Jim Carrey i Grinchen 9777aJeg har aldri vært noen stor fan av jul. Julefølelsen mistet jeg for mange år siden, og julaften har i mange år vært en ganske stusselig affære, spesielt etter at jeg ble singel. Julaften uten den ene spesielle er liksom ikke det samme. Det er heller ikke lenger like stas å sitte med sine foreldre og åpne én gave med symbolske sokker, og så sitte og se på TV eller internett resten av kvelden. I tillegg får jeg en avsmak for alt dette gavestyret som for min del bare oppleves ekkelt.

De siste årene har jeg derfor oppfordret folk til å heller bruke pengene på noen som trenger det mer enn oss. Bruke julen til å rette fokus på noen som virkelig trenger en gave, kanskje livet selv, heller enn å kjøpe masse kostbart dill som ender opp i et kjellerkott to uker senere. Jada, jeg vet at det finnes nyttige gaver, håndlagede gaver, og mange typer gaver som kan forsvares, men det er ikke til å komme unna at den store majoritet av gaver som gis neppe er noe folk egentlig har behov for.

Slikt pengesløseri kan helt sikkert forsvares av de som vil det. Man kan si at gaven i seg selv bare er et materielt symbol på en god følelse man ønsker å formidle, som regel det at man setter pris på gavemottaker. At man er glad i noen. Eller man kan si at penger sløser vi bort året rundt, så derfor kan man ikke kritisere julegaver spesielt. Man kunne alltid brukt pengene sine mer fornuftig. Man må ikke ha en iPhone 5. Man må ikke ha den kaffe latten hver morgen. Man må ikke ha de nye skoene når de gamle varer minst et år til. Det er helt sant, og jeg er langt fra bedre enn noen andre på dette området. Kanskje verre. Likevel gir julen meg en spesiell bismak, og all symbolikk knyttet til den lange juletiden synes jeg med fordel heller kunne vært rettet mot å hjelpe de som trenger det mer enn oss.

Julegaver med mening

På samme måte som tidligere vil jeg derfor også i år gi noen tips til meningsfulle gaver man kan bruke pengene sine på denne julen.

Røde Kors har mange meningsfulle gaver. Man kan kjøpe julekort og bidra til at et ensomt menneske får besøk i julen. Man kan gi barn og unge mulighet til å få noen å prate med. Man kan bidra til at barn i den tredje verden får skolegang, vaksiner eller myggnett. Folk i katastrofeområder kan få kjøkkensett eller mat. Kjøp julegaver hos Røde Kors i år!

SOS Barnebyer har også fadderskap og julekort man kan kjøpe for å bidra til at fattige barn i den tredje verden kan få tak over hodet. Kjøp julegaver hos SOS Barnebyer i år!

Plan Norge gir deg mulighet til å kjøpe julegaver og gavekort hvor pengene går uavkortet til vaksiner, medisiner, rent vann, myggnett og annen oppfølging av barn i den tredje verden. Kjøp julegaver hos Plan Norge i år!

Flyktningshjelpen har også flotte symbolske julekort man kan gi som gave til folk. Disse kortene kan finansiere tepper, klær, varmeovn, skolesaker, en geit eller annet nyttig til barn og familier som trenger det. Kjøp julegaver hos Flyktningehjelpen i år!

Det finnes sikkert flere gode forslag, så bruk gjerne kommentarfeltet til å tipse om andre fornuftige julegaver som kan hjelpe folk i nød.

Personlig så vil jeg også oppfordre alle til å gi sin favoritt vaksinemotstander et vaksinegavekort i deres navn, for ingenting er vel bedre enn å redde liv mens man disser noen… En liste over kjente, norske vaksinemotstandere finner du her.

Min julaften

Ettersom jeg for tiden er singel og min datter skal være hos sin mor denne julaften, så tenkte jeg å benytte anledningen til å gjøre noe nytte for meg. Det finnes så mange også i vårt eget rike land som ikke får oppleve noen idyllisk jul med familie, og i år følte jeg at det mest fornuftige jeg kunne gjøre var å stille opp for disse. Jeg begynte derfor å lete etter ulike alternativer for frivillig arbeid på julaften, og ble tipset av en nettvenninne om Unge DUER.

Jeg hadde aldri egentlig hørt om Unge DUER tidligere, men på nettsidene sine beskriver de seg slik:

Unge DUER er en rettighetsbase bestående av Cecilia Dinardi og unge skribenter og foredragsholdere særlig opptatt av barn og unges rettigheter. Gruppen besitter både erfaringskompetanse og akademisk bakgrunn. Vårt arbeid baserer seg på gruppearbeid og aktiv samhandling der vi produserer verdifull innsikt vet å knytte sammen erfaring og fagkunnskap.

Unge DUERs hovedmålsetting: bidra til bedre etterlevelse av barns rettigheter i alle samfunnsområder og være aktive samfunnsdebattanter med et særlig fokus på barne- og rettighetsperspektivet. Av og for unge.

Jeg meldte meg derfor som frivillig, og skal tilbringe julaften, og kanskje også noen dager før jul, med å hjelpe til å lage julefest for ungdom som av ulike årsaker ikke kan feire jul med egen familie. Det kan være unge som «er eller har vært under tiltak av barnevernet, enslige mindreårige asylsøkere, unge studenter som ikke har råd til å dra hjem i jula, og unge personer som rett og slett har lyst og behov for å feire julen sammen med oss».

Som den «mongoen» jeg er synes jeg egentlig dette er dritskummelt, men det føles likevel godt å kunne gi noe til andre som kanskje ikke har fått opplevd koselige julaftener med familie, noe jeg selv egentlig er overdosert på.

Nå er det jul igjen

Til slutt vil jeg bare dele en livefremføring av diktet «Nå er det jul igjen» av min store poetiske helt, Arild Nyquist. Nyt det.

 • Eirik M

  Flott Gunnar! Tror «mongoen» kommer til å klare seg bra, jeg :-)

 • Jeg støtter din oppfordring, Gunnar, og foreslår at de som kan og vil støtter Verdens Ark, som er mitt hjertebarn: http://www.diamantisen.com/?p=323

 • Er så imponert over at du faktisk gjennomfører det så mange andre, inkl meg selv, bare snakker om. Deler dine tanker om gaver, pengesløsing, overflatiske verdier og bedre nytte av gaver med innhold. Har forsøkt få min egen familie med på disse tankene hele mitt voksne liv, har «plaget» dem i årevis. Hadde levd bedre med meg selv om jeg faktisk hadde stått for dette til fulle og valgt en alternativ julefeiring som ikke ga så stor bismak. I år har jeg barna mine i jula, men neste år når de er hos sin far, har jeg sjansen. Lar meg inspirere. Og jeg tror også «mongoen» kommer til å klare seg veldig bra!: )

 • Lars

  Å hjelpe andre på julaften er en fantastisk tanke! Nå blir det jo ingenting av dette ettersom jorden går under 21 desember.Men det er tross alt tanken som teller. :-)

 • Kjempebra, Gunnar. Personlig liker jeg julen godt, men gavestyret blir også jeg mindre og mindre begeistret for. Jeg er også alene julaften i år, men skal ha vakt og gleder meg til å sitte i fred og ro for å kose meg med ting jeg vanligvis ikke rekker.

  http://www.rbnett.no/lokal/molde/article409980.ece <– Jeg var i fjor og dekket dette på julaften. Tok meg en pause i julemiddagen og dro ut. Det var et flott og rørende tiltak, og dersom det finner sted i år også kommer jeg til å ta meg en tur innom.

 • disqus_R2C5fJACXX

  Så lenge jeg får gaver, så driter jeg i resten av verden.

 • Dingeling

  Forsåvidt hjertens enig!

  Jeg har i godt over 30 år sagt at jula er for barn. Jeg gir ikke til de over 20 og vil ikke ha fra de over 20. Synes du du må gi noe, så gi til noen som trenger det.

  Men det er et viktig unntak, og det er Flyktningehjelpens geiter, etc. der ideen er at du istedenfor å gi til noen gir til trengende i deres navn, og «giver» blir opplyst om gaven av deg eller organisasjonen.

  For all del, gi gjerne en geit eller noe slikt, men ikke gi det i andres navn. Aldri noensinne gi noe i andres navn om det ikke er avtalt med vedkommende på forhånd! Selv om det er godt ment er det ittno’ som er så både irriterende og respektløst som det dillet der. Enten gir du noen noe eller så gir du ikke personen noe. Du gir ikke andre noe på vedkommendes vegne!!! Du vet ikke hvilken aktivitet vedkommende ville ha ønsket å støtte eller ikke ønsket å støtte. Og OM vedkommende er blandt dem som synes gaver er en fin ting ved jula, så får personen altså «en slikk og ingenting».

  Hvis du skjønner hva jeg mener?

 • Bjørn Boe

  CIVIX! Jeg har en sak som trenger ditt granskende blikk! Her har vi en person som har slått seg opp som foredragsholder mm gjennom å profilere seg som lege og gjennom sin sykdom, og som nå viser svært stor rolleblanding i en studie på sykdommen. Konkluderer bla før studien er gjennomført http://mariasmetode.no/2012/12/rituximab-for-me-jeg-er-pilotpasient/

 • Guri

  Og eggdonasjon hadde tenkt å kjøpe julegave til deg… Jaja
  :p

 • Guri

  *og eg som hadde tenkt å kjøpe julegave til deg….
  Hater autocorrect!

 • Eggdonasjon-kommentaren var julegave god nok! :-D

 • Guri

  Og no kan du jo i tillegg glede deg over at eg held på å le meg i hjel på jobb, og det er jo og litt awkward ;)

 • KriKra

  Er du sikker på at gåva til Plan går uavkorta til … ?

 • Lena

  For et flott tiltak, flere burde feire jul som deg. Og takk for linkene, de skal sjekkes ut.

 • Pingback: Jeg takler ikke jul | SAKSYNT()