Selskapet NUFORM markedsfører sitt kosttilskudd Dermavito med blant annet følgende fantastiske påstander:
Superpillen som gir deg yngre hud og færre rynker
Forskere har nå utviklet et naturpreparat som gir deg yngre hud og færre synlige rynker.
Som grunnlag for sine påstander viser de til en liten, norsk enkeltstudie:
For å bevise Dermavito sin effektive virkning, støttet vi oss på vitenskapelige studier og kliniske tester.
Doktor Erling Thom ledet de vitenskapelige testene på 40 forsøkspersoner over en tidsperiode på 6 måneder.
Deltakerne ble delt inn i en kontrollgruppe som fikk piller uten virkning, og en gruppe som fikk piller med de aktive virkestoffene.
Gruppen som fikk aktive virkestoffer viste en betydelig forbedring av aldringstegn, færre synlige rynker, hudtykkelse og elastisitet. Det var ingen forandring i kontrollgruppen.
Alle i den aktive gruppen var så fornøyd at de ville fortsette med naturpreparatet etter at studien var ferdig. Det var ingen i kontrollgruppen som ville fortsette.
Så oppsiktsvekkende var dette resultatet at den kliniske studien ble publisert i det anerkjente vitenskapelige legetidsskriftet International Journal of Medical Research.
Vi kan derfor trygt konkludere med at Dermavito er en trygg, sikker og enkel metode som redusere dine rynker og gi deg glattere hud.
Men, som vi etterhvert er blitt vant til når det gjelder markedsføring av denne type kosttilskudd, så bør man ta slike påstander med en stor klype salt. Studien det henvises til virker i utgangspunktet grei nok. Mine eneste innsigelser, sett fra en amatørs synspunkt, er at det er en isolert enkeltstudie med en veldig liten forsøksgruppe. Som hovedregel kan man ikke konkludere med noe som helst basert på små enkeltstudier. Disse kan i beste fall bare danne grunnlag for større studier hvor man vil forsøke å replikere resultatene. Først når effekten er påvist i flere publiserte peer-reviewed studier av høy kvalitet (randomiserte dobbeltblinde studier med kontrollgruppe) kan man begynne å trekke slutninger omkring faktisk effekt.
Likevel er det noe som skurrer. Hvis en pille ga så markante resultater som det her antydes skulle man tro flere ville følge opp med nye studier, og hvis også disse bekreftet resultatene ville man vel ha hørt litt "buzz" omkring produktet? Jeg sjekket derfor Dr Erling Thom litt nærmere, og etter å ha googlet en liten stund begynner det å danne seg et bilde av en kar som er svært flink til å produsere positive testresultater for ulike hud- og hårprodukter basert på "naturlige ingredienser". Thom driver for tiden et selskap som spesialiserer seg nettopp på denne type studier, og nesten alt han er invovert i har noen fellestrekk:
- Studiene gjelder "helsekostprodukter"
- Studiene er utført på veldig små grupper, type 20-60 personer
- Studiene har alltid et særdeles positivt resultat i favør av preparatet som testet
- Resultatene krydres alltid med anekdotiske bevis i form av forsøkspersoner som gjerne ville fortsette med produktet etter at testen var fullført o.l.
- Resultatene er aldri replikert av andre forskere
- Studiene er nesten alltid svært raskt publisert i Journal Of International Medical Research
Noen eksempler på slike studier Dr Erling Thom har vært involvert i er:
- Hårvekstmiddelet Nourkrin
- "Oxygen-based colon cleanser"
- Vitaminkrem Dag og Natt
- Slankekremen Comet Evolution Cream
- Slankende kaffe (Coffee Slender)
- Hud, hår og neglepreparatet Silicol
- Hyllebærekstraktet Sambucol mot influensa
- Forkjølesespreparatet Kan Jang
- Slanketabletten Regulator
- Hudpreparatet Skingain
- Hårpreparatet Hairgain
...og så videre og så videre.
Enkelte av disse preparatene ser for ævrig ut til å være samme smørja markedsført under ulike navn.
Det er også særdeles betenkelig at Dr Erling Thom selv har økonomiske interesser i salg av disse produktene. Han ser bl.a. ut til å være tett knyttet til selskapet Spero A/S som selger - ikke overraskende - rynkekrem. Også slanketabletten Regulator ser det ut til at Thom har tette bånd til.
Hans samarbeid med alternativguruen Stig Bruset og hyppige omtaler i det totalt ukritiske kvakksalvermagasinet Mat & Helse gir også grunn for stor skepsis.
Alle disse lignende studiene og de tette forbindelsene til noen av selskapene bak produktene trenger ikke i seg selv bety at preparatet Dermavito ikke fungerer som lovet, men det gir absolutt grunnlag for å vurdere forsøksresultatene ekstra kritisk. Som nevnt er en slik liten enkeltstudie i seg selv verdiløs, og når mannen bak studien har en slik historikk som Dr Thom har, skaper det enda større grunn til at videre studier på Dermavito må til før produsenten med god samvittighet kan hevde at effekten er vitenskapelig dokumentert.