Sophie Elise – dobbeltmoral og palmeolje

Screenshot 2015 03 23 19 15 38Bloggeren Sophie Elise har fått mye oppmerksomhet igjen etter at hun oppfordret til boikott av Freia påskeegg fordi de inneholder palmeolje.

Jeg er usikker på om det er så lurt, noe jeg blogget utførlig om her. Men jeg fikk også litt lyst å peke på det jeg opplever som dobbeltmoral, eller i beste fall bevisstløshet, fra Sophie Elise.

Hun er nemlig veldig opptatt av sminke, hår- og hudpleieprodukter, men det hun ikke synes helt å ha fått med seg er at nettopp denne type produkter svært ofte inneholder – tada – palmeolje.

Et kjapt Google-søk etter sminke på Sophie Elises blogg, ga meg flere treff som viser at hun anbefaler og direkte tjener penger på å markedsføre kosmetiske produkter som inneholder nettopp palmeolje.

Screenshot 2015 03 23 19 40 53

Før jeg fortsetter vil jeg si at dette ikke er ment som noe angrep på Sophie Elise. Hun er en vellykket blogger som jeg synes har en del bra budskap til sine lesere. Det er flott at hun engasjerer seg og brenner for det hun føler er viktig. Jeg tror heller ikke hun bevisst er dobbeltmoralsk, men at det nok heller handler om kunnskapsløshet.

Og det er litt av kjernen ved min kritikk i forrige bloggpost, fordi jeg blir irritert på den type kunnskapsløse feelgood-aktivisme som hun frontet med sin påskeegg-boikott. Verden er som regel mer kompleks enn det man føler og tror når man bare har «hørt noe», uten egentlig å ha satt seg særlig inn i saken. Da må jeg gi henne et ørlite bloggdask for å demonstrere dette med all tydelighet.

Så, la oss se hva hun pusher i bloggen sin: I denne bloggposten anbefaler hun Glo mineral highlight concealer som inneholder palmitinsyre. I denne og denne bloggposten anbefaler hun e.l.f. leppestift som inneholder retinylpalmitat og etylheksylpalmitat.

Her anbefaler hun Too faced better than false lashes som inneholder hydrogenert palmitinsyre.

I denne bloggposten anbefaler hun Bare Minerals – Purely Nourishing Cream som rett og slett inneholder palmeolje, og her anbefaler hun Nilens Jord Duo Concealer som inneholder askorbylpalmitat og Glo Minerals Lipstick som inneholder retinylpalmitat

Vi kan også pirke litt på denne bloggposten hvor hun anbefaler Bliss FatGirlSleep som også inneholder retinylpalmitat.

Og sånn kan vi nok fortsette lenge om vi leter i bloggarkivet hennes.

Da har jeg også bare kikket i ingredienslisten for å finne de mer åpenbare navn på tilsetningsstoffer utvunnet fra palmeolje. Disse «kamufleres» ofte under en rekke ulike navn, så kan hende flere av produktene hun tjener penger på å markedsføre også inneholder dette.

Det er altså ikke så enkelt likevel. Sophie Elise fikk mye ros for å fronte en protest mot palmeolje fordi det finnes i Freias påskeegg, men så viser det seg at hun altså selv lever av å markedsføre, med tilhørende sponsorinntekter, en rekke kosmetiske produkter som inneholder nettopp palmeolje.

Når det tas i betraktning, låter hennes engasjement for regnskogen litt hult.

Her kunne jeg slengt inn et bilde av en rasert regnskog bare for å understreke hvor grusom og kaldblodig Sophie Elise er som lever av å rasere regnskog og drepe orangutanger, men det gjør jeg selvsagt ikke. Verden er mer kompleks og saken mer nyansert enn i rosabloggverdenen.

For å sitere Sophie Elise selv:

Dette er så grusomt, og jeg skal virkelig gjøre mitt aller beste for å bli mer bevisst på valgene jeg tar og hva jeg kjøper. Jeg vil også gjøre mitt beste for å oppfordre dere lesere til å ta kloke, miljøbevisste valg ♥

Ja, jeg er helt enig. Foreta kloke, miljøbevisste valg, men å boikotte palmeolje er kanskje ikke ett av dem, om man våger se på det store bildet.

Hvis Sophie Elise likevel er brennsikker på at hun virkelig mener palmeolje ødelegger planeten, bør hun nok ta en lang og alvorlig prat med sin sponsor Coverbrands for å se om hun virkelig skal fortsette å promotere produkter hun selv mener er grovt uetiske.

Lykke til med det! ♥♥♥

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!