Chili Forte får pepper

Etter min bloggpost om Chili Forte har flere personer lagt inn kritiske kommentarer på deres Facebook-side. Jeg gjorde også det i dag:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 14 04 30

Det tok ikke lang tid før Chili Forte sin statusmelding igjen så slik ut:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 15 23 27

Alle kritiske innspill slettes altså fortløpende. Man får ikke noe svar, og de forsøker ikke en gang å forsvare sitt produkt. Brukere som kommenterer kritisk blir også blokkerte fra å kommentere på siden. Det er trist, men selvsagt forståelig ettersom Chili Forte nødvendigvis må vite at produktet deres ikke virker, men vil at flest mulig skal kjøpe det likevel. Selvsagt vil de det. Da må åpenbart saklighet og sannhet vike plass for pengestrømmen.

Dessverre lar også en del bloggere seg forføre av at de kan få tilsendt Chili Forte gratis, og at produsenten markedsfører deres blogg som takk for hjelpen. Kristina Andersen er en slik blogger, som vist ovenfor.

Jeg la inn en kommentar også i hennes blogg, og kudos til Kristina for å ha sluppet denne gjennom moderatorfilteret. Dessverre ser det ikke ut til å ha noe effekt om man skal vurdere etterfølgende kommentarer:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 15 26 14

Andre bloggere som pusher Chili Forte er Therese Charlotte Margrethe Nielsen:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 15 57 06

Aina Catrine:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 16 00 16

Kristine BS:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 16 01 47

Christina Winje:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 16 02 46

… og sikkert mange flere. Strategien til Chili Forte er ganske klar. Bruk bloggere for alt de er verdt! Men kanskje de burde tenke seg litt om i valget av bloggere? En kommentator på Fitnessbloggen skriver den 20. februar i år:

Chili Forte reklamerte på facebook idag om at bloggeren TCMN hadde reklamert for produktet deres. Jeg kommenterte at det kanskje hadde vært litt bedre reklame om de brukte overvektige for å reklamere, ikke en jente som veier 45 kilo. Kommentaren ble slettet ca 5 minutt senere. Spurte da hvorfor de slettet kritiske kommentarer og at det virker veldig useriøst. Den kommentaren ble også slettet og etter 10 minutt hadde de stengt siden sin for kommentarer fra andre enn de som liker siden. Meget seriøst altså..

Det skuffer meg også å se at svært profilerte bloggere som Ida Wulff har latt seg forlede av Chili-bløffen:

Skjermbilde 2013 04 17 kl 15 27 03

Hun skriver blant annet:

Ettersom jeg er litt usikker på hvordan jeg skal svare dere på spørsmål, f.eks om jeg går ned i vekt av å bruke Chili Forte, forhørte jeg meg rett og slett med dem.

Svar fra Chili Forte: vi gir ingen lovnader om at man går ned i vekt, og det er heller ikke poenget med produktet. Produktet brukes av mange forskjellige grunner. Vi har kunder som har en helt normal vekt, men som bruker produktet i forbindelse med trening og sunn livsstil for å dempe søtsuget og bidra til forbrenningen. Når det er sagt så anbefaler vi uansett alle å være minst 30 min aktiv hver dag. Det er fort gjort å glemme aktivitet hvis man tror at et produkt skal gjøre hele jobben, og da mister jo også produktet litt av hensikten. Vi vil ikke at man skal bli inaktiv fordi man har funnet et godt produkt. Kroppen bør uansett brukes, det har den bare godt av!

Så konklusjonen er og forblir at Chili Forte er et kosttilskudd som hjelper til med å stanse søtsug og øke forbrenningen, IKKE et slankemiddel på noen som helst måte.

Nei, Ida. Det er ikke korrekt. Ingenting i forskningslitteraturen tyder på at krom stanser søtsug, slik Lab Pharma hevder. Kromtilskuddet vil også nesten fullstendig forsvinne ut igjen med avføringen ettersom bare et sted mellom 0,5 og 2% faktisk tas opp av kroppen. Chili Forte får deg altså til å drite penger. Grønn te har neppe noen relevant slankende effekt, og den økte forbrenningen fra chili er så minimal at man vil bruke flere år på å ta av seg et halvt kilo med denne metoden.

Skal man finne ut om et kosttilskudd virker som lovet, så bør man nok ikke spørre produsenten selv. De er den minst objektive part. Kanskje det er et lite håp om at Ida vil korrigere sin bloggpost basert på den forskningen jeg har gravd frem for henne i min bloggpost?

Når Chili Forte sletter alle kritiske innspill og baserer markedsføringen sin på løgner og ukritiske bloggere som de sponser med piller de kan dele ut til sine minst like ukritiske lesere, så sier det vel nesten seg selv at dette er et produkt man styrer unna. Triste greier.


Se også denne oppdateringen om hvordan Chili Forte lyver om slettingen

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!