Som de fleste vel har fått med seg var det flere annonsører som trakk sine reklamer fra TV2-serien “De syv dødssyndene” av og med Kristoffer Schau. Det er allerede sagt mye vettugt om dette fra bl.a. Human-Etisk Forbund, så jeg skal ikke utbrodere så mye mer om det.
Jeg var likevel en av de som ble så provosert av feigheten til disse bedriftene at jeg brukte noen minutter til å fyre av en kritisk e-post til Coca-Cola, Expert, Opplysningen 1881, Lilleborg og Maxbo.
Den 8. november skrev jeg følgende ord til disse bedriftene:
Hei!
Jeg registrerer at din bedrift har trukket seg som annonsør for TV2 sitt program om De 7 Dødssynder av og med Kristoffer Schau.
Det skuffer meg dypt at dere bøyer av for kristenfundamentalister som ønsker å sette den moralske agenda i dette landet basert på en middelaldersk puritanisme. Jeg vil personlig styre unna din bedrift sine produkter i fremtiden, og vil oppfordre alle jeg kjenner til å gjøre det samme. Beslutningen dere har fattet om å trekke annonseringen fra programmet oppfatter jeg som feigt og som en indirekte støtte til undertrykkende, diskriminerende og udemokratiske holdninger jeg ikke ønsker i samfunnet.
Skulle dere velge å snu i denne saken vil dere få mye positiv mediaoppmerksomhet og støtte fra en svært stor gruppe i befolkningen. Husk at aktive kristne med denne type middelalderske moraloppfatning heldigvis utgjør et mindretall i vårt norske samfunn, og det vil være et bedriftsøkonomisk smart trekk å ikke ytre sympati med deres holdninger.
Med vennlig hilsen
Gunnar Roland Tjomlid
Så langt har tre annonsører svar meg. Først ut var Coca-Cola:
Hei, og takk for mail!
Coca-Cola har ikke endret annonseringsplanen sin som følge av debatten rundt TV2-programmet “De syv døssynder”. Vi har hele tiden planlagt å vise en reklamefilm på det første programmet (premiereprogrammet) og ingen av de påfølgende seks programmene. Med andre ord følger vi samme plan som vi hadde for mange uker siden. Verken den ene eller andre siden i denne debatten har derfor endret planene våre.
Vi lytter til publikums reaksjoner på programmet og vår markedsføring, og tar det på alvor. Vi i Coca-Cola gjør alltid en løpende vurdering av tilbakemeldingene fra publikum, uansett hvilket tema det gjelder. Vår holdning er at man skal ha respekt for menneskers livssyn. Når noen er støtt av et program er det ingen som kan si at de ikke bør bli støtt.
Samtidig har vi også prinsipiell respekt for redaksjonell uavhengighet, ytringsfrihet og det faktum at kommersielle aktører ikke skal legge føringer på redaktørers journalistiske vurdering. Derfor valgte vi å holde oss til opprinngelig plan.
Bakgrunn: 18.000 underskrifter og boikott i regi av kristne organisasjoner, førte til at annonsører trakk seg fra Kristopher Schaus program “De syv dødssyndene” (premiere torsdag 1. sept.). Coca-Cola mottokk en rekke henvendelser fra forbrukere, kunder og media i forhold til om vi trekker oss som annonsør eller ikke. Coca-Cola sendte reklame for Fanta og Coke zero i forbindelse med premiereprogrammet, men det lå ingen plan fra TV2 sin side om å sende Coca-Cola produktreklamer i forbindelse med de kommende programmene.
Hvem bestemmer hvilke reklamer som skal sendes i forbindelse med de ulike programmene? Når Coca-Cola kjøper seg reklameplass på TV, kjøper vi plass innenfor en bestemt tidssone, for eksempel fra kl. 20.00-23.00, mot bestemte målgrupper. Deretter plasserer TV-kanalene reklamene slik det passer i forhold til sin sendeplan og –tid. Man kan bestille konkrete programmer, eller ha spesielle ønsker, men det koster ofte mer.
I forbindelse med “De syv dødssynder” ba Coca-Cola ikke spesifikt om å være tilstede, og var som nevnt over ikke satt opp på sendingene etter premieren.
Vi reserverer oss i utgangspunktet KUN mot programmer som sendes mot målgruppen barn under 12 år, ettersom vår politikk er å aldri markedsføre oss mot denne gruppen.
Med vennlig hilsen
Coca-Cola forbrukerservice
Deretter kom det mail fra Lilleborg:
Vi takker for din henvendelse vedr. annonsering i tilknytning til TV-programmet “De syv dødssyndene”. Vi gjør oppmerksom på at Lilleborg verken ønsker, har behov for eller skal påvirke/legge føringer på redaksjonelt innhold. Vi har svært stor respekt for både den redaksjonelle frihet og for ytringsfriheten. I så måte har ikke Lilleborg gjort fremstøt mot TV 2 for å påvirke hvorvidt de skal sende programmet eller påvirke innholdet. Vi har ikke bedt TV2 fjerne vår reklame fra programmet etter ytre press, noe man kan få inntrykk av i medienes dekning av saken. Til informasjon kjøper Lilleborg visningsplass innen en spesiell tidsperiode, og fortrinnsvis mot bestemte målgrupper kjønns- og/eller aldersmessig, og så er det TV-kanalene som plasserer filmene. Vi vurderer alltid våre kampanjer, både løpende og når de er avsluttet. Det er vi har gjort denne gangen også, uten å la oss presse.
Med vennlig hilsen
Anne Gjemdal
Informasjonssjef
Siste ut så langt er Opplysningen 1881:
Hei
Vi viser til din henvendelse til Opplysningen 1881 i forbindelse med et enkeltstående reklameinnslag på Tv2, vi setter alltid pris på tilbakemelding fra våre kunder.
I pressedekningen av TV2-programmet “De 7 dødssyndene” blir det i de siste dagene framstilt som om Opplysningen 1881 aktivt har trukket reklamefilmer fra sendeflater på TV2. Dette er ikke riktig.
Opplysningen har hatt en tilfeldig reklame eksponering tilknyttet det første programmet i serien, men vi har ikke bestilt noen reklamesponsorater eller konkrete visninger til programmet, og har derfor ikke hatt noen reklamesponsorater å ta av, som det blir hevdet i media. TV2 har ikke planlagt eksponering av våre reklamefilmer i videre sendeskjemaer tilknyttet programmet. På spørsmål om vi ville valgt å prioritere våre annonsemidler tilknyttet programmet fremover, har vi uttalt at vi vil prioritere andre reklameobjekter med en bredere målgruppeprofil. Vi har ingen kommentarer til selve programmet eller det redaksjonelle innholdet, og ønsker ikke å blande oss inn i TV2 sitt redaktøransvar og ytringsfrihet.
Ha en fin dag!
Med Vennlig Hilsen
Kundeservice Opplysningen AS
Felles for alle svarene er at de hevder å IKKE har trukket sine reklamer. De hevder alle at de bare hadde kjøpt reklame til første program, eller at de tilfeldigvis fikk vist sin reklame i forbindelse med det første programmet i serien, men at de ikke hadde bestilt reklameplass til de påfølgende programmene i serien. Men la oss se hva TV2 selv sier om dette:
– Det er støyen rundt programmet som har fått annonsørene til å trekke seg. Så vidt jeg vet, er det ingen som har oppgitt at de trekker seg på grunn av innholdet, sier informasjonssjef Marianne Røiseland i TV2 til Vårt Land.
Vårt Land kjenner til at Opplysningen 1881, Expert, Maxbo og Disney har bedt om at deres annonser fjernes fra Kristopher Schou-programmets omgivelser. Marianne Røiseland kan imidlertid bekrefte at det dreier seg om enda flere.
– Jeg ønsker ikke å gå ut med hvilke annonsører det dreier seg om, men det dreier seg om et høyere tall enn dem du her oppgir, sier informasjonssjef Røiseland, som også kan melde om pågang den andre veien.
Ikke bare er disse bedriftene så feige at de bøyer seg for noen usle kristenfundamentalister. De er atpåtil så feige at de ikke tør å stå for sin avgjørelse i ettertid. Hadde ikke Finn Jarle Sæle og co skapt et negativt oppstyr omkring TV-serien, hadde disse bedriftene garantert kjørt på med mer reklame tilknyttet serien, noe også Coca-Cola delvis innrømmer:
– Vi har ikke forandret vår opprinnelige plan, som tilsa at vi skulle ha en annonse i området rundt premieren på programmet. Slik situasjonen har utviklet seg, har vi ikke noe ønske om å be om mer annonseplass omkring «De syv dødssyndene», sier informasjonssjef Solfrid Flateby i Coca Cola.
Feigt. Feigt. Feigt.