Skjermbilde 2015 06 12 16 06 15

Æsj. Jeg er blitt en av de personene jeg hater. En av de som faktisk ser på innholdsfortegnelsen på matvarene i butikken. En av de som faktisk har begynt å avsky sukkerholdig brus. En av de som alltid velger det sunneste alternativet. En av de som faktisk veier maten de spiser på en sånn liten, nett kjøkkenvekt.

Er det en midtlivskrise? Jeg blir tross alt 41 år om få uker. Nei, jeg tror ikke det. Det er nok heller en kombinasjon av følgende faktorer:

 1. Jeg vil se bedre ut. Dammit, jeg er singel, og på tross av at jeg føler jeg har mye å tilby fra mitt indre, er det vel ikke dumt å ha noe bedre å tilby fra det ytre også.
 2. Jeg har hatt en del problemer med mage/tarm de siste årene, uten at noen av uttallige tester og undersøkelser, fra blodprøver til koloskopi, har funnet en årsak, og jeg vil se om det å legge om kostholdet vil hjelpe.
 3. Jeg har ikke-alkoholisk fettlever. Ja, en nylig ultralyd av magen viste at leveren min har mye fett rundt seg. No shit. Med en mage som min er vel det å forvente. Fettlever er ikke farlig i seg selv, men et uheldig signal om at ting kanskje bør skjerpes.
 4. Jeg har researchet en del om kosthold og sukker til noen bloggposter. Det skremte meg.
 5. Jeg er drittlei av å shoppe klær og finne ut at de fineste plaggene ofte ikke finnes i min størrelse.
 6. Jeg liker prosjekter. Jeg liker kontroll.
 7. Kanskje litt midtlivskrise likevel.

Slanke-nazi

Jeg har alltid vært glad i Coca Cola, men kuttet faktisk ut den sukkerholdige varianten til fordel for deilig aspartam for snart et år siden. Nå har jeg drukket Cola Zero i snart et år, noe som burde ha redusert sukker-, og dermed kalori-inntaket mitt, en del, men uten at jeg har gått ned et gram i vekt.

Det er kjipt, og jeg har lyst til å skylde på at jordens gravitasjon har økt bittelitt over det siste året, men må nok innse at det er en tynn bortforklaring. Sannheten er nok at hvis man ikke har kontroll og et bevisst forhold til kaloriinntak, kompenserer man vel bare med andre kaloridoser når man kutter ut en spesifikk kalorikilde.

Kontroll er altså et viktig stikkord. Skal jeg klare å gå ned i vekt, må jeg være ekstremt nøye på alt. Ellers går det skeis. Jeg må bli en slanke-nazi. Jeg vet så godt hvordan vi lurer oss selv, så det å tro at jeg skal kunne holde styr på kaloriinntak basert på hva som føles riktig, eller på subjektive vurderinger over tid, er en oppskrift for tragedie.

Jeg har, kanskje ikke overraskende, mest tillit til en nøktern, systematisk og vitenskapelig basert tilnærming til slanking. Boken «The Diet Fix» av Yoni Freedhoff, MD ser ut til å ha en god tilnærming. Jeg har ikke lest boken selv, men mye a hovedbudskapet er visstnok at skal man gå ned i vekt må man legge om livsstilen permanent.

Det er der de fleste dietter og slankeopplegg feiler. Det finnes ingen enkle løsninger, ingen raske slankeopplegg som gir varig vektnedgang. Man må finne en strategi man faktisk kan leve med over tid:

One of the points that Freedhoff repeatedly emphasizes is in order to make permanent changes in your weight, you must be prepared to make permanent changes in your life. And the more weight you want to lose, the more of your life you must be prepared to permanently change. Any intervention that is too difficult to sustain will eventually be abandoned, so Freedhoff emphasizes that one’s target weight must be based on a “best weight”. The “best weight” is the point at which you’ve found a balance between your weight and your own satisfaction and willingness to stick to a plan. There are no promises of magical (and unsustainable) weight loss. This is an approach for a lifetime.


La oss se litt på en oppsummering av Friedhoffs råd for vektnedgang. Hans første råd er:

1) Gearing up: Scales, for you and for your kitchen, to measure and weigh food (and yourself) accurately. A journal (for a food diary) is essential. And buy food. Freedhoff emphasizes healthier choices and thoughtful selections, and recommends minimizing refined carbs (including juice) while promoting whole foods. He doesn’t demonize any food group, except (justifiably) artificially-created trans fats.

Check.

Mange har fikse ideer om at man må unngå korn og frukt og alt mulig rart for å gå ned i vekt, men jeg prøver å styre unna slike råd. Målet mitt er ikke å gå raskest mulig ned i vekt. Jeg skal ikke delta i Mr Fitness om 3 uker. Jeg vil gå stabilt ned i vekt og samtidig spise sunt. Helkorn er sunt. Frukt er sunt. Jeg ser på den totale kaloribalansen ettersom det til syvende og sist er det som teller. Du kan gå ned i vekt ved å bare spise sukker eller McDonalds, så lenge kaloribalansen er negativ.

Men jeg må følge med, så jeg har kjøpt meg en liten digital kjøkkenvekt, og en baderomsvekt. Ja, jeg har faktisk ikke hatt noen baderomsvekt tidligere. Nå har jeg det, fordi jeg er nødt til å se om det går fremover.


Skjermbilde 2015 06 12 13 08 54

2) The food diary: All food has a metabolic cost, and it’s measured in calories. It’s promoted as a tool to guide eating, and make eating more conscientious. Freedhoff not only encourages logging what was eaten, but also the calories, when it was eaten, and any hunger cravings. There are a number of online sites and phone apps that make logging take only minutes per day.

Jeg skal nerde meg ned i vekt. Jeg har tatt i bruk appen Lifesum, som jeg synes er helt genial. Her legger man inn litt data om seg selv, og velger hva man ønsker: Gå ned i vekt? Bli sunnere? Bygge muskler?

Jeg har valgt «Gå ned i vekt», og satt et vektmål for meg selv. Dermed regner appen ut hvor mange kcal du kan innta hver dag for å nå dette målet til fornuftig tid.

IMG 8970Appen er utrolig fin, men man må jobbe litt for det. Hver eneste ting du spiser må loggføres. Men det liker jeg. Da føler jeg at jeg har kontroll.

Det er morsomt å se hvor mye kcal ulike matvarer inneholder, og ha kontroll på hvor mye man kan spise til hvert måltid. «Nå fikk jeg lyst på noe snacks. Jeg må sjekke med Lifesum om jeg kan tllate meg en banan.» Ja, jeg er som sagt blitt en sånn person jeg pleide å hate…

Lifesum har det aller meste av matvarer i databasen sin, så nesten uansett hva du spiser kan du søke det opp og den vil da automatisk vite hvor mange kcal det inneholder basert på den porsjon du oppgir, samt fordeling av karbohydrater, fett og proteiner.

Hvis du vil gå ned i vekt kan du nemlig velge ulike dietter i appen, enten standard, lavkarbo ellr 5:2-dietten. Jeg har valgt en standard-diett. Det har jeg mest tro på.

Hvis du ikke finner akkurat den matvaren du leter etter, kan du med et klikk også scanne strekkoden på matvaren, og Lifesum vil finne frem produktet til deg slik at du kan legge det til journalen. Kjapt og enkelt.

Det er litt knotete i starten, fordi det blir mye søking etter matvarer, men etter noen dager vil den ha alt det siste du har spist liggende øverst i søkelisten slik at hvis du spiser det samme ofte, vil du finne matvarene umiddelbart uten å måtte søke. Du kan også opprette dine egne måltider, hvor du altså kombinerer matvarer til et måltid, og kan da enkelt legge til dette heller enn hver enkelt matvare hver gang.

For en som aldri har slanket seg på noen seriøs måte tidligere, er dette ganske fascinerende. Jeg har alltid syntes at lettprodukter er noe vås, men nå ser jeg plutselig verdien i å velge produkter med færre kalorier enn alternativene. Jeg sammenligner matvarer i butikken, og velger de magreste. Jeg styrer helt unna snop og varer med tilsatt sukker, fordi tilsatt sukker er verstingen når det gjelder fedme. Jeg har kuttet ut alle unødvedige kalorier som margarin/smør på brødskivene og appelsinjuice til maten. Nå går det i vann, Cola Zero og kaffe.

Og jeg liker det.

Men tilbake til sukker. Det er utrolig mange myter om sukker, helse og fedme. Ernæringsbloggeren, nevrobiolog og fedmeforsker Stephan Guyenet har skrevet en veldig fin bloggpost om dette, og etter en grundig gjennomgang av hva forskning viser, oppsummerer han det slik:

 1. Sugar, including fructose, is not inherently fattening relative to other calorie sources, and unrefined sugar is compatible with fat loss in the context of simple whole food diets.
 2. Sugar can be fattening in certain contexts, specifically if it is added to foods and beverages to increase their palatability, reward value and energy density.
 3. Sugar-sweetened beverages are probably one of the most fattening elements of the modern diet.
 4. Fruit is not fattening, and it may actually be slimming.
 5. In excess, refined sugar can cause body fat to redistribute from the subcutaneous depot (under the skin, where you want it) to the visceral depots and the liver (where you don’t want it). It can also cause insulin resistance in the liver and increase blood pressure, all components of the ‘metabolic syndrome’. This is caused specifically by the fructose portion of the sugar.

Fruit selection 155265101 web

Derfor er jeg heller ikke spesielt redd for å spise frukt. Det er utrolig godt, jeg elsker frukt, og på tross av høyt karbohydratinnhold, ser det ikke ut til å være fetende. Kanskje tvert i mot.


3) Banishing hunger: Keep hunger pains at bay by eating regularly: Don’t skip breakfast, eat every 2-3 hours (set reminders if necessary), and include adequate protein (for satiety) every time you eat. Your daily calorie “budget” needs to be allocated across your meals.

Her er Lifesum uvurderlig. Den kan gi deg varslinger og påminnelser dagen lang. I tillegg til mat, kan den minne deg på å drikke vann jevnlig. Alle slike varslinger kan man selv skru av og på etter behov, men mange av dem er nyttige.

Skal jeg si noe negativt om Lifesum må det være at den også i blant kommer med en del jallavarslinger.

«Husk å spise mye blåbær så unngår du forkjølelse og betennelse.»
«Husk å drikke mye vann for å bidra til å detoxe kroppen.»

Sånne ting. Jeg har skrudd av de varslingene.

Samtidig husker jeg alltid på Wasim Zahids vise ord: «Skal du gå ned i vekt, må du regne med å være sulten i blant.» Det viktige er å ikke lenger frykte sult.

Tidligere ville jeg alltid ha spist noe når jeg følte meg sulten. Det er det slutt på. Det er helt greit å føle seg litt sulten, og er det plagsomt kan man spise noe kalorifattig som grønnsaker. Det hjelper faktisk også mye å drikke vann jevnlig, synes jeg. Kanskje bare psykologisk, men hey.

Og så har jeg e-sigaretter da. Takk Gud for e-sigarettene. Holder munnen opptatt, men null kalorier.


4) Cook: Regularly eating purchased and prepared meals make it more difficult to control portions and calories. Cook real foods focusing on healthy ingredients. Minimize using refined and processed foods as much as possible, but not so much that you’ll give up.

Her er jeg ikke helt enig. Når man bruker en app som Lifesum er det faktisk lettere å holde styr på kalorier med ferdiglaget mat. Da er det ofte bare å scanne en strekkode, så har man all info man trenger. Det er mer styrete når man lager maten selv, fordi da må man finne hver ingrediens, veie denne og legge inn dataene manuelt.

Når det er sagt, så prøver jeg likevel å spise mest mulig enkelt og sunt. For helsa og lommebokas skyld.


5) Think: Describe your best weight — one in which you’re living the healthiest life you can honestly enjoy.

Done. Jeg har et mål. Det vil jeg nå, men om jeg ikke kommer helt dit, skal jeg likevel være fornøyd.


Skjermbilde 2015 06 12 16 17 45

6) Exercise: You can’t out-exercise a bad diet, but regular exercise helps keep weight off, and changes your attitude for the better. And exercise has enormous health benefits beyond any impact on weight. What exercise? Something. Anything. “Some is good, more is better, everything counts” Freedhoff suggests.

Trening har i seg selv minimalt å si for vektnedgang – med mindre du også strammer inn kaloriinntak på kontrollert vis. At trening er en effektiv måte å slanke seg på, er dessverre en av de store vrangforestillingene i vår kultur.

«Jeg skal gå ned i vekt, så derfor starter jeg på Elixia fra i morgen!»

Tull. Du vil ikke gå særlig ned i vekt av å trene. Det er enkel matematikk. Du vil måtte trene veldig hardt og lenge for å forbrenne kaloriene i den ene sjokoladecookien du spiser for å belønne deg selv etterpå. Strategien funker ikke:

We hear a lot that a little exercise is the key to weight loss – that taking the stairs instead of the elevator will make a difference, for instance. But in fact it’s much more efficient to cut calories, says Samuel Klein, MD at Washington University’s School of Medicine. “Decreasing food intake is much more effective than increasing physical activity to achieve weight loss. If you want to achieve a 300 kcal energy deficit you can run in the park for 3 miles or not eat 2 ounces of potato chips.” It’s as simple as that. Some studies have borne out this dichotomy, pitting exercise against diet and finding that participants tend to lose more weight by dieting alone than by exercise alone. Of course, both together would be even better.

The problem is that when you rely on exercise alone, it often backfires, for a couple of reasons. This is partly because of exercise’s effects on the hunger and appetite hormones, which make you feel noticeably hungrier after exercise. “If you walk briskly for an hour and burn 400 kcal,” says Klein, “and then have a beer and a slice of pizza afterwards because the exercise made you feel hungry…you will eat more calories than you have burned.” It may not always be beer and pizza, but people do tend to naturally compensate for the calories they expend.

Skal du gå ned i vekt, er det primært kostholdet som må endres. Du må redusere kaloriinntaket. Joda, å forbrenne flere kalorier skader ikke, og det vil ha positive effekter på helse og muskler, men for en ren vektnedgang er det kaloriinntaket som først og fremst må begrenses.

Skjermbilde 2015 06 12 15 15 26

Å forbrenne kalorier er likevel et bidrag på vei til vektnedgang, og mosjon er som sagt ekstremt viktig for helsa, såvel som at det gir en psykologisk økt motivasjon for slankingen.

Jeg har derfor også kjøpt meg en Jawbone UP24 slik at alle mine skritt telles. Lifesum kan synke data med mange apper, både Jawbone, Fitbit, iOS sin interne Helse-app, og mange flere apper og enheter. Du kan velge om forbrente kalorier skal trekkes fra dagens total eller ikke. Jeg lar den trekke fra mine forbrente kalorier slik at jeg hele tiden ser balansen. Det motiverer.

Grunnen til at jeg vil ha et aktivitetsarmbånd heller enn å bare stole på skrittelleren i min iPhone, er at jeg ikke bærer med meg telefonen hele tiden. Og alle skrittene man tar inne på kontoret eller hjemme, blir faktisk sjokkernde mange skritt i løpet av en dag.

Forskning viser også at det faktisk er disse ekstra skrittene ved å ta trapper istedenfor heis, gå til jobb heller enn å ta trikken, bevege seg litt innendørs hver time, som har mest å si. Mer enn den halvtimes løpeturen du prøver å tvinge deg selv til hver dag.

Det viktige er ikke trening. Det er jevn aktivitet som teller. Både for helsen og for vektnedgang.


7) Indulge: There are no forbidden foods. Real life includes indulgences, and permanently denying yourself pleasurable foods (whatever they may be) makes any diet plan unsustainable. So one must learn to manage indulges in a calorically-responsible way. Freedhoff suggests asking yourself two questions: “Is it worth the calories?” and “How much of it do I need to be happy?”

Gode poenger. Det må være lov å kose seg, men man må kose seg bevisst. Ikke unne seg belønninger hele tiden, fordi da skeier man ut. Husk at det er kaloriinntaket som teller, til syvende og sist. Du skal mosjonere veldig mye for å kompensere for selv små utskeielser, så vær bevisst, men ikke slutt å nyte livet.

Generelt sett er tommelfingerregelen ved slanking at du kan spise hva du vil. Så lenge du ikke spiser for mye av det. Hvor kaloriene kommer fra, har lite å si. Det er mengden kalorier som gjelder.

En kalori er faktisk en kalori. Ja, mange mener at dette er feil, men de mangler vitenskapen til å backe opp den påstanden. Det den beste forskning viser, er at en kalori er en kalori.

Slanking er matematikk, ikke ernæringsvitenskap.

Noen dietter, som lavkarbo, gir deg kanskje en raskere kortsiktig vedktnedgang, men etter 6-12 måneder, er reduksjonen den samme uansett hvilke makronæringsstoffer man reduserer.


8) Eat out: Cooking is crucial, but eating out is part of life for many — so navigating a restaurant successfully is an essential weight management skill. Freedhoff suggests knowing your calories, pre-eating, moderating alcohol, and making thoughtful choices between calories and food you’ll actually enjoy.

Jeg er vant til å spise ute ganske mye. Det er kjedelig å lage mat når man er alene, så det har ofte blitt mat på kafeer og restauranter. Men det er en utfordring å vite kalorimengden på mat man får servert av andre. Og det fucker opp kontrollen med Lifesum-appen.

Så heretter blir det nok mindre utespising, i hvert fall frem til jeg har mer kontroll og følelse med hvor mye kalorier ulike måltider inneholder, slik at jeg kan legge inn en omtrentlig verdi i appen.

Og hvis jeg først spiser ute, gjelder det å velge sunn og mager mat. Salater er en fin ting.


9) Goal setting: Behavior change is accelerated when goals are achieved. The two most important goals are (1) to eat the smallest number of calories possible (while still liking your life) and (2) to exercise as much as you can enjoy.

Jeg er veldig opptatt av å følge rådet til ernæringsfysiolog Erik Arnesen, som sier at hvis man skal klare å gå ned i vekt må man finne en diett man liker og klarer å holde seg til.

Å spise helt andre ting enn det som føles naturlig og som er sunt i henhold til Helsedirektoratets ernæringsråd, vil være en bommert. Sære dietter hvor man må kutte ut helt vanlige matvarer fordi de er «fy fy» vil være vanskelig å holde seg til, og da vil man feile – med mindre man er helt psycho.

Så jeg driter i gode råd om «superdietter» fra ulike hold. Jeg prøver å spise mest mulig likt det jeg alltid har spist, bare med noen justeringer for å kutte ut tilsatt sukker, unødvendige kalorier som margarin eller fruktjuice, og styre helt unna kaloririke snacks og småspising. I tillegg går jeg så mye jeg kan hver dag.

Det er i praksis samme strategi som høyrepolitiker Sveinung Stensland nylig gikk ut i media og sa at han hadde gått ned 22 kg på tre måneder med. Imponerende, og inspirerende. (Og ja, jeg vet at ikke alle bare kan «ta seg sammen», men svært mange av oss kan faktisk det, så han er et eksempel til etterfølgelse.)

Jeg kommer nok aldri til å trene særlig aktivt, men jeg vil også gå så mye jeg kan, både lange turer, og hyppigere bevegelse dagen lang. Jawbone er også fin i så måte, fordi du kan sette den til å gi en liten vibrasjon f.eks. hver time for å minne deg på på reise deg opp av kontorstolen og gå noen skritt.

Konklusjon

Det er merkverdig tilfredsstillende å gå inn for å slanke seg. Det gir en god følelse. Jeg er overraskende lite sulten, på tross av at jeg spiser betydelig mindre enn før. Det er gøy å følge med på progresjonen via Lifesum-appen, og jeg gleder meg til å ha holdt på så lenge at jeg får se skikkelige statistikker og ser en reell vektnedgang.

Det er faktisk ganske gøy å slanke seg. Who’d have thunk?

Heldige bivirkninger av min slankekur er selvsagt bedre helse, men jeg merker også at det sparer meg for mye penger. Det er utrolig hvor mye mindre jeg sløser når jeg ikke kjøper masse usunt tull med meg i butikken, og dropper all småspisingen i løpet av en dag. Jeg produserer også mye mindre avfall, og kaster mindre mat. Win/win/win.

Dette skal jeg få til, og ved slutten av 2015 håper jeg å se en del annerledes ut enn jeg gjør i dag. Det blir herlig. Og kanskje jeg også skal be om en ny ultralyd for å se om leveren min har det litt bedre enn i dag.

Fettlever, liksom. For en ultradøll diagnose.

 • God plan og gode poenger. Lykke til!

 • LailaU

  Etter å ha vært innom minst fem forskjellige ernæringsfysiologer hvorav alle sa nesten, men ikke helt det samme, trakk jeg minste felles multiplum og står igjen med Statens ernæringsråd, jeg også. En ting til: Alle sprekker før eller senere. Et party, en skikkelig møkkadag der potetgullposen skriiiiiker på deg. Utepils med kompiser.
  Ikke depp av den grunn, bare gå videre. Egentlig er det de første fem flakene med potetgull som er gode – resten er vane. :)

 • Marte Taraldrud

  Løkke te! Det er et sunt og godt mål du har satt deg. Det høres ut som en grei og overkommelig måte å gjøre det på også☺ Håper levra di ser bedre ut på neste ultralyd?

 • Vektnedgang tar man fortrinnsvis via kostholdet, ja. Trim og mosjon er bra for helsa, men betyr som du skriver lite når kiloene skal bort. Riktig trening, derimot, vil kunne bidra positivt til vektnedgang. Jeg tenker da på styrketrening som øker muskelmassen, samt kondistrening som styrker hjertemuskelen og bedrer oksygenopptaket. Begge deler bidrar til økt forbrenning også under hvile, og ikke bare under selve økten som ved trim/mosjon.

 • Sigurd Hansen

  Jeg måtte bare innse at jeg er for lat og for glad i dårlig mat til konvensjonelle slankemetoder.
  Periodisk faste hver dag med 0 cals fra 19:00-11:00 var bare ille de to første ukene, så var det helt ok.

 • Roger Johansen

  I tillegg til badevekt bør du skaffe deg et enkelt målebånd. Det er nemlig forskjell på vektnedgang og det å få smalere kropp. Trening kan gjøre at du går opp i vekt, men fortsatt mister fett. Å ha noen faste områder på kroppen som du måler og skriver ned en gang i uken i tillegg til badevekten gir et mye mer riktig bilde av utviklingen din.

  Lykke til med prosjektet!

 • Slartibart

  For min del funker den ultrasofistikert og villt overdrevet kompliserte 50% kuren veldig bra: Man tar kort og godt den vanlige dietten av hva man spiser, og spiser 50% av den. Har ikke gått ned i vekt så fryktelig fort (ca 3-4 Kg i måneden), men etter over 1.5 år har det stabilisert seg på en sunn vekt (30 kg ned, fra genseland sykelig overvektig til akkurat i overkant av normalen), jeg har aldri vært sulten, jeg føler meg i langt bedre humør og det er lett å bli i bedre form (feks å starte neste prosjekt: sykkle på jobb). Tror nok det er flere som kan nyttiggjøre seg av denne «dietten», og en trenger ikke bli noen helsefanatiker.

 • Bra gjort. For min del har det aldri funket med noe annet enn den måten som ingen anbefaler: ekstremslanking, dvs nesten kutte ut å spise. Det kommer nok av erkjennelsen av at jeg har et avhengighetsforhold til mat. Men man kan jo ikke slutte å spise helt slik en dopmisbruker kan og må kutte ut dopet helt for å komme seg ut: dermed er det største problemet mitt å ‘lande’, dvs etter perioden med slankingen å komme inn i en god rutine med kosthold og trening, hvor ikke de øyeblikkene hvor jeg unner meg noe godt glir over i full sprekk.
  Uansett hvordan man slanker seg er det nok det som er det vanskeligste. Som du sier, det må en permanent livsstilsendring til, men en avhengighet blir man ikke kvitt sånn uten videre. En alkoholiker er en alkoholiker selv om vedkommende er tørrlagt, og selv om (må jeg anta) mat/sukker-avhengighet ikke er en så sterk kraft, er fristelsen likevel der hver dag, med hver munnfull.

 • oz

  Bruker selv Lifesum og har gjort det et par måender nå. Det har fungert utmerket! Skeier ut og ender over anbefalt mengde kalorier hver fredag, men holder meg ellers strengt til det antallet kalorier jeg får «lov» å spise av appen. Har stort sett gått ned rundt et kilo hver uke siden jeg begynte. En annen positiv effekt av appen når man har koblet den opp mot skritteller, er at man faktisk går mer! På slutten av dagen ser jeg gjerne at det ikke er flere kalorier igjen til f. eks. et glass med cola til filmen eller litt chips, så da blir det ut på tur med hunden i 4-5km ekstra for å få «lov» til det glasse med cola eller den chipsen.

 • Nettopp. Det er deilig å se at fordi man har vært aktiv, har man litt mer å gå på. Foreløpig har jeg ofte havnet under den kcal-mengden som appen anbefaler for å gå ned 1 kg per uke, fordi jeg rett og slett ikke har følt meg sulten. Men jeg er i en tidlig fase ennå, så vi får se. Men deilig å ha den koblingen med skritteller, ja.

 • Jegermeistern

  Hvis en totalt utrent person starter å trene, kan vedkommende fortsatt ha samme volum. Men fett omdannes etterhvert til muskler, og når kroppen blir utsatt for variert aktivitet (sælig å gå/løpe i terreng), vil beinstrukturen bli sterkere – man øker «beintettheten». Solide bein veier mer enn «beinskjøre» av samme dimensjon, og muskler veier mer enn fett. Samlet kan dette gjøre at en velvoksen mann går OPP 2 – 5 kilo, når en begynner å trene, sjøl om kroppsvolumet er det samme. Derfor må en ikke bare slavisk glane på vekta.

 • For meg ser dette ut som en fornuftig plan som stemmer med mye av den forskningen som er gjort på vektreduksjon, så du burde ha bedre odds enn de begredelige en gjennomsnittsslanker har (minst 80% ender før eller siden opp på sin gamle vekt).

  Skulle jeg foreslå et punkt til (så du får ti bud, mann!), måtte det likevel være nettopp dette: Regn med å tape. Hvis dette er første gang du slanker deg (mulig det er noe jeg har oversett i teksten, men jeg får inntrykk av det), er det gode muligheter for at du må gjøre det igjen i fremtiden.

  Fordelen med å være forberedt på dette, er at man ikke tar det så tungt når det skjer. Noter deg isteden erfaringene du gjør denne gangen, korriger kursen og gå på med friskt mot.

  mvh en som er igang med sin tredje kamp mot kiloene :)

 • Men som nevnt i teksten har jeg ingen planer om å trene eller bygge muskler, så dette er en ikke-sak i mitt tilfelle :-)

 • Yup. Og i den anledning anbefaler jeg din ferske bloggpost om dette:

  http://newth.net/eirik/2015/06/12/svimmel-av-suksess-om-slankingens-brutale-realiteter/

 • Takker! Jobber med en ny posting om viljestyrke, som står sentralt i slankedebatten uten at det nødvendigvis nevnes ved navn. Når folk sier «det er jo bare å ta seg sammen», taler de virkelig mot forskningens bedre vitende… :)

 • Camilla S. Wolden

  Lifesum er great! Har gått ned 12 kg de siste tre månedene selv. Har sluttet å loggføre nå – men tror jeg skal ta et par uker med den igjen for å friske opp. Trener ikke, men ser at det helt klart er en fordel ift muskel/fett kombo. Men du! En av de største feilene mange gjør er å spise for lite. Har ikke tall på
  alle gangene jeg har spist mellommåltid uten å være sulten. Forbrenningen din stagnerer, og du går ikke ned i vekt. Så spis ?
  Lykke til ???☀️

 • Camilla Thorswold

  PS: Anbefaler boken ‘The power of Habit’ av Charles Duhigg.

 • Morten Grønvold

  Jeg har gått ned (minst) 20 kg på litt over et år uten å endre kostholdet, men ved å bytte ut bilen med sykkel. I tillegg har jeg trent en del styrke gjennom vinteren.
  Jeg spiser fremdeles nøyaktig det jeg har lyst på, og ofte altfor store porsjoner.
  Hvordan har det seg at jeg er blitt slank når man ikke kan trene seg slank?

 • Fredrik Birkedal Dombeck

  Prøv å unngå å legge for mye i avisoverskrifter, spesielt åpenbart idiotiske som «Du kan ikke trene deg slank». Den artikkelen var en gjengivelse av en dansk artikkel som gjenga en lederartikkel i et engelsk medisinsk tidsskrift.
  Tidsskriftets konklusjon var «You can’t outrun a bad diet», som ganske korrekt er skrevet i omtalen under bildet.

  Det er selvsagt fullt mulig å trene seg slank, men slik jeg leser det er poenget at for de fleste så er den daglige endringen lettere å gjennomføre på lang sikt, og dermed holde en vektnedgang, gjennom en diettendring.
  En diettendring vil også være det som (igjen, for de fleste) vil ha mest å si for helsen, kontra å bare trene.

  Og så kommer generell forbrenning, hvor mye som trenes, endring i matlyst etc in også.

  Uansett; flott at du har fått slanka deg (om det var det du ønsket) og sannsynligvis kommet i bedre form – og sparer penger! (Y)

 • Morten Grønvold

  Vektnedgang i seg selv har ikke vært et mål, men det er flott at jeg nå passer inn i den t-skjorta jeg kjøpte på nett for noen år sida, som viste seg å være noen størrelser mindre enn hva som sto på vaskelappen.

  Tjomlid skriver at trening har lite å si for vektnedgang, men at det har andre positive bivirkninger. For meg har det hatt veldig stor effekt.
  Så lenge man brenner mer kalorier enn det man dytter i seg, så går man ned i vekt.

 • Alfa1234

  Google fit + myfitnesspal er også en ekstrem bra kombinasjon. Myfitnesspal har en strekkode-leser slik at man automatisk får inn all nødvendig info om næringsinnnhold på alle varer du kjøper. Gjør det å regne kalorier kjempelett og veldig enkelt, spesielt hvis man lager mat med mye ingredienser.

 • Fredrik Birkedal Dombeck

  Som sagt var det ganske generelt. Og det står jo også: en kalori er en kalori, og hva som til syvende og sist har noe å si er kaloriinntak vs. -forbruk.

  [Tanken er vel at det er for stort fokus på trening kontra kosthold, da ikke sagt at trening ikke kan være en viktig faktor]

 • Åsmund Steen Skjæveland

  Godt jobba av Sveinung Stensland, men det er meir interessant kva vekta hans er om eitt år enn kva han veg no rett etter slanking.

 • Bolivar

  Jeg har sett veldig gode resultater av styrketrening kombinert med periodisk faste. Det vil i praksis si at jeg ikke spiser før jeg kommer hjem fra jobb. Frokost er ikke nødvendig og mange opplever å bli mer sultne og ukonsentrerte av det. I motsetning til hva de fleste tror øker forbrenningen og konsentrasjonen under faste, det er sannsynligvis fordi vi er skapt til å først jakte/samle mat, så spise, så hvile. Periodisk faste gjør det mye lettere å spise mindre, og også sunnere, for når du ikke spiser hele fokkings tiden vil du merke mye bedre hva kroppen trenger og dermed får lyst på.

  Styrketrening og/eller intensiv intervalltrening øker muskelmassen og øker forbrenningen gjennom hele døgnet. Hvis du i tillegg spiser etter trening vil mer av energien gå til å bygge muskelmasse, som igjen øker forbrenningen.

  Det er ikke nødvendigvis lurt å veie seg, spesielt ikke om du også trener styrke, siden muskelmassen vil øke vekten. Vekten vil uansett svinge en del etter hvor mye vann du har i kroppen osv.

  Min erfaring (som ikke er forskning, men basert på forskning), er at jeg både mister fett og øker i muskelmasse (ikke helt samtidig, det er umulig, men man kan fint bygge muskler den ene dagen og brenne fett den neste). Jeg har sluttet å telle kalorier, det kan være en snarvei til OCD, men jeg har gjort mindre endringer som å bytte ut H-melk med ekstra lett osv.

  http://www.suppversity.blogspot.com har den nyeste forskningen, vurdert av en som er i stand til å vurdere gyldigheten og verdien av de enkelte studiene.

 • Fiskeflesk

  Samme her. Ekstremslanking er min favorittmetode, men etter endt ekstremslanking blir jeg aldri enig med meg selv om hvordan jeg egentlig ønsker å leve. Det vil si, egentlig ønsker jeg å spise 6000 kcal per dag, men jeg ønsker også å være slank og fin. Er avhengig av mat, men mest av snop. Jeg har kommet fram til at jeg er som en alkoholiker og dermed kanskje ikke kan nyte godterier – i det hele tatt. Jeg klarer ikke å holde inntaket på et fornuftig nivå med mindre målet er å holde det på null.

 • Fiskeflesk

  Man, jeg er så lei av å krangle med syltynne folk om at det bare er å være på Elixia i en halvtime, så blir du beach ready in no time. Forskjellen på meg og dem er ikke manglende mosjon – forskjellen er at de har et sunt forhold til mat, mens jeg eter som en jævla hest.

 • Hans Erik Martinsen

  Du er en legende! Fantastisk !

 • Christer Solskogen

  Trening hjelper på vektnedgang, dog mer indirekte enn direkte.
  Den tiden du bruker på å trene (hvorav trene strengt tatt bare kan være å gå en tur, du trenger ikke å bli sliten eller svett) er tid man ikke bruker på å sitte i sofaen og tylle i seg «røde» matvarer.

 • ftw

  Hah! Jeg tipper vi får en femtiårskrise der Tjomlid skal nerde seg til større muskler :=D

 • Robin Hagen

  Tommel opp! Kom selv til et punkt hvor jeg fant ut at det var på tide å få av seg flesket i februar. Bruker også Lifesum med stort hell. Matmessig spiser jeg vanlig mat, men innenfor kaloritallet som appen anbefaler meg. 30 kg lettere siden jeg startet i vinter.

 • Lars Chr Nygård

  Ser ut til at du har en liten vei å gå. Du er inne på rett spor, men gjør det unødvendig komplisert. Som du sier må livsstilendringene være permanente. Har du tenkt å fortsette med å telle kalorier resten av livet?

  Først en ting som sjokkerte meg:

  E-sigaretter?!? Skulle tro at du var en mann som kunne forstå at nikotin er et stoff som aldri har vært sunt for kroppen. Det er en avhengighet. Å kurere nikotinavhengighet med å e-sigaretter er som å kurere alkoholisme med alkohol på sprøyter. Kutt e-sigarettene.

  1. e-sigarettene bidrar i motsetning til hva du tror ingenting til livskvaliteten din. Alle som ikke røyker/snuser/tygger nikotintyggis/røyker e-sigaretter osv er mindre stresset. Slå opp hva slags virkninger nikotin har på kroppen. Det er ikke så ulikt virkningen stress har på kroppen.

  2. Det eneste e-sigaretter gjør er å kurere nikotinabstinenser. Hvis du slutter å tilføre kroppen niktotin forsvinner abstinensene etter hvert også. Som en bonus får de et bedre mindre stressende liv der du slipper å tilfredstille en avhengighet til stadighet.

  3. Nikotinabstinenser kan minne om sult. Ikke spis for å lette på abstinensene. Da blir man tykk. (Man blir ikke tykk av å slutte å røyke. Tvert imot, men man blir tjukk av å spise for mye.)

  Så over til slankingen.

  At man ikke kan trene bort overvekt er tull! Siden du allerede har kommet frem til å telle kalorier må du være enig i det. Det må brukes i KOMBINASJON med kosthold, ellers må du trene veldig mye. Når det gjelder kosthold holder statens råd i massevis. Ingen grunn til å telle kalorier. Bare bruk sunn fornuft. Her er kortversjonen:
  http://sofiesoll.blogspot.no/2015/06/helsedirektoratets-anbefalinger-for.html

  Jeg utfordrer deg til å trene 40 minutter tre ganger hver uke. (ikke 20 minutter på å komme seg til trening. Løpe ti minutter og skifte dusje ti minutter, 40 minutter med aktivitet.). Hvis du velger å jogge, så jogger du 40 minutter. Spiller ingen rolle om du klarer 2km eller 15 kilometer på 40 minutter. Cluet er mengden tid med trening. Ta det så høyt tempo du klarer å opprettholde i 40 minutter. Øk tempo etterhvert som du blir i bedre form.

  Ikke gå i fella å cherrypicke forskning som forteller deg det du vil høre. At det ikke hjelper å trene f.eks. Trening er nødvendig for en god helse, og alle kan trene. Når du har kommet godt igang blir det faktisk noe du liker å gjøre, men i starten er det et helvete. Hold ut. Belønningen i andre enden er stor. Forsøk i tre måneder, så vil du ha en helt annen kropp.

  Lykke til!

 • stampyGLOL

  ??,?

 • gjest567

  Fra en konferanse på Ås 3. juni, blant annet innom fettlever:

  http://kostreform.no/viktig-seminar-med-fokus-pa-sukker-stivelse-og-fett/

  «Sistemann til å prate på Ås var Professor ved NTNU Bård Kulseng, som snakket om ikke-alkoholisk fettlever (Obesity and non-alcoholic fatty liver: risk factors and potential dietary treatment options).

  Fettlever er faktisk en ganske vanlig sykdom for tiden og ser ut til å komme fra høyt inntak av sukker og karbohydrater som øker de novo lipogense og til slutt ødelegger leveren.

  Kulseng fokuserte på sukker og alkohol og forskjellen på høyt sukkerinntak med god og dårlig insulinfølsomhet. Ikke alkoholisk fettlever (NAFLD) er en manifestasjon av insulinresistens og viser dermed linken mellom insulinmetabolisme og diabetes og hjerte- og karsykdom.»

  Du skriver at fettlever ikke er farlig i seg selv, men Kulseng uttaler jo at leveren til slutt kan bli ødelagt, noe som høres ganske farlig ut.

 • Både legen som undersøkte meg og den informasjon jeg finner på nett sier at det ikke er farlig i seg selv. I noen sjeldne tilfeller kan man få en leverbetennelse, men det er unntakene.

  Du siterer for øvrig et referat av Pål Jåbekk, og dette er altså hans personlige tolking av foredraget. Jåbekk er ikke akkurat kjent for å være en nøytral/objektiv fyr hva gjelder kosthold, fett og sukker, så jeg tar det med stor ro at han har en mening på det området i strid med hva den medisinske faglitteraur og leger sier :-)

 • gjest567

  Her avslører du dårlig karakter ved å påstå at en person «ikke akkurat er objektiv» og hans mening er «i strid med hva den medisinske faglitteratur og leger sier».

  Hvordan mener du at noen skal forsvare seg mot sånne slike generelle, usubstansierte påstander?

  I tillegg sår du tvil om videreformidlingen til personen er sann, helt uten å sjekke dette først. Å være skeptiker virker sågar å være en enkel jobb.

  NAFLD er kanskje ikke så farlig i seg selv, slik som NASH, en senere og mer alvorlig fase. Men NAFLD er sterkt assosiert med metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdommer og kreft, så det er tydeligvis på tide at du tar ansvar for egen helse, og det skal du ha kudos for at du gjør.

 • Jeg regnet med du kanskje kjente til Jåbekk og hans syn på dette. Han er blant annet lavkarbo-fantast, et syn det er lite vitenskapelig hold for å tviholde på, og mener mennesker ikke skal spise bl.a. korn. Du kan vel få et lite innblikk her:

  http://paljabekk.blogspot.no/2015/04/mettet.html
  http://www.friskogfunksjonell.no/ulikt-kosthold-samme-mal/

  Her hyller han folk som Berit Nordstrand som går imot vtienskapelig kunnskap på feltet om sukker/fett, og slakter den svært så etterettlige og evidensbaserte Erik Arnesen, såvel som Ben Goldacre. Han slakter også myndighetenes ernæringsråd. Ergo står han altså på siden at hva den medisinske faglittertur viser om fett, sukker og ernæring generelt sett. Han er en outsider, og ikke en jeg har spesielt mye til overs for når det kommer til ernæring, dessverre. Jeg stoler mer på folk som Erik Arnesen og myndighetenes offisielle ernæringsråd, som er i tråd med den beste vitenskap på området.

  Mer innblikk i hvorfor jeg ikke stoler på Jåbekk, kan du lese f.eks. her:

  http://universitas.no/kultur/58000/vitenskapskamp-om-helsegevinst

 • gjest567

  Oj, her høyner du og kommer med en meta-påstand – originalt!

  Jeg kritiserer deg fordi du kommer med usubstansierte påstander om Jåbekk. Du underbygger så din påstand om nevnte person ved å komme like usubstansierte påstander om Berit Nordstrand, som visstnok Jåbekk hyller.

  Du kommer med nok en ubegrunnet og oppblåst påstand når du erklærer Erik Arnesen som svært etterettelig og evidensbasert.

  Av det jeg kan se er Erik Arnesen nystudert med master fra Høgskolen i Oslo og Akershus (som forøvrig sliter med omdømmet sitt). Jeg kan ikke finne at han har publisert en eneste forskningsartikkel, kun leserinnlegg.

  Universitas-linken gir heller ingen innblikk i hvorfor du ikke stoler på Jåbekk…

 • Det undrer meg at du finner dette så vanskelig ettersom jeg skriver det i klartekst. Jeg forholder meg til den medisinske faglitteratur, hva leger sier, og hva den beste vitenskap har vist oss om fett og sukker.

  Jeg er derimot ikke spesielt interessert i hva folk som mener at alle offisielle ernæringsråd er feil, at lavkarbo er «the shit», og at med mindre noen kan vise at han tar feil, så har han rett «by default».

  Du nevnte skeptikere, og en skeptiker skal følge dataene der de leder. Det betyr som regel alltid å se på det som til enhver tid er vitenskapelig konsensus. At Jåbekk har et syn i strid med dette, betyr at det ville være en dårlig skeptisk innstilling å anta at han har dett når han taler mot den beste fagkunnskap på området.

  Dette dokumenterer bl.a. Arnesen i bloggpost etter bloggpost hvor han går gjennom den nyeste forskningen på disse tema.

 • gjest567

  «Det undrer meg at du finner dette så vanskelig ettersom jeg skriver det i klartekst.»

  Useriøs og helt unødvendig innledende setning. Dårlig folkeskikk, rett og slett.

  «Det undrer meg at du finner dette så vanskelig ettersom jeg skriver det i klartekst. Jeg forholder meg til den medisinske faglitteratur, hva leger sier, og hva den beste vitenskap har vist oss om fett og sukker.»

  Problemet er at du bare slenger rundt deg med store ord, uten å begrunne det med substans. «Den beste vitenskap» osv.

  «Jeg er derimot ikke spesielt interessert i hva folk som mener at alle offisielle ernæringsråd er feil»

  Dette er en stråmann. Pål Jåbekk mener vel ikke alle offisielle råd er feil? Det har jeg vanskelig for å tro.

  «Du nevnte skeptikere, og en skeptiker skal følge dataene der de leder. Det betyr som regel alltid å se på det som til enhver tid er vitenskapelig konsensus.»

  Å alltid se på hva som er vitenskapelig konsesus…å være skeptiker blir tilsynelatende bare lettere og lettere.

  «Dette dokumenterer bl.a. Arnesen i bloggpost etter bloggpost hvor han går gjennom den nyeste forskningen på disse tema.»

  Arnesen er ikke veldig aktiv – 10 bloggposter så langt i 2015, 4 av postene er såkalte «lesetips», som henviser til andre blogger, bøker og artikler. Din påstand fremstår dermed som overdrevet.

 • Kåre Larsen

  Jeg gikk selv fra 115 til 90 kilo på 4-5 måneder, uten badevekt eller kjøkkenvekt. Jeg veide meg rett etter nyttår, og på nytt rett før 17 mai for over 5 år siden. Det beste målet (og det eneste som faktisk betyr noe) er passformen på klærne dine.

  Alle veit hvilke matvarer som har mye kalorier og hvilke som ikke har det. Grøntfor, altså grønnsaker og gode salater med olivenolje, kylling, fisk etc er bra. Jeg droppa det meste av poteter, ris og pasta i denne perioden, da dette vomfyllet ofte gjorde at jeg overspiste middag hjemme. Nå spiser jeg dette igjen, men ikke hver dag og i mindre porsjoner enn tidligere.

  På samme tid festa jeg faktisk mer enn jeg har gjort før eller siden. Å gå ut ble min belønning for beinhard trening og litt kostholddisiplin gjennom uka. Etter disse månedene ble også mathverdagen min ny og mye mer spennende på permanent basis. Når du først har begynt å lære deg å lage gode salater, sjømat, trylle med grønnsaker og lignende etc gidder du ikke gå tilbake til pastasaus på boks og burgere annenhver dag.

  Lykke til, et godt tips er å ha noe frukt/bær liggende når suget etter snacks, kaker etc dukker opp!
  PS. Å spise ute er ikke så dumt da porsjonene gjerne er litt mindre. I stedet for å gå ofte ut på typiske gourmetburgersteder, pizzasteder etc kan du gå ut færre ganger og på bedre restuaranter der ikke pommes frites eller hvetedeig dominerer tallerkenen.

 • Kalle

  Hva er grunnen til at du ikke vil diskutere som en voksen,saklig person?
  Du fremstår som veldig sutrete,skulle nesten tro du var medlem av nyhetsspeilet.no eller en av de andre tullesidene….

 • Veronika H. Drageid

  Siden det er mitokondriene som genererer energi i cellene, og veltrente celler har flere mitokondrier enn utrente (mye interssant om mitokondrier i Power, Sex, Suicide – Mitochondria and the meaning of life av Nick Lane) , så vil en veltrent kropp ha høyere forbrenning enn en utrent kropp. Svære muskelfjell trenger mye mer kalorier enn sofaslitere. Jeg antar at muskeleffekten på vektnedgang ville vært større hvis hjernen hadde vært litt mindre gjenstridig.

 • Pål Jåbekk

  Jeg berømmer din søken etter bedre helse og forsøket på å gjøre det på en smart måte, men jeg er redd det finnes både smartere og bedre måter. Ernæringsfaget er ikke det det ser ut til med første øyekast. Jeg har ingen håp om å endre ditt syn, men vil gjerne få anbefale denne posten jeg engang skrev, om ikke annet enn som en liten intuisjonspumpe: http://paljabekk.blogspot.no/2013/08/energi-inn-energi-ut-og-andre.html

 • Fredrik Birkedal Dombeck

  Om det er av interesse har Pål Jåbekk kommentert denne kommentarutvekslingen her:
  http://paljabekk.blogspot.no/2015/07/skeptisk-til-skeptiker.html

 • Ruben Kristiansen

  Når du er ferdig med dette prosjektet og begynner å bli lei av å telle kalorier, så anbefaler jeg deg å sjekke ut Pål Jåbekks link her i tråden. Eller spar deg for statens tåpelige kostholdsråd og Sveinung Stenslands «suksesshistorie» og begynn med en gang.

 • Andreas Wahl

  Ingen forventer å forandre ditt syn på dette heller. Det er jo en overtro som er urokkelig.

 • hgdfadfgsgfsasdfsdfga

  Før dere begynner å hylle sukker / karbohydrater her inne. Vet noen konklusjonen til forskerne som fant fettlagringshormonet insulin ? (og vant noen ikke ubetydelige priser for sine funn)

 • hgdfadfgsgfsasdfsdfga

  «Jeg forholder meg til den medisinske faglitteratur»

  Nei det gjør du ikke. Da ville du visst om fettlagringshormonet insulin og hva det styres av. Det du forholder deg til er dårlig amerikansk forskning fra 1960-tallet som gjorde at man trodde sukker / raske karbohydrater var sunt og fett var farlig.

 • Bruk gjerne kilder når du kommer med bastante påstander.

  Jeg har for øvrig aldri hevdet noe om hverken sukker eller fett, så vidt jeg kan se?

 • Lene Duus

  Hvordan går det med livsstilomleggingen? En oppdatering ville vært kuult.

  Høres ut som du har funnet formelen; livsstilsendring. Etter en stund med veiing og måling av maten vil du ta det på øyemål og det blir mindre styrete. Jeg er også av den oppfatning at det er lurere med små og kontrollerte «sprekker» enn å gå rundt i evigheter og føle at man forsaker noe. Etter lang tids «forsakelser» øker risikoen for helsprekk, med etterfølgende frustrasjon og dårlig samvittighet. Det er da man hiver lekene ut av sandkassen og gir helt opp.

  Og – et ørlite tips – om du fyser på søtt, ha et ørlite dryss kanel i kaffen eller på eplet. Jeg vet ikke hvorfor, men kanel hjelper mot kakesuget her i gården.

  Lykke til!

  Olive Olé

 • Det går bra så langt, og jeg kommer nok med en oppdatering snart :-)

 • SludgeOter

  Jeg er en bælfeit, halvgammel fyr med skranten helse og et lite alkoholproblem. Men selv jeg drar mer av det svake kjønn enn deg. Konklusjonen må derfor bli at du er en udugelig pesserbesserwisser og et rottent menneske. Tror ikke en sunner livsstil hjelper mot slikt….tau derimot.

 • Roy Vetaas

  Ordet «tape» kan med fordel byttes ut med ordet «sidespor».
  De fleste som gjør store forandringer i kostholdet sitt vil innimellom gå på en sprekk.
  Tenk deg at du skal kjøre til et stevnemøte med drømmedama. I et kryss der du skulle tatt til venstre kjører du til høyre, du oppdager feilen etter to minutter.
  Da snur du bilen så fort som mulig, og fortsetter kjøreturen i riktig retning.
  Sånn er det med livsstilsendringer også.
  Så lenge du vet hva som riktig vei må du regne med å kjøre feil/kjøre inn på et sidespor innimellom. Istedenfor å tenke «nå er alt ødelagt» og fortsette i feil retning, så tar du et skritt tilbake/til siden og kommer deg inn på riktig vei igjen.
  Alle kjører feil iblant, det gjelder å korrigere retningen kjappest mulig.

 • Roy Vetaas

  Kanel er lurt!

  God frokost: 2 knekkebrød med epleskiver (skåret med mandolin) og et dryss kanel. Gjerne med mager cottage cheese under eplene. Fiber, protein og litt karbo i sunn forening :-)

 • Tina Ragnestad

  Dette er bare nok en jalla Norsk ukeblad diettform. Jack kruse’s biohacking -epi-paleo rx. Besøk forum og fbside, og invester gjerne i boka. It will blow you mind :)

 • Tina Ragnestad

  Med all respekt, men om man ønsker å fikse en gammel Toyota Camry, anskaffer man seg Hayes Repair Manual. Man «fordyper» seg ikke i en blogg som kun omtaler hvordan man fester en Wunderbaum i speilet

 • Bjarte Aasland

  Enig med dine synspunkter, Ruben. Det er utallige studier, forsøk, klinisk studier, analyser og anekdotiske erfaringer som viser at kaloriinntaket er IKKE den viktigste faktoren. Personer som Skaldemann og andre som startet på en høyfett-lavkarbo-tilstrekkelig-mengde protein fett og som gikk ned mange kilo OG ble kvitt andre helseplager, kan ikke underslåes.

  Jeg synes forøvrig «synd» på Tjomslid som fortsatt drikker Cola light. Og jeg tror ikke hans non-alcohlolic fatliver vil akurat juble av at han dytter i seg så my frukt, fra hvis energien omdannes på en annen måte enn druesukker, og dermed lagres i leveren