Jeg må bare komme med et par kjappe tanker om denne flaggdebatten. En Facebook-venn postet i dag følgende status:

Skjermbilde 2013 05 02 kl 19 16 55

Jeg er så enig, så enig. Det er et av de argumentene som har gått igjen gang på gang i debatten. I kommentarfeltet på min forrige bloggpost om nasjonalfølelse finner vi for eksempel:

Hvorfor skal man bære andre lands flagg på Norges «bursdag»? Forventer du feiring av deg selv når du går i andres bursdagsselskap? Bannere med ditt navn på? Navnet ditt på kortene? Det er slik jeg ser hele flaggdebatten (som jeg antar er hvor innlegget ditt er inspirert fra). Vi feirer Norge, og da er det vel rett og rimelig at det er det norske flagget som benyttes?

Snørrunge.

Jeg har selv en datter på 6 år, og når vi inviterer barn i hennes fødselsdag så passer vi på at alle føler seg velkomne og verdifulle. Vi passer på å ha leker hvor alle kan vinne premier slik at flere enn bare min datter får gave. Selv om hun er hovedpersonen er det viktig at alle føler de blir sett og at ikke alt gavefokuset skal være kun på bursdagsbarnet.

Det handler om å lære henne opp til å kunne dele, ikke være egoistisk, og forstå at man alltid skal ta vare på alle gjestene. Det handler om å oppdra henne til å bli et inkluderende og raust menneske.

Det samme ønsker jeg for Norge. Jeg vil ikke at Norge skal være som en fem år gammel bortskjemt drittunge. Jeg vil ha et Norge som vil dele. Som vil feire fellesskapet, ikke bare seg selv. Som vil hedre alle gjestene i dette nasjonale fødselsdagsselskapet. Som vil la alle bli sett, og som vil la alle gjestene skinne i sin egenart.

Og så er det jo slik at Norge, ja, det er oss det. Det er vi som bor i dette landet som er landet. Nasjonen Norge eksisterer ikke uavhengig av folket. Så om vi skal få et inkluderende Norge, så må vi, folket, være inkluderende. Det får man bare til ved å oppdra folk til å være inkluderende. Oppdra folk til å kunne dele. Oppdra folk til å kunne løfte blikket og se lenger enn sin egen navle. Det må starte i barnehagen. I hjemmene. I barneselskapene.

Det aner meg at alle de som synes det er så grusomt at andre lands flagg skal få være representert på nasjonaldagen heller ikke liker at andre enn de selv, eller deres barn, får gaver i bursdagen. Som helst vil ha kaken for seg selv. Som forventer og forlanger at fokuset ene og alene er på dem, fordi dette er dagen deres. Ingen andres. Og om nabogutten får oppmerksomhet, så blir bursdagsbarnet grinete.

Snørrunger.

Det er hva de er. Hvis identiteten og stoltheten står og faller på at fokuset er så stramt rettet på fødselsdagsbarnet at vi ikke lenger kan la alle gjester føle seg velkomne og representere sin egen egenart og sitt eget opphav, så har de et problem. Da har vi et problem. Jeg ønsker meg et folk som er inkluderende. Som oppdrar sine egne barn til å ikke være selvsentrerte og sneversynte. Som også kan synge for bursdagsgjestene og passe på at andre også får gaver og oppmerksomhet.

Problemet er at en slik ukultur som vi har sett de siste dagene går i arv. De samme voksne snørrungene som syter over utenlandske flagg på 17. mai oppdrar sannsynligvis også barn som er like selvsentrerte og sneversynte. En ond sirkel med en stadig voksende diameter.

Det fine er at de på den måten bidrar til å videreføre en ukultur som ikke lenger er noe å feire eller være stolte av. Sånn sett løser problemet seg selv med tiden.

 • Ingelin

  Jeg har ikke annet og si enn at jeg er sikker på at datteren din kommer til og bli, og er sikkert allerede, et fantastisk menneske!

 • Guest

  Takk!

 • Djevelens advokat

  Jeg synes overhodet ikke det er verdt å hisse seg opp over at noen ønsker å ta med seg andre flagg i 17. mai-toget, og et forbud mot andre flagg blir helt meningsløst. Men jeg ville heller ikke synes at det var riktig om man endte opp med en situasjon hvor toget kan forveksles med inngangsmarsjen under OL. 17. mai er en dag hvor det norske fellesskapet skal feires. Det blir heilt feil å forby andre flagg, men det ville heller ikke være riktig om det norske bare ble et i mengden. Jeg tror det er redselen for det som ligger bak når folk kommer trekkende med bursdagsanalogien.

 • Mest norsk i hjertet

  Jeg oppdrar mine barn etter de samme verdiene. Imidlertid vil jeg holde på tradisjonen om å kun ha det norske flagget i 17. maitoget. Det handler ikke om nasjonalisme. Det handler ikke om oppdragelse av barn. Det handler om en samlende egenart.
  Nordmenn er i det store og det hele ganske rause og åpne til nye ting. Jeg tror vi er ganske gode på å dempe supernasjonalistiske holdninger.
  Flaggdebatten burde ligge på et annet, og helt rasismefritt, nivå.

 • Utrolig bra, Tjomlid. Jeg er selv sjokkert over hvordan en del av de som vi dessverrem å innrømme at er nordmenn, har reagert. Særlig hvor mange som har delt videre rein propaganda og løgner fra nazist-siden fyret. Vi bør fokusere på de verdiene vi ønsker at våre barn skal ha, toleranse, et åpent sinn og humanistiske verdier på 17. mai, det er tross alt det vi er stolt av!

 • thetruthiscruel

  enda en bullshit artikkel fra venstreekstremisten. må være veldig trist for dattera de å vokse opp med en rabiat far som representerer venstre sidens quisling. men for all del forsett med denne bloggen din, den gir oss alltid en god latter og litt tårer.

 • Jeg er så enig. I Stavanger har det vært tillat med utenlandske flagg i toget i flere år, og det er jo så flott. Jeg kom tilfeldigvis over en artikkel i Aftenbladet, 2008, hvor det skrives:

  «Dag Terje Klarp Solvang, leder av 17. mai-komiteen i Stavanger, mener at feiring av 17. mai, skal vise Norge anno 2008.

  – Norge består av mange nasjonaliteter, og spesielt Stavanger, som er landets kanskje mest internasjonale by, bør preges av det. Hvis det er noen som ønsker å feire dagen sammen med oss med sitt eget flagg, er det bare fint. Jeg synes det er smålig å si nei til dette, sier han.»

  Og det er nettopp det det er, smålig, å reagere på dette.

 • Når Norges mest multikulturelle by, Oslo, fortsatt har totaldominans av det norske flagget på 17. mai etter å ha tillatt utenlandske flagg i flere år, tror jeg vi har lite å frykte på denne fronten.

 • Det er hun helt sikkert, men faren er at hun vokser opp og opplever at virkeligheten ikke lever opp til fantasien om at alle er like gode, flinke og snille som i eventyret fra oppveksten.

 • Vi feirer ikke flagget. Vi feirer Norges grunnlov. Da må folk få vifte med hvilket flagg som helst. Det viktigste er at det viftes og at vi feirer at vi fikk en egen grunnlov i 1814.

  Vi som bor i Stavanger og i «alle år» har deltatt på den internasjonale feiringen i Bjergsted forstår overhodet ikke hva kranglingen går ut på.
  Etter hva jeg husker går diskusjonen der på om all feiring skal legges til den internasjonale feiringen……. fordi vi alle er glade for Norges selvstendige grunnlov. Selv om den har feil og mangler.

 • Atle133

  Ingen nekter deg å kun bruke det norske flagget, du må gjerne gjøre det. Det latterlige er når folk er så opptatt av å ta ting som ikke er vondt ment som en fornærmelse.

 • tentakkelbjorn

  Tjomlid, du overdriver. Hvis folk mener 17. mai skal feires med norske flagg er det en legitim ting å mene, og å bruke skjellsord som du gjør her og har gjort på facebook er over streken. Det er greit at du ikke har nasjonalfølelse, men man er ikke nødvendigvis et dårlig menneske hvis man har det.

 • Anette

  Jeg kan fint se saken fra begge sider. Selv synes jeg at det å kle seg i sin egen nasjonaldrakt på17.mai er en flott måte å vise hvor man er fra, og få frem mangfoldet på. Men jeg synes også at man kan feire dagen med Norske flagg uten at det blir snørrunger eller rasister ut av det. Gikk selv i tog for mange år siden da jeg for første gang så et svenskt flagg i toget. Noe jeg husker jeg synes var veldig rart. Når du nå først sammenlikner med bursdagfeiring, så er det bare bursdagsbarnet som bærer krone, nettopp for at man skal løfte frem vedkommene en liten smule. det og handler om at man må tåle at ALLE fortjener litt oppmerksomhet på dagen sin. En annen gang er det noen andre som får oppmerksomhet og blir satt pris på. Så jeg er for Norske flagg i 17.mai tog og at folk kan representere nationaliteten sin og mangfoldet vi har med nasjonal drakter. (akkurat som bunader….)

 • Djevelens advokat

  Jeg er helt enig, men det er utvilsomt en frykt som mange har. Jeg synes det er en forståelig reaksjon at man vil hegne om det man selv har kjært, hvis man føler at det er truet. Det viktige blir da å få frem at denne frykten ikke står i stil til de faktiske forhold.

  Derfor synes jeg blogginnehaveren bommer når han nærmest antyder at disse menneskene er fremmedfiendtlige. Reaksjonen skyldes først og fremst manglende kunnskap; det er ikke nødvendigvis er deres moralske kompass det er noe i veien med.

 • Djevelens advokat

  Argumentasjonsteknisk synes jeg ikke ditt resonnement holder mål. All den tid det ikke er flaggets dag, men grunnlovsdagen, er vel den mest logiske slutningen at man ikke behøver å vifte med flagg overhodet? Det går fint an å feire den uten at flagg må involveres. Skal feiringen inkludere flagg, er det jo mest nærliggende at det er det norske flagget som brukes, når det faktisk er Norges grunnlov som feires.

  Når det er sagt, ser jeg ikke noen grunn til å la seg hisse opp over at noen velger å vifte med andre flagg på 17. mai, og forbud mot det blir helt latterlig.

 • Krisse

  Enig!
  Latterlig retorikk, men når man ser hva annet mannen har skrevet kan man ikke ta det seriøst.
  1. Ingen nasjonalitetsfølelse
  2. Andre lands flagg på 17.selveste mai
  Hva er det med Norge som er så fælt at man bare må vanne det ut.
  Jeg kommer aldri til å forstå disse venstre radikale norges haterne, men en ting vet jeg om de….

 • Gunn Helene

  Tommel opp for inkludering og kakedeling osv, men hvem oppdrar bursdagsgjestene som kommer i selskap for å feire seg sjøl? Teit.

 • Silje

  Jeg skjønner ikke hvordan folk kan kalle hverandre snørrunger eller rasister ol fordi de sier meningen sin, hvertfall ikke i en sammenheng som denne.
  17. mai er Norges nasjonal dag, Norges grunnlovsdag… og da kan vi kanskje vifte med det Norske flagget? Er ikke det bare logisk?
  Jeg ville hvertfall ikke dratt til Sverige og vifta med det Norske flagget 6. juni :p
  Nationale drakter for å representere hvor man kommer fra, helt enig, syns jeg er en fin tanke! =)

 • Demokrati4ever

  For et utrolig flåsete innlegg fra deg og eksempel fra «facebook-vennen» din. Er det mulig å rote mer rundt i grøten? Det som var positivt denne gangen var at du faktiskt hadde et innlegg med en normal lengde, ikke slik du pleier – en doktoravhandling! Jeg har lest en del av innleggene dine og må si at du er flink til å skrive, men du drar ting ut i det ekstreme – med all verdens merkelige analyser og sammenlikninger. Jeg vil kalle det vulgært. Det blir som noen minutter med berg og dalbane på Tusenfryd etter 3 pølser, 2 burgere og 10 sukkerspinn! Du har mest lyst til å spy gjennom hele turen, men klarer og la være med et nødskrik. Vanligvis har jeg seriøse kommentarer, denne gangen blir jeg like flåsete som deg. RESPEKT er et ord du ikke har lært betydningen av. Respekt for andre mennesker, respekt for hva vi har oppnådd, respekt for andre kulturer, respekt for andres religion og mange flere. Det er mange ting det er viktig å respektere. Men respekt for vår egen nasjonaldag, både som merkedag og tradisjon, det er ikke så farlig. Vi kan godt endre den, tilpasse den, vri på den og vanne den ut så lenge det er for å vise toleranse for de som kommer fra et annet land og kultur enn oss selv. Er det å tilpasse en tradisjon til de som ikke har noe reelt forhold til tradisjonen, et tegn på respekt og toleranse? Hva er det da de med annen bakgrunn enn oss selv viser når de ønsker å bruke «gjenstander» eller «symboler» som ikke er en del av vår tradisjon? Er det å vise respekt for andres tradisjoner? Er det viktigere å ta vare på andre lands kulturer enn vår egen? Er det ikke like viktig? Er det ikke gjensidighet som er poenget her? Det er for meg fullstendig respektløst og delta i andre lands tradisjoner og markeringer, ved å vifte med det f.eks. det norske flagget eller andre gjenstander som ikke hører til tradisjonen. Dette samme gjelder her hos oss kjære Gunnar! Du reflekterer og analyserer, og du bommer!

 • Jantjantjant

  Jeg skjønner ikke at dette er ett problem. Det norske flagget hører til på 17.mai, like mye som at snø hører til vinteren. Dessuten er det vel ikke noe grunn til at de skal bruke andre flagg?

 • 17. mai er en dag for å feire norske verdier, uttrykt gjennom Grunnloven (derav datoen). En av de verdiene som oftest dukker opp i 17. mai-taler er ytringsfriheten; «Det er ingen selvfølge at vi kan stå her i et fritt land og si det vi vil. Det har vi kjempet for, og det skal ingen ta fra oss.» …er kjente fraser.

  …men gud forby at noen skulle ønske å uttrykke sine meninger på en måte som avviker fra den tradisjonelle bunaden og flagget. Da tror jeg det er tryggest å sensurere dem! Det er i alle fall den logiske konsekvensen av dem som ønsker å forby andre flagg enn det norske.

  Min holdning til spørsmålet om å bruke andre flagg enn det norske er at det uttrykker takknemelighet og ærbødighet for de verdiene som vi mener Grunnloven fremhever. De går tross alt i et norsk 17.-mai-tog. De menneskene som ønsker å bruke andre flagg gjør det for å vise at også mennesker fra disse landene kan sette pris på disse verdiene. Det er altså en positiv handling, ikke en selv-hevdende handling som går på tross av Grunnlovens verdier.

  Jeg har ingen angst for at norske verdier blir vannet ut fordi vi ser et pakistansk eller svensk eller amerikansk flagg. Tvert imot tror jeg norske verdier vil utslette seg selv gjennom moralsk innavl, dersom vi ikke aksepterer at andre kulturer kan både sette pris på våre verdier og tilføre oss nye og bedre verdier. Vi ser det gjennom nasjonalismen i ABB og Norwegian Defence League (morsomt navn på en organisasjon som skal fremme norske grunnverdier) – og det lekker til en viss grad ut i mer moderate deler av befolkningen. Jeg tror det er lang større farer som lurer i sivet enn at et indisk barn vifter med et indisk flagg på 17. mai!

 • R.U.R

  Venstreekstremist? Quisling? Hvordan i alle dager presterer du å tolke det utfra det Tjomlid skriver? Har du virkelig ingen argumenter å komme med, siden du er nødt til å ta mannen og ikke ballen?

 • Riktig! Om noen tolker det negativt at folk fra andre land viser at de feirer denne dagen, så er det de selv som har et problem. Synd om det problemet skal legge føringer for andre.

 • HelleKJ

  Da vil jeg som facebook-venn svare her. For egen del er jeg ikke imot andre flagg som element i feiringen av vår grunnlov, men jeg er åpen for en saklig debatt. Jeg synes derimot IKKE det blir en saklig debatt av å argumentere med Norges bursdag og om bursdagsbarnet blir lei seg, slik enkelte debatanter har gjort. DER sporer den legitime diskusjonen av for meg og bli en tøysediskusjon. (Ref. 17.30 på p4 tirsdag der FrP representant Aina (husker ikke etternavn i farta), brukte dette som argumentasjon all den tid hun prata. Det ødelegger iallefall for meg retorikk og evnt motargumter mot mitt syn, og jeg blir enda mer påståelig på mitt og uvillig til å ta diskusjonen og debatten seriøst. Mulig jeg dro det hele ned på det nivået, men om det er det beste krikerne mot internasjonale flagg har å komme med på nasjonalt og politisk nivå så syns jeg det blir fjåsete.

 • Så noen er ok, men du vil ikke ha for mange:-) det er som å hoppe fra 10 etasje og synes at de første etasjene går greit, men så skjønner du vilken vei det går, men da er det for sent, og til slutt går det riktig galt. Hvor går grensen for litt er ok?

 • En annen ting man ikke kan ta seriøst er folk som offentlig kritiserer andre under pseudonym. Slike som deg, «Krisse». Og hva er det du vet om disse venstreradikale norgeshaterne? Mener du at vi burde gjette tankene dine, eller er det ment som en trussel?

 • JIV1

  Hear hear! :)

 • varicella

  17. mai er grunnlovsdagen. Enhver rasjonell person ser at dette er noe å feire. Det handler i utgangspunktet ikke om nasjonalitet, men om progressive ideer. For min del kan man gå med hvilket flagg man vil, men det hører ikke hjemme med flagg fra land hvis grunnlov undertrykker minst halve befolkningen(kvinner). Da blir feiringen redusert til en irrasjonell feiring av nasjonalitet, og ikke en feiring av ideer.

  PS.
  Jeg er klar over at den norske grunnloven av 1814 ikke var perfekt.

 • varicella

  Beklager oratos polaris. Svaret var ikke myntet på deg…

 • Krisse

  Helge, ingen trussel.
  Jeg rakk ikke å skrive mer i går og det ble prikk prikk prikk.
  Pleier vanligvis å fullføre mine setninger.
  Det jeg skulle skrive er at de fleste venstreorienterte jeg kjenner er usedvanlig dårlig til å utrede konsekvenser fordi de alltid bruker idealistiske tanker og metoder for å fremme sine mål. Målene er også alltid uklare som en tåkesky.
  Jeg er glad for å være anonym på et nasjonalt nivå så lenge det er forbundet med rasisme å være motstander av islam og den nedrivingen av Norge som pågår.
  Det er vel gjerne her en fra venstre og en fra høyre ikke alltid er enig :)

 • Jeg klarer ikke helt å hisse meg opp over denne debatten i noen av retningene. Fordi: Er det så nøye om det er innslag av andre flagg i toget? Men samtidig: Er det fryktelig viktig å ha med andre flagg akkurat denne dagen? Alt i alt tenderer jeg mot at vi på nasjonaldagen kan holde det til norske flagg.

  Jeg syns både bursdagsargumentet og bursdags- motargumentet først og fremst er billig retorikk.

 • Hva er det med å bruke ordet «tillatt»? Det er ingen som kan _forby_ noen a flagge med et annet flagg i toget… Det er vel ikke hjemlet ved lov at man kun kan flagge med norske flagg? Og det er vel ingen som _EIER_ 17.mai-toget?

  Ergo er det ingen som kan _tillate_ å benytte andre flagg i toget, fordi det er ikke forbudt i utgangspunktet.

 • Det var mye tekst og lite innhold…

 • Det såkalte Norske flagget du refererer til er i utgangspunktet en Dansk oppfinnelse, så hvis det er den utpregede «Norskheten» til flagget som skal feires så bommer man litt…

 • Djevelens advokat

  Her har du ikke gjort hjemmeleksen din. Flagget er et korsflagg som det danske og svenske, men selve utformingen er det en nordmann som står bak: Fredrik Meltzer.

  … Og uavhengig av opphavet har flagget blitt etablert som det fremste symbolet for Norge.

 • Helt enig. Ønsker folk å feire frihet sammen med oss, så hjertelig velkommen som du er.

 • Det er typisk norsk å være dumsnill, helt til en møter seg selv i døra. I disse debattene er det kun etnisk norske borgere som legger kjepper i hjula for den norske befolkning. Jeg tror de utlendingene som er bosatt i Norge rister på hodet over alt dette tøvet fra ihuga venstre folk, for de går selvfølgelig med det flagget som tilhører det landet de bor i denne ene dagen i året,

 • EirikJa

  Dere kommunister gir dere aldri. Nå er det rasistisk å vise nasjonalfølelse på selveste nasjonaldage. Jo fortere flere Nordmenn innser hva som skjer og at vi er under okkupasjon jo bedre.

  Denne debatten handler egentlig om å ødelegge nasjonalstaten.

 • Djevelens advokat

  Godt sagt!

  Tjomlid er en mann jeg har stor respekt for, men i dette tilfellet blir det krampaktig å presse debatten inn i bursdagsanalogien. Det er så åpenbart at det kan betraktes på flere måter enn det som tilkjennegis i dette blogginnlegget.

  Klart man skal ta hensyn til gjestene, men det er ikke å komme forbi at det er bursdagsbarnet som er hedersgjesten akkurat denne dagen. Er det pysjamasparty, er det lov å forvente at folk stiller opp med pysj og kosedyr. Betyr det at man skal stenge ute den som dukker opp i andre gevanter? Så klart ikke! Festen kan bli like morsom for det. Likevel er det et brudd på kutymen, og det må jo være lov å mene noe om, så lenge man opptrer med romslighet og respekt. Det er slett ikke noe snørrungeaktig over det.

 • Ikke at vi må herme etter alle andre, men hvordan hadde f.eks amerikanerne reagert på norske flagg i sine 4. Juli parader? Eller ander, like «flagg-elskende» nasjoner?
  Hisser meg ikke opp over det, men synes bare det er litt merkelig med andre flagg enn det norske på Norges grunnlovsdag? Litt sånn krampaktig «mitt land har like fint flagg som ditt land» liksom…
  Hva har USA, Pakistan, Somalia eller Italia med Eidsvoll og 1814 å gjøre???

  Masse forskjellige nasjonaldrakter i 17 mai toget er forresten en fin måte å vise flerkultur på.

 • EirikJa

  På tide med riksrett!

 • EirikJa

  Samme sa ekstremistene om innvandring på 70-80 tallet…Da ble Carl I.Hagen hånet og forfulgt. Idag er det jo faktisk verre enn det han beskrev den gang.

 • EirikJa

  Ja men hvorfor kan de ikke hedre det landet de har kommet til fremfor å feire det landet de flyktet ifra? dette er Norges dag og noe annet er ekstremistisk.

 • ibux600mg

  Om 20 år er det ingen som gidder å gå i 17 mai tog alikevel. Da er nasjonaliteten vår såpass visket ut. Ære være de som i det hele gidder og gå i tog samme hvilket flagg det er under. Det er ikke verre en at den lille jenta fra Somalia med hennes eget flagg sier, jeg er fra Somalia og er stolt av å bo i Norge.

 • R.U.R

  Men altså: Hvis noen går i tog og flagger på 17. mai, så er det jo nettopp 17. mai de feirer, uansett hvilket flagg de vifter med. Dermed hedrer de landet de er i, og viser at også utlendinger kan gjøre det.

 • Å gid !

 • Guest

  Feirer gjerne fellesskapet men jeg syntes det er skuffende at innvandringspolitikken lider av et betydelig demokratisk underskudd! Det bør ikke være den politiske eliten som ene og alene trumfer igjennom konvensjoner som ovefører norsk suverenitet til overnasjonale institusjoner. I praksis er det svært få tiltak vi kan iverksette for redusere innvandring alt takket være udemokratisk ratifisering av konvensjoner. Fint om du lærer din datter litt om at svakhetene ved vårt eget demokrati når du er igang!

 • 5string

  Det samme kan vel sies om ditt innlegg…?
  Eller, ditt innlegg hadde faktisk ikke et eneste argument overhodet, så det må faktisk karakteriseres som enda verre!

 • cirys1

  Du husker kanskje «Mustafa-brevet»?
  Fremgangen til Frp kom alene basert på dette brevet, noe som visste seg og være en bløff, en løgn.
  Det er skremmende at folk glemmer så fort.

 • kredittverdigikkekritikkverdig

  Homo sapiens (det moderne mennesket) utviklet seg på den afrikanske savannen for 200 000 år siden. Dvs at vi alle er afrikanere. Synes vi skal skrinlegge alt som har med nasjonalfølelse og stolthet for landet vi er født i og tenke at vi innerst inne er mørkhudede krigere som gått seg vill i ukjent territorie.

 • Guest

  Fint! Så om din datter har bursdag og ber sine venner inn til fest, men de tar med seg noen flere venner, hvor det tilfeldigvis er 2 av dem som også har bursdag, så synes du det er mer enn rettferdig at din datters dag gjøres om til noe annet og man feirer dem istedenfor??? Husk at din datter har gledet seg og ikke hørt noe om at andre skal «kuppe» hennes bursdag.
  Makan!

  Det er forskjell på å være inkluderende og dumsnill.

  Jeg er imot konkurranser hvor alle vinner, noe jeg ikke hadde brukt 2 min på i barndommen og som jeg mener skader mer enn det gagner barna. Det passer sikkert fint for noen, men innse at det er mange av oss som fnyser av forsøket på å få oss med.

  NB! Jeg er imot et forbud på 17. mai som gjør at man ikke kan bære andre flagg, men jeg vil ikke inkludere noen som går med et annet flagg en vårt. I min verden er det de som ekskluderer seg selv med handlingen de foretar.

  Heldigvis har jeg lov til å mene det jeg skriver her, like fult som du Gunnar kan forsøke å rette en pekefinger mot oss som er uenig med deg om dette.

  Forøvrig er du dyktig til å skrive, og jeg er glad du har ganske motsatte meninger av det jeg har, slik at man kan diskutere og forhåpentligvis lære noe av hverandre.

  Ønsker deg en fin dag videre!

 • 5string

  såvidt meg bekjent, så brukes det andre flagg 4. juli. Det er ikke uvanlig med et norsk i en hand og et amerikansk i det andre.
  Men jeg er enig, nasjonal drakter er en bedre måte å vise sin respekt på!

 • 5string

  Som i USA, mener du? :-)

 • tidligereosloelev

  Problemet her i mine øyne er at ingen har gitt uttrykk for at de har lyst til å bære andres flagg, rettelse: Ingen innvandrere har gitt uttrykk for dette.
  De som gir uttrykk for dette er etnisk norske nordmenn, hvor nærmeste utenlandske gen ligger i en tippoldemor fra Sverige. Det er det jeg ikke helt kan forstå, hvorfor i det hele tatt skape denne debatten?

  17 mai var for meg en svært inkluderende nasjonaldag, for en som har vokst opp i Oslo og sett mennesker av alle etnisiteter stolt bære flagget, uten at noen løftet så mye som et øyenbryn. En dag der alle var med og følte seg velkomne Den dagen er nå i ferd med å bli ødelagt av misforstått politisk korrekthet. Dette higet etter å glede alle og snakke på vegne av andre har nå ført til at også 17 mai skal bli en «oss» og «dem» dag, selv om ingen av gruppene faktisk har ytet noe sterkt ønske om det.

  Dette handler ikke om at de få som har ønsket om det, skal få gå med et annet lands flagg. Dette handler om å bryte ned den ene dagen i året hvor absolutt alle kan føle seg velkomne. En tanke vi ikke skal ta for gitt på en dag som er svært nasjonalistisk av natur.

 • 5string

  Vi stammer også fra aper, betyr det at vi skal inkludere de 17. mai?
  Nå går du litt vel langt her :-)

 • R.U.R

  Dette handler overhodet ikke om å «ødelegge nasjonalstaten» Det dreier som å ha et åpent og inkluderende samfunn hvor det er plass til alle. Slikt styrker samfunnet, ikke ødelegge det.

 • 5string

  Så å bruke et annet symbol enn alle andre er å hedre?
  Hvordan får du det til å stemme?
  Jeg har ingen sterke tanker rundt bruken av flagget, men jeg ser rett og slett ikke poenget med å bruke andre flagg, annet enn å hedre sitt eget land!
  I USA går man med to flagg, et for sitt land og et for landet de bor i! Det er i det minste et skritt på veien, men å gå i sine respektive nasjonal drakter, det synes jeg er å hedre!

 • finansreven

  Jeg er i grunn enig i hovedbudskapet ditt og blir litt pinlig berørt av at folk går helt av hengslene fordi noen barn skal vifte med paprflagg med norsk flagg på ene siden og et annet lands flagg på den andre siden.

  Jeg har for øvrig en afrikansk kjæreste som bor på Østkanten i Oslo. Jeg måtte bare benytte muligheten til å høre hva hun mener om denne saken. Og hun sa noe tankevekkende:

  «Her er det altfor mange mennesker som skal lage drama, og det gjelder begge sider».

  «Da sønnen min gikk på barneskolen, ville jeg at han skulle ha norsk flagg og være som de andre barna. Var ingen grunn til at han skulle føle seg annerledes, selv om han har en annen opprinnelse».

  Hun er hellig overbevist om at det ikke er barna eller deres foreldre som har kommet med ideen om disse flaggene. Det er noen lærere som hadde en fiks idé. Hun skjønner ikke hvorfor man på død og liv skal gjøre barna annerledes fra de norske barna så tidlig.

  Litt rart å tenke på at jeg hadde en mye mer «liberal» holdning til disse flaggene enn ei som har en annen bakgrunn enn oss.

 • 5string

  Der er du inne på noe veldig viktig!
  Jeg tror også det er lærere og forståsegpåere som igjen prøver å være så forståelsesfulle og «snille» at de rett og slett ikke ser skogen for bare trær!
  Som da en skole i Drammen ville avvikle juletrefest, fordi det strider imot andres religion! Makan til tull…
  Der intervjuet man også våre nye landsmenn og de gledet seg til en juletrefest for å se hva dette var.
  Dette er storm i et vannglass….

 • R.U.R

  Det er å hedre fordi det skjer i et 17. mai-tog, som jo er feiringen av Norges nasjonaldag.

 • Slik jeg ser det så er det folk som Tjomlid som diskriminerer.

 • Du er klar over at norske flagg er vanlig i 4. juli-feiringen og at amerikanerne ser ut til å synes at det er helt flott og greit?

 • Jeg har avviklet juletreet for lengst, men det er fordi trær skal ha sin plass i skogen og at det drar så mye utøy inn i stua. I tillegg slipper jeg å koste ut igjen alle nålene etter jul.

 • 5string

  Det er vel der vi er uenige, jeg ville aldri gått med et norsk flagg i Sverige for å hedre den svenske nasjonalliteten, historien og kulturen.
  For å ta den noe tvilsomme retorikken om bursdag litt videre, jeg ville blitt litt indignert om noen kom med en egen bursdagskake på min bursdag!

 • snappe

  Når ble det egoistisk å være midtpunktet på sin egen bursdag og motta gaver ? Rart hvordan løgnene prøver å snike seg inn. Alle de andre gjestene får jo det samme på sin egen dag da det er deres tur å være midtpunkt og få gaver . Da er det bursdagsbarnets tur til å være gjest og man trenger ikke få gaver når man ikke har bursdag. Da vil jeg heller si at dette vil gjøre barn mere egoistisk om fokuset skal på dem den dagen. inkluderingen går på å dele bursdagsbarnets glede og delta i den andres glede og derigjennom gi noe. Man trenger ikke lære barn at de alltid skal få noe. Det er nok med festmat, kake og andre godsaker, samt moroa de har sammen.

 • Øistein ENgelsen

  Jeg er enig i konklusjonen din, men synes argumentasjonen blir litt » så der».

  Det må være lov til å godta at andre får oppmerksomhet i bursdagen din, men samtidig ønske at akkurat den dagen var det ditt navn som sto på kaken. I samme stund bør man være glad for at alle får lov til å være med på sekkeløpet, tombolan og i bursdagskorpset.
  Jeg synes det er greit at andre kun vil ha norske flagg i toget selv om jeg ikke har noe problemer med det personlig. Det som er viktig er at vii kke kaller noen «snørrunger» fordi de har en annen mening enn oss.
  Til syvende og sist så har jo alle det gøy på 17. mai eller i bursdager, og det er etter min mening det viktigste. Ikke om 1 av 10.0000 går med to flagg.
  Øistein

 • Demokrati4ever

  Ja, og der er vi helt enig! Det er en fullstendig idiotisk sammenlikning. Vi er nok grunnleggende uenig i denne saken, men du hadde nok (kanskje) nærmet deg mitt utgangspunkt med litt mere diskusjon. :-) :-) Du er for smart til å fremstå så kategorisk som du gjør ;-)

 • André Aronsen

  Flerkulturalitet er symbolisert gjennom det norske flagget, der behøves ikke 190 andre flagg for å drive gjennom det poenget på den dagen, men for all del, ungene i Ålesund skal få gå med flaggene de har laget, norsk på den ene siden andre nasjoner på den andre. Ganske typisk norsk dette, ingen skal føle seg utenfor. Men er det så godt tenkt? Hvorfor er barn uansett hudfarge og herkomst, «utenfor» når de vifter med et norsk flagg? Og hvorfor er de «innenfor», når de vifter med et alternativt flagg? Hvorfor er ikke denne ideen heller med på å forsterke et norsk problem, nemlig at har du en annen etnisk bakgrunn, blir du aldri «nordmann», men andre- og tredjegenerasjons innvandrer? Slik tenker man ikke i sammelignbare land. Veien til ostehøvelhelvetet er brolagt med gode intensjoner.

 • JA :D

 • R.U.R

  Helt greit at du ikke ville gått med norsk flagg på «svenska flaggans dag», men det er da heller ingen som har sagt at det skal bli påbudt for utlendinger å bruke sitt eget flagg? De aller fleste vil fortsatt bruke norsk flagg, men hvis noen har lyst til å bruke sitt hjemlands flagg når de feirer 17. mai, så bidrar det bare til å styrke samfunnet.

 • Men når det er sagt, dersom det å la andre lands flagg være med i 17 maitoget hjelper til at alle innvantrere og med bakgrunn fra andre land kan føle seg mer hjemme i Norge, ja da kan de få ha med sine lands flagg i toget for meg. Verden er i stadig endring, Norge også. Verdens folk blander seg mer med hverandre enn før, det samme skjer i Norge. Vi kan ikke tviholde på fordommer fra 50 år tilbake fordi noen gamle grinebitende erkekonservative ønsker at landet skal være som på 60-tallet, samtidig som de forsøker å prente det inn i ungene sine. Flerkulturelle samfunn er spennende, hvis man vil det slik, men skummelt, hvis man absolutt vil det slik. Mange tror på spøkelser også selv om det ikke finnes noen. Ha en fin 17 mai, alle sammen!

 • 5string

  Vi får være enige om å være uenige der.
  Har noen spurt de det faktisk gjelder?
  Som en over sier, hans kjæreste er afrikansk og ser ikke problemet med at hennes unge bare har det norske. Noe annet vil skape fremmedgjøring og ulikheter for barna.
  Jeg tror ikke dette styrker noe som helst!
  Jeg tror det vil spiltte enda mere.
  Men kom gjerne i din nasjonal drakt, DA viser du respekt for landet du bor i!

 • Demokrati4ever

  En veldig bra og intelligent kommentar. Det er kanskje ikke så mye å gjøre på jobb i dag? :-)

 • Det er så sant det han sier, Norges dag skal feires, ingen andres..
  Og det er kun Norske flagg som skal heises…

  Det er ikke snakk om frykt (hvor dum er du)?

 • Demokrati4ever

  Takk :-)

 • R.U.R

  Utlendinger har som alle andre forskjellige oppfatninger og meninger, også om dette spørsmålet.
  Hvis noen vil gå med det norske flagget er det greit. Hvis noen andre har lyst til å gå med et annet flagg er det også greit.
  For meg vil det være med på å styrke et inkluderende og tolerant samfunn.

 • snappe

  når ble det egoistisk å motta gaver ? De andre har jo sin egen dag de også ?Nei bursdagen skal man motta, og andre ta del i gleden. det er det fest egentlig betyr. Norskamerikanere feirer 17 mai på en egen dag, ikke 4 juli.Det samme kan andre gjøre, men vi må skille mellom de som er norske statsborgere. De bør bruke norsk flagg. Norsk flagg betyr for Normenn at de feirer også at de fikk friheten etter krigen der mange med livet som innsats kjempet for at vi skulle ha friheten. Det er norsk historie, og en del av vår identitet. Vi bør ta vare på vår selvstendighet. Andre flagg kan brukes på de respektive nasjonalitetenes egen markering, fest og høytider de har. Det har ikke med egoisme å gjøre siden alle de andre nasjonalitetene har den samme rett, akkurat som turen kommer til de også.Man skal ikke bli selvutslettende. Da mener jeg at man må være realistisk og forstå hvor fort man kan bli i mindretall. fks i Canada er det visst nå flere nordmenn enn i Norge. Nasjoalitetsfølelse er glede, og takknemlighet.

 • André Aronsen

  Kan godt hende det, Ingelin. Spørsmålet blir vel om hun hadde blitt en erkekjip heimføding om hun hadde vært amerikaner og spist burger å¨4.juli, kun omgitt av amerikanske flagg? Eller blitt araberhater eller verre, hvis hun hadde vært fransk og feiret 15.juli kun omgitt av franske flagg? Implikasjonene av tenkemåten din, er jo at all verdens nasjoner er på ville veier, siden de ikke har en inflasjon av flaggsymbolikk på sine nasjonaldagsfeiringer. Alle minoriteter i Norge feirer sine egne nasjonaldager, noe som er berikende for fellesskapet. Jeg går utfra at du også vil kreve av disse, at de skal ha åpent for all verdens flagg på sine dager også, slik at barna kan bli «fantastiske mennesker»? Denne debatten er en politisk korrekt suppe.

 • snappe

  Norge i rødt hvitt og blått. Selv andre nasjonaliteter syns det er upassende å komme med egne flagg på 17 mai.

 • snappe

  Det er å feire nasjonaldagen og ha sunn stolthet over sitt land har med identitet å gjøre og er viktig å ha integritet i forhold til. Når vi er på besøk i andre land så skal vi vise den samme respekt. Det er rettferdig. Toleranse betyr ikke bare at vi skal tolerere andre, men også at vi må kunne mene i rettferdighetens navn kan forvente at andre tolererer oss.

 • Lamme99

  Hvis noen ikke vil feire med norske flagg, kan de holde seg hjemme. Nordmenn flest feirer ikke fremmede land på 17. mai, men vårt eget land. Utenlandske flagg hører ikke hjemme i en norsk 17. mai-feiring.

 • Lamme99

  Innvandringen bidrar til oppsplitting av samfunnet, mindre samhold og svekket nasjonalfølelse. Debatten er et godt eksempel. Hvorfor oppholder utlendinger seg i Norge, hvis de ikke respekterer nasjonen? Skal de være norsk når det passer, og utlending når det passer?

 • Hen

  Pussig hvordan den gode Tjomlid, som ellers er opptatt av å fremstå som et intellektuelt fyrtårn i det norske medialandskapet, plutselig lar alle prinsipper om redelighet, saklighet og drøfting på båten til fordel for ren brunbeising og belæring.
  Hva med å behandle dette temaet slik det fortjener; å åpne for refleksjon, diskutere begge siders synspunkter, i stedet for å entre den aller høyeste hesten og tale alle oss dumme og fremmedfryktende mennesker til rette gjennom ladde begreper og rene hersketeknikker?
  Dette var meget skuffende av en ellers god skribent, og fremstår dessverre som mer
  (SV)aksynt enn Saksynt.

 • BlaaFrosk

  Hvorfor skaper dette debatt over hele landet? Kanskje muligens fordi nordmenn, i likhet
  med andre folkeslag, faktisk har kultur og nasjonal identitet, og har behov for å vise fram og verne om denne på nasjonaldagen, uten å bli kalt rasister, facister eller snørrunger? Jeg hørte akkurat på radioen at 2/3 av befolkninga ønsker norske flagg på 17. mai.

  Rasistene her er jo de som behandler etniske nordmenn som ønsker norsk identitet på sitt lands nasjonaldag som avskum, samtidig som de nærmest hyller at innvandrere ønsker sine opprinnelseslands identiteter på den norske nasjonaldagen. Selv multikulturalist Hylland-Eriksen mener det er mer inkluderende om innvandrerbarn bruker norske flagg på 17.mai.

  http://www.osloby.no/–Veldig-rart-a-ga-med-andre-flagg-enn-det-norske-7191414.html#.UYOVoMo0_VA

 • snappe

  Det et er egentlig ikke hver enkelt nasjonalitet som kommer det handler om, for fks noen er jo gift med norske, og respekterer den norske kulturen, og barna går jo med norsk flagg fra den nasjonen når de bor her, selv om en foreldrene er av ulik bakgrunn, og ikke med to:)Og dersom man driver med slektsforskning så finner man kanskje en og annen i blant sine oldeforeldre som ikke har norsk avstamning så det er ikke så svart hvitt i det virkelige liv, samt at de europeiske kongehusene er jo godt blandet sammen både av engelsk og dansk og svensk, ja sogar russisk, siden Ingrid av Norge var gift med Rurik som bodde på Homgård i Gardarike i vikingtiden, og han dro jo til Kiev og dette utviklet seg jo videre til det russiske riket.Så det er bakover mye forskjellig innblandet i det å ha en identitet. Så nasjonalitet er et flerfarget teppe i seg selv, men likevel har vi en egen historie,eget forsvar, et felles flagg og en felles grunnlov og felles språk ikke minst. Noen vil ha det til at dette handler om ulike kulturer, men det er bare skygger av det som egentlig skjer. Det finnes altså nyanser.Det handler ikke i bunn og grunn om de ulike kulturene i seg selv, men om politisk nytte av å spille dem mot hverandre, og dette kalles manipulasjon.manipiulasjonen går på å trakkasere det som kommer i veien for egen agenda som en metode for å få ettergivenhet fordi det tjener deres agenda. Det norske folk står overfor en form for propaganda som har en egen agenda. Derfor angripes det som vi regner for norsk. Syns det skal være slik at folk får lov å ha sin egen kultur. Vi må ikke være så beskjedne og gi etter for angrep på den som dette er.

 • Jo, var derfor det ble så kort :)

 • snappe

  Når ble det forresten egoistisk å være midtpunkt i en bursdag ?Å motta gaver? Dersom takknemlighet er grunntonen? Alle barna har jo sin egen etter tur, og det er jo mere fremmende på egoismen at de får egne gaver alle sammen. Fokuset skal ikke være på dem den dagen men på gleden de deler og på bursdagsbarnet. Det inkluderende er når de fks synger bursdagssangen for fødselsdagsbaarnet. Norskamerikanere i Usa feirer 17 mai på egen dag og kan da ta frem flagget sitt. Hver nasjon kan feire sin dag med flagg her også kan de ikke ? Det står dem fritt. Tror vi må arrestere at vi skal angripes med nedlatenhet pga ekte kjærlighet til landet vårt.

 • Hilfe222

  Slik jeg ser det er det å skulle bære et annet flagg enn det norske på 17.mai kun begrunnet med å skulle vise at «Jeg er faen ikke norsk!» Hva flaggene til land som folk gjerne har forlatt grunnet bedritne lover, styresett og tilstander har å gjøre ute i gatane når nasjonen Norge og dens grunnlov som sikrer dem frihet og rettigheter skal feires kan jeg ikke fatte og begripe. Når pakistanerne i Oslo feirer den pakistanske nasjonaldagen, blander jeg da meg ikke inn i mengden og vifter med det norske flagget. Det er både unødvendig og respektløst, og hadde garantert blitt dårlig mottatt. Men det er jo snart ikke lov til å være norsk lengre, og synes at Norge var bra som det var og bra som det er og verdsette våre tradisjoner. Da er man automatisk rasist, intolerant, nazist og det som værre er, og ikke minst en snørrunge ref vår klassisk moraliserende artikkelforfatter.

 • PhoenixBaran

  Sammenlingningen din mellom nasjonal symbolikk og barneoppdragelse var banal, barnslig og irrelevant. Politikk og pedagogikk er to vidt forskjellige verdener. Jeg tror de fleste nordmenn begynner å se seg lei av at sinte unge menn som deg heller vil feire multikulturalisme enn Norge. Det er det, det handler om…

 • Dan

  Må først si at jeg ikke akkurat er en av de som blir sur og grinete over å se svenske, italienske, pakistanske eller somaliske flaggpå 17.mai. Jeg bare forstår det ikke.
  Du snakker om at du vil ha et inkluderende samfunn, men det synes jeg da vi har?
  Selv smiler jeg når jeg ser andre land feires deres nasjonaldag med deres eget flagg. Men jeg skjønner heller ikke hvorfor mange bruker det norske flagget under f.eks den pakistanske nasjonaldagen i Norge,ei heller hvorfor nordmenn stiller med norske flagg og bunad under 4.juli i usa. Det blir bare rart syns nå jeg.
  Kan folk gå med banner for å hylle John Fredriksen eller Kjell Inge Røkke på 1.mai, uten at noen synes det er det minste rart? Eller Gå med paroler for norske menn under 8.mars?
  At folk fra alle mulige nasjoner kan være med å feire Norges nasjonaldag er kjempefint og inkluderende, men jeg skjønner fortsatt ikke hva et dansk flagg har med 27.mai-feiringen å gjøre!? Og det må jeg vel få lov til uten å bli kalt rasistisk (virkelig? rasistisk? Nå tøyer vi rasismebegrepet utover det abnorme), intolerant eller ekskluderende.
  Tullesak, med altfor ivrige motstandere på begge sider, som tar på seg skylappene og rakker ned på «de andre»

 • HelleKJ

  Nå var mitt budskap opprinnelig ment for mine venner på facebook, og ikke formulert for et større fora, og dermed har jeg lov å være kategorisk, syns jeg. Nå står jeg helt inne for innholdet og syns det er veldig greit at innlegget blei delt her, og så kan vi heller diskutere argumentene og måten denne debatten har fremstått.

 • Det er vel en måte å vise sitt antidemokratiske sinnelag på. Det er hersketeknikker som gjelder. Det gjelder å banke meninger(egen overbevisning, ide) inn i folk. Det er i lengden bokstavelig talt en livsfarlig risikosport. Forstand og kunnskap(historieløst) er en antirasistisk mangelvare. Dårskap satt i system.

 • Nordbagg

  Det paradokse er at svært mange utlendinger, innvandrere mf. Synes det er merkelig med andre flagg enn det norske på 17 mai! http://www.osloby.no/–Veldig-rart-a-ga-med-andre-flagg-enn-det-norske-7191414.html#.UYOiL8sayK2 er mann enn dårlig forelder, rasist om man er for norske flagg 17 mai? Hvorfor skal debatten polariseres som om du enten er 100% innvandringsvennlig eller motsatt? Selvsagt skal vi ikke ha flaggpoliti eller wannabe flaggordensvakter. Denne missforståtte toleransen som utvanner Norge, tillater kvinneundertrykkende plagg på muslimske kvinner, separate innganger, segregering av kvinner mm. Vi lever i en tid hvor forskjellige regler avhengi av tro og bakgrunn avgjør hvorvidt din handling er ok eller ei! Jeg har flere mørkhudede venner enn 99% av Norges befolkning og de jeg har spurt tror denne tullete flaggdebatten vil skape en vanskeligere situasjon for de pga missforstått toleranse, de føler de blir dratt med i en kamp de ikke ønsker å delta i fordi de mener norske flagg bør brukes 17 mai, deres hjemlandsflagg vil de gjerne bruke på deres nasjonaldag!

 • Da må du huske på å diskutere etter dine prinsipper. Aldri innlate deg å bli med på deres(antirasistenes) helskrudde ideverden, du trenger ikke forsvare ting du ikke mener, men som de mener du mener. For de, de tror at de har funnet svaret. På alt. Dermed har de som jo er motstandere av båssetting satt deg i bås, de kan bare forstå deg gjennom «seg». De dyrker dårskap.

  De forstår på ingen måte at andre kan ha helt gyldige og rasjonelle argumenter, andre erfaringer. Andre tankerekker. De sitter fast i egen navlebeskuende verden.

 • Eivind M.K.

  Hver er det som har bursdag på 17. mai? Norge. Da er det naturlig at befolkningen feirer med det norske flagget. Hva er hensikten med å bruke andre flagg? Det viser bare hvor flaggbæreren kommer fra, men har ingen relasjon til selve 17. mai. Det er viktig å se sammenhengen mellom flaggbruk og nasjonaldag, ikke blande det sammen politiske prosjekter som f.eks. «multikulturisme». Skal franskmenn feire med andre flagg enn det franske flagg? Skal Iran feire med andre flagg enn det iranske på revolusjonsdagen, og så videre og videre..?

 • Eivind M.K.

  Hvem er det som har bursdag på 17. mai? Norge. Da er det naturlig at befolkningen feirer med det norske flagget. Hva er hensikten med å bruke andre flagg? Det viser bare hvor flaggbæreren kommer fra, men har ingen relasjon til selve 17. mai. Det er viktig å se sammenhengen mellom flaggbruk og nasjonaldag, ikke blande det sammen politiske prosjekter som f.eks. «multikulturisme». Skal franskmenn feire med andre flagg enn det franske flagg? Skal Iran feire med andre flagg enn det iranske på revolusjonsdagen, og så videre og videre..?

 • Besitter du den kunnskap om at på Furuset er det, også bekrefta av en AP-politiker med inngående kjennskap, en utbredt oppfatning blant innvandrere at de er dritt lei at alt skal være så internasjonalt? At de føler at de liksom ikke skal få lov til å være norske.

  Kom ikke her og tal om kunnskap.

  Blogginnhaveren er intet annet enn et produkt av hjernevask. Åpenbart. Av slike forventes heller ikke mer.

  Hva er svaret hans til alle de innvandrere fra forskjellige land, fra Sverige til Somalia, som har sagt at de stiller seg uforstående til at andre enn norske flagg skal brukes på landet norges nasjonaldag? At de er rasister mot seg sjøl?

 • MBO

  Vel, trykker liker på innlegget ditt. For første gang.

 • Jeg har stor respekt for deg som blogger Tjomlid, og kommer til å fortsette å ha det. Men her synes jeg du bommer ganske grovt på ditt oppdrag.

  Du har tatt verden (Norge?) og delt den i to; en del som er enig med deg, og en del som er drittunger. Ikke bare det, men som tema har du valgt noe som handler i veldig liten grad om fakta og forskning, og i veldig stor grad om følelser. Følelser du ikke har.

  Det virker ikke særlig Saksynt.

  Dette handler jo om nyanser. Om deltakelse, og hva som er greit. Jeg forstår deg slik at ditt barn faktisk er den viktigste personen i hennes eget bursdagsselskap. Noe annet tror jeg ville være ganske upedagogisk (jeg er for lat til å finne frem noen referanser her, men våger på generelt grunnlag å hevde at barn som får høre og merke at de aldri er viktigst som regel ikke har det så bra). Det er balanse mellom å ta hensyn til andre og å passe på at bursdagsbarnet faktisk har en bra dag. Det samme tenker jeg gjelder 17. mai.

  Å deklarere sin egen mening som universell sannhet på bakgrunn av hva man «føler»… det er det bare drittunger som gjør ;)

 • Demokrati4ever

  Du må lese innleggene våre på nytt. Hvem som mener hva og hva dette dreier seg om har suust forbi ditt lille hode, dessverre.

 • Haha ja. Her gikk det litt fort og driver med annet på si. Du fikk en uplike på ditt innlegg tidligere. Kom tilbake. Blei litt satt ut av dette med Facebookvenn. Trudde det var hu som var hengt ut i denne kvasisosfistiske fjollete bloggen her, det var det ikke. OG jeg tenker som hu. Dette er i grunn en ikkedebatt, det går ikke an å ta dette helt seriøst.

  «Noen», svermere konstruerte et problem, trudde de skulle få banka sin vilje gjennom, de skulle kuppe 17 mai også gjennom å bruke barn. DE og ingen andre har satt barna i forlegenhet. Det er de som er drittungene.

  Vel vel, jeg fortsetter med det jeg egentlig skulle drive med slik at jeg ikke får problemer her på hjemmebane også :)

 • Jeg synes det burde vært obligatorisk at ikke-norske bærer flaggene fra sitt hjemland, da dette gjør at befolkningen lettere forstår at man er på god vei til å bli en minoritet i eget land.

 • Fortell meg hvor i bloggposten jeg kaller noen rasist?

 • Djevelens advokat

  Jeg mener det ikke er noe å hisse seg opp over at et mindretall velger å bruke andre flagg enn norske på 17. mai.

  Jeg tror grunnen til at mange er så sterkt imot andre flagg (og noen ønsker å forby det), er fordi de føler at den norske feiringen truet, og er redde for at den skal endre innhold. At det skal slutte å være en dag for Norge, og bli en dag hvor det viftes like mye med alskens andre flagg.

  Frykten for at det skal skje, mener jeg er overdrevet. De som vifter med andre flagg enn norske, er i soleklart mindretall.

 • Djevelens advokat

  Hvorfor er dette rettet mot min kommentar?

  Når jeg i mitt forrige innlegg skriver at frykten skyldes manglende kunnskap, sikter jeg til at de overdriver omfanget av flaggviftingen med utenlandske flagg, og trusselen dette måtte utgjøre mot det norske ved feiringen.

  Jeg kan ikke se hvordan det at innvandrere på Furuset ifølge deg ønsker å bruke norske flagg, taler imot det jeg skrev. Snarere tvert imot.

  Resten av innlegget ditt ser jeg ingen grunn til å svare på, siden det ikke handler om noe jeg har uttalt meg om.

 • Deklarerer jeg dette som noe annet enn min egen mening? Jeg mener å ha et ganske skarpt og tydelig skille på det jeg fremsetter som egne meninger og synsing, og det jeg fremsetter som objektive sannheter. Førstnevnte mangler kildehenvisninger og uttrykker meninger basert på hva _jeg_ synes og tenker. Det er som regel saker som ikke kan analyseres vitenskapelig, men kun handler om ulike synspunkter. Sistnevnte bruker fyldige kildehenvisninger og forholder seg til saker som har en vitenskapelig konsensus og kan analyseres vitenskapelig.

  At jeg ikke skal ha lov til å mene noe subjektivt om samfunnet i saker hvor det ikke finnes noen universell sannhet, er ganske merkelig, og så lenge jeg skriver en personlig blogg vil jeg forbeholde meg retten til å mene saker og ting uansett hvor mange som måtte være uenige i dette.

 • Hva er egentlig greia? Hvis de føler de er norske, og vil markere det, så tar de med seg norske flagg og pynter seg med sløyfer i rødt, hvitt og blått. Hvis de derimot også vil markere en ytterligere tilhørighet (dvs. i tillegg til, ikke i stedet for), så kan de ta med seg et annet flagg. Hva er problemet?

 • Og det er ditt valg. Helt greit det. Jeg har en multinasjonal familie, utenlandsk samboer og stesønn, og et eget barn som er halvt norsk. Jeg tror ikke det kunne falt inn noen av oss å ta med noe annet enn norske flagg på 17. mai, men dersom de skulle ønske å vise at de også har tilhørighet til gamlelandet, så ville jeg sett det som svært rart dersom de skulle blitt nektet dette.

 • Du har mange gode argumenter ser jeg… (det var ironisk ment…). Venstreekstremist? Fordi han prøver å få folk til å tenke? Fordi han har argumenter du ikke liker? Og som du tydeligvis ikke kan svare på uten å slenge om deg med bemerkninger som ikke har innhold. Hva i innlegget er du uenig i og hvorfor?

 • Hva har venstre og høyre med saken å gjøre? Det handler om å respektere mennesker for sitt menneskeverd. Hvis du mener målene er uklare så har du en dårlig evne til å lese det Gunnar skriver. Hva er det du mener er så uklart med dette blogginnlegget da? Jeg synes det var ganske så klart og tydelig skrevet.

 • Det er vel det diskusjonen handler om, at enkelte faktisk ønsker å forby mennesker som i tillegg til å være norske også har en tilhørighet til andre land å markere denne doble tilhørigheten. Som bør være en flott sak, og ikke noe å skjemmes over.

 • Har et par problemer med argumentene dine. For det første: Det er ikke alle land som har nasjonaldrakter, og der man har disse, så er det langtfra alle som har kommet hit som har mulighet til å skaffe seg en slik. For det andre: Hva er egentlig forskjellen mellom å vise et tilleggsopphav ved å ha med seg et annet flagg, og å ha på seg en annen nasjonaldrakt enn en bunad?

 • Selv om ikke du har lyst til å vifte med det norske flagget på svenska flaggans dag, vil du forby andre nordmenn bosatt i Sverige som ville ønsket dette? Det er vel det, så vidt jeg har fått med meg, diskusjonen bunner ut i…

 • Det er en blogg, og som sådan er den satt på spissen formuleringsmessig. Det hadde vært fint om du hadde kommet med noen argumenter som viste hva det er du er uenig med i innlegget i stedet for bare noen tomme floskler som ikke sier noe som helst.

 • Feirer vi nasjonaldagen på nøyaktig samme måte nå som for 30-40 år siden? Uavhengig av flerkulturelle innslag så har våre «tradisjoner» endret seg i takt med vår endrede levemåte. Og hvorfor skulle de ikke det? Hvorfor skulle ikke tradisjonene kunne endre seg i takt med at folket som skal holde tradisjonene i hevd endrer seg?

 • Og hva hvis de har grunner da? Hva hvis det gir personer bosatt i Norge en god følelse å vise at de i tillegg til å være norske, også har knytninger til andre land? Jeg skjønner ikke at det er et problem heller, men jeg har inntrykk av at jeg mener noe annet enn deg. Jeg ser nemlig ikke problemet med at noen få (for det vil alltid være et fåtall) mennesker har med et annet flagg når de deltar i feiringen av dette landet vårt.

 • Hva hvis man ønsker å vise opphav og tilknytning til et land hvor man er riv, røskende uenig med styresettet, men som man allikevel er glad i og stolt av å ha en tilhørighet til, og gjøre det på en måte som viser at man er takknemlig for å bo i et land der man faktisk har kvittet seg med det meste av denne type undertrykkelse du nevner? For eksempel ved å delta i feiringen av landet man er så heldig å bo i. Jeg synes det er en flott tanke at en person ville ønske å vifte med et flagg her i landet som vedkommende kanskje ville ha blitt arrestert for å gjøre i sitt hjemland. Husk at det er mange mennesker i dette landet som er her fordi de for eksempel blir forfulgt i hjemlandet, ikke fordi de hater hjemlandet, men fordi de er uenige i styresettet.

 • Det jeg har fått med meg av debatten er at enkelte ville ønsket å hive ut den ungen som var så frekk å ikke ville komme i pysjamas på festen. Og da er det ikke mye kutyme jeg ville hatt respekt for…

 • «dette er Norges dag og noe annet er ekstremistisk»

  Hæ? Hvordan kom du frem til dette? Hva er ekstremistisk med f.eks. å vise tilhørighet til et annet land når man er ute og feirer Norges nasjonaldag?

 • Det skinner jo igjennom rimelig tydelig at det er ordet som mangler fra den høye hesten du rir og skuer ned på andre i fra. Du det opphøyde etiskmoralske overmennesket.

  Forstå dette. Andre har helt ligitime argumenter, de er ikke barnslige drittunger. Det er derimot dine karakteristikker av folk som mener annet enn deg. Ålesund er ikke noen rasistisk by, samma hvor mye dere antirasister roper kamprop om det og tilsvarende.

  Nå må dere snart ta til vettet. Dere argumenterer på et ungdomsskolenivå og får tilbake de svar dere fortjener. Men dere får bare fortsette å provosere og se hvor det til slutt ender. Hvor det ender kan du titte i historiebøkene for å finne ut. Det er jo åpenbart at det ikke er mulig å prate vett inn i skallene deres…. det er så sørgelig og se på.

 • Hva er forskjellen på nasjonaldrakt og flagg? Begge viser tilhørighet, og ikke alle har, eller har muligheten til å skaffe seg, nasjonaldrakt fra hjemlandet. Hvorfor er det ene greit og det andre ikke? Jeg skjønner ikke forskjellen…

  Jeg har selv en kjæreste som ikke er norsk, og som ikke kunne tenke seg å vifte med flagg fra hjemlandet på 17. mai, men dersom hun skulle ønsket dette, så hadde ikke jeg hatt noe imot det. Jeg hadde vel også blitt ganske indignert på hennes vegne dersom noen skulle prøve å forby henne å vise at hun også er glad i gamlelandet, selv om hun har valgt å bosette seg her i dette molbolandet sammen med meg, og forhåpentligvis blir her resten av livet :)

 • Dette er en blogg som egentlig er totalt uinteressant, men likevel skadelig. Den er promotert gjennom Nettavisen. Det er derfor jeg skriver her.

  Hvorfor i all verden skal jeg gidde å besvare denne bloggen seriøst? Vi har sett det hele før. Det står intet nytt i den, dermed er dette besvart hundrevis om ikke tusenvis av ganger tidligere. I årevis.

  Antirasistene drar ned «debattene» HVER gang, hvis noen prøver å fortelle dem at det slettes ikke er sikekrt de besitter alle svar. Det har skapt et debattklima her i landet som på ingen måte er sundt.

  Nå MÅ de snart våkne opp og forstå hva de driver med, ellers kan det hele eksplodere i et salig ragnarok. Folk er drittlei. Drittlei av å bli hersa med av drittunger fulle av hersketeknikker.

 • Du har misforstått totalt. Det er selvfølgelig ingen som vil nekte folk å gå med norske flagg og vise stolthet over landet på 17. mai. det handler om at man må begynne å ta inn over seg at vi er et flerkulturelt samfunn, og være stolte av det også, snarere enn å ønske og forby enhver ytring som skulle tilsi stolthet over at man har et annet opphav enn norsk. Selv fatter jeg ikke hva som er problemet, hvorfor føler enkelte det som så truende at noen ytterst få (for det er noen ytterst få, de aller, aller fleste vil velge å ha med seg et norsk flagg på 17. mai) vil velge å vise en dobbelt tilhørighet når de er ute og feirer sitt nye hjemland.

 • Problemet er at dette er enda et stunt, ett i rekka. Av folk som i all uvtenhet ønsker å rive ned nasjonalstatene. Det gjør de gjennom særdeles ufine og udomkratiske metoder.

  Dete rNORGES nasjonaldag, ikke FN-dagen.

 • Hva er egentlig forskjellen på en nasjonaldrakt og et flagg, når begge benyttes til å vise et annet opphav, tilhørighet til og stolthet av et annet land i tillegg til sitt nye hjemland? Ikke alle land har nasjonaldrakter, og langtfra alle som bor i dette landet har mulighet til å skaffe seg nasjonaldrakt fra hjemlandet. Hvorfor skal disse frarøves sin mulighet til å vise sin flerkulturelle bakgrunn? Du synes jo det er fint å vise flerkultur tydeligvis, hvorfor ikke med et flagg? Jeg skjønner rett og slett ikke forskjellen…

 • Du skriver ikke et eneste argument, så jeg kan ikke svare på noe som helst…

 • Ja, og det er også nasjonaldagen til alle de innbyggerne av dette landet som har opphavet sitt i et annet land enn Norge. Hvorfor skal ikke disse få lov til å vise at de har et annet opphav, samtidig som de feirer sin glede over å få lov til å bo i et av verdens beste land?

 • 5string

  Dersom du ikke skjønner eller vil skjønne at det er forskjell på symbolikken i et flagg og et nasjonalt plagg, da har vi lite å snakke om.

 • Nei, ikke når du sier at det er helt greit å vise et opphav ved å benytte en nasjonaldrakt. Da har man på seg denne nettopp for å vise sitt opphav, samtidig som man ønsker å feire sitt nye hjemland. Hva tror du grunnen er til at noen (få) ønsker å ha med seg et annet flagg enn det norske?

 • EirikJa

  Det er nok du som har misforstått meg eller så er dette et svakt forsøk på hersketeknikk. Når hadde vi en folkeavstemning om at Norge skulle bli flerkulturelt og angripe alt som holder det norske(NORDMENN)folkeslag samlet? Ja får du vet vel det, at vi Nordmenn er en del av en verdensminoritet og som følger av denne masseinnvandringen og «flerkulturen» så vil Nordmenn som det alltid har vært og fremdeles er, forsvinne. Det er enkel logisk tenkning som alle kan tenke seg frem til.

  Jeg regner jo med at de som faktisk flykter fra sine hjemland for å få det bedre her heller vil hedre Norge og ikke Somalia som drepte alt de hadde.

  Dette handler ikke om flagg men et angrep på nasjonalstaten. Og det er ikke overraskende mennesker med en ideologi tilnærmet kommunismen som står bak.

  Vet du hvorfor så mange Nordmenn ble med Hitler under andre verdenskrig? Jo, får også den gang marsjerte kommunister i norske gater med RØD MAKT. Stalin var jo også på vei. Veldig lite med rasisme og hat å gjøre, men frihet.

  Edit; Angående folkeavstemninger så hjelper jo ikke det engang mot statsmakten. På 70 tallet var det et klart nei til innvandring.
  På 90 tallet sa folket klart nei til eu, men vi har alikevel blitt snikinnført igjennom en EØS avtale Gro Harlem Brundtland sto får.

 • EirikJa

  Han er ikke dum, han bruker demagogig. Hersketeknikk som blir brukt spesielt av AP men også de fleste andre politikerne. Hvilke skoler har de gått på er svaret her.

 • EirikJa

  Når hadde vi en folkeavstemning om at Norge skulle bli flerkulturelt og angripe alt som holder det norske(NORDMENN)folkeslag samlet? Ja får du vet vel det, at vi Nordmenn er en del av en verdensminoritet og som følger av denne masseinnvandringen og «flerkulturen» så vil Nordmenn som det alltid har vært og fremdeles er, forsvinne. Det er enkel logisk tenkning som alle kan tenke seg frem til.

  Jeg regner jo med at de som faktisk flykter fra sine hjemland for å få det bedre her heller vil hedre Norge og ikke Somalia som drepte alt de hadde.

  Dette handler ikke om flagg men et angrep på nasjonalstaten. Og det er ikke overraskende mennesker med en ideologi tilnærmet kommunismen som står bak

  Kanskje ikke vits med folkeavstemning? Jeg tenker da på at regjeringen overkjørte det norske folk i en folkeavstemning på 70 tallet om innvandring, eller kanskje da vi hadde avstemning om EU? Vi ble riktig nok ikke medlem men nå er vi snikinnført igjennom en EØS avtale som en kjent AP politiker sto får.

  De som har dratt hele denne saken opp er mennesker som forakter Norske verdier, hvite mennesker og personlig frihet.

 • Men saken er at da er det jo ingen diskusjon overhodet… Det er såvidt jeg vet ingen som eier 17.mai-toget, og derfor er det ingen som kan bestemme hvem som får gå der med hva…

 • Djevelens advokat

  Udemokratisk er det nå ikke å si hva man mener, om det så skulle være å avvikle nasjonalstaten.

  Det blir veldig konspiratorisk å si at nasjonalstaten er i ferd med å undergraves. Hva baserer du det på? Har du noe empiri utover egen synsing? Det virker ikke som om flagget, bunaden, språket eller nasjonalfølelsen er i ferd med å bli borte, akkurat. Se bare på oppslutningen om ski-VM og OL, og etter 22. juli.

 • Djevelens advokat

  Det er jeg enig i. Det blir helt feil å kaste ut ungen på grunn av det, eller forby andre flagg i toget på 17. mai. Det er en overdreven reaksjon.

  Slik jeg leser bloggposten til Tjomlid, virker det imidlertid som han mener at man er en snørrunge hvis man ikke synes det uproblematisk å ikke følge kleskoden i selskapet man er invitert i (å synes at det først og fremst er norske flagg som hører hjemme på 17. mai). Der er jeg uenig med ham. Jeg synes det er stuerent standpunkt, uten at det forsvarer noe forbud mot andre flagg. Så viktig er det da vitterlig ikke.

 • Det vil kanskje forbause deg, men selv mennesker som har flyktet fra et land de har blitt forfulgt i, kan finne på å være så gærne at de er glade i gamlelandet sitt, selv om de hater styresmaktene og de som har kjørt landet i grus.

  Et angrep på nasjonalstaten? Den må du nesten forklare for meg. Hvordan kan det tolkes som et angrep på nasjonalstaten at noen ytterst få, når de er med i feiringen av dette flotte landet vårt, også ønsker å markere at de har en dobbelt tilhørighet?

 • Jeg er helt enig, og synes i prinsippet dette er en ganske så fjollete diskusjon. Det er noen ytterst få som vil ønske å ha med seg et annet flagg enn det norske, og det er også noen ytterst få som faktisk ønsker å forby andre flagg enn det norske. Samtidig så ville selve handlingen å forby andre flagg være stikk i strid med alt vi faktisk feirer på 17. mai…

 • Ah. Du leser en tekst hvor jeg aldri har kalt noen for rasister, tar deg friheten til å tolke det dithen at jeg mener folk jeg kritiserer er rasister, og angriper meg så på det grunnlag ved å si at jeg argumenterer på ungdomsskolenivå.

  Det kalles å rasere stråmenn. Uinteressant.

  Det hadde vært mer interessant om du heller argumenterte mot noe jeg faktisk hadde skrevet.

 • Du bruker utrolig mye tid på å skrive innholdsløse kommentarer hvor du argumenterer mot stråmenn i en blogg du synes er fullstendig uinteressant. Go figure.

 • Norge eksisterer ikke i et vakuum. Vi er del av et verdenssamfunn med innbyggere fra et stort antall nasjonaliteter. Vår grunnlov ble heller ikke dratt ut av rompa på folk på Eidsvoll. Den er resultatet av en lang internasjonal prosess og tradisjon og er i det store og hele på linje med de fleste andre vestlige lands grunnlover.

  For å sitere Wikipedia:

  «Grunnloven var inspirert av USAs uavhengighetserklæring i 1776, den franske revolusjonen i 1789, den svenske regjeringsform av 1809 og den spanske konstitusjonfra 1812, og var blant Europas mest radikale konstitusjoner på den tiden;[trenger referanse] derimot mindre av det styresystemet som var utviklet i England,parlamentarisme. Den var tydelig inspirert av opplysningstidens idealer, da særlig Montesquieus lære om maktfordeling.»

  https://no.wikipedia.org/wiki/Norges_Grunnlov

  Vi feirer altså at Norge fikk sin egen grunnlov, men ikke at vi oppfant en grunnlov som var særnorsk og utelukkende representerer norske verdier. Tvert i mot burde det være en hyllest til at vi har stått på skuldrene til andre opplyste land før oss og er del av en multikulturell tradisjon. Å tro noe annet er mildest talt kunnskapsløst og trangsynt.

 • Tja, fremdeles er det folk som faktisk mener at man burde forby andre flagg enn det norske på 17. mai… samtidig som selve tanken om å forby dette strider imot absolutt alt vi ønsker å feire på denne dagen…

 • «Ja men hvorfor kan de ikke hedre det landet de har kommet til fremfor å feire det landet de flyktet ifra?»

  Og hvorfor kan man ikke gjøre begge deler? Gjerne samtidig :) Gjør det feiringen av det landet de har kommet til noe mindreverdig bare fordi de markerer at de også har tilhørighet til et annet land?

 • Manglende respekt for folk med annen bakgrunn, slik du utviser her, er det som bidrar til oppsplitting av samfunnet og mindre samhold. Det er da ikke snakk om å ikke respektere nasjonen, men å få lov til å vise at man også har tilknytning til et annet land, samtidig som man respekterer, hedrer og feirer det landet man har blitt en del av.

 • Dette handler jo ikke om at flesteparten ønsker å gå med norske flagg, for det gjør de jo. Også innvandrere. Det handler om at det er imot alt vi feirer på 17. mai å ønske å forby andre flagg, dersom noen av en eller annen grunn skulle ønske å gå med disse. Selvfølgelig er det mer inkluderende, og jeg tror nok at det er noen skoler og lignende som har misforstått litt dersom de ønsker at alle barna skal gå med flagg fra sitt opphavsland i tillegg til det norske. Samtidig så ser jeg helt ærlig ikke problemet. Det er uansett et bitte, bitte lite mindretall som vil velge å ha med seg noe annet enn det norske flagget, og hvis de skulle ønske det, så må de da få lov til det. Noe annet ville være stikk i strid med alt jeg forbinder med å være norsk.

 • Det er overhodet ikke det det handler om. Det handler om de norske verdier. Ønsker vi, på den dagen vi skal feire vår grunnlov, våre verdier, å forby innbyggere av dette landet å vise at de også har en tilhørighet til et annet land? Vil ikke dette stride imot alt 17. mai står for?

 • Ingelin

  Jeg kunne gjerne skrevet mer, men synes forøvrig Gunnar har gjort det veldig bra. Hvert eneste år kommer denne debatten om flagg i starten av mai. Norge er et flerkulturelt samfunn, enten vi liker det eller ei, personlig elsker jeg det! Jeg elsker at jeg kan ha venner fra mange kulturer og religioner. Jeg lærer av dem og de av meg. Siden Norge er et flerkulturelt samfunn kan jeg ikke tenke meg noe annet enn å markere det på vår nasjonaldag. La oss feire at vi har muligheten til å vokse opp eller oppdra våre barn i et samfunn hvor vi har en unik mulighet til å lære oss og lære bort forståelse for andre. Gjør det Norge mindre norsk av å ha andre flagg i 17. mai toget? Gjør det DEG mindre norsk? Alldeles ikke. Snarere tvert imot. Jeg skulle ønske det var «typisk norsk» og være inkluderende. Jeg synes det er passe ironisk at vi står i bunaden vår og spiser kebab og så ser vi på norske ungdommer gå drita fulle gjennom gatene etterfulgt av stygge kassebiler de selv har malt. Er det «typisk norsk»? Hva er «typisk norsk»? Kan ikke det forandres med tiden? Kan ikke det moderniseres i takt med alt annet? Kan ikke det kulturelle mangfoldet vises i 17. mai toget? Det er barn, la de være stolte av sin kulturarv slik som du er stolt av din?

  Det jeg mente med fantastiske mennesker er at de har en evne til å inkludere og ta hensyn til andre. Det er for meg et fantastisk menneske. Et som er så opptatt av å være erkenorske i mai, rett før de drar til Tyrkia i sommerferien, er for meg ikke det. La disse barna og de menneskene som ønsker og representere sitt land i 17. mai-toget gjøre det. La dem takke oss for en frihet de så sårt kunne ønske de hadde i hjemlandet sitt. Jeg forstår ikke, og kommer aldri til å gjøre det, noen argumenter imot.

 • Du får selvsagt mene akkurat hva du vil, og du kan selvsagt publisere dine meniger på din egen blogg (så sant det ikke bryter med norsk lovverk). Det var aldri min mening å si at du ikke hadde lov (og jeg kan heller ikke skjønne hvordan du tolker meg dithen). Jeg tillater meg derimot å antyde at du kanskje burde latt være, og at dette kanskje ikke var det du var flinkest til.Sånn jeg ser det har man havnet på et ganske lavt nivå når man kaller sine meningsmotstandere for drittunger. Venter bare på at noen skal svare «I’m rubber, you’re glue…»

 • Demokrati4ever

  Vi får nye tradisjoner stadig vekk, men jeg er ikke tilhenger av å endre eksisterende og godt etablerte tradisjoner som betyr så mye for så mange. Man kan inkludere mange nye elementer i 17. mai, f.eks. at vi også feirer vår flerkultur og et fargerikt felleskap, etc. Men da vanner du ut tradisjonen og flytter fokus fra det tradisjonen egentlig handler om, til flere ulike elementer. Hvorfor skulle vi endre en tradisjon slik? Er det ikke fint å kunne ha noe som er litt mer varig og som betyr det samme gjennom generasjoner? Er det ikke bedre å lage nye tradisjoner som markerer alle disse andre tingene? Jeg føler at 17. mai er et så stort og fantastisk flott arrangement, at andre gjerne vil ha en del av kaka – og da tenker jeg ikke først og fremst på mennesker med en fremmedkulturell bakgrunn – men nordmenn med en misforstått «toleranse» og «naivitet» som ønsker å sole seg i glansen av dette store arrangementet med alt de måtte ha av meninger og synspunkter. Det blir litt som at veldig mange ønsker å «menge seg med kjendiser». Så nei, jeg er ikke enig at alle tradisjoner skal endre seg i takt med utviklingen i samfunnet. Hvorfor? Når de fleste tingene i et samfunn endrer seg gjennom flere år, er det fint med noe stabilt, noe som gir identitet, noe uforanderlig og ikke minst noe som skaper samhold mellom de tradisjonene betyr noe for. Alle kan skape sine egne tradisjoner, hvis man ikke er fornøyd med de som allerede eksisterer.

 • Djevelens advokat

  Du deklarerer det nok ikke som en universell sannhet, men bloggposten har en unødvendig tabloid form som står i sterk kontrast til de reflekterte og veloverveide innleggene du normalt produserer. Du kunne godt ha beholdt den mer nøkterne stilen selv om dette er en meningsytring.

  I tilsvaret ditt til Øistein Erikson tar du tak i det som er lett å svare for, og overser det som er kjernen: nyanser versus sort/hvitt. Jeg synes det hadde vært interessant om du ville svart flere av oss som forsøker å komme med nyanserte tilbakemeldinger, og ikke bare dem som driver med stråmenn og konspirasjonsteorier (selv om jeg vanligvis elsker at du gjør det, når du skriver vitenskapsbaserte innlegg!).

  Bursdagsbarnet kan meget vel få være hovedperson i eget selskap uten at det trenger grense til egoisme eller går på bekostning av gjestenes trivsel. Det virker for meg besynderlig at det skal synges for andre enn bursdagsbarnet i selskapet, slik du skriver det bør være åpent for. Jeg synes heller ikke at andre enn bursdagsbarnet skal få gaver. (At kanskje alle barna får hver sin godtepose, regner jeg mer som normal bevertning enn en gave som sådan.) Når gavene pakkes opp, er det bursdagsbarnet som skal ha oppmerksomheten. Det betyr ikke at fokuset skal være på bursdagsbarnet hele tiden, men jeg vil si at noe er galt hvis ikke de mer rituelle delene av selskapet lar den som fyller år, være i sentrum.

  Overført til 17. mai-feiringen: Det er Norges grunnlovsdag, ergo er det naturlig at det norske flagget har den mest sentrale plassen i feiringen. Jeg synes ikke det er noe å hisse seg opp over at noen velger å vifte med andre flagg, for eksempel hvis man er flerkulturell. Samtidig ville jeg reagert hvis det ble slik at det var like mange utenlandske flagg som norske i toget. Er jeg virkelig intolerant som mener det? Jeg synes det hadde vært hyggelig i en parade på FN-dagen, men på 17. mai er det Norges grunnlov som feires. Jeg ville også i utgangspunktet reagere hvis noen tok til å synge andre lands nasjonalsanger som en del av 17. mai-feiringen. Jeg har ikke noe problem med det hvis de har en grunn for det, men jeg synes det er et stykke fra å respektere det og å se på det som den mest selvsagte ting i verden.

 • De kan få mene det de vil, det vil være veldig vanskelig å finne hjemmel for å forby noe på en offentlig plass avgrenset til visse tidspunkter vil jeg tro…

  Selv om en 17.mai-kommité sier at noe er forbudt, så er det ikke forbudt…

 • Silje

  Nei jeg ville ikke forby andre lands flagg på 17.mai om jeg så kunne, det jeg prøvde å si var at jeg skjønner ikke poenget med det.
  Er det nasjonaldagen til Sverige eller Kenya eller Finnland eller hvorsomhelst, ja så flagg med flaggene, men på den Norske Nasjonaldagen syns jeg det bare er logisk å bruke det Norske flagget..

 • Silje

  Hahahaha så bra! ;D

 • Djevelens advokat

  Jeg ser ikke helt hvor du vil med sammenligningen din. Mener du at en ved å tillate andre flagg enn det norske i toget vil utløse en utvikling hvor man til slutt ender opp med like mange utenlandske flagg som norske? I så fall er jeg uenig i det, det synes jeg virker usannsynlig.

  Og om det mot formodning skulle skje, mener jeg likevel ikke det går an å forby andre flagg. Men med en slik utvikling ville jeg begynt å lure på om 17. mai-feiringens innhold har endret seg fra det jeg forbinder med den.

  Det er en forskjell på at et mindretall feirer 17. mai og finner det naturlig å bruke andre flagg, for eksempel fordi de er flerkulturelle, og at det blir den allmenne oppfatningen at 17. mai er en dag for å markere globalt fellesskap. Det er fellesskapet vi har i Norge, vi feirer denne dagen, og da synes jeg det norske flagget har den mest sentrale plassen. Det er det jeg prøver å utrykke, uten at jeg har tenkt på et konkret forholdstall som markerer når andelen utenlandske flagg går fra å være OK til å bli for dominerende.

 • jantjantjant

  Det er jo ikke akkurat en hemmelighet hvem som stammer fra ett annet land og ikke. De kan jo få værsågod å svaie med sitt eget flagg hele året rundt om det så måtte være. Men på 17. mai lever jeg i troen at det eneste flagget som burde trumfe toget er det norske. Kall meg hva du vil, men noen tradisjoner må vi være tro. Vi nordmenn er kanskje i underkant patriotiske.

 • PhoenixBaran

  Og hva i alle dager har multikulturalisme med norske verdier å gjøre? Jeg anbefaler deg å lese Norges historie før 1970 hvis du tror konsepter som toleranse, islam-apologisme, multikulturalisme og pluralisme er «norske verdier». Dette er ikke norske verdier, de er liberalsosialistiske verdier. Her har vi å gjøre med en viktig distinkjsjon, men det er aldeles riktig at noen veldig, veldig langt på venstresiden ivrer etter å hvisk de ut. Vi feirer ikke toleranse på 17. Mai. Lær deg å leve med det…

 • Pingback: Et nordkoreansk 17. mai | SAKSYNT()

 • Demokrati4ever

  Du skriver fra hjerte – med følelse, men du glemmer å korrigere med hode. Tenk om verden var så rosenrød som du ønsker at den skal være. Toleranse sier du? Toleranse til å la andre endre vår egen tradisjon, når de selv aldri ville akseptert det motsatte? Det er å være naiv.
  Du forstår ikke synspunktet til 2/3 av Norges befolkning som mener at det skal være norske flagg på 17. mai. Nedenfor er en kopi av min kommentar til en annen her inne. Den passet egentlig mye bedre til deg.

  «Vi får nye tradisjoner stadig vekk, men jeg er ikke tilhenger av å endre eksisterende og godt etablerte tradisjoner som betyr så mye for så mange. Man kan inkludere mange nye elementer i 17. mai, f.eks. at vi også feirer vår flerkultur og et fargerikt felleskap, etc. Men da vanner du ut tradisjonen og flytter fokus fra det tradisjonen egentlig handler om, til flere ulike elementer. Hvorfor skulle vi endre en tradisjon slik? Er det ikke fint å kunne ha noe som er litt mer varig og som betyr det samme gjennom generasjoner? Er det ikke bedre å lage nye tradisjoner som markerer alle disse andre tingene? Jeg føler at 17. mai er et så stort og fantastisk flott arrangement, at andre gjerne vil ha en del av kaka – og da tenker jeg ikke først og fremst på mennesker med en fremmedkulturell bakgrunn – men nordmenn med en misforstått «toleranse» og «naivitet» som ønsker å sole seg i glansen av dette store arrangementet med alt de måtte ha av meninger og synspunkter. Det blir litt som at veldig mange ønsker å «menge seg med kjendiser». Så nei, jeg er ikke enig at alle tradisjoner skal endre seg i takt med utviklingen i samfunnet. Hvorfor? Når de fleste tingene i et samfunn endrer seg gjennom flere år, er det fint med noe stabilt, noe som gir identitet, noe uforanderlig og ikke minst noe som skaper samhold mellom de tradisjonene betyr noe for. Alle kan skape sine egne tradisjoner, hvis man ikke er fornøyd med de som allerede eksisterer. «

 • Ingelin

  Kanskje er jeg ung? Kanskje er jeg naiv? Men jeg foretrekker det foran og være lukket og så opptatt av hva som var istedet for hva som kan bli. Når jeg snakker om at tradisjoner kan endres, så mener jeg at det bør være en tradisjon at vi kan inkludere og derfor kan det tilpasses endringene i samfunnet. Hvis du mener at den norske tradisjonen er så urokkelig og stabil og viktig for oss kan ikke du holde på den da? Kan ikke du bære den videre sammen med så mange flere? Uten å nekte andre og ta en del av det du er så uendelig stolt av. Tankene bak 17. mai vil alltid være de samme for meg: frihet, mulighet, mangfold, barn, ungdom, fremtid, håp. Ingen flagg i verden kan ta vekk de følelsene. Og det er de jeg mener det er verdt og ta vare på. Det er det som forblir stabilt.

  Men det er vel det hele denne debatten handler om. 17.mai betyr noe forskjellig for oss alle. Min 17. mai er ikke truet av andre kulturer. Den vokser, den blomstrer og den betyr faktisk mye mer. Din 17. mai er tydeligvis truet av disse flaggene i uskyldige barnehender. Og det synes jeg i første omgang er trist. Du er lukket for en fremtid hvor vi alle tar del i et felles internasjonalt samfunn.

  Jeg har fått høre før at min syn på verden er rosenrødt. Jeg er 20 år gammel. Men jeg mener at uten og ha håp for menneskeheten og verden er vi fortapt. Jeg kommer alltid til å ha håp for at mennesker er gode, ofte vil jeg bli skuffet, men det er nettopp dette som gjør at noen vil leve opp til de forventningene jeg har. Dessverre blir vi nok aldri enig. Men jeg gleder meg til å oppdra mine barn som aldri vil stille spørsmål om hvorfor det finnes andre flagg i 17. mai-toget. For det håper jeg på – jeg håper det er den fremtiden vi skal få. Og jeg synes faktisk ikke det er noe galt i det.

 • Ta en titt på det siste innlegget til Gunnar her, hvor det går helt klart at det vi faktisk feirer den 17. mai er nettopp et internasjonalt Norge, et Norge som er en del av et verdenssamfunn, ikke et Norge som skal trekke nisselua lengst mulig ned over øynene og tenke at vi ikke behøver bry oss om andre enn oss selv og vår egen egoisme. Norge har, i motsetning til hva som ofte kommer til uttrykk i debattinnlegg på blogger som denne, eller (grøss og gru…) kommentarfeltene i diverse nettaviser, faktisk et svært tolerant folk. Heldigvis. Vår toleranse, våre verdier som vi deler med store deler av den internasjonale verden der ute, det er ting jeg og mange med meg feirer på 17. mai. Det får du lære deg å leve med.

 • «Det er jo ikke akkurat en hemmelighet hvem som stammer fra ett annet land og ikke»

  Du mener mennesker med en annen hudfarge? Newsflash: Det finnes utlendinger som har samme hudfarge som oss andre. Min samboer er utlending, men ingen kan se det på henne. Nordmenn i underkant patriotiske, hva i alle dager begrunner du det med?

 • Og det synes jo de aller, aller fleste andre også, inkludert de aller, aller fleste innvandrere. Men det er noen få som faktisk ønsker å forby det, noe jeg mener er stikk i strid med den frihet vi faktisk feirer 17. mai.

 • Nei, jeg tror jo selvfølgelig heller ikke at de faktisk får gjennomslag for å forby det, spesielt ikke rent lovmessig. Men bare det at de faktisk ønsker å forby det synes jeg vitner om en tankegang jeg ikke synes noe særlig om.

 • Du skjønte tydeligvis ikke hva jeg skrev. Mener du at vi, som folk, feirer nasjonaldagen på nøyaktig samme måte i dag som for 50 år siden? Jeg snakker ikke om at det har kommet til nye tradisjoner av ymse art de siste femti år, jeg snakker spesifikt om hvordan vi feirer 17. mai. Vi har endret hvordan vi feirer denne dagen, det er bare å ta en titt på russen for å få det markert til det kvalmende.

  Hvis ditt inntrykk av 17. mai er at enkelte skal «sole seg i glansen» av feiringen så må jeg vel innrømme at jeg synes litt synd på deg, for da tror jeg du har misforstått noe fundamentalt. En av de tingene vi feirer er vår frihet. Hva innebærer denne friheten? Jo, den innebærer en rett til å uttrykke seg, til å si det man mener, så hva er vel mer i tråd med tradisjonen enn å benytte denne dagen til å si hva man mener kan gjøre landet til et bedre land å bo i? Det er jo hele poenget med 17. mai-taler.

  Men opplys meg gjerne, hva er det du mener synliggjør at «nordmenn med en misforstått toleranse og naivitet» ønsker å sole seg i glansen av 17. mai? Jeg forstår ikke hva slags hendelser du tenker på…

 • PhoenixBaran

  Jeg fatter ikke at det kan være mulig å være så historieløs. Er du i heletatt kjent med hvorfor vi feirer 17. Mai? Den 17. Mai 1814 tolererte IKKE nordmenn lengre svensk overherredømme i den multinasjonale og svensk-norske unionen. Vi feirer at vi er selvstendige, ikke at vi er tolerante. Det er riktig at nordmenn er et tolerant folk, men det er ikke med det sagt at norsk kultur og den norske nasjonen først og fremst defineres av å «tolerere» det ikke-norske. Revisjonismen din er er skam for nasjonen.

 • snappe

  Det er ikke slik at det som skjer, skjer uten at noen vil det. Den utviklingen vi ser, er det ikke sikkert er riktig.Hvis vi leser historien, så er det en ting som skjer ofte, og det er at grenser flyttes, men de flyttes vel også på grunn av noen herskere som var grådige på makt, gods og gull, eller ære.Når de beseiret andre folkeslag, og tok dem som tjenere eller utnyttet dem og tok skatt av dem for å berike seg, så var det herskesyke i mange tilfeller, og det skjedde ofte at de rikene kom og gikk. Det er ikke slik at ting bare skjer. Det er noen som vil at det skjer. Saken er bare at vi har nødt til å bli mindre godtroende, for til og med vår kultur kan gå til grunne, slik som andre har gjordt.Det som jeg tror er viktig i dag er å forstå at det er veldig mye makt plassert på få hender, pga at pengemakten er privatisert. Vi er i veldig stor grad i hendene på bankvesen og deres livssyn. Det er vel ikke akkurat så humane trekk det vi ser ute i Europa. Vi her ser nok litt blåøyd på ting fordi vi har det godt. Men straks vi selv blir offer, vil vi nok ikke bare snakke om at «ting bare skjer» og se det som et fremskritt alt mulig som er nytt.

 • Tjomlid mangler adskillig mere enn nasjonalfølelse.

 • Demokrati4ever

  For det første, jeg er 15 år eldre enn deg, så jeg er ikke akkurat steingammel. Hør på deg selv og det du sier; «…kan ikke du bære den videre sammen med så mange flere?… Uten å nekte andre og ta en del av det du er så uendelig stolt av?» Her avslører du at du ikke har tenkt nok igjennom det du skriver. Hvor i mine kommentarer står det at vi ikke skal inkludere andre nasjonaliteter i 17 . mai?? Selvsagt skal vi det! Det er jo fantastisk flott at andre vil være med å feire dagen og de verdiene som betyr mye for oss. MEN, dagen skal feires i henhold til vår tradisjon med norske flagg. Det er jo fullstendig misforstått at det er å vise toleranse ved å la mennesker fra andre kulturer bruke flagg fra sitt hjemland, i vår 17. mai tradisjon. Toleransen viser vi allerede som nasjon ved at de får komme hit og at de er hjertelig velkommen i vår 17. mai feiring, blant annet. Og da Ingelin – er det kanskje riktig at de viser respekt ovenfor sitt nye hjemland og våre tradisjoner ved at de faktisk støtter opp om og gjennomfører våre tradisjoner (hvis de ønsker å delta) slik vi alltid har gjort, uten å endre de. Husk, at de ofte tar med seg sine egne tradisjoner til Norge, og feirer de slik de også alltid har gjort i sine hjemland. Det jeg skriver er ingen kritikk av de med fremmedkulturell bakgrunn, tvert i mot. Hvis du ser på denne debatten ser du at flere av de, ja kanskje de fleste ønsker å bære norsk flagg på 17. mai, fordi de føler det er det som er riktig. De har forstått det! Jeg retter det jeg skriver stort sett mot andre nordmenn som deg, som har lar denne misforståtte toleransen være grunnlaget for de synspunktene som kommer til uttrykk. Jeg er for et fremtidig Norge hvor det finnes flerkultur, men jeg ikke for et fremtidig Norge hvor den norske kulturen bare er en like stor del som den som kommer utenifra. Mitt ønske er å la mine barne få vokse opp med norske verdier og norsk identitet, men å ha muligheten til å bli kjent med andre kulturer som finnes i Norge. Når det i enkelte områder i Norge (Oslo) er langt flere med innvandrerbakgrunn enn norske, så er det motsatt vei av det jeg og et flertall av andre nordmenn ønsker. Det er ikke bærekraftig i forhold til å ta vare på vår identitet. Jeg har vokst opp med blant annet flere pakistanske venner i tillegg til etnisk norske, og det ville jeg aldri ha endret på! Liten avsporing, men du dro det inn på dette sporet og da ville jeg svare. Du gir meg meninger jeg ikke har og du viser fortsatt en rosenrød holdning til verden. Jeg er realistisk og jeg ønsker å verne om de verdiene som har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i, det er en grunn til at det er så mange som ønsker seg hit. For å opprettholde disse verdiene, må vi også ta vare på de tradisjonene og den identiten som faktisk har skapt disse verdiene.

 • ftw

  Hva med å ha respekt for at andre kanskje har lyst til å bruke et annet flagg enn det norske? Eller gjelder respekten bare en vei?

 • ftw

  Da leser du den anderledes enn meg.

  Slik jeg fortår Tjomlid så er det forbud mot flagg han diskuterer mot. Og de som skjuler seg bak diverse stråmenn for å prøve å argumentere for hvorfor man skal forby andre flagg enn det norske.

  Det er selvsagt helt greit å mene at det først og fremst er det norske flagget man bruker på 17. mai. Det mener jo faktisk nesten alle i Norge – inkludert innvandrere og Tjomlid.

 • ftw

  Nei, det er nok ikke mange som har gitt uttrykk for det. Like fullt er det en del som sterkt tar til orde for å forby de få som kanskje (av grunner vi muligens ikke kan forstå) ønsker å bruke et annet flagg fra å gjøre det.

  Det er de vi argumenterer mot.

  Personlig synes jeg folk kan få bruke akkurat det flagget de vil, men jeg synes det er helt greit at noen mener man helst skal bruke det norske flagget. Det er når noen ønsker å definere at en måte er feil at jeg, og åpenbart Tjomlid, reagerer. Det er når noen tar til orde for å forby andre meninger enn sin egen at vi må stå opp og si at slik vil vi ikke ha det.

 • Demokrati4ever

  Jeg har nok fortsått hva du skriver. Vi feirer 17. mai omtrent som for 50 år siden ja. Vi har kanskje litt finere klær, litt flere bunader, litt mere kaker og som du sier et litt mer støyende og «kvalmende» russ, – men selve tradisjonen gjennomføres ganske så likt. Din kommentar med russen, blir tullete. Hvor mye russen har brukt av penger, eller hvor mye de støyer og drikker, har liten betydning for selve 17. mai tradisjonen. Russen er en synlig, men litt perifer del av det hele. Jeg har ikke misforstått at vi feirer vår grunnlovsdag og at vi er en nasjon med demokratiske rettigheter for alle. Hvis vi skal dra dette til det ekstreme, så kan vi ta begynne og markere de homofile og lesbiskes rettigheter, vi kunne slå sammen gayparade med 17. mai. Tenk deg så flott – et eneste stort fargerikt felleskap med nakne overkropper, tanga og string, bunad og burka – sammen med norske flagg, utenlandske flagg og gay symboler (jeg har forøvrig ikke en eneste negativ tanke om homofilie eller lesbiske) – da hadde vi virkelig vist vår toleranse. Poenget her er jo avgrensning! Holde tradisjonen innenfor visse grenser og ikke bake inn alt mulig i rammen av 17. mai og de rettighetene demokratiet og yttringsfriheten gir oss. Toleransen viser vi tydelig gjennom 17. mai talene som oftest er veldig inkluderende og retter seg mot alle uavhengig kjønn og bakgrunn. Det å poengtere hvor viktige ytringsfrihet og demokrati er i et levende og inkluderende samfunn, er noe annet ennå å kjøre på med «harde» politiske standpunkter i en slik markering. Alle nasjonaliteter er også hjertelig velkommen til å være med i feiringen. Det er ikke noen tvil om at for en fra ytterste venstre fløy, så ville et 17. mai tog med alle verdens flagg fortone seg som en våt drøm og en bekreftelse på at samfunnet går den veien han eller hun ønsker. Kanskje litt dårlig eksempel, men jeg tror du forstår hva jeg mener. Markering av politiske standpunkt er vel ikke akkurat det 17. mai skal brukes til, selv om kjernen her er demokrati og yttringsfrihet. Jeg sammenlikner dette med saken på en skole i Drammen, hvor de hadde besluttet at tradisjonell julefeiring skulle utgå, for ikke å «støte» de med flerkulturell bakgrunn på skolen, dvs vise toleranse. I begge tilfeller blir dette en misforstått form for toleranse. Med å sole seg i glansen, så mener jeg at det er mange som kunne tenke seg å bruke 17. mai markeringen til å synliggjøre egne politiske standpunkter, pga det store antall mennesker som er med i feiringen og ikke minst den enorme mediedekningen. Det er selvsagt noe politisk budskap på 17. mai, noe annet er umulig når vi snakker om vår grunnlov, demokrati og yttringsfrihet – men dette er ikke og skal ikke være en markering alla 8. mai / 1. mai – med politiske slagord og paroler. Jeg avslutter vår diskusjon her, vi blir ikke enig.

 • Demokrati4ever

  Hehe, kan nesten ikke ta kommentaren din seriøst. Lyst til å bruke?? Ja hva hvis personer har lyst til å gjøre som de vil på tross av norske normer og lover, men i tråd med det de føler selv er riktig? Viser du respekt ved å tillate det? Respekt har ikke noe med å «bare gjøre det man har lyst til». Tenk hvordan samfunnet hadde blitt da. Les det andre jeg har skrevet her inne, så ser du hva jeg mener. Nå er ikke min kritikk rettet mot de med fremmedkulturell bakgrunn, for som denne debatten viser så ønsker mange av de å bruke norske flagg på 17. mai. De har samme synspunkt som oss andre (2/3 av Norges befolkning) som er kritiske til bruk av andre nasjoners flagg. De har skjønt hva dette dreier seg om. Hvordan tror du at det hadde blitt reagert i andre land hvis du hadde begynt å vifte med det norske flagget i en av deres høytidlige markeringer? Tenk over det.

 • Du vinner, jeg går og skammer meg…

  Selvfølgelig ikke.

  Vi feirer landet vårt, folket vårt og våre verdier. Og selv om folk som deg, som er redd for alt som er annerledes, ikke klarer å se den berikelsen det faktisk er å fortsette den tradisjonen vi har for å ha kulturutveksling med omverdenen, så er vi faktisk ganske mange som ser verdien av nettopp dette, på samme måte som nordmenn har sett verdien av det i tusenvis av år.

 • Godt og gjennomtenkt innlegg, og jeg er enig i mye av det du skriver, men samtidig: det er litt merkelig at du ønsker å avslutte diskusjonen når du tydeligvis fremdeles ikke har skjønt hva det er jeg mener. Du sier det jo selv: i 17. mai-talene så snakker vi om det, hvordan kan du da si at 17. mai ikke handler om det? Det finnes vel omtrent ikke en 17. mai-tale av i dag som ikke på et eller annet vis trekker frem mangfoldet i nasjonen, hvorfor i alle dager skulle man da ikke kunne vise dette i andre deler av feiringen? Det er den samme feiringen, og du hevder altså at man skal fremme mangfoldet i en del av feiringen, og skjule det i en annen. Det henger rett og slett ikke på greip, og argumentet om at vi ikke skal kunne endre tradisjoner er faktisk ikke et godt argument, samme hvor ofte du gjentar det.

  Og når det gjelder dette med flaggene så er det uansett noe som kommer til å være en bitte, bitte liten del av helheten. De aller fleste vil velge å ha med seg norske flagg. Hele poenget mitt er at det å argumentere for å forby det, er stikk i strid med alt vi feirer på 17. mai.

 • ftw

  lyst til = ønsker å bruke.

  Hva som er bakgrunn for et slikt eventuelt ønske kan sikkert være så mangt.

  » Ja hva hvis personer har lyst til å gjøre som de vil på tross av norske
  normer og lover, men i tråd med det de føler selv er riktig?»

  Nå er det heldigvis ingen lov mot å vifte med hvilket flagg man vil på 17. mai (enda), og normer man man faktisk gjøre som man vil med. Så ja, jeg mener man bør respektere et slikt ønske.

  Jeg registrerer at din respekt bare går en vei…

 • Demokrati4ever

  Hehe, forskjellen på deg og meg er at jeg drar de litt større linjene og prinsippene bak det jeg mener. Jeg flisespikker ikke så mye. Det er det du gjør nå når du drar inn dette med 17. mai talene igjen. Jeg ser at innholdet i 17. mai talene har endret seg de siste årene og at de har flere referanser til dette med fargerikt felleskap, flerkultur og andre ting, men samtidig opplever jeg at en del av disse talene er litt kunstige og påtrengte. De bærer preg av at man må si noe som er forventet og kanskje litt politisk korrekt. Jeg tenker at det er de samme som føler trangen til å få med mye av dette i talene sine, som de som ønsker fremmede nasjoners flagg i vår feiring. Sier ikke at talene ikke skal inneholde noe av dette, men jeg personlig ønsker å holde fokus på grunnlovsdagen, de historiske begivenhetene og hvor heldige vi er som lever i et reelt demokrati og hvor viktige det er å verne om disse verdiene. Å forby flagg er vanskelig, men når politikere som Fabian Stang går ut i media og ønsker alle andre nasjoners flagg velkommen på 17. mai, så oppfordrer han nærmest til dette. Dette henger på greip og jo agumentene jeg har kommet med i innleggene mine er gode. Jeg har et annet ståsted enn deg, jeg ønsker å bevare viktige deler av vår kultur – spesielt det som gir oss vår identitet og vårt samhold, for meg er det viktigere enn å ha et rosenrødt syn på at alt ordner seg så lenge vi bare tilpasser oss andre kulturer. Innvandringen som skjer endrer Norge og Europa uten tvil, men de landene som det innvandres fra beholder i stor grad sin egen kultur uendret. Slik har det vært de siste tiårene og slik kommer det til å være de neste tiårene. Tenk litt over hva slags utfordringer det bringer med seg. Det er viktig å ta vare på de gode verdiene og tradisjonene vi har skapt. Er nok mer nyansert enn mange og jeg støtter blant annet palestinerne i sin kamp mot det de opplever som okkupasjon og overgrep fra Israel. Hvis jeg er så erkenorsk og sikkert etter ditt syn nasjonalistisk, hvorfor gjør jeg det? Fordi det er rette! Ønsker deg en riktig fin 17. mai. :-)

 • Demokrati4ever

  Dine korte kommentarer på dette blir tullete. Min respekt går garantert ikke bare en vei, bare fordi jeg mener at andre nasjoners flagg ikke hører hjemme i vår 17. mai tradisjon. Du får fortsett med 1+1 = 4 argumentasjonen din, men du får ikke flere svar fra meg.

 • Demokrati4ever

  Du svarer og kommenterer bøttevis med innlegg. Det er greit det, men når du «angriper» en del innlegg som er reflekterte, nyanserte og tydelig er skrevet av personer som evner å se en sak fra flere sider, så blir det bare dumt. Du vrir og vender på ting og bare kjører på med dine meninger og analyser, samtidig som du blir upresis. Mange store ord bruker du. Er du en kranglefrøken? :-)

 • Carina

  Wow… Jeg har fulgt med på bloggen din lenge, fordi jeg synes du har hatt gode og velformulerte innlegg. Det her var bare trist. Hva skjedde med sakligheten? Respekten for at noen har andre meninger enn deg (når det kommer til følelser og synserier som jo denne saken baserer seg på, ikke vitenskapelige fakta)? Savner og at du svarer i kommentarfeltet ditt, mange som har prøvd å komme med saklige tilbakemeldinger, som blir oversett. Skuffende.

 • Bare fordi jeg følger andre prinsipper og linjer enn deg, vil ikke si at jeg ikke følger prinsipper og drar mer enn store nok linjer.

  Det kan kanskje komme til å overraske deg, men jeg er også veldig glad i vår kultur, og jeg ønsker at vi skal bevare den. Samtidig så tror jeg på ingen måte at den vil ødelegges eller gå tapt bare fordi vi får impulser utenfra. Det som skjer når folk flytter til dette landet er at de aller, aller fleste tilpasser seg vår kultur. Gjerne med en liten egenart, men nært nok til at det er fullt gjenkjennelig for de fleste. Jeg har en ganske stor bekjentskapskrets bestående av mennesker med en annen bakgrunn enn «etnisk norsk», og de aller fleste forsøker etter beste evne å innarbeide seg så godt de kan i det norske samfunnet, og tilegner seg norske verdier og norsk kultur. Samtidig så blir altså den norske kulturen beriket med nye impulser, uten at disse impulsene på noen måte truer den norske kulturen. Selvfølgelig har man mindretall som blir «mer katolske enn paven» når de flytter utenlands (dvs til Norge), men dette er unntaket snarere enn regelen.

  På samme måte så er det et forsvinnende lite mindretall som ønsker å ha med seg andre flagg enn det norske i 17. mai-toget. De aller fleste innvandrere synes hele problemstillingen er kunstig og dem fullstendig uvedkommende. Min samboer er for eksempel ikke norsk, og da vi snakket såvidt om dette var det en tanke som ikke hadde falt henne inn engang. Samtidig så er bare tanken på å skulle forby dem som eventuelt skulle ønske å ha med seg et annet flagg så stikk i strid med de demokratiske retningslinjene og de verdiene vi feirer denne dagen at jeg ikke kan se hvordan noen kan argumentere for at dette rotfestes i grunnloven, feiringen av landet og det vi står for.

  Jeg har selv bodd store deler av mitt voksne liv utenlands, og jeg har som sagt utenlandsk samboer, en stesønn som ikke er født i landet, og et barn som er halvt norsk. Jeg tror jeg har blitt utsatt for godt over snittet av «utenlandsk» påvirkning, uten at jeg ser at det lager konflikter med min norske tilhørighet, min kultur og mine verdier. Jeg ser at jeg tydeligvis har en annen oppfatning av hva som er «farlig» enn mennesker som deg, men selv etter et utall diskusjoner som dette så har jeg til gode å få en eneste god forklaring på nøyaktig hva som er så forferdelig farlig med noen impulser utenfra.

  At du synes jeg er en flisespikker får så være, og det kan godt hende du har rett. Men siden du tydeligvis ser store linjer, og helt klart andre linjer enn meg, så kan du jo få lov til å forklare hva det er som skremmer deg så fælt at du vil forby mennesker noe så uskyldig som å ha med et tøystykke med noen farger på… Jeg forstår det nemlig fremdeles ikke, og det er kanskje grunnen til at jeg er aktiv i denne type diskusjoner. Jeg forstår ikke hva som er så skummelt med innvandrere generelt, jeg forstår ikke hva som er skremmende med andre impulser, og jeg forstår ikke hvorfor det norske skal være så mye bedre utelukkende fordi det er norsk, og fordi det er sånn vi alltid har gjort det. Spesielt ikke med tanke på dagens internasjonale samfunn. Det er en helt klar og tydelig fordel i dagens samfunn å være utadrettet, åpen og inkluderende, det er en fordel for vårt forhold til det internasjonale samfunn, og ikke minst våre muligheter til å påvirke andre nasjoner i den retning vi mener er riktig. Å sette seg på gjerdet og trekke nisselua godt ned over øynene er faktisk ikke en god måte å få til dette på. Jeg forstår at mange mener at det er både en god tanke og en god politikk å avsondre seg selv fra resten av verden, men bottom line er at vi er totalavhengige av store deler av kloden, vi eksporterer mesteparten av våre produkter utenlands, og vi importerer mesteparten av det vi forbruker her til lands. Vi har ikke bare økonomiske relasjoner med de fleste andre land, vi har også diplomatiske og politiske forbindelser, vi har nordmenn bosatt i samtlige land på kloden, og vi har innbyggere fra ganske mange land boende her i landet.

  Jeg regner på ingen måte med å overbevise deg om noe som helst, men håper at jeg har klart å gi deg et bitte lite inntrykk av at jeg har litt større tanker enn bare å flisespikke og argumentere på en tilfeldig valgt blogg. Diskusjoner som dette har en tendens til å tilspisse seg ganske raskt, og det er fort gjort å svare på en litt avkortet måte. På den annen side blir jeg også til stadighet kritisert for å skrive altfor mye, noe dette innlegget kanskje er et eksempel på…

 • Demokrati4ever

  Du skulle skrevet en bok eller startet en blogg når du har så mye å si.
  Det er noen ting du skriver som ikke er riktig, men jeg vil ikke kommentere det her inne nå. Dette er feil debatt. Tviler ikke på at vi kunne hatt noen interessant diskusjoner. Du får helle ringe meg eller sende en e-post. :-)

 • Helene

  Disse folkene som du kaller «gjestet» er da blitt faste eller midlertidige innbyggere i Norge, ikke gjester! Turister er våre gjester!! har kommer hit med ønske om en bedre fremtid og fått tillatelse til det. De burde av ydmykhet og takknemlighet heise det Norske flagget fordi de har vært heldige som får bo her, jobbe her, rett til beskyttelse, utdanning og nødvendig helsehjelp. Hadde jeg måtte flykte fra landet mitt for eksempel på grunn av krig, ville jeg med glede heist og jublet for landet på deres nasjonaldag, som tok imot meg og gav meg en ny start og nye muligheter. Aldri om jeg ville vært så frekk å vaie med et norskt flagg i et annet land på selveste nasjonaldagen deres selvom jeg er en Norge patriot. Jeg kan gjerne heise et pakistansk flagg på nasjonaldagen deres, men på 17 mai vil jeg kun se Norges flagg i rødt, hvitt og blått. Det er mye etniske nordmenn må og kan tilpasse seg utlendinger, men la oss ha vår nasjonaldag som vi har en lang og god tradisjon på :)

 • Viking.

  Keep giving it away until you have nothing left. Det er innvandrer som skal integrere seg og bli Norsk, men de har fått lov til å forlange at nordmenn skal slutte å være Norsk.

 • Det er ikke helt uvanlig med norske flagg i 4. juli-parader. Gjør noen googlesøk og du vil finne. Da denne debatten raste som verst fant jeg flere eksempler på 4. juli-feiringer med flagg fra alle slags land.

  Se f.eks: http://www.sfgate.com/bayarea/article/A-new-parade-for-Old-Glory-Foreign-flags-touch-2744221.php

  Det argumentet holder altså ikke vann, selv om mange bruker det uten noensinne å ha sjekket fakta… :-)