Den «sanndrømte» Jucelino Nobrega da Luz drømmer bare feil

Last updated on 25. april 2013

Skjermbilde 2013 04 24 kl 09 36 23

I går dukket den brasilianske «sanndrømte» Jucelino Nobrega da Luz opp i studioet til TV2-programmet God Morgen Norge. Du kan se klippet på TV2 sine nettsider. På nettsidene skriver TV2:

Jucelino Nobrega da Luz (53) har hatt rundt 90.000 drømmer, og skrevet like mange brev om dem. Brasilianeren hevder å ha forutsett terroren som rammet Norge 22. juli, og mener også å ha sett andre forferdelige hendelser, blant annet 11.september og tsunamien i Asia i 2004, mange år før de faktisk inntraff.

Brasilianeren er i studio sammen med journalisten Ann Kristin Espejord som jobber i et spirituelt healingsenter og har fulgt da Luz i et års tid. Hun jobber med en dokumentar om den «sanndrømte», og hevder i studie at hun gikk fra å være skeptisk til å bli overbevist om hans evner. Hun viser programlederen brevet fra 2007 hvor da Luz visstnok skal ha beskrevet hendelsene i Oslo og Utøya den 22. juli 2011 ganske detaljert. Ja, han skal til og med ha oppgitt navnet på terroristen, men dette viser hun bare til programlederen, ikke til kamera.

Dette høres imponerende ut, men før vi går videre skal vi huske at vi her må veie to muligheter opp mot hverandre:

1) da Luz er sanndrømt noe som betyr at han kan se inn i fremtiden. Det betyr også at alt som kommer til å skje allerede har skjedd. Det betyr at vi ikke har fri vilje (i begrepets enkleste betydning). Det betyr at vi må skrive om alt vi vet om fysikk og fysiologi. Det har i det hele tatt enorme konsekvenser for hele vårt verdensbilde og vår vitenskap.

2) da Luz jukser.

Veier man disse opp mot hverandre må man som skeptiker falle på at alternativ 2 er mest sannsynlig. Journalist Espejord hevder at det ikke er umulig å forfalske brevene da Luz har fått datostemplet hos en «Notarius Publicus» i Brasil, og da burde hun selv falle på at alternativet med at da Luz jukser er vesentlig mer sannsynlig enn at han faktisk har disse evnene. Det skal ikke mer til enn at da Luz har et samarbeid med en Notarius Publicus for å gjennomføre svindelen. Den «sanndrømte» har sine egne nettsider og reiser verden rundt for å holde foredrag og opptre i media, så han tjener helt sikkert gode penger på svindelen og kan lett gi noen slanter til en medsammensvoren.

Det strider i mot alt vi mennesker tror på når vi anklager noen for juks og løgn, men dessverre må vi innse at det som regel er en mer sannsynlig forklaring enn at noen faktisk har evner som strider mot alt vi vet om hvordan universet fungerer.

Men heller enn å bare anta, la oss heller se litt nærmere på hans faktiske spådommer og påståtte evner. Holder disse egentlig vann?

Jordskjelv på Sumatra

Espejord sier at hun ble overbevist blant annet fordi hun hadde sittet i ukesvis og gått gjennom brev og dokumenter fra da Luz da hun den 24. november så et brev hvor han hevdet et jordskjelv ville inntreffe på Sumatra denne datoen. Hun gikk inn på nettaviser og oppdaget at det stemte.

Det høres imponerende ut til vi sjekker litt nærmere, for i enkelte deler av verden skjer det jordskjelv nesten daglig. En liten sjekk viser at Sumatra har jordskjelv hele tiden. Det eneste virkelig alvorlige jordskjelv nær eller på Sumatra i 2012 var 11. april, ikke 24. november. Jordskjelvet den 24. november var bare en av nesten daglige små til mellomstore skjelv, og da Luz kunne altså sagt omtrent hvilken dato han ville og fått et treff. Fullstendig meningsløs «spådom».

Jordskjelvet i nordre Sumatra den 24/11-2011 hadde en magnitude på 4.5 og merkbart, men ikke ødeleggende på noe vis. Til sammenligning var det et jordskjelv på 4.4 og et på 4.1 dagen før. To dager før, den 22. november, var det et jordskjelv på rundt 5.0-5.2. Den 20. november var det et jordskjelv på 4.3-4.4 og et på 3.9. Den 26. november var det et på 4.4. Sumatra rammes altså flere ganger ukentlig av slike skjelv, men da Luz spådde et skjelv som ville spre «panikk og frykt», noe et skjelv på 4.5 neppe gjorde i et land som opplever dette jevnlig.

Det skjer rundt 6200 jordskjelv med et richtertall (magnitude) på 4.0-4.9 hvert år. Det er 17 hver dag, og disse vil naturlig nok stort sett skje i de områder som har slik aktivitet. Sumatra er et av disse stedene. Å «spå» jordskjelv her er altså som å spå regn i Bergen. Tar man med mindre jordskjelv på 3.0-3.9, noe som er knapt merkbart, så kommer man opp i hele 49 000 årlige skjelv. Jordskjelv fra 3.0-4.9, altså de som er merkbare, men ikke ødeleggende, skjer altså rundt 150 ganger hver eneste dag. Tar man med de på 2.0-2.9 som er «marginalt følbare», så er man oppe i mer enn 1000 skjelv hver eneste dag. I aktive områder som Sumatra skjer altså dette nesten daglig.

Det hadde vært mer interessant om han spådde et jordskjelv med magnitude 5.0 eller mer, fordi disse er ødeleggende og skjer bare 2-3 ganger om dagen jorden over. Går man over magnitude 6.0 snakker vi om skjelv som ofte har dødsofre, og disse skjer bare rundt hver tredje dag. Å spå svake jordskjelv i jordskjelvaktive områder er altså ikke bevis for synske evner overhodet, og det er latterlig at Espejord mener dette var overbevisende.

Espejord sier heller ikke noe om hvor ofte da Luz spår jordskjelv. Kanskje han drømmer at det er jordskjelv ulike steder hver eneste dag, hvorav de fleste drømmene er feil, men så får vi bare høre om de gangene han får rett. Det er typisk for «klarsynte» og «sanndrømte». da Luz skal ha rapportert mer enn 90 000 drømmer, og da tilsier loven om store tall at han nødvendigvis må få mange treff når det han drømmer ofte er selvfølgeligheter (som jordskjelv på Sumatra). For å vite om det er noe i evnene hans må vi også vite noe om hvor ofte han bommer. Først da kan vi sammenstille bom og treff og se om han har flere treff enn det man ville kunne forvente gjennom tipping og tilfeldigheter alene.

Spådommer for mars 2013

Heldigvis har Espejord vært så snill at hun hjelper oss med å undergrave da Luz sin troverdighet fullstendig. Den 4. mars 2013 la hun nemlig ut en video på YouTube hvor hun har en Skype-samtale med da Luz og han forteller om alt han har drømt skal skje i mars og april. Nå er vi i slutten av april og kan vurdere hvor mye treff han hadde, og det er ikke imponerende.

Spådommene ligger også ute på hans ekstremt rotete nettsider, og her kan man kan lese spådommene for blant annet mars 2013. En del av spådommene er mer eller mindre selvfølgeligheter som at det vil være demonstrasjoner i Hellas, en dødelig brann i Kina, dødelige angrep i Pakistan, politiske skandaler i Spania, skandaler i Italia knyttet til den katolske kirken, «nye hendelser» i Europa som viser økningen i den europeiske krise osv. Disse er så diffuse og selvfølgelige at de vil kunne tolkes som treff uansett.

Men la oss se på de mer spesifikke spådommene.

2) En storm rammer USA og fører til store tap.

Tja, dette skjer vel hvert eneste år og tar noen få liv. Et googlesøk viser flere vinterstormer rundt omkring i USA, men det ville være mye mer imponerende om han spådde en vinter uten noen stormer og det faktisk slo til. Meningsløst og hverken rett eller feil så lenge han ikke spesifiserer sted og konsekvenser.

3) Et jordskjelv med magnitude 6.0 rammer Haiti og kan drepe mange uskyldige.

Feil.

5) Et jordskjelv med magnitude 7.0 rammer Kanto-regionen i Japan og kan drepe uskyldige mennesker.

Feil.

8) En kraftig jordskjelv med magnitude 6.0 rammer Filippinene.

Feil.

12) Et kraftig jordskjelv med magnitude 7.0 rammer Sichuan-regionen i Kina.

Feil.

14) Snøskred dreper flere dusin mennesker i Sibir og Russland.

I videoen spesifiserer han at dette skal skje 10. mars, men det stemte ikke. To barn ble drept i snøskred denne datoen så vidt jeg kan finne ut i nyhetene, men ingen større snøskred skjedde med flere titalls døde. Derimot skjedde et snøskred den 6. mars som drepte 6 ungdommer. Hvorfor spådde ikke da Luz dette? Ser man på f.eks. januar og februar 2013 finner man også flere snøskred med tap av menneskeliv, så at da Luz skulle spå dette var ikke så rart. Han satset vel på å flyte på den forventede trend. Likevel bommet han på detaljene og spådde ikke det største av skredene.

15) Tornado rammer mange mennesker i USA.

Tja, å spå tornado i USA hvor man estimerer rundt 1200 tornadoer i året er ikke noen egentlig spådom. Hvert år dør rundt 80 mennesker av tornadoreletarte hendelser, og rundt 1500 blir skadet. Tornadosesongen starter i mars, så dette er en sikker vinner.

da Luz sier i videoen at tornadoen skulle ramme Ohio den 22. mars, men eneste tornado av noe nevnbar størrelse jeg kunne finne var en som rammet staten Georgia 5. mars. Den gjorde noe materielle ødeleggelser, men skadet ingen mennesker. Atter en bom altså.

16) Regn og kraftig vind vil ramme sentrale deler av Japan.

I videoen spesifiserer han at dette vil skje mellom 7. og 12. mars, og Espejord har klippet inn en nyhetsartikkel som viser at Tokyo ble rammet av støvstorm den 10. mars. Men en støvstorm er da det motsatte av regn. Regn ville ha kvelt støvstormen, noe det etterhvert også gjorde. Så hvorfor spådde ikke da Luz det noe spesielle fenomenet «støvstorm» heller enn det mer generelle «regn og vind»? Han kommer altså med en generell påstand som Espejord deretter finner en hendelse som hun mener passer beskrivelsen om man legger godviljen til. Klassisk «retrofitting» av data for å bekrefte det man ønsker å tro på.

Hadde da Luz spådd «støvstorm i Tokyo», kunne man kanskje blitt imponert, men å si «regn og vind» i «sentrale deler av Japan» er så uspesifikt at det var nesten 100% sikkert å treffe. Tokyo ligger for øvrig ved kysten og kan vel neppe kalles «sentrale deler av Japan». Han hevder også det vil føre til ødeleggelser, noe som ikke er rapportert fordi det ikke var snakk om så sterke vindkast.

Bom altså.

18) Tog-kræsj i India som dreper mer enn 25 uskyldige mennesker.

Feil.

19) Jordskjelv med magnitude 6.0 rammer et område nært hovedstaden i Tyrkia.

Feil.

22) Planer om (terrorist)angrep på USA og Frankrike kan ramme flere uksyldige mennesker.
28) Planer om (terrorist)angrep på regjeringsbygg i Sverige og Danmark kan drepe mange uskyldige mennesker.

Dette er uverifiserbare spådommer, fordi hva betyr «planer»? Ja, kan hende noen sitter og planlegger slike angrep et eller annet sted i verden, men hva i all verden hjelper det å spå dette? Det kan aldri verifiseres og er fullstendig uinteressant informasjon.

Hvis han derimot mener at slike planer skulle bli avslørt i mars, så var spådommene feil.

23) Terrorister prøver å komme inn i England med kjemikalier og «artifakter» (?).

Et googlesøk finner ingen slik hendelse i mars.

27) Kullgruve i Ukranina kollapser og kan drepe uskyldige mennesker.

Feil.

29) Jordskjelv med magnitude 7.0 rammer Sumatra.

Feil.

Resten av spådommene er enten så generelle at de nesten uansett vil være korrekte, eller uverifiserbare.

Slik kan man sikkert gå gjennom alle tidligere måneder også. Det man vil finne er at minst halvparten av spådommene er så generelle, diffuse eller så selvfølgelige at de enten vil treffe nesten uansett eller være umulige å tolke eller verifisere. Resten vil være mer eller mindre presise spådommer hvorav så godt som alle vil være feil. I ny og ne vil han likevel få inn et treff, men det vil da være ganske sikre vinnere, for eksempel å spå et jordskjelv i et jordskjelv-aktivt område.

En rask gjennomgang av tidligere måneder viser at han spår jordskjelv hele tiden, og så godt som alle er bommerter. Han spår ulykker og naturkatastrofer som aldri inntraff. Han spår terroristangrep som aldri skjedde. I videoen spår han to store hendelser for april, nemlig konflikter mellom myndighetene og arbeidere i India, og en storm i Filippinene som vil ødelegge mange bygninger, men Boston-bombene nevnes ikke med et ord… Kanskje fordi dette, i motsetning til de andre to spådommene, var en usannsynlig og presis spådom? Noe han ikke kunne bare gjette seg til basert på tidligere hendelser og sannsynligheten for disse?

Terror i Norge

Jeg stusser også på påstanden om at han skal ha spådd terroraksjonene 22/7, fordi om man graver frem hans liste over hendelser for juli 2011 (oversatt med Google translate) så er ikke dette nevnt med et ord. Hvorfor er ikke en av tidenes verste terroraksjoner i den vestlige verden nevnt her?

Han spådde derimot et angrep mot et universitet i USA i 2008 som ville føre til mer enn 20 drepte og skadde, og at Norge ville oppleve en tilsvarende hendelse. Men det var altså feil. Med andre ord har han spådd terroraksjon mot Norge før, men uten at det slo til.

Ser man på brevet med spådommen om terrorangrepene mot Norge så ser vi at han spådde dette ville skje fredag 21. juli. Som vi alle vet var denne tragiske fredagen ikke den 21., men den 22. juli. Kanskje en slurvefeil, men likevel litt merkelig om han først hevder å være sanndrømt. Han omtaler også 22. juli som en lørdag. Hvis han får presise drømmer så er det rart at datoene blir så feil? Det høres mer ut som om han har konstruert brevene i ettertid og bommet på ukedagene da han skulle skrive om hendelsene. Jeg finner heller ikke at navnet til teroristen er nevnt i brevet, slik Espejord hevdet på TV2. Hvordan kan det ha seg? Kan det brevet Espejord har være en redigert versjon av det som ligger på nett? Kan hun forklare dette?

Spådommen inneholder en del upresisheter om antall drepte og motivet for terroraksjonene, men er likevel såpass presis at hvis det med 100% sikkerhet kan dokumenteres at brevet er skrevet i 2007, så er dette en klar spådom om fremtiden. Sannsynligheten er nok likevel vesentlig større for at brevet er forfalsket i ettertid. Den norske ambassaden har ikke bekreftet å ha mottatt noe slikt brev.

Men her kommer min største innvending, for legg merke til følgende: Spådommene for juli 2011 ble publisert 1. juli, og spådommene for hele 2011 ble først indeksert av Wayback Machine 23. feb 2011). Disse ble altså beviselig lagt ut på nett før terroraksjonen, men nevner ikke disse hendelsene i Norge med et eneste ord. Brevet som omtaler terroraksjonene spesifikt ble derimot først lagt ut på nett etter hendelsene. Det er svært mistenkelig og peker klart i retning av at brevet er skrevet etter 22. juli og datert tilbake i tid.

Andre ting som skurrer

I listen over spådommer for april har han som nevnt heller ikke nevnt Boston-bombene. Skytingen ved Sandy Hook i desember 2012 er aldri nevnt. Kino-massakren i Auraora, Colorado, har derimot et brev liggende ute, men det virker også mistenkelig. Brevet skal være datert 23. april 2007, og her skriver han detaljert om skyteepisoden og gir til og med navnet på filmen, «The Dark Knight Rises». Men kvitteringene som skal vise at brevet er registrert i 2007 omhandler Michael Jackson sitt dødsfall og er sendt til politiet i Los Angeles. Saken om James Holmes, som stod bak Aurora-skytingen, er føyd til med liten skrift og en annen pennefarge og datert 13. juli 2009. Det er heller ingenting som knytter 2007-kvitteringene til det faktiske brevet om James Holmes annet enn noe skrevet på med penn. Det som er skrevet på er gjort med samme pennefarge og håndskrift som på juli 2009-kvitteringen. Dette lukter forfalskning lang vei.

Brevene knyttet til hans spådom om tsunamien 26. desember 2004 er også lite overbevisende. Ut fra det jeg kan forstå prøver han å gi et bilde av at han forsøkte å få sin spådom trykket som en annonse i et kristent nyhetsbrev på øya Tuvalu i Polynesia tilbake i 1997, men det lyktes han ikke med. Med andre ord, dette er en korrespondanse som skal bevise et bevis som ikke finnes.

Han har også lagt ut brev som skal vise at han forsøkte å varsle den indonesiske ambassade i Brasil om dette i 1998, og man kan se navnet på personen som skal ha skrevet svar til ham. Har Espejord kontaktet disse personene for å verifisere at de faktisk mottok disse spådommene før 2004 og at de står bak brevene? Man skulle vel tro at det var en naturlig ting å sjekke hvis man lager en dokumentar om mannen, men hun sier ingenting om dette selv.

Konklusjon

Slik kan man sikkert fortsette å grave i evigheter, men jeg har ikke tid til mer. Fakta er at den kjappe research jeg gjorde på Jucelino Nobrega da Luz viser at nesten samtlige av hans spådommer er feil. Det viser at terroraksjonen i Norge ikke er nevnt i dokumenter om spådommer for 2011 lagt ut på nett før 22. juli, og at brevet om spådommen derimot er lagt ut på nett etter 22. juli. Ergo kan vi ikke vite at han spådde dette før det skjedde.

Brevet om James Holmes og Colorado-massakren 20. juli 2012 er også lagt ut på nett få dager etter hendelsen, og skytingen er ikke nevnt i da Luz sine tidligere spådommer for juli 2012 (som lå på nett fra 1. juli). I eksemplet med James Holmes ser vi at ingenting knytter de daterte kvitteringene fra 2007 sammen med brevet, og at det mistenkelig nok er samme person som har kvittert på både postens kvittering og notarius sin kvittering med 2 års mellomrom.

Alt peker altså i retning at dette er forfalskninger og at da Luz som så mange andre sjarlataner før ham klarer å lure folk til å tro at han er sanndrømt eller klarsynt ved å spille på statistiske sannsynligheter kombinert med godt, gammeldags lureri. Det tragiske er at Ann Kristin Espejord fortsatt lar seg lure. Hun satt den 4. mars og snakket med da Luz som lirte av seg spådom etter spådom som aldri gikk i oppfyllelse, og likevel sier hun på TV2 nesten 6 uker senere at hun tror han er sanndrømt. Selv om hun altså vet at alt han spådde var feil. Hvordan er det mulig å være så naiv?

Hun kunne i løpet av kort tids research sett at jordskjelvspådommen for Sumatra 24. november 2012 ikke var noen merkverdighet, og at da Luz spår jordskjelv som aldri inntreffer flere ganger hver eneste måned. Får ikke det noen som helst alarmer til å kime i hodet hennes? Neppe. Det er nok en grunn til at hun er knyttet til et spiritualistisk senter. Den kritiske tenking er neppe særlig påtrengende.

Det understrekes ytterligere av at hun arrangerer reiser til kjeltringen John of God som lurer alvorlig syke mennesker ved hjelp av enkle triks. Espejord burde skamme seg over å promotere slike åpenbare svindlere, og ikke minst for å kalle seg journalist. Det hun gjør har ingenting med journalistikk å gjøre. Hun hevder å ha jobbet med dette i et års tid, og det tok meg en formiddag å finne ut at alt jeg sjekket opp av hans spådommer var feil og mulige forfalskninger. Det er også synd at TV2 gir slike kjeltringer eksponering, men det er vel vanskelig å unngå i en medievirkelighet hvor «sensasjoner» alltid selger.

Videoen til Espejord avslutter med en tekst som sier at dette var spådommene for mars 2013 og:

Skjermbilde 2013 04 24 kl 12 21 40

Ehm, nei takk. Tipping og lek med sannsynligheter kan jeg gjøre like bra selv. Men rett skal være rett. En spådom hadde han faktisk rett i:

Skjermbilde 2013 04 24 kl 13 29 15


da Luz er for øvrig ikke den første som hevder å ha spådd terroraksjonen i Norge. Se f.eks. min bloggpost om Psychic Nikki og Synske Peggy.

Oppdatering 25.04.2013: Et TV-program i Brasil avslørte da Luz som svindler allerede i 2007. De viser til at dokumentene hans er forfalskede og flere andre problemer med hans påståtte dokumentasjon. Som jeg også påpeker finnes det ingen bevis for at brevene han sender faktisk inneholder de spådommene som finnes i brevene. Tvert i mot tyder mye på at de ikke gjør det.

Programmet er på spansk, men en transkripsjon jeg har kjørt gjennom Google Translate kan leses her.

Oppdatering 2: Fri Tanke har vært i kontakt med den norske ambassaden i Brasil og fått bekreftet at de IKKE mottok noe brev om terroraksjonen i Norge fra da Luz i 2007, men at de derimot fikk et slikt brev 28. juli 2011, altså 6 dager etter hendelsene. Dette vet også Ann Kristin Espejord, men hun nevner ikke dette hverken på TV2 eller i andre sammenhenger. Med andre ord er hun like uærlig som da Luz selv.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!