– Hvorfor skal jeg vaksinere meg? Jeg dør ikke av litt influensa!

Dette er et vanlig argument mot vaksiner. Sykdommen man vaksinerer seg mot er enten så sjelden at man ikke tror man kommer til å få den (takket være vaksiner, ironisk nok), eller at den oppleves som så pass ufarlig at man ikke synes det er verdt den mikroskopiske risikoen for en alvorlig bivirkning fra vaksinen. Begge disse argumentene kunne vært gyldige om man utelukkende trengte å tenke på seg selv og sitt eget beste. Men verden er ikke slik. Vi lever i et samfunn hvor vi alle har et ansvar ikke bare for oss selv, men også for andre.

I den anledning har du kanskje hørt begrepet «flokkimunitet». Ved at flokken, altså du og alle mennesker rundt deg, er immune mot et virus eller bakterie, så ødelegger man muligheten for det viruset eller bakterien til å spre seg videre. Dette er viktig fordi i denne flokken vil det alltid finnes noen individer som ikke er immune. Enkelte kan ikke vaksinere seg, kanskje fordi de er allergiske mot en ingrediens i vaksinen, eller de har et redusert immunforsvar som ikke vil tåle eller ha nytte av vaksinen. Andre er vaksinerte, men uten at vaksinen har gitt god effekt hos dem slik at de ikke oppnår god nok immunitet.

Disse individene vil være utsatt for sykdom, men hvis alle rundt dem er immune mot sykdommen vil ikke smitte kunne spre seg, og dermed beskyttes disse individene indirekte gjennom flokkimmuniteten.

Det varierer litt hvor stor andel av befolkningen som må være vaksinerte for at flokkimmuniteten skal virke effektivt, men ofte er det over 90% eller kanskje også mer enn 95%. Faller antall vaksinerte under dette tallet er det plutselig nok potensielle verter for viruset/bakterien til at det kan smitte fra den ene til den andre. På den måten kan sykdommen nå de utsatte individene som kanskje får alvorlige komplikasjoner eller dør av en ellers relativt ufarlig sykdom.

Ved å vaksinere oss selv beskytter vi derfor de blant oss som kanskje har tranplantert en lever og går på immundempende medisiner og dermed ikke kan vaksineres selv, de gamle og svake som kan få alvorlige komplikasjoner av sykdommen, eller de som er spesielt utsatt av andre årsaker. Det kan være at de har underliggende sykdommer som for eksempel astma og svekkede lunger, dårlige nyrer, kanskje de er diabetikere, de kan være gravide, nyfødte eller av andre grunner tåle sykdommen dårligere enn ellers friske mennesker. Å vaksinere seg er et samfunnsansvar og en altruistisk handling.

Jeg skriver dette egentlig bare som en innledning til en flokkimmunitetssimulator som jeg fikk tilsendt på mail nylig (takk til Kim Silkebækken). Det er en enkel liten sak som gir 8 ulike scenarioer man kan se utspille seg kjapt og forståelig.

Et scenario viser en fullstendig uvaksinert befolkning. Her kan man kan se hvordan én smittet person fort kan gjøre alle andre syke. Dette er faktisk ikke et særlig overdrevet scenario ettersom eksempelvis meslinger er nettopp så smittsomt og gjør så godt som 100% av de smittede syke. Ingen mennesker har et effektivt immunforsvar mot meslinger hvis de ikke første er vaksinerte. Husk også at dette scenarioet var den reelle situasjonen for dine besteforeldre i en tid før meslingevaksinen ble innført verden over. En tid hvor så godt som alle fikk meslinger, og hvor selv om risikoen for alvorlige komplikasjoner av meslinger er lav likevel førte til mange skadede og døde fordi antall syke var så stort.

I et annet scenario får vi se hvordan samme hendelse utspiller seg når mange nok er vaksinerte til at befolkningen har oppnådd effektiv flokkimmunitet. Deretter får vi se hva som skjer når vi får et lite antall «snyltere», altså de som ikke selv vil vaksinere seg men som nyter godt av den beskyttelsen de får fra flokkimmuniteten fra andre som har vaksinert seg. Vi får også se hva som skjer når antall snyltere blir for stort, og hva som skjer når snylterne er lokalisert i en liten gruppe, noe vi ofte ser i forbindelse med enkelte Steinerskoler med mange vaksinekritiske foreldre og lærere.

Klikk på bildet for å selv se simuleringene utspille seg:

Skjermbilde 2013 02 17 kl 10 40 54

Og du, pass på å revaksinere deg mot barnesykdommene hvis det er mer enn 10 år siden sist. Det kan redde noen andres liv.

 • rose

  Kan du forklare bedre hvordan en vaksine faktisk virker? Jeg trodde poenget var at vaksinen trigget immunforsvaret mot akkuratt ett prosjisert virus. Blir man ikke alikevel smittet, men så skal immunforsvaret ideelt sett være trigget og ta seg av viruset?

 • fosoren

  Fra fhi sine nettsider: Tre hovedtyper av vaksiner.

  Levende vaksiner

  Levende vaksiner består av virus eller bakterier som er blitt svekket (attenuert) ved langvarig dyrking i kultur, vanligvis i flere år, slik at de har mistet sin sykdomsfremkallende evne. En levende vaksine kan formere seg i kroppen, og går vanligvis til grunne etter noen få celledelinger. Det er vanligvis nok med én dose injeksjonsvaksine (som MMR-vaksine, gulfebervaksine, BCG). For vaksiner gitt oralt (som oral poliovaksine og oral tyfoidvaksine) trengs flere doser. Levende vaksiner kan føre til livstruende infeksjon for personer med svekket immunforsvar, og er derfor kontraindisert hos disse pasientene. Levende vaksiner er oftest meget ømfintlige for lys og varme. Fordelen med levende vaksiner er at de stimulerer til immunrespons som likner den som kommer ved en naturlig infeksjon, med god antistoffdannelse og god cellulær immunitet.

  Inaktiverte (drepte) vaksiner

  Ikke-levende vaksiner framstilles ved at virus eller bakterier dyrkes i kultur og deretter drepes (inaktiveres) med varme eller kjemikalier. Denne typen vaksiner formerer seg ikke i kroppen, derfor trengs vanligvis flere doser (f. eks. hepatitt A-vaksine, rabiesvaksine). Inaktiverte vaksiner stimulerer til antistoffdannelse, men ikke alle gir like god cellulær immunitet.

  Subenhetvaksiner

  I subenhetvaksiner brukes deler av mikroben som vaksine i stedet for hele mikroben. Det kan være et enkelt protein som i hepatitt B-vaksine, eller flere proteiner som i acellulær kikhostevaksine.

  Det kan også være polysakkarid (karbohydrat) som i injeksjonsvaksinen mot tyfoidfeber og den 23-valente polysakkaridvaksinen mot pneumokokker. Her er det sukkermolekyler (polysakkarider) fra kapselen til bakterien som benyttes som vaksine. Ulemper med polysakkaridvaksiner er at de virker dårlig hos barn under 2 år, har relativt kortvarig effekt og gir dårlig immunologisk hukommelse.

  Konjugatvaksiner er en forbedring av polysakkaridvaksinene. Konjugatvaksiner består av kapselpolysakkarid fra mikroben koblet til et bæreprotein. Disse vaksinene er svært effektive og gir gode immunresponser, også hos barn under 2 år. Hib-vaksine (vaksinen mot Haemophilus influenzae type b) var den første vaksinen på markedet av denne typen. Andre eksempler på konjugatvaksiner er 7-valent pneumokokkonjugatvaksine og meningokokk C-konjugatvaksine.

  Toksoidvaksiner er laget av et produkt fra mikroben. Et toksoid er et avgiftet toksinprotein. Difteri- og tetanusvaksinene er toksoidvaksiner. Dette er svært effektive vaksiner.

  Vanligvis må det gis flere doser av en subenhetvaksine, og mange subenhetvaksiner må tilsettes adjuvans for å virke godt.

 • Kort sagt så lages vaksiner av enten svekkede eller døde virus. Det gjør at immunsystemet lærer seg å «kjenne igjen» signaturen til viruset slik at det har ferdige antistoffer mot det om man faktisk en gang blir smittet.

  Det er den enkle versjonen. Vil du ha en grundigere innføring i hvordan immunsystemet har en slags «evolusjonær» tilnærming til smittestoffer/vaksiner, så bør du se den videoen som ligger i bloggposten jeg lenket til i slutten av denne bloggposten. Altså denne:

  http://tjomlid.com/2011/12/04/vaksiner-nar-alternativfolket-har-litt-rett/

 • Paul Harald

  Flott skrevet. Jeg er født i 1973 og husker mine og andres meslinger godt, det må ha vært epidemien rundt 1980-81. «Alle» fikk meslinger. Trodde først at vaksinen kom etter dette, siden så mange på min alder husker det, men i følge Folkehelseinstituttet var det i 1969. Etter 80-81 har det vært lite heldigvis.

 • De som velger å ikke vaksinere barna sine mot ting som polio, meslinger, røde hunder og alt det andre som barnevaksinasjonsprogrammet inneholder (det er totalt 10 sykdommer som vi vaksinerer barna mot), bør ta seg en sjekk på hva de faktisk risikerer om barna skulle få noen av disse sykdommene. Vi snakker om komplikasjoner som hjerneskade, bevegelseshemminger (typisk fra polio) og død her. Det er ikke småtterier det er snakk om. Men ja hvis sykdommen ikke tar livet av deg (eller gir deg varig men) så kommer du ut sterkere – det samme kan man si om russisk rulett, en ikke alt for dårlig sammenligning (etter min mening).

 • gloryglory

  Jeg skjønner da ikke greien med flokkimmunitet. De vil jo fortsatt bære virus og smitte andre, eneste forskjell er at immunforsvaret er beredt i forveien.

 • Nei, hvis folk flest er immune, så vil de ikke bære virus. Da vil ikke virusene kunne «formere» seg i kroppen i så store antall at man er smittsom. Det vil altså være bom stopp for utbredelsen av virusene.

  Får man vaksinert mange nok slik at virusene/bakteriene ikke lenger har noen verter (mennesker) å leve i, så vil det aktuelle viruset/bakterien dø helt ut da de ikke kan eksistere uten noen vert å bo i. Det har vi klart en gang, nemlig med kopper-sykdommen, og vi er svært nær å gjøre det med polio som nå bare finnes i 3-4 land i verden.

 • ups

  vaksiner er deilig og er helt naturlig.
  har ingen hørt om vaksineblomsten eller?
  du bare stikker deg på den så blir du ikke syk?
  noen kaller det alternativt men de store selskaper har tatt patent på planten og det selger som hakka møkk.

 • Pingback: Skepchick.no | Hvorfor skeptiker: Etablerte sannheter()

 • Doctor Laxman

  Välkommen till Doktor Laxman klinik. Vill du sälja dina njurar eller andra organ om ja ansöka om en försäljning idag och du kommer att få maximal tillfredsställelse du need.Contact mig via e-post: [email protected]

 • Pingback: Farlig falsk balanse i helsejournalistikk | SAKSYNT()

 • Pingback: Vaksinemotstand – løgn og dårlig kildekritikk. | TJ - Land()