Tidligere i dag blogget jeg om hvordan Chili Forte sletter kritikk fra sin Facebook-side. Ikke bare sletter de, men de blokkerer også alle som tør stille spørsmål ved produktets effekt.

Olav Andreas Abildsgaard spurte dem tidligere i kveld følgende spørsmål:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 21 55 37

Som dere ser hevder Chili Forte at disse kritiske spørsmålene slettes automatisk fordi de er «usaklige». Det samme gjelder alle kommentarer som lenker til andre nettsider. Jassåja. Jeg lurer på hvordan et automatisk spamfilter skiller usaklige kommentarer fra saklige. Kanskje Chili Forte er flinkere til å lage programvare med kunstig intelligens enn de er til å lage effektive kosttilskudd?

Dette syntes jeg uansett det var verdt å teste, så jeg ba en venninne om å legge inn lenke til en blogg som skriver positivt om produktet for å se om det også ble automatisk slettet av «spamfilteret» deres. Her er hva hun postet på Facebook-siden deres (meldingen var forfattet av meg):

Skjermbilde 2013 04 17 kl 21 54 33

Tada, Chili Forte trykket umiddelbart «Like» på hennes posting. Den ble ikke slettet selv om den inneholdt lenke til en annen nettside.

Der har du seriøsiteten deres. Ikke bare tåler de ikke kritikk, men de lyver også om hvorfor denne kritikken forsvinner. Det finnes ikke noe automatisk «spamfilter» for Facebooksider, så her er det en admin/moderator som sitter og sletter manuelt. Og liker alt som er positivt. Selv om det inneholder lenke til andre nettsider.

Snakk om useriøst.

Bidra gjerne til å pepre Facebook-siden deres med kritiske spørsmål og lenker til mine (eller andres) kritiske bloggposter, så får admin noe å gjøre i natt…

 • Herlig! Jeg prøvde å kommentere akkurat dette innlegget ved å linke til bloggen din. Den kommentaren ble sletta fort, gitt. Og jeg ble blokkert. Så da har jeg gjort mitt lille «peprings-bidrag». Setter forøvrig stor pris på blogginnleggene dine. :)

 • Jeg stilte også et spørsmål som ble slettet umiddelbart. Uten noen link. Jeg ble også blokkert fra FB-siden deres.

 • Eirik Magnus

  bidratt :)

 • Håvard M

  Var ikke mange sekundene det tok før ting slettes nei..

 • Spurte om de hadde hatt pr kurs i regi av brun og blid, innlegget mitt forsvant på 20 sekunder og vips får jeg ikke poste mer der. mystisk…

  Rock on tjomlid!

 • Anbefalte dem (ganske vennlig) å dobbelsjekke med forbrukerombudet angående markedsføringen, uten noen lenke (tror jeg). Slettet og blokkert.

  Det er vel ingen grunn til å tvile på produktets totale mangel av effekt, men nå begynner jeg å tenke ren svindel her i tillegg.

 • Håvard M

  Nå har de fjernet muligheten for å kommentere på facebook-sida helt. :)

 • Tror de brukte mindre enn 30 sek. på å blokke meg… :P

 • Mr. Metallica

  Det er fortsatt mulig å legge inn kommentarer på siden deres, selv om en ikke «liker» siden deres. Jeg, og jeg så andre gjøre det, kommenterte med en link til den første bloggposten din om dette. Tok få minutter før de var borte gitt!

 • kjell

  Skulle likt å visst hvor mye tid du bruker på å «avsløre» selvfølgligheter.

  Enhver person med bare et lite snev av fornuft forstår jo at dette er bløff. De som ikke gjør det leser nok ikke din blogg uansett og hvis de gjør, bryr de seg ikke en dritt om hva du skriver.

  Håper du en dag klarer å finne noe som er viktig å skrive om annet enn å forfølge de som flertallet selv kan forstå er bare juks etter et par sekunder.

 • B.F.

  Beklager, men du overvurderer nok dine medborgere. Om du bare visste hvor mange nordmenn som daglig går på limpinnen når det gjelder slankepiller, kvakksalveri og pyramidespill ville du nok ha ment noe ganske annet.
  Det er en grunn til at reklamer for slikt tøys popper opp over alt, og det er altså den samme grunnen til at Nigeriasvindel fortsatt finnes: Det er stadig noen som går fem på, og dermed er det også lønnsomt.

 • kjell

  Poenget var vel mest at de som er dumme nok til å gå på det kommer aldri til å ta til seg info som beviser at de ikke har nok fornuft uansett.

  Men for all del, hvis folk gidder å kaste bort tid på å skrive ting som leserne allerede vet, stå på.

 • Bloggpostene mine deles ofte hundrevis, i blant tusenvis, av ganger på Facebook. I tillegg kommer lenking i kommentarfelt, på Twitter og i andre blogger. Dette bidrar til å nå ut til folk som ellers ikke ville lest bloggen min. Som er midt i målgruppen. Jeg får stadig vekk tilbakemeldinger fra folk som takker meg for å ha vist at noe de selv vurderte å bruke penger på, eller allerede har brukt penger på, ikke virker.

  Jeg tror du undervurderer nyttverdien i at noen gidder å grave frem de harde fakta og presentere det på en enkel måte som gjør at skeptikere kan drive «aktivisme» for kritisk tenking ved hjelp av mine bloggposter.

  Xocai-saken gruset mer eller mindre rekrutteringen til dette nettverksopplegget i Norge, og hadde også ringvirkninger utover landegrensene, så det kan definitivt ha en effekt. Men kanskje viktigere enn enkeltsakene er det å hele tiden vise at kritisk tenking og det å sjekke gode vitenskapelige kilder er viktig. Selv om mange lesere kanskje alerede vet at chilipiller ikke virker, så får de innsikt i hvordan man tenker kritisk, leter frem gode kilder osv.

  Til slutt må jeg si at jeg gjør dette aller mest for min egen del. Jeg ønsker å undersøke slike påstander for å lære mer. Hver gang jeg blogger lærer jeg mye nytt om medisin, menneskekroppen, psykologi og mye annet. Hvis jeg lærer noe av det, så er jeg sikker på at andre også lærer noe av å lese det jeg skriver. Det tror jeg alltid er nyttig, helt uavhengig av temaet jeg skriver om. I saken om natron er det kanskje mer interessant å lære om hvordan kroppen regulerer pH, enn selve konklusjonen om at natron-drikke neppe har noen innvirkning på blodets pH. I chili-saken er det interessant for mange å lære om hvordan chili påvirker kroppen, hva krom har for funksjon, eller om grønn te egentlig har helsebringende effekter. Bloggpostene inneholder mye nyttig lærdom selv om man allerede mener å vite «svaret» på det jeg tar for meg som tema i bloggposten.

 • B.F.

  Ja, det vil alltid være noen lettlurte som vil gå i baret uansett, men jeg får stadig takknemlige e-poster fra folk som har blitt invitert til å bli distributør for et MLM-selskap, som googlet selskapsnavnet og fant omtale av det på bloggen min (http://4brooker.wordpress.com). Det er faktisk ikke slik at verden bare består av ultra lettlurte og hardbarkede skeptikere. De fleste befinner seg et sted imellom, og en gjennomsnittlige nordmann er faktisk ganske så sårbar for sjarlataner og kvakksalvere. Blogger som denne gir faktisk forbrukerne en reell sjanse til å google opp produktet og få presentert konstruktiv kritikk før de bestiller, og det er ingen tvil om at det omtalte selskapet taper store summer på at Tjomlid skriver om deres tøyseprodukt.

 • Jeg tror de sitter ganske spikret til stolen nå, for jeg skrev en kommentar som ble slettet etter tre minutter.

 • Eg stilte eit spørsmål på FB-sidene deira, men det tok ikkje meire enn to minutt før det var vekk, og eg var blokkert og ikkje kunne legge inn kommentarar lengre :p

 • jayjam

  Har du prøvd å kontakte bloggerne som sprer disse svindlernes piss?

 • jayjam

  Man burde organisere en «flashmob» der man avtaler et tidspunkt der alle skriver kritiske innlegg på Facebook-siden deres.

  Samtidig bør man tipse journalister om dette for å kanskje få omtale i media. Skjønt, nivået på norske journalister er så jævlig dårlig at de neppe ville gjort noe ut av det.

 • Jeg la inn en liten post med link til denne bloggen på Chilli Forte sin fb-side i går. Jeg har mistet tilgangen til å poste og å se ting som er postet av andre enn CF, men jeg kan fortsatt kommentere og legge inn linker på CF sine poster :)

 • Syns du vi skal be Michael Shermer og co om og droppe hele «Sceptic» også da? Fordi mange allered er opplyste, drit i resten liksom?

 • Janne B

  Av nysgjerrighet gikk jeg inn på Lab Pharmas hjemmesider, og fikk hysterisk fniseanfall da jeg leste hvordan de presenterer seg selv. De forteller blant annet at de lever etter 3 ord: ærlighet, innovasjon og handlekraft. Med beste vilje kan kanskje den iherdige utestengelsen av alle kritiske kommentarer kalles en form for handlekraft? Ja ja, en av tre er kanskje ikke så verst i den bransjen…

 • «Vi i Lab har et ansvar for at du som kunde er 100% fornøyd med levering, kundeservice og produktkvalitet. Ikke minst har vi sett oss lei på at det eksisterer mange useriøse aktører i helsekostbransjen som enten lover noe de ikke kan holde eller selger noe som er på kanten av loven.»
  Yeah, right…

 • Hadde jeg bare hatt en facebook-konto. Men neida :) Får legge ut på noen av rosabloggernes kommentarfelter i stedet :)

 • Jeg har nettopp blogget litt mer om akkurat det…

  http://tjomlid.com/2013/04/18/lab-pharma-med-ulovlige-helsepastander/

 • ida

  Jeg trykka like på en kritisk kommentar på facebooksiden deres igår kveld, når jeg gikk tilbake for å sjekke idag var jeg blokkert. Herlighet.

 • Pingback: Lab Pharma med ulovlige helsepåstander | SAKSYNT()

 • kristianev

  Blokkert og slettet jeg også, av det «automatiske filteret» som slettet både kommentar uten lenke, og kommentar med lenke. Håper virkelig det blir mye (negativ) medieomtale av dette her. Så useriøst.

 • Gjetter at dette blir et «Chiligate» like fort som det forrige «sjokogate»? Skal vi gjette at dette selskapet får alvorlig svikt i salget raskt? De driver jo ikke MLM-markedsføring så vidt jeg kan se, men likevel…..

 • ldn-fan

  Samme damen som var inne på ldn gruppa på facebook å lagde kvalme,noen har allt for lite å ta seg til.

 • Det du kaller «å lage kvalme» var at hun spurte om folk hadde dokumentasjon på den effekten de hevdet LDN hadde. Å spørre om vitenskapelig dokumentasjon ble av noen oppfattet som personangrep. Jeg registrerte heldigvis at en del LDN-brukere anså spørsmålene hennes som fullstendig legitime, og reagerte på at mange syntes hennes etterlysning av dokumentasjon var ufint.

  Men det er jo problemet i dag. Folk vil ha sin tro, og ber om man om dokumentasjon eller korrigerer rene faktaopplysninger så blir det sett på som personangrep. Idiotisk.

 • ldn-fan

  Det som du da åpenbart ikke har skjønt er at majoriteten av de som er på siden er kronikere som har funnet et sammlingssted for å dele erfaringer ved bruk av ldn.

  Alltså en side av og for kronikere som bruker ldn,vedkommende som stilte spm brukte ikke ldn og hadde ei heller planer om det.hun stilte de samme spm om og om igjen i en rekke tråder «trollet» som bare det, og da en rekke personer svarte etter beste evne med at dette er hva som pr dd foreligger av forskning med linker osv så ga ho seg ikke. Spm blir da hva er agendaen utover å prøve å skape usikkerhet og lage kvalme?

 • Når man promoterer LDN som effektivt mot flere krefttyper så skal man i aller høyeste grad skape usikkerhet, fordi hvis det får spre seg en ide om at LDN kan ha effekt mot kreft så er det svært farlig. Da skal man spørre de som sprer slike påstander om dokumentasjon til man blir blå i trynet, og kan de ikke fremlegge dette bør de i anstendighetens navn slutte med farlige påstander.

  Forskningen som finnes er gjennomgått i min bloggpost om LDN. Jeg har ennå til gode å se noen legge frem studier som jeg ikke selv har omtalt, så vel som ulike MS-foreninger, RELIS, Legemiddelverket, Tidsskriftet etc. Derimot ser jeg at en del studier legges frem med påstander om effekt uten at studiene selv sier dette, og mange som ikke er trente i å lese forskning lar seg lure av dette. Når dere holder på sånn inne i gruppen så er det svært villedende og skadelig, fordi det forurenser informasjonen kronisk syke trenger for å foreta de beste helsevalg for seg selv. Det er umoralsk og uansvarlig.

 • ldn-fan

  Nøyaktig hvilken skade kan ldn gjøre? Husk en lege vil aldri ta deg av livsviktige medikamenter og vil alltid nøye vurdere om du feks kan stå på eksisterende medisiner med ldn.

  Videre så syns jeg din holdning ovenfor kronikere er mildt sakt spesiel,majoriteten er ikke en gjeng hodeløse høns som ikke vet sitt eget beste.

  Og som du selv sier så finnes det som er av relevant info linket til i din blogg,så hva er da hensikten med å trolle ei heil gruppe på facebook? Mangel på folkeskikk mener jeg.

  Ellers så er det en som har skrevet et innlegg i bloggen din nylig som har unngått operasjon takket være ldn,er det bare placebo;-)

 • kingvald

  De scorer jo to av tre: De demonstrerer jo også stor innovasjon i å «justere» sannheten!
  Kjell Ingvaldsen

 • Fortvilet

  Har desverre kjøpt dette produktet for 2 mnd siden og vil nå si opp. Har sendt mail både fredag, lørdag og idag. Får ikke svar selvom jeg skrev at jeg ønsker en bekreftelse på at den er mottatt. Noen som kan gi meg tips på å bli kvitt dette medlemskapet??????

 • Jeg vurderte det før jeg så denne bloggen, ikke vær så negativ! Det er bra at en tar seg tid til å dele informasjon.

 • Kjedelig da, hadde lyst prøve det…. hard trening og kosthold,er vel det som skal til for forandre livstil.

 • Pingback: Chili-tull | SAKSYNT()