Joint_680_647516s.jpgSide2.no melder i dag følgende nyhet:

Alko mer skadelig enn cannabis

Ny rapport kommer med oppsiktsvekkende konklusjon.

Oppsiktsvekkende? Ikke egentlig. Man skal være ganske så tapt bak en asfaltfreser for å ikke ha innsett det ennå. Nettstedet skriver videre:

En rapport fremlagt av The Beckley Foundation’s Global Cannabis Commission konkluderer med at bruk av cannabis skal være mindre skadelig enn bruk av alkohol- og tobakksbruk, skriver tv2nyhetene.no på sine sider.

Det slås blant annet fast at det historisk sett bare kan knyttes to dødsfall til cannabisbruk på verdensbasis. Bare i Storbritannia i 2007 var det 150.000 alkohol- eller tobakksrelaterte dødsfall.

– Selv om cannabisbruk har negative konsekvenser for brukerens helse, så er cannabis relativt sett mindre skadelig enn alkohol og tobakk, siteres rapporten i avisen Daily Star.

Likevel pumpes vi altså fulle av skremselspropaganda om cannabis av lærere og myndighetspersoner som uten å blunke drikker seg fulle helga etterpå. Hasj-skremmeriet må være noe av det mest dobbeltmoralske og uvitenskapelige som er trykket ned over hodene på oss.

Rapporten konkluderer med at «et totalforbud mot cannabis ikke vil være til gagn samfunnsmedisinsk«.

Det er ikke første gang forskere har konkludert med dette og anbefalt en endring av lovverket, men i et populistisk demokrati som presses av fordomsfulle og ofte kunnskapsløse interessegrupper, sitter vel en lovendring svært langt inne.

Cannabis er likevel ikke helt uskadelig:

I Norge har linken mellom psykisk sykdom og hasjbruk vært dokumentert flere ganger. Blant annet er det gjort en undersøkelse hvor det kommer det frem at fire av hver femte uhelbredelige schizofrenipasient hadde brukt cannabis regelmessig i alderen 12 – 21 år. Dette ifølge Mot Rusgift.

Joda, men skadevirkningene er her så absurd lave at skulle man følge en slik argumentasjon kunne man laget forbud mot et vanvittig antall produkter som i dag er helt lovlige og vanlige. (Jeg har kommentert denne undersøkelsen tidligere her og skal derfor ikke gjenta meg selv.)

Det egentlige problemet med hasj/marihuana er når mennesker i cannabis-rus setter seg bak rattet på en bil, noe som absolutt ikke er særlig fornuftig. Dilemmaet er at så lenge hasj/marihuana er ulovlig kan man ikke gå ut med kampanjer mot å kjøre i cannabis-påvirket tilstand, like lite som man kan oppfordre voldtektsforbrytere til å bruke kondom når de voldtar kvinner. Hvis man derimot først legaliserer dette rusmiddelet vil man kunne gjennomføre kampanjer for å informere om farene ved å kjøre eller føre/bruke farlige maskiner i en slik ruspåvirket tilstand.

Ironisk nok er det slik at først ved å legalisere hasj/marihuana vil man kunne bekjempe de faktiske skadevirkningene.

 • Sandra

  *Klapp-klapp*

 • Frank

  Cannabis er et av de mest ufarlige rusmidlene vi har. Man kan ikke overdosere på det engang. At noen velger å gå over til tyngre midler senere er demses problem, og ingen andres.

 • Måka

  Flere studier tyder på at det enten er ingen eller lite forhøyet rissiko forbunnet med å røke og kjøre. Endel av forklaringen ligger i at de som røker er klar over at de har nedsatt evne til kjøre, derfor tar de overdrevne forholdsregler. De tror nemlig at de er dårligere en de er. De kjører ikke så sakte som de tror heller.

  En kan jo lure på om folk som kjører for fort og/eller farlig burde røke. Og om dette ville bedre trafikksikkerheten? Hadde minsket farlige forbikjøringer hvertfall.

 • maryjanes.no

  Flott artikkel. Hva med å dra i gang en ny på samme tema?
  Sjekk gjerne http://www.drcarlhart.com, http://www.theroc.us og dr. Gabor Mate (youtube) for interessante vinklinger og fakta, ofte glemt i den norske debatten.

  Hilsen fan av bloggen din. http://maryjanes.no

 • Propagandagiften og snikreklamegiften og mytegiften og narkoideologi-giften er en forferdelig giftig gift.
  Hasj eller cannabis eller marihuana har livsfarlige doser av propaganda-gift og narkoreklame-gift og hjernevaskings-gift og myte-gift og snikreklame-gift.