Om Petter Stordalen og bedriftsøkonomi

Last updated on 8. september 2015

Skjermbilde 2015 09 06 12 30 02

I går kveld begynte det å dukke opp flere statusmeldinger på Facebook hvor folk kritiserte Petter Stordalen for å tjene penger på å tilby hotellrom til flyktninger.

Reaksjonen kom som følge av opplysninger fra bl.a. Aftenposten:

– Vi betaler 650 kroner pr. person per døgn, dette innebærer kveldsmat når de kommer i kveld, overnatting og frokost i to døgn før de transporteres tilbake til Politiets utlendingsenhet for å bli registrert mandag morgen. På mandag jobber vi med å finne andre løsninger, sier Willberg.

Stordalen3

Stordalen2

Stordalen1

Stordalen4

Jeg lurer på om noen av disse har bodd på hotell nær hovedstaden de siste 30 år? Jeg bor mye på hoteller i forbindelse med jobbreiser og foredrag, og det er vanskelig å finne hotellrom til under tusenlappen, nesten uansett hvor i landet man er. Enda mindre hvis du skal ha rommet på dagen. I dette tilfellet inkluderer det også en ekstra kveldsmat.

Det Stordalen her kanskje vil fakturere, er altså kostpris. Det er mulig man må ha jobbet en stund i det private næringsliv for å skjønne at å få betalt kostpris er å gå i null, og i så fall er jeg glad for at jeg har drevet firma i 16 år slik at jeg forstår enkel bedriftsøkonomi.

Jeg skriver også «kanskje vil fakturere», fordi Stordalen sier følgende til Aftenposten (min utheving):

– Min avtale med UDI går på at vi nå først og fremst tar imot disse menneskene og organiserer dette så godt vi kan. Så skal vi ha et møte tirsdag, hvor vi skal diskutere disse tingene. Alt er avhengig av omfanget og lengden. Hvis dette strekker seg over veldig lang tid, har jeg sagt at en kostpris vil ligge på 650 kroner, men UDI har ennå ikke fått noen faktura, sier Stordalen.

Foreløpig har altså rommene vært gitt gratis, og kostpris faktureres i utgangspunktet bare hvis avtalen strekker seg over lang tid. Det skulle da bare mangle at de grunnleggende utgifter ikke ble dekket av staten.

Aftenposten skriver videre:

Et ordinært rom ved ett av Nordic Choice Hotels’ tre hoteller på Gardermoen koster til sammenligning rundt 1000 kroner – hvis du skal ha et rom nå i kveld.

Og igjen, det gjelder da et vanlig rom med en frokost, ikke inklusive kveldsmat. Dette er lett å sjekke selv:

Skjermbilde 2015 09 06 12 46 31

(Samme rom med to personer per rom, koster kr 1295,-. Hvis kr 650,- gjelder per person, heller enn per rom, noe som er litt tvetydig i informasjonen som er gitt, får han litt under ordinær pris. Ved store gruppeavtaler får man kanskje ytterligere rabatter, men da er dette et forhåndsavtalt antall rom og personer, ikke et uvisst antall rom tilgjengelig omgående.)

Kritikerne hakker på Stordalen fordi de tror han kommer til å tjene penger på dette. Realiteten er at han i beste fall går i null, og mest sannsynlig taper penger, gitt de opplysninger vi har så langt og som kritikerne uttaler seg på grunnlag av.

Han går i null om dette er rom som ellers ville stått helt tomme, men taper penger hvis dette er rom han ellers kunne leid ut til ordinær pris. Jeg kjenner ikke dekningsgraden i Choice-hotellene, så jeg vet ikke hvor mange rom de normalt har stående tomme, men om han fyller rom han ellers kunne leid ut, er dette rent tap av profitt for Stordalen – ergo et minusregnestykke.

Til TV2 har han sagt at de kan fylle et helt hotell med flyktninger, og i så fall er det lite tvil om at dette er tap av betydelig profitt fordi rommene da åpenbart ikke kan leies ut til fullpris.

Det koster ham altså penger å stille disse rommene til rådighet for flyktningene.

La oss heller ikke glemme følgende oppi alt dette:

Til TV2 lovte Petter Stordalen samtidig å donere to millioner kroner til Unicef som er øremerket hjelp til flyktningebarn. Stordalen har samarbeidet med Unicef i mange år. Han aviser at det er et forsøk på å oppnå goodwill hos UDI når han gir penger til organisasjonen.

– Vår eneste hensikt med å gi penger til Unicef var at behovet er stort, og vårt eneste poeng med avhjelpe UDI er å løse de akutte problemene. Punktum, sier Stordalen.

Han gir altså to millioner til flyktningarbeid i tillegg til å gjøre hotellrom tilgjengelige til kostpris.

Også her har folk kritisert ham for å gamble på at dette gir hotellkjeden og Stordalen-imperiet goodwill. Ja, gud forby at det å hjelpe andre skal føre til at man stilles i et godt lys.

Det skal ikke være lett å være god i dette landet.


Oppdatering 7. sept: Petter Stordalen bekrefter nå at de ikke vil ta betalt for å huse disse første flyktningene. De bekrefter også at det medførte merutgifter for bedriften:

Kristiansen forteller at han måtte kalle inn ekstra bemanning i helgen på alle avdelinger, men at de ansatte stilte seg bak dette og ville være med å bidra. Han sier han ikke har rukket å tenke på hvordan kostnadene skal føres, og hvilke poster utgiftene skal tas fra.

Case closed.


Oppdatering 8. sept: Stordalen vil gi 5000 overnattinger til flyktninger

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!