Brun og Blid promoterer farlig kvakksalver

Det blir lite blogging i disse dager fordi jeg er i siste innspurt av bokmanuset mitt som skal sendes til forlaget 1. april. Men i dag ble jeg tipset om en liten sak fra @4brooker på Twitter som jeg bare må dele, fordi dette er triste greier.

Solariumskjeden Brun og Blid viser i en artikkel fra i fjor høst til osteopaten, vitaminpusheren og kvakksalveren Joseph Mercola som hevder at solarium ikke er farlig.

Skjermbilde 2013 03 26 kl 12 16 33

Joseph Mercola er en av de største sjarlataner i moderne tid, men blir sett på som en helseguru av alternativbransjen. FDA har gjentatte ganger gitt Mercola forbud mot å markedsføre sine produkter med udokumenterbare påstander, blant annet kosttilskudd som skal gjøre deg tilnærmet immun mot kreft. Han sprer frykt og desinformasjon om at både fluor i vann, vaksiner, genmodifisert mat, og amalgamfyllinger er farlige, og han pusher farlige pseudovitenskapelige ideer om medisin og helse.

Eksempler på dette er at han har promotert læren til Hulda Clark som mente at all kreft kommer av parasitter i kroppen, og at dette enkelt kan helbredes ved å «zappe» dem med en spesiell elektronisk dings som hun solgte. Clark døde for øvrig selv av kreft for få år siden.

Mercola har også promotert ideene til Dr Simoncini som mener at kreft er en soppinfeksjon som kan kureres med bakepulver… Der er han for øvrig i godt selskap med Trine Grung og HelseHilde som hevdet det samme for en tid tilbake. Simoncini har for øvrig mistet legelisensen grunnet svindel og dødsfallet til pasienter han har «behandlet».

Det verste er kanskje at han også promoterer ideene til Ryke Geerd Hamer, en mann som et etterlyst i flere europeiske land for å ha tatt livet av over hundre kreftsyke. Man regner med at minst fem nordmenn døde etter å ha fulgt rådene til Hamer som sier at kreft skyldes «traumer» som kan behandles psykologisk, og at man for all del ikke må få konvensjonell kreftbehandling. Hamers ideer kalles den Germanske Nye Medisin, og en av de sentrale tesene hans er at jødene står bak en konspirasjon sammen med legemiddelindustrien for å drepe folk med kreftbehandling.

Vitaminpusheren Mercola mener at HIV ikke fører til AIDS, men at det heller er det psykologiske stresset av å tro at HIV kan gi AIDS som gjør at man får AIDS etter en HIV-infeksjon… Han mener at solkrem fører til hudkreft heller en å beskytte mot det, og han hevder at mikrobølgeovner gjør maten farlig å spise.

7359 486884061381608 2146809743 n

Det er heller ikke første gang Mercola promoterer solarium som kreftbeskyttende heller enn kreftfremkallende, og det er direkte skandaløst at «Brun og blid» bruker en slik fyr som sannhetsvitne for å promotere egen virksomhet.

«Brun og blid» er åpenbart ikke opptatt av vitenskap overhodet. De driter i hva den beste vitenskap på området forteller oss, og er villige til å la en mann som er en kjent kvakksalver være deres «vitenskapelige alibi». Begrepet «å gå over lik» renner meg i hu…

Og skulle du være i tvil om hva forskningen sier om solarium og hudkreft så kan vi ta en kikk på en systematisk gjennomgang og metaanalyse av forskningen publisert i BMJ i 2012 som konkluderer slik:

Sunbed use is associated with a significant increase in risk of melanoma. This risk increases with number of sunbed sessions and with initial usage at a young age (<35 years). The cancerous damage associated with sunbed use is substantial and could be avoided by strict regulations.

Fy skam dere, Brun og blid.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!