Nettmobbere med skitne triks

I dag fikk jeg ikke logget på Facebook-kontoen min. Jeg er sperret ute fra å poste noe på Facebook de neste 24 timene. Hva har jeg gjort galt? Jo, jeg la nylig ut en lenke til en av mine bloggposter, og denne ble så masserapportert til Facebook av Rolf Erik Hanssens støttespillere.

Rolf Erik Hanssen ja. Norges verste nettmobber. Han har faktisk en hel rekke støttespillere, og det er det som gjør saken så ekstra ille. Han er ikke en ensom skrulling med internett-tourettes, men en betydelig aktør i alternativmiljøet. En aktør få tar offentlig avstand fra. En aktør som mange tvert i mot gir sin helhjertede støtte, selv når han skriver en artikkel så full av personsjikane og injurierende påstander at mange mener det er politisak. Selv når han skriver en artikkel som er så langt ute på viddene at bare konspiranoia-nettsiden Nyhetsspeilet er villige til å publisere det. Selv da får han støtte fra andre vaksinemotstandere og alternativbehandlere.

NRK laget for et par dager siden en nettsak om nettmobberen Hanssen, og i den anledning skrev jeg en bloggpost hvor jeg beskrev min opplevelse med mannen det siste halvannet år. Omtrent samtidig ble NRK-artikkelen lagt ut som statusmelding på Ingen Liker Å Bli Lurt (ILÅBL) sin Facebookside:

Skjermbilde 2012 11 14 kl 07 46 12

Det var i denne tråden jeg postet en kommentar med lenke til min bloggpost og følgende tekst:

Her er min historie om Roffe.

Fbblokk(Roffe er kjælenavnet på Rolf Erik Hanssen blant oss som har fått oppleve hans kontinuerlige angrep og trakassering.)

Det var nok til å få meg blokkert fra Facebook.

Har jeg brutt noen av Facebooks regler? Nei, selvsagt ikke, men Facebook har i dag så mange brukere at de sannsynligvis mottar titusenvis av slike rapporteringer hver eneste dag. Dermed må de naturlig nok ha en automatisert dataalgoritme for å håndtere alle disse på en noenlunde smidig måte. Facebook-teamet har altså ingen mulighet til å vurdere hver sak, og har derfor bare trinnsvise automatiske advarsler og blokkeringer etterhvert som noen mottar nok rapporteringer mot seg. Er man uenig kan man klage til Facebook, men det tar tid å behandle en slik klage, så det hjelper sikkert ikke å gjøre for en 24t blokkering.

Ergo kan man kneble sine meningsmotstadere ved å bare ha nok støttespillere til å kjøre nok rapporteringer til at den automatiserte reaksjonen fra Facebook trer i kraft. Og det har faktisk Rolf Erik Hanssen.

Tro det eller ei.

Jeg er ikke akkurat den første som har fått kjenne alternativfolkets vrede på denne måten. For en måneds tid siden kjørte NRK en nettsak om rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, som også opplevde å bli blokkert ute på denne måten når han deltok i diskusjoner blant annet inne på ILÅBL:

Skjermbilde 2012 11 14 kl 08 01 58

Det er forståelig at Facebook må bruke automatiserte løsninger på denne måten, men samtidig gjør det Facebook uegnet som plattform for nettdiskusjoner, fordi det gjelder bare å ha nok folk på sin side som er villige til å bruke skitne metoder for å kneble meningsmotstandere. Det har åpenbart Hanssen.

I går slapp for øvrig Hanssen til på P4 i en debatt om nettmobbing med aksjonsleder for ILÅBL, Even Gran. Her var også jeg så heldig å bli nevnt. Hør et lite utdrag:

I dette segmentet får vi blant annet følgende utveksling:

Hanssen (rettet til Gran): Du referer til en pedoblogg, blant annet, med blogg-Tjomlid…

Programleder: Du kaller jo faktisk folk pedofile, Hanssen?

Hanssen: Det gjør jeg, det gjør jeg med riktighet og, fordi alle sammen som…

Programleder: Mener du at de er pedofile de du kaller pedofile?

Hanssen: Jeg sier pedo-bloggere, sier jeg. Det er stor forskjell på det.

Programleder: Det er stor forskjell? Ja, jeg vet ikke hva en pedoblogger er jeg…

Det er altså ikke som om Hanssen er feilsitert eller blir misforstått. Han erklærer uten skam på riksdekkende radio at han kaller meg pedofil. Det er ganske hårreisende.

Men han har altså fortsatt støttespillere. Nok til at en uskyldig kommentar får så mange rapporteringer fra hans meningsfeller at jeg blokkeres. Mens hans egen artikkel på Nyhetsspeilet, delt på Facebook av flere alternativfolk, en artikkel som er så grov at den i aller høyeste grad bryter med Facebooks retningslinjer, får stå urørt. Det er ganske ironisk.

Så det blir stille fra meg på Facebook i dag, og så lenge denne gjengen benytter seg av slike skitne metoder kommer jeg neppe til å delta i mer debatt på slike sider hvor disse folkene befinner seg. Det er synd at de får kneble debatten inne på Facebook, men jeg har ikke råd til at min Facebookkonto sperres helt bare fordi den gjengen er så patetiske at de ikke lar meningsmotstandere få slippe til. Da får jeg heller holde mine ytringer til fora jeg selv kan kontrollere, blant annet denne bloggen.

Som avslutning gir jeg dere hele P4-intervjuet med bilder av noen av Hanssens utspill… enjoy!

(Har fått melding om at flere andre skeptikere også er blitt blokkert fra Facebook i dag. Jeg er tydeligvis ikke eneste offer de har gått til angrep på i løpet av natten…)

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!