Leseranbefaling av Placebodefekten

Screenshot 2014 07 29 16 48 00

I fjor høst ga jeg ut boken «Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som den virker», noe mine lesere vanskelig kan ha unngått å få med seg slik jeg har emjet i vei om det. Boken har solgt bra, og ble også kjøpt inn av Kulturrådet – noe som var en fjær i hatten.

Nå skal jeg plage dere med enda litt mer skamløs selvpromotering, denne gang i form av en lesers tilbakemelding til meg.

For ikke så lenge siden ramlet nemlig følgende mail ned i innboksen min, og jeg har fått lov av avsender å publisere den her i bloggen min. Jeg håper det kanskje kan friste enda flere til å kjøpe boken, enten i papirutgave, eller som ebok til sin iPad eller Kindle.

Hei Gunnar.

Jeg har akkurat lest ferdig boken din «Placebodefekten», og jeg vil ta meg tid til å gi deg den anerkjennelsen jeg føler du fortjener.

Aldri før har jeg lest en bok som er så gjennomført informativ, men samtidig lettlest og underholdende. Fullpakket av forholdsvis kompliserte betenkninger og faktaopplysninger, men allikevel så selvforklarende at en knapt behøver å ha lest en bok før for å forstå og ta til seg dens lærdom. Jeg vil skyte inn at jeg, som femte års juss-student, er godt vant med å lese faglitteratur. Jeg har aldri før lest medisinsk faglitteratur, og var helt blank på vitenskapelig metode og andre grunnleggende forutsetninger for å oppnå innsikt i de tema boken omhandler. Dette var som nevnt aldri et problem, da boken guider deg gjennom dette, steg for steg. Jeg skulle ønske de juridiske forfatterne kunne ta til seg noe av din metode.

Jeg har i løpet av de siste par årene utviklet en interesse for alternativ medisin, det overnaturlig, religion, konspirasjonsterorier, og så videre. Fra et skeptisk synspunkt. Skeptikeren i meg ble vekket av Derren Brown, gikk via Tim Minchin til mer seriøse skeptikere som James Randi, til bloggen din «Saksynt». Jeg må innrømme at jeg først trodde jeg måtte se ut av landet for å finne informasjon til å bruke som ammunisjon mot de alternative, og ble glad når jeg oppdaget bloggen din og så at jeg minst har én landsmann som kan fungere som talerør mot den store mengden av alternativt fjas vi blir servert på daglig basis. Når jeg begynte å lese «Placebodefekten» forsto jeg raskt at at den var skrevet av en likesinnet, og den følelsen ble bare styrket når jeg så du siterte fra Tim Minchins «Storm», som jeg forøvrig har hørt hundrevis av ganger og finner like genialt innholdsmessig som det er genialt poetisk. Kanskje du er synsk og har lest tankene mine?

Når jeg nå har lest boken fra bind til bind (metaforisk da jeg lastet den ned på iBooks, noe jeg fant særdeles praktisk), føler jeg meg i adskillig større grad rustet til å selv stille spørsmål, og besvare spørsmål fra andre som lurer på hvordan diverse alternative behandlingsmåter tilsynelatende har effekt. Jeg tror skeptikerne i deg vil være fornøyd med sitt verk når jeg sier at boken har gitt meg ballast til å få venner og familie til å revurdere sin tro på diverse overnaturlige fenomener ved flere anledninger. Blant annet gikk et familiemedlem, som forresten ellers er meget vitenskapelig anlagt, rundt og trodde at en gammel dame fra hans barndom kunne stoppe store blødninger med hjelp av bønn. Bare ved å stille de rette spørsmålene appellerte jeg til hans rasjonelle side slik at han innrømmet det ikke kunne være slik han husket det. Han har lovet meg å lese «Placebodefekten».

Når jeg nå skal skrive masteroppgave, har jeg mens jeg leste boken din lurt på om jeg kunne kombinere min interesse for temaene «Placebodefekten» omhandler med min juridiske kompetanse, og således skrive masteroppgave om dette, men har dessverre funnet dette vanskelig å gjennomføre. Jeg tror mitt bidrag til skeptikernes sak blir begrenset til å få venner og bekjente til å tenke over hva de faktisk tror på, og kanskje i ny og ne sette en høyrøstet alternativ på plass. Jeg vil takke deg for å ha gitt meg verktøyene til å gjøre akkurat det.

Avslutningsvis vil jeg si at denne e-posten er ment som ren skryt til deg for det fantastiske verket jeg mener «Placebodefekten» er, og jeg vil på det sterkeste oppfordre deg til å fortsette med å gjøre det du gjør. Bestemmer du deg for å skrive flere
bøker, ser jeg fram til å lese dem. Frem til da er jeg fast leser av «Saksynt».

«Placebodefekten» vil ligge under juletreet til flere av mine venner og familiemedlemmer julen 2014!

Med vennlig hilsen,
Sondre Antonsen

Gjett om jeg ble glad for å få den mailen! :-)

For å bestille boken kan du for eksempel gå til Humanist forlag hvor den kan bestilles både i papirutgave og som ebok. Du kan også kjøpe den rett i iTunes.

Du finner den også i mange biblioteker i landet hvis du ikke ønsker å kjøpe boken.

Ta også en kikk på min oversikt over høstens foredrag hvor jeg dukker opp ulike steder i Møre- og Romsdal og Troms, samt i Kristiansand, Flekkefjord, Drammen, Moss, Oslo m.fl. På de fleste steder vil det bli anledning til å kjøpe boken og få den signert.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!