Flokkimmunitet – en kjapp innføring

– Hvorfor skal jeg vaksinere meg? Jeg dør ikke av litt influensa!

Dette er et vanlig argument mot vaksiner. Sykdommen man vaksinerer seg mot er enten så sjelden at man ikke tror man kommer til å få den (takket være vaksiner, ironisk nok), eller at den oppleves som så pass ufarlig at man ikke synes det er verdt den mikroskopiske risikoen for en alvorlig bivirkning fra vaksinen. Begge disse argumentene kunne vært gyldige om man utelukkende trengte å tenke på seg selv og sitt eget beste. Men verden er ikke slik. Vi lever i et samfunn hvor vi alle har et ansvar ikke bare for oss selv, men også for andre.

I den anledning har du kanskje hørt begrepet «flokkimunitet». Ved at flokken, altså du og alle mennesker rundt deg, er immune mot et virus eller bakterie, så ødelegger man muligheten for det viruset eller bakterien til å spre seg videre. Dette er viktig fordi i denne flokken vil det alltid finnes noen individer som ikke er immune. Enkelte kan ikke vaksinere seg, kanskje fordi de er allergiske mot en ingrediens i vaksinen, eller de har et redusert immunforsvar som ikke vil tåle eller ha nytte av vaksinen. Andre er vaksinerte, men uten at vaksinen har gitt god effekt hos dem slik at de ikke oppnår god nok immunitet.

Disse individene vil være utsatt for sykdom, men hvis alle rundt dem er immune mot sykdommen vil ikke smitte kunne spre seg, og dermed beskyttes disse individene indirekte gjennom flokkimmuniteten.

Det varierer litt hvor stor andel av befolkningen som må være vaksinerte for at flokkimmuniteten skal virke effektivt, men ofte er det over 90% eller kanskje også mer enn 95%. Faller antall vaksinerte under dette tallet er det plutselig nok potensielle verter for viruset/bakterien til at det kan smitte fra den ene til den andre. På den måten kan sykdommen nå de utsatte individene som kanskje får alvorlige komplikasjoner eller dør av en ellers relativt ufarlig sykdom.

Ved å vaksinere oss selv beskytter vi derfor de blant oss som kanskje har tranplantert en lever og går på immundempende medisiner og dermed ikke kan vaksineres selv, de gamle og svake som kan få alvorlige komplikasjoner av sykdommen, eller de som er spesielt utsatt av andre årsaker. Det kan være at de har underliggende sykdommer som for eksempel astma og svekkede lunger, dårlige nyrer, kanskje de er diabetikere, de kan være gravide, nyfødte eller av andre grunner tåle sykdommen dårligere enn ellers friske mennesker. Å vaksinere seg er et samfunnsansvar og en altruistisk handling.

Jeg skriver dette egentlig bare som en innledning til en flokkimmunitetssimulator som jeg fikk tilsendt på mail nylig (takk til Kim Silkebækken). Det er en enkel liten sak som gir 8 ulike scenarioer man kan se utspille seg kjapt og forståelig.

Et scenario viser en fullstendig uvaksinert befolkning. Her kan man kan se hvordan én smittet person fort kan gjøre alle andre syke. Dette er faktisk ikke et særlig overdrevet scenario ettersom eksempelvis meslinger er nettopp så smittsomt og gjør så godt som 100% av de smittede syke. Ingen mennesker har et effektivt immunforsvar mot meslinger hvis de ikke første er vaksinerte. Husk også at dette scenarioet var den reelle situasjonen for dine besteforeldre i en tid før meslingevaksinen ble innført verden over. En tid hvor så godt som alle fikk meslinger, og hvor selv om risikoen for alvorlige komplikasjoner av meslinger er lav likevel førte til mange skadede og døde fordi antall syke var så stort.

I et annet scenario får vi se hvordan samme hendelse utspiller seg når mange nok er vaksinerte til at befolkningen har oppnådd effektiv flokkimmunitet. Deretter får vi se hva som skjer når vi får et lite antall «snyltere», altså de som ikke selv vil vaksinere seg men som nyter godt av den beskyttelsen de får fra flokkimmuniteten fra andre som har vaksinert seg. Vi får også se hva som skjer når antall snyltere blir for stort, og hva som skjer når snylterne er lokalisert i en liten gruppe, noe vi ofte ser i forbindelse med enkelte Steinerskoler med mange vaksinekritiske foreldre og lærere.

Klikk på bildet for å selv se simuleringene utspille seg:

Skjermbilde 2013 02 17 kl 10 40 54

Og du, pass på å revaksinere deg mot barnesykdommene hvis det er mer enn 10 år siden sist. Det kan redde noen andres liv.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!