Skjermbilde 2013 09 21 kl 10 44 37

Stavanger Aftenblad har kjørt en serie artikler om en kornsirkel som dukket opp i en kornåker på Jæren i Rogaland for noen dager siden. Saken ble også slått opp i BT.no.

Det er journalist Geir Sveen som har skrevet disse sakene for Stavanger Aftenblad. Etter den første artikkelen publisert 19. september, kom en oppfølger i går, 20. september. Mens den første artikkelen beskrev kornsirkelen og intervjuet han som hadde oppdaget den, fotograf Jon Helge Hesby, så beskrev den andre artikkelen «mystiske fenomener»:

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 15 31

– Hva er det som skjer. Dette er merkelig, utbryter seniorrådgiver Ragnvald Gramstad fra Norsk landbruksrådgivning på Særheim.

Sammen med teknikker Gunnar Vatne er han nettopp kommet til Skeie for å se om det kan finnes en naturlig forklaring på kornsirkelen som nå diskuteres heftig landet rundt.

Men så står han bare midt i sirkelen og fikler med mobiltelefonen. Den ringer, kutter ut og ringer.

Ikke bare det, men fotograf Pål Christensen i Aftenbladet opplever også at kameraet hans begynner å fuske. Merkelig nok fusket ikke kameraet til Hesby, som tok de opprinelige bildene. Og når Christensen får nytt kamera, så virker det helt fint. Likevel gjør Aftenbladets journalist Geir Sveen et nummer ut av at kamerafuskingen er mystisk. Vi har vel heller aldri noen av oss opplevd at en mobiltelefon mister dekningen?

Det tåpelige er at det nå har vært mange mennesker i kornsirkelen. De har fotografert, og man må anta alle har på seg en mobiltelefon. Ingen andre har rapportert trøbbel med hverken kamera eller mobildekning. Likevel fremstiller Aftenbladet det som om kornsirkelen helt klart påvirker elektronikk. Sveen kaller videoen «Kornsirkel slo ut mobiltelefon», og det blir bare for dumt.

Dette er bekreftelsesskjevhet. Elektronisk utstyr fusker i ny og ne, og normalt tenker man ikke over det. Men når det skjer på et spesielt sted, som i en kornsirkel, blir det plutselig bevis på at noe mystisk er på ferde. Hvis det samme derimot skjer på kontoret eller hjemme i stua, så glemmer vi det fort. Hvis alle mobiler og kameraer fusket inni kornsirkelen, så hadde det vært interessant, men her er det bare et par tilfeldige tilfeller blant de mange, og så fokuseres det på disse. Det er en klassisk logisk tankefeil, og journalisten går enten i fellen, eller velger bevisst å utnytte det for å lage en spennende sak.

Mystisk opphav?

Flere dukker opp for å se fenomenet, og de fleste som blir intervjuet er veldig usikre på hvem som kan ha laget dette mønsteret i kornet. Avisen har intervjuet en «ekspert» på kornsirkler, og mens hun er overbevist om at mange kornsirkler er laget av en mystisk intelligens, så mener hun at denne nye på Jæren ikke er ekte. Det vil si at den er laget av mennesker. En av hovedårsakene er at i «ekte» kornsirkler er ikke aksene brukket, bare bøyd, noe de troende mener mennesker ikke klarer hvis de lager kornsirklene. Vel, dette er tøv. Om aksene knekker eller bøyes er avhengig av hvor «modne» de er, ikke utelukkende av hvordan de lages.

Eksperten påpeker også at man kan kjenne «energier» i ekte kornsirkler. Akkurat som det profilerte TVNorge-«mediumet» Gry-Helen Tørum gjorde da hun besøkte en kornsirkel i England:

At kornsirkelen var laget av noen kjente kornsirkelmakere på oppdrag fra det britiske TV-programmet Qi med Stephen Fry i spissen, var altså ingen avgjørende faktor. Pinlig.

Et PR-stunt?

Så hva skal man si om en slik sak? Vel, for det første må jeg si at kornsirkelens oppdager kommer med noen mystiske utsagn. Hans oppdagelse ble først postet i en gruppe på Facebook for kornsirkelentusiaster, den 17. september.

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 19 56

Debatten går heftig i kommentarfeltet under postingen hans, og i natt skriver oppdageren dette:

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 22 43

Legg merke til det siste han skriver:

Men i det minste ble det oppmerksomhet rundt kornsirkler også på Jæren. Viktig at temaet blir belyst i pressen her borte også.

Er det virkelig viktig? Hm. Jon Helge Hesby bor selv et steinkast unna der kornsirkelen ble oppdaget. En kornsirkel som dette kan lages i løpet av ganske kort tid. Kanskje Hesby ser på dette som reklame for et kommende prosjekt han driver med? Eller kanskje han bare kjeder seg?

Slike kornsirkler lages ganske enkelt i løpet av kort tid. Det finnes flere videoer på YouTube som viser hvordan selv svært intrikate mønstre kan lages i løpet av få timer. Til Aftenbladets forsvar har de nå også lagt ut en artikkel som viser hvordan man kan lage kornsirkler, og den viser til denne videoen:

Se også hvordan en avansert kornsirkel lages i nattens mulm og mørke. Eller hva med denne? Eller denne, hvor den samme gruppen kornsirkelmakere replikerer en kjent kornsirkel?

Kornsirkelen på Jæren er særdeles simpel sammenlignet med de mest avanserte mønstre flinke kornsirkelmakere lager. Dette er nok gjort av en amatør. Interessant nok har kvaliteten på kornsirkelene gått ned i senere tid, fordi de flink kornsirkelmakerne har mistet interessen.

Skjermbilde 2013 09 21 kl 11 37 50

Matthew Williams, 42, who was the first person to be prosecuted for criminal damage by creating a circle in a wheat field, told The Times that standards have fallen because of a lack of competition.

“The best croppies have retired or gone on to something new, so there isn’t any competition any more”, Mr Williams said.

“They are all creative types and without any friendly rivalry just can’t be bothered.”
Mr Williams, a computer programme from Devizes, Wiltshire, said he retired because of hay fever.
“Julian Richardson, one of the best croppies ever, has moved on to making sand circles instead”, he added.

“He wants to try something different and I think he’s fed up with believers trying to make money from his hobby – that he never made a penny for.”

Hvorfor i all verden skulle det blir færre og dårligere kornsirkler i Storbritannia hvis noe annet enn mennesker stod bak, når dette sammenfaller med at de flinkeste og mest ivrige har «pensjonert» seg? Sammenhengen er ganske klar.

Mystisk budskap?

En spansk (?) kornsirkelentusiast har allerede analysert den nye kornsirkelen:

559388 591180474273681 1204096586 n

Basert på vinklene i mønsteret, som er henholdsvis 60 og 14 grader, har han kommet frem til at summen av dette blir 74. Og 74 dager fra datoen han mener kornsirkelen ble laget, 15. september, blir 28. november. Ergo skal det visst skje noe spesielt denne dato.

Man må undre seg over denne type logikk. Hvis aliens ville rette vår oppmerksomhet mot en bestemt dato, ville de virkelig gjøre det ved å lage en kornsirkel på Jæren med to vinkler hvis størrelser må summeres og regnes om i dager? Hvordan vet denne spanjolen at kornsirkelen ble laget 15. september? Det synes å være ren gjetting. Og hvorfor akkurat disse to spesifikke vinklene? Det finnes da mange vinkler å ta av i mønsteret. Ville det ikke være enklere for budskapets avsender å bare skrive 28.11.2013 i kornet?

Dette viser litt av tankegangen til enkelte av de troende. Det er numerologi og pseudovitenskap i skjønn forening. Det viktige er å finne noe. Hva som helst. Det trenger ikke være noe logikk eller system. Man velger fritt og tolker uten begrensning. Men for dem er budskapet likevel krystallklart. Og de kan føle seg spesielle som har forstått noe vi andre ikke har forstått. Som om de er spesielt utvalgte individer som får ta del i denne kommunikasjonen. Det er et trist skue.

Konklusjon

Det finnes ingen grunn til å tro at kornsirkler er laget av noe annet enn mennesker. De aller fleste kornsirkler er beviselig laget av mennesker, og gruppen Circlemakers innrømmer eksempelvis å ha laget hundrevis av dem. Kikk gjerne på nettsidene deres for å se hvor utrolig avanserte og flotte mønstre de har laget.

De troende hevder likevel at selv om riktignok mange kornsirkler er «falske», så er det noen som er uoppklarte. De må derfor være laget av en mystisk intelligens. Kanskje aliens? Men denne logikken holder ikke, for hvis de fleste kornsirkler er laget av mennesker, og mange av disse også lenge var mysterier helt til noen stod frem og innrømmet falskneriene, hvorfor skal de resterende ikke også være laget av mennesker?

Selvsagt er de det, med unntak av noen få enklere mønstre som kan være laget av værfenomener. Derfor blir det så tåpelig av Aftenbladet å kjøre frem dette slik de gjør. Avisen har innført betalingsmur, men legger selvsagt disse sakene helt åpne, fordi de vet at det vil gi mye besøk, noe som gir annonseinntekter. Det er helt greit å skrive en artikkel om kornsirkelen på Jæren, fordi det er en interessant sak. Men vinklingen er håpløs. Fokus på alle de «mystiske fenomenene», intervjuer med en rekke folk som uttaler at de ikke forstår hvordan kornsirkelen kan ha oppstått, selv om vi alle vet at en slik kornsirkel enkelt kan lages av en person på relativt kort tid, og journalisten i videoen som pusher kornsirkeleksperten til å snakke om «energier», gjør det hele ekstremt tendensiøst. Heldigvis får avisen gjennomgå i kommentarefeltene til artiklene, hvor de fleste ser ut til å være skeptiske.

Vi får se hva fremtiden viser om denne saken, men jeg setter en hundrelapp på at det er oppdageren Hesby selv som står bak kornsirkelen. Hvorfor skulle han ellers være så opptatt av viktigheten av å få rettet et fokus på dette i regionens presse? Og han har definitivt lykkes i sitt PR-prosjekt. Som vi har sett i så mange av mine bloggposter hvor jeg bloggdasker journalister, så lar de seg bruke gang på gang. De rapporterer ukritisk «paranormale fenomener» som om de var virkelige. Det samme gjør Geir Sveen i denne saken. Vi får håpe han følger opp med en skikkelig avisdask når sannheten en dag forhåpentligvis kommer for lyset.


Musikeren «Alien Ken» tar ansvar.

Og slik ble den laget. Video.

 • Tverrsiktig

  Meget bra. Igjen.

 • Mia

  QI fikk laget en kornsirkel med logoen sin for to-tre år siden. Folk ringte inn og spurte om den var ekte, eller om den var laget av mennesker.
  En norsk «klarsynt» (Tørum?) påstod hun kjente kraften fra den og at livet hennes ville forandre seg veldig etter den opplevelsen.

 • Elin*

  Skulle ikke en tsunami ramme Norge(Oslo) på den tiden der? Slutten av november. En svært innvikla måte å advare oss på da.

  Vanskelig å tro at dette er måten evt utenomjordiske ville velge for å kommunisere. Men de gjør jo det. Velger rare måter mener jeg. De snakker jo også gjennom bare et menneske i amerika. Kanskje de har flere, men jeg er nok ikke så informert.

 • R.U.R

  Er alle disse journalistene du bloggdasker så tenna løsner rett og slett dumme, eller har de bare kastet all integritet over bord i kampen om flest mulig lesere?

 • Magnar Bjørnsgaard

  Hæ?

 • KB

  Hvis vi finner intelligent liv på andre planeter…og det tar årevis å reise dit. Ville det ikke vært tidenes spøk og lage en kornsirkel på den planeten, og så stikke igjen :)

 • Kristian_Mosti

  For små ambisjoner – la oss bortføre de mest idiotiske individene vi finner, kjøre i gang strobelys og stappe iPhoner inn i diverse kroppslige åpninger på dem. Så lager vi en kornsirkel i form av goatse.cx og fordufter før noen andre ser oss.

 • Kristian_Mosti

  «Skulle ikke en tsunami ramme Norge(Oslo) på den tiden der? Slutten av november. En svært innvikla måte å advare oss på da.

  Vanskelig å tro at dette er måten evt utenomjordiske ville velge for å kommunisere. Men de gjør jo det. Velger rare måter mener jeg. De snakker jo også gjennom bare et menneske i amerika. Kanskje de har flere, men jeg er nok ikke så informert.»

 • Bjarne

  Denne type mediaoppslag og ellers andre nyttige idioter må jo gjøre livet som skeptiker/debunker ganske enkelt…

 • LrZ

  Svar B. Dessverre. (Men det ville vel vært rom for et «dessverre» i begge tilfeller.)

 • Disqus__it

  Det betinger vel en planet hvor en stor del av befolkningen er noe uniformert og… Hei vent nå litt!

 • Disqus__it

  «Men de gjør jo det..»

  Hvem er disse «de»?

 • Pingback: Kornsirkelmaker avslørt? | SAKSYNT()

 • Jor el

  Har noen her sette Terje Toftenes’ dokumentar om kornsirkler? Kan virke som et fåtall sirkler ikke uten videre kan forklares med konvesjonell «circle maker»-aktivitet? Altså planker og tau + noen timer på nattestid, at forklaringen man har på ca 95% av tilfellene ikke holder på resten? (obs! Jeg påstår ikke med dette at løsningen ligger i romvesener eller mystisk jordenergi etc…)

 • Håkon Sønstebø

  Jeg ville tro at hovedgrunnen til at disse «uoppklarte» tilfellene er at de mer eller mindre ikke har vært gransket av andre enn folk som har for mål å kun «finne ut» sine egne yndlingsteorier; og som stolt erklærer «dette kan ikke ha vært gjort på vanlig måte!», uansett hvor mange ganger de har gått i baret før.

  Det kan jo forøvrig kanskje hende i noen få tilfeller at det rett og slett bare er mer profesjonelt utstyr som er blitt brukt. Det er jo tross alt ganske utrolig hva vi faktisk har tilgang til av alskens forskjellige verktøy i disse moderne tider; og med så mange mennesker med forskjellige grader av ressurser og kreative evner på denne planeten, så skal man ikke se bort ifra at det kan muligens finnes noen luringer som greier å utføre ting som ikke er så lett med kun planker og tau; og som dermed står som «uoppklart».

  Et mer alvorlig mysterium er hvorfor jeg så ofte ender opp med å lage så himla lange setninger. Er det romvesner som kontrollerer hjernen min?

 • Magnus

  Har lenge lurt på hvordan disse kornhodene forklarer at kornsirkler først økte i kompleksitet, og nå blir dårligere.

  Er det Romvesen Haikesystemet som ble mer komplisert, men på grunn av den galaktistke økonomiske krisen så har utenomjordiske backpakkere måtte gå tilbake til billigere modeller?

 • Magnus

  Aliens og Guder works in mysterious ways.

 • Ståle Giverhaug

  Bra, Tjomlid!
  Les for øvrig artikkelen i dagens Fædrelandsvennen om Alternativmessen i Kristiansand og foredrag av Lilli Bendriss (kjent fra Åndens Makt på TV Norge). Her et lite utdrag fra avisartikkelen hvor journalisten får noen ord med den klarsynte:
  -Mot slutten av foredraget gikk jeg inn i en lett transekanalisering der jeg fikk noen ord fra mesterne, the Council of Elders kaller jeg dem, forteller Bendriss.
  – The Council of Elders?
  – Ja, de er ikke døde, men beings fra den sjette dimensjon. Jeg tror at det er et sydende liv i universet, og the Council of Elders kommer fra Andromedagallaksen, Melkeveiens nærmeste nabo, forteller Bendriss før hun må signere flere bøker.

 • Jeg ble intervjuet av en journalist i Fædrelandsvennen i går kveld angående alternativmessen, men jeg får ikke tilgang til artikkelen da den ligger bak betalingsmur. Er jeg sitert i artikkelen, eller ble det kuttet mon tro?

 • Ståle Giverhaug

  Neida, du har blitt med. Så sånn sett har vel artikkelen den balansen du ofte etterlyser.

 • Elin*

  Jeg håper at alle forstod at jeg førsøkte meg på ironi. Gunnar skrev en bloggpost om en nærsynt, fjernsynt, klarsynt en som spådde at Oslo skulle bli rammet av en tsunami i slutten av november og gjøre skade på et atomkraftverk (tror jeg det var) I og med at en hadde beregnet dette til å være en melding om en dato i slutten av november koblet jeg det sammen. «De» er aliens som visstnok kommuniserer gjennom en Nancy i amerika. Men siden dette ikke er et område jeg er så bevandret i tenkte jeg at «de» kanskje pratet gjennom flere?

  Kjenner jeg får vondt i hodet av dette. Prøvde og si at hvisaliens har teknologi til å komme seg hit så har de vel også mulighet til å ta kontakt med oss på andre måter, mer troverdige måter?

  Ser at ironi er vanskelig skriftelig.

 • Tverrsiktig

  Du LrZ, hva var det du skrev under min kommentar i «Journalisten» som ble slettet? Nysgjerrig jeg, skjønner du :-)

 • LrZ

  Antakelig noe som moderator mente ikke var verdt å la stående. Du vet hva nysgjerrighet gjorde med katta?

 • Tverrsiktig

  Javisst, og so what? ;-) Nysgjerring likevel jeg.

 • Håkon Sønstebø

  Hva angår nysjerrighet og katter, så er det et ordtak som er blitt vrengt på litt gjennom århundrene. Jeg skal ikke gå så dypt inn på etymologien, men hovedpoenget i originalen er nok noe mer som mer som at «konstant nervøsitet drepte katta». Med andre ord, det er ikke nysjerrighet som er så farlig.

 • LrZ

  Spør en moderator, da. Hvis det er noen som har mulighet til å lese slettede kommentarer, så er det vel dem.

 • Stein Brohjem

  Det finnes to typer kornsirkler. De som man ikke skjønner hvordan er oppstått og slike som på Jæren, som ikke ser ut som noe man ikke skjønner hvordan er oppstått. Det skal ikke mye til for å underholde og trollbinde Medelsvensson. Hvordan så de «ordentlige sirklene» er blitt til, se det finnes det ingen god forklaring på. Kun forsøk på en slags re-engineering. Tror uansett ikke aliens gidder å kommunisere med oss via korn. Har de et budskap så ville de muligens, siden de antatt er kommet lenger enn oss, bruke mere effektive medier. Antar at f.eks tv er mere effektivt enn korn.

  Men så kan det selvfølgelig ha noe med materialenes iboende egenskaper.
  Det kan være noe med at korn er et takknemlig materiale å forme. Kanskje fra avstand. Og det er lett å holde seg skjult når man former. En slags taggere fra verdensrommet med superkule spraybokser. Og siden budskapet er kryptisk og mediet egnet til å skape debatt om opphav, ville jeg anta at budskapet ikke er dramatisk, slik som en advarsel. Kanskje er de mer som «Kilroy was her» eller «Aliens ruler!» ?

  De kjenner tydeligvis uansett ikke til menneskets natur. Ingenting kan få oss fra å fortsette å gjøre idiotiske ting. Da måtte de lobotomert oss.