En joint er nok?

Cannabis
Nettaviser verden over har i dag rapportert resultatene fra en britisk metastudie om cannabis-bruk. Aftenposten skriver:

Å røyke én eneste joint øker risikoen for å bli rammet av schizofreni med over 40 prosent, viser en britisk studie. Ifølge forskerne bak undersøkelsen skyldes ett av syv tilfeller av shcizofreni og andre alvorlige psykiske lidelser hasjrøyking. I tillegg er sjansen for å rammes av en alvorlig psykisk lidelse mer enn fordoblet ved jevnlig røyking, skriver the Daily Mail .

(Påstanden om at “en joint er nok” finner jeg ikke i andre mediers gjengivelse av studien, så jeg lurer på hvor Aftenposten har det fra…?)

Cnn.com skriver omtrent det samme, men fortsetter:

The overall risk remains very low.

For example, Zammit said the risk of developing schizophrenia for most people is less than 1 percent. The prevalence of schizophrenia is believed to be about five in 1,000 people. But because of the drug’s wide popularity, the researchers estimate that about 800 new cases of psychosis could be prevented by reducing marijuana use.

40 prosent høres mye ut, men når utgangspunktet er ca 0,5% er en 40% høynet risiko ikke svært fryktinngytende. Til sammenligning har vanlig tobakkrøykende menn ca 2000% høyere risiko for lungekreft enn ikke-røykere (kvinner noe lavere).

Mens cannabisbruk kan føre til ca 800 nye årlige tilfeller av psykoser i Storbritannia, så fører vanlig tobakkrøyking til ca 30.000 britiske dødsfall hvert eneste år av lungekreft påført av røyking. Likevel er altså cannabis ulovlig, mens vanlig tobakk er fullt lovlig…


Mange vil nå også bruke studien til å innføre strengere straffer for cannabisbruk:

In the U.K., the government will soon reconsider how marijuana should be classified in its hierarchy of drugs. In 2004, it was downgraded and penalties for possession were reduced. Many expect marijuana will be bumped up to a class “B” category, with offenses likely to lead to arrests or longer jail sentences.

Dette skjer kort tid etter at britiske vitenskapsmenn gikk ut og anbefalte en reklassifisering av en del kjente rusmidler, deriblant cannabis.

I tillegg skriver cnn.no følgende:

The researchers said they couldn’t prove that marijuana use itself increases the risk of psychosis, a category of several disorders with schizophrenia being the most commonly known.

There could be something else about marijuana users, “like their tendency to use other drugs or certain personality traits, that could be causing the psychoses,” Zammit said.

Studien har tatt høyde for faktorer som tidligere psykiske lidelser og disposisjon for bruk av hardere stoffer, og mener å ha avdekket en kobling mellom cannabis-bruk og psykoser. Likevel er de tydelige på at dette kan skyldes andre ting av cannabis i seg selv, for eksempel at de samme egenskapene som disponerer for psykotiske lidelser også fører til cannabisbruk, så resultatet virker litt uklart:

Scientists cannot rule out that pre-existing conditions could have led to both marijuana use and later psychoses, he added.

Forskerne legger altså ikke skjul på den manglende kausaliteten selv om media selvsagt blåser dette helt ut av de riktige proporsjoner. Tidligere studier har også konkludert med at den økte risikoen for schizofreni kun gjelder for folk som allerede er predisponert for dette.

På toppen av alt avdekkes følgende:

Two of the authors of the study were invited experts on the Advisory Council on the Misuse of Drugs Cannabis Review in 2005. Several authors reported being paid to attend drug company-sponsored meetings related to marijuana, and one received consulting fees from companies that make antipsychotic medications.

Her virker det altså som om noen av de som har finansiert metastudien har en skjult agenda…

Det mest absurde med det hele er at forskerne innrømmer at eneste måten å avdekke en helt konkret kobling mellom bruk av cannabis og psykoser er å utføre et randomisert forsøk med friske unge mennesker over lang tid, men et slikt forsøk kan ikke gjennomføres fordi cannabis er ulovlig de fleste steder i verden. Cannabis er altså ulovlig fordi man tror det kan være farlig, men man kan aldri finne ut om det egentlig er farlig fordi stoffet er ulovlig å bruke og dermed ikke kan forskes på. Ganske paradoksalt.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!