Multivitaminer og fiskeolje

vitaminer.jpg_1_QoUrd1_1.jpgHarriet Hall skriver alltid underholdende og interessant synes jeg. Jeg husker henne fra TAM4 i Las Vegas hvor hun som publikummer stod opp og uttalte kvass kritikk til en foredragsholder som hevdet at kolesterolfaren var en myte. Hun skriver nå også fast for Skeptic, et magasin som jeg anbefaler på det varmeste.

I bloggen Science-Based Medicine skrev hun i går om multivitaminer og fiskeolje. Her tar hun for seg hva vitenskapen sier om disse kosttilskuddene, noe hun har skrevet om også i Skeptic.

TV, magasiner, aviser, radio og internett oversvømmes av reklame for ulike kosttilskudd. Ja selv «helseeksperter» anbefaler multivitaminer til den vanlige nordmann. Og uansett hvor skeptisk man er til å stappe i seg vitaminpiller, så er vi alle enige om at tran hvertfall er gunstig for kroppen. Men har disse rådene virkelig noe solid vitenskapelig grunnlag?

I don’t get my medical information from popular sources. I rely on primary sources and on secondary sources that I have come to trust to accurately represent the current state of the peer-reviewed medical literature, for instance, the American Academy of Family Physicians and The Medical Letter.

The official position of the American Academy of Family Physicians is not to recommend vitamins or other supplements for the general population. They say

The decision to provide special dietary intervention or nutrient supplementation must be on an individual basis using the family physician’s best judgment based on evidence of benefit as well as lack of harmful effects. Megadoses of certain vitamins and minerals have been proven to be harmful.

The Medical Letter is an independent unbiased source written by a group of experts who review all the literature and provide periodic updates. Their most recent review of vitamin supplements (Vol 47 No 1213, p.57-8, July 18, 2005) concluded,

Supplements are necessary to assure adequate intake of folic acid in young women and possibly of vitamins D and B12 in the elderly. There is no convincing evidence that taking supplements of vitamin C prevents any disease except scurvy. Women should not take vitamin A supplements during pregnancy or after menopause. No one should take high dose beta carotene supplements. A balanced diet rich in fruits and vegetables may be safer than taking vitamin supplements. No biologically active substance taken for a long term can be assumed to be free of risk.

That’s it. That’s all science has to say about vitamins for the general population.

Ja, en stor studie utført i Danmark konkluderte til og med at høye inntak av antioksidanter (spesielt vitamin A, E og betakaroten) ga en høyere dødelighetsrisiko! Det er altså ingenting som tyder på at vitaminpiller har noen som helst positiv effekt på en vanlig nordmann med ordinært kosthold.

Dette er spesielt interessant i forbindelse med kosttilskuddet VitaePro som bl.a. reklamerer med følgende:

Vitenskapelige studier dokumenterer effekten av astaxanthin, som er det aktive virkestoffet i VitaePro. Forsøk har vist at astaxanthin har opp til 550 ganger større antioksidanteffekt enn Vitamin E og 10 ganger effekten til andre betakarotener. En voksende mengde vitenskaplig litteratur demonstrerer at naturlig astaxanthin overgår antioksidanteffektene i vitamin C, vitamin E, betakarotener og andre karotener.

Hvis høye inntak av vitamin E og betakarotener øker dødeligheten, og VitaePro er 550 ganger sterkere enn disse, bør man vel kanskje avvente videre studier før man begynner å innta dette produktet jevnlig?

Men hva med tran da?

In addition to vitamins, we hear recommendations for all kinds of other diet supplements. There’s no good evidence for most of them. For fish oil, one of the most popular supplements, the evidence boils down to this:

(1) In patients who have had a heart attack, fish oil improves survival.
(2) It reduces triglycerides.
(3) In patients with high cholesterol levels it reduces the risk of coronary events but does not decrease mortality.
(4) It reduces blood pressure slightly.

Studies show fish oil may increase the risk of death and arrhythmias in patients with certain heart conditions, and high doses can worsen control of diabetes and can increase bleeding tendency.

The Medical Letter says,

Eating fatty fish may be beneficial for healthy people, but there is no evidence from prospective trials that fish oil supplements prevent cardiovascular disease in the general population.

I vote for leaving the fish oil in the fish.

Så spis fisk og frukt og kos deg med det. Men la vitaminpillene og tranflasken bli stående i butikkhyllen. Det vil både lommeboken og kroppen din takke deg for.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!