Hvordan unngå å bli voldtektsforbryter: En innføring.

Last updated on 30. oktober 2013

Voldtekt 365 285830sDenne bloggposten skulle egentlig handle om noe annet. Den skulle handle om hvor vanskelig det er å diskutere voldtekt. Men mens jeg skrev oppdaget jeg av det finnes et viktigere poeng her. Heller enn å diskutere og kverulere rundt hvordan voldtekt oppfattes og debatteres av kvinner og menn, begynte jeg å skrive om hvordan jeg som mann aktivt unngår å bli en voldtektsforbryter selv.

Jepp. Det går nemlig an ser du. Mange tusen norske menn feiler hvert år, men med noen enkle grep kan man holde seg på matta.

Jeg var tidligere en særdeles usikker gutt og mann når det kom til kvinner og sex. Jeg debuterte seksuelt først da jeg var 20 år gammel, og hadde ikke hatt kjæreste, kysset eller tatt på en pupp før jeg gikk inn i to lange monogame forhold bare avbrutt av en liten singelpause. Jeg følte meg derfor ganske uerfaren, på tross av min alder. Og jeg syntes synd på meg selv.

Først da jeg ble singel igjen i en alder av 34 år begynte jeg å finne ut av meg selv og min seksualitet. I løpet av de rundt 20 kjønnsmodne år før dette hadde jeg mange mislykkede forsøk på å finne fysisk nærhet hos kvinner. Jeg gjorde ting jeg slettes ikke er stolt av. Aldri noe i nærheten av en voldtekt, men håpløse tilnærmelser og «tafsing» jeg aldri ville gjort i dag.

Hvorfor gjorde jeg noe så tåpelig og potensielt sårende og skremmende? Fordi jeg var usikker. Fordi jeg var redd. Fordi jeg desperat ønsket å føle den fysiske nærhet og det begjær jeg følte at andre opplevde rundt meg hele tiden. Jeg ville også være en del av dette. Og så prøvde jeg meg frem. På mitt eget fomlende og urutinerte vis. Jeg ville også smake den frukt jeg følte alle andre slafset i seg.

Kanskje jeg den gang hadde hatt godt av å bli minnet på et par viktige konsepter når det gjelder sex. Derfor skriver jeg denne bloggposten som en foreløpig oppsummering av hva jeg har lært rundt dette temaet. Hvis du blir provosert av at jeg skriver en bloggpost som kun er basert på synsing og følelser, så kan du slutte å lese her. Det nye Asterix-bladet skal visstnok være gøy. Stikk og les det heller. For alle andre som tåler at jeg lirer av meg litt synsing og personlige erfaringer, er det bare å lese videre. Asterix kan vente.

Ingen har rett på sex

Først og fremst må vi ha et poeng krystallklart: Ingen har rett på sex.

Uansett hva du har gjort, uansett hva dama har gjort, uansett hva noen har sagt eller hintet om, uansett hva du trodde eller håpet, uansett hva alle andre enn deg opplever, så har du ikke rett på sex med dama med mindre hun gir sin aksept.

Så enkelt er det. I tilfelle det ikke sank helt inn skal jeg gjenta meg selv, og nå peker jeg på deg: Du har ikke rett på sex. Selvmedlidenhet og en følelse av urettferdighet er ikke gyldige grunner til å tafse eller trenge deg på kvinner. Dine personlige problemer gir deg ingen seksuelle rettigheter.

Men hva om man misforstår? Hva om man tolker signaler feil? Hva om hun først ga sin aksept, men senere var usikker? Vel, vet du hva? Det finnes en enkel måte å unngå dette problemet på: Spør henne, og vent på et tydelig svar.

Det er ikke så vanskelig. Jeg gjør det hele tiden når jeg er med en ny kvinne.

«Går det bra at jeg tar på deg slik?»
«Har du det fint?»
«Er du sikker på at du ønsker dette?»
«Føler du deg komfortabel med det vi gjør?»

Det er mulig å forsikre seg om at hun vil, uten å ødelegge stemningen hvis man bare bruker hodet og sier ting på riktig tidspunkt og på riktig måte. Og hvis du likevel ødelegger stemningen ved å være overforsiktig? Vel, det er hvertfall bedre å gå glipp av et knull enn å knulle noen som ikke ønsker det. Enig?

Men for å kunne gi sitt samtykke må man være ved sine fulle fem. Det vil si at man ikke bør være beruset. Jeg har en veldig grei leveregel når det kommer til sex: Ikke ha sex med berusede kvinner.

Atter en gang: Svært enkelt i prinsippet, men du må gjøre noen valg i ditt liv for å oppnå dette målet. Det kan være vanskelig for mange, men for å løse et samfunnsproblem må man starte med seg selv.

To tommelfingerregler

La meg nå oppsummere min livsvisdom rundt sex:

1) Spør kvinnen om at hun virkelig ønsker å gå videre med sex.
2) Ikke ha sex med berusede kvinner.

Hvis alle menn hadde holdt seg til disse to reglene, hadde en vesentlig del av alle voldtekter vært eliminert. Mange mennesker hadde hatt færre emosjonelle arr. Mange mennesker hadde i dag levd lykkeligere liv enn de gjør. Noen som ikke lever i dag hadde levd.

Men vent, jeg nevner alkohol i samme åndedrag som voldtekt. Forsøker jeg meg på «victim-blaming» her? Å antyde at kvinnen selv er skyld i voldtekten ved at hun har drukket? Nei. Jeg snakker her hele tiden om at det er mannens ansvar å ikke ha sex med en kvinne som ikke kan gi sitt samtykke.

For en eventuell voldtekt sin del er det irrelevant om dama er beruset eller ikke, fordi ansvaret for handlingen ligger fullt og helt på mannen. Hvis hennes berusede tilstand gjør at du er i det minste tvil om at hun vet hva hun gjør, så stopper du.

Det er bedre å gå glipp av et knull enn å knulle noen som ikke ønsker det.

Det høres så plumpt ut, men jeg tror det gjemmer seg litt visdom i den setningen.

Hold deg edru

Et større problem er selvsagt at mannen som regel også er beruset i slike tilfeller, og i denne tilstand glemmer han kanskje mine to huskeregler. Han blir mer skjødesløs, mer pågående, og fanger ikke opp de signaler han ville gjort i edru tilstand. Hvordan løser man det problemet?

Vel, i mitt tilfelle er løsningen å ikke drikke. Jeg har ikke vært full på flere år, fordi da vet jeg at jeg ikke gjør noe idiotisk overfor en kvinne. Hvis jeg havner til sengs med ei jeg liker, så er opplevelsen ekstremt mye bedre når man også er edru. Selv har jeg knapt noensinne hatt sex i beruset tilstand, og jeg må si jeg synes synd på de som stort sett har hatt sine seksuelle opplevelser med promille involvert. Det er et sykdomstegn.

Når du er edru kan du først og fremst gi kvinnen en mye bedre opplevelse, fordi du er tilstede og lytter til hennes signaler, lærer kroppen hennes å kjenne, har finmotorikken i orden, kan kommunisere verbalt og intelligent, og kan dermed tilfredsstille henne på flere plan – noe som krever at du er oppvakt og ikke sløvet av rusmidler. I tillegg vil du ha en bedre opplevelse selv, noe du har gleden av å ta med deg i hukommelsen – uten at den er sløvet av rusmidler.

Vi skammer oss over den naturlige seksualitet

Dette er noe jeg skrev i min ganske lite aktive Tumblr-blogg for et par år siden:

Sex på Big Brother. Sex på Paradise Hotel. Sex på avisforsidene. Vi tror vi er liberale, men er dødsens redde for den naturlige seksualitet. Vi raver rundt fulle på byen hver helg for å ha en unnskyldning til å innrømme lyst. Vi er fulle av skam. Og det er en skam.

Vi velter over hverandre under blinkende lyskastere i rus og et evig ønske om å bli begjært og tilfredsstilt. Men vi tør ikke være seksuelle vesener. Vi må maskere lysten med utilregnelighet.

Og så skjer det 16 000 voldtekter hvert år.

Det ligger en eller annen sannhet i skjæringspunktet der et sted…

Jeg er sjelden ute i byen i helgene, men de få gangene jeg har måttet rusle gjennom Oslo sentrum en lørdagskveld, får jeg lyst til å gråte. Å se så mange mennesker rave rundt i fylla i det som i all hovedsak er en desperat søken etter nærhet, er tragisk. Å se så mange unge kvinner drikke seg fulle fordi det er lettere å si at «Jeg var så full så jeg endte opp med å ha sex med han kjekke fyren fra Nordstrand», enn å innrømme at man som jente er kåt og har lyst på sex, er deprimerende.

Kvinners sexlyst er fortsatt ganske tabu, i det Herrens år 2013. En kvinne skal ikke uttrykke en sterk seksualitet, fordi da er hun løs på tråden. Menn liker ikke kvinner som utfordrer dem seksuelt. Kvinner med en seksuell sult. Kvinner som, Gud forby, kanskje har hatt sex med mange, mange menn før deg.

Selv elsker jeg kvinner med en sterk seksualitet. Jeg elsker kvinner som tør snakke åpent om sex, om sex de har hatt og sex de har lyst på. Det har aldri virket truende på meg. Tvert i mot finner jeg det ekstremt tiltrekkende. Likevel registrerer jeg at mange menn synes slike kvinner er skumle. Og det er et handicap for kvinner. De henges ut og trakasseres fordi de har en seksualitet og tør å vise det.

Da er det lettere å drikke. Være «uskyldig» i at man endte opp med sex den kvelden. Skylde på utilregnelighet heller enn kåthet, når man på mandagen forteller venninner om helgens fangst. Det er en oppskrift på katastrofe, og den katastrofen ser vi i de tragiske høye voldtektstallene.

Og igjen: Dette er ikke «victim-blaming». Jeg sier ikke at kvinnen er skyld i å bli voldtatt ved å drikke. Ansvaret ligger igjen fullt og helt på mannen. Kvinnen har all rett til å være dritings om hun vil, uten at menn skal anse det som en mulighet for litt ukomplisert mus. Men den trenden som gjør at rus er blitt en så sentral del av mange menneskers jakt på nærhet, er definitivt en medvirkende faktor til at overgrep skjer.

Konklusjon

Min bønn til andre menn er derfor følgende: Vis hensyn. Du har ikke rett på sex. Men om du oppfører deg hensynsfullt, så har du mye større sjanse for at en kvinne vil ligge med deg. Tro meg, jeg vet.

Du burde ikke drikke for å finne motet, og hvis du «scorer» i fylla, så imponerer du neppe dama noe særlig uansett. I tillegg er det vesentlig høyere risiko for at du tråkker over en grense og på den måten ender opp med å skade kvinnen. Ja, kanskje blir du den voldtektsforbryteren du aldri selv trodde du kunne være.

Det er ditt ansvar, min gode mann. Ene og alene. Det er du som må stå ansvarlig for at du velger å drikke, velger å være pågående, velger å ikke lytte, og velger å kreve noe du ikke har krav på. Om kvinnen var full, ga utydelige signaler, hintet om noe du tolket som et ja, eller du følte at du fortjente det etter alle de drinkene du betalte for henne, er fullstendig irrelevant.

Det er ditt ansvar å få et ja. Det er ditt ansvar å spørre henne. Det er ditt ansvar å stoppe i tide.

Sånn, nå kan du også gå og lese Asterix.


Ja, jeg er klar over at også menn voldtas av både kvinner og andre menn, og at også kvinner voldtar kvinner. Men for å ikke komplisere teksten har jeg holdt meg til det som er det vanligste, og det som er relevant for mine egne erfaringer som heterofil mann, nemlig menn som voldtar kvinner.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!