Dialogisk – ny podcast med Dag Sørås og Gunnar Tjomlid

Dialogisk podcast med Dag Sørås og Gunnar Tjomlid

Jeg har lenge gått med et ønske om å starte en ny podcast. En podcast hvor jeg kan prate. Og prate. Og prate. Om alt som interesserer meg, fascinerer meg, og irriterer meg. Hvor jeg kan ha friheten til å synse og mene, til å tenke høyt og filosofere, til å si smarte ting og dumme ting, til å ha rett og til å ta feil, til å mene noe – og endre mening fem episoder senere.

Men for at det skal funke, trengte jeg en partner. En person som er smart, men ikke formell. Morsom, men ikke forutsigbar. Tøff, men også passe ydmyk.

Den ene personen jeg kunne komme på som hadde alle disse kvaliteter, var komiker Dag Sørås. Han er bad-ass, kunnskapsrik, smart, morsom og upretensiøs. En fyr jeg deler mange meninger med, men som jeg også er passe uenig med i en del saker. Det tenkte jeg ville være perfekt til å gjøre at vi sannsynligvis kunne klare å prate sammen om ting vi begge er engasjert i, men også ha nok uenigheter til at det skaper litt friksjon.

Høsten 2015 hadde jeg for øvrig gleden av å prate med Sørås i hans program Sannhetsministeriet på NRK radio, og det syntes vi begge var veldig moro. Det var nok også en av årsakene til at vi begge følte vi kunne funke sammen i en podcast.

Så i februar sendte jeg ham en melding på Facebook hvor jeg kjapt presenterte min ide og spurte om han kunne tenke seg å bli med. Jeg var 73 % sikker på at han ville si nei, fordi jeg antok han var for opptatt med andre prosjekter – som Mandagsklubben på TV Norge, eller bundet opp av kontrakter som gjorde at det ikke ville være mulig for ham å involvere seg i mitt podcast-prosjekt.

Men til min store glede svarte han ganske umiddelbart at han likte ideen, og gjerne ville prate mer om den.

Derfor avtalte vi et møte med Jim Fossheim, primus motor i selskapet Moderne Media – som produserer flere titalls podcaster allerede – for å se om dette kunne bli noe. Jeg hadde allerede luftet min ide for Jim tidligere, og han var i fyr og flamme. Jims positivitet og glødende engasjement var viktig for at jeg selv skulle tro på dette, og i løpet av kort tid hadde vi banket inn noen rammer for podcasten og funnet en dato for første prøveinnspilling i slutten av april.

Dag og GunnarSå hva var egentlig rammene for podcasten? Vel, ikke mange egentlig. Både Dag og jeg er travle personer som ikke så for oss å ha mulighet til å bruke mye tid på forberedelser og «gratisarbeid». Og vår felles visjon var å ha en talerstol hvor vi kunne la vår stream of consciousness bare flyte oralt av gårde, med en tro på at vi har nok interessante tanker og meninger til at folk ville like å høre på det.

Vi ønsket ikke noe manus for episodene. Ikke noe grenser for hva vi kunne snakke om. Ingen plan for hva vi skulle snakke om i løpet av en episode.

Det eneste vi ønsket var at vi før hver innspilling hadde en vag ide om hva som skulle være inngangstema – og så skulle det bare løpe løpsk fra der. Avsporinger ser vi på som et gode, og om vi ender opp med å prate om noe helt annet enn det vi hadde tenkt, så er det bare topp, fordi vi har en tro på at hvis vi snakker om noe som engasjerer oss, og hvis vi har det moro i studio, så blir det verdt å lytte til.

Vi spilte inn en prøveepisode for å se an kjemien og flyten, og det gikk overraskende bra. Vi pratet sammenhengende i en times tid, blant annet om slanking. Jepp, litt «rosa» skal det også være i podcasten. Episoden ble bra nok den, men vi ønsket noe med litt mer trøkk til første episode. Derfor gikk vi i studio igjen i begynnelsen av mai og spilte inn det som skulle bli vår offisielt første episode. Og temaet endte opp med å stor sett bli ytringsfrihet.

Senere har vi spilt inn en episode som handlet mye om krenking og krenkelseshysteri, og en episode som skulle handle om noe annet, men som plutselig endte opp om å handle primært om religion. Over helgen spiller vi inn vår fjerde episode. Hva blir temaet der? Det vil tiden vise. Og den første prøveinnspillingen? Vel, den håper vi å gi ut som «bonusepisode» i fremtiden en gang.

Det tok tid å få på plass alt det praktiske, ting som navn, cover og intromusikk. Hvordan navnet kom til får du høre i podcasten. Cover ble designet av Kent Hamm, en kamerat av meg som har hjulpet meg med bl.a. logodesign til firmaet mitt og som gjør veldig mye glitrende bra designarbeid. Trenger du en grafisk profil til et firma, et logo eller annet designarbeid? Sjekk i så fall ut hans Facebookside for mer info.

Intromusikk/jingle var vrien å finne. Men etter en del diskusjon og tenking laget jeg et lite forslag ved å redigere sammen intro og avslutning på en låt mitt gamle band slickerball spilte inn for ørten år siden. Det er et live-opptak vi gjorde for moro skyld i Sirdal kulturhus en kveld vi hang der uten noe bedre å ta oss til, noe som gjør at lyden er passe rufsete og vokalen passe sur, men både Dag og Jim syntes at min redigerte versjon funket, så da gikk vi for det.

Sangen som intromusikken er basert på er for øvrig skrevet av meg og heter Elevator, hvis du skulle orke å høre den i sin helhet:

Vi har også vært så heldige at Läkerol ønsket å sponse podcasten vår, så derfor har vi gomlet deilige pastiller under innspilling, og vi kjører også en liten «konkurranse» som du kan høre mer om i de første episodene. Her håper vi at mange vil engasjere seg og hjelpe oss til å finne en viktig sak, organisasjon eller person som fortjener å bli presentert i en fremtidig episode. Og hvis du presenterer den beste begrunnelsen for hvorfor akkurat din sak bør trekkes frem, kan du være heldig og få delta i studio for å fortelle mer om det du brenner for.

For å delta må du skrive litt om saken din, kanskje lage en tegning eller noe Läkerol-basert kunst, eller ta et kult bilde, og dele dette i sosiale medier, gjerne på Instagram, med hæsjtægg #makespeopletalk og tagget med @lakerol_norge. Tagg det gjerne også med @dialogisk slik at vi enkelt finner postingen din.

Skjermbilde 2017 05 26 kl 12 25 19

Første episode er nå tilgjengelig på iTunes eller i din favoritt podcast-app. Søk etter Dialogisk, så skal du finne. Og hvis du ikke lytter til podcaster i iTunes eller apps, kan du også høre den på SoundCloud:

Til slutt vil jeg bare komme med et lite ønske. Vi setter enormt pris på at du bruker 30 sekunder til å gi oss en rating på iTunes. Vi blir glade for å få tildelt noen stjerner, og er du ekstra generøs skriver du også en linje eller to med anmeldelse/kommentar til ratingen. Det hjelper oss enormt mye i å nå ut til flest mulig!

I tillegg er det selvsagt flott om du deler denne bloggposten, eller link til podcasten, på Facebook, Instagram, Twitter eller andre steder. Vi ønsker å nå ut til mange, og det er dere lyttere som kan gjøre det til en realitet gjennom delinger og engasjement. På forhånd takk!

Husk å følg Dialogisk på Facebook, Twitter og Instagram.

Og ja, forresten, hvis du er i Trondheim 21. juni kan du delta på en live-innspilling av Dialogisk under Starmus-festivalen. Les mer om det her!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!