Kortpost: Gjør jeg vondt verre ved å knuse vaksinemyter?

Debunking myths remote working

Det er over midnatt. Igjen. Jeg tøyer grensene med min mars bloggemaraton, men jeg aksepterer bloggposter etter midnatt så lenge den postes før jeg legger meg. Dagen er jo ikke over før man sovner!

I dag, eller i natt, ville jeg bare dele et lite hjertesukk omkring bloggevirksomheten min.

Jeg ønsker å drive folkeopplysning. Ta for meg påstander og myter, og undersøke disse i lys av vitenskapelig forskning.

Vaksiner har, som de fleste faste lesere vet, vært en hjertesak. Jeg har tatt for meg en nesten uendelig rekke av vaksinemyter, prøvd å se hva forskning viser, og grave frem fakta som jeg kan presentere på en lett forståelig måte.

Men så slår det meg at dette kanskje er fånyttes. Hver gang jeg blogger om en myte, f.eks. «fører vaksiner til autisme?», så har jeg en følelse av å også bidra til å spre denne myten enda mer.

Kanskje de som leser bloggposten forstår hva jeg sier der og da, men to måneder senere husker de kanskje bare at de en gang lest noe om vaksiner og autisme, og så tenker de at det sikkert var noe med at vaksiner fører til autisme.

Det er litt farlig.

Bidrar jeg bare til å hamre inn mytene enda mer hver gang jeg nevner dem i bloggen? Gjør jeg egentlig bare vondt verre?

Det er ikke godt å si. Men igjen kan vi snu oss til forskningen, og den støtter dessverre min frykt.

En studie utført i fjor tok utgangspunkt i at 43% av amerikanere tror at influensavaksinen kan gi influensa. Det kan den ikke.

Når folk fikk korrekt informasjon om dette, altså fikk lese en artikkel som forklarte tydelig hvorfor vaksinen ikke kan gi influensa, endte de fleste riktignok opp med å akseptere dette.

Men de som var mest skeptiske til vaksiner fra før, ble bare enda mer vrangvillige mot å ta vaksinen.

Hos de som ikke var så kritiske til vaksiner i utgangspunktet, så man heldigvis ikke denne effekten.

Med andre ord: Man kan nok drive folkeopplysning til gjerdesitterne, de som ikke har sterke meninger hverken den ene eller andre veien, men de som er mest vaksinekritiske vil bare få forsterket sin vaksinemotstand – uansett.

Det samme så man i en tilsvarende studie med MMR-vaksinen og myten om at den kan føre til autisme.

Ved å gi korrekt informasjon om at MMR-vaksinen ikke gir autisme, ble de fleste overbevist om at dette ikke var en reell fare. Men de som var mest kritiske til vaksiner i utgangspunktet rapporterte likevel en enda større motvilje mot å la barna få MMR-vaksinen etter studien.

«The first message of our study is that the messaging we use to promote childhood vaccines may not be effective, and in some cases may be counterproductive,» said Brendan Nyhan, an assistant professor in the department of government at Dartmouth College, who researches misconceptions about health care. «We need more evidence-based messaging about vaccines. We don’t know what works, and we need to learn more, rather than relying on hunches or intuition.»

Så, ja. Kanskje jeg faktisk gjør vondt verre. Kanskje jeg bare burde holde kjeft. Statistikken viser jo at gjerdesitterne ender opp med å vaksinere barna uansett.

Det er i all hovedsak bare de få innbitte vaksinemotstanderne som ikke gjør det. Og de blir jo bare enda mer kritiske til vaksiner jo mer informasjon de får om at vaksiner er trygge.

Dammit.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!