Revitalisert vann

Last updated on 9. april 2008

Som svar på mitt innlegg om Grander-humbugen svarer Inger Elise Meberg følgende:

Som tilbakemelding på uttalelser om revitalisert vann, som gleder mange mennesker daglig i flere land verden over vil jeg meddele følgende;
Jeg er ikke forhandler av GranderTeknologien, men derimot en meget fornøyd bruker.
Jeg har selv møtt Johan Grander og hans familie og kolleger i Østerrike i 2001. Han ble den gang hedret av myndigheter, presse, forskere og universiteter i sitt hjemland,i tillegg til Moskva/Russland, Kina, Nederland, med flere. Det var de faktiske resultater som ble observert med dyr, vekster, mennesker og diverse type maskiner som fikk oppmerksomhet.
Jeg forteller daglig om hva jeg selv opplever ved å spise økologisk og så naturlig mat som det er mulig i Norge. – Hva som er gjengitt i artikkelen er ikke kjent for meg enda da avisen er på vei i posten.
Ønsker skeptikere lykke til med undersøkelser og erfaringer for egen helse.
Motivet for å dele egne erfaringer og synspunkter er å gi interesserte og motiverte en mulighet til bedre helse. Det er mange som ikke vet så mye om de virkelige og katastrofale konsekvensene mat og drikke har for vår fysiske helsetilstand.
Det finnes mange spørsmål og enda flere meninger. Kan man stole på det som den enkelte faktisk opplever over tid ved å endre livsstil?
Ved å avlaste kroppen for mat den ikke tåler(for eksempel kumelk og gluten), fjerne amalgam og avlaste tilførsle av hormoner. Det anbefales å gjennomgå kur for å rense ut candidasopp når det er nødvendig.
I løpet av de siste årene har jeg sett en oppmuntrende helsegevinst for mine kunder.
Det handler om erfaring og faktiske resultater. Kunder som stråler av vitalitet og livsglede er alt jeg trenger for å vite at arbeidet gir mening.
Det finnes mange produkter og rådgivere som har kortvarig levetid og er kostbare og lite nyttige for eksistensen. Systemer som revitaliserer vann er en nyttig og god investering. Bør interesserte anskaffe en slik for å finne ut hvilken effekt denne metoden har? De som ikke er fornøyd har ganske sikkert returrett, med alle pengene tilbake. Er det da stor risiko å teste for egen del?
Noen vil ikke ha interesse av teknologien, eller om dette virkelig har den effekt vi erfarer. Jeg er evig takknemlig for ren mat og revitalisert vann, og bruker daglig tid på å legge forholdene til rette for egen og andres livskvalitet.

Mitt svar til henne:

Meberg sitt innlegg er fin reklame for hennes virksomhet. Bedre PR enn dette kunne hun vel ikke drømme om å få her i dalen. Men hun unnlater dessverre å svare på det ene konkrete punkt jeg har tatt tak i. Jeg ønsker ikke å diskutere kosthold eller livsstil. Hun kan skrive side opp og side ned om hva hun tror på og hvordan hun vil leve sitt liv, men det er ingenting annet enn en unnvikelse av mitt konkrete spørsmål. Mitt innlegg gjelder den ene påstanden hun har som er direkte verifiserbar, nemlig at hennes energistav endrer smaken i vann umiddelbart og permanent.

Johann Grander hevder dette skyldes endring av strukturen i makromolekyler, på samme måte som i homeopati hvor man hevder at vannet har hukommelse. Dette er ikke verifisert vitenskapelig. Tvert i mot er det gjentatte ganger avkreftet.

Hvis det er en ting vi har lært de siste 200 år, så er det at vi ikke kan basere vår viten på anekdoter. Men Meberg har ingen annen dokumentasjon for sine påstander eller effekten av sine produkter enn nettopp anekdoter. Skulle vi basert vår medisin på menneskers personlige erfaringer istedenfor dobbelblind testing med kontrollgruppe, ville vår levealder vært like lav som for 100 år siden.

Jeg må også minne Meberg på at man i vitenskapelig sammenheng krever at forsøksresultater skal publiseres og utsettes for kritikk (peer-reviewing) samt kunne replikeres av andre uavhengige forskere. Dette er så vidt jeg vet ikke gjort i Grander sitt tilfelle, og dermed er det meningsløst å henvise til enkeltresultatet som hverken er publisert eller replikert.

Hvilke mekanismer som er i sving er for øvrig uinteressant i denne diskusjonen. Jeg bryr meg ikke om det er ånder, makromolekyler, Julenissen eller Allah som jobber i kulissene. Jeg vil bare vite om vannet endrer smak eller ikke. Eventuelle årsaker/mekanismer kan man diskutere senere. Hvis Meberg ikke er villig til å ofre en liten time med vannsmaking for å demonstrere påstanden som hun går ut med offentlig i avisen og tar seg betalt for, så virker hun meget lite troverdig. Jeg mener det er et poeng at når man selger et produkt med konkrete påstander om virkning, så må man også kunne dokumentere dette, ellers må det anses som villedende og om ikke ulovlig, så hvertfall meget tvilsom markedsføring.

Jeg venter i spenning på at Meberg aksepterer min utfordring.

Referanser:
http://tinyurl.com/kvnrz
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4183916.stm

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!