Rolf Erik Hanssen – Norges verste nettmobber

Skjermbilde 2012 11 12 kl 20 57 24

I dag har NRK overrasket og imponert ved å lage en sak om Rolf Erik Hanssen, Norges verste nettmobber.

Jeg er en av en håndfull personer Hansen har lagt for hat og trakassert i lengre tid. Han startet med andre før meg, men da jeg skrev mine første bloggposter om vaksiner tidlig i 2011 ble også jeg et mål for hans grove sjikane. Hansen liker ikke vaksiner. Men i mangel av gode argumenter til forsvar for sitt standpunkt forsøker han heller å sparke bena under sine meningsmotstandere. Eller aller helst kappe dem av. Og så kjøre dem gjennom kjøttkverna for så å smøre gørret i ansiktet på dem. På oss.

Jeg mener å huske at jeg deltok i én enkelt kommentartråd hvor jeg diskuterte vaksiner med Hanssen. Der la jeg frem noen studier som gikk mot hans påstander, og vips så var jeg blokkert. Standard taktikk fra vaksinemotstandere som helst ønsker å operere i en ja-sfære hvor alle som kan avkle dem med saklige argumenter lukes bort brutalt og effektivt slik at det fremstår som om de er uangripelige. Etter å ha blokkert meg så jeg ikke lenger kunne se hva han skrev på Facebook, fyrte han av gårde salve etter salve mot min person, uten at jeg noensinne hadde ytret meg om ham i det hele tatt.

I mars 2011 opprettet han en falsk profil under navnet Børre Bevre hvor han spredte påstander om at jeg var pedofil på Facebooksidene til de fleste medieaktørene i Norge, samt politiske partier og organisasjoner. Dette reagerte jeg på ved å synliggjøre hans utspill i denne bloggposten, men uten å nevne ham ved navn da jeg på det tidspunktet ikke kjente til fyren.

Men Hanssen fortsatte. I statusmelding etter statusmelding, kommentar etter kommentar på Facebook, fyrte han løs mot meg og andre. Jeg holdt meg unna disse debattene, og eneste måten jeg fikk se hans sjikane mot meg på var ved at andre tok screenshots og delte med meg. Etter rundt fire måneders trakassering fant jeg ut at det eneste jeg kunne gjøre til mitt forsvar var å «oute» ham. Dermed skrev jeg bloggposten Vaksinemotstandernes flotte talsmenn hvor jeg offentliggjorde en liten håndfull av hans angrep på meg og andre.

Merk kronologien i dette: Mens Hanssen selv mener han angriper i forsvar, så hadde jeg i juni 2011 aldri vært i en eneste debatt med mannen, unntatt den ene hvor han blokkerte meg fordi jeg lenket til studier som motsa ham. Han hadde blokkert meg fra første stund, og jeg hadde altså ingen mulighet til å hverken se eller svare på hans rabiate utspill. Jeg holdt altså kjeft i tre måneder før jeg i det hele tatt reagerte, og selv da ble ikke hans navn nevnt.

Jeg hadde et lite håp om at bloggposten skulle roe ham ned, men det hjalp ikke. Han fortsatte med uforminsket styrke, og i oktober 2011 laget jeg en ny bloggpost om ham: Rolf Erik Hanssen – oppmerksomhetssyk homeopat

Atter en gang: merk kronologien. Det var nå gått rundt 8 måneder siden han startet å mobbe meg, men jeg hadde ikke en eneste gang ytret meg negativt om Hanssen i noen offentlig diskusjon. Jeg var fortsatt blokkert og så bare hans utspill om meg via bilder tatt av andre. Likevel klarer han og hans meningsmotstandere å vri det til at han bare forsvarte seg mot mine angrep på ham, angrep som visstnok var minst like ille. Uten at jeg hadde gjort annet enn å synliggjøre for verden hans angrep på meg og andre, og det første etter at jeg hadde latt han angripe meg uimotsagt i et halvt år. Det er en særdeles alternativ virkelighetsforståelse disse menneskene opererer med.

Et par måneder senere, i desember 2011, hadde Hanssen opprettet en ny Facebookside med det fantastisk ironiske navnet «Nei til mobbing og nei til Human Etisk Forbunds mobbekampanjer». Her fortsatte han å trakassere og mobbe andre mennesker, både under eget navn og gjennom profilen til Facebooksiden. Og slik fortsatte han. Og fortsatte.

Ganske nylig ble jeg avblokkert, kanskje fordi han ikke lenger fikk noen reaksjon fra meg. Jeg hadde tross alt ikke blogget om ham siden slutten av 2011, og det var kanskje trist i hans øyne. Han lever tross alt av oppmerksomhet. I stedenfor begynte han sammen med andre vaksinemotstandere å opprette WordPress-blogger hvor det ble postet innlegg på innlegg med beskyldninger om at jeg er pedofil, at jeg er betalt av legemiddelindustrien, at jeg er med i et satanisk og okkult nettverk av barnemishandlere, at jeg er medlem av Ordo Templi Orientis (som jeg ikke visste hva var før noen sendte meg Wikipedia-lenken i dag), at jeg lyver, at hele bloggen min er plagiat av andre, og så videre og så videre.

Og fortsatt uten at jeg har gått til angrep på ham i noen debatt. Likevel fremstiller han det som om han kun gjør dette i selvforsvar. At hans ordbruk ikke er verre enn min. Selv om han trakasserte meg i nesten halvannet år før han i det hele tatt var anstendig nok til å avblokkere meg så jeg selv kunne se hva han skrev, og svare om jeg hadde lyst.

Så nei, Rolf Erik. Du mobber ikke andre i selvforsvar. Du startet disse groteske angrepene på dine meningsmotstandere lenge før noen i det hele tatt ytret seg mot deg. Du har så små baller at du ikke en gang turte angripe meg åpent, men måtte blokkere meg så jeg ikke kunne se hva du skrev rundt om i ulike Facebookgrupper.

I bloggene dere oppretter, hvor du blant annet klager på at skeptikere knebler alternativtilhengernes ytringsfrihet, så slipper dere ikke gjennom noen av mine kommentarer. Ironien er enorm. Jeg får altså ingen tilsvarsrett eller mulighet til å forsvare meg mot de brutale personangrepene. Når jeg da forsvarer meg på eneste måte jeg har mulighet til, nemlig i egen blogg, så drar dere krenkelseskortet og hevder at jeg er slem som nevner deg ved navn i bloggen min. Når det eneste jeg gjør er å vise hverden hva DU har ytret. Ikke en eneste av mine kommentarer slipper gjennom moderatorfilteret i bloggpostene hvor dere angriper meg med de verste beskyldninger, og likevel er du frekk nok til å late som om det er du som er offeret her. Du og dine har alle muligheter til å skrive i mitt kommentarfelt, hvor jeg aldri har sensurert bort en eneste kommentar fra dere.

Men nå har Rolf Erik nådd bunnen. Hans siste artikkel, hvor jeg er i fokus og blant annet beskyldes for å være pedofil og satanist, er republisert på nettstedet Nyhetsspeilet. Og det er kanskje begrenset hvor stor slagkraft det har å bli kalt pedofil av samme nettsted som mener Jens Stoltenberg er et forkledd reptil fra det ytre rom. Ikke i overført betydning, men et faktisk romreptil. I menneskekamuflasje. Når det eneste nettstedet som vil publisere en slik drittartikkel er konspirasjonsteoretikernes flaggskip Nyhetsspeilet, så bør man kanskje se seg i baderomsspeilet og tenke over hvor dypt man har sunket. Jeg er dog litt usikker på om det er Nyhetsspeilets redaktør som publiserer en slik artikkel, eller Hanssen selv som lar seg publisere på Nyhetsspeilet, som har sunket lavest…

Kjære leser, les NRK-artikkelen og se videoen i toppen av artikkelen. Dette er altså Rolf Erik Hansen. Vaksinemotstander, talsmann for Kjetil Dreyers Vaksineaksjon, mislykket homeopat, og selger av vibrerende solsenger. Merk dere navnet, og merk dere ansiktet. Han har barn som må vokse opp i kjølvannet av hans offentlige urinering på internett. Barn som vil vokse opp med Norges største internettmobber som rollemodell. Barn som må leve med at deres far har fylt verdensveven med ytringer så hatefulle, så motbydelige, så langt under beltestedet at selv de mest skakkjørte tenåringer vil la seg sjokkere. Det er trist, og jeg håper at ved å løfte ham frem i lyset kan han virke til skrekk og advarsel mot andre nettmobbere.

Fordi det har konsekvenser. Både for oss som rammes direkte, og for mobbernes familie som rammes indirekte. Jeg håper det kan ta en slutt nå.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!