Forskning.no melder i dag følgende:
Antioksidanttilskudd kan hemme effekten av trening, slik at kroppen ikke kommer i bedre form til tross for treningsøktene. Det viser ny norsk forskning.
Dette er ikke noen nyhet i seg selv ettersom dette har vært trukket frem flere ganger før, bl.a. i TV-debattene mellom spesialister på antioksidanter og VitaeLab tidligere i år, men så vidt jeg vet er det først nå resultatene publiseres offentlig:
Forskerne har testet antioksidanttilskuddet Lifepak på forballspillere fra 2. divisjon og tilsvarende godt trente utøvere som driver med flere typer idrett. Deltagerne gikk igjennom seks uker med hard utholdenhetstrening.
- De ble skilt i to grupper, der den ene fikk antioksidanttilskuddet Lifepak som inneholder både antioksidanter og superantioksidanter, sier Skaug.
- Atletene tok til sammen åtte piller om dagen. De inneholdt 840 milligram vitamin C og en rekke andre antioksidanter – en dose som var anbefalt av Pharmanex som produserer Lifepak.
Den andre gruppa fikk placebopiller.
Alle deltagerne måtte skrive dagbøker hvor de oppgav alt utenom normalen, og forskerne holdt øye med utøvernes spisevaner, drikkevaner, sykdommer og dagsform.
[...]
Resultatene viste at Lifepak-gruppa hadde en tydelig økning i antioksidantnivået etter de seks ukene. Det så imidlertid ikke ut til at effekten på treninga var helt som lovet.
- Placebo-gruppa hadde som forventet fått en markert økning i VO2 max etter ukene med hard trening, sier Skaug.
- Men for antioksidantgruppa så vi ingen økning i utholdenheten. Vo2max-verdiene var ikke høyere enn da treningsprogrammet startet.
VG Nett har fulgt opp saken og konfrontert VitaeLab med disse resultatene:
Blant annet har selskapet Vitae Lab gjennom markedsføringen av kosttilskuddet VitaePro lansert antioksidanter som en treningsfremmer.
Informasjonssjef Frode Nakkim sier derimot til VG Nett at den norske forskningen har tatt for seg et helt annet produkt enn VitaePro.
- Dette er en undersøkelse på et annet produkt enn vårt, og det er andre antioksidanter enn de vi bruker, så vi kan ikke kommentere den undersøkelsen. Når det gjelder vårt produkt er det ti studier som viser at det har positiv effekt, sier Nakkim til VG Nett.
Jassåja? Så vidt jeg vet er det aldri offentliggjort en eneste studie på VitaePro. VitaeLab hevder selv det finnes en studie på produktet, men denne vil de ikke offentliggjøre resultatene fra.
Jeg tipper Nakkim i god gammel VitaeLab-ånd sikter til studier på antioksidantene i VitaePro isolert sett, da på cellekulturer og laboratoriemus, og omtaler disse som om det skulle være studier med VitaePro utført på mennesker. Denne mistanken bekreftes også etter å ha tatt en kikk på websidene til VitaeLab. Her skriver de nemlig:
En studie som ble gjennomført, viste en klar sammenheng mellom daglig inntak av en kapsel med astaxanthin og effekten av trening.
De henviser kun til en studie, ikke ti. Og da kun på den ene ingrediensen i VitaePro isolert sett, ikke kombinasjonen av aktive stoffer som finnes i VitaePro-kapslene.
Studien kan leses her, og resultatene fra den er interessante når man ser hva VitaeLab uttaler til VG:
- Er det også forsket på utholdenhet?
- Ja, og det går på ulike typer trening, for eksempel effekten på melkesyre og fettsyrer som energikilde i forbindelse med trening. Flere topputøvere bruker VitaePro og opplever positiv virkning, sier Nakkim.
Studien som VitaeLab selv henviser til viste riktignok at styrke/utholdenhet ble merkbart bedre i testgruppen, men konklusjonene for øvrig strider mot det VitaeLab hevder. Studien viste nemlig ingen forbedring i fysisk form eller eksplosiv styrke sammenlignet med kontrollgruppen som mottok placebo. I studiens konklusjon står (min utheving):
The marked improvement in strength/endurance would seem very interesting, since it cannot be explained by an improved fitness (step-up test) or improved lactic acid tolerance (Wingate test). Furthermore, since there was no significant increase in body weight, an increased muscle mass cannot be used to explain this positive effect. Because of them, astaxanthin seems to have beneficial effect on strength/endurance.
Studien avkrefter altså noen effekt på melkesyre, i motsetning til hva Nakkim sier, og som VitaeLab hevder på sine nettsider:
Astaxanthinet i VitaePro kan senke dannelsen av melkesyre
Studien viste også følgende:
There was no difference in the subjective assessment of the well being between the experimental groups.
De tyve unge mennene i alderen 17-19 som deltok i studiens testgruppe, følte seg altså ikke mer vel enn de som var i kontrollgruppen, selv om de fikk dobbelt så stor dose av astaxanthin som det Vitaepro gir i hver kapsel. Det strider også mot alle kundeuttalelsene VitaeLab bruker i reklamene sine hvor brukere av VitaePro hevder at de føler seg mye bedre etter at de begynte med VitaePro. Selvsagt gjør de det når de vet at de mottar aktivt stoff, og når de atpåtil får betalt godt for å si det...
VitaeLab fortsetter:
Han understreker at det er viktig å skille mellom alle de forskjellige formene for antioksidanter.
- Her er det forsket på et produkt med mye C-vitamin. I VitaePro er det tre typer naturlige antioksidanter: astaxanthin, lutein og zeaxanthin, sier Nakkim.
Det er delvis riktig, men LifePak (som ble brukt i studien forskning.no refererte til) inneholder bl.a. 2mg Lutein, en av de tre aktive stoffene i VitaePro. LifePak inneholder også 6mg betakaroten. Astaxanthin er et kartenoid som ligger svært nært opptil betakaroten, selv om det regnes for å være en 10 ganger sterkere antioksidant. Produktene er altså ikke så ulike som VitaeLab helst vil at man skal tro...
Og for de som tror VitaePro er sunt fordi det er naturlig, og frykter de forferdelige kunstige E-stoffene som pesten, kan det nevnes at astaxanthin regnes som et matfargestoff og har betegnelsen E-161j...