for de har fått sofa og vaskemaskin av mor og far. Det var den argumentasjonen, som jo er helt hinsides, jeg reagerte på.

 • Kjetil Andersen

  Ok, så for å strukturere hva mange av svarene her går i:

  «Hvorfor skal utlendinger få mer penger enn nordmenn?»
  – Fordi de utenlandske som skal etablere seg har betraktelig mindre ressurser enn de «etniske norske»

  «Det er ikke sant. Jeg vet om en asylsøker som hadde mange millioner, og jeg vet om en nordmann som ikke eide nåla i veggen.»
  -Ok, slike tilfeller kan sikkert forekomme, men i snitt er det slik at asylsøkere har betraktelig mindre.

  «Da burde man se hver enkelt situasjon an.»
  -Godt poeng, men dette medfører mer byråkrati, og vil koste samfunnet mer ressurser for noe som kun i enkelttilfeller slår litt feil ut. Vil du betale mer skatt for dette?

  «Hvorfor kan ikke bare alle få like mye? Hva får man egentlig for 13 500 kroner? Det er alt for lavt!»
  – Igjen, dersom alle får mer, så koster det skattebetalerne mer. Vil du betale mer i skatt?

  Rundt her så vil man nok spore av med ett eller annet sosialisthat, noe med at folk (Gjerne utlendinger) ikke gidder å jobbe for pengene når de bare kan sitte på ræva og håve inn penger osv. Og da nærmer vi oss at vi begynner på toppen av spørsmålsrekken igjen.

 • EriksenPer

  Korrekt antall drepte er 77.
  Ikke over 80.

 • Brynmor Evans

  Som regel, hvis man er interessert i å sette seg inn i virkeligheten, så har flyktninger mindre å rutte med enn «etnisk norske» sosialklienter. Regelen om veiledende i forhold til flyktninger er ikke skrevet ned fordi man er snille, men utfra den generelle virkeligheten angående flyktninger.
  OG til slutt: Satsene er veiledende. Altså en flyktning som har like mye som en «etnisk norsk» ville ikke fått mer enn en «etnisk norsk»…

 • Brynmor Evans

  Om en nordmann ikke eier nåla i veggen så vil personen få det samme som en flyktning som ikke eier nåla i veggen. Satsene er veiledende og er ikke hugget i sten.

 • Christina Bekkevold

  Jeg skulle likt å se de papirene som bygger oppunder de «fakta» dere kommer med om at flyktninger får ræva full av penger!? Send de gjerne som vedlegg på mail.

 • Empori

  Det jeg skrev er ikke en antagelse eller generalisering. Selv på 80-tallet så var sosialkontoret eller hva jeg var på fullt av mennesker som skulle ha støtte. På det kontoret jeg var så var det et overveldende flertall av asiater som skulle ha dekket et eller annet. Jeg syntes det var trist da, og jeg tror ikke situasjonen har forandret seg.
  Hvorfor skal jeg betale for gildet som norske politikere hardt ødelegger? Ingen med litt økonomisk sans burde godta dette! Vi lever over evne så det suser i sivet.

 • EriksenPer

  Beklager, de er unntatt offentlighet jf. Offentlighetsloven.

 • EriksenPer

  Krig og fred og sånt…

 • Kenneth

  Ganske lei av å høre at alle FRP tilhengere er rasister, og alle andre er så uskyldige att. Hva som er hva er vanskelig å si siden jeg ikke er i tvil om at det er en del rasister som stemmer FRP fordi det er det eneste partiet som setter innvnadring i annet lys enn de andre. Det sakt, så lenge en nordmann også får samme satser når de står på bar bakke så har jeg ingen problem med det du sa. Er ikke alle som har rike foreldre som kan backe de opp. Nå er det desverre tragisk at vi har laget et samfunn der etablerere er avhengig av slektninger for å kunne gjøre det.. Dog, om valget var å bo hjemme en stund til eller motta sosial stønad tror jeg faktisk jeg før hadde valgt å bo hjemme. Har du ikke råd så har du ikke råd og det blir litt feil at man skal måtte be om sosial penger for å leve. Så sant man ikke har dårlig forhold og det ikke er noen spes til som forutsier at du ikke kan bo der lenger.

 • It Came from the Desert

  Jeg sluttet å lese da forfatteren gikk løs på person og droppet alt som heter sak.

  Dette er faktisk oppsiktsvekkende.

 • Guest

  Ikke for å være nedlatende (mer realistisk) men tror ikke de som kritiserer denne ordningen er i stand til å se poenget du poengterer;-)

 • mille43

  Det er ikke din feil om du har fått utdelt noen dårlige foreldre… Men det er heller ikke NAV som har ansvaret. Ergo kan de ikke regulerere støtte og trygd for hver eneste en som kommer inn dørene med hver sin historie.
  Felles for alle som oppsøker NAV synes å være at de aldri får nok støtte….. spesielt de norske i alle fall..
  Felles for de som ikke får NAV støtte er at de synes å tro at det blir utbetalt altfor mye støtte…
  Så kanskje det er sånn nogenlunde riktig da?

 • Rolf Ralfsen

  Veldig greit å ha sånne som deg, som på vegne av alle og enhver kan avgjøre når det er greit at det for enkelte slår feil ut og når det ikke er greit. Du får det til å se så enkelt ut.

 • Christina Bekkevold

  Mao har ingen grunnlag til å komme med disse «fakta».

 • Kjetil Andersen

  Veldig greit å ha sånne som deg som svarer vagt slik uten å komme med reell kritikk som gjør at jeg kan svare tilbake på den.

 • Empori

  Jøsses Tobb86 – var det ikke det som var den etnisk norske rasisten sa var grunnen til at han myrdet 77 AUFere og statsansatte? Han straffet de som villig slapp inn asiater og afrikanere til Europa. Skal du redusere selv denne sannheten? Av alle løgnaktige gærninger så er du den største.

 • Rolf Ralfsen

  Det var reell kritikk, men jeg skjønner at det ble for avansert :-p

 • EriksenPer

  Dette er gammelt nytt for meg. Under et prosjektarbeid på videregående innhentet vi denne type informasjon, men fikk ikke lov til å fremføre den i klassen. Læreren mente det var feil. Ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor hvis du mener det ikke stemmer og se hva du får til svar.

 • It Came from the Desert

  Etter etablering lever en flyktning under akkurat samme forhold som oss andre og bør selvsagt ikke få noe ytterligere penger enn andre vanskeligstilte.

  Så når alt nødvendig er på plass(bolig klær møbler) finnes det ingen grunn til å behandle en flyktning som ikke lenger flykter annerledes eller bedre.

  Du kommer lenger og blir tatt mer seriøst om du dropper disse personangrepene.

 • Kjetil Andersen

  Igjen, du svarer ikke med noe reellt. Du viser at du ikke er enig i mitt innlegg, men mitt innlegg inneholder flere punkter. Det holder ikke å si «Jeg syntes ikke lovene i Norge er gode»
  – Hvilke da
  «Den som står i Norges lover».

  Vær spesifikk, så vil du få et skikkelig svar tilbake.

 • BadNeo

  ABB var en psykopat med flere psykiatriske diagnoser. Han ble bare ikke funnet psykotisk på gjerningstidspunktet. Han kan ikke brukes til inntekt for noe som helst.

 • rokje

  Nå er saksdokumentet litt rotete og blander sammen etableringsstøtte og sosialstønad, så det kommer ikke helt tydelig fram at også etableringsstøtten skal være gjenstand for individuell behandling, men jeg våger å påstå at en slik ulik behandling av grupper i en svært ulik situasjon uansett overhode ikke ville vekket noen oppsikt, dersom ikke en av disse gruppene kom fra en annet land…

 • Empori

  I tillegg til diagnosene så kommer man ikke unna at han er en etnisk norsk rasist som var villig til å myrde 77 for å få spalteplass i media.

 • BadNeo

  Å reise til Norge er en kostbar affære. Mange som har tatt turen har gjerne solgt unna både bedrifter og eiendommer. For ikke så lenge siden ble det opplyst at en «pakke» fra feks Istanbul til Kastrup kostet ca 80-100 000 kr. Turen blir dyrere jo mer attraktiv destinasjonen er. Da er det jo greit at de får en god startpakke når de omsider kommer frem. De har jo investert mye penger i dette.

 • atluxity

  Når det gjelder tak på boutgifter så står det «Det settes ikke tak på boutgifter, da disse skal vurderes særskilt i hvert enkelt tilfelle.»

 • It Came from the Desert

  Jeg har et familiemedlem som sliter med et narkotikaproblem og har gjort det i 40 år. Hun får, etter alle regninger (inkl husleie) er automatisk trukket fra 3250 kroner annenhver uke utbetalt.

 • EllingKristoffersen

  Veiledende?

  Så forskjellen på en rasist og en som ikke er det er altså at rasisten mener at en etioper har spesifikke behov basert på nasjonalitet, men en ikke-rasist er en person som bare har en veilendende holding om dette?

 • Guest

  antar at d er d første.tjommi.lol.

 • EllingKristoffersen

  Du insinuerer at det er bare tull med satsene, at det er en individuell vurdering som ligger til grunn.

  Hvis så er tilfelle, hva er da poenget med å «veilede»?

 • BadNeo

  Å snakke om andre verdenskrig blir som å sammenligne at man bestemte seg for å reise til afrika for å søke asyl der. Hvorfor ville en nordmann reise hele verden rundt for å komme til afrika, tror du, gitt at man visste svært lite om landene der, totalt forskjellig kultur og tro, ja, til og med så hadde man en viss forakt for denne kulturen og trosretningen de hadde der?
  Så hva skal vi gjøre når det kommer en rekordartet innvandring fra andre siden av jordkloden, som har et høyt trygdeforbruk og integrerer seg i liten grad?
  Iflg bloggen her så er løsningen å kalle kritikerne for rasister og be resten av befolkningen om å betale mer skatt.
  Sweet.

 • Per Buer

  Nei. Satsene har ingenting med rase å gjøre. De er knyttet opp til flyktning-status.

 • Kjetil Andersen

  Mens de som har bodd i Norge har hatt tilgang på gratis skolegang slik at de kan få seg en jobb og ikke be om å få penger for å flytte for seg selv.

 • EriksenPer

  1.) Ikke jeg som bringer etnisitet på bane. For meg fremstår det som urettferdig at jeg som nordmann i en vanskelig livssituasjon blir diskriminert i forhold til Trygdeflykninger. Jeg forbeholder meg retten til å mene det, spesielt fordi både mine besteforeldre og foreldre, samt meg selv har betalt/ betaler skatt og bidrar til å holde liv i vanskeligstilte.
  2.) Veiledende er ofte villedende. Merk deg derfor at en nordmann trolig får mindre enn det veiledende, og en flyktning mer. Et eksempel: En venn av meg var bostedsløs for et par år siden. Han fikk penger til telt av Nav. De mente han kunne sove utendørs siden det var sommer. Flyktninger får gjerne gratis bolig i 5 år.
  3.) Alle får en individuell vurdering ja, men hvis du ikke har fått med deg at flyktninger får høyere satser enn de med norsk statsborgerskap, er det ikke de konspirasjonsteoretiske høyreekstremistene som er forvirret – men du.

 • Zaheer_Rana

  Hentet du det tallet (80 000?) fra løse lufta eller snoker du i posten dems?

 • BadNeo

  Det er ingen som tar seg til Norge direkte (ser bort fra FNs kvoteflyktninger). Alle har perioder der de er i ventemodus for å kunne ta seg videre til det utvalgte målet, enten de sitter i Tyrkia, Iran eller Hellas.
  De såkalte flyktningene får jo en svært god «deal» i så måte. Norge tilbyr en attraktiv «ny start pakke» ved ankomst.

 • Jonas Ali Panda Ghanizadeh

  Det er feil.

  Dette er definisjonen:

  http://snl.no/rasisme

 • Kleppen

  Hovedpoenget til Tjomlid, er at denne damen ikke er helt i vater. Og DET har han rett i.

 • BadNeo

  Det kan man forsåvidt si. Han er likevel en svært syk person som lever i sitt eget univers. Å bruke ABB for å si noe om høyre, venstre eller politikk generelt har liten verdi. Han kunne fort ha funnet seg noe annet som sin hjertesak.

 • It Came from the Desert

  Jeg ar absolutt for at man legger seg ekstra i sæla og etablerer de som er kommet med bolig osv, men når det nødvendige er på plass, finnes det ikke lenger noe grunn til at de skal ha bedre villkår enn andre vanskeligstilte. Det vil bare, som bloggeren med denne saken la fram, oppleves rasistisk og sterkt diskriminerende.(noe det jo utvilsomt også er)

 • It Came from the Desert

  Irrelevant egentlig, det er ikke personen som skal diskuteres, det er innholdet.

 • Zaheer_Rana

  Det er ikke snakk om Nordmann vs. ikke Nordmann. Det er snakk om flyktning vs. ikke flyktning. Står klart lenger oppe. Hadde hjulpet langt på vei dersom de fleste leste og forholdt seg til faktiske situasjonen istedet for å oppkonstruere saker for å forsterke sitt eget vrangbilde. Er «2. generasjons innvandrer», dvs født i Norge så i manges øyne er jeg fortsatt innvandrer. Men jeg vil fortsatt fått like mye som en etnisk Nordmann og ikke som en flyktning. For ja nettopp jeg er ikke en flykning.

 • Empori

  Nazisme er faktisk på linje med Arbeiderpartiet og Høyre på venstre-høyre aksen mellom kommunistisk og liberalt. Men i tillegg så skal man ha med nasjonalistisk, menneskeverdier og rasisme. Der troner nazisme øverst på morder skalaen.

 • Kenneth Flage

  Det er litt sært å sammenligne din vanskelige situasjon som nordmann med situasjonen til en flyktning vel? Om du skulle havne i en like bunnløst fortvilet situasjon, hvor du må etterlate ALT du eier i en krigssone og rømme igjennom halve verden for å bli trygg, så tror jeg NAV hadde vurdert behovet ditt som minst like stort som for flyktninger..

  Og, nei, flyktninger får ikke høyere satser enn nordmenn. Det er en myte som blir spredd for å skape hat og rasisme, og du har åpenbart bitt på. De får generelt litt mer i etableringstilskudd (såvidt nok til en sofa og en TV) fordi de har ingenting når de kommet hit, og etter det må de leve på samme krisesatser som du og jeg måtte gjort.

 • Empori

  Og flyktningene siden 1969 kommer fra hvilke raser?

 • hitmanhoudini

  Syns ikke du er det spor bedre enn personen du kritiserer.

 • hitmanhoudini

  Sliter litt med påstanden om at vi er ganske like.

 • Kristian Berge

  Veldig bra skreve Gunnar! Den dama må vere ramle hakka galen….. Viktig å sette slike på plass. Well done!!

 • Tast Tewen

  kutt ut flykningetullet og slutt å være verdens sosialkontor NÅ.
  det er udemokratisk sløseri vi driver med. Flertallet vil slutte med dette, det er bare de sikeste eller mest kriminelle som «får til» å komme til det landet som gir mest penger for å gjøre ingenting.

 • Sissel Klungsøyr

  For å oppklare. Tror verken Ann Tove Buklev eller Torgeir Bjelland, som kom med de grusomme uttalelsene 22. juli 2011, noensinne har blitt omfavnet av FrP. De tilhører nok et politisk landskap som ligger langt, langt til høyre for FrP. – Er enig i at Buklevs propagandautspill bør bli motsagt, men vi bør ha en edruelig og faktabasert debatt.

 • honkifonki

  Som alltid, takk for at du gidder!

 • honkifonki

  Hvilket flertall?

 • honkifonki

  Venstre-høyre aksen er verdiløs utenfor den økonomiske politikken. Du vrøvler.

 • tor ramstad

  har leid ut leiliheter i oslo til markedspris.

 • Tore Andersen

  Jajaja…… Kan bare bekrefte at vi er KRAFTIG uenig :-/

 • honkifonki

  Du må lese noen rare aviser…

 • honkifonki

  Du tar feil, hvorfor dikter du opp stråmenn?

 • honkifonki

  Hva er poenget med å dikte opp stråmenn om diskriminering?

 • Braskogbram

  jamen det er jo det som er hele poenget! De måndelige satsene er like – det er bare etableringssatsen som er litt ulik (veiledende). Så da er jo alt såre vel, da?

 • creole

  Nå kommer det jo ikke som noen SJOKK ann Buklev ofte har dukker opp på sidene til SIAN og fyret.nu (nå nedlagt og dødt… TAKK OG PRIS). Vi snakker her om «mennesker» med et så forvrengt menneskesyn, at om de fant på noen grunner til at lufthullene i en jarlsbergost var pga Islam og/eller andre innvandrere, så ville man sett et langt opprop og rølping om akkurat dette. og prøv for guds skyld ikke å si dem imot… dette blir som regel møtt med alt fra trusler, til.. som Tjomlid sier… beskyldninger om at du er sosialist, homofil, feminist, eller gjerne alle 3 på tross av at man er av arten hankjønn.

  Personlig holdt jeg på å le meg fillete dag jeg så at fyret.nu var stengt ned, og en dag jeg ble medlem på SIAN’s facebooksider fikk jeg VIRKELIG trent magemusklene mine.

  «• SIAN har engasjerte medlemmer av forskjellig tro, og vi ønsker at alle skal kunne samarbeide mot felles mål. Religiøs forkynnelse eller nedrakking på andre gruppemedlemmers tro er ikke ønskelig her»

  Lo godt av denne… «vi ønsker å rakke ned på og dra mennesker som forkynner den muslimske tro gjennom søle, MEN VÅG IKKE Å GJØRE DET MOT OSS»… (da blir vi virkelig sinna og copypaster alt du sier).

  jeg anbefaler alle som føler for å få seg en god magelatter om å melde seg inn på denne facebooksiden en dag eller 2, om ikke annet for å se vranglære i dens fulle utblomstring.

 • honkifonki

  Hvordan kan du se på et menneske at det er en flyktning?

  Jøsseball.

 • Fantastisk godt skrevet. Ser ingen problemer med disse tallene. Vi burde ta inn flere flyktninger, og gi barn en trygg framtid.

 • Tobb86

  Hvilke raser er det du mener finnes?

 • Tobb86

  Tviler på at du kjenner noen som ikke er etnisk norske.

 • Tobb86

  Det viser hvor bare hvor mye du vet.

 • Tobb86

  Flyktninger altså? Eller folk med innvandrerbakgrunn? Hvis det i det hele tatt stemmer det du sier rundt hva de har mottatt, så har de betalt det selv jo, det går faktisk an å ha en (godt betalt) jobb selv om man er «flyktning». Og intet nav-kontor ville delt ut slike summer. Så, kanskje du i stedet for å anta og basere deg på fordommer bør forsøke å opparbeide deg litt kunnskap.

 • It Came from the Desert

  Det står ingensteds at dette ekstra tillegget utelukkende er i etableringsfasen. Tvert imot er det beløp utenom etableringsfasen.

 • Ola Nordmann

  I’m proud to be black, said the Africanamerican
  I’m proud to be yellow, said the asian
  I’m proud to be white, said the racist…..

 • creole

  en faktabasert debatt MED Buklev vil være som å si til seg selv at Disneyfilmene er basert på en sann hendelse.

 • Braskogbram

  «vedtar å heve satsene for ETABLERING» ???? Det er hele essensen i teksten til Tjomlid også hvis du hadde faktisk lest den.

 • tor ramstad

  Har selv leid ut leligheter i oslo til markedspris.Ønsket å leie ut til vanskelistilte enslige mødre, men satsene de hadde fra sosialen dekket ikke husleien to roms leilighet.Måtte derfor leie ut til flyktninger som hadde andre satser og garantier fra sosialen,sådet stemmer nok ikke at de bare får mer til etablering.

 • Tobb86

  Så du gir altså den massemorderen rett, ved å legge skylden for hans handlinger over på de han ønsket å straffe. Hvis jeg gjør noe og skylder på at jeg ønsker å straffe deg fordi du er en hjernedød løk, er det da din skyld fordi du er en hjernedød løk? Du er jo faen meg et verre rasshøl enn han jeg opprinnelig svarte, hadde ikke trodd det var mulig.

 • It Came from the Desert

  Hva folk sa dagen etter et terrorangrep er i alle tilfeller uredelig å bruke mot de. Det var mange som sa ting de kanskje angret på etterpå i ren affekt, og det er faktisk naturlig.

  Nå vet jeg ikke hva denne personen står for ellers, men det er egentlig uinteressant. Voksne mennesker tar tak i innholdet, de går ikke på person.

 • It Came from the Desert

  60% av alle nordmenn vil begrense innvandring ifølge nylig undersøkelse fra Sentio. Fra alle partier.

  http://www.rights.no/2014/03/hva-sier-folket-om-innvandringen/

  når det gjelder å begrense mest mulig den ikke-vestlige innvandringen og heller prøve å hjelpe flere i deres hjemområder er 75% av Norge enige i dette.

 • Empori

  Det er mange unge jenter fra møblerte norske hjem som kommer hjem voldtatt, ranet og slått. Enkelte har også mistet livet. Jeg kjenner til flere. Skal vi plage våre frigjorte kvinner med laken klær som alternativ til det du gulper opp mille43?

 • Empori

  Jøss, enda en blind blindern student uten realitetsforankring. Det er for mange av deg.

 • Bjørn

  Om du leser saksdokumentt så blir faktisk ordet «etablering» bruket i forbindelse med hver eneste tabell som lister satsene. Om satsene etter etablering også er differansiert kan vi ikke slå fast basert på dette saksdokumentet. Viktig å faktisk lese hele dokumentet og ikke bare tabellene.

 • Sissel Klungsøyr

  Buklev har sjokkert flere enn meg. – Og hun uttalte seg ikke i affekt som følge av terrorangrepet. Her kan du lese endel uttalelser hun kom med før terrorangrepet.

 • It Came from the Desert

  Jeg synes egentlig du virker minst like ille jeg. Du rakker jo ned på andre selv,.

 • It Came from the Desert

  Fortsatt helt uinteressant i forhold til temaet. voksne mennesker forholder seg til sak, ikke person.

 • rettfralevra

  Hvor mange år er etableringsfasen ???
  Det er svært merkelig om en ser summen flykninger får i forhold til landets 161 000 misntepensjonister som må klare seg med en pensjon på 12 500 kr. i måneden.
  Av landets 161 000 minstepensjonister er det 90 % kvinner, født og oppvokst på 1940/1950 tallet og som natutligvis ikke fikk nyde godt av alle nåtidens velferdsordninger så dem er det ikke så farlig med !!

 • It Came from the Desert

  Jeg stoppet å lese smørja da han begynte med alle disse personangrepene.

 • arne
 • Empori

  Da kan du gå tilbake til årsaken til ABBs handling, aktors beviser, forsvarets og medias beskrivelser og så komme med din alternative forklaring Tobb96. Du mangler alt i din konspiratoriske gnomebolle.

 • Oxymoron123

  Men den «ordinere» som står på bar bakke uten noe som helst familie eller venner å lene seg på kan vel fortsatt aldri få mer enn den veiledene satsen satt for ordinære heller selv om behovet er akkurat like stort som for flyktningen som får mere støtte.
  Hvordan kan du forsvare at to individer med nøyaktig samme behov blir forskjellsbehandlet på bakgrunn av deres etniske tilhørighet uten å være rassist?

 • Chico Hågensen

  dette handler ikke om du er Flyktning eller ikke dette handler om mennsker i en vansklig økonomisk sitvasjon uansett om man er Norsk eller flyktning

  og du sier at man skal ikke likebehandle mennesker i en svært ulik situasjon.
  men situasjonen er ganske lik for dem som søker ettableringstilskud da dem som søker og får innvilget dette faktisk står på bar bakke ellers så får man avslag,
  også er du ganske naiv vist du tror at en norsk person som er i en like vansklig situasjon som en flyktning vil bli vurdert etter veiledene satser satt for flyktninger og vurdert etter dette, hadde det vert slik hadde dem ikke behøvd og ha to veiledene satser.

  også er det en ting som alle som er så uheldige og trenger hjelp fra sosialkontoret har felles er at dem klarer seg ikke økonomisk og det bør da være bare en veiledene sats man blir vurdert ut fra uannsett om man er Norsk eller flyktning det er tross alt de mest vansklig stilte i samfundet som må gå der uannsett hvor man kommer fra.

 • Tobb86

  Det har jeg ikke tenkt å gjøre, og det er ikke jeg som presenterer konspirasjonsteorier her. Men klart, burde jo egentlig forventet at horden med tilbakestående, rasistiske rasshøl skulle klare å vri hendelsene 22. juli til noe som er «de venstrevriddes» skyld. Riktignok krever noe slikt solide mengder med mental gymnastikk, og jeg hadde et snev av tro på menneskeheten og at enkelte ting holdes hellig, men akk.

  Hva ABBs motiver var er det ingen som diskuterer, spørsmålet er bare om vi skal ta hans motiver seriøst nok til at vi bruker de til å fordele skyld til andre enn ABB selv. Her mener jeg selvsagt nei, men for deg er ingenting hellig, så lenge du kan komme med et stikk til de som ikke er enige med deg så er alt lov.

  Så når du først er i gang med å dele ut skyld, hvor mye av skylden mener du at du og dine meningsfeller skal ha, dere som skapte grobunn og retorisk klima for ABBs meninger?

 • Spooky Ashell

  Burde jo bare være samme satser for alle.

 • Torgus

  Elling Kristoffersen, en ekte sosialist lar ikke virkeligheten stå i veien for en god historie.

  Har man ikke rett så handler det om å få rett.

  Vi hadde en Statsminister som sparket en av sine statsråde pga feil hudfarge, hun var etnisk hvit:

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/stoltenberg-regjeringen/karita-slakter-jens-lederstil/a/582395/

  Rasimen lever i beste velgående på høyeste mulige nivå.

  Og Tjomlid spiller på skikkelig gammelrasistiske forestillinger slik som her:

  «Det er klart nordmenn blir rasister når utlendinger kommer til landet vårt og mottar mer i sosialhjelp enn den unge, kjekke lysluggede sønnen til nabodama gjør når han skal finne seg sted å bo. Det er klart sånt gjør oss til rasister. Vi har egentlig ikke noe valg. For dette kan ikke være rettferdig? Skal vi ikke alle behandles likt? Spesielt vi som er litt likere enn de andre?»

  Og her sannheten:

  «Vel, hvis vi nå tar av oss rasisthatten et øyeblikk, så er nok ikke situasjonen så ille som Buklev vil ha det til. Eller, strengt tatt er jo ikke situasjonen slik hun fremstiller den ille uansett. Men hun er åpenbart stolt over å ha avslørt myndigheten på denne måten, så la oss late som om dette er ille. Hytt gjerne med neven mot dataskjermen om det hjelper.

  Etter å ha mottat noen tusenlapper mer fra Alta kommune til å etablere seg, får de deretter utbetalt det samme beløp som alle andre til livsopphold og sosialhjelp. Ikke en eneste liten Mercedes er sneket inn i kommunebudsjettenes fotnoter. Arne Myrdal må vri seg i graven i skuffelse.»

  Rasismen slik den framstilles, skyldes altså at vi stakkars idiotene ikke er istand til å lese teksten «skikkelig».. til det har vi «rasisthatten» trukket for langt ned over ørene.

  Tilogmed Arne Myrdal er trukket inn i teksten.

  Tjomlid er åpenbart ute av stand til å forstå at dette er forskjellsbehandling så likestilt som

  annen forskjellsbehandling, og at dette er rasisme satt i system mot egen befolkning. Men Tjomlid mener tydeligvis at det kan rettferdiggjøres med denne forestillingen:

  «Vi er et samfunn som virkelig har råd til å hjelpe de mest vanskeligstilte blant oss i gang med et nytt liv.»

  En klassisk naivitet han deler med mange i Norge:

  http://www.newsinenglish.no/2009/10/16/norwegians-most-naive-in-europe/

  Problemet Tjomlid ikke ser ut til å forstå, eller vil forstå, er at disse vanskeligstilte ikke er en homogen gruppe med stakkarer som sitter på NAV og ber om hjelp for sitt syke barn. Her skjuler det seg mye rart, det vet man litt mere om i dag.

  Dersom Tjomlid skulle få gjennomslag med sin virkelighet, ville det vært slutten for norsk velstand i løpet av kort tid:

  https://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article1348280.ece

  Jada, virkeligheten kan være mere rasistisk enn man liker å tro.

 • honkifonki

  Du trenger ikke bevise ytterligere hva slags menneske du er.

 • Sissel Klungsøyr

  Voksne, ansvarsfulle mennesker våger å stå frem med sitt fulle navn.

 • Bjørn

  Jeg refererer til dokumentet fra Alta kommune som startet hele debatten. Uansett hva man mener om Gunnars stil i dette innlegget så bør man sette seg inn i hva som faktisk diskuteres om man vil delta i debatten.

 • honkifonki

  Hva med å lese det jeg svarte på.

  Tøv.

 • mjusiqtube

  Jeg har fulgt bloggen din med nysjerrighet og interesse – du bidrar med trim av hjernen, utfordrer etablerte tanker og ideer.

  Men ikke i dag – du skuffer stort og bør nok minne deg selv på hva en Skeptiker skal stå for.: Du bruker for eksempel en lang rekke anekdotiske eksempler og generaliseringer:. De som er imot en forskjellsbehandling i tildeling av etablerings stønad tillegger du å mene at: «Her ser du jo svart på hvitt hvordan flyktninger praktisk talt får kastet dyre biler og Gucci-dresser etter seg fra Alta kommune». For noe vås. Du maler ellers fram et bilde av innvandringskritikere som Aliens: DVs blodtørstige og nådeløse, Dessuten smålige og misunnelige, med tåpelige og idiotiske/flaue synspunkter – uvitende fjols. Du bruker en enkelt person Ann Tove Buklev – som har et svært fantasifullt og ekstremt konspiratorisk verdensbilde – og ekstrapolerer det over på alle som er kritiske til forskjellsbehandlingen som er etablert i Norge for personer med behov for etableringsstønad..

  Retorikken din er uspiselig – og du framstår ikke spesielt mye bedre enn en uvitende «rasist» – som du sier. Du av alle burde fått med deg at ordet rasist helt har mistet sin betydning og definisjon: «person som mener at noen raser er bedre enn andre.» Hvordan kan man bli rasist av å synes at det er urettferdig å gi folk i tilnærmet samme situasjon (behov for å etablere seg fra scratch) ulik stønad basert på etnisitet?

  Dessuten bør du få faktane dine riktig: nabogutten i Alta får ikke etableringsstønad. Om han ikke er kastet ut hjemmefra da og står på bar bakke. Etablerings stønad er for svært vanskeligstilte personer: leiligheten din har brent ned, du har ikke forsikring. Du har stukket fra en voldelig mann – må etablere deg på nytt et annet sted kanskje. Fengselsfugler, personer med alvorlige psykiske problemer, flyktninger, asylsøkere, familigjenforening etc etc.

  En kamerat som jobber ved et NAV kontor i Oslo (mer enn 20 år) sier det i praksis er stor forskjellsbehandling – de er strengere mot nordmenn. I Gamle Oslo (varierer fra kommune til kommune – og fra bydel til bydel) får en norske bruker med behov for å etablere seg på nytt maks 11-12000 kr. Innvandrer en del mer – men variabelt. (Stavanger: innvandrer/asylsøkere ca 50 000 – nordmenn det halve etc) Også for nordmenn snakker vi ofte om hjelpeløse mennesker helt uten nettverk eller kontakt med familie og i mange sammenhenger uten evne til å ivareta seg selv godt. I motsetning til din nabogutt fra kjellerstua. Ta med at saksbehandlere kan bruke skjønn – og det gjør de. Men også der er det forskjellsbehandling:

  Saksbehandlerne kutter hardt hvis de kan – og i større grad overfor nordmenn: de finner for eksempel brukt komfyr på nett og henviser til nettsiden. Komfyr – kan man for øvrig fint klare seg uten noen uker – kan en saksbehandler si – så vent til du får kjøpt brukt. Kjøleskap derimot – har man krav på tidlig. Bolig: lei et rom – da sparer du utgifter til hvitevarer etc. Og en grense på max 5000 i boutgifter er ikke et uvanlig krav. Dette gjøres i mindre grad overfor innvandrergruppen – se bare på statistuikken over hvem som tildeles kommunale boliger.

  Det er en innarnbeiodet forskjellsbehandling: selv mentalt syke rusmisbrukere uten nettverk forventes å klare seg bedre enn for eksempel Universitetsutdannede Syriere for å ta et eksempel. NAV tar lite henstyn til at innvandrergruppen som får etableringsstønad er stor og sammensatt og består ikke bare av hjelpeløse flyktninger uten et nettverk – slik du prøver å framstille det.

  Men du har et godt poeng – flyktninger på bar bakke som skal etablere seg et nytt land er i en spesielt sårbar og vanskelig situasjon. Men mange av dem har et nettverk å komme til – og blir gledelig nok veldig godt tatt vare på av sine landsmenn når de starter på nytt. Et bedre nettverk enn mange av fengselsfuglene for eksempel – som må bryte med gammelt miljø.

  Denne forskjellsbehandlingen av mennesker i stor nød, basert på etnisitet – ikke livssituasjon, og som derfor er rasistisk – går igjen i tildeling av bolig, taket på husleie NAV godtar, osv – selv om du påstår noe annet. En ting er hva loven du viser til sier – noe helt annet praksisen som følges på NAV kontorene.
  Jeg mener det enkelt og greit er feil med forskjellsbehandling basert på etnisitet. Etableringsstønaden og krav til brukere av NAV bør være lik i utgangspunktet – også får vi ha tillit til at NAV sine saksbehandlere gjør individuelle vurderinger av hva som er brukerens faktiske behov og evne til å klare seg selv. Det skjer ikke i dag.

  Totalt sett var dette flau lesning siden kommer fra en skeptiker. Det du hadde av gode poeng forsvant i en suppe av stereotyper hvis formål var å male fram et bilde av de som ikke er enige med din overforenklede framstilling av et komplisert tema som slags ondhetens apostler. Selv representerer du godheten og alt som ikke er smålig.

  Flott for deg.

 • geekboy

  Hele blogg innlegget kort forklart:

  Nordmenn er så heldige og rike hver eneste en (ingen unntak iføgle herr tjomlid) at vi har en plikt å gi vekk våre forfedres penger opptjent ved blodslit til innvandrere uten tilknytning til Norge, fordi vi vil jo ikke være rasister?

 • Kjetil Vold

  Flyktninger, som ikke har noen verdens ting, har andre behov enn folk som har bodd i norge hele livet. Alle jeg kjenner har en hel haug med ting de trenger. Noen har riktignok større haug enn andre

 • androx

  Vel, jeg har bare tilgang på 12/14 papirutgaver aviser. Kanskje du har flere? Og avisene jeg leser er ikke rare. Heller opplysende og klare på en sak!
  Vi svikter våre egne og syr puter under ræva på andre!

 • Empori

  Det er trist Tobb86 at du i det hele tatt klarer å vri så meget tøys ut av dine motsvar, det skal du ha. Du blir veldig lett der du løper rundt og hiver argumenter etter folk. Sannheten er en ting, men det du driver ville ha gjort Joseph Goebbels stolt. Løgner gjør deg ikke til en bedre person.

 • Sylfest

  Med din innsikt må du ha vært mye på sosialkontorer de siste tiårene…

 • kachiun

  Mer vås har jeg sjeldent lest, tror skribenten bør finne noe annet å analysere og skrive om. Dette går rett hjem rundt bålet i AUF, samtidig som de synger «internasjonalen» og planlegger hvordan de skal skulke militæret, slik deres religiøse leder Jens gjorde….. Hos folk ellers, får nok meningene dine liten sympati.

 • geekboy

  Innvandring er i realiteten fullstendig unødvendig når vi har schengen-avtalen.

 • Empori

  Jeg husker ikke hvilket kontor jeg var på, jeg skulle ha refusjon for medisiner, men jeg snudde og har aldri vært innom et offentlig kontor siden. Men jeg fikk i alle fall nådestøtet når det kommer til sløsing med offentlige midler – det er det verste jeg har opplevd noen gang.

 • juksemaker

  er innvandring selv om de kommer her for å jobbe…
  snakker mest om de som flykter fra andre ting, men når du kommer til et sted som skal være tryggt og velger å gjøre det utrykt for de som tar deg imot. ja da ser jeg ingen grunn til å la den personen få bli her.

 • christer83

  faen for en tullling gunnar! hjelpes…
  Dette er rasisme så det holder..men så lenge det er mot oss norske så er det okay? latterlig.

  Normenn får smulene på gulvet..mens folk som kommer hit får en liten formue.

  Og så starter de kebabsjapper, slipper skatter og avgifter en god stund oppstartsfasen…så rett før konken..selger de alt av inventar til en kone,bror,fetter eller kusine..Så går de konk…vips er det ingen ting å kreve for kreditorer.
  Så starter de på nytt av i samme bygget eller rett borti gata..da får «kona»s samme støtte og starter nå med gratis inventar++

  Og alt er helt okay.

  Skamlig

 • EllingKristoffersen

  Så det er greit å generalisere på bakgrunn av at de er flyktninger?

 • Chico Hågensen

  virkligheten er vel at sosialklienter har samme livsopphold fra sosialen om man er flyktning eller ikke. og virkligheten for og få ettableringstilskud er at man står på bar bakke ellers så får man avslag. virkligheten er også sån at det koster like mye og etablere seg om man er flyktning eller ikke. og til slutt satsene er veiledene en sats for flyktninger og en for Norske det vil si at en flyktning på bar bakke vil kunne få 25000kr for og ettablere seg mens en norsk person vil få maks 13500kr for og ettablere seg. og uannsett om man er flyktning eller norsk og mottar hjelp fra sosialen er dette vanskligstilte personer som ikke klarer seg selv og det er helt på tryne at kommuner i Norge setter dem opp mot hverandre.

 • Ståle Giverhaug

  Tjomlid: Du begynner å bli lat. Det er jo så uendelig mye lettere å angripe skruller som Ann Tove Buklev, enn å blogge om vanskelige dilemmaer innen norsk flyktnigning- og asylpolitikk. Dette blir rett og slett forutsigbart og kjedelig.
  Jeg ligger laaangt til høyre for deg, men har overhode ikke noe til felles med Buklev. Antakelig er jeg mer forskjellig fra henne enn jeg er fra deg.
  Dermed føler jeg meg heller ikke truffet av dette blogginnlegget….Og det var vel helt ærlig litt av hensikten din, eller?

 • Jon Magne Helgetun

  Det er vel her begrepet «veiledende» kommer inn.

 • Tore Aursand

  Menneskerasen utgjør nok rundt regnet 100% av flyktningene som noen gang har kommet til Norge.

 • geekboy

  Hvorfor skal en person med familie over tyve generasjoner tilbake i Norge, alle som har jobbet og strevd livet av seg for å gjøre nasjonen til et bedre sted å leve for sine barn, måtte takke til de samme vilkårne som en person flyttet inn hit for 5 år siden?

  Var det dette Nordmenn har jobbet livet av seg i hundrevis av år for? Å hjelpe snyltere?

 • honkifonki

  Da er det noe annet alvorlig galt, for virkeligheten bøyer seg ikke for dine fordommer og vrangforestillinger.

 • Tobb86

  Jeg trenger ikke vri på det du sier, det er forkastelig nok i seg selv. Og der dro du inn Goebbels ja, det betyr at debatten er over og at jeg vant. Gratulerer til meg.

  Patetiske påstander om løgner uten utdyping gjør ikke saken din noe bedre, du fremstår bare som ytterligere stakkarslig og åndssvak.

 • honkifonki

  Jeg synes synd på de som sliter med slike vrangforestillinger. Hvor var det skolen feilet?!

 • EllingKristoffersen

  Og 18-åringen som har tilbrakt de siste 10 årene i diverse fosterhjem og institusjoner har en hel haug allerede, og trenger selvsagt ikke på langt nær det samme som den som betalte smugleren 200.000 for å komme hit? Sier ikke at dette gjelder alle norske eller alle flyktninger, prøver bare å forklare at det er forskjell på mennesker basert på behov, IKKE på en gruppering inndelt på en eller annen tilfeldig metode.

  Å gruppere mennesker, se bort ifra mennesket men heller se på gruppen er diskriminering. Noe Tjomlid forsvarer.

 • EllingKristoffersen

  OK, la oss utforske denne.

  Ettersom du heter «Ghanizadeh» regner jeg med at du er fattig.

  Ifølge din egen logikk er dette ikke rasistisk.

  Personlig føler jeg at det var en voldsomt rasistisk setning, men du synes altså ikke det?

 • EllingKristoffersen

  Jeg tar på ingen måte feil.

  Jeg bare registerer at følgende påstand er ikke rasistisk iflg. eliten :
  «Etiopere er snillere mennesker enn alle andre» – BRA
  «Etiopere er slemmere mennesker enn alle andre» – DÅRLIG

  Det at en generalisering går i favør av «de andre» betyr ikke at det er OK, det betyr bare at du har snudd fortegnene på hvem du diskriminerer.

 • Kjetil Vold

  Diskriminering er både lovlig og greit, bortsett fra de unntakene som loven omtaler. 18-åringer som har bodd i fosterhjem er det også egne etableringsordninger for. I tillegg til at hver sak blir behandlet individuelt. Etableringsordningen for flyktninger gjelder for dem som ikke har noe, ikke alle som er mørke i huden.

 • Kjetil Vold

  Selvsagt. Man vet jo en del om dem som gruppe.

 • Per Buer

  Ja. Mener du at UNCHR burde gå og skamme seg fordi de gjør det? :-)

 • Empori

  Jeg er av etnisk østafrikansk og det er nok de fleste andre også.

 • honkifonki

  Jo du tar feil, så hvorfor dikter du opp stråmenn?

 • Empori

  Ja løgn vinner over sannhet, så lenge løgnen virker truende.

 • Empori

  Jeg er en hyggelig mann som gir og gir, og ingen får nok.

 • honkifonki

  Der tar du også feil.

 • Arne Kvandal

  Tvilsomt. Hensikten med dette blogginnlegget er nok heller å angripe Buklev og hennes støttespillere. Virker som om du føler deg truffet, og det sier vel mer om din egen innstilling.

 • Arne Kvandal

  Ah, en intellektuell kjempe.

 • Roger Endrè Pettersen

  Personlig så synes jeg denne saken har tatt helt av nå. Men siden denne lenken handler om smålighet så må jeg bare skrive noen ord her.

  I innlegget avsluttes det med at «vi er et samfunn som virkelig har råd til å hjelpe de mest vanskeligstilte blant oss i gang med et nytt liv.» Så hvorfor er det slik at man ikke vurderes utfra det da, behovet, og ikke hvor man kommer fra? Det finnes faktisk veldig mange nordmenn som ikke nåla i veggen når de skal ut i etablering.

  At denne etableringsstønaden er en engangsutbetaling er rent ordkløveri, det er bare det at årene etter at en får «etableringsstønaden» , så heter det «etableringstilskudd». Og hele veien er det forskjeller i hva «tilreisende» og «innfødte» får. Når de tilreisende kommer får de framlagt lover og regler for hva de har krav på, for de «innfødte» blir det «skjult» og en må finne ut alt selv. Så forskjellene er store, bare det å gå inn på et NAV-kontor er helt forferdelig for nordmenn, mens de fleste innvandrere gjerne flytter inn på disse kontorene.

  Jeg har hørt (og sett) mange rasistiske uttalelser pga denne forskjellsbehandlingen, så jeg synes ikke vedkommende som startet denne saken er heeelt på jordet (bare litt). Jeg vet at ofte feil folk får skylden for problemer. Selv har jeg sittet i kassen i en kantine, der fikk jeg mye kjeft for prisene der. Var jeg den rette personen å rette sinnet mot? Så….

  Og til sist synes jeg at ordet «smålig» blir patetisk av en som skal skrive et saklig innlegg om etableringstøtte/livsopphold for utlendinger/nordmenn i forhold til rasisme, og da synke så lavt som å kalle noen for Breivik-støttespiller fordi vedkommende har krasse og litt misforståtte oppfatninger og meninger. Bare å nevne Breivik i denne saken ble for meg helt fucked up!

 • Chico Hågensen

  dem som søker om ettableringstilskud og får dette innvilget står på bar bakke ellers så får dem avslag uansett om man er flyktning eller ikke,
  og ja de fleste Nordmenn har en hel haug med ting men dessvere så fins det vansklig stilte nordmenn som står på bar bakke som ikke har noen verdens ting og trenger akurat de samme tingene som en flyktning og det koster akuratt det samme for en flyktning som en nordmann og få det mest nødvendige i en leilighet,

 • Empori

  Kose kos :)

 • Tobb86

  Det du skriver gir ingen mening.

 • Arne Kvandal

  Her ser vi nok en ekstremist i aksjon. Skylden for en voldshandling ligger altså ikke på den som har utført den men på dem han måtte skylde på selv. Altså fullstendig ansvarsfraskrivelse. Takk og pris at sånne som deg kun er overrepresentert på nett og at dere er forsvinnende få i det virkelige samfunn.

 • Arne Kvandal

  Du stryker i logikk. Så fordi massemorderen SIER at det er andre sin feil at han dreper så ER det slik? Stakkars, stakkars deg.

 • Kjetil Vold

  Og det er derfor satsene er veiledende og alle saker behandles individuelt.

 • Empori

  Du har meldt deg ut av debatten etter din selverklærte seier i beste Nordkorea ånd – 100% valgseier!!!!!!

 • Thaug

  At det drives grov og uforstandig forskjellsbehandling på sosialkontorene i forbindelse med hjelp til bolig er hevet over enhver tvil. Les denne artikkelen fra VG – helt utrolig:

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/sosialklient-fikk-478-595-kroner/a/1866422/

 • Empori

  Massemorderen skylder ikke på annet enn det som kom frem i rettsaken. Jeg har ingenting med hans syn å gjøre. Hvor gammel er du?

 • Kjetil Vold

  Etter etablering så er det de samme satsene som gjelder.

 • Jonas Ali Panda Ghanizadeh

  Det er ikke rasistisk. Det er bare dumt.

  Du dømmer ikke meg utifra min «rase» men utifra mitt navn.

 • Tobb86

  Vel, når folk begynner med Hitling så er debatten vanligvis over, og siden som dro inn Hitler/Nazimen/Goebbels har tapt. Og nå drar du sannelig inn Nord-Korea også, men du har glemt Putin.

 • Chico Hågensen

  Nordmenn blir da individuelt behandlet etter satsen på 13500kr, mens flyktninger blir individuelt behandlett etter satsen på 25000kr
  det er derfor kommunen har satt to forskjelige satser og ikke en felles sats for begge grupper,

 • John Calvin

  Ja, jeg skjønner hva du mener. Dette er godt nytt. Trodde satsene var faste og urokkelige etter det som har fremkommet i media. Jeg klarer meg alltids med det beløp jeg måtte være så heldig å få, men det skader ikke å få noen kroner mer enn mindre. Utgangspunktet mitt var at jeg ikke kan ‘kreve’ noe da jeg selv har satt meg i denne situasjonen, så alt over ingenting er jo bra da.

 • Empori

  Det begynte med en blogger som trakk opp NAV med sosiale satser i Finnmark, nazister fra FrP, rasister, Fjordmann, Terroristmassemorderen ABB og at resten av Norges befolkning består av bleke rasistiske og asosiale drittsekker. Jeg er uenig.

 • Kjetil Vold

  Det er fordi det erfaringsmessig er de beløpene ddt er behov for. Siden dette er penger som skal budsjetteres så er det veldig greit at det stemmer med virkeligheten. Dumt å sette det samme beløpet for begge når man vet at ikke det blir slik.

 • mille43

  «Eliten» er nok langt unna deg av opptil flere grunner. Den eliten du synes å sikte til, bruker nok ikke generalisering som «snillere» eller «slemmere» enn «alle» andre som du gjør. De skjønner nok at det er kulturelle ulikheter, men å sette mennesker i denne type bås blir for banalt.
  Og her ligger vel også noe av forklaring på hvem som kan stemples som rasister. De med mindre erfaring, skolegang og som ser verden mest i sort/hvitt. De som selv synes de trenger støtte og hjelp eller som tvert om er utrolig fornøyd med egen fortreffelighet (og dermed missliker de som er ulike). De usikre og som dyrker lange tradisjoner. Og disse mener jeg finnes i alle folkeslag og innenfor alle trosretninger.
  Og selvsagt er ikke disse kriteriene gjeldende for alle. Det er en grov generalisering som du selv også benytter.

 • Chico Hågensen

  problemet er at dt er en veiledene sats for flyktninger på 25000kr og en veiledene sats for Nordmenn på 13500kr. når det egentlig burde være en veiledene sats alle vanskligstilte sosialklienter burde bli vurdert etter

 • lys

  Det som konstruerer motsetninger i samfunnet, er forbudet mot å diskutere meninger, fordommer, erfaringer og frykt.
  Det ville være underlig om dette ikke førte til frustrasjon.

 • Tobb86

  Hvilken blogger er det snakk om? Har ikke lest noe om halvparten av tingene du her lister opp i blogginnlegget til Tjomlid, så han kan det jo ikke være. Må innrømme at jeg ikke har giddet å lese hele oppgulpet til Buklev, men litt rask søking viser at hun heller ikke nevner disse tingene.

  Så hvem er det da snakk om? Eller er tingene du lister opp noe bare du klarer å lese gjennom koko-brillene dine? Og du kaller meg løgner?

 • GR700

  For 20 generasjoner siden var nok dine også innvandrere….tenke deg litt om kanskje?

 • Anette

  Har selv kjøpt diverse hvitevarer fra flyktninger. På meg virket det som om de ved å selge det gamle ville få nye gratis fra sosialen

 • TheRealRoyal

  Jeg er stolt av å være svart, – sa afrikaneren. Jeg er stolt av å være asiater – sa kineseren. Jeg er stolt av å være hvit, – sa rasisten.

 • EllingKristoffersen

  Hvis alle behandles individuelt hva er da poenget med veiledning på bakgrunn av grupper?

 • EllingKristoffersen

  Men da er det vel greit at jeg generaliserer om flyktninger også da?

  Eller gjelder dette bare generaliseringer du liker selv som er OK?

 • It Came from the Desert

  Du er tydeligvis ny på internett. Selv datatilsynet anbefaler deg å bruke så lite fullt navn som mulig.

 • EllingKristoffersen

  Jeg siterer fra din egen link : «eller andre egenskaper som kan gi opphav til raseforestillinger.»

 • Det virker som om mange her ikke har peiling i det hele tatt på hva som egentlig skjer i resten av Europa. Selv kommer jeg fra et europeisk land der arbeidsledighet for ungdom (15-25 år) er 24% på nationell basis og enda høyere regionalt. Jeg fikk ikke tilbud om penger eller støtte når jeg kom selv om jeg var totalt blakk, fordi der jeg kommer fra «er det ikke så ille».

  Nav vil at jeg skriver nasjonalitet på CVen på grunn av mitt «ikke-norske» navn fordi det skal bli lettere for arbeidsgivere å vurdere arbeidsevne (kun basert på nasjonalitet altså) og fordi dette vil gi meg fordeler imot andre på arbeidsmarkedet. Jeg nekter til dette. Jeg vil ikke ha fordeler bare fordi jeg kommer ifra et land som er «godkjent» av Norge.

  Uansett er det veldig lett å få seg arbeid her i landet. Etter å ha vært uten arbeid i nermere 4 år i hjemmelandet mitt fikk jeg arbeid via vikarbyrå på 2 uker når jeg flyttet til Oslo. Det var faren og broren min som overtalte meg å komme hit, de hadde også skjønt at situasjonen hjemme ikke fungerte. Jeg kom hit og bodde først bare med folk fra samme land, vi snakket samme språk. Vi bodde mange i samme leilighet, det var trangt. Etter en tid kom jeg meg videre til et annet sted å bo, fortsatt med flere folk, men denne gangen bare nordmenn som snakket norsk. Jeg lærte meg å snakke fordi jeg ikke har planer på å flytte tilbake hjem, den politiske situasjonen er dårlig og arbeidsmarkedet har kollapset.

  Etter et par år og perioder med veldig intensivt (vikar)arbeid gikk jeg inn i veggen, ble sykemeldt og kontrakten ble avsluttet 4 dager senere. Jeg kom i kontakt med psykiatri og legevesen og Nav, og alt gikk veldig bra. Jeg ble svært overrasket av at jeg fikk hjelp så fort, etter opplevelsene jeg hatt av samme instanser hjemme (fastlege? nei, det funker ikke sånn, hvis du ikke har råd til privatlege). Etter et og et halvt år er jeg fortsatt ikke tilbake i jobb. Det er vanskelig å tenke meg hvordan en fast stilling funker, da jeg aldri vært fast ansatt. Muligheten fantes ikke der jeg kommer ifra (jeg er nå 26 år gammel). Pengebeløpet jeg får fra Nav er over 3 ganger så høyt sett til tilsvarende sum i hjemmelandet. Det går ikke å leve på det beløpet, så jeg er veldig takknemlig for at faren min maste på meg å komme hit så jeg kan skaffe meg et liv.

  Før dere begynner å uttale dere om innvandring og hvor mye penger folk får burde dere begynne å se utenfor boblen Norge. Se på resten av Europa og verden og still spørsmålet Hvorfor folk vil komme hit. Det er ikke for å «utnytte systemet», det er ikke fordi du evt. kan få mere penger. Det er for å klare å leve i det hele tatt, for å skape en fremtid.
  Oljefondet har nå gått over 5000 miljarder. Nærmere en halv miljon nordmenn er miljonærer, cirka 10% av inbyggerne i landet.
  Å klage på at dere legger ekstremt litt av de pengene på å hjelpe mennesker som kommer til Norge syns jeg er veldig trangsynt og selvisk. Høyere skatt og færre økonomiske fordeler for dem som sitter på pengene hadde kompensert godt for hjelp til innvandrere, uten å påvirke resten av velferden negativt.

  Kan dere gjette hvilket land jeg kommer ifra? Kan dere basere det på hudfarge eller navn? Er det relevant?

 • EllingKristoffersen

  Ja, eliten er nok langt fra meg. Eliten hevder ikke at de har rett på eget grunnlag, men ved å undergrave meningsmotstanderen.

  Selv påstår jeg at jeg har rett i mine meninger, akkurat slik som du påstår du har rett i dine, men der du, og resten av eliten, velger å argumentere person (din dyptgående og gripende analyse av meg ovenfor), mens jeg gir katta i hvordan ditt sjelsliv er, jeg ønsker kun å forholde meg til fakta.

 • Disqusor

  Sosionomer forteller en del om dette og de stort sett blir FrP velgere hele bunten, i rent rabiat sinne. Og det de ofte får ligger langt over det mange tror

 • Sissel Klungsøyr

  Jasså? – Den var ny. Har undervist i webdesign i 15 år. Innlagt i undervisningen er gjennomgang av lov om ytringsfrihet. Btw, i 1994 ble jeg ansvarlig for all nettbasert kommunikasjon for den norske avdelingen i et større internasjonalt konsern. – Og Datatilsynet har jeg hatt masse kontakt med.

 • mille43

  Du forholder deg til «fakta» slik du ser det. Altså er det naturlig å kommentere det du skriver og sette noen spørsmålstegn ved dette.
  Ikke vet jeg hva slags type du er, men altså var det ikke deg jeg analyserte. Men om skoen passet, så….
  Du stempler «elitens» tenkemåte og påstår at dette er fakta. Ikke bare bedriver du analyser, du prøver å påstå at det er sannheter det du kommer med. Videre prøver du å si at det du kommer med er saklig og ikke driver du med å undergraver… Neida, for du gir jo katta i mitt sjelsliv.

 • knut solvang

  homo sapiens er den eneste rasen jeg vet om!!

 • mille43

  Ingen grunn til å være dum. Selv om vi er vokst opp i ekstremt trygge rammer, kan vi lære våre frigjorte kvinner å ta vare på seg selv og ikke be om problemer. Det er mellomting på alt, og dette burde du vite. Ikke prøv å skremme og få alle andre til å bli like redde og usikre som du selv kanskje er. Og når du kjenner flere, så vet du også at de fleste slike skjebner er fra deres egne venner og kjente. Dette vet du.. Men du velger å være så dramatisk.

 • Steinar Lesteberg

  Ser ut som om artikkelforfatteren glemmer at det ikke er alle norske tenåringer som flytter ut fra mor og far som har alt de trenger. Det finnes til og med de som ikke har en tante eller onkel til å spytte inn tusenvis av kroner til vaskemaskiner og andre nødvendigheter.
  Og hvorfor disse ungdommene skal fratas muligheten til å få samme hjelp som de som kommer inn til landet er for meg uforståelig. Selvfølgelig skal vi hjelpe de som trenger det, men det må være basert på det faktiske behovet uavhengig av om vedkommende er innvandrer eller etnisk norsk.

 • mille43

  Materalist…. Forstår ikke et større perspektiv enn som så…
  Forresten er det fryktelig mange som flytter fra mor og far som ikke anser vaskemaskin som «nødvendighet» da de fremdeles benytter seg av sin snille mamma…

 • Stine

  Men så les hele begrunnelsen fra Alta kommune da, før du henger deg på klagekoret. «Vi ser ikke behov for formell økning av livsoppholdssatsene for 2013, da det likevel er den individuelle vurderingen som legges til grunn ved behandling av søknad om økonomisk sosialhjelp.»

  Ergo, norske ungdommer får mulighet til å få akkurat samme hjelp.

 • Stine

  Du har en slik «dem og oss»-mentalitet, ser jeg. DU skal vel forsåvidt ikke være den som roper høyest om rasisme, siden innlegget ditt er rasistisk så det holder. Skammelig.

 • Empori

  Du har ikke vært mye ute i verden mille43, nå i helgen ble en myndig jentunge voldtatt av 3 menn på Hemsedal, alle etnisk norske og trolig beruset. Jenter er svært utsatt for voldtekt i mange sammenhenger over alt i verden. Det er fint at jentene reiser og det er enda bedre om de kommer hele hjem. Mange gjør det ikke. Statistikken sier at 1 av 10 jenter blir voldtatt. Det skremmer meg.

 • kjellll

  Du skulle fokusert mer på sak istedenfor person,da ville du etterhvert kommet over tall og fakta som ikke stemmer overens med det bilde du har dannet deg – og du ville lagt av deg den holdninga du viser fram i denne kronikken.

 • TomEver

  Det at Arne Myrdal og FMI slengte rundt seg med slike tåpeligheter for 20-30 år siden

  Kan du for ordens skyld vise til noen konkrete slike sitater fra Myrdal, Tjomlid?

 • Steinar Lesteberg

  Nå snakket vel jeg om forskjellene i satsene for etablering, hvor de veiledende satsene er vesentlig høyere for flyktninger. Mitt poeng er at det er mange nordmenn som heller ikke eier nåla i veggen når de skal etablere seg.
  Disse kan ha akkurat det samme behovet for hjelp som en flyktning som ikke eier nåla i veggen.

 • Carina Marie Rose

  Satsene er satt ut fra normen. Om det er en lyshåret ung gutt som ikke klarer seg med det så har han like stor rett som alle andre til å søke om ekstra sosialstønad til nødvendigheter. Det er bare at det _stort sett_ ikke er nødvendig for etnisk norske som trenger etableringsstønad, mens det _stort sett_ er nødvendig for flyktinger som kommer hit uten noe.

 • Tobb86

  Det virker som du har den rette innstillingen, og skriveferdighetene er også til stede :) Lykke til videre og i jobbsøk, stå på så ordner det seg nok :) (Om det er vanskelig å få seg jobb kan du jo alltids studere, er ikke akkurat godt betalt mens man holder på, men det gir større muligheter på jobbmarkedet, og også en mulighet til å komme litt på avstand av «tidligere liv» uten at du trenger en arbeidsgiver som tror på deg.)

 • Tobb86

  Hvorfor lyver du?

  Et raskt google-søk og jeg finner f.eks. dette: http://www.ks.no/tema/Helse-og-velferd/Integrering/Flyktninger/Tilskudd-til-flyktninger/

  Det at satser for flyktninger skulle være unntatt offentligheten er noe forbanna tull, og du er en løgner. Sier jo litt om saken din når du må lyve for å fremme den.

 • Sissel Klungsøyr

  Svakheten med innlegget er sammenligningen med FrP. Visstnok ble kommentarene skrevet på Per Willy Amundsens FB-side, som fikk sterk kritikk, også fra personer innad i partiet. FB-siden ble lagt ca. 25. juli, sannsynligvis pga. Buklevs og Bjellands kommentarer. – De aller fleste er kjent med at Buklev er langt, langt ute i den brune gjørma og ville nok aldri bli omfavnet av FrP. – Hennes hat til AP er svært mange kjent med, og tar dama for det hun er. Å stoppe skribleriene hennes er ikke mulig, men å feste lit til tøvet hennes og dra sammenligninger til FrP bør vi holde oss for god til.

 • Chico Hågensen

  erfaringsmessig og i den virklige verden så koster det like mye for en norsk person og ettablere seg som for en flyktning. hvorfor skal en norsk dame som må flykte fra en voldlig mann og må reise fra alt ikke få samme hjelpen til og ettablere seg på nytt??

 • Tobb86

  Våre forfedres penger? Tror nok du er nødt til å lære litt om samfunnsøkonomi, det er ikke sånn at skatten bestefar betalte i 1932 har ligget og godgjort seg i et bankhvelv og betales ut som trygd i dag. Det som betales ut av NAV i dag er i stor grad penger som er tatt inn i skatt i fjor/i år, ispedd oljepenger. Jeg har ikke pumpet opp en eneste dråpe olje, så jeg kan ikke påberope meg noen rett på disse pengene, og det har kanskje ikke du heller?

 • Tobb86

  Stakkars deg som har det så fælt, utsatt for rasisme og greier. Hvor er FN? Hvor er menneskerettighetsdomstolen? Hvor er EU? Hallo, rydd agendaen, vi har en sak her!

 • Håvard Krogstad-Wiborg

  Her må du skille rase og etnisitet fra hverandre.

 • Tobb86

  Er det floskel-bingo eller?

 • Stine

  Det er jo det INDIVIDUELL vurdering betyr! Slik at også etniske nordmenn får mer enn den veiledende satsen siden de ikke eier nåla i veggen.

 • Klubber Lang

  Du mener vel art? En art består av flere raser osv….

 • tomjorgensen

  Gunnar Tjomlid bruker ordet Rasisme et utall ganger i sin blogg. Dette handler ikke om rasisme i det hele tatt. Det handler om «Norsk smålighet og misunnelse» (også et sitat fra bloggen, som jeg er enig i!).
  Dette er den samme type holdninger som skaper problemer for innføring av «Obamacare» i USA. De underliggende strømningene her har ikke med rasisme å gjøre, men med Tea Party-holdninger om at ingen har rettigheter uten å ha bidratt selv først.
  Jeg fikk spørsmålet fra en amerikaner: «Så du mener seriøst at en som er syk skal ha rett på gratis legehjelp hvis han ikke har betal skatt noen år først?» Han fant det både udemokratisk og «unconstitutional».
  Jeg tror mange av de som skriker høyest om forfordeling av flyktninger og andre innvandrere vil skrike like høyt om nordmenn som lever på urettmessige stønadsordninger.

 • Chico Hågensen

  nå blir den INDIVIDUELLE vurdringen for Norske gjort etter en sats på 13500kr
  mens den INDIVIDUELLE VURDERINGEN for en Flyktning gjort etter en sats på 25000kr
  og det vil si at en nordmann kan maks få 13500kr mens en flyktning kan få 25000kr.
  hadde det vert som du sa hadde ikke kommunen trengt og ha to forskjelige satser

 • Stine

  Les Tjomlids innlegg samt utdraget fra Alta kommune én gang til. Den individuelle vurderingen jeg snakker om blir da gjort utenom satsene. Årsaken til de forskjellige satsene er jo fordi de fleste etniske nordmenn som har bodd her i hele sitt liv har en god del eiendeler fra før, mens de fleste flyktninger verken har eiendeler eller nettverk til å få praktisk/økonomisk hjelp i etableringsfasen. Jeg melder meg herved ut av diskusjonen, siden det tydeligvis er stor mangel på evner til å lese og resonnere blant enkelte individer her.

 • Jan Fredrik Wasa

  Her er jeg veldig enig. De gangene jeg har flyktet grunnet politisk urolig landskap eller krig har jeg alltid båret med meg både sofa, vaskemaskin og kjøleskap. Utrolig hva man får plass til i hattehyllen på en Dreamliner.

 • Lillian Nygård

  Okei; innholdet i d hun sier eri alle fall ikke i vater.

 • John Calvin

  Takker så mye! Du aner ikke hvor mye sånne små oppmuntringer har å si for meg. Jeg har kuttet kontakt med alle jeg kjenner og de eneste jeg har å forholde meg til per dato er systemet, altså NAV, psykiatri med flere. De er de eneste jeg får oppmuntringer fra i og med at jeg ikke har andre, og nå også deg!

  Jeg har blitt glad i systemet, blir godt tatt imot og føler at de står på min side. Man høster som man sår, heter det. Jeg er glad jeg fremdeles er i stand til å så gode frø :-) Jeg vet at jeg er et godt menneske, det er en god følelse å ta med seg videre i livet.

  Det ordner seg for meg, jeg vet det. Jeg har, som du sier, den rette innstillingen.

 • Helén I. Andreassen

  Takk for at du skriver så godt om dette. Viktig at rasisme tas tak i, og ikke ignoreres. Du har en grundig tilbakevisning av uriktig informasjon og peker godt på et forvridd verdenssyn der Arbeiderpartiet og innvandrere har skylda for det meste. Det er ikke et materie det er lett å ta i, men jeg er glad noen gjør det.

 • k_aa

  For min egen del. så ante jeg ikke engang at folk flest får etableringsstønad. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som har fått det iallefall. Det virker som, etter å lest her, at dette er noe alle får? Men sikkert bare jeg som missforstår :) Ellers har jeg ingen andre kommentarer til denne saken.

 • Jarle Tollefsen

  mulig han som har bodd i kjelleren hjemme har mer stasj enn de som kommer fra et skur… men de som kommer fra et skur har heller ikke bruk for ting de ikke er vandt med å ha….. dette er helt klart favorisering av innvandrere….

 • Chico Hågensen

  du blander livsopphold med ettablerings satsene. så du bør lese utdraget fra Alta kommune en gang til og skille mellom livsopphold og ettableringstilskudet for det er to forskjellige ting

 • Elisabeth

  Tusen takk for et glitrende godt innlegg.

 • Espen Braathen
 • Det finnes to typer sosialister: de naive og de onde. Sosialister flest er sauer som blindt absorberer det de hører og leser venstrevridde journalister fortelle dem i mediene, men den intellektuelle eliten kan ikke skylde på uvitenhet.

 • Espen Braathen
 • Morten Gunnar Olsen Aaberg

  Jeg tror de er her fordi det er bedre å være her enn der de kom fra. Noen av dem måtte flykte for å redde livet. Andre flyttet hit for å få et bedre liv.

  Jeg tror også at en detaljert statistikk ville vise at «Nordmenn» får like mye penger fra staten som innvandrere.

 • Espen Braathen
 • EllingKristoffersen

  Mille43, forklar meg så en ting, som er kjernen («fakta») i denne debatten :

  – Er det OK å forskjellsbehandle grupper av mennesker?

  Hvis du mener, som Tjomlid, «ja»; så diskriminerer du. Det gir deg muligens en warm fuzzy feeling inside å diskriminere nordmenn fordi da føler du at du «ofrer» noe, du gir noe selv om du aldri vil trenge noen etableringsstønad i det hele tatt, så du gir faktisk ingenting, men du, som en god sosialist hvis det er det du er, gir av ANDRES penger til en gruppe mennesker foran andre grupper.

  Hvis du mener, som meg «nei», så er det jo ingen debatt mellom meg og deg, da er vi jo enig om at alle mennesker skal ha LIK behandling uavhengig av nasjonalitet, rase, religion eller noe annet vilkårlig og irrelevant kriterie.

 • Florian Winter

  71 personer tror at Norge (som land) ikke har mer å by på enn kulde og møkkavær? Hvorfor er dere her da? Jeg elsker dette landet! Dra gjerne et annet sted. Mer plass for meg på toget og i skisporet.

  Hilsen,
  en innvandrer

 • Per-Kristian Hole

  IMDi har i 2014 omlag 8,2 milliarder som fordeles blant kommunene for integrering og inkludering av asylsøkere og flykninger. Det er laget retningslinjer som viser hvor mye en kommune får overført. Tallene gjelder også for de som får opphold gjennom familieforening.
  http://www.ks.no/tema/Helse-og-velferd/Integrering/Flyktninger/Tilskudd-til-flyktninger/

  En familie på to voksne og to barn trigger en overføring til kommunen på over 2,5mill. Noe av pengene går til en såkalt Introduksjonssøknad, som utbetales direkte til den enkelte. Den er 2G, og dermed høyere enn det en minstepensjonist får.

  De andre overførte midlene er det mye opp til den enkelte kommune å disponere. Vi har også ordninger som Flykningestipend, gratis kjernetid i barnehage (deler av Oslo, Drammen og Bergen). I tillegg er det ikke krav til opptjeningstid i Folketrygden (supplerende stønad) eller det faktum at man kan kan bli «ung ufør» som 50-åring.

  Det som vel er kjernen, og som kanskje mange reagerer på, er at en god del av de støtteordningene som finnes både på nasjonalt og kommunalt plan, ikke gjelder for alle. De fleste har ikke noen behovsprøving, og det synes nok mange er urettferdig. Vel har DE FLESTE etniske nordmenn bedre økonomi, men det gjelder dessverre ikke alle. Da må det være bittert å vite at det finnes hjelpeordninger der ute som dessverre ikke gjelder dersom du er født i Norge.

 • LK_M

  Så bare for å ha det klart, baserer du ditt syn på tildeling av velferdsmidler på den ene gangen du var på et offentlig kontor og så et overtall av asiater der?

  Jeg burde vært målløs, men er det ikke.

 • LK_M

  Uh…eh…øh….

  …skjønner du virkelig ikke forskjellen på «veiledende» og verbet «å veilede»? What the actual f**k?

 • LK_M

  Dette er et utgangspunkt. Når flyktninger generelt har mindre midler enn etniske nordmenn, er det greit at vi har et skille. Det har blitt gjentatt ad nauseum at en flyktning med mer midler ikke vil få like mye støtte og vica versa for nordmenn med lite midler.

  Se også: http://www.alta.kommune.no/oppklaring-vedroerende-satser-paa-sosialhjelp.5449990-60024.html

  Hvor kommunen bl.a. sier «Hver enkel søknad vurderes individuelt og det er ikke slik at det er forskjeller i satser for livsopphold mellom flyktninger og andre.»

  Regner med at du som en fornuftig og logisk person nå selvsagt trekker tilbake all den ufunderte kritikken du kommer.

  Hahaha. Haha. Ha.

 • mille43

  Ja,det er ok å se at ulike grupper av mennesker har ulike behov og dermed skal motta ulik støtte. Ellers burde alle som flytter hjemmefra motta penger for å flytte hjemmefra. Og det gjør de ikke.
  Jeg kan lett se at det er mer krevende for en familie fra Irak å etablere et hjem i Norge (og nå antar jeg at de er i landet på riktig grunnlag). Jeg antar at en norsk på trygd mottar på riktig grunnlag og denne har større kunnskap og nettverk til å greie det med mindre penger.
  Jeg må innrømme at jeg får mer fuzzy feeling av å se at ungdom står på og ikke ligger hjemme og NAV’er. Eller å se at det er mange steder der utenlandske familier er integrert og bidrar til samfunnet, men for all del så er det greit at trengende mottar støtte. Heller en de late som faktisk ikke gidder å greie seg selv.
  Jeg synes det er naivt å tro at om man behandler «alle likt» så er man rettferdig. Det er ikke sånn for meg.
  Jeg ser nok mye mer grånyanser i samfunnet enn det du synes å gjøre.

 • Per Henning Jensen

  Så hvorfor kaller Tjomlid de som kritiserer forskjell på satsene for rasister?

 • Veiledningen er uansett rasisme, da veiledningen ikke utgår fra samme sats. Den er rasistisk to veier faktisk, at man antar «flyktninger» er en gjeng idioter, og at den antar at «hvite rike fra vesten» alltid sitter på den grønne gren.

 • Per Henning Jensen

  I følge SNL kan man bli utsatt for rasediskriminering på grunn av religiøs tilhørighet. Så hvis jeg konverterer til judaisme, skifter jeg samtidig ‘rase’? Sliter litt med SNL-logikken der.

 • Veiledende burde da altså utgå fra samme sats. Man er altså rasistisk i utgangspunktet for satsene siden man antar at man trenger to veiledende satser. Om man havner i «flyktning» antas at man pr def er idiot. Og «ikke flyktning» at man er RimiHagen-rik, som bare har en dårlig dag.

 • Som personen nevner. Erfaring, om man tar påstanden om at personen jobbet i bransjen.

 • Thaug

  Når det gjelder støtte til bolig, blir beløpene i artikkelen for småpenger å regne. Les denne artikkelen fra VG:

  Norskpakistansk sosialklient fikk 478 595 kroner. Eier to gjeldfrie leiligheter

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/sosialklient-fikk-478-595-kroner/a/1866422/

 • honkifonki

  Det er kun vrangforestillinger.

 • nicolesvensson

  Hvor mange reelle flyktninger har vi i Norge? De fleste kommer på familiegjenforening!

 • nicolesvensson

  Spørsmålet er vell hvem som tar regningen? Hittil har en mislykket integrering kostet 10 milliarder i året. Tar du med alle de andre utgiftene knyttet til ikke vestlig innvandring. Skole, voksenopplæring, helsevesenet, politi, tolk…så bør det være legitimt for en majoritetsbefolkning å kreve større demokratisk innflytelse over utviklingen. Brochmann rapporten fokuserer jo på det betydelige demokratiske underskuddet som ligger bak konvensjonene som legger føringer for innvandringspolitikken. Men demokratiske prinsipper er kanskje ikke så viktig sålenge man kan rendyrke ideologi?

 • nicolesvensson

  Tobb, du mener at din subjektive verdensforståelse skal være retningsførende for alle andre. Du går jo rett i generaliseringsfella med dine subjektive meninger. Wake up and smell the coffee bro! Dumhet starter med generalisering. Det gjelder begge fløyene i denne debatten.

 • Elisabeth

  Satsene er _veiledende_.

 • EllingKristoffersen

  Mille43 ; ja, det er slik (heldigvis) at samfunnet ser alle som flytter hjemmefra som enkeltmennesker, og vi gir ikke alle støtte fordi de tilhører gruppen «flyttet hjemmefra»

  Der er vi enig.

  Der vi åpenbart er uenig er at det skal gå automatikk i at en familie fra Irak trenger mer enn en familie fra Norge. Det trenger ikke være tilfelle, det blir INDIVIDUELT mellom hver familie synes nå jeg. Men ikke du.

  Den norske familien med 2 barn hvor far har et alkoholproblem og mor sliter med psykisk sykdom skal få halvparten av det den irakiske mekaniske ingeniøren og hans kone som ikke sliter med noe som helst i sitt indre, det blir rett og slett feil i mine øyne. Det er diskriminering og rasisme.

  Eller alenemoren som har flyktet fra en voldelig mann med sine 2 barn, flyttet til andre siden av landet med kun klærene på ryggen, hun skal få halvparten av hun som også flyktet fra vold, men hun flyktet jo fra Afrika, ikke fra mannen sin, så hun må jo få det dobbelte, ikke sant?

  Alta Kommune, Tjomlid og du mener åpenbart at dette er OK. At man kan gå ut ifra at de trenger mer penger enn den norske ene og alene fordi de kommer fra Irak og intet annet kriterie.

  Det er diskriminering.

  Så, til det dette startet med mellom meg og deg; ordet «eliten».

  En «elite» er en gruppe mennesker som ser seg selv hevet over en annen. Dette får de til ved å trykke den andre gruppen ned.

  Du har forsøkt ettertrykkelig å trykke meg og mine meninger ned, ikke ved å argumentere sak, men å påpeke at jeg ser verden i sort/hvit, jeg har mindre erfaring, skolegang og jeg trenger støtte og hjelp, alternativt er jeg utrolig fornøyd med min egen fortreffelighet.

  Ved å argumentere på denne måte, påklistre meg en hel haug med negative klistrelapper så er det din metode for å heve deg over meg.

  Så der har du begrunnelsen for ordet «elite». Du forsøker å heve deg over meg ved å karakterisere meg som en idiot.

 • Mathias Steen

  Det står en helt udiskutabel realitet i papiret fra Alta, og det er: Hvis du er en enslig flyktning som trenger hjelp til å etablere deg får du inntil 25.000,- i støtte, og hvis du er en enslig nordmann i en like desperat situasjon får du 13.500,-… Det står hverken mer eller mindre!
  Jeg er ikke rasist, men jeg er provosert! Politikerne i Alta har gitt sin administrasjon langt friere tøyler til å hjelpe flykninger, enn til å hjelpe nordmenn, og det kan ikke bli annet enn fryktelig feil! Det hjelper ikke at «flykninger vanligvis er i en vanskeligere situasjon», for dette vedtaket gjelder også når en nordmann faktisk er i en like vanskelig situasjon! Alta kommune har altså valgt å «diskvalifisere» noen, basert på etnisitet eller opphav, fra en velferdsordning…
  Det er realiteten uavhengig av hvem som har skrevet hva om saken…

 • EllingKristoffersen

  LK_M sier : «Når flyktninger generelt har mindre midler enn etniske nordmenn, er det greit at vi har et skille. »

  Mitt svar : Så hvis vi ser at flyktninger generelt er overrepresentert på straffestatistikken, så er det greit at vi har et skille.

  Er det OK? Eller gjelder det bare for skiller som DU liker?

  LK_M sier : «en flyktning med mer midler ikke vil få like mye støtte og vica versa for nordmenn med lite midler.»

  Mitt svar : Hva er da poenget med en veiledning hvis den ikke gjelder? Jeg forstår at det er en fin måte å unngå kritikk på ved å først si «Kvinner på vår arbeidsplass skal få halve lønnen til mannen», så når man blir kritisert så sier man «Nei, men dette var jo bare veiledende, selvsagt vil dette bli individuelt».

  Du ser virkelig ikke problemet her? Det ville vært helt OK ok Hammerfest kommune hadde sagt det jeg stipulerer ovenfor?

  LK_M sier : «det er ikke slik at det er forskjeller i satser for livsopphold mellom flyktninger og andre.»
  Mitt svar : Denne bloggen eller saken for den saks skyld handler ikke om støtte til livsopphold. Det handler om støtte til etablering. Der ER det en forskjell. Så ved å si at det ikke er forskjell i støtten for livsopphold er det en total avsporing av debatten da den ikke handlet om den støtten til å begynne med.

  LK_M sier : «Haha. Haha. Ha».
  Jeg sier : Imponerende debattevner.

 • mille43

  Så er vi da litt enig om noe.
  Og jeg mener at det får være grenser for INDIVIDUEL behandling hos det offentlige. Det er jo bare i Norge at man i ramme alvor mener at velferdsstaten skal kunne behandle hver enkelt søker individuelt og ikke innenfor noen oppsatte rammer. De familier som kommer som flyktninger har etter mitt syn en situasjon som kan motta mer hjelp.De kan jo også ha alkohol- og psykiske problemer, hva vet vi?

  Jeg håper vi kommer dit at en mor som bli forfulgt av en voldelig eks-mann får hjelp i form av at HAN tvangsflyttes, så dette er vanskelig tema.
  Jeg synes du startet med ganske enkel fordeling og stemplet «eliten» til dem som har en mer politisk korrekt mening. Kanskje det er noen som bare mener det er riktig å dele på rikdommen i landet? I alle fall litt. Jeg oppfattet din argumentasjon som sort/hvitt. Resten var min oppfattning av rasist, altså ikke nødvendigvis deg.
  I en debatt blir det noe hersketeknikk og jeg kan ikke se at du er helt uskyldig der du heller.

 • Om så, er det altså ikkenoe en skole kan gjøre noe med. Ergo har du lite substans i dine poenger.

 • EllingKristoffersen

  Fortell meg da, o-store-vise, hva betyr ordet «veiledende»?

  Betyr det «ignorer dette, gjør hva du vil» eller betyr det «dette er utgangspunktet ditt, avvik fra dette evt»?

 • Chico Hågensen

  ja det er riktig det. en veiledene sats på 13500kr til norske statsborgere
  og en veiledene sats på 25000kr til flyktninger

 • Derfor har du to forskjellige «individuelle» vurderinger?

 • EllingKristoffersen

  Nye veiledende satser i AS Norge : Menn skal få dobbelt så mye lønn som kvinner.

  Hvis det blir kritikk på dette så ber vi Tjomlid forsvare hvorfor det er helt OK å se på grupper av mennesker og ikke individer, og vi ber Elisabeth på bloggen til Tjomlid si «Satsene er _veiledende_»

  For da blir det helt OK.

  Ikke sant?

 • Elisabeth

  Budsjett?

 • EllingKristoffersen

  Nope.

  Sitat «Helse- og sosialsektoren er tilført prisjustering i budsjettrammene. Forslaget i økning av satsene når det gjelder etablering, ligger innenfor rammen.»

  Budsjettet er vedtatt allerede, dette er bruken av budsjettet som de snakker om.

 • Sunniva Soleil Noir

  Får vel svare anekdotisk da, siden det er trenden i dette kommentarfeltet. En jeg kjenner er entisk norsk. Ingen i familien hans har særlig med penger. Han fikk etableringstilskudd, og for det fikk han tak i møbler og hvitevarer. Poenget er altså at man foretar individuelle vurderinger når man skal avgjøre hva folk skal få og ikke. Og selv om han er fra en relativt ressurssvak familie, så hadde han faktisk noen fotrinn en fersk flyktning ofte ikke har. Han kan norsk og engelsk. Han har tilknytning til landet i form av familie og venner. Han kjenner noe til de hjelpemulighetene som finnes. Det er også lettere for frivillige organisasjoner å fange ham opp. Det finnes nok flere enkeltkasus som er etnisk norske og har null nettverk i Norge, men sammenligner man en gruppe med flyktninger og en gruppe nordenn på sosialstønad, så vil man nok se at de etnisk norske har et mye sterkere nettverk. Og det skal man ikke nedvudere verdien av.

 • honkipink

  Så du strøk i logikk…

  Trist.

 • Anders Ba

  Hvor mange hadde fått et enklere liv i en flyktningleir på grensa til Syria for 25000 kr? Det er usolidarisk å hjelpe de få i Norge når mange lider fordi de blir igjen..

 • matheuz

  Hvis Tjomlid hadde hatt et minimum av integritet så hadde han laget to separate poster om 1) forskjellige støtteordninger for innfødte og innvandrere og 2) uttalelsene til Buklev.

  Slik står nå ser det mest ut som et forsøk på å sverte folk som er kritiske til forskjellsbehandlingen med at slik tenker vaskeekte Breiviksympatisører.

  Det er forøvrig fullstendig legitimt å spørre om om vi løser noe problemer ved å kaste penger etter folk som ikke har jobbet for dem og hvorvidt fordelingspolitikken kan føre til dårlig integrering og rasisme. Mye tyder på at det ikke er tilfellet, det er bare å sammenligne yrkesdeltagelsen somaliere i Norge og USA.

 • Ida mai lea hagen

  Takk, Tjomlid. Takk for medmenneskelighet, anstendighet og menneskeverd blottet for misunnelse og sjalusi mot de som har fått innvilget tilflukt i Norge grunnet umenneskelige behandling der de kommer fra.

 • Torstein Martin Vold

  Tjomlid; Kansje du skal komme hit en tur, for å snakke med meg, «den blonde nabogutten»? Jeg hadde ikke annet en en gitar, en seng og klærne mine når jeg skulle ha hjelp hos NAV. Jeg fikk nesten ikke noe til etablering. Jeg fikk en komfyr, og et kjøleskap, som jeg selv måtte betale halvparten av pga jeg var «ekte norsk/nordmann»(<-dine egne ord her. sidenote; du snakker om rasisme men klarer ikke å bruke ordet etnisk? tilogmed jeg som ER rasist, og ærlig om det, bruker det. Altså, en nordmann som sliter med helsa, ikke har familie som kan hjelpe økonomisk og attpåtil har gjeld opp til halsen. Ikke får mer enn 9000.- utbetalt på etablering(da inkludert husleie og andre nødvendigheter), kan man ikke påstå annet enn at noe er galt med NAV og staten. Det at en innvandrer ikke har noe, spiller ingen rolle, for det skal ikke gå på helsa løs for den "blonde nabogutten", som blir kastet frem og tilbake mellom kurs og vurderinger som er nedverdigende og totalt ubrukelige, for at man skal få penger til å "leve"(kan ikke påstå at man lever med så lite utbetalt akkurat). Det at en en innvandrer bare har dobbelt så mye utbetalt en gang, stemmer ikke. De har også mer i livsopphold etter etablering. Dette er bare fakta, og ikke rasisme. Rasisme er å angripe de forskjellige kulturene med skjellsord osv.. For meg opptrer du her alt for arrogant. Noe mer gidder jeg ikke å skrive, jeg har andre ting å kaste energien min på.

 • Sympatisk at du forsvarer Frp, men vi må være ærlig og si at enkelte kjente personer i Frp har duppet tærne i samme gjørma som Buklev vasser rundt i.

 • Ja det er forferdelig. Rasismen mot meg, Konrad, den hvite blonde blåøyde er forferdelig, jeg blir hundset daglig for min lyse hud. Ikke får jeg ordentlig jobb heller. Jeg må slave 6-7 timer daglig på et lyst og oppvarmet kontoret. Hva får jeg får det? Skarve 800.000,-, frynsene og bonusen ikke medregnet naturligvis.

 • Espen Braathen

  Nok en gladsak: «I Åmli kommune i Aust-Agder kan flyktningene få et tilskudd på inntil 30.000 kroner for å ta førerkortet. Dette er penger de slipper å betale tilbake. Autoriserte trafikkskolers landsforbund (ATL) anslår at det i snitt koster rundt 25.000-30.000 kroner å ta førerkort i Norge.» http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil-og-trafikk/flyktninger-faar-sponset-foererkort/a/10051236/

 • Mathias Steen

  DET ER MANGE SOM BOMMER PÅ MÅL I DENNE DEBATTEN!

  Det står en helt udiskutabel realitet i papiret fra Alta, og det er: Hvis du er en enslig flyktning som trenger hjelp til å etablere deg får du inntil 25.000,- i støtte, og hvis du er en enslig nordmann i en like desperat situasjon får du 13.500,-… Det står hverken mer eller mindre!
  Jeg er ikke rasist, men jeg er provosert! Politikerne i Alta har gitt sin administrasjon langt friere tøyler til å hjelpe flykninger, enn til å hjelpe nordmenn, og det kan ikke bli annet enn fryktelig feil!…
  Det hjelper ikke å komme med at «flykninger vanligvis er i en vanskeligere situasjon», for dette vedtaket gjelder også når en nordmann faktisk er i en «like vanskelig» situasjon!
  Alta kommune har altså valgt å «diskvalifisere» noen fra en velferdsordning basert på deres etnisitet eller opphav…
  Dette er realiteten uavhengig av hvem som har skrevet hva om saken, og det er det debatten bør omhandle…

 • geekboy

  Jaså herr Tobbtobb, du antar altså at Norge idag med moderne infrastruktur, helsevesen, skolesystemer og trygd, er et direkte resultat av oljepenger og har nada å gjøre med den industrielle oppbyggingen Norge gjorde på 1870-1960 tallet? Du tror at moderne land bare dukker opp fra intet, og de hundretusenvis av menneskene som har levd her før oss, bygget hus, jobbet, betalt skatt og utbygget landet, har mindre å gjøre med hvordan nasjonen ser ut den dag idag enn TV-lisensen din til NRK?

  Men selvsagt, hvis du er enda en hippie-fanatiker med troen på at landegrenser bare er en illusjon, at alle mennesker innerst inne er gode og at ubegrenset innvandring fra den tredje verden vil ha null påvirkning på den Norske livsstilen (som jeg antar du driter langt i) så ‘be my guest og stem SV’. Du kan virkelig få tro hva du vil, men skulle likt å se deg konfrontere oldefaren din for 100 år siden som jobbet 12 timer dagen på en helsefarlig fabrikk for å øke familiens velferd, så du kunne fortalt ham hvor mye bedre det er å ‘dele godene’ med mennesker som har ene og alene klart å ødelegge sine egne land med større ressurslagre enn våre. Du kan jo også ha prøvd å forklare ham hvor deilig det er å vite at innvandrere får bedre trygdegoder enn Nordmenn, tross alt er en god politisk korrekt magefølelse bedre enn økonomisk stabilitet.

 • geekboy

  Bestefaren min jobbet 12 timer dagen, kom hjem, spiste og sov, og så var det på’an igjen neste morgen.
  Det samme gjorde oldefaren min, og hans far før det.

  Hver enkelt prøvde å hjelpe sin familie, sine barn og sine barnebarn, de jobbet i helsefarlige fabrikker og arbeidsplasser for akkurat dette målet.

  Det var ingen «etablerings-trygd» i den tiden familien min har bodd her over 1000 år tilbake, og her etter hundrevis av år med hardt arbeid bestemmer en gjeng politiske SV-fanatikere at alle i verden har like mye rett, hvis ikke mer, på oljefondet vårt.

 • Kari Pedersen

  Jøss.. Her var det mye meninger, gitt.. Skjønner at Alta kommune har bedre økonomisk enn den jeg bor i.
  I Bergen får en innvandrer med flyktningstatus maks 17 000,- i etableringsstønad. Og den er behovsprøvd. Det vil si at dersom vedkommende er så heldig å få flytte inn i en (tom) kommunal bolig, så får vedkommende 17 000,-
  Av denne summen så kjøper kommunen (som er ansvarlig for å bosette flyktningen i den kommunale boligen) inn hvitevarer som kjøleskap, vaskemaskin, komfyr, i tillegg til en rammemadrass pr. pers. gardinstenger og kanskje en stålampe, hvis det ikke finnes taklys i boligen.
  Videre får kommunen alt dette levert til boligen. Dette blir finansiert av flyktningens etableringsstønad. I tillegg kommer plukkegebyr og fakturagebyr. Når flyktningen får nøklene til sin nye bolig, så får vedkommende utbetalt resten av stønaden. Da er det kanskje rundt 5 000,- igjen. For denne summen skal vedkommende kjøpe inn alt fra gardiner, kjøkkenutsyr, dokost, møbler som sofa og spisebord m.m. og få det fraktet til boligen.
  Mange flyktninger kan ikke lese og skrive, i hvert fall ikke norsk (finn.no osv utgår som arenaer hvor de kan finne ting billig/gratis), de har ikke nettverk, som venner og familie. De har ikke tilgang til bil så de er avhengig av å betale for å få levert ting hjem. De kjenner ikke nødvendigvis området (byen/kommunen) de skal bo i.
  I det hele tatt er de i en ganske annerledes situasjon enn vanskeligstilte etniske nordmenn som de kan sammenlignes med.
  Å påstå at det er forskjellsbehandling og at det finnes etniske nordmenn som er like dårlig stilt som flyktninger er sutrete og vitner om ekstremt manglende empati, innsikt og forståelse.
  For ordens skyld, mange flyktninger er både ressurssterke, språkmektige og klarer seg langt på vei på egenhånd. De får da både mindre penger og mindre hjelp enn de som trenger det mest.

 • Kari Pedersen

  De har mer i livsopphold? Hvorfor tror du det?
  Les litt om forvaltningsloven, så skjønner du at enkelte ting faktisk ikke kan være slik f.eks du antar.

 • Sissel Klungsøyr

  Er helt enig med deg i den uttalelsen, Konrad Pedersen. Enkelte var langt fra tam, for å si det mildt. Og det er sterkt kritikkverdig hva som kom til uttrykk på enkeltes fb-sider. Poenget med kommentarer var å påpeke at Buklev befinner seg langt til høyre for FrP, i en brun gjørme de færreste vil ha noen befatning med.

 • GMS

  Bra skrevet!

 • Torstein Martin Vold

  Har du tatt med i beregningen at NAV bruker forvaltningsskjønn? Rettere sagt flere saksbehandlere bryter med reglene slik det passer seg. NAV er et korrupt system som aldri fungerte i praksis. Ideen var god men, i praksis funker det bare ikke.

 • Roald J. Larsen

  På bærtur igjen Tjomlid? At man ikke deler synspunktene dine er vel lov? Men her har du en anledning til å hoppe noen hakk i anseelse blant venstreradikale journalister ved å «ta en rasist», og da er det ikke måte på hvilke ord og flotte vendinger man kan bruke, da er det lov. Men du er like mye på bærtur her som i saken om menneskeskapte klimaendreinger. Få deg en jobb, tåpa!

 • EllingKristoffersen

  Du kommenterer på en blogg du ikke har lest?

  Denne bloggen HANDLER OM hvordan en kommune forskjellsbehandler, med kopi av kommunestyredokumentasjon, men du trenger «noe mer håndfast»?

 • Trond Dammen

  http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2011/nou-2011-10/14/3.html?id=645405
  Forskjellen er ikke så stor som enkelte vil at den skal være.
  Vi lever godt i dette land. Men å dele. Det vil visst ingen.

 • EllingKristoffersen

  «i snitt er det slik at asylsøkere har betraktelig mindre.»

  i snitt er det slik at asylsøkere begår mer kriminalitet enn andre, så da kan vi jo bare fengsle hele gjengen på forhånd da?

  Tross alt, ifølge deg vil jo å se hver situasjon an medføre mer byråkrati, og vil koste samfunnet mer?

  Dette er dine ord.

 • EllingKristoffersen

  «Det er ikke din feil om du har fått utdelt noen dårlige foreldre… Men det er heller ikke NAV som har ansvaret.»

  Men NAV har ansvaret for al-shabaab?

  Din utrolige påstand er at Lars Inge Vassbotn’s situasjon kan ikke NAV bry seg med å ta hensyn til, det er ikke deres ansvar, men situasjonen til de som er utsatt for al-shabaab eller andre uhyrligheter, så lenge de ikke er i Norge, DET må de punge ut for?

  Forkastelig.

 • Lena Kosmo Johansen

  Jeg er utviklingshemmet, etnisk norsk og har nordisk utseende. Jeg har gang på gang prøvd å ha et «ekte» og «ærlig» arbeid, og tilogmed fått meg en helt grei utdanning. Men jeg har dessverre måttet gi opp drømmen om en helt normal hverdag, gi opp å få meg en jobb. Det er jeg for plaget til. Så jeg har uføretrygdet meg… Og dermed fått smake disse fordommene mot nordmenn som blir presentert her i teksten ovenfor. Takket være fordomsfulle nordmenn som ikke unner sine norskfødte landsmenn de samme godene som de unner innvandrere lever jeg nå på 18m2 og 1200 kr i uken. Takk skal dere faen meg ha! Jeg får heller ikke den støtten, behandlingen og oppfølgingen jeg har behov for og krav på! Jeg sier ikke at den uteblir pga innvandring, men jeg vet av erfaring at folk med innvandrerbakgrunn som har vært bak meg i kø faktisk har fått behandling før meg. Så jeg er redd jeg begynner å skylde på disse tilfellene, selv om at jeg vet at det er usaklig og antakeligvis ikke en sammenheng. Jeg er ikke en rasist, ikke få meg til å bli det heller ved å behandle meg som mindre verd enn innvandrere!

 • EllingKristoffersen

  Hvis beløpet blir likt hvis man er i samme behovs-situasjon, forklar meg da hva poenget med 2 forskjellige satser er til å begynne med?

 • EllingKristoffersen

  Direkte feil. Dublin 2 avtalen. Google it.

 • Rnr2

  Enig Tjomland. Klart dette er egnet til å skape forbitrelse. Ikke at det er rimelig å klandre hele folkegrupper for det. Men jammen er det ikke rart at vanlige folk blir provosert. Denne forskjellsbehandlingen naturlig som den enn er blir sosialdemokratiets død. Hvilket «vi» er igjen å forsvare? Intet.

  Multikultilarisme egner seg best i hyperkapitalistiske samfunn som USA. Det er ikke umulig å få det til altså. Men også multikultur har sin pris, like mye som sjåvinistisk nasjonalisme har sin.

 • EllingKristoffersen

  Angrip personen, ikke saken. Klassisk.

 • EllingKristoffersen

  Angrip personen, ikke saken. Klassisk!

 • EllingKristoffersen

  Angrip personen, ikke saken. Klassisk…

 • EllingKristoffersen

  Angrip personen, ikke saken. Klassisk

 • midnightking

  Var ei dame som flyttet inn i 1 etg under meg nå med sine 2 sønner, og hun fikk etableringsstønad på 7000 kr, det er vel ikke akkurat noe å rope hurra for….. Hun var utdannet sykepleier, og skulle søke på jobber her etter et Norsk kurs hun måtte ta først. Så tror ærlig talt ikke at utlendinger får noe mer enn oss. Si at Norge hadde hatt en arbeidløshet på 40 % eller var rammet av krig så ville nok flere av oss ha søkt lykken i et annet land. Når det gjelder å utnytte systemet og svindle trygdesystemet så mener jeg det gikk frem av en undersøkelse for et par år siden at etniske norske sto for 70 % av det…….

 • Per Henning Jensen

  Det som slår meg når jeg leser innleggene fra de som forsvarer ulikhetene, er at de forutsetter at asylsøkerne er evneveike og ressurssvake. De trenger mye mer hjelp enn en nordmann, de klarer ikke å lære norsk, de vet ikke hva Internett er. Å stigmatisere en gruppe på denne måten er jo det mange i dagligtale kaller rasistisk.

  De som søker flyktningestatus (asylsøkere) er en sammensatt gruppe. Det er ikke bare bryggesjauere og folk med minimums-IQ som er bombet ut av sine hjem. Det er leger, arkitekter og andre høyt utdannede og ressurssterke mennesker. Det er folk som er asylsøkere av politiske årsaker.

  Stakkarsliggjøring av asylsøkere er rasisme

 • Oxymoron123

  Da har du nok missforstått begrepet veiledene.
  Du skjønner at veiledene satser i denne settingen tilsier et maksbeløp og at saksbehandler skal vise skjønn opp til maksbeløpet.
  Det betyr at man kan få tildelt mindre, men aldri mere enn hva maksbeløpet tilsier.

  I denne sammenhengen betyr det at gruppen ordinære sitt maksbeløp aldri kan komme i nærheten av maksbeløpet til gruppen flyktninger, selv om den ordinære søkeren har nøyaktig like stort behov som flyktninge-søkeren som utløser maksbeløp.

  Det betyr at i de situasjoner hvor ordinære søkere har aller størst behov for hjelp så nektes de denne hjelpen på bakgrunn av at de ikke har flykningestatus.

  Det er og blir en feilslått politikk uavhengig av politisk standpunkt, og det var nok heller anldri intensjonen når regelverket ble forfattet. Alikevel så er det realiteten som her blir forsvart med mantraet alle som ikke er enig er rasister og dårlige mennesker.

 • mille43

  Slik jeg ser det så hadde satsene for utbetaling dersom NAV skulle være ansvarlig for en familie fra krig og elendighet vært veldig mye høyere enn den veiledende summen vi snakker om her.
  Du tenker og tolker sort/hvitt, EllingKristoffersen.

 • Per Buer

  Fordi de ofte legger frem saken som «svartinga får mere spenn enn oss!».

 • Per Buer

  Forskjellsbehandling av grupper er helt sentralt i et sosialdemokrati / velferdsstat. Det skjer systematisk. Rike beskattes høyere, de i midten beskattes litt mindre, de som velger elbiler får skattefritak, fattige får engangstilskudd ved flytting, flykninger får i utgangspunktet litt mer siden de ofte står helt på bar bakke.
  Velkommen til Norge, Elling. :D

 • Tobb86

  Og hva er nå min «subjektive verdensforståelse» om jeg tør spørre, du må jo tydeligvis ha klart å trekke den ut av kommentarene mine siden du drar det opp.

  Har du eksempler på meninger som ikke er subjektive? Må si jeg sliter litt med å trekke ut essensen i hva du egentlig mener med innlegget ditt, tar man bort tyll og generelle vendinger er det ikke mye igjen.

  Men kan jo gi deg mitt utgangspunkt i denne debatten, og det er basert på fakta, nemlig det at de fleste som kommer hit er ordentlige, hyggelige folk som jobber, betaler skatt og sender barna sine på skole (2. generasjons innvandrere er overrepresentert innenfor høyere utdannelse). Jeg velger å ikke la det at enkelte innenfor en gruppe ikke oppfører seg gå ut over gruppen som helhet. Hva velger du?

 • Tobb86

  Hva er det du fabler om? Hvilken relevans har det du skriver til det du svarer på?

  Du må jo lese det jeg svarer på, som er det at innvandrere får 80000 til å kjøpe møbler, det er det jeg betviler, ikke at veiledende satser for flyktninger er annerledes enn veiledende satser for de som ikke er flyktninger. Noe det forøvrig i mine øyne helt klart bør være, da flyktninger generelt sett har andre behov enn folk som har bodd hele livet sitt i Norge.

 • Tobb86

  Jeg har ikke laget satsene, så jeg kan ikke gi deg noe endelig svar på det. Ikke tror jeg at du ville tatt en slik forklaring inn over deg heller, så ser ikke helt vitsen.

  Men skulle jeg gjette så vil jeg tro at det skyldes at flyktninger generelt sett har større behov i forbindelse med etablering enn personer som har levd hele livet sitt i Norge.

 • Roald J. Larsen

  Har man råd til å komme hit, krysse opp til flere kontinenter, da er det ikke penger det de mangler mest.

 • mille43

  Hva har det å si hvor jeg har vært og ikke?
  Den myndige jentungen fikk en ufortjent og brutal opplevelse og det er tragisk at dette skjer. Jeg synes ikke det hjelper så meget å bli så skremt.. Det som hjelper er å oppdra våre jentunger (FØR de er myndige) til å huske å ta vare på seg selv og kle seg fornuftig og å oppdra våre gutter til å bli menn med moral og verdier. Selv en gutt som er full og dum skal ha sperrer som hindrer han i å bega voldelige handlinger mot andre… Og jeg tror at foreldre som er tydelige og oppdragende i stor grad påvirker sine barn til god oppførsel.
  Og når vi først er personlige Empori…. Jeg tenker at du kan ikke ha vært mye ute i verden når stygge sakene som kommer opp i dette trygge landet skremmer deg.
  I Afrika er vel 9 av 10 jenter under 10-12 år voldtatt. Der er det dessverre helt normalt. Og det er klart at det er vanskelige overganger når befolkning fra helt annen kultur kommer til Norge. Spesielt om de blir overlatt til seg selv, men det er vel en helt annen debatt.

 • Roald J. Larsen

  Jeg lyver ikke, – sa løgneren…

 • reven20

  En nordmann vil bare aldri få mer enn 13500…diskriminerende

 • Roald J. Larsen

  Tjomlid avslører sine egne grumsete holdninger, men siden det er politisk korrekt å rakke ned på enkeltindivider som har et annen politisk ståsted en venstreradikale med overdreven dumsnille holdninger til våre fargerike nye landsmenn, så gir han jernet. Meningspolitiet rykker ut!

 • reven20

  Du vet ikke om flyktninger får høyere satser eller ikke. Det blir jo gjort en «vurdering», og erfaringen fra mange er at vurderingen sitter mer generøst hos saksbehandlerne når det gjelder flyktninger enn etniske nordmenn.

 • reven20

  Høres ut som en muslim du. Legger skylden på klesplagget og oppførselen til jenta..

 • mille43

  Og du høres ut som en firkantet kverulant….

 • Tobb86

  Ikke legg ord i munnen min, jeg har ikke antatt at de tingene vi har i Norge i dag er et direkte resultat av olje, hvis du faktisk leser det jeg skriver, så skriver jeg «ispedd oljepenger». Med den siste setningen min så snakket jeg om oljefondet, ser at jeg burde ha gjort det tydeligere.

  Hva jeg tror og ikke tror kan du la være å spekulere i, det bidrar ikke til debatten på noen måte å holde på sånn.

  Jeg tror ikke at alle mennesker er gode innerst inne, men jeg tror de fleste er det. Og jeg tror absolutt ikke at hudfarge er med på å avgjøre sannsynligheten for at et menneske er godt. SV har jeg forøvrig aldri stemt, tviler på at jeg kommer til å gjøre det noen gang.

  Hvor har du det fra at de menneskene som kommer hit er de samme som har «ødelagt egne land»? Det blir litt som om jeg skulle gi deg ansvaret for alt den rødgrønne regjeringen gjorde, noe jeg ikke regner med at du ville være enig i.

  Og hva mener du med at innvandrere får bedre trygdegoder enn nordmenn, bortsett fra høyere veiledende satser ved etablering så gjelder de samme satsene for innvandrere og nordmenn.

 • reven20

  ……… Signerer denne

 • mille43

  Så utrolig idiotisk!!
  Det er en veldig stor og ulik gruppe. Og man kan vel neppe kalles evneveik selv om man ikke kan norsk i det øyeblikket man setter bena på norsk jord?
  Det er VEILEDENDE satser det er snakk om, og dermed kan man lure på om du har lest gjennom teksten? Men en lege fra Somalia møter likevel et samfunn og en kultur som er så vanskelig å områ seg i, at man ikke kan forvente at han sitter på Finn.no og kjøper brukt? De som er flyktninger av politiske årsaker vil jeg anta at Alta greier å gi støtte etter behov.
  Jeg forsvarer ulike satser, men om Alta greier forvaltningen og saksbehandlingen kan jeg ikke uttale meg om. Det skjer feil og ulikheter hver dag. Alle enkelthistorier er kanskje bevis på at noen opplever feil/urettferdighet, Å skylde dette på at det er fordi det kommer grupper utenfra og tar trygda «deres» er å gå for langt.

 • Mathias Steen

  Det er mange som bommer på mål…

 • reven20

  Du tenker som en rasist

 • mille43

  Når det som blir sagt er så bak mål og fjernt så kan det lønne seg å se på personen. Er lettere å forstå hvorfor noen sier som de gjør om man skjønner mer hvor de kommer fra. Dersom du Elling f.eks. ikke har lang og høy utdanning og ikke har en sinnsykt godt betalt jobb eller kommer fra rikingslekt, men derimot har det litt økonomisk trangt og kanskje også har slekt som sliter og må gå på trygd, så er det litt lettere å forstå om du er veldig skeptisk på å dele velferden. Kanskje du allerede føler at du og dine har for lite?
  Dette er en klassisk måte å forstå litt mer av hvorfor folk mener som de gjør.
  Alltid unntak. Kan jo hende du er kjemperik, men gjerrig og vil bare betale skatt til de du finner verdige hjelp?
  Du stemplet meg som elite – og eliten angriper du glatt… Så dette er vanskelig å styre unna. Selv for deg som mener det er viktig å holde seg kun til sak.

 • mille43

  Det vet du ingenting om og du er heller ikke interressert. Du ønsker bare å være slem og lage bråk.

 • EllingKristoffersen

  Per, tro det eller ei, jeg er helt enig.

  Samtidig ser jeg ingen problemer med å tillegge flere karakteristikker til flyktninger basert på erfaring og fakta, akkurat slik du gjør (ofte står på bar bakke er en slik karakterisering).

  Problemet dukker opp når man kommer med en gruppeinndeling med karakteristikker som oppleves som negative for gruppen, da blir det bråk, og da blir man definert som en rasist.

  OK, hvis det er spillereglene, vi får ikke lov til å snakke om kriminalitet basert på flyktningestatus så burde reglene gjelde for karakteristikker som medfører goder også.

 • EllingKristoffersen

  Så argumentet ditt er at satsene i Alta er helt OK, men 80.000 er for mye?

  Du sier jo selv at du støtter en forskjellsbehandling basert på nasjonalitet, så hvorfor er 80.000 feil? Hvorfor er 40.000 bra, men 80.0000 feil?

 • EllingKristoffersen

  mille43, så din påstand er at flyktningene ikke er familier fra krig og elendighet?

  Hva er så flyktningene du har i tankene på flukt fra?

  Og som vi allerede har vært gjennom mille43, å komme med innspill på meg som person som substitutt for sak fungerer dårlig på meg, og reflekterer enda dårligere på deg selv.

 • EllingKristoffersen

  Generelt sett får ikke personer som har bodd i Norge hele livet noen for for etableringsstøtte fra NAV heller,

  Vi snakker ikke her om folk flest, vi snakker om nordmenn i nød, og som må søke etableringsstøtte kontra flyktninger, og at disse 2 gruppene i nød forskjellsbehandles.

 • EllingKristoffersen

  Mille43, du har helt rett.

  Jeg er en fattig sliten uføretrygdet NAVer som kommer fra 10 generasjoner med sosialhjelpsklienter, ingen av oss har noensinne jobbet et slag, jeg sliter med psykiske problemer, alkohol og vanedannende legemiddler.

  Jeg er litt dum, evner ikke helt å forstå selv de enkleste ting.

  Før dette var jeg superrik og gjerrig uten evne til empati eller medmennesklighet.

  Ditt verdenssyn er komplett. Du har forstått.

  Du kan nå ignorere alle som er uenig med deg, du trenger ikke ta noen andre meninger som strider mot dine egne inn over deg til ettertanke for de kommer alle sammen fra slike mennesker som meg.

  Ble du glad nå?

 • Ståle Giverhaug

  Sitat fra mitt første innlegg: «Dermed føler jeg meg heller ikke truffet av dette blogginnlegget..»
  Dette klarer du å tolke til å bety at jeg føler meg truffet. Jaja….
  Men det er vel kanskje slik når man har et sort/hvitt syn på verden og mennesker rundt seg?

  Poenget mitt var at mennesker som Ann Tove Buklev er takknemlige nedrakkingsobjekter. Man kan høste «likes» fra både høyre og venstre ved å kritisere henne. Svært mange er enige. Men det blir forutsigbart. Særlig fra en person som Tjomlid, som selv står et stykke ute på venstresiden.

  Jeg mener derfor det hadde vært mer utfordrende både for leserne og bloggeren selv å blogge f.eks om dette:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/nav/undersoekelse-tyder-paa-stort-omfang-av-trygdejuks/a/10130036/

  Eller dette:

  http://www.aftenposten.no/okonomi/SSB-Innvandring-lonner-seg-ikke-6835527.html#.UzKhbE2PKUk

  Det er langt mer interessante problemstillingen enn at vi har noen ytterst få personer med ekstreme standpunkter blant oss.
  Begge artiklene over er informasjon presentert fra kilder som de fleste av oss anser som relativt objektive rent politisk (SSB og NAV). Dermed er grunnlaget for en konstruktiv diskusjon mye større, i og med at ingen av sidene med seriøsiteten i behold uten videre kan avfeie informasjonen som «rasistisk» «naivt» eller noe annet.

 • mille43

  Jo, det er flyktninger fra krig og elendighet – hvorfor har du trodd noe annet? Men NAV hjelper til økonomisk for det praktiske med å etablere seg, NAV er ikke ANSVARLIG..
  Du spør og du spør Elling, men du synes ikke å ønske å forstå noen svar. Og du tar heller ikke til deg noen tilbakemeldinger og derfor gidder jeg ikke å debattere. Må være en viss interesse for saken og å forstå hverandre selv om man er uenig. Det oppfatter jeg IKKE at du er.
  Ønsker deg en fortsatt fin dag.

 • IL

  Synes ikke noe særlig om det Buklev skriver, men samtidig fremstår også Tjomlids bloggpost her som kraftig preget av føleri og stråmannsargumentasjon («dyre biler og Gucci-dresser», hvor kommer det fra?), og lite av fakta og nøkternhet. Skuffende.

 • mille43

  «Slike mennesker som deg» har også rett på sin mening og jeg har prøvd å ta noe av det du skriver på alvor. Men dette blir for dumt.
  Ha en fin dag.

 • Roald J. Larsen

  Det du har røyka, har du mer igjen?

 • Xenu75

  Dette må være noe av det dårligste du har skrevet. F.eks. antyder du at vi (nordmenn stereotypen din) var bekymret for store mengder somaliske innvandrere for 20 – 30 år siden. For 20 – 30 år siden viste vi knapt hva Somalia var (ja, jeg overdriver min uvitenhet). De fleste somaliske flyktninger kom til Norge på 2000 tallet (Kilde: SSB, https://www.ssb.no/befolkning/statistikker/flyktninger/aar/2013-09-04#content
  Se Fig. 1)
  Ellers bar artikkelen preg av å gjøre narr av Buklev, heller enn å faktisk opplyse leseren om hvordan ting faktisk foregår i NAV. Du virker smålig i dette innlegget. Omtrent som den «halv-kule» gutten i skolegården som får kred. for å trykke ned de som skiller seg ut.

  Du er en voksen mann, men her sank du i aller høyeste grad ned på et fjortis-nivå. Jeg er ikke nødvendigvis uenig i budskapet ditt (At innvandrere faktisk blir likestilt med nordmenn hos NAV, og at Buklev bør lære seg når hun skal tie), men det burde være mulig å legge det frem på en mer saklig måte enn det du har gjort her.

  Regner med at du gjør bedre innsats neste gang.

 • thomashenden

  Først vil jeg si at sympatier med Breiviks handlinger overhodet ikke er bra, konspirasjonsteorier om at det egentlig ikke var ham, er selvsagt ute på jordet, samtidig så blir det veldig feil argumentasjonsteknikk å «ta» en som er såpass langt «ute» som akkurat Buklev er, og bruke det som et eksempel på rasisme og all edder og galle fra innvandringsmotstandere.

  Rasisme er og blir at man mener at noen folkegrupper med etnisk opphav ofte da delt inn etter hudfarge er mer verdt enn andre.

  (Og det er definitivt ikke rasisme å kritisere ekstreme religioner, men spesielt én religion har det blitt «rasisme» å kritisere!)

  Men det er ikke nødvendigvis rasisme om man enten på grunn av en misforståelse, som kritikken er av det som viste seg å være en _engangs_ stønad, at vi oppfatter det slik at utlendinger prioriteres, eller man faktisk mener at de som allerede er nordmenn bør prioriteres. Mange nordmenn som snakker flytende norsk, har mørk hudfarge, og det later
  heldigvis til, at problemene for dem, ikke er så store som all kritikken av for mye innvandring i kommentarfeltene skulle tilsi. Men at rasisme forekommer mot dem, ja det gjør det, og det
  er ikke ok, selvsagt!

  Hvis man mener at utlendinger prioriteres uansett, alltid over nordmenn, er det i verste fall egoisme som heller ikke er bra.

  Men det at mange er egoister og ikke vil dele med andre (og hvem sier at de aldri ville delt med andre? Hadde vi hatt mindre innvandring, hadde de kanskje ikke vært fullt så ilske) rettferdiggjør altså ikke å bruke så ekstreme meninger som Buklev fronter, som et eksempel på hvordan misfornøyde, sannsynlige rasister ihvertfall egoister tenker.

  Denne formen for argumentasjonsteknikk, hadde jeg aldri trodd en skeptiker ville komme med, da skeptikere vanligvis er allergiske mot å anta noe som helst generellt om noe som helst, kun det som er, skal vi si, vitenskaplig bevist, det man er helt sikker på at man ser, her og nå. Hvorfor også dette kan bli ekstremt, kan vi komme tilbake til en annen gang.

  Så var et det som kan oppfattes som den kjekke lysluggede gutten til nabodama (var forsøket på å få oss til få en assosiasjon til Breivik, bevisst eller ubevisst?) alltid er så heldig stilt og har disse møblene og alt annet av potensielle venner osv når man skal flytte ut og etablere seg.

  Du er klar over at barnevernet langt fra hjelper alle, og at starter man livet med en syk mor (faren er ofte ute av bildet i slike tilfeller), alkoholiserte foreldre osv så starter man nokså på blank her i livet, selv i «verdens rikeste land». Du er klar over at selv i Norge så utsettes en del barn for seksuelle overgrep hjemme. (Kanskje ikke det, du har brukt svært mange innlegg ellers i bloggen din til å «avgrense» hva som egentlige overgrep på beste skeptiske vis)

  Andre barn igjen, ser perfekte ut på overflaten (denne lyshårede blonde nabogutten som du sier) men får bank av en psykopatisk far, eller har en sosiopatisk mor som likevel sørger for at klærne er fine og overflaten blank og velpusset.

  Poenget er – det finnes mange i Norge som har fått en jævlig kjip start på livet sitt, for å si det slik man sier det med rene ord, og selv om selv flere av disse har fått en «bedre» start i Norge enn i bomberuiner i Syria, så har de hatt det ille nok, og det er mange av dem som opplever vansker både med å bli hørt av NAV og andre myndigheter som er satt til å hjelpe med å oppfylle samfunnskontrakten for deres del. Det er høyst menneskelig at både de og de som sympatiserer med dem, kan velge å si det slik at Norge bør hjelpe dem, før de hjelper de som kommer utenfra vårt samfunn.

  Så har det jo også blitt i kampens hete, en hetsing av såkalte NAVere, som utgjør, og nå må jeg bare ta tallet litt fra husken fordi jeg skriver dette på nettbrett, ca 1500 ungdommer per årskull. Siden et årskull, igjen fra husken, er ca 50-60000 mennesker, utgjør det noen få prosent, maksimalt 4-5, kanskje ikke mer enn 2-3, og det er konsistent med hva som dessverre virker rimelig, en eller to personer i hver skoleklasse har hatt det vanskelig hjemme, og kanskje ikke vanskelig «nok» til at barnevernet, BUP osv har tatt tak og hjulpet dem.

  Dette er potensielle kandidater til mennesker som ender opp med å ikke få sin del av samfunnskontrakten overholdt, og som vil kunne bli frustrert over at «andre» får hjelp og tilretteleggelse, og er synlige i samfunnsdebatten. Og enda være som jeg skal komme tilbake til.

  Det er jo ikke noe enten-eller selvsagt, det vet jo både du og jeg, Norge er et rikt land men det er ikke slik mange mennesker _føler_ det, eller opplever livet, som tross alt er ganske alvorlige greier. Man opplever bare at man har ett liv og opplever alt sammen bare én gang, og sinnstilstanden til den som er bitter på dette at man ikke fikk oppleve det som de fleste andre fikk, er ikke så lett å snu, selv om det i følge Buddha burde vært bedre å prøve å takle en dårlig start med ingen bitterhet. Det blir uansett ikke mindre bitterhet om vi antar at alle slike er rasister, i tillegg til egoister. En kan kort og godt ikke forvente full rasjonalitet fra den som er bitter, fordi de fikk sin del av samfunnskontrakten brutt.

  En kan ønske det, men ikke forvente det, simpelthen fordi samfunnskontrakten er blitt brutt overfor dem. Like enkelt som: Hvis du ikke betaler din husleie, kan du ikke forvente bli boende, men du kan håpe at utleieren er tålmodig inntil du kan få skaffet penger.

  Den eneste måten å rette opp skjevheten på, overfor dem som har fått kontrakten brutt, er å vise velvillighet og overbærenhet og se sammenhengen hvorfor de er utenfor. Det velger jeg å gjøre i forhold til Ann Tove Buklev. Hvem vet hva hun har opplevd?

  Men det er det motsatte av overbærenhet og tålmodighet overfor dem som har falt utenfor, vi viser, for:

  Jeg vil si at det er er mye større problem at «NAVere» blir hetset som gruppe, enn at noen mener at vi bør ta vare på dem som allerede er borgere, før vi starter å «redde verden». Vi kan rette opp begge deler, men det er egoisme og manglende empati og ikke rasisme, så mye, som står i veien. Legg merke til alle avisoppslagene mot «NAVerne» som jeg altså har påpekt er mennesker som for det første ikke så mange, bare noen prosent.

  Hvis vi ikke kan, igjen på grunn av egoisme som ofte kommer fra høyresiden, hjelpe «våre egne», men hetser dem som «NAVere» i stedet, må vi regne med mer innbitt innvandringsmotstand i framtida, begrunnet med at «staten hjelper utlendingene mer enn oss», og dette er selvsagt musikk i ørene på dem fra høyresiden, selv om de også gir blaffen i «NAVerne». Her har det oppstått en negativ spiral og det tales med to tunger i egoismens navn, både at «NAVerne» er et problem og at vi «må hjelpe våre egne» før vi hjelper utlendingene. Jeg håper det er det du egentlig mener, Tjomlid, det er dette som er problemet, ikke så mye rasisme, men vi skal selvsagt ikke glemme rasismen som et problem.

  Forholdene for de som trenger hjelp fra barnevernet er for øvrig på rask fart i ferd med å bli verre igjen, vi kan jo ta denne «behandlingsinstitusjonen» Motivasjonskollektivet som eksempel, der ungdommene ikke får ha egne bilder en gang på veggene på sine rom, og hvor terskelen for å havne på isolat er svært lav, det er rutinemessig «behandling» ved ankomst, og som vi nylig har fått rede på gjennom at en tidligere ansatt har stått fram, hvis de «innsatte» ikke så lett lar seg provosere til å gjøre «noe galt», så vil de ansatte gjennom å flytte på eiendeler mellom de innsatte, så de tror noen har stjålet fra noen, lett kunne framprovosere bråk som medfører bruk av isolat, ihvertfall å bryte opp vennskap mellom ungdommene.

  Dette er «behandlingen» av barnevernsbarn i dag, og jeg ville ikke bli overrasket om samfunnet vi har fått, med gradvis mindre empati for dem som faller utenfor eller har store problemer, fostrer en ny «Breivik» som angriper et annet mål, men det mest sannsynlige er kanskje slik som de har i USA med massedrap på skoler.

 • EllingKristoffersen

  Så fint at du synes det var for dumt, at jeg bekrefter dine egne påstander om hvor untermench alle som har andre meninger enn dine er.

 • Roald J. Larsen

  Moderne infrastruktur?? Good one!!

 • frod1965

  Hmm..Her blir man visst stemplet som Rassist og evneveik om en ikke sier det som er politisk korrekt ser jeg av kommentarene nedover herm men men må bare få sagt at det som er skrevet i bloggen over IKKE stemmer. Har selv ved selvsyn sett at en etnisk norsk 3 barns mor prøvde å få hjelp til å kjøpe seg en ny tv når hennes gamle kasse tv brøt sammen. Hun mottar sossial stønad og bor i en sossialbolig.tvn brøt sammen og hun gikk på nav for å be om penger til en brukt tv men fikk ikke det. Ok Hun kjenner også en Somalier som bor her i Norge og fortalte dette til han og han sa : Vent litt, så gikk han og ble borte et par timer og kom tilbake med 7000 kr til ny tv. Han hadde da vært på NAV og forlangt ny tv. Hvordan er dette mulig? Du vet sikkert svaret på dette også du som har skrevet bloggen? Eller?

 • sebastian

  Jeg bare lurer på en ting ,er det noen av dere som klager på at dere betaler for flyreiser, klær osv til innvandrer som vet hva skattepengene deres egentlig går til ? Personlig syntes jeg det kunne blitt lansert et dokument hvert år hvor det står hvor mye skattepenger staten har fått inn, hvor mye som går til hva etc. Jeg er i fast jobb , betaler skatten å diverse andre utgifter .. og om de pengene jeg betaler i skatt kan være med på å gjøre et liv eller en familie lykkeligere så er det jo ikke noe bedre enn det for min del i hvertfall. Jeg har ikke noe kjempe inntekt men jeg får det til å gå rundt og nyter livet så mye jeg kan med deg jeg har.

 • Roald J. Larsen

  Det du etterlyser heter visstnok statsbudsjett, bare å begynn å les..; http://www.regjeringen.no/nb/dok/statsbudsjettet/statsbudsjettet-2014.html?id=734362

 • milliemor

  Er det ene å alene Norges ansvar å redde hele resten av verden. Er ikke rasist men realist. Først må Norge ta seg av de som bor her før de tar inn fler!

 • Kjetil Andersen

  Det blir mine ord dersom du sammenlikner fugl og fisk. Jeg vet ikke hvordan du kan sammenlikne et ekstratilskudd på en engangsutbetaling på under 10 000 kroner med å fengsles uten dom.

  Noen ganger behandler man en gruppe differensiert, f.eks vil yngre mennesker måtte betale mer i forsikring. Det er helt ok for meg. De er i flere ulykker. Dette betyr likevel ikke at jeg mener at alle i den gruppen skal få fratatt lappen, selv om de er mer utsatt for å forårsake ulykker.

  Andre eksempler på gruppedifferensiering: Honnør-rabatter og subsidering av barnefamilier. Vi kunne sikkert behovsprøvd honnør-rabatter for å se om de fortjener honnør-rabattene sine, eller så kan vi gi det til gruppen som en helhet. Jeg velger det siste.

 • BadNeo

  Saklig. Jeg synes synd på idioter. Er det skolen din sin feil?

 • BadNeo

  Og poenget ditt var? siden innvandrerne brukte opp alle pengene sine på å komme hit, så er det rett og rimelig at vi betaler resten?

 • Kjetil Andersen

  Poenget mitt er at den tidligere historikken ikke spiller like stor rolle som du vektlegger det. Det finnes garantert en mengde av nordmenn som mottar liknende ytelse, og som også har hatt penger de har brukt opp. Om det så har vært 40 000 i konfirmasjonsgaver som har gått til en moped de greide å kjøre i stykker, eller at de dro på drikketur til syden som 18-åringer, eller svidde av 20 000 på russefeiring.

  Når du sier «attraktiv destinasjon», så er det riktig at Norge er en slik, men da fordi vi tilbyr en stor grad av frihet og muligheter. De kan få hjelp til å komme i arbeid, og dermed jobbe og betale skatt.
  Eller er det helt forferdelig at noen mennesker med en annen hudfarge skal få kjøpt seg et kjøleskap og en komfyr? Skulle de heller ha spart de 80 000 – 100 000 kronene og stå i fare for å bli drept? At folk er villig til å fraktes i haugetall i et lasterom der enkelte dør, det gjør man ikke for å lure til seg noen tusenlapper ekstra. Man gjør det for å kunne leve.

 • Braskogbram

  Hva mener du med «flyktninger»? Siden du uttaler deg så skråsikkert vet du sikkert at de har en egen status fra høykommisjonæren for flyktninger og kommer fra helt spesielt utsatte steder. Det er disse saken dreier seg om – ikke innvandrer generelt. De får ikke de satsene det er snakk om. Det er jo helt klart at de som har status som flyktninger trenger litt mer enn en nordmann på bar bakke. Nordmannen kan for det første norsk og har mye bedre muligheter til å jobbe.

 • Torstein Martin Vold

  Har hørt om samme tilfellet her og. Det var ei som skulle ha ny vaskemaskin, og fikk ikke hjelp. Hun spurte sin venn, en innvandrer fra midt-østen, om hjelp. han ringte nav på høyttaler og forlangte ny vaskemaskin og fikk ja med en gang, han skrev da en klage på denne forskjellsbehandlingen til nav, og om hvorfor denne omveien var nødvendig. Dette endte med at nav tok tilbake vaskemaskinen og anmeldte damen med 2 barn. Hvorav den yngste er/var i barnehage.

 • BadNeo

  Norge opererer med et utvidet flyktningebegrep. Det betyr at Norge i praksis klassifiserer alle som flyktninger, enten de er asylsøkere eller får opphold på andre humanitære grunner. De som har en egen status, FNs kvoteflyktninger, er en liten gruppe blant disse.

 • Braskogbram

  Nytt for meg i så fall. Er du sikker på at deg er tilfellet her? Dokumentasjon?

 • BadNeo

  http://www.udi.no/Sentrale-tema/beskyttelse/Asylsokere-og-flyktninger/Asyl-vern-og-oppholdstillatelse-pa-humanitart-grunnlag/

  http://www.regjeringen.no/nb/dep/asd/dok/regpubl/otprp/20062007/otprp-nr-75-2006-2007-/20.html?id=474597

  I det siste ser du også at flyktninger har rett til pensjon,uføre og andre ytelser uten krav til opptjeningstid osv.

  Skjønner godt at de ønsker seg til Norge og ikke gidder å sitte i feks Italia.

  Men ikke påstå at de er flyktninger i livsfare heller da.

 • BadNeo

  Stå i fare for å bli drept? de aller, aller fleste befinner seg i trygge land før de reiser videre til sine endelige mål. De er ikke i livsfare når de er i Tyrkia, Hellas eller Italia.

  Flere undersøkelser viser at innvandrere fra tredjeland i liten grad integrerer seg. De beholder sin kultur og sine tradisjoner. Ofte en sterkt patriarkalsk med sterk kontroll. Et ønske om frihet er ikke det første som slår meg som et motiv for å komme hit.

  Man hører jevnlig at de ikke ønsker at barna skal bli for norske. Frihet?

  Iflg statistikkene så er det også en svært høy andel som ikke jobber og er storforbrukere av trygd. Nylig ble det offentliggjort at somaliere hadde en meget høy skilsmisserate og fikk store stønader som eneforsørgere. Nå var det storaksjon fra politi og skatt.

  Muligheter til hva?

  Det er greit at de ønsker seg hit for å bli forsørget. Men det må være lov å si at på et eller annet tidspunkt så får de faktisk være med å bidra også. Eller betale for godene sine selv. Men det gidder de ikke. Portugal og andre europeiske land som ikke tilbyr lukrative støtteordninger har antall asylsøkere man kan telle på en hånd.

 • dervarsom

  Dette er , unnskyld meg , noe av det mest bedritende jeg har lest .

 • Kari Pedersen

  Så når du opplever urettferdighet i samfunnet, så mener du det er logisk å ende opp med å hate den andre svake parten, fremfor de som behandler deg urettferdig?
  For meg fremstår det ganske tåpelig.

 • Kari Pedersen

  Per Henning Larsen, det handler om å ha et litt realistisk syn.
  Hvis du må flykte fra Norge, til et land og et samfunn som er grunnleggende forskjellig fra ditt eget, hvor du ikke forstår språket, hvor du ikke vet hvor ting er, hvor du ikke vet hvordan ting funker, da handler det ikke om å være evneveik eller ressurssvak.
  Du kan være svært høyt utdannet, ha en fabelaktig IQ, vært selvstendig og klart deg selv hele ditt voksne liv. Det betyr ikke at du vil få til alt på egenhånd når du skal starte fra bunnen av, i et annet land.
  Og nå utelater jeg bevisst hvilken bagasje mange har, av traumer vi etniske nordmenn ikke vet så mye om og som vi ikke ønsker å vite om. Men dersom etniske normenn hadde opplevd noe av det samme, hadde kriseteam, støtteapparat og sykemeldinger vært svært nærmt.
  Å ikke vite om ungene dine er i live eller ei, å legge seg om natten med bilder av familiemedlemmer som er blitt drept på netthinnen osv kan gjøre noe med ens evne til å være driftig og selvhjulpen.
  Men det er vel helt meningsløst å skrive noe om dette her, hvor folk er så opptatt av hvor lite de selv får, hvor vondt og vanskelig de har det og hvor lite staten gidder å hjelpe dem.
  Flaut er det.

 • Kjetil Andersen

  «Man hører jevnlig at de ikke ønsker at barna skal bli for norske» – Har du dette fra en pålitelig kilde, en faktabasert undersøkelse f.eks, eller er dette noe du selv har hørt? Samtidig så tar jeg gjerne linker til de undersøkelsene du refererer til.

  Mulighet til å jobbe. Trodde jeg gjorde det klart i innlegget mitt når jeg skrev: «De kan få hjelp til å komme i arbeid, og dermed jobbe og betale skatt».

  Antall asylsøkere har ikke en enkel direktesammenheng med «lukrative støtteordninger». Antall asylsøkere som godkjennes i hvert land er blant annet en av faktorene som vil påvirke det totale søkerantallet.

 • GR700

  Og før det reiste familien din rundt om i Europa, og rante og gjorde det som verre var…på tide å betale tilbake….

 • Kari Pedersen

  Er du vittig?
  Hvis du på ramme alvor tror at en somalier eller hvilken som helst annen person kan gå til nav og få 7 000,- til en tv i løpet av et par timer, så antar jeg at du også tror på julenissen, tannfeen og alle eventyrene du noensinne har hørt.

  ..som en orientering. Innvandrere/flyktninger/somaliere har ikke et eget navkontor som står til deres disposisjon til enhver tid, som de kan bruke som en minibank.
  Nav forholder seg til forvaltningsloven. Noe som betyr at for å få penger må man levere inn en søknad, sammen med dokumentasjon på økonomisk situasjon blant mye annet. Videre er det, uansett hvor akutt situasjonen er, behandlingstid. Det må fattes vedtak og dersom man får et positivt svar på søknaden, så skal pengene betales ut. Og de blir ikke gitt ut kontant over skranken.

 • Kari Pedersen

  Nei, det er det ikke. Og absolutt ingenting av norges flyktning/asylpoloitikk peker i den retningen. Norge tar imot ekstremt få flyktninger i forhold til land det er naturlig for oss å sammenligne oss med.
  Norge tar seg av de som bor her. Dersom du mener at det er mange lidende etniske nordmenn som har det enda grusommere fordi vi tar imot flyktninger er du ikke realist. Da er du uvitende og sutrete.

 • Kari Pedersen

  Eh, man kan ikke bruke «forvaltningsskjønn». Altså, hvordan skal du gjøre det?
  Jeg blir så oppgitt.. Det er så mye synsing og paranoia som kommer frem i disse kommentarfeltene. Og åpenbart ligger det minimalt med kunnskap i bunn. Hva med å faktisk tilegne seg et minimum av relevant kunnskap før man ytrer seg?

 • Torstein Martin Vold
 • Arne Kvandal

  Hvilken sak?

 • Torstein Martin Vold

  Hva med at du også leser deg opp på ting? Og en annen ting, hvilken erfaring har du med NAV? Dette er relevant til hva jeg har kommentert. Er ikke alt som går etter reglene, verken politikk, eller byråkrati. Realiteten er at NAV aldri har, eller vil fungere slik det skal. For da må vel saksbehandlerne kunne mere om lovene og reglene de _skal_ jobbe etter. Dvs. Klienten skal vel ikke sitte å korrigere på saksbehandlers uttalelser om «rett og galt» ifht. sosialtjenesteloven. Og bare så det er sagt, så er det NAV jeg angriper med mine kommentarer, og ikke innvandrere. Ja, jeg er rasist, men jeg vet å holde meg på sak. Og kanskje du bør holde igjen angrepene på personen og angripe ballen istedet, eh? Selv om jeg er av rasistisk natur, så vet jeg å lese meg frempå ang nav. Jeg er ikke ute av deres system enda, og dette er mitt tredje år med krangling med dem. Hva jeg krangler om er _min_ sak, så ikke spør om det.

 • Arne Kvandal

  Innlegget ditt bærer preg av at du føler deg truffet, selv om du skriver at dette ikke er tilfellet. Hvordan dette kan ha noe med svart/hvitt-syn hos meg å gjøre aner jeg ikke.

  Slike som Buklev tilhører en svært farlig bevegelse som truer demokrati, ytringsfrihet og i de mest ekstreme tilfellene liv og helse. Det er da derfor helt på sin plass å avkle denne bevegelsen før den får noe tyngde. Noe du som tilsynelatende moderat heller burde applaudere.

  De andre sakene er andre saker og de får da absolutt oppmerksomhet.

 • Kari Pedersen

  Nav forholder seg til forvaltningsloven. Altså en LOV.
  Les din egen link så skjønner du at det ikke går an.

 • Kari Pedersen

  Jeg har ganske mye med nav å gjøre gjennom jobben min. Derfor ser jeg ting fra en annen side enn du, som er bruker.

  Linken du la ut: «Forvaltningsskjønn,de sider av en avgjørelse i den offentlige forvaltning som ikke er rettslig normert, ved lov eller ulovfestede rettsregler»

  Forvaltningsloven: «Forvaltningsloven, lov av 10. februar 1967 om behandlingsmåten i
  forvaltningssaker, gir generelle regler om behandlingsmåten i den
  offentlige forvaltning»

  For å betale ut livsopphold må det fattes et vedtak, et enkeltvedtak: «Enkeltvedtak er etter loven realitetsavgjørelser i saker som fastlegger
  enkeltpersoners rettigheter eller plikter, f.eks. tildeling eller avslag
  på søknad om byggetillatelse eller trygd (§ 2)»

  Nav er et ekstremt tungrodd og byråkratisk system. Saksbehandlere på nav kan ikke sitte å gi ut penger etter sitt eget forgodtbefinnende. Selve vedtaket må godkjennes av en overodnet.

 • Trond Mortensen

  Det er nok forskjell på utbetalinger på sosialkontoret ennå i 2013. Det har jeg selv sett. Har fått billett på første rad, hvor jeg får se forskjellen på utbetalings fra sosial hjelpen. Når det gjelder reiser ( i vårt eget land ), livsopphold å hva dem betaler osv.. Tok noen kurs, der noen av deltakerne hva sendt fra NAV. Det er helt sykt hva NAV egentlig dekker, bare man er litt mørk i huden. Det er ikke noe rart man blir rasist!! Å vis man ble kompis med dem, så kunne dem ordne billige møbler, hvitevarer og brune vare for en billig penge. NAV dekket det meste di søkt etter.

 • Lena Kosmo Johansen

  Du har uten tvil misforstått innlegget mitt så det synger etter! Og det er meg det liksom feiler noe :P
  Svake parten meg i ræva. Vær grei å tenk gjennom hva du har lest før du kommenterer det!!!
  Den svake parten er forresten fremdeles de eldre. Det finnes ikke verre vanskjøtsel og flere brudd på rettigheter enn det det gjør i eldre»omsorgen»! :P

 • Lena Kosmo Johansen

  Og så sier det vel selv at jeg kjenner urettferdigheten i samfunnet når jeg dessverre har havnet i den situasjonen jeg er i nå. Da føles artikler som dette som et direkte hån. For å si det slik: Er du født norsk, hvit og hjerneskadet skal du bare glemme å ha et fullverdig liv! Det er dessverre forbeholdt andre mennesker, og tydeligvis innvandrere, uansett hvordan deres helsemessige tilstand er. Var ikke hele moralen i innlegget mitt at jeg ikke ville bli rasist? Er fort gjort å bikke over mot rasisme når man føler seg lavere prioritert enn innvandrere. LES DETTE! Og skjerp deg!

 • Torstein Martin Vold

  Og med det sier jeg amen. Enda jeg ikke er kristen. Du kan prøve å være klient en stund, og oppleve hva som faktisk skjer. At det skal godkjennes av overordnet har ikke noe å si når ikke en gang de følger reglene. Det er mange som har vært igjennom NAV som har det samme å si. Jeg har til og med blitt nektet nødhjelp, som da ikke er lov å nekte når behovet er der, av en overordnet hos NAV. Så ja… realitet vs papir. NAV bryter flere regler og lover enn folk flest vet pga mye ned hysjing. At du har mye med dem å gjøre gjennom jobben din, kan jeg ikke si imponerer meg. Hadde du vært klient, hadde jeg blitt meget imponert over ditt NAV lokale, som da ser ut til å funke bedre enn de fleste NAV lokaler. Som jeg har sagt et par ganger nå. NAV var en ide som var bra, som ble korrupt og ikke fungerte i praksis.

 • Tobb86

  Nei, det er ikke argumentet mitt, ikke forsøk å tillegge meg meninger, det feiler stort sett hver gang.

  Poenget mitt er at jeg ikke liker at folk sitter og finner på ting i en alvorlig debatt som dette, så når noen drar opp en sum (f.eks. 80000) uten å komme med noen kilder eller noe som backer opp dette tallet, så kommer jeg til å be om nettopp en kilde.

 • Tobb86

  Hvor har du det fra?

 • terjekristiansen

  Det som er synd her er at Tjomlid er så på hugget på feil måte. Han sabler ned og ironiserer og er sarkastisk gjennom hele innlegget. Akkurat den formen er morsom og på kornet når Trond Berg Eriksen ironiser over konprinsessens omgang med engler, men når man skal endre, ja, la oss kalle en spade en spade i kommentarfeltet, når man skal rette på de villfarnes politiske og samfunnsmessige landskap så kan man ikke sjikanere dem på nedrigste vis. Det skaper bare enda mer polarisering. Så mitt råd til Tjomland er å tilpasse formen tilhørerne. Men kanskje dette var myntet på hans egen menighet?

 • Hilfe222

  Dette er jo Tjomlid i et nøtteskall. Harselere med alle som ikke sitter sammen med han oppe på hans selvutnevnte moralens høyborg. Fakta er jo det at ikke-vestlig innvandring har hatt og har vesentlige negative konsekvenser for det norske samfunn. At Tjomlid og hans likesinnede kaller alle som misliker dette, ønsker handling og er bekymret for hvilket Norge barna deres skal vokse opp i for rasister, får være deres egen sak. Min erfaring er at folk som i dagens Norge tar ordet rasist i sin munn sjelden engang vet hva det betyr.

 • Kari Pedersen

  Definer et fullverdig liv. Stort sett alle andre steder i verden ville du vært hundre prosent overlatt til deg selv eller familien din, hvis de hadde hatt mulighet og lyst til å ta seg av deg. Mer eller mindre uavhengig av hvilken funksjonshemning du har.

  Fordi du mener at du blir dårlig behandlet, så slår du nedover og blir forbannet fordi andre, som ikke er deg (og som umulig kan trenge like mye hjelp og støtte som etniske hvite norske deg) får (noe du mener er) bedre støtte og hjelp.

  Og så mener du at du ikke vil bli rarsist, men pga ovennevnte, så blir du det.
  Så du har ingen råderett over egne holdninger, tanker og meninger? Du er bare en dukke som er offer for omgivelsene?

  Ikke rart du er navklient. Funksjonshemningen din neppe større enn den mentale funksjonshemningen, som gjør at du mener du ikke er ansvarlig for eget liv og egne meninger.

  For øvrig kan jeg anbefale deg å være mer generøs og bidra. Bli flyktninguide f.eks. Da vil du få fordommene dine rett i tryne, du vil møte noen som aksepterer og respekterer deg, du vil sannsynligvis bli et langt rikere menneske og muligens slutte å se på deg seg selv som et offer.

  Av alle flyktningene jeg har møtt, så har jeg aldri møtt noen som er så sytete og stakkarslige som nordmenn.

 • Lena Kosmo Johansen

  Leste du hva jeg skrev? Ordentlig? Har du vanskelig for å forstå?

  Du skrev: «Definer et fullverdig liv. Stort sett alle andre steder i verden ville du vært hundre prosent overlatt til deg selv eller familien din, hvis de hadde hatt mulighet og lyst til å ta seg av deg. Mer eller mindre uavhengig av hvilken funksjonshemning du har.»
  Dette er ikke resten av verden, dette er Norge. Jeg fatter ikke hvordan et så ensidig, empatiløst menneske som deg har lov til å jobbe i nav.
  Jeg er ikke navklient. Jeg er uføretrygdet. Jeg fikk en alvorlig hjerneskade for ca fire år siden. Og jeg makter ikke å jobbe akkurat nå. Det jeg derimot gjør er å vente på ordentlig økonomisk støtte. Og jeg har ikke fått behandling på over et år. Jeg gjør mye på egenhånd for å bedre helsen min. Målet er selvfølgelig å bli frisk.
  Med tanke på at du sitter bak dataskjermen og disser en utviklingshemmet person i en vanskelig situasjon, og i tillegg jobber i nav, sier vel litt om hva slags person du er. Vær så snill å skaff deg samvittighet. Du vrir på ordene mine for å få dem til å stemme med dine egne perspektiver. Jeg fatter ikke hvorfor det finnes mennesker som deg.
  At du kaller meg sytete og stakkarslig er helt for jævlig. Det jeg mener er at det ikke er greit at folk forventer at man er bedre stilt bare fordi man er født i Norge.
  Du er skadefro. Hvorfor? Jeg har ikke gjort deg noe.

 • Kari Pedersen

  Jeg jobber overhode ikke i nav.
  Jeg har empati, men ikke med hvem som helst.
  Jeg er ikke skadefro, jeg er forbanna.
  Jeg blir forbanna på og har ikke empati med mennesker som mener at de selv har det så mye verre enn andre og som mener det er riktig å ta ut frustrasjonen sin på andre, som overhode ikke har noen skyld i deres egne kjipe situasjon.
  Du sier at måten nav behandler deg på kontra utlendinger/flyktninger gjør deg til rasist. WHY???!!! Det er nav som gjør deg urett, ikke innvandrerne. Fordi om du (mener du) sliter mer enn andre med rettighetene dine, så syns du ikke andre som er vanskeligstilt skal få sine rettigheter?
  Du liker ikke at jeg kaller deg sytete og stakkarslig, men det du har liret av deg mot etniske minoriteter, det er helt ok?
  Og ja, du er sutrete og stakkarslig, sammenlignet med mange mennesker som du velger å rakke ned på.
  Jeg har møtt såpass mange mennesker, som har vært utsatt for mange grusomheter, som har gitt dem både fysiske og psykiske skader. Men jeg har sjeldent møtt noen av disse med så mye opphopet dritt overfor mennesker som faktisk ikke har gjort dem noe, som det etniske hvite sosialhjelpsmottakere har.

 • Lena Kosmo Johansen

  Hvor har jeg liret av meg dritt mot innvandrere?
  Jeg tror bare du har lyst til å krangle.

 • Kari Pedersen

  Leste innlegget ditt om niqab.
  Men helt klart, du har sikkert aldri egentlig skrevet stygt om innvandrere, bare at du ender opp som rasist fordi nav har behandlet deg dårlig. Jeg har nok tillagt deg holdninger og meninger du ikke har (ytret enda).
  Jeg får ofte lyst til å krangle, når jeg en sjelden gang beveger meg inn på kommentarfeltene rundt om kring.
  Det er så ufattelig mye idiotisk som står skrevet. Jeg merker jeg mister troen på menneskene. Heldigvis får jeg oppleve andre mennesker hver dag, som gir meg troen tilbake.

 • Lena Kosmo Johansen

  Hmmmmm….. Det er i alle fall en person som virkelig har misforstått kommentaren min.
  Så la meg ta det på nytt: Innholdet i denne teksten kan tolkes som om at noen mener at etnisk norske nordmenn fortjener mindre enn innvandrere fordi de garantert har det bedre enn dem. Stemmer det i alle tilfeller? Og er det rart at folk blir skeptisk til innvandring når saker som dette fremstilles fremstilles som det gjør i media? Er det å være skeptisk og «misunnelig» det samme som rasisme?
  Og ikke minst: Hvor i teksten har jeg sagt noe som kan tolkes som direkte rasisme eller at jeg er imot innvandring? Det er jeg ikke! Bryr meg fint lite om hvor folk er fra.
  Det jeg derimot ikke liker er tekster som kan tolkes som om at jeg i den situasjonen jeg er i nå fortjener mindre støtte enn innvandrere bare fordi at jeg er født i Norge. Jeg har ALDRI opplevd at utlendinger har denne meningen. Dere etnisk norske nordmenn som får en slags bisarr tilfredsstillelse av å misbruke ordet rasist er derimot en annen sak. Hvorfor dere absolutt skal telle opp hvor mange innvandrere dere kjenner og forklare hvorfor de er bedre mennesker som fortjener mer enn nordmenn fatter jeg ikke. Det er norskfødte, hvite nordmenn som dere jeg ikke kan fordra, ikke innvandrere. De har ikke gjort meg noe. Sånn egentlig så er det vel dere som er rasistene. Så slutt med å kalle meg, eller noen som helst rasist før dere faktisk vet hva ordet betyr. For å være ærlig tror jeg ikke innvandrere setter så stor pris på dere heller….

 • Lena Kosmo Johansen

  Du kan vel lese den nye kommentaren min da.
  Jeg har ikke skrevet et innlegg om niqab, jeg har skrevet et svar til en som påstår at han som skrev den teksten er rasist.
  Men det var vel rasistisk gjort av meg, det også, sett med dine øyne.

 • Ola-Ola

  Dette blogginnlegget var godt under den forbilledlig høye standard for saklighet som vanligvis demonstreres i denne bloggen. Temaet er viktig, men slik argumentasjon drukner budskapet. Det er vanskelig å gi personer som Buklev æren av å bli tatt alvorlig, men den slags harselas virker bare mot sin hensikt.

 • Helt enig, Christer83 angriper personen Tjomlid.

 • Svein Hvile

  Helt greit sett med meninger du presenterer her, men ser ikke nødvenigheten av det slibrige språket og tror du hadde stått deg på et språk som ikke inkluderte de verste «termene» fra gatas talespråk.

 • Det sto det nå faktisk i linken som ble lagt ut av FrankOttoOlsen som du syntes var «tøv og antagelser»…

 • Innvandrer != flyktning…

 • Gebe

  Forøvrig ble Arne Myrdal forgiftet og drept av Norske myndigheter mens han satt fengslet. Dette ble selvfølgelig dysset ned i stillhet av Norske media, som politisk korrekt nok støttet den handlingen. Alt det Arne Myrdal sto for og påsto mens han kjempet for sitt fedreland viser seg nå å være riktig..forskjellen er bare at det han påsto skjer fortere enn han trodde. Idag er navn som abdulla og akbar vanligere i Oslo enn Norske navn på nyfødte. Arne Myrdal var en stor mann som desverre kjempet en kamp han var dømt til å tape. Men en dag vil historien bevise hans forutsigelser og måtte stå til rette for det.

 • Gebe

  Gunnar Tjomlid er forøvrig bare en stakkars taper og en landsviker. Historisk sett vil han bli husket som en stakkar, og ikke annet enn det !!

 • Gebe

  Å som den lille drittidioten han er , så har han her sin lille blogg han kan slette kritiske innlegg slik han vil. Hans lille maktsted. makt makt makt, men jeg skal love deg din lille dritt Tjomlid, at nå har du ertet på deg fanden selv !

 • Elizabeth Darcy

  Jeg skulle da ønske at alle mine fire lyshårede barn får samme hjelp når de en dag skal flytte hjemmefra. Eller er det så at mannen min og jeg skal ta opp lån og hjelpe slik at alle fire barna får likt? Nei, de må nok pent jobbe for det de vil ha.

 • Elizabeth Darcy

  Akkurat den trenger jeg å se en link på. Men selv om det stemmer, er altså etnisk norske mer lovlydige siden siden vi fremdeles er fler enn 70 prosent.

 • Tobb86

  I og med at satsene er veiledende så stiller du deg fint opp i rekken av de som bommer på mål ja.

 • Jon Grimsby

  Hmmmmm… litt mystisk å komme med en statistikk som ikke viser noe som helst før 2000. Hvordan kan du da vite hva som kom før 2000? Du er helt ute. Jeg kjenner mange Somaliere som kom tidlig på 90 tallet. Faktisk har Somaliere kommet som asylsøker/flyktninger helt siden problemene startet der i 88/89.

 • Xenu75

  Jeg bryr meg ikke om at «du kjenner mange somaliere….». Jeg viser til statistikk, ikke synsing. Hvis du kan finne statistikk som viser at det var «store mengder somaliske innvandrere for 20-30 år siden», så skal jeg selvsagt innrømme at jeg tar feil. Jeg stiller meg imidlertid tvilende til at antallet somaliske innvandrere i 89/90 var veldig høyt, for så å synke frem mot år 2000, og deretter stige igjen. Men jeg har selvsagt ingenting imot å innrømme feil dersom du kan dokumentere denne noe uvanlige trenden.

  Hvis jeg likevel skal våge meg på å synse, så vil jeg bare påpeke at det er etter min hukommelse, og man må også huske på at jeg vokste opp i en middels stor norsk by på begynnelsen av 90 tallet. Jeg husker veldig godt at mange var bekymret for innvandrere generelt og pakistanske og vietnamesiske spesielt (dette til tross for at det var lenge siden de fleste av disse kom til Norge.). Argumentasjonen til Tjomlid holder vann dersom han bytter ut «somaliske innvandrere» med «innvandrere», men de man var mest bekymret for kom hovedsaklig fra andre land enn Somalia, til og med fra en annen verdensdel. Tjomlid som krever at andre skal være nøyaktige i sin argumentasjon, og latterliggjør de som snubler litt med begreper, burde ihvertfall passe på å feie for egen dør.
  Jeg vil igjen påpeke at når jeg refererer til min hukommelse fra 25 år siden, må det taes med en klype salt. konklusjonen står jeg derimot fast på. Dette er noe av det dårligste og mest unøyaktige jeg har sett av Tjomlid, en mann som jeg har stor respekt for, og som er min favoritt-blogger.

 • Viking007

  Eriksens innlegg er ikke grunnløst. Du påstår at han ikke kjenner noen som ikke er etnisk norske. Du antar. Selv har jeg venner i de fleste hudfarger og fra store deler av verden. Jeg har kritisert når det virkelig er noe å kritisere, uten at jeg føler meg som noen rasist. Jeg har kritisert etniske nordmenn også, men er jeg rasist da da?

 • Viking007

  Demokratiet vi nordmenn er født i er en evig drakamp, noe som gir helsebringende luft i systemet, stort sett. Som Churchill sa: «demokratiet er en ugjevn fordeling av goder, mens kommunismen er en lik fordeling av elendighet». At Norge er et rikt land er mer enn flaks. Vi har lært å bygge opp et godt (enn så lenge) samfunn. Alt for mange får grønt lys, altså, det er bare å ta for seg her, og husk å klage på et drittland som Norge, lissom. Dette er frekkhet og det som værre er.

 • Viking007

  Å dra inn rasismekortet og ABB er lett når en er tom for argument.

 • milliemor

  Er jeg sutrete for jeg vil at vi skal ta oss av våre gamle som bor på gamlehjem som ikke holder mål, gamle som ikke kommer opp og ut av sengen før langt på dag, sykehus som falle fra hverandre. Følger du med på hva som skjer i Norge? Har du ikke fått med deg dette? Poenget er vel at vi først og fremst må ta vare på de som allerede bor her. Integrere de som er her og og kanskje hjelpe de i hjemlandet, men må Norge sende penger burde de ihvertfall sjekke at de kommer dit de skal. Å Norge må ikke redde hele verden, er flere land på denne kloden. Den dagen dine besteforeldre og foreldre bor i kummerlige forhold på aldershjem så kanskje du får opp de naive » blå» øya dine. Så jo jeg er i aller høyeste grad realist!

 • Den dagen dine barn dør av sult, dine foreldre tortureres for å ha politiske meninger, din søster får dødsstraff for å ha skrevet noe i en blogg eller du selv trues med fengsling for å ha støttet en kamp mot en diktator, da får du kanskje opp de naive «blå» øya dine og skjønner at vi har en plikt tilå hjelpe disse menneskene, selv om bestemor og bestefar ikke får kvalitetsmat på gamlehjemmet. Ja, det er viktig å ta vare på våre egne også, men det går på ingen som helst måte på bekostning av å hjelpe også de som har det så mye, mye, mye verre enn oss selv.

 • milliemor

  Var vel ikke det jeg opprinnelig skrev. Jeg spurte om det bare er Norge som skal redde hele verden. Det er vel det eneste jeg ikke har fått svar på.. Snakker ikke om luksusmat, snakker om verdighet ved å komme opp om morningen å slippe å legge seg kl 18 på ettermiddagen for ingen kan komme senere. De som har jobbet for dette landet et helt liv, strippes for all verdighet på eldre dager. Jeg har ikke nevnt noe om at jeg godkjenner dødsstraff, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse , sult , tortur osv… men syns vi kan hjelpe dem i hjemlandet. Å med sikkerhet vet at pengene når de som trenger å ikke korrupte diktatorer i det gitte landet. Når dere ikke kjenner meg å mine synspunkt men bare antar dere gjør for jeg har skrevt 12 linjer fra før her inne og 44 med denne.. tro om igjen. Men å bli kalt «suttrete» fordi jeg stilte ett spm av en som etter hva jeg kan lese av loggen kaller 90% av alle suttrete osv fordi vi har et annet syn er lite saklig.Ja jeg kalte denne personen «blåøyd» fordi h*n mente at «INGEN» i Norge hadde de ille! Derav jeg nevnte de gamle. Nevnte ikke meg selv personlig. At det er synd på meg som ikke kjører luksusbil eller bor i slott. Å at jeg ser meg som realist er vel for man ikke ser noen ende på den tragedien som rammer dem pga krig. Hva med å stoppe krigen? Møter gjerne den som klarer det. De pengene, maten og klærne vi sender er som et bitte lite plaster på et gigantisk sår som ikke vil gro. ja det hjelper noen (å det er bra) men ikke alle. Hadde den forba…. krigen sluttet så hadde det hjulpet. Kynisk ? Nei jeg syns ikke det. Realistisk ? Ja. Jeg klarer fint å se alle sider av saken , så overlater de naive blå til de som har dem. er vel bare lei av at Norge må redde alle mens det ikke står så bra til her hjemme. Andre land kan også bidra, men mest av alt burde de kanskje vurdere å slutte å føre barbar kriger å følge med i utviklingen. Jeg har bidrat med det jeg kan mange ganger , om igjen og om igjen, som så mange andre. Uten at så mye er endret. de kriger og myrder likevel. Dette er min mening å den står jeg for på lik linje som dere andre står for deres meninger. Det kalles ytringsfrihet.

 • Per Henning Jensen

  Kari, du går i den samme fellen som jeg påpekte i mitt innlegg, nemlig i å generalisere alle asylsøkere som folk som kommer fra krigsherjede land. Dessuten gjør det deg ikke automatisk til mindre kapabel bare fordi man kommer fra et slikt land.

  Poenget til en del debattanter her er at det er en individuell vurdering hva man skal få av ydelser. Da er jo saken enkel: Makssatsene kan være like for alle, så kan indviduelle vurderinger tre inn.

 • Marie Kristiansen

  Når eg flyttet ut hjemmefra fikk eg ikke med meg mere enn de klærne eg hadde kjøpt skjøl, men jo det er fordet om en veldig stor forskjell tatt i betraktning av at våres nye lands menn får tillegg for dekning av sertifikat samt tannlege. Enten burde dem gå etter økonomien til folk, eller latt alle fått de samme satsene eller rett å slett fjernet yttelsene. Likt skal være likt. Enn kan ikke ta det som en selvfølge at alle nordmenn skal stille bedre enn alle innvandrere. Noen har vært heldige , mens andre mindre heldige.

 • Øyvind W.

  Jeg leser én av «Utøyabloggene» skrevet av de som overlevde 22. juli-massakren, og ser samme ting gå igjen der; folk som er misunnelig på henne og de andre som får erstatninger av Staten på grunn av det de gikk gjennom. Hvorfor skal Utøya-ofrene få «vasse i penger», er ikke det veldig urettferdig?

  Skjønner veldig godt at flyktninger får mer menger enn «vanlige nordmenn». De kommer til et land hvor de gjerne ikke kjenner noen og mest sannsynlig ikke kan språket, og har gjerne tilleggsutfordringer som traumer. Blir nettopp på samme måte som utsatte for feks. overgrep får voldsoffererstatning av Staten.

 • Øyvind W.

  Det er så du begynner å lure på om han er seriøs eller en parodi på nettroll. Dessverre så heller jeg mot det første.

 • Øyvind W.

  Fint om du kritiserer det som faktisk skrives. Kan du ikke det, har du kanskje ikke en god sak i første omgang.

 • Som andre i kommentarfeltet har påpekt så blir også flytktningenes støtte behovsprøvd, men det er en høyere sats fordi de normalt vil trenge mer enn nordmenn som er vokdt opp her. Det betyr ikke nødvendigvis at de får penger kastet etter seg, men for å lage mindre byråkrati tar man utgangspunkt i en generalisering som er fornuftig.

 • Viking007

  Og du er uvitende eller forfærdelig naiv. Hvor mange flere ran, voldtekter og drap begått av innvandrere og asylsøkere må til før du våkner?

 • Viking007

  De har jo en merkelig måte å takke oss på da..

 • Viking007

  Og hvor bor du? Indre Gol?

 • Øyvind W.

  Denne bloggen har faktisk god statistikk på hvor utrolig få av våre nye landsmenn som begår slike handlinger, så du kan jo prøve å dra på vikingtokt rundt om i artiklene her og se om du lærer noe.

  Men bare for å sette det i perspektiv: hvert andre drap i Norge begås av en beruset person. Betyr det at du blir redd for å bli myrdet når du ser en ung jente sitte på restaurant med et glass vin i hånda;)?

 • Øyvind W.

  Hvem er «de», og hva konkret sikter du til, og hva slags statistikk kan du vise til for å underbygge det du sier nå? Jeg venter i åndeløs spenning.

 • Varm_kaffe

  Bare hvis utgangspunktet er at flyktninger og «vanlige nordmenn» har samme utgangspunkt. Noe de helt klart ikke har. Det er en enorm forskjell mellom Ola og Kari som nettopp har flyttet hjemmefra og en mann eller kvinne som har måttet forlate hjemlandet sitt på grunn av fare for liv og helse, kommer til et fremmed sted hvor hen ikke kan språket, kanskje ikke kan engelsk, og kanskje sliter med for eksempel alvorlige traumer. Hen har kanskje vært på flukt i lang tid og trenger tid på å sette seg inn i norsk kultur og byråkrati. Det er en grunn til at det finnes såpass mange tiltak for flyktninger som det gjør, som Røde Kors’ flyktningeguiden. Kommer du til Norge fra Sør-Sudan som 18-åring, går du neppe rett på forelesning hos nærmeste høyskole.

  Nå er det et år siden jeg studerte disse tingene i sosialt arbeid, men som det ble sagt over, så dreier det seg om veiledende satser, som er utformet av fagfolk basert på hva vi vet om hvor mye det koster å bo i Norge. For eksempel SIFOs referansebudsjett (http://www.sifo.no/page/Lenker/10242/10278 og http://www.sifo.no/page/Lenker//10242/51107.html). Det er lett å se hvorfor NAV og andre bruker slike systemer: de gir en grei oversikt over gjennomsnittlig forbruk, og sparer behandlingstiden det ville tatt å innhente og gå gjennom hver brukers regnskap, så brukerne får raskere hjelp.

  Det benyttes derimot både veiledende satser og skjønn i sosialhjelpen, og det er også et spekter av ulike tiltak og ytelser. Har du et reelt behov for penger, hindrer ingen deg i å legge frem saken din for NAV og be om større ytelser. Føler du deg urettferdig behandlet, kan du klage til fylkesmannen.

  Uansett blir det meningsløst å sammenligne flyktninger med nordmenn som lever A4-liv. Å klage over at førstnevnte får ekstra drahjelp når de kommer til et fremmed land etter å ha måttet flykte fra hjemlandet, blir litt som å klage over at overgrepsutsatte får voldsoffererstatning.

 • Varm_kaffe

  18-åringer som har tilbrakt de siste 10 år i fosterhjem er vel gjerne i ettervern. Dette har jeg ikke satt meg inn i, men jeg fant noe grunnleggende informasjon her:
  http://www.ung.no/barnevern/464_Ettervern_til_barnevernbarn.html

  Eksempelet ditt underbygger for øvrig poenget til Tjomlid: at noen har større behov enn andre. Unge som for eksempel har blitt tatt ut av hjemmet har gjerne problemer jevnaldrende «A4-barn» ikke har. På samme måte har flyktninger på mange måter dårligere forutsetninger enn de som har vokst opp i Norge. Så med all respekt å melde ser jeg ikke helt hvor dere er uenige. Ja, det er forskjell på mennesker, men NAV og andre instanser er klar over disse og har som jobb å «skreddersy» tiltak og ytelser for den enkelte bruker. Det er derfor møter mellom brukere og behandlere er en så stor del av NAV-ansattes hverdag, og det er derfor sosionomstudenter blir drillet fra dag én om at vi må se individer, ikke grupperinger.

  Så igjen: hvor er du egentlig uenig?

 • Varm_kaffe

  Det er ulike satser for menn og kvinner, ja (http://www.sifo.no/files/Referansebudsjett2014PDF.pdf), og hvis du roer deg ned litt og setter deg inn i grunnene til hvorfor det er slik, tror jeg du egentlig ville ha stor forståelse for det. Jeg skjønner at ting på overflaten kan virke urettferdige, men det er ofte en fordel å sette seg inn i ting før du hiver deg over nærmeste kommentarfelt i vrede. «Spør først, skyt etterpå».

 • Varm_kaffe

  Litt vanskelig når poenget er bygd på stråmenn…

 • Chico Hågensen

  det dem gjør er faktisk og sette vanskligstilte personer som trenger hjelp opp mot hverandre,
  og det er faktisk patetisk og prøve og bortforklare forskjelsbehandlingen med at det er vanlige nordmenn som lever et A4-4 liv som søker hjelp på et sosialkontor, får du vet gått at vanlige nordmenn som lever et A4 liv er i jobb og klarer seg utmerket godt selv, så jeg syns at kommer du fra en barnevern instutisjon eller flyktningmottak med baggen så skal hjelpen være den samme da kostnadene er det samme

 • Varm_kaffe

  Jeg skjønner ikke helt hva du mener, så jeg lurer på om vi bare må være enige om å være uenige, men jeg har i hvert fall aldri påstått at de som søker hjelp hos sosialkontor er mennesker som er ute i jobb og klarer seg helt fint selv. Da misforstod du. De aller, aller fleste som kommer til for eksempel NAV gjør det selvfølgelig fordi de trenger hjelp med noe, eller har behov for eller krav på økonomisk bistand.

  Det endrer uansett ikke poenget mitt: at flyktninger har særskilte behov og utfordringer, og derfor får ekstra drahjelp. Du bruker barnevernsbarn som eksempel, men tidligere barnevernsbarn får jo, som flyktninger, ekstra hjelp (http://www.barnevernsbarna.no/no/ettervern/hva_er_ettervern+/), selv om en leilighet og møbler koster like mye for en ungdom fra en institusjon som for en som nettopp har flyttet hjemmefra.

  Noe som bare underbygger poenget mitt: at noen «grupper» har dårligere vilkår og utgangspunkt enn andre, og disse får ekstra ytelser eller tiltak. I dette tilfellet er det snakk om flyktninger som får ekstra etableringspenger fordi det faktisk er tøffere for dem å etablere seg.

 • Chico Hågensen

  poenget ditt er ganske dårligt da alle som må på sosialen og søke om hjelp er i en veldig vansklig sitvasjon og har ikke resurser til og klare seg selv og når man vet at det kommer nordmenn som sliter med traumer etter vold og overgrep på sosialen og har like dårlig vilkår og utgangspunkt som flyktninger så ser jeg ingen grunn til og sette disse gruppene opp mot hverandre med forskjellsbehandling. og nei det er ikke alltid barnevernsbarn får noe ekstra og barnevernet sammen med nav sosial putter barnevernsbarn rett inn på hospits når dem fyller 18år sammen med rusmisbrukere

 • EllingKristoffersen

  «roer deg ned», «sette seg inn i ting», «hiver deg over nærmeste kommentarfelt» og «skyt etterpå».

  Det var en vidunderlig samling tafatt hersketeknikk her hvor du forsøker å male et bilde av meg som en vred, sur gubbe uten bakkekontakt og realitetsforståelse.

  Vidunderlig fordi jeg mistenker at du faktisk TROR det selv. At de som er uenig med deg må selvsagt være idioter eller iallefall villfaren ettersom du selvsagt har fasiten på alt, og alle andre er duster.

  Til orientering; mitt argument var at det blir som om menn skal få dobbelt så mye lønn som kvinner, og du sier at det faktisk er tilfelle, noe det beviselig ikke er. Dernest linker du til SIFO sine tall på hvordan menn og kvinner disponerer sine penger, som tross alt ikke har NOE som helst med hva samfunnet aksepterer av forskjellsbehandling på lønn.

  Enten så ser du poenget, og er enig eller uenig, eller så kan du gjøre slik du nettopp gjorde; ikke engang ta stilling til problemstillingen ved å annullere mine meninger i og med jeg i dine øyne åpenbart en en rabiat tulling. Ditt valg.

 • EllingKristoffersen

  Hvis det var tilfelle, slik du beskriver det, at det er individet som skal sees, ikke etnisitet, og at alle har forskjellige behov hadde det ikke vært BEHOV for å lage en instruks som går på støtte på bakgrunn av kategori av mennesker.

  Ser du virkelig ikke den? At det øyeblikket man sier «Mennesker av kategori X skal ha 1000 kr mens mennesker av kategori Y skal ha 1200 kroner» så FORSVINNER den individuelle og mennesklige behandlingen du beskriver så flott.

 • Varm_kaffe

  Jeg har allerede diskutert vold og overgrep, men nei, unge som kommer til sosialen og har alvorlige traumer etter overgrep har fortsatt i snitt bedre vilkår enn flyktninger: de kan mest sannsynlig flytende norsk (og bare det gir dem en massiv fordel over flyktninger som kanskje ikke engang kan engelsk og trenger tolk for å i det hele tatt kommunisere med nordmenn), de vet hvordan det norske samfunnet fungerer og hvor de skal henvende seg når de har forskjellige behov, og de har gjerne familie og et nettverk av venner og bekjente.

  Og igjen, blir du utsatt for overgrep kan du for eksempel søke om voldsoffererstatning, som unge fattige nyetablerte som ikke har blitt utsatt for overgrep ikke får. Synes du det også er urettferdig — at fattige Ole ikke får noen slik utbetaling, mens fattige Kari som er blitt voldtatt og har utgifter til terapi, og har droppet ut av skolen pga angst og traumer, får 100 000? Er dette også å sette vanskeligstilte grupper opp mot hverandre? Føler diskusjonen går litt i ring nå.

  Du sier så at tidligere barnevernsbarn «ikke alltid får hjelp», men saken over gjelder bare én kommune, av hele Norge… og jeg tror ikke noen her er for at tidligere barnevernsbarn skal ende opp på farlige hospits, så det er mer en svakhet ang. ressurser, enn en svakhet med selve systemet. Hvis/når unge som har vært i Barnevernets omsorg ikke følges godt nok opp, så er det selvfølgelig alvorlig og beklagelig, men det betyr ikke akkurat at flyktninger skal få mindre oppfølging.

  Igjen, jeg ser ikke helt hvor du egentlig er uenig med meg.

 • Varm_kaffe

  Niks, nå legger du ord i munnen både på meg (gjennom hele innlegget, faktisk).

 • Varm_kaffe

  Klarer ikke å svare på den uten å gjenta ting som er blitt skrevet flere ganger i denne tråden, så tror vi bare får være enige om å være uenige.

 • Chico Hågensen

  tror nok vi enig om det meste bortsett at det er forskjellig satser.
  for ting koster det samme uansett for dem som er vansklig stilte
  og jeg syns også det er feil og si at den gruppen har det bedre enn den andre gruppen osv da alle takler traumer forskjelligt og man har også flyktninger som er ressurssterke som kan håndtere det og komme til norge bedre enn foreksempel en nordmann håndterer hverdagen i norge,
  og jeg har alldri sagt at flyktninger skal få mindre hjelp det enneste jeg sier er at satsene bør være like når man trenger hjelp til ettablering og selvfølgelig er det ikke urettferdig at en som er utsatt for overgrep får voldsoffererstatning. og det blir feil og sammenlingne det med et ettableringstilskud for vanskligstilte og har ingen ting med det og gjøre,

 • John Henrik Lande

  hvorfor har flykninger mindre å rutte med, de har gått på introduksjonskurs, bodd på mottak med kost og losji, med introduksjonsstønad de kan spare opp,
  en norsk ungdom må selv betale kost og losji fra den dagen han er 18 hvis han ikke får støtte fra familie.
  med veiledende menes «utgangspunkt» og hadde det vært slik at det er behovsprøvd, så hadde det ikke vært 2 forskjellige satser for innvandrere og nordmenn

 • Kristian Vea

  Sier du virkelig at du ikke tror på at det er reell behovsprøving her? At utlendinger på en eller annen måte blir fordelaktig behandlet kontra nordmenn i systemet? Det er jo litt ute på konspirasjonsviddene.

  Det er jo ganske åpenbart at du ikke har satt deg så godt inn i situasjonen til disse menneskene når du tror de kan spare seg opp masse penger. Du nevner for eksempel introduksjonsstønaden du syns de kan spare opp fordi de får gratis kost og losji på mottak – problemet er bare at introduksjonsstønaden får du etter at du har fått opphold og er ute av mottak og bosatt i egen bolig, og når du får den faller en del andre tilskudd bort. Den er dessuten å regne som lønn, og det stilles strenge krav. Møter du ikke opp på introduksjonsprogrammet mister du stønaden.

  Anbefalt lesning for alle som har tenkt å mene noe om dette:
  http://www.imdi.no/no/Introduksjonsordningen/introduksjonsprogram/introduksjonsstonad/

  «Introduksjonsstønaden er ment som inntektssikring for deltakerne på Introduksjonsprogram, og kan langt på vei anses som vanlig lønnsgodtgjørelse.

  På lik linje med vanlig lønn, er satsene basert på de reelle utgiftene den enkelte har og er uavhengig av eventuelt forsørgeransvar.»

  Det er det flere andre grunner til at en nyankommet har det litt tøffere oss innfødte. Her er en:

  http://forskning.no/arbeid-ledelse-og-organisasjon/2012/01/vanskeligere-fa-jobbintervju-med-utenlandsk-navn

  En grunn til at satsene er ulike for nordmenn og flyktninger (ikke innvandrere) jeg får høre av flere som faktisk jobber med dette er at flyktninger ofte kommer uten annet enn klærne de har på seg, og trenger -alt- for å etablere nye hjem. Ofte med barn. Da er det helt nødvendig med en høyere stønad i en periode.»

 • Varm_kaffe

  Takk for utfyllende og saklig innlegg. Tror dessverre du snakker til døve ører, men likevel, takk.

 • aurebu

  Eg forstår godt synspunktet ditt, og det blir forsterekt når en ser tabellen med satsene til NAV for engsngsstønad. Det er ikkje rart at folk i Norge blir rassister, men det er som Ann Tove Buklev skrev i bloggen sin ikkje innvandrerene sine feil at etniske Nordmenn blir rassister. Eg har mange venner som er innvandrere, og har også snakket med mange innvandrere om dette problemet. Fakta er at tabeller med satser som viser forskjeller ikkje alltid viser helheten, men gjør at der er noen få som faller imellom to stoler.
  I tillegg er der en forskjellsbehandling som også skaper feil for veldig mange. Innvandrere kan som regle ikkje språket og kjenenr ikkje kulturen her til lands. De får dermed oppfølging fra a til å på alt. Inkludert det å få det som de har krav på fra det offentlige.
  En Norsk født borger får ikkje dette. Nordmenn må selv lete seg fram i mylderet av brosjyrer, nettsider og dokumenter for å få det de har krav på. Fylles noe ut feil i ett skjema, så havner skjemaet på en hylle eller i søppla uten at den som søkte får tilbakemelding.

  Eg forstår godt at nordmenn blir rassister, men det er ikkje rassistene sin feil, men det offentlige. NAV og andre offentlige kontorer burde ha like satser å gå utifra, og ha krav på seg å gi samme hjelp og informasjon til alle, uansett hvor de komemr fra.

  Ellers, så vil eg klart si at utlendinger er generelt flittigere og flinkere til å jobbe enn Nordmenn. Det er ikkje uten grunn at utenlandske står for mesteparten av de ansatte innenfor fysiske lavtlønnede yrker, samt at der er svært mange innvandrere og etterkommere fra innvandrere som sitter i godt betalte stillinger innenfor visse yrker.

 • Varm_kaffe

  Du «forstår godt at folk blir rassister», men peker som eksempel på norsk kommunepolitikk, som formodentlig er utformet av hvite nordmenn. Den skjønte jeg ikke helt.

  Dog plusspoeng for «jammen jeg har venner som er innvandrere»-klisjeen.

 • aurebu

  Kansje vanskelig å forstå hva eg mener, men folk flest ser bare den verden de selv står i og ikkje sammenhengen i hvordan ting er satt sammen. Kommunepolitikken er satt opp for å generelt hjelpe folk på lik basis, men en stakkar som står i kø for å få hjelp ser bare det han/hun vil se. Når en tabell med satser viser at innvandrere får mere penger til etablering enn norske borgere, så ser ikkje de fleste at en innvandrer står fullstendig på bar bakke, mens de selv har lånemøbler og andre eiendeler som inngår i en etablering. De ser bare forskjellene i pengesummen.

  Du var kansje heldig og fikk en god saksbehandler som gjorde jobben sin, men de fleste får ikkje dette. Eg kjenner folk som ble kastet ut av sitt hjem av tidligere ektefeller i samband med skilsmisse, som hadde vert hjemmeværende husmor i flere år og som ikkje hadde noen middler i heletatt, verken til tak over hodet eller mat på bordet, som fikk beskjed av NAV at de måtte komme tilbake om tre måneder, for det var saksbehandlingstiden for å få etableringsstønad og trygd.

  Eg kjenner en annen som låg på sjukehus med smittsom hjernehinnebetennelse i tillegg til å ha vert nyoperert for hjerneblødning som fikk melding fra NAV at no hadde han vert trygdet for lenge og måtte komme seg ut i arbeid eller miste trygda si. De hadde da også jobb klar til ham.

  Da eg gikk på pappaperm (Måtte ta ut dette på meget kort varsel) tok det NAV Fire måneder å behandle saken. Eg var vert i arbeid igjen etter permen i en hel måned før eg fikk pengene eg ahdde krav på.

  Min datters søknad om barnetrygd ble kastet/mistet to ganger og det tok to år før hun fikk barnetrygda si fordi NAV forvaltning i Bergen rett og slett ikkje gadd gjøre jobben sin. De måtte trues med å bli saksøkt før de gadd å se på papierene.

  Eg kjnner Nordmenn som har barn med utenlandsk mor hvor barnet nektes å få Norsk statsborgerskap fordi landet moren kommer fra ikkje utgir pass. Uten at barnet har pass får det helelr ikkje innpass til Norge, og får heller ikkje Norsk statsborgerskap, noe det har rett på. Flyktninger fra samme land får raskt innpass til Norge, selv uten pass. Diskriminering eller ????

  Mange bekker små heter det, men for de som opplever slike ting kan en fort bli rassist om man ikkje klarer å se forbi sin egen lille verden.

 • Humatuses

  » Jeg tror også at en detaljert statistikk ville vise at «Nordmenn» får like mye penger fra staten som innvandrere.» For et år siden sa du disse ordene. Men du glemte statistikken.

 • aurebu

  Eg har selv vert innom både Arbeidsformiddling og Nav oppigjennom årene ved kortere perioder med arbeidledighet. Eg har også til dags dato aldri fått en krone med arbeidledighetspenger, ganske enkelt fordisakbehandlerene ikkje gjorde jobben sin.
  Eg har også søkt på diverse kurser via NAV og aldri fått svar på søknadene, eller fått klar beskjed at eg kan bare glemme å søke.
  Eg ahr finsk samboer og da vi bodde i Norge i en periode på litt over et år, gikk hun til NAV for å få hjelp til å få seg ett Norsk kurs. Svaret ble blankt nei. De var ikkje villige til å hjelpe henne å finne et kurs hun kunne betale for selv en gang. Deretter gikk hun til Universitetet og skrev seg inn der, for så å søke på Norsk kursene som Universitetet hadde. Universitetet forklarte da at hun var velkommen til å søke, men sjansene for å komme inn på kurset var null, fordi NAV rekvirerte alle plassene til asylsøkere. Det var dermed ingen ledige plasser til de som faktisk var studenter på Universitetet.

  Eg har ett titalls andre eksempel også, men det for være nok skriverier for nå.

 • Anders Huezo Davidsen

  blei en grøt med bare tull dette, fra ende til annen.

 • Egil Tjensvoll

  Hvor mange flyktninger kunne vi hjulpet for 25000kr i flyktningeleirer nær grensen til Syria? Har du regnet på det Tjomlid? Eller er det ikke politisk korrekt å «snu på andre sine kroner» når det gjelder flyktningehjelp?

 • Håkon Maurud

  Savner edruelighet fra begge sider i innvandringsspørsmålet. Det er jo ikke så enkelt som å si at ja vi tar imot 10000 flyktninger uten å blunke. Her er det naturligvis trengende mennesker i nød, lykkejegere, potensielt kriminelle og det som verre er. Det må stilles krav til de som slipper inn i landet, bl.a at de settes i jobb, lærer språket og oppfører seg i forhold til normer vi etterlever her i landet. Når dette er skrevet så jobbes det liksom i feil ende av problemet. I Syria har det pågått krig i 4 år, hvor har FN og de store nasjoner vært ? De kunne ha påvirket den sittende leder i landet ved å bruke diplomati, sanksjoner og militært press som virkemidler og kanskje unngått en så stor flyktningekrise som vi har i dag. Og hva med de rike nabolandene til Syria ? De sier de yter økonomisk bistand, men vil ikke ha disse flyktninger inn i sine land, hvilket ville være mer naturlig ad. samme religion, kultur etc.

 • Petter Brøndbo

  Her blir jeg faktisk ikke enig med deg. Jeg er akkurat nå i etableringsfasen, og har måttet betale dyrt i et marked som allerede er presset. For det er slik at når det kommer flyktninger hit, så vil prisene både i leie og boligmarkedet forøvrig gå opp, og akkurat det er ikke til å stikke under en stol. Jeg synes det er fullstendig hårreisende at nordmenn i etableringsfasen må betale grovt for boplass, samtidig som flyktninger og innvandrere får dette dekket av staten på skattepenger. Så for hver dag jeg går på jobb bidrar jeg til å utkonkurrere meg selv i et marked jeg er en del av. Derfor synes jeg det blir helt feil med statens involvering i markedet, samtidig som det er jeg som finansierer det. Men jeg er presset opp i et hjørne, for jeg må jobbe for å spare penger til å betjene mitt boliglån. Dette skjer samtidig som at staten drar prisene til et kunstig høyt nivå. Jeg synes heller at markedet skal flyte fritt, og at folk som lever på trygdeytelser eller annen form for sosial støtte, nordmenn som flyktninger/innvandrere bør bosettes i institusjoner eller noe likt modellen vi har ved eldreboliger. Det er det eneste som er rettferdig for den delen av befolkningen som jobber for å skape seg boplass selv. Altså at dette er boliger driftet av stat/kommune som går utenom markedet forøvrig.

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Veiledende er ikke maks. Det andre her også har forsøkt å få frem er at dersom denne norske virkelig står på bar bakke, kan man søke om forhøyet stønad. Da er det faktisk veldig mulig at både Ali og Ola får like mye. VEILEDENDE. Altså ikke maksbeløp. Se Carinas kommentar under.

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Du har nok bommet litt på ballen her – for ikke å snakke om at du nok kanskje til og med er på feil bane. Det Tjomlid snakker om er feil fremstilling av stønad til forskjellige grupper. Dersom man reelt er «bekymret for hvilket Norge barna deres skal vokse opp i» bør det vel være nok av reelle, korrekte eksempler å ta tak i, istedet for å produsere tull og tøys?

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Beklager, men veiledende betyr veiledende, og ikke maksbeløp. Det er to helt forskjellige begreper. Veiledende betyr at man begynner på det beløpet, og så kan f.eks. søker si at «hør her, jeg har ikke nåla i veggen. Kun det jeg står og går i, og nå kommer vinteren og jeg trenger også nye sko. Selvsagt må jeg ha sofa, seng, håndklær, undertøy, tv, kjøkkenutstyr, osv, så jeg trenger mer penger.» Da kan enten saksbehandler se at her er det et større behov, og innvilge mer penger, eller vedkommende kan be søker om å selge den gamle bilen først – hvis ikke vedkommende trenger den av en eller annen grunn. Capice?

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Ja, dette betyr at det er utgangspunktet. Søkere som kan dokumentere høyere behov, søker om det, og kan få innvilget et høyere beløp.

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Fordi man må ha et utgangspunkt. Mht en flyktning – man starter på f.eks 25000. Så vurderer saksbehandler at denne har allerede bodd i desentralisert mottak i noen år, og har allerede egen seng og kjøkkenbord samt litt utstyr, men trenger sofa, tv, skolesekk til ungene osv. Da reduserer man satsen til f.eks 20 000. I et annet tilfelle, med en nordmann som står helt på bar bakke og knapt har klærne på kroppen, vurderer saksbehandler, ut fra et utgangspunkt på 13500 kr, at her er det nødvendig med betydelig mer og hever beløpet til 25 000. Skjønner?

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Hun får det. Se kommentarene over. En nordmann(kvinne) som står helt på bar bakke får forhøyet sats.

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Beklager, men du har nok ikke fått med deg at satsene er veiledende. Det betyr at hver sak blir vurdert for seg. I eksempelet med alenemoren som flykter fra en voldelig mann vil saksbehandler se at denne trenger alt for å kunne etablere seg med barna, og dermed vedta forhøyet etableringsstøtte, mens familien fra Irak som kanskje har litt fra før og en høyere inntekt til å skaffe seg ting etterhvert, får en mindre stønad. Det er ikke diskriminering. Det er støtte etter behov. Erfaringsmessig har flyktninger større behov enn de fleste nordmenn da de sjelden har med seg kjøleskap og senger, derfor vet man at beløpet de trenger ofte er høyere – og man har derfor en høyere veiledende sats. De fleste nordmenn har litt fra før, og man har derfor en lavere veiledende sats. Begge beløpene blir vurdert individuelt, så alle skal få det de har behov for.

 • Oxymoron123

  Denne er 2 år gammel (!) men ok. Nei veiledende er ikke, har aldri og blir aldri brukt som startpunkt i satser. Det er derimot taket for den skjønnsmessige satsen. Det betyr i klartekst at dette er maksimalt av hva de samlede behov kan utløse av støtte innenfor den gitte kategori. Du bør forsøke å sette deg bitte litt inn i ting før du kommer med påstander om at saksbehandlere kan innvilge uhjemlete fantasisatser som ikke eksisterer. Du skjønner dette dreier seg om mennesker i en heller vanskelig livssituasjon og når disse kan lese på nett fra slike som deg at en saksbehandler kan lette på byrden deres ut over det han/hun har lovlig adgang til så skaper det problemer. Både for mottager som føler at sin situasjon ikke blir tatt på alvor, men også for en saksbehandler som gjør det de kan for å lette på situasjonen.

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Tar da for gitt at du har vært og drukket kaffe med de nye naboene, siden du vet at de er flyktninger som har fått alt dette betalt av NAV. Hvis du ikke har snakket med dem vet du jo ingenting om hvordan møblene er betalt…

 • Gro Buttingsrud Martnes

  Dokumenter de 80 000. Ta med i samme slengen hvor mye «vanlige folk» får i samme kommune. Slike udokumenterte påstander er bare egnet til å gi deg rasiststempelet du åpenbart ikke vil ha.

 • Trond Høiberg

  Norsk smålighet og misunnelse? Hvorfor i all verden skal jeg møte dette overalt? Fordi noen få greier å lire av seg det mest utrolige i det åpne rom så skal jeg plasseres i bås med disse fordi jeg er Norsk? Nordmenn flest er hjelpsomme og gavmild. Vi strekker oss langt for å hjelpe til både internasjonalt og nasjonalt enten det er med penger eller dugnad. Å gjøre det norsk å være smålig er rett og slett noe forbanna vrøvl så ta deg en nepe. Du er en oppegående kar men sannelig kan du til tider virke litt smålig :-)