Kurs i kritisk tenkning for lærere og skoler

4 001I den nyeste læreplanen for skolen har «kritisk tenkning og etisk bevissthet» fått en plass som del av opplæringens verdigrunnlag. Men det er opp til skolen og lærerne selv å «bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet«. Hvordan kan man som lærer gjøre dette på en god måte?

Jeg har holdt over 130 foredrag om kritisk tenkning i inn- og utland i over ti år, skrevet et par tusen bloggposter om kritisk tenkning over de siste femten år, skrevet to bøker om kritisk tenkning, og snakket mye om dette i podcaster og YouTube-videoer.

Mine erfaringer og kunnskap rundt temaet har jeg nå kokt ned til et inspirasjonsforedrag og workshop for lærere som jeg tilbyr skoler over hele landet. Ta kontakt for pris og mer informasjon!

Foredrag

Tenk kritisk2 001Varighet ca 1.5 timer (2×45 min)

I foredraget tar for meg hvor lett det er å la seg lure av sosiale medier, falske eksperter, dårlig forskning, villedende statistikk, et sensasjonistisk media, og ikke minst av vår egen hjerne.

For kan du egentlig stole på dine egne sanser eller hukommelse? Bør du «like» og dele den spennende artikkelen i Facebook-feeden? Bør du være redd for det media i dag forteller deg er den nye trusselen? Skal du lytte til legen som forteller deg at sukker er gift og som tilfeldigvis også selger sine egne merkevarer i dagligvarehandelen?

Hvorfor har vi så lett for å legge til side kritisk sans når vi leser noe som føles riktig og som resonnerer med vårt verdensbilde? Hvorfor stoler vi mer på anekdoter enn vitenskapelig forskning? Hvorfor har tall og statistikk så stor makt når det så ofte kan brukes til å villede og forvirre heller enn å opplyse?

Ved å bruke lett forståelige og gjenkjennelige eksempler fra sosiale medier, norske aviser, forskningens verden, og ikke minst en rekke optiske illusjoner viser og forklarer jeg hvor lett vi lar oss lure. Og ikke minst hvorfor vi er «skrudd sammen» på en måte som gjør det vanskelig for oss å ikke la oss lure.

På veien får du med deg en del nyttige verktøy og tips til hvordan du bør tenke kritisk når du tar til deg informasjon.

Workshop

Tenk kritisk6 001Varighet ca 1 time + spørsmål/drøfting ca 0,5-1 time

Foredraget kan også kombineres med en workshop for lærere. Her deles lærerne inn i grupper og får utdelt en del påstander som kan være sanne eller usanne. Lærerne skal så både individuelt og i grupper tenke over disse, drøfte dem internt, gjøre research, og så presenteres arbeidet i en felles del hvor vi snakker om prosessen alle har vært gjennom.

Fikk noen en aha-opplevelse? Hvordan valgte man ut kilder? Hva trodde lærerne før de gjorde research, og hva lærte de av dette? Hvorfor trodde noen på en påstand som var feil, og hva kan vi lære av det? Hva sier «internett» om påstanden, og var det enkelt å finne svaret? Kan påstanden være både riktig og feil? Vet vi egentlig svaret på om påstanden er feil?

Det viktige med oppgavene i workshopen er ikke å finne riktig svar, men hvordan man tenker og jobber med å finne ut hva som mest sannsynlig er sant.

Tenk kritisk3 001

Inspirasjon og verktøy

Tenk kritisk5 001Hensikten med foredraget og workshopen er å vise hvordan informasjon som er overalt rundt oss kan brukes som inspirasjon til å bli en bedre kritisk tenker. Ikke bare å bli kritisk til informasjon «der ute», men også til seg selv og ens egen virkelighetsoppfatning.

Foredraget skal inspirere lærerne til å se hvor mange spennende eksempler som kan brukes, og til å gi ideer til hvordan man kan ta dette med seg tilbake til klasserommet.

Gjennom mange visuelle og lett forståelige eksempler vil lærerne både lære, le og undres. Og ved å jobbe praktisk med dette i workshopen vil de ta med seg metoder som kan brukes aktivt sammen med elevene senere.

Kurset passer til en halvdags fagdag/seminar med en total varighet på 3.5-4 timer hvis dere ønsker både foredrag og workshop. Om ønskelig kan også foredraget holdes for elever på ungdomsskoletrinn og videregående skole.

Foredraget og workshop kan arrangeres digitalt eller ved at jeg møter opp på skolen personlig.

Ta kontakt for å få mer informasjon og pris. Innhold og varighet kan tilpasses den enkelte skole.

Tenk kritisk 001

Tenk kritisk 002

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!