Kornsirkel på Jæren

Last updated on 26. september 2013

Skjermbilde 2013 09 21 kl 10 44 37

Stavanger Aftenblad har kjørt en serie artikler om en kornsirkel som dukket opp i en kornåker på Jæren i Rogaland for noen dager siden. Saken ble også slått opp i BT.no.

Det er journalist Geir Sveen som har skrevet disse sakene for Stavanger Aftenblad. Etter den første artikkelen publisert 19. september, kom en oppfølger i går, 20. september. Mens den første artikkelen beskrev kornsirkelen og intervjuet han som hadde oppdaget den, fotograf Jon Helge Hesby, så beskrev den andre artikkelen «mystiske fenomener»:

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 15 31

– Hva er det som skjer. Dette er merkelig, utbryter seniorrådgiver Ragnvald Gramstad fra Norsk landbruksrådgivning på Særheim.

Sammen med teknikker Gunnar Vatne er han nettopp kommet til Skeie for å se om det kan finnes en naturlig forklaring på kornsirkelen som nå diskuteres heftig landet rundt.

Men så står han bare midt i sirkelen og fikler med mobiltelefonen. Den ringer, kutter ut og ringer.

Ikke bare det, men fotograf Pål Christensen i Aftenbladet opplever også at kameraet hans begynner å fuske. Merkelig nok fusket ikke kameraet til Hesby, som tok de opprinelige bildene. Og når Christensen får nytt kamera, så virker det helt fint. Likevel gjør Aftenbladets journalist Geir Sveen et nummer ut av at kamerafuskingen er mystisk. Vi har vel heller aldri noen av oss opplevd at en mobiltelefon mister dekningen?

Det tåpelige er at det nå har vært mange mennesker i kornsirkelen. De har fotografert, og man må anta alle har på seg en mobiltelefon. Ingen andre har rapportert trøbbel med hverken kamera eller mobildekning. Likevel fremstiller Aftenbladet det som om kornsirkelen helt klart påvirker elektronikk. Sveen kaller videoen «Kornsirkel slo ut mobiltelefon», og det blir bare for dumt.

Dette er bekreftelsesskjevhet. Elektronisk utstyr fusker i ny og ne, og normalt tenker man ikke over det. Men når det skjer på et spesielt sted, som i en kornsirkel, blir det plutselig bevis på at noe mystisk er på ferde. Hvis det samme derimot skjer på kontoret eller hjemme i stua, så glemmer vi det fort. Hvis alle mobiler og kameraer fusket inni kornsirkelen, så hadde det vært interessant, men her er det bare et par tilfeldige tilfeller blant de mange, og så fokuseres det på disse. Det er en klassisk logisk tankefeil, og journalisten går enten i fellen, eller velger bevisst å utnytte det for å lage en spennende sak.

Mystisk opphav?

Flere dukker opp for å se fenomenet, og de fleste som blir intervjuet er veldig usikre på hvem som kan ha laget dette mønsteret i kornet. Avisen har intervjuet en «ekspert» på kornsirkler, og mens hun er overbevist om at mange kornsirkler er laget av en mystisk intelligens, så mener hun at denne nye på Jæren ikke er ekte. Det vil si at den er laget av mennesker. En av hovedårsakene er at i «ekte» kornsirkler er ikke aksene brukket, bare bøyd, noe de troende mener mennesker ikke klarer hvis de lager kornsirklene. Vel, dette er tøv. Om aksene knekker eller bøyes er avhengig av hvor «modne» de er, ikke utelukkende av hvordan de lages.

Eksperten påpeker også at man kan kjenne «energier» i ekte kornsirkler. Akkurat som det profilerte TVNorge-«mediumet» Gry-Helen Tørum gjorde da hun besøkte en kornsirkel i England:

At kornsirkelen var laget av noen kjente kornsirkelmakere på oppdrag fra det britiske TV-programmet Qi med Stephen Fry i spissen, var altså ingen avgjørende faktor. Pinlig.

Et PR-stunt?

Så hva skal man si om en slik sak? Vel, for det første må jeg si at kornsirkelens oppdager kommer med noen mystiske utsagn. Hans oppdagelse ble først postet i en gruppe på Facebook for kornsirkelentusiaster, den 17. september.

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 19 56

Debatten går heftig i kommentarfeltet under postingen hans, og i natt skriver oppdageren dette:

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 22 43

Legg merke til det siste han skriver:

Men i det minste ble det oppmerksomhet rundt kornsirkler også på Jæren. Viktig at temaet blir belyst i pressen her borte også.

Er det virkelig viktig? Hm. Jon Helge Hesby bor selv et steinkast unna der kornsirkelen ble oppdaget. En kornsirkel som dette kan lages i løpet av ganske kort tid. Kanskje Hesby ser på dette som reklame for et kommende prosjekt han driver med? Eller kanskje han bare kjeder seg?

Slike kornsirkler lages ganske enkelt i løpet av kort tid. Det finnes flere videoer på YouTube som viser hvordan selv svært intrikate mønstre kan lages i løpet av få timer. Til Aftenbladets forsvar har de nå også lagt ut en artikkel som viser hvordan man kan lage kornsirkler, og den viser til denne videoen:

Se også hvordan en avansert kornsirkel lages i nattens mulm og mørke. Eller hva med denne? Eller denne, hvor den samme gruppen kornsirkelmakere replikerer en kjent kornsirkel?

Kornsirkelen på Jæren er særdeles simpel sammenlignet med de mest avanserte mønstre flinke kornsirkelmakere lager. Dette er nok gjort av en amatør. Interessant nok har kvaliteten på kornsirkelene gått ned i senere tid, fordi de flink kornsirkelmakerne har mistet interessen.

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 37 50

Matthew Williams, 42, who was the first person to be prosecuted for criminal damage by creating a circle in a wheat field, told The Times that standards have fallen because of a lack of competition.

“The best croppies have retired or gone on to something new, so there isn’t any competition any more”, Mr Williams said.

“They are all creative types and without any friendly rivalry just can’t be bothered.”
Mr Williams, a computer programme from Devizes, Wiltshire, said he retired because of hay fever.
“Julian Richardson, one of the best croppies ever, has moved on to making sand circles instead”, he added.

“He wants to try something different and I think he’s fed up with believers trying to make money from his hobby – that he never made a penny for.”

Hvorfor i all verden skulle det blir færre og dårligere kornsirkler i Storbritannia hvis noe annet enn mennesker stod bak, når dette sammenfaller med at de flinkeste og mest ivrige har «pensjonert» seg? Sammenhengen er ganske klar.

Mystisk budskap?

En spansk (?) kornsirkelentusiast har allerede analysert den nye kornsirkelen:

559388 591180474273681 1204096586 n

Basert på vinklene i mønsteret, som er henholdsvis 60 og 14 grader, har han kommet frem til at summen av dette blir 74. Og 74 dager fra datoen han mener kornsirkelen ble laget, 15. september, blir 28. november. Ergo skal det visst skje noe spesielt denne dato.

Man må undre seg over denne type logikk. Hvis aliens ville rette vår oppmerksomhet mot en bestemt dato, ville de virkelig gjøre det ved å lage en kornsirkel på Jæren med to vinkler hvis størrelser må summeres og regnes om i dager? Hvordan vet denne spanjolen at kornsirkelen ble laget 15. september? Det synes å være ren gjetting. Og hvorfor akkurat disse to spesifikke vinklene? Det finnes da mange vinkler å ta av i mønsteret. Ville det ikke være enklere for budskapets avsender å bare skrive 28.11.2013 i kornet?

Dette viser litt av tankegangen til enkelte av de troende. Det er numerologi og pseudovitenskap i skjønn forening. Det viktige er å finne noe. Hva som helst. Det trenger ikke være noe logikk eller system. Man velger fritt og tolker uten begrensning. Men for dem er budskapet likevel krystallklart. Og de kan føle seg spesielle som har forstått noe vi andre ikke har forstått. Som om de er spesielt utvalgte individer som får ta del i denne kommunikasjonen. Det er et trist skue.

Konklusjon

Det finnes ingen grunn til å tro at kornsirkler er laget av noe annet enn mennesker. De aller fleste kornsirkler er beviselig laget av mennesker, og gruppen Circlemakers innrømmer eksempelvis å ha laget hundrevis av dem. Kikk gjerne på nettsidene deres for å se hvor utrolig avanserte og flotte mønstre de har laget.

De troende hevder likevel at selv om riktignok mange kornsirkler er «falske», så er det noen som er uoppklarte. De må derfor være laget av en mystisk intelligens. Kanskje aliens? Men denne logikken holder ikke, for hvis de fleste kornsirkler er laget av mennesker, og mange av disse også lenge var mysterier helt til noen stod frem og innrømmet falskneriene, hvorfor skal de resterende ikke også være laget av mennesker?

Selvsagt er de det, med unntak av noen få enklere mønstre som kan være laget av værfenomener. Derfor blir det så tåpelig av Aftenbladet å kjøre frem dette slik de gjør. Avisen har innført betalingsmur, men legger selvsagt disse sakene helt åpne, fordi de vet at det vil gi mye besøk, noe som gir annonseinntekter. Det er helt greit å skrive en artikkel om kornsirkelen på Jæren, fordi det er en interessant sak. Men vinklingen er håpløs. Fokus på alle de «mystiske fenomenene», intervjuer med en rekke folk som uttaler at de ikke forstår hvordan kornsirkelen kan ha oppstått, selv om vi alle vet at en slik kornsirkel enkelt kan lages av en person på relativt kort tid, og journalisten i videoen som pusher kornsirkeleksperten til å snakke om «energier», gjør det hele ekstremt tendensiøst. Heldigvis får avisen gjennomgå i kommentarefeltene til artiklene, hvor de fleste ser ut til å være skeptiske.

Vi får se hva fremtiden viser om denne saken, men jeg setter en hundrelapp på at det er oppdageren Hesby selv som står bak kornsirkelen. Hvorfor skulle han ellers være så opptatt av viktigheten av å få rettet et fokus på dette i regionens presse? Og han har definitivt lykkes i sitt PR-prosjekt. Som vi har sett i så mange av mine bloggposter hvor jeg bloggdasker journalister, så lar de seg bruke gang på gang. De rapporterer ukritisk «paranormale fenomener» som om de var virkelige. Det samme gjør Geir Sveen i denne saken. Vi får håpe han følger opp med en skikkelig avisdask når sannheten en dag forhåpentligvis kommer for lyset.


Musikeren «Alien Ken» tar ansvar.

Og slik ble den laget. Video.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!