Screenshot 2013 11 05 20 18 33

Da TV2 for et par dager siden la ut denne meldingen på Facebook, kom det naturlig nok mange kommentarer. På dette tidspunkt visste vi ikke det tragiske utfallet av kapringen, men jeg bet meg merke i følgende kommentar:

Screenshot 2013 11 05 20 18

Denne mannen, som jeg har anonymisert, men velger å kalle for GJ, referer her til selve busskapringen. Drapene visste vi ennå ikke noe om. Likevel er drap det verst tenkelige utfall av en slik hendelse, og jeg finner det fascinerende at denne fyren faktisk tenker at Norge nå er et av de mest utrygge land å bo i.

Så la oss se litt på det. Wikipedia har en oppdatert oversikt over antall mennesker som blir myrdet i ulike land hvert år. Vi snakker da om forsttelige og overlagt drap. Tallene er hentet fra en rapport laget av United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) i 2012 og viser at av 207 land er det bare 8 land med færre forsttelige/overlagte drap enn Norge. Vi har 0.6 drap per 100.000 innbyggere. Det er rundt halvparten av gjennomsnittet for Nord-/Sør-/Vest-Europa, og bare en brøkdel av drapstallene for Øst-Europa, USA, og andre deler av verden.

1453515 10151701737411933 2124016787 n

GJ mener også at det bare blir verre og verre, noe som heller ikke er korrekt. Tallet på drap har vært synkende de siste 20 år, og ligger nå rundt 40 prosent lavere enn det var midt på nittitallet. Ser man bort fra 22/7 har det aldri noensinne vært så få drap i dette landet de siste 30-40 år som nå*.

Men man kan alltid bli tryggere. GJ har 8 land å velge mellom hvis han vil flytte til et sted med færre drap. Hvis han vil holde seg i Europa, kan ha flytte til Island eller Monaco. Det er de eneste to land med færre drap enn Norge. I hele Europa. Hvis han er litt mer dristig, kan han flytte til Brunei, Japan, Fransk Polynesia, Singapore, Hong Kong eller Palau. Da er han bittelitt mindre utsatt for å bli myrdet, men sikkert mer utsatt for en del andre farer og utriveligheter.

Screenshot 2013 11 06 10 58 18

(Illustrasjonen viser antall drap per 100.000 innbyggere.)

Jeg tror det kan være nyttig å heve blikket fra forsidene til tabloidavisene i nye og ne. Det er lett å se seg blind på overskrifter om vold og drap, og mange tenker at alt var så mye bedre før. En kikk på statistikkene viser at det ikke nødvendigvis stemmer. Det var riktignok mindre vold på nittitallet, men de siste 13 år har utviklingen flatet ut. Det har ikke blitt verre siden årtusenskiftet, og den grove volden er synkende. Ser vi på alle typer forbrytelser, ligger vi på samme nivå som tidlig nittitall, og det har vært en nedadgående trend det siste tiåret.

Og for de som ønsker å gjøre enda en feilslutning ved å koble det de tror er en «eksplosjonsartet økning i vold og kriminalitet» med økt innvandring; vel, heller ikke den koblingen holder vann.

Sammenlignet med andre europeiske land ligger vi også langt nede på listen hva gjelder voldskriminalitet. GJ kan flytte til Østerrike, Slovakia, Estland eller Polen om han vil ha mindre vold. (Og det ekstremt lave tallet for voldskriminalitet i Polen får meg til å mistenke at politiets register ikke henger helt med i svingene der.) Utover disse landene er det ikke så mange andre land i Europa som er tryggere enn nettopp Norge.

Strengt tatt tror jeg GJ skal holde seg akkurat der han er, om han ønsker å kunne føle seg trygg. Vi har det ekstremt bra i Norge, tross alt.


Dette året, 2013, ser ut til å få en oppsving i antall drap, men trenden går i all hovedsak nedover.

 • Alf M. Haga

  Gunnar er nok like klar som meg, at dette ikke er annet enn et ganske utslitt retorisk grep som stadig høster stor popularitet blant deler av befolkningen. Noe mer ligger det ikke i det. Vedkommende kommer selvsagt ikke til å flytte ut av landet. De som faktisk flytter ut av landet, grunnet jobb/kjærlighet e.l, skriver enkelt og greitt ikke slikt på kommentarfelt. Jeg har møtt samme type på diverse arbeidsplasser; de som stadig truer med å slutte i jobben fordi de er misfornøyd med sjefen, lønna eller kollegaer. Merksnodig nok så slutter de aldri…

 • Maria U

  Kan du være så snill å skrive et innlegg om «korsdebatten»? Jeg lurer på hvem som har sagt at det ikke lengre skal være lov å gå med kors, og når/ hvor det ble sagt. Jeg lurer også på om denne personen presiserte at selv om korset blir forbud så skal det fortsatt være lov å bruke hijab.

 • Maria U
 • Alf M. Haga

  Står ganske greitt forklart her. Dette gjelder spesifikt nyhetsopplesere, hvor det ikke er tillatt med kors/hijab e.l., men at det ikke er lignende krav til reportere. http://www.dagbladet.no/2013/11/05/kultur/nrk/kors/religion/presseetikk/30138971/

 • Fru Langedal

  Jeg blir glad inni meg og føler meg mindre ensom når jeg leser bloggen din. Hvorfor? Fordi når du tenker som du gjør, er vi i det minste to.

 • Maria U

  Yeah, jeg har fulgt med i saken. Kommer selv fra selveste Bibelbeltet. Prøver å være sarkastisk i kommentaren, kom kanskje ikke helt frem? Haha :) Folk tar jo helt av, hvis du tar en kikk på den facebookgruppa jeg liket til i en annen kommentar skjønner du kanskje hva jeg hinter til.

 • Alf M. Haga

  Uten å ha lest den, så setter jeg en tier på at det er folk som er opptatt av at folk må få bruke religiøse symboler – så lenge det er religiøse symboler som passer dem? På samme måte som de mange «ytringsfrihetsforkjempere», som kjemper for at akkurat deres synspunkt må får større plass, men som helst ser at ytringer de ikke liker, ikke slipper til..? :-)

 • johan olsen

  Du skriver mye bra Tjomlid, men syns du bomma litt her. Det kan godt være at GJ skrev dette i affekt. Også jeg vil bo i ett land der jeg kan ta buss eller trikk uten å risikrere å få en øks/kniv etc i meg. Selvsagt er norge trygt, men for familiene til de hittil 75 drepte er det en mager trøst. Tror neppe du hadde tatt det med i talen under begravelsen. Feel me?

 • Maria U

  Der traff du spikeren ganske hardt midt på hodet :)

 • Jim84.

  Men hva med virkeligheten ?
  Altså den virkelighet som noen må oppleve og leve seg igjennom ?
  Teller den ?

  Den er ikke spesielt morsom og den er heller ikke spesielt lett å fortelle om da en som oftest blir møtt med hån, det er jo tross alt mye tryggere nå enn før.

  Men jeg kan prøve å gi deg et bilde.

  Jeg vokste opp på Oslo Øst.

  Jeg så Lærer, Rektor og Inspektør og Politi bli skambanket av ungdomsgjenger.

  Jeg måtte begrave to av mine nærmeste venner på Mortensrud Kirkegård.
  Jeg har selv rekonstruert ansikt og hodeskalle.

  Jeg kunne ikke bruke svømmehall, fotballbane eller gå i den lokale butikken.

  Jeg var på den mye omtalte bursdagsfesten der en norsk jente ble holdt nede og fikk armen ødelagt av syre fordi hun nektet å slippe inn en ungdomsgjeng.

  Jeg har sett flere 1000 voldsepisoder av rasistisk natur mot nordmenn.

  Senest før sommeren måtte jeg bruke min egen kropp som skjold da en jente ble angrepet med flasker på Grunerløkka.

  Jeg har venner med erfaring fra Libanon, Nigeria og Kosovo som ikke orker å jobbe som Politi i Oslo siden de sier det er for mye vold fra for mange innvandrere og det skaper en umulig hverdag for en ubevæpnet Politimann.

  Var det virkelig slik for 30 – 40 år siden i Norge ?

  Vet du hvordan føles å oppleve at et nært familiemedlem som er din søster eller kusine blir skambanket til blods fordi hun er norsk og hvit og ikke kledde seg passende ?

  Nei du vet ikke det, og du har heller ikke opplevd det jeg forteller om.

  Du har tall og en oversikt du stoler på, men du har ikke en fjern anelse om hva virkeligheten faktisk er, så kanskje du kan prøve å se litt nyanser neste gang du skal le av noen som føler seg utrygge.

 • Jim84.

  Forøvrig er 99% av mine venner innvandrere om du skal bruke noe som helst kort mot meg.

 • klokker1

  Norge har blitt verre på mange områder de siste årene:
  – Mer kriminalitet som du er inne på, og kanskje enda viktigere, mer brutal og hensynsløs kriminalitet
  – I takt med at oljen har kommet handler alt om penger, penger, penger i Norge, det har blitt et utrivelig, gjennomkommersielt samfunn hvor en liten gruppe finansfolk kontrollerer det meste

 • Jim84.

  Jeg er enig med deg.

  Jeg sier ikke at det å føle seg utrygg og oppleve vold er så ille, det er ikke verdens undergang.
  Men vi må få lov til å utrykke utrygghet uten å bli hengt ut som idioter.

  Jeg føler meg mye tryggere i Rio og London enn i Oslo.

  Når Happy Slapping var på sitt verste i 2002-2008ish i Oslo øst( innvandrergjenger som bnaket opp nordmenn og filmet det med mobilen) så lo de og koset seg og banket min Lærer på Ulsrud videregående skole og dokumenterte det grundig med sine mobiler.
  Det året var jeg også i New York og det var som å være i helvete (Oslo) og i himmelen ( New York ).
  Følelsen av trygghet var så uendelig mye mer tilstede og det var Politi overalt.
  Jeg var vokst opp med at innvandrergjengene kjeppjaget Politiet, det kunne du glemme å gjøre i New York.

 • Dette er jo et veldig godt eksempel på tilgjengelighetsheuristikken: Vi tillegger høy sannsynlighet til hendelser som er enkelt tilgjengelige for oss. Jo mer vi hører om noe, jo mer sannsynlig tror vi at det er. Dette gjør at folk blant annet har en tendens til å overestimere sannsynligheten for terrorangrep, og underestimere sannsynligheten for å dø i en bilulykke.

  Media er på denne måten ansvarlig for at vi overestimerer sannsynligheten for visse negative hendelser. Derfor tror jeg det er veldig nyttig at du kan hjelpe folk til å sette slike oppslag i perspektiv.

 • Snøfte Smitt

  Ekstremt intellektuelt uærlig innlegg.

  Du sammenligner antall drap som har falt i alle vestlige land. Drap er en ekstrem handling som er en dårlig indikator på det generelle kriminalitetsnivået som folk føler på kroppen.

  Mange former for kriminalitet faller grunnet teknologiske fremskritt, f.eks biltyveri, hærværk, osv.

  Ser du på antall anmeldte voldtekter har det nesten tredoblet seg siden 1999: http://no.wikipedia.org/wiki/Voldtekt

  Man kan også ta følgende setninger:
  «Det totale antallet anmeldte tilfeller av grovt tyveri fra person på offentlig sted var 4 500 høyere i 2012 enn i 2011, og hele 9 600 høyere enn i 2010.»

  «I alt 4 700 seksuallovbrudd ble anmeldt i 2012. Dermed fortsetter trenden som har vært etter 2005, med årlige økninger i den anmeldte seksualkriminaliteten.»

  «Det ble anmeldt 45 900 narkotikalovbrudd i 2012, som er 3 100 flere enn året før. Etter denne økningen er antallet registrerte narkotikalovbrudd det høyeste siden 2001.»

 • Holger Lockertsen

  Tre :)

 • Realistiqus

  Antall drap har vel blitt redusert generelt i den vestlige verden, også i Norge. Faren for å bli drept av forbipasserende er forsvinnende liten. Når det gjelder kriminalitet generelt (som jeg vil anta betyr mer for befolkningens subjektive trygghetsfølelse) er etter det jeg har forstått utviklingen annerledes: https://www.politi.no/aktuelt/nyhetsarkiv/2013_01/Nyhet_12106.xml

 • Frua

  Jeg er også oppvokst i Oslo øst. Jeg bodde føste årene av mitt liv på Grünerløkka (før det ble hipt for å si det sånn) siden har jeg bodd på Søndre Nordstand og i Hellerud bydel. Jeg har aldri hørt om eller vært borti noe slikt du beskriver her. Er din personlige historie sann og min usann?

 • Jeg bor selv på Tøyen og går gjennom Grønland nesten daglig. Jeg har riktignok bare bodd her i 3 år, men har ennå ikke sett eller opplevd noe av det du beskriver. Det eneste jeg har sett av slossing har vært etnisk hvite nordmenn som drikker seg driting på puben på hjørnet her…

  Selvsagt foregår det vold og ran, og jeg mener ikke å underkjenne at det er problemer som definitivt må tas tak i. Men den beskrivelsen @disqus_kXx5DjEbNJ:disqus gir får meg til å lure på hvordan noen kan ha en så annerledes virkelighetsbeskrivelse enn det jeg og mange jeg kjenner som har bodd her mye lenger enn meg har. Skal vi først begynne å peke på et problem som virkelig er årsak til vold og kriminalitet, så bør vi rette en finger mot alkoholen. Men veldig få ønsker det, fordi da må man innse at man selv er en del av problemet, heller enn å kunne peke på en isolert gruppe og legge skylden på dem.

 • Frua

  Hei! Jeg svarte på kommentaren til Jim84. Jeg prøvde å påpeke at jeg ikke har opplevd noe som helst av det han tar opp (av vold etc) og at selv om han har en personlig opplevelse er ikke den nødvendigvis sannheten for alle på Østkanten. Så du og jeg er nok langt på vei enige.

  (Bare at jeg er tilhenger av alkohol, dog i kontrollerte former)

 • wtfsvi

  Det er litt tendensiøst å vise til statistikk fra begynnelsen av 90-tallet til i dag. Siden 1960 har etterforskede forbrytelser per 1000 innbyggere i Norge innbyggere økt med ca. 400 % (http://www.ssb.no/lovbrudde/). Etterforsket voldskriminalitet per 1000 innbyggere har økt noe mindre; jeg finner ikke en eksakt kilde, men kanskje 300 %.

  Demografisk utvikling i forhold til alder og kjønn kan forklare en liten brøkdel av dette: I samme periode økte andelen mellom 16 og 29 år i befolkningen fra i overkant av 17 % til i underkant av 20 % (ssb), mens andelen menn økte helt marginalt fra 49.8 % til 50.1 %.

  Det er mulig at mye av eller hele forklaringen ligger i nye regler og lavere terskel for anmeldelse. Hvis du vil vise at det ikke har vært noen eksplosjonsartet økning i vold og kriminalitet i Norge, tror jeg det er der du må begynne.

 • jsi11i

  Hvis du ALDRI har hørt om det engang. Må du leve i din egen boble og følge særdeles lite med i media og alle andre steder. Evt så fornekter du det, med overlegg. Det er ikke mulig å ha bodd på Østkanten uten å få med seg NOE som HELST.

 • JennyDahlBakken

  Jeg er født og oppvokst i Groruddalen, og har med unntak av noen måneder på Majorstua som vi ikke trenger å prate om, med stolthet bodd på østkanten i Oslo hele mitt liv. Kjenner meg fremdeles ikke igjen i bildet Jim tegner her.

 • Frua

  (Svar til jsi11i)

  Hmm så fordi min virkelighet ikke passer med din, så er det jeg som fornekter virkeligheten? Jeg har aldri blitt utsatt for det Jim 84 beskriver, ingen av mine venner har fortalt at de har blitt utsatt for det. Jeg er født og oppvokst på østkanten i Oslo (noe jeg er veldig stolt over) Jeg valgte å flytte tilbake til Østkanten i voksen alder (frem til vi flyttet fra byen pga boligprisene for noen få år siden.) Jeg har aldri følt meg truet av noen med innvandrerbakgrunn. Jeg HAR blitt truet av noen småkriminelle guttunger (hvite), men ikke nok til at jeg føler meg redd eller utrygg. Jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen i den virkeligheten Jim84 beskriver.

 • jsi11i

  Du må nesten lese hva jeg skriver. Legger meg aldri opp i hva DU eller VENENE dine har opplevd/blitt utsatt for. Men du skriver lengre opp at du ALDRI har HØRT om noe av det Jim84 nevner engang.»Jeg har aldri hørt om eller vært borti noe slikt du beskriver her.» Det er DETTE jeg finner vanskelig for å tro……

 • jsi11i

  Kan vel ikke akkurat si jeg har opplevd en synonym hverdag med bildet JIm84 tegner jeg eller. Men at man skal ha bodd på Østkanten (eller hvor som helst egentlig) i lengre perioder, uten å ha fått med seg noe som helst av dette finner jeg ganske merkverdig. Jeg sier ikke at det ikke KAN være mulig å ha ungått å få med seg noe som helst, men det er i så fall spesielt.

 • Frua

  Jeg har aldri hørt om eller kjenner folk som har opplevd følgende:

  «Jeg så Lærer, Rektor og Inspektør og Politi bli skambanket av ungdomsgjenger.

  Jeg måtte begrave to av mine nærmeste venner på Mortensrud Kirkegård.
  Jeg har selv rekonstruert ansikt og hodeskalle.

  Jeg kunne ikke bruke svømmehall, fotballbane eller gå i den lokale butikken.

  Jeg var på den mye omtalte bursdagsfesten der en norsk jente ble holdt nede og fikk armen ødelagt av syre fordi hun nektet å slippe inn en ungdomsgjeng.

  Jeg har sett flere 1000 voldsepisoder av rasistisk natur mot nordmenn.

  Senest før sommeren måtte jeg bruke min egen kropp som skjold da en jente ble angrepet med flasker på Grunerløkka.

  Vet du hvordan føles å oppleve at et nært familiemedlem som er din søster eller kusine blir skambanket til blods fordi hun er norsk og hvit og ikke kledde seg passende ?»

  ER DET T Y D E L I G NOK FOR DEG????? Var det noe mer du lurte på da?

 • Bjørn

  Statistikk kan vris den retningen man vil uansett. Om du bruker grafen med hvor draps begås kan man jo si at man bør sile hvilke innvandrere man tar inn?
  Nå er jeg ikke i mot innvandring, men jeg har de siste tre årene bodd og jobbet på oslo øst. Og om du virkelig påstår det ikke er problemer med innvandring anbefaler jeg at du tar en reality-check.
  Den gjengse innvandrer er snill og grei, javell. Men det er mange ukulturer internt. Enkelte deler av innvandrere er mer belastet enn andre. Man kan gjerne tie det ihjel slik så mange forsøker, men da skaper man mer fremmedfrykt. Det er et problem på Oslo øst og sør at det er for mange innvandrere. Dem er overrepresentert på alle lister man ikke bør være det, og det skaper konflikter.

 • Anders Svenneby

  Jeg tilbragte hele 90-tallet på løkka, og jeg vanket i til dels meget tvilsomme miljøer. Likevel så jeg aldri en eneste voldsepisode gjennom mine ti år der. Jeg vandret hjem i mørket langs Akerselva langt på natt, ofte full eller stein, og ble aldri utsatt for noe. Kriminalitet var det nok av, men ikke voldskriminalitet.

  Og samtidig med at jeg bodde der skrev avisene om hvor farlig det var på Løkka. Jeg kjente meg overhode ikke igjen!

  Nå er det andre bydeler tabloidene konsentrerer seg om, men jeg tviler på om beboerne der opplever situasjonen som så skremmende som overskriftene skulle tilsi.

 • Sredna

  Hva med tall på ran; vold og voldtekt. Ser jo at antall drap i Norge økte med første innvandrerbølge. En realitetsordningen er også at vi ikke kan ta imot alle som kommer over grensen i solidaritet, med mindre vi ønsker gradvis lavere levestandard.

 • jan jansen

  så hvis du eller vennene dine ikke har opplevd det, så betyr ikke det at det ikke har skjedd andre!!

 • Frua

  Hmm, artig. Er det det det står i mine innlegg? I såfall, vennligst vis meg hvor dette står.

 • Anders Jensen

  Frua: nå vet jeg ikke hvilken generasjon du hører til. men har bodd på Hauketo i snart 15 år selv. og det er jo ikke langt mellom sirener/ran og voldsepisoder. hvor ofte er ikke politihelikopteret og søker etter kriminelle som beskrives som invandrere til politiet? ett tips er å følge operasjonssentralen på twitter. da får du et litt annet bilde av hvor du bor.

  Å henvise til statistikk i forhold til siste drapssak syntes jeg faktisk at man kan holde seg for god til. det er smakløst og ufølsomt. her snakker vi om 3 personer der en av de var på jobb. to av de var på vei hjem, så kommer en fjerde person på og dreper alle 3 med overlegg for å bli i Norge, fordi han vet at lovverket i Norge sier at han som asylsøker må bli under tvunget helsevern selv om han har blitt utvist..

 • Anders Jensen

  når du skriver «for noen år siden» Frua… hva mener du da?

 • Frua

  Jeg flytta for 4 år siden.

 • Anders Jensen

  frua: du skriver det på en måte som ikke kan misforstås. høres ut som søndre nordstrand er paradis på jord. noe som tilsier at enten har du hatt skyggelapper i alle de årene, ellers har du bare sittet hjemne i stua med rullgardinene nede døgnet rundt. de siste årene så har kriminaliteten i bydelen eskalert kraftig. bjørndal/Holmlia spesielt.på hauketo har det vært mange gjengoppgjør. æres drap.. voldsepisoder… men om du bodde på Ljan så er det jo ikke sikkert du har sett dette. for det blir jo litt som å bo på smestad.

 • Frua

  Jeg følger opersajonssentralen på Twitter. Men ingen av de Tweetene viser til det trådstarter prater om (som jeg har sett, korriger meg gjerne). Han prater om en rimelig ekstrem virkelighet. Men kriminalitet har vi selvfølgelig overalt. Og den utføres av folk av alle farger og kulturer. Min mann ble f.eks truet alvorlig av en norsk ungdom (ja, han var helt hvit) rett utenfor hjemmet vårt. Men allikevel har vi aldri påstått at kriminalitet er et veldig stort problem bland denne demografien og ikke følte vi oss spesielt redde etter dette. Det var et enkeltstående tilfelle, utført av en redd «liten» drittgutt.

  Mitt innlegg og hensikt i debatten var å ikke la trådstarters «sannhetsvitne»-argumentasjon stå uimotsagt. Han har sin virkelighet, jeg har min. Det viser bare at folk har forskjellige virkeligheter. Ingen av dem er nødvendigvis feil. Og jeg ønsket å vise at en østkantgutts historie ikke nødvendigvis dekker alle andre østkantfolks historie.

 • Anders Jensen

  det har skjedd mye i nabolaget på 4 år …

 • abban_igjen

  Synes den saksynte også skal ta med mørketall. Norge har den værste overdose statistikk i Europa. Hvor mange burde ha vært regnet som overlagt drap?

 • Frua

  Les det jeg har svart deg over. Jeg kjenner ikke Holmlia/Bjørndal de siste årene, da bodde jeg på Tøyen/Kampen/Tveita/Haugerud. Jeg kjenner folk som bor på Bjørndal og aldri aldri vil flytte fordi det er så bra der, men det må dem neste argumentere for selv.

  Andre venner bor over hele østkanten og deres erfaring (og dette var min erfaring når jeg bodde der også) er at vi ikke vil bo noe annet sted i Oslo. Trist at du har vonde opplevelser. Men jeg har ikke de samme opplevelsene og erfaringene.

 • Anders Jensen

  Nå bruker ikke politiet utrykk som skambanket etc på twitter. De må nok moderere seg noe. virkeligheten er nok mye verre enn det man ser fra sidelinjen.

 • Frua

  So: «No true Scotman»-argumentasjon der altså… Sorry ass. Det holder bare ikke.

 • Fra vikingtiden og frem til 1600-tallet hadde Norge et nivå på voldsbruk og drap like ille som narkotikaghettoer i vestlige storbyer i dag. Så innførte statsmakten knallharde straffer for et stort tall forbrytelser på 1600-tallet, med strafferettsprinsipper fra moseloven (omtrent like brutale som sharialover). I løpet av noen tiår sank drapsratene mot det fredlige nivået vi er vant til i dag og regner som sivilisert. I løpet av 200 år dempet vi sakte straffenivået til det milde vi har nå. Men at Norge var livsfarlig og utrygt og hadde et voldsnivå som i Sør-somalia for bare noen århundrer siden har de fleste glemt.

 • Anders Jensen

  jeg har ikke opplevd dette på kroppen. men måten du skriver på får det til å høres ut som at det ikke er noen form for kriminalitet på osloøst.

 • Bjarnemann

  Kanskje flytte da, hvis det er så jævlig…? Hilsen tidligere nabo som fortsatt bor på Søndre Nordstrand

 • Frua

  Akkurat. Men jeg sitter ikke på sidelinjen. Jeg har bodd og levd midt oppi dette i 40 år. I tillegg bor mange av mine venner i disse nabolagene fortsatt. Så , nei, virkeligheten og hverdagen er ikke slik trådstarter beskriver. Ikke for meg, ikke for mine venner, så kan du tolke politiets Twittermeldinger basert på dine erfaringer og jeg kan tolke dem basert på mine erfaringer. Eller enda berde: Vi kan holde oss til fakta og slutte å trekke slutninger basert på «det har jeg hørt og det tror jeg». Du vet; det aller farligste stedet for meg som «Frue» er hjemme hos min mann. Statistisk sett er det han som kommer til å drepe og voldta meg..

 • Frua

  Nei, det er måten DU tolker det jeg skriver. Det ER ikke det jeg skriver. Jeg sier at de rimelig ekstreme tingene trådstarter fremlegger som hverdagen på østkanten ikke har vært en del av min hverdag. Videre har jeg sagt at det er kriminalitet over alt, men at jeg aldri har følt med utrygg eller redd på Østkanten. Dette igjen fordi den virkeligheten dere beskriver aldri har vært min virkelighet.

 • Sonia Thorlin

  Det ville forutsette at alle saa paa korset som et religiøst symbol og bærer det av samme grunn. Slik er det ikke.

 • Jim84.

  Men det er ikke poenget mitt.

  En oppvekst og opplevelser som gjelder det lokale miljøet skaper et samfunnsbilde hos den du debatterer med som du ikke kan avfeie så lett.

  Stockholmssyndromet ødelegger det meste av debatter om innvandring og vold.
  Nordmenn flest vil heller underlegge seg ekstreme og voldelige partrialske kulturer enn å plutselig skulle møte opp på skolen og spørre hva skjer her ?, og da forsvarer en disse kulturene alt en kan for å på den måte redde seg selv og sitt rykte, samt score sterke poeng i mange sosialekretser og de minste må ta støyten.

  Det er ikke spesielt populært å si : Jeg og mine venner ble banket opp fordi vi var norske og hvite.
  Det er heller ikke spesielt populært å si at dette også gjaldt foreldre, politi, skolen og inspektører.

  Hadde det ikke vært for Johnny Brenna som kom og ryddet opp når det var på sitt verste så tror jeg neppe jeg hadde sittet her idag.

  Han ledet en gruppe politimenn som tok oss på alvor og faktisk kom når vi ringte.

  Hvordan skal jeg legge det frem for deg uten at du tyr til den eldste av de eldste pedleder 90tallet tremykke og sånne afrikanske trommer i stuen fra studieturen på antropologistudiet herskerteknikker – «oi hvilken verden lever du i, det har jeg aldri hørt om». ?
  La oss ta utgangspunkt i en hendelse en alenemor fra holmlia fortalte meg, på den lokale barneskolen brente ofte elevene det norske flagget og hun synes det var spesielt at skolens ledelse ikke grep inn.
  Dette ville de ikke gjøre fordi de ikke ville fornærme elevene det gjaldt.

  Kan du forklare meg da hvilket utgangspunkt denne moren og hennes sønn har for å føle seg trygg ?
  De bor i Norge, de skal leve i Norge og det er ikke bare bare for en ung kvinne med en enslig økonomi å flytte.

  Kan hun ringe skolens ledelse og spørre hva de gjør for at vold, hat og mobbing rettet mot norske elever skal stoppe ?

  Ja det har hun gjort og de ville ikke snakke med henne.

  Så hun kan ikke flytte, hun kan ikke ringe noen og be om hjelp og hun kan heller ikke forsvare sin sønn da han tilhører en liten gruppe uten spesielt mye støtte i det området.

  Så da er mitt poeng, har hun da lov til å si : Vet du hva, jeg føler meg utrygg i Norge idag ?.

  Vel hun kan jo ikke det, da blir hun stemplet som rasist, hun kan miste jobben og hun kan i verste fall komme i alvorlige problemer som også kan gå ut over hennes sønn verre enn det allerede gjør.

  Frua sier det gjelder bare meg, for meg er det helt uforståelig at hun kan si det.
  Å føle reell frykt for noe fordi en leser om det i avisen eller ser det på tv, det er en følelse som må respekteres.
  Mange mennesker har opplevd langt mer enn hva som vises i statistikk, og jeg synes det er urettferdig å bare hysje dem ned.

  http://www.hegnar.no/okonomi/article727633.ece

  Jeg vet hvem disse guttene er og de sier ikke alt, men de sier nok og pulveriser fullstendig Fruas argument om at dette gjelder bare meg og dette har ikke hun sett.

  Jeg vet egentlig ikke hvor jeg skal starte, det er så mye og etterhvert har jeg merket at det blir for sterkt for nordmenn flest å skulle sette seg inn i virkeligheten og da er tall en god og varm trøst.
  Se her, disse tallene sier det er trygt!.

  Mitt spørsmål er hva du sier til foreldrene til jenta på skullerud som opplevde den største gruppevoldtekten i Norge noen gang med 16 kurdiske menn som voldtok henne i en leilighet i gåavstand fra der hun bodde.
  Er de totalt ute å kjøre siden du kan vise til statistikk over drap som er verre enn i Norge og poengtere at det var verre før.
  Isåfall skjedde dette før ?.

  Mitt spørsmål er også hva du sier til foreldrene til Kristian som ble drept på bursdagsfesten sin fordi han ikke slapp inn en ungdomsgjeng fra Holmlia.

  Mitt spørsmål er hva du sier til de to jentene jeg gikk i klasse med på Ulsrud som ble banket opp fordi de ikke ville gå i fakkeltog mot rasisme etter at Hermansen gutt ble drept på Holmlia.

  Det ble aldri fakkeltog for mine kamerater, og som Hanne Nabintu Herland påpekte – Kunne ikke foreldrene få en sms engang ?.

  Hva sier du til innvandrerguttene som banket en tilbakestående norsk gutt på 81 bussen fra National til Kolbotn ? Han må sitte i rullestol resten av livet. En gutt som aldri hadde gjort en sjel noe vondt og bodde alene sammen med sin mor i voksen alder.

  Hva sier du barna til mannen som ble banket opp og drept utenfor colosseum med sine to småbarn på 2 og 3år, de kom ut med han fra kinoen.
  Har de lov til å si at de føler seg utrygg i Norge, eller skal de bare puste lettet ut siden alt var så utrolig mye verre før.

  Forstår du hva jeg sikter til ? forstår du hva jeg mener ?

  Hvordan tror du det føles å være en norsk gutt av svært få norske elever på en skole og du blir banket opp, mishandlet, truet og forfulgt i 12år ?

  12år er lenge…og når du endelig kommer deg ut av Oslo til en studenthybel i potetdyrkeland er det som å puste lettet ut for første gang i hele ditt liv.

  Jeg bryr meg ikke om hva Frua sier, det har ingenting med meg å gjøre.
  Jeg bryr meg om at jeg har familie og venner og jeg vil gjerne at de skal overleve, jeg vil ikke at de skal hysjes ned fordi de er hvite.

  Men slik er det, fordi man som individ kan score viktige sosiale poeng i et samfunn der det å velge side avgjør både jobb, sexliv og fremtid, er det for mange blitt svært viktig å hysje på den hvite nordmann som kanskje har opplevd noe som er så ubehagelig at det blir for mye for den politisk korrekte masse å høre på.

  Den dagen du vet hvordan det føles å se Politiet sitte i sin Politibil mens du selv blir angrepet av sinte Afrikanere med tomflasker som gjør sitt for å ta deg av dage, så tror jeg kanskje du selv sier…oi…kanskje Norge ikke var så trygt som jeg skulle tro?.

  Det er ikke alle som synes og opplever Norge er spesielt trygt, fra jenter med voldsalarmer som ringer Politiet til de blir blå og grønn i trynet men alikevel blir drept til pensjonistene som ble ranet for pensjonen sin på Stovner med plastikkposer over hodet og reaksjonen var null fra daværende regjering,
  Jeg skal looooooooooooooooove deg det hadde blitt et helvetes rabalder om det var pakistanske pensjonister som ble ranet av norske gutter.
  Det vet du og det vet jeg.

 • Marcus G. Prescott

  Fire

 • Marcus G. Prescott

  eh… Hvordan i alle dager er dette relevant på noen måte. Bloggen handler om at disse påstandene om at alt er/går til helvete i Norge er galt, ikke at det ikke finnes problemer.

 • Marcus G. Prescott

  Leste du posten? Det har ikke blitt verre, det er ganske enkelt et inntrykk skapt av tabloide overskrifter.

 • per1235

  Du går jo vekk fra det som er den egentlig saken i denne sammenheng. Nemlig at asylsøkere er overrepresentert på kriminalstatistikken, og de er også overrepresentert på statistikken for voldskriminalitet. At det er mindre drap er jo dermed en effekt av at etniske nordmenn dreper færre.
  Av en eller annen grunn forsvarer du alltid den gjeldende politikk og pengemakten. Enten direkte, eller indirekte som nå. Til en viss grad fremstår du som en puppet og en propagandaminister som velger ut de undersøkelsene eller statistikkene som passer din konklusjon eller mening og overser det som peker i annen retning. Men når man driver med slik utvelgelse av informasjon så vil man etter hvert bli tatt med buksene nede. Og da kan man fort fremstå som propagandaministeren i Irak, komiske Ali.

 • Alan Cook

  Drittblogg – jeg klarer ikke få huet så langt opp i rompa at jeg gidder lese dette

 • per1235

  Hvorfor slettet du min kommentar ti sekunder etter at jeg hadde postet den? Den var overhodet ikke usaklig. Den var heller godt formulert.

 • marius

  send den teorien til moren og faren til hun jenta… hjelper dem nok i sorgen skal du se

 • Demostes

  Å bruke anmeldelses-statistikk for å si noe som graden av kriminalitet, er veldig vanskelig. Mørketallene på f.eks. voldtekt er enorme. Mange anslår over 90%. Holdningen til om det skal anmeldes har derfor mye mer å si enn antall overgrep. Likedan så blir dette også direkte påvirket av f.eks. sex-kjøp-loven, hvor nye ting blir straffbart. Narkotikalovbrudd er f.eks. ekstremt avhengig av hvordan politi/tollere opptrer. Oslo Politidistrikt kunne lett tidoblet dette tallet en helg, bare med å ta seg en skikkelig runde på byen. Antall anmeldte tyveri er veldig avhengig av om forsikringsselskapene. Det som ikke dekkes, anmeldes heller ikke. Dette endrer statistikken, men ikke kriminaliteten.

  Drap er i en særstilling. Man kan anta at nesten 100% av antall drap blir anmeldt. Det er derfor en av de få anmeldelsesstatstikkene som faktisk kan si noe om kriminalitetsnivå. Det har også en sterk korrelasjon til annen vold, da en viss del av grov vold ender i drap. Trolig er drap en bedre indikator på grov vold, enn anmeldelser av grov vold.

 • Marcus G. Prescott

  Følelsen av trygghet er i så fall ubegrunnet. London, New York og Rio er alle langt farligere byer enn Oslo nesten uansett krim-statistikk.

  Drap:
  Oslo: 1.5/100 000
  NYC: 5.1/100 000
  London: 2.0/100 000
  Rio 34.0/100 000

  Legemsbeskadigelse:
  Oslo: 7.8/1000
  NYC: 37.7/1000
  London: 9.5/1000
  Rio: ukjent.

 • Marcus G. Prescott

  Folk som deg er problemet i dette landet – dere har en total motvilje til å se på informasjon som avkrefter det dere ønsker å tro.

 • geir12345

  Ble dere mobbet opp fordi dere var etnisk norske og hvite eller fordi dere var fiendtlig innstilt til innvandring og hadde et negativt syn på dem fra første stund av?

 • geir12345

  Det er snarere å trekke fram én eneste enkeltsak for å understreke et politisk poeng som er smakløst.

 • Anders Svenneby

  Jim84: Hvis du «har sett flere 1000 voldsepisoder av rasistisk natur mot nordmenn.», tror jeg Politiet vil ønske å ta en nærmere prat med deg. Du utmerker deg gjennom å ha vært den eneste som har vært til stede ved alle disse tusenvis av episodene, og ditt vitneutsagn vil medføre at hele Oslo Politidistrikt bare må bøye seg i støvet for deg og innrømme at hele kriminalstatistikken deres, samlet gjennom flere år, bare må kastes på dynga!
  Utrolig!

 • geir12345

  Menn er grovt overrepresentert på kriminalitetsstatistikken. Kanskje man burde innføre portforbud for menn, bare sånn for sikkerhets skyld? Statistikken taler jo sitt klare språk, og at menn flest aldri har begått en kriminell handling er så sin sak, men det kan de jo komme til å gjøre. De er jo menn…..

 • geir12345

  Lavere levestandard må vi etter hvert finne oss i uansett, men det betyr ikke at hele verden skal hit. Våre penger bør i stor grad heller brukes til å hjelpe dem å få det like bra som oss i andre deler av verden.

  Forøvrig har Norge aldri hatt åpne grenser. Vi har faktisk meget strenge kriterier for hvem som får bli her.

 • geir12345

  Det er litt synd at det ikke er bedre spredning på innvandrere i Norge. Det er kanskje litt i overkant enkelte steder i Oslo øst, til gjengjeld er det altfor FÅ innvandrere overalt ellers i Norge.

 • Du sier jo selv at vi andre vet jo ingenting om hvordan det er å være norsk å bli banket opp kun pga det.

  Og siden de fleste av oss jo faktisk er norske så kan jo dette umulig være særlig utbredt hvis bare du og dine bekjente opplever det.
  Du sier at du har sett tusen slike voldsepisoder mot nordmenn men samtidig påstår du at vi nordmenn ikke har begrep om hva du snakker om…..hvis det du sier holder vann så burde vi jo ha begrep om saken og også ha blitt utsatt for det selv.
  Hvis ikke så er det ikke så utbredt som du skal ha det til, eller så kanskje handler det om hvilke situasjoner man plasserer seg selv i.

  Noen ypper mer til bråk enn andre og da er det naturlig at de vil oppleve slikt oftere.

  Uansett, hvis det du sier stemmer så burde det være en erfaring de fleste nordmenn deler med deg. Men du påstår selv at dette har ikke vi andre opplevd.

  Man skal være forsiktig med å tro at man sitter alene med erfaring om ting.
  Hva andre har opplevd av vold og overtramp vet du fint lite om!

 • Ellen Marie Skipstad

  Fem.

 • dudhereismycar

  Det var værre før er et elendig argument.. spesielt når man ser på det i litt større perspektiv…

  Og det mest frustrerende er at løsningen er kjempeenkel og har fungert i London, New York, København og mange andre storbyer: Mer politi i gatene.. MYE mer politi..

  Dessverre nekter politikere å invitere i andre barns sikkerhet.. så lenge oslo vest er trygt og fint er de fornøyde

 • Alan Cook

  Det avbekrefter ikke det «vi tror» statistikk er lett å manipulere for og få det til å se ut som man selv vil. Se f.eks på overfallsvoldekter i landet. Ransbølgen i Oslo f.eks. Det er såppas få drap i Norge fortsatt at statisikk der vil ikke vil vise realiteten ennå hva innvandringspolitikken gjør med lokalsamfunn og det Norske folk som ikke lengre kan gå ut etter mørke i Oslo i frykt for voldtekt. Og der barn blir ranet. Det har enorme kostnader for samfunnet. Når du ser «hoppet» i 2010 over antall drap så viser det hvor urealisitisk det er og gå ut fra denne grafen – Norge er såppas lite, og har få drap begått at en slik graf vil påvirkes av tilfeldigheter.

 • Øystein Gudim

  Seks….

 • noleftwing

  På den annen side favner ‘vold og kriminalitet’ endel bredere enn faktiske drap. Alle vet da at norge fortsatt er et relativt trygt land, liten sjangs for å bli skutt på åpen gate.

  Men når skal du blogge om ran, dopdealing og andre trvielle bagateller, kanskje sågar grave litt i gjerningspersonenes demografiske bakgrunn og eventuelle overrepresentasjon?

 • Tsasaba

  Nå er det veldig enkelt å sette seg inn i hodet på denne GJ.
  At det er mindre vold i Norge enn andre land er godt å høre. Men når man vet at tallene på mange stygge forbrytelser er overrepresentert av innvandrere og asylsøkere, så blir resten bare tulleprat.
  GJ mener sannsynligvis at Norge hadde vært et mye tryggere sted om vi stengte grensen helt for dem som kommer hit og dreper/voldtar vår egne. Og det er jeg i så fall helt enig i.

 • TomEgilBakke

  Detta må være en av de største samlingene med naive sauer jeg har sett

 • megoth

  Hva legger du i «mange stygge forbrytelser»? Og hvilke kilder bygger du på som tilsier at innvandrere og asylsøkere er overrepresentert?

 • megoth

  Hadde ikke ditt forsøk på å være sannhetsvitne vært så preget av ditt behov for oppgjør med innvandringspolitikken, så hadde dette vært mer interessant å lese.

 • RiveRolf

  Korset er et kristent religiøst symbol. Hverken mer eller mindre.

 • Frua

  Men det betyr forskjellige ting for forskjellig folk. Når jeg bærer kors betyr det at det er Halloween. Også tror jeg kanskje jeg har det feil vei…?

 • RiveRolf

  Det er vel heller din hang til å brennemerke folk pga etnisitet. Kan du ikke snakke om Breivik eller noen av de andre kriminelle i NDL/SIAN osv. Nei, du har en agenda som går ut på å demonisere de som ikke er som deg selv.

 • Joar Joarsen

  Det du da sier er at vi ikke har nok drap? Et drap ercet for mye. Tulleinnlegg. Wikipedia er noe de fleste tar med en klype salt… sjekk ssb og se virkeligheten. Innlegget ditt er lile sakelig som å påstå at det ikke er krig i syria

 • Kenneth Lien

  Sju!

 • Kenneth Lien

  Frua, gift deg med meg? :-)

 • Frua

  ha ha. jeg trodde det sto » er du gift med meg».

 • Don Pedro

  Det er nok ikke alle som ser like rosenrødt på dagens tilstand som tjomlid.

  «Det hevdes at Nesten halvparten av beboerne på asylmottak har en psykisk lidelse , men det blir ikke truffet noen tiltak for å avhjelpe dette. og man må også tilføye at disse tallene kanskje er svært oppblåste (av psykiatere som gjerne vil ha oppdrag, og dette blir jo enklere når staten skal betale for den eventuelle behandlingen), og at man heller ikke har midler til å gjøre noe med dette problemet. Allikevel tar Norge imot ca 10 000 asylsøkere hvert år. Av disse skal da ca 5 000 ha behov for psykiatrisk hjelp.»

  http://stemdlf.no/node/5472

 • Finnorsvensk

  Hela diskussionen har ju blivit skev. Är det otryggt att bo på Oslo Ø? Kanske. Är det otryggt att bo i Norge? Definitivt inte.

 • Cha_Cha_Charlie

  Jeg for min del føler meg tryggere når jeg går gatelangs f.eks i Manila, London, Hong-Kong enn i Oslo. Dette fordi når man er i disse byene, som er langt farligere enn Oslo. så har de erkjent at det er farlig, det informeres om risiko-områder, det gis råd om hvordan man skal oppføre seg «streetwise» osv… Ikke ulikt rådene som ex-politimann Johnny Brenna gir til folk som skal bevege seg gatelangs i Oslo.. Hvorfor kommer Brenna med slike råd hvis det er så forbannet trygt i byen?

 • Demostes

  Himmel. 101.000 Likes! 101.000 mennesker som er livredd for at «vi» nå kommer til å nekte dem å bruke kors. Nå fikk jeg plutselig en følelse av at det å se spøkelser på høylys dag var normalt.

 • niclast

  Det er tydelig at Tjomlid ikke er ute blant folk. I Oslo blir personer ranet, sitter du på en buss fra Volda til Oslo, kan du risikere å bli drept av en som har fått avslag på sin asylsøknad. Statistikk har aldri stoppet vold eller drap. Bruk din statistikk Tjomlid, den dagen vi får gå i Oslo, uten å bli ranet, og når vi slipper å bekymre oss for å ta en buss!

 • Mari Nordø Pettersen

  Takk! Igjen.

 • Inhaler420

  Hvis du hadde lest artikkelen så hadde du også sett at GJ ikke visste at dette var en asylsøker. Kommentaren kom før drapene var kjent. Det han skrev var at han synes Norge er blitt utrygt.
  -» Nå er det veldig enkelt å sette seg inn i hodet på denne GJ» Åssen kan du gå ut ifra at han sikter til innvandrere og asylsøkere, det er iike nevnt med ett ord??

  Her er det ganske tydelig at det er dine tanker og ikke GJ sine..
  -unnskyld meg, men du virker å være et rimelig sneversynt menneske…

 • helgesther

  Lurer på hvilken fjelltopp Gunnae Tjom(s)lid sitter på? Bli som å høre komiske Ali på nytt

 • Detet er en sånn kommentar hvor jeg må vurdere hardt om skribenten er et troll eller bare ekstremt teit. Hvis du leser teksten vil du se at selv om jeg lenker til Wikipedia fordi de har en veldig lettlest oversikt over tallene, så er deres kilde FN, som jeg også lenker direkte til. I tillegg har jeg hentet mye tall fra SSB, som du etterlyser. Du evner altså bomme på alt du kritiserer i kommentaren. Det er ganske imponerende.

 • niclast

  En ting skal Tjomlid ha, han er en utrolig flink ekspert på å skrive om og hente statistikker på ting han selv tror på. Så kan vi andre finne ut av det, om det han ikke nevner! Å blogge, betyr også å få treff og tjene penger på sine meninger!

 • anela1978

  Jeg har alltid tenkt at flere muslimske innvandrere = mindre alkohol = mindre vold. Siden alkohol er adskillig mer voldsfremmende enn bare det å være muslim. Men når jeg sier det, blir jeg terrorisert. Av nordmenn (muligens på stigende rus…) Derfor tør jeg ikke å bruke fullt navn her. Jeg bor selv i Groruddalen og møter ALDRI en synlig full person på min ferd til og fra kollektive transportmidler nattestid. Det var noe ganske annet da jeg tok nattbussen til en bydel i Oslo Vest som student.

 • knatt

  Har bodd i Oslo i 24 år og har verken opplevd eller sett vold. Under oppveksten på bygda derimot …

 • Anders Svenneby

  Stakkar, kjenner du ingen nordmenn, du da? De fleste har ikke så mange som 100 venner.

 • Inhaler420

  har du blitt ranet på gaten i oslo? eller sittet på en buss som er blitt kapret? … Kansje mange du kjenner som har blitt utsatt for dette og…

 • niclast

  Hain va dein flinkaste guten i klassen! Hain va ein ener i skole og sport, en svirgersmors drøm kain du kaill hain, hain va laga te å bli noe stort!!!!

 • Anders Svenneby

  Huh?

 • niclast

  Jeg blir trist når jeg leser blogger som uttrykker glede over samfunnets nedfall!!!

 • anela1978

  Samme her, det vil si: har bodd i Oslo i 15 år (jevnt fordelt på øst/vest) og aldri opplevd eller sett vold. På barneskolen i en norsk småby derimot…

 • Halloder

  Av en eller annen grunn, er det norske folk i stor grad overbevist om at de har det vondt og vanskelig, Herlig å se at nisselua ikke er trukket like godt ned over øynene for alle. Jeg blir et hakk mindre misantropisk for hver bloggpost fra Tjomlids hånd jeg leser.

 • Cha_Cha_Charlie

  Fordi om du ikke har opplevd vold eller blitt ranet hittil, så betyr ikke det at du aldri vil oppleve det. Det kan skje hvem som helst, når som helst, hvor som helst. Det gjelder bare å være på feil sted til feil tid. Å prøve å fremstille det som om Oslo er en trygg by er rett og slett å lure folk.
  Forskjellen på folk som bor i utrygge byer i utlandet i forhold til de som bor i Oslo, er at de i utlandet har erkjent forholdene og informerer deretter, mens sånne som du ikke tar virkeligheten innover deg fordi du ikke har opplevd det selv.. Corny holdning egentlig.

 • Cha_Cha_Charlie

  Nå synes jeg du var vel hard mot komiske Ali….)

 • klokt å søke litt først….

  Merkelig nok bruker folk «Wikipedia» som en politelig informasjons kilde. men hvem som helst av oss kan gå inn her og redigere infoen som blir lagt ut. ja hvert eneste menneske på jordas overflate kan forandre informasjonen på denne søkemotoren. har selv gjort det for å teste ut om det stemmer, og det gjør det i aller høyeste grad!!! så om du ikke har noe mer konkret en Wikipedia sin søkeside og komme med er jeg stygt redd for at du ikke kommer så langt med dette. :'( Jeg anbefaler deg og grave litt i fortiden til Norge. legg ned en arbeidsdag eller to i søken om gamledagers vold VS dagens samfunn og vold. Du kommer nok mest sansynlig til å få like sjokk som det jeg fikk da jeg satte meg ned og brukte noen timer på dette….

 • Inhaler420

  Åssen kan du si at oslo er en utrygg by? Hvor mange mennesker bor innenfor bomringen i Oslo? Og hvor mange ran, voldsepisoder, voldtekter og kapringer skjer pr dag i oslo? Og da mener jeg selvfølgelig uprovosert vold..
  Er ikke så jævlig utryggt når du ser antall mennesker opp imot antall episoder. Sjansen er med andre ord minimal for at noe skal skje deg.
  Når det kommer til opplysning om kriminalitet, så er den faktisk tilstede værende der hvor problemet er størst. Da mener jeg feks lommetyveri-kampanjer, «hvem passer drinken din når du er på do» kampanjer, fyllekjørings-kampanjer.
  Opplysningene er der, men du må få dem med deg!
  Vold og drap er alvorlig kriminalitet, men igjen så har vi lite av den type krim i norge…
  At vi da skal advare alle om hvor farlig Oslo er,…. er ganske corny egentlig.

 • Inhaler420

  hvor langt tilbake snakker vi?
  Mener du da vi var vikinger og levde i en alkoholisert hverdag hvor vi reiste rundt og plyndra, voldtok og drepte det vi møtte på?

 • Du fikk med deg at jeg oppgir hvor Wikipedia har tallene sine i fra, og at jeg også lenker direkte til originalkilden? Lenken til Wikipedia er bare fordi tallene der er mye enklere tilgjengelige og lettleste, heller enn å måtte tråle gjennom de store Excel-regnearkene fra FNs nettsider – noe jeg for ørig også gjorde for min egen del.

  Det er litt slitsom med alle de som tror de har vært skikkelig kritiske fordi de ser at det lenkes til Wikipedia – og så glemmer de å sjekke om Wikipediasiden sin informasjon faktisk er basert på originalkilder som er solide. Det gjør alltid jeg, og det burde du også gjøre før du avfeier noe der.

  Ettersom du har brukt et par dager på å «grave i fortiden» regner jeg med du har mange kilder og dokumentasjon som du kan bruke til å skrive en tekst om dette? Jeg er veldig spent på å se dine analyser og kilder.

 • Jim84.

  Nei de fleste av mine venner var og er innvandrere, som det desverre også gikk utover.

 • Jim84.

  Virkelig ? Er dette 90tallet eller ? Stakkar ? er du barnehagetante med ppu ?.
  Jeg trodde slike herskerteknikker forsvant når akademikere takket for seg selv på de vanlige debattforumene og de mer høyrevridde fylte opp.

  Jeg bryr meg ikke om sier det er svada, Migrapolis klippet bort mye når de filmet på Ulsrud og det forstår jeg.
  Det er ønskelig for noen at det er slik og det blir for mye for alt for mange.

  Men jeg forstår ikke hvorfor det er så vanskelig å f.eks respektere guttene i artikkelen som jeg linket til over, der en av dem får hjerteinfarkt i ung alder siden han ikke greier mer og sier at han må konvertere for å få være ifred.

  Hvorfor kan en ikke respektere at disse føler seg utrygge ?

  Du kan skrive stakkar eller hva du vil, jeg bryr meg ikke om hva de gjorde mot meg og hva de slo meg med.
  Men det gjør vondt når jeg tenker på jenter i nærfamilie og den faenskapet de har måtte oppleve, men nei det er jo bare svada.

  Det var jo mye verre før som den bloggeren viser.

  Jeg bryr meg ikke om innvandrere som av en eller annen grunn hater nordmenn, de vil alltid holde på og de vil alltid være her.

  Det som knuser mitt hjerte er nordmennene som er så klare til å skulle henge deg ut, ta deg, sparke deg, ødelegge ditt sosiale liv, få livet fullstendig ødelagt av antirasistisk senter fordi du forsvarte deg selv i en ytterst ekstrem situasjon med Politi som vitne.

  Og verst av alt, det verste med Norge i dag, Nordmenn som latterliggjør deg om du sier at du faktisk føler deg utrygg.

 • demokris

  Har du et poeng?

 • demokris

  Så offisielle registre er altså lettere å manipulere enn tendensiøs framstilling av enkelthendelser?

 • Ingvild

  Åtte!

 • Signaldo

  potato!

 • Marwill

  Statistikk kan brukes til så mangt. Du hevder at dette viser at innvandring ikke fører til mer kriminalitet, men det sier tallene vel ingenting om? Hvordan ville tallene sett ut uten innvandring? I hvilken grad er innvandrere/asylsøker/utlendinger representert eller overrepresentert i de forskjellige kategorier. Hvordan kan det ha seg at andelen utlendinger i norske fengsler har økt fra 10% i 2002 til hele 30% i 2012? Hvor mange av de som kommer under kategorien norsk i fengselstatistikken har innvandrerbakgrunn? Jeg bare spør for statistikk som er korrigert for alder, kjønn, sosioøkonomiske forhold osv viser sjelden den fulle sannheten.

 • Major_b0n3j4ck

  C-c-c-c-c-c-combo breaker!

 • knatt

  Antall voldsepisoder har med få unntak gått jevnt ned siste 15 år. Oslo er en svææææært trygg by. Punktum. (Jeg har til sammen bodd tre år i det som regnes som «utrygge byer» i verden, og det går ikke an å sammenligne en gang)

 • Anders Svenneby

  Du tør fremdeles ikke forsvare din påstand om at du har vært «vitne til flere 1000» episoder osv. Du må da innse hvor tåpelig dette høres ut? La oss si at du har bodd et sted i ti år. Det er 3650 dager. Med «flere 1000» vil jeg anta at du mener flere enn 2000, ellers ville du bare ha sagt «flere enn 1000».
  Dette betyr at du har vært vitne til grove overgrep mot etniske nordmenn ca annenhver dag.
  Og som den lovlydige borger du sikkert er, har du sikkert annenhver dag stukket innom politihuset for å anmelde det siste forholdet. Politivakta må jo være på fornavn med deg forlengst.

  Hvis det hadde vært det minste fnugg av sannhet i historien din ville du forlengst ha vært på forsiden av alle riksavisene og blitt intervjuet av Dagbladet Magasinet. Selv om du selv ønsket å unngå publisitet, ville Politiet gjennom sin pressetjeneste ha informert media om noe så spesielt.

  Du har allerede tapt ansikt fullstendig. Hvis du vil beholde den siste rest av respekt, innrømmer du at du har løyet og trukket tall opp av en hatt.

  Du er avslørt og avkledd, og min oppgave her er fullført :-D

 • Ziggy

  Tror du Norge er i stand til å vurdere psyken til 10000 asylsøkere hvert år? De er ikke en gang i nærheten.

 • martin ludvigsen

  Det er ikke bare»litt»tryggere i Singapore, det er ganske mye tryggere. men hva noen skal der uten stilling i fra «nrsk» eller annen lokal arbeidsgiver er vel mer relevant, lokalt lønnsnivå er veldig lavt, det er svindyrt og skaffe seg 60 kvm, men ja det er veldig trygt.

 • Anders Svenneby

  Det er sant, men bystaten Singapore har også et lovverk som til tross for at det bygger på det britiske, likevel hører til blant de «land vi vanligvis ikke finner det naturlig å sammenlikne oss med», som diplomatene sier.

 • martin ludvigsen

  Vi er naive i norge, vi skal vœre snille, og frasen»land vi vanligvis ikke finner det naturlig å sammenlikne oss med» har ikke noe virkeoråde i det hele tatt.Venstresiden har sorget for det.Jeg har tilsammen mange år i Singapore, og andre land i Asia og Europa.Små land av skandinavisk storrelse kunne lett har flere fordeler med og lœre litt av de «politisk ukorrekte lover og regler som finnes her»Men det er naturligvis for sent, dog detaljer kan likevel plukkes opp.
  Kunne Singapore blitt bygd på 40år uten strent politisk styre? Naturligvis ikke.

 • Valerius Hildonen-Nilsen

  Det er en side ved dette som kan hende bidrar i stor grad til en slik feiloppfatning og der måten både media og ikke minst sosiale nettsamfunn og den påfølgende debatt foukserer på enkelt hendelser og da ikke minst hvor utlendinger er involdvert. Den media dekningen en ser og som ofte går over dager gir et inntrykk av at problemet er langt større og dimisjonene virker dramatiske. Det gjelder ikke bare drap med også eksmepelvis arbeidsulykker. Jeg har har et lite avis utklipp på noen få linjer om min far da han døde i 1962 i en arbeidsulykke. Det er ikke mange linjene lokalavisa brukte på den tragiske arbeidsulykken og det var heller ikke noen form for kommunalt kriseteam som stilte opp for min mor og oss to brødre.

  Dette siste tilfellet med tre drepte, gjorde jo at jeg også satt med en følelse av at det er utrolig mange drap her i landet. Det hele vikret som at det minst er par hundre drap i året, fordi det går jo ikke en dag før et nytt drap blir omtalt i media og ikke bare i den ene avisen og tv kanalen men i alle. Det sprer seg som ild i tørt grass og alle små og store lokale nettaviser omtaler saken, ofte ved å kopiere et oppslag, så teller en antall media oppslag om det ene enkle drapet så er det snakk om et stort antall oppslag i løpet av dagen. Når vi samtidlig har alt dette tilgjengelig og kan bla igennom alle landets aviser, så blir dimisjonene over mediadekningen enorm og en får inntrykk av at det er brutt ut krig i landet, ikke misnt når en leser i tillegg alle reaksjonene via sosiale mediaer, aviser og tvsider på Internett. Alle bloggene og vet ikke hva.

  Nå jobber jeg ikke i media men det har hendt jeg har vært å tatt bilder av ulykker lokalt for lokale mediaer fordi jeg tilfeldig bor slik til, det tar da ikke mange minuttene etter at jeg har sendt et eller flere bilder før telefonen ringer eller jeg få mail far de store avisene og tv stansjonene og plutselig er det bilder her og der. Så en minster fort oversikten.

  Det hadde jo vært morsomt å se på media dekningen på femti og sekstitallet sammenlignet med dagens dekning i antall oppslag og antall dager en enkelt sak har fokus og ikke minst publikums deltakelese i den sammenheng, hvor stor er forskjjellen fra den gang og til i dag?

 • sissel rolla

  Så jævlig bra! Takk! :)

 • Andreas Sunde

  Så du går som katolikk? Jeg må si meg enig, det er virkelig skremmende med en katolikk (antar katolsk prest) som går fra dør til dør og skremmer småbarn.

 • Erik Halvorseth

  Gunnars generalisering sparker opp åpne dører.
  Sammenlikner man hans argumentasjon med matematikk kan han helt korrekt hevde at hva antall mord angår over hele verden scorer Norge uhyre lavt-
  altså på antall mord begått pr capita.
  Det skal vi være glad for og det er det heller ingen som bestrider.

  Nå er det slik at verden er organisert som nasjonalstater og debatten pågår på nasjonalstatnivå, i dette tilfellet ‘hvordan håndtere den kriminelle handlingen mord
  innenfor staten Norges grenser’.
  De fleste vil også konkretisere Gunnars argumentasjon ytterligere i forsøk på å
  komme fram til løsninger på spesialiserte problemstillinger.

  Gunnars observasjon har ingen praktisk verdi, annet enn for en status quo i kriminalitetsbekjempelse, som jo er slik situasjonen i praksis har vært lenge
  hva problematikken rundt asylsøkeres status i Norge angår.

 • original_red

  Du glemte å ta med antallet anmeldte voldtekter som har mer enn doblet seg de siste 8 år. Du har også lagt null skjønn til grunn i hva du skriver om hvordan mørketallene har utviklet seg. At statistikkene du henter ut av SSB stopper på 2010 virker heller ikke særlig «SAKSYNT».

  Enhver person som forstår seg litt på tolkning av statistikk skjønner at denne artikkelens budskap står på *særdeles* tynn grunn.

 • original_red

  Enhver som kan navigere SSBs databaser og evner – til en viss grad – å tolke tallene ser fort at denne artikkelen er skrevet på ønsketenkninger. Å kalle dette realitetsorientering blir rett og slett tullete.

 • Hilfe222

  Du har helt rett, og har man aldri opplevd eller sett noe av dette har man bare vært heldig. Grov kriminalitet utført av innvandrere og asylsøkere er et stort problem i Norge, og spesielt Oslo, og det er absurd at vi fortsatt har en masse folk som skal feie dette under teppet. Jeg vokste opp i Oslo for snart 40 år siden, og det var et regelrett drømmesamfunn sammenlignet med det vi har i dag.

 • Hilfe222

  Argumentet ditt er latterlig. Folk drakk og festa hardt også for 30-40 år siden uten at samfunnet og kriminaliteten så ut som det gjør i dag. Forskjellen fra den gang til nå er at vi har åpnet våre grenser, og fått et såkalt multikulturelt samfunn. Sannheten er at folk med utenlandsk bakgrunn (spesielt fra ikke vestlige land) topper enhver negativ statistikk i dette landet (offentlig tilgjengelige statistikker) og at utlendinger til tross for å fortsatt være i klart mindretall fyller opp norske fengsler. Rart at du ikke tar opp/skjønner er kritisk til dette. Etter å ha lest endel av dine tidligere innlegg er jeg dog ikke spesielt overrasket.. Norske kvinner, eldre og barn/unge er redde for å gå ut alene, og tør ikke engang å bevege seg i diverse områder av byen sin lengre. Det er ikke de norske fyllikene utenfor puben på Grønland de er redde for, for å si det sånn..

 • original_red

  Åssen kan du si at oslo er en utrygg by

  Når antallet voldtekter har tredoblet seg de siste 8 år. Fikk ikke isolert denne statistikken hos SSB til oslo, men etter skjønn med godviljen til er det rimelig å anta minimum en firedobling i oslo.

  Når man ikke kan gå langs Karl Johan, selv med politi i gatene, i tre-tiden på lørdags natt uten overhengende fare for å bli ranet, slått ned, eller begge deler.

  Når meg selv og stor andel av mine venner har opplevd blind vold, trussel med pistol, ran – med politiet til stede, de nektet å gripe inn – og ransforsøk, til tross for at vi kommer fra vestfold.

  Når man vet at disse håndplukkede statistikkene er en rosemalt virkelighet med stadig større mørketall.

  Du får fortsette å tro på blomstereng til det rammer deg, så får andre fortsette å leve i virkeligheten. Lykke til!

 • Hilfe222

  Jepp, er nok derfor det er så fredelig i de muslimske deler av verden.. I mange muslimske land og samfunn er det en vanvittig og utpreget voldskultur og æreskultur. Det er rett og slett slik man løser uenigheter og problemer, og så innad i familien og ovenfor egne kvinner og barn. Nevene er skjelden nok, og det er ofte våpen inne i bildet. Dette er noe av det som forventes, og som som definerer deg som mann. Dine kunnskaper om verden og ulike kulturer er skremmende, og hvis du foretrekker dette over en innpåsliten full nordmann iblant så velbekomme!

 • Innen utgangen av september var det begått 38 drap i 2013, mot 31 i hele 2012. Dette tallet må nå være minst 41 om ikke nærmere 45, altså en økning på ca. 50 % sammenlignet med fjoråret.

  Hvorfor er en vag henvisning til dette gjemt vekk som en fotnote?

  Nei, Norge er ikke et utrygt land, men når antall drap eskalerer ca. 50 % bare på ett år, i et lite land som Norge, er det ikke rart at folk reagerer.

 • Dette er nevnt i teksten, men som du sikkert vet så kan man ikke basere en trend på ett datapunkt. Ser du på grafen for drap så går den opp og ned, men trenden er nedadgående. Hvis økningen i 2013 fortsetter over de neste 5-10 år, så kan vi si det er en økning, men vi kan ikke si det er en økning basert på et datapunkt alene i en trend som elers går motsatt vei.

  For øvrig har folk hatt holdningen om at det blir flere og flere drap i mange år, noe jeg også blogget om før 2013. Ergo kan man uansett ikke legge 2013 til grunn for denne feilaktige holdningen.

 • Carterm4

  «…og jeg finner det fascinerende at denne fyren faktisk tenker at Norge nå er et av de mest utrygge land å bo i.»
  Her arrangerer du en stråmann. Det kan like gjerne være at fyren tror at Norge har gått fra å være tryggest til nest eller tredje tryggeste land, og han vil bo der det er desidert tryggest..
  Burde heller funnet en kommentar som refererer til nevnte antatte voldsbølge, for empirien er god og motbevisende :)

 • Realistiqus

  Antallet drap i Norge har vært så lavt at mindre variasjoner slår voldsomt ut på prosentene. Det er dessuten feil å se på drapsutviklingen år for år – kulturelle og sosiale faktorer som vi som oftest vurderer i forhold til drapsraten i et samfunn endres over lang tid. Tilsvarende langsiktige trender er derfor langt mer interessante.

  Nå betyr ikke det at endringen fra i fjor til i år skal bagatelliseres. Det er bare overveiende sannsynlig at det er andre faktorer enn «samfunnsutviklingen» som er årsaken.

 • Medias dekning gjenspeiler her og nå. Det er selvsagt feil å hevde at 2013 er starten på en ny trend, men man må jo også forstå at en 50 % økning i antall drap på under ett år bekymrer folk.

  Norge er et så lite land at det ikke skal mer enn 1-3 forbindelser til før man kjenner en som har blitt drept. Selv kjenner jeg noen som kjenner noen som var bestevenner med en som drepte samboeren sin i år.

  Snekkeren jeg brukte ifjor hadde en niese som ble drept på Utøya.

  It’s a small world, especially in Norway.

 • Christine

  Eneste negative med dette du har skrevet, er faktisk henvisningen til Wikipedia. Som tidligere journalist student har jeg lært at det å referere til Wikipedia ødelegger kredibiliteten til slikt arbeid. Da hadde det vært bedre om du faktisk kun hadde nevnt denne listen du fant der, og ikke hadde nevnt Wikipedia. Men ellers bra skrevet!

 • original_red

  Du kan begynne med å hente frem statistikken direkte fra SSB selv, frem mot 2012, og det uten å håndplukke de få grafene som forteller den skrudde virkeligheten du forsøker å fortelle her.

  Litt skjønn mht. mørketall og andre dynamiske spørsmål skader heller ei. Stoffet du presenterer her er svakt og på ingen måte helhetlig nok til å konkludere med annet enn at tall kan lyve.

 • Det har i år vært en voldsom økning i partnerdrap begått av menn med utenlandsk bakgrunn. Betyr det noe? Kanskje? Nei? Hvem vet. Det er iallfall en mulighet for at det gjør det. Dette er en stor del av økningen vi har sett i år mot 2012.

  Ja, forholdene og tallene er små i Norge, men det betyr ikke at man skal bare ignorere dem. De små forholdene i Norge gjør at selv små endringer år for år merkes på befolkningen, ikke bare gjennom media.

 • original_red

  Når bittesmå endringer viser seg stort i statistikken, burde du skjønne selv, at å kalle den fallende drapsraten en statistisk trend i norge blir teit. Man kan dog konkludere med én ting: Drapsraten i norge er lav, slik har det vært de siste tiår.

  Hvis du vil se på en faktisk TREND som også korrolerer sterkt med befolkningsveksten/innvandringen, kan du se på dette bildet. Det burde gi deg en viss følelse av dissonans dersom du står for den saksyntheten du fremmer…

 • Vitelius

  Blackiegjengen, grorudgjengen, tåsengjengen. Disse herjet i Oslo på 50 og 60 tallet. Folk kunne ikke gp ut på gatene alene uten på riskere å bli ranet. Det var stadig gjengoppgjør med armbrøster og kniv på åpen gate. Enormt gate opprør etter visningen av rock around the clock.

  Statistikken er og ensidig, tross fler raporteringer og mer åpenhet har vold, draps og rans statistikken sunket drastisk siden det gode 50 tallet

 • Dessverre er det tull å ikke akseptere Wikipedia som kilde når artikkelen det henvises til har en solid kildehenvisning – som jeg også lenker til direkte. Wikipedia-artikkelen har derimot en mye mer lesbar fremstilling av de samme data som i originalkilden, men å kritisere en lenke til Wikipedia er å misforstå kildebruken, såvel som Wikipedia som kilde. I de fleste tilfeller er det nok vesentlig større sjanse for at Wikipedia er korrekt, enn en hvilken som helst annen kilde jeg kunne vist til, likevel er det kun Wikipedia folk reagerer på. Lenker jeg til tall i en VG-artikkel, reagerer ingen, fordi av en eller annen grunn tror folk at en journalist kvalitetssikrer sine tall bedre enn den crowd-sourcede korrekturen på Wikipedia som i tillegg har kildehenvisninger en avisartikkel mangler :-) Weird.

 • Men tallet er fortsatt lavere enn 5 andre år siden år 2000. Ergo er den følelsen av en «eksplosjonsartet økning i antall drap» basert på ekstremt kort hukommelse i så fall… og det er jo nettopp det jeg vil balansere.

  For øvrig:

  http://www.nrk.no/norge/forskere-uenig-om-okte-drapstall-1.11269643

 • Bulldetektor

  Oversikten gjelder forsettlig og overlagt drap (§ 233). Alle uaktsomme drap, legemsbeskadigelser og ran med døden til følge etc faller utenfor. Det samme gjelder drap som ikke kan straffes pga sinnsykdom. Det er følgelig en helt misforstått konklusjon du kommer med på dette grunnlaget.

 • Jeg vil anbefale å bruke relative tall, ikke absolutte, da disse blir misvisende befolkningsvekst tatt i betraktning.

  Politiet påpeker selv at økning i voldteksanmeldelser skyldes at definisjonen av voldtekt/registring av voldtekt ble endret i år 2000, og at flere voldtekter anmeldes på grunn av økt fokus på dette problemet. Ettersom de aller fleste voldtekter begås av «etniske nordmenn», kan man vanskelig ut fra dette dra noen konklusjon om årsak.

  Når det er sagt benekter jeg ikke at innvandrere fra enkelte land/regioner kan være et større problem enn andre, men det kan man ikke se ut av en slik kurve.

 • Jan Trygve Odden

  Beklager å måtte skuffe deg anela1978, men faktum er at de fleste voldsforbrytelsene i Oslo i årene 1997 til 2007 ble begått av edrue personer.
  Det ville forundre meg om ikke det samme gjelder de senere år.

 • Det er dessverre ikke mulig å lenke rett til den egengenererte statistikken på SSB, men du kan selv gå til lenken nedenfor og se på «Dødsfall, etter kjønn, alder og detaljert dødsårsak».

  https://www.ssb.no/statistikkbanken/selecttable/hovedtabellHjem.asp?KortNavnWeb=dodsarsak&CMSSubjectArea=helse&checked=true

  Når jeg snakker om drap, og så viser til offentlige data på drap, så har jeg vanskelig for å se hva du mener med å «håndplukke». Har du andre tall for drap i Norge? Jeg oppgir til og med to kilder, både SSB og FN.

  Mener du det er mørketall mht drap? Mord som forblir uregistrerte? Tvilsomt.

  Hva gjelder annen kriminalitet så skriver jeg også nøyaktig det samme som SSB sine tall viser, og som de selv påpeker i sine rapporter. Du er velkommen til å være uenig, men da må du kunne vise til tall som viser at jeg tar feil, ikke bare avvise statistikken fordi de ikke passer med ditt verdenssyn.

  Det vil alltid være mørktall, men for at trenden skal være feil må mørketallene endre seg i en annen retning. Hvorfor? Hvor er dokumentasjonen på dette? SSB hevder selv at flere voldstilfeller nå anmeldes enn før:

  Når det gjelder anmeldelsestilbøyelighet, ser denne ut til å ha økt fra 13 prosent i 1997 til 18 prosent i 2007.

  http://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/nedgang-i-usa-okning-i-sverige-og-norge

  Du er velkommen til å vise kilder som dokumenterer det motsatte. Inntil da blir det bare litt tullete forsøk på å benekte fakta fra din side.

 • Hvilken økning mot 2012?

 • Shrapnelproof

  «(Bare at jeg er tilhenger av alkohol)».

  Det er hevet over enhver tvil ut fra det du skriver. ^^

  Men fra spøk til revolver. Det er vel en falitterklæring for folk flest å innrømme at mulitkulturen i visse områder i landet feiler totalt.

 • Anders Jensen

  er ikke helt sikker på hva du sikter til her. Bor i et borettslag med nesten 60 forskjellige nasjonaliteter fordelt på 182 boenheter. og jeg stortrives. poenget er vel at Oslo Øst er stort og at det sikkert finnes områder her som ikke er like hardt belastet. Holmlia og bjørndal er ganske tungt belastet hva gjengkriminalitet angår.

 • Tallene fra FN gjelder overlagte drap, mens SSB sine tall gjelder «Drap, overfall», altså dødsfall også grunnet legemsbeskadigelse etc. Så, nei.

 • Shrapnelproof

  Så når et tre falt i skogen, og du hverken så eller hørte det, da skjedde det altså ikke?!

 • Anders Jensen

  så da er det helt greit å ta inn flere enn det vi kan håndtere?

 • Maria U

  Over 111 000 likes nå… og leser at mange av dem skal ut og kjøpe seg kors i protest. Protest mot hva? :P

 • Anders Jensen

  Dette er vel første tegn på at man ikke vil se realiteten øynene… Må man bli ranet før man kan uttale seg på grunnlaget og nå? tror du skal tenke før du skriver. I oktober isolert sett er det anmeldt over 100 ranstilfeller i Oslo. alle utført av invandrere. men dette er det ingen av dere bedrevitere som vil ta inn over dere. Om noen lurer på kilden så er dette politiets egne tall.

  Har du blitt ranet inhaler420? Du vet kanskje at ett sted mellom 20 og 30000 asylsøkere beveger seg fritt og ulovlig i Norge hver dag? Håper ikke du møter en av de som er desperate etter å skaffe penger til mat.

 • Hercules82

  Jeg har akkurat gått gjennom tallene for antall drap (utgitt av politiet) per etnisitet og befolkningstall (innvandrere og total befolkning) for perioden 2000 – 2012. For denne perioden fant jeg at antall drap per 1,000 capita var 4 ganger så høyt for mannlige innvandrere (0,045) som for etnisk norske menn (0,011). Dette er mildt sagt i strid med konklusjonen i denne artikkelen.

 • Eh, nei.

 • Ziggy

  Vi må selvfølgelig ta imot flyktninger vi også! Det å søke asyl er også en menneskerett. Flere må begynne å utdanne seg innen psykiatri tydeligvis, eller så må Norge hente begynne å hente mer arbeidskraft i utlandet. Slik det er nå, så mangler nordmenn tilbud nesten over hele landet innen psykiatrien.

 • Hilfe222

  Jepp, og de ble borte, og i stedet for har vi importert gjenger, bander og mafia fra andre deler av verden som nå herjer fritt i hovedstaden. De tyter inn gjennom åpne grenser, og ingen har kontroll på hvem som er her engang. Jeg er helt enig i at dette er fint og flott på bakgrunn av at noen norske ungdomsgjenger lagde kvalm i hovedstaden for over 50 år siden..

  Personlige erfaringer er uansett det beste man kan bidra med i en slik diskusjon. Jeg vokste opp i Oslo og Groruddalen på 70 og 80 tallet, og det var det reneste drømmesamfunnet sammenlignet med det vi har i dag.

 • Anders Jensen

  Er ikke helt sikker på hva du mener. og hvor sier jeg at det er så jævlig?

 • Torkis

  m-m-m-m-monsterkill!

 • Realistiqus

  Protest mot at noen protesterer mot at de protesterer mot noe som aldri har blitt sagt? :-)

 • original_red

  Når det er snakk om en tredobling (+ ~200%) i absolutte tall over 8 år, har det ikke mye for seg å justere disse for befolkningsveksten (+ ~10%(at det er hårreisende mye relativt sett er en annen historie)). Det er snakk om en nær tredobling i andel likevel.

  Joda, definisjonen undergikk en liten endring i år 2000, men å tilskrive det som «årsaken» til en stødig tredobling i voldtekter fra (to år senere) 2002-2012 er søkt. Når man ser korrolasjonen mellom seksualforbrytelser, voldtekter og straffedømte innvandrede, så ja, da finner man en statistisk trend.

  At de høyest andel voldtekter begås av etniske nordmenn er også et mildt sagt luftig argument mot innvandingspåvirkningen av dette.

  Helt enig, man kan ikke se alene av denne kurven at økningen i vodtekter skyldes økt innvandring. Slik fungerer ikke statistikk, men denne kurvens ovnnevnte korrolasjoner med annen statistikk, også sammenlignet med nye og eldre historiske hendelser, burde si de fleste – åpensinnede (ja, det går begge veier) – at alt ikke er fryd og gammen ved ukontrollert migrasjon til norge, tvert imot.

  Jeg har både venner og kolleger med ulik bakgrunn fra ulike land, og er langt ifra motstander av innvandring på generelt grunnlag (bare så det er sagt).

 • Torkis

  Denne artikkelen bør bli limt inn i alle diskusjoner om innvandring og andre ladede tema, slik at alle kan forstå hvordan virkeligheten egentlig er. Se opp fra sin egen navle og forstå situasjonen verden er i i dag. Alt for mange tar forhastede beslutninger. Vi kan aldri forsvare oss mot sinnsyke folk som bestemmer seg plutselig for å skade andre, om det er innvandrere eller nordmenn, vi er alle potensielle psykopater og vi blir alle påvirket av vår livssituasjon. Man kan aldri bortforklare drap men drap begås av mennesker av alle hudfarger og alle bakgrunner.

  Et treffende sitat fra en av tidenes beste TV-serier:

  Etter å ha hørt et rasistisk utsagn fra en av sine «kolleger» sier en afroamerikaner dette:

  «At first, what you are saying to me is incredibly offensive, but I know that you dont know better and after the realisation that all civilisations have, during history, commited the act of slavery, I no longer hold a personal grudge against white people».

  10 poeng til de som klarer å plassere TV-serien :)

 • original_red

  Vet man ikke kan lenke direkte, men du kan generere en graf, laste opp til imgur.com og lenke til med

  Jeg benekter ikke fakta, det det det tvert imot du som gjør, med luftige argumenter og banale tolkninger av intetsigende statistikk. Når jeg snakker om mørketall snakker jeg om mørketall på gatekriminalitet, ran, vold og voldtekt herunder, ikke drap, og her feiler du å utvise skjønn. Tall er ikke nok alene alltid for å danne seg et reelt bilde..

  Nå rekker jeg ikke skrive mer, må gå, men du skjønner kanskje tegninga.

  Ha en fin dag.

 • original_red

  Virkeligheten speiles knapt igjennom tynn statistikk og luftige tolkninger som dette.

  Skal du lese om innvandringen i norge og våre naboland fra en grundig kilde, vil jeg henvise deg til hrs.no
  Det her er ikke verdt «papiret» det er skrevet på engang.

 • martin ludvigsen

  new york ass, bra ass

 • Torkis

  Pøh. Jeg bor i en av norges største byer. Jeg har også vært tenåringer og opplevd gjengmentalitet. Det er en del av den menneskelige natur. De eneste gangene jeg har følt meg truet i løpet av mitt liv er når ungdommer slår seg sammen i gjenger for å ta andre eller når jeg har vært på byn og en eller annen fyr har ikke likt frisyren min eller noe annet og vil dermed gi meg juling. Drittsekker kommer i alle fasonger.

  Det jeg ikke liker er når det dannes «ghettoer» hvor folk med lav inntekt og utdannelse samles på et trangt sted hvor standaren er lav, samfunnsgodene er få og folk er frustrerte, sinte og vet ikke hvem de skal la det gå utover. Det er ikke et fenomen som kun gjelder innvandrere i et land men det er et problem som gjelder alle mennesker. Man ser for eksempel ytterst lite kriminalitet i rike strøk. Ikke fordi det ikke bor en større andel innvandrere der men fordi de ikke er sinte, frustrerte eller noe annet som plager folk i vanskelige livssituasjoner.

 • Frua

  Hmmm og hvis man later som man ikke har lest hele argumentasjonsrekka for å lage et billig poeng, har man vunnet diskusjonen da?

 • Vitelius

  Ikke sant, det har altså vært gjengdanelser i Oslo siden 50 tallet og fram til nå. Gjengene sokner fra de samme områdene, der det er fattigdom.

  Nå er det flere innvandrere som er med i gjenger. Og statestikken viser at drap, vold og ran har sunket drastiskt siden 50 tallet.

  Personlige erfaringer har null verdi så lenge vi diskurterer ett objektivt tema (innvandring og kriminalitet), og ikke ett subjektivt ett (din erfaring med innvandring og kriminalitet).Det er uinteressant med personlige ankedoter, det er helhets bilde som gjelder.

 • Major_b0n3j4ck

  I går var det fire grader ute, i dag er det syv, en økning på hele 75%. I følge dette tallmaterialet er ribbesvoren sprø på onsdag hvis jeg legger ribba utfor døra.

 • knatt

  Tror nok du beveger deg i veldig spesielle kretser/gater. Jeg kjenner mange folk i denne byen, og ingen har slike opplevelser som du nevner. Når våre opplevelser samsvarer med politiets statistikk, er det jo ingen grunn til å tvile på at ting går i riktig retning. Det er selvfølgelig mulig at du har vært ekstremt uheldig, og det er jo selvfølgelig trist.

 • Øistein

  Tjomlid, jeg legger merke til at du utelater 22/7. Hva om dette, dvs terrorangrep mot norsk befolkning, er en ny trend?

 • Atsjooo

  Godt skrevet, men samtidig så vil jeg si at statistikk er en indikasjon på «sånn har det vært» og vil ikke si noe om en variasjon i nær fremtid. La oss si at akkurat denne hendelsen ble utslagsgivende for en rekke nye hendelser. At folks manglende trygghetsfølelse fører til flere voldsepisoder og drap. Statistisk sett så skulle man vært trygg, men det blir da en falsk trygghet, basert på «gammel» statistikk. Media er helt klart en stor og til tider en uansvarlig kilde til at folk får en lavere trygghetsfølelse. Om det er drap, voldtekter eller ran. Jeg mener derfor at det er myndighetenes oppgave å sørge for at innbyggere føler seg trygge. Alternativet er at folk selv begynner å skape sin egen trygghet ved å bære våpen. Da blir det amerikanske tilstander og det er man vel lite tjent med…

 • Jeg også!

 • Guest

  Se realiteten i øynene..? Du Anders, du skriver på en måte som virker som at du mener alle asylsøkere er kriminelle.. de er ikke det. Fremmedfrykt!
  Dette er mennesker som er tvunget til å flytte fra sitt eget land av både sikkerhets grunner og økonomiske grunner.
  At det har vært over 100 ran siste måneden, javel. Du tror vel også at alle ranene er gjort av 100 forskjellige utlendinger og..?
  Åssen er statistikken de 5-6 foregående månedene da? Det har du vel kansje ikke tall på, eller kansje du har? Grunnen til alt jævla hysteri er media som hauser opp dette til de grader.
  Jeg har ikke peiling, men jeg personlig tror vi snakker om under 10 personer som har begått disse 100 ranene du baserer dine innlegg på, men hvem vet. Ifølge en del av beskrivelsene som har kommet frem så virker det som at det kan være de samme personene som gang på gang begår disse ranene.
  Til sammenligning så var det jævlig mye drap i juli 2011 hvis du husker det, men det gjorde ikke landet til et farligere sted å være. Statistikken steg i været den måneden, men tilbake til normalen allerede i august… Her var det en gjerningsmann!
  Denne lille banden jeg snakker om må stoppes ja, men byen er ikke utrygg. Åssen ser du på andre byer rundt om i europa og verden forøvrig? Og hvis du er så redd for å bli overfalt kan du jo utruste deg med voldsalarm og lignende.

  Faktum er at kun en uheldig promille av befolkningen blir utsatt for vold, trusler og lignende. Ikke gjør dette værre enn det det er.

  Og for å svare på spørsmålet ditt, -nei, jeg har ikke blitt ranet, og jeg går ikke rundt og engster for å bli det heller!

 • Inhaler420

  er forøvrig jeg som er guest under her… glemte logge inn..

 • Inhaler420

  Neste år er det kansje 50% mindre drap igjen, hvem vet. Gå til 2011 og se på antall drap, og ja jeg tenker på 22.juli, ifht dette er tallene for i år lave… enig?
  Vi kan ikke regne med at det skal være akkurat 33 drap i norge hvert år. Det ville vært veldig merkelig, nesten litt betenkelig. Det er heløt naturlig at tallene vil stige også synke litt igjen.. Hvis du ser ant drap siden 80årene så kan vi vel være enig at dette går riktige veien..

 • Karl Trapp

  Oslo er likevel det mest farlige stedet for å bli ranet eller voldtatt i absolutte tall i Skandinavia.

 • Inhaler420

  på hvilket grunnlag sier du dette..?

 • Inhaler420

  kan du ikke være snill å linke til disse absolutte tallene?

 • Karl Trapp

  Det kommer an på hvilken generasjon du tilhører. Det er ikke for ingenting at selv innvandrere flytter fra Oslo Øst så snart barna havner i skolealder.

 • Karl Trapp

  Du må tilhøre en gammel generasjon om du ikke har «hørt» om dette her. Man kan til og med lese om slike saker i avisen. Så hørt om det må du ha.

  Det jeg leser han skriver er:

  -Innvandrere ankommer i gjeng og lager bråk på alenefest. Det har jeg hørt om.

  -Lærere angripes fysisk av innvandrerungdom på skolen. Det har skjedd kollegen min.

  -Norsk jente blir antastet fordi hun er blond og går i skjørt. Kjenner til flere voldtekter.

  -Innvandrergjeng kaster flasker på «tilfeldig» jente. Det har jeg sett.

  -Syre brukt på jente på alenehjemmefest. Dette er en allmenn kjent sak. Stygg greie.

  Tviler for at du er fra østkanten og tilhører en av de yngre kohortene om alt dette er fremmed for deg.

 • Karl Trapp

  Mange gjør jo akkurat det. DE flytter.

 • Karl Trapp

  Må si at det du skriver får det til å høres ut som om du ikke kjenner deg igjen i krim på Oslo øst. Men det er det.

 • Inhaler420

  Hvis du og en stor andel av dine kompiser til stadighet blir utsatt for ran og vold så tror jeg det er på tide å ta et steg til siden og se litt på seg selv og sin omgangskrets. Neppe tilfeldig hvis en stor andel av dine kompiser deg inkludert til stadighet blir utsatt..
  At politiet står å ser på at dere blir høres jo veldig troverdig ut. De er vel antakelig kjøpt og betalt akkurat som i venezuela, tror du ikke det?
  Har vel kansje noe å gjøre med at dere emigrerer ifra vestfold og over «grensene» inn til oslo å gjøre. Dere er jo trossalt utenbygds fra, så da fortjener dere vel ikke stort mer da..

 • Karl Trapp

  Ser man minst et tilfelle av daglig mobbing og bølling mot norske gutter under skolegangen vil man jo se 2600 tilfeller av vold før man er 18.

 • Håkon Fasting Birkelund

  Det som er så fantastisk med statistikk, er at man kan få de resultater man ønsker uten å lyve. Det er bare om å gjøre å sette sammen de riktige faktorene. I dette tilfellet av statistikk, er det bare tatt hensyn til to faktorer, nemlig overlagt og forsettelig drap.

 • Roger

  Det er prinsipielt vanskelig at man i slik statistikk utelater hendelser av type 22.7, det er også drap. Enn om det på en festival skjedde en massevoldtekt, skulle den utelates pga ubehag/ eller at det ødelegger inntrykket av Norge som et trygt samfunn?

 • Karl Trapp

  Verst i Skandinavia
  I fjor var antall anmeldelser av vinningsforbrytelser i Oslo på nitti per tusen innbyggere. Det vil si at nesten en av ti Osloinnbyggere leverte anmeldelse etter å ha blitt frastjålet noe i fjor. Det plasserer Oslo på krimtoppen i Skandinavia.

  http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/krim/oslo-er-krimhovedstaden-1659756.html?ignoremobilecheck=true

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/03/07/529022.html

  Det samme gjelder overfallsvoldtekter, der Oslo er over 200, mens de andre skandinaviske byene er nede på 150 tallet og under. Og da er Oslo betydelig mindre enn de andre.

 • Inhaler420

  Du mr Karl Trapp, har du sjekket publiserings datoene på disse linkene dine? De er skrevet og publisert for 5 1/2 år siden.
  Jeg kan også finne artikler til deg ifra feks 2011 som viser til et voldsomt høyt ant drepte det året. Værste terroren gjort av et enkeltmenneske noen gang, det gjør ikke automatisk oslo til terrorhovedstad nr.1 hvor sjansen for å bli drept er nær bænkers. Eller er du av en annen oppfatning?
  Dette du sikter til er gamle nyheter, så med det vil jeg si at grunnlaget er tynnt..

 • Ine Gundersveen

  Jeg bor i utlandet. Nåja, for meg er det ikke utland lenger, men hjemme. Østerrike. Og her er det ikke stort farligere å bo enn i Norge.
  Men det var ikke det jeg ville si. Jeg ville si at jeg skjønner allikevel GJs reaksjon veldig godt. Ikke fordi jeg har samme reaksjon: jeg vet heldigvis at tabloidoverskriftene er som de er for å selge et eller annet. Frykt, sinne, avsky eller rett og slett aviser, tiltrekke lesere av et eller annet slag… Saken er bare at hvis man kun sjekker overskrifter eller bare leser nettaviser kan man ikke få noe annet inntrykk enn at verden er blitt mindre trygg og uansett hvor man befinner seg så kommer det alltid noen jævla gærninger og stikker en kniv i en eller ens bestemor og man er ikke engang trygg i sin egen seng.
  Og dette er en stor løgn. Men når rapporteres gode nyheter? Når sier noen som helst klart at verden faktisk – som helhet – er blitt litt mindre voldelig, at Norge ikke er noe verre enn før (husk bare hvor «slemme» vikingene var: «han sto så laglig til for hugg» og det der…), at volden i de fredeligste landene i verden fremdeles tilhører det som er uvanlig, nesten på linje med et flykrasj – at sjansen for å bli knvistukket eller skutt av en innvandrer er på linje med sjanjen for å krepere i en helikopterulykke?
  Pressen selger ikke fredelige, snille, morsomme artikler. Den selger følelser. Sterke følelser. Og de sterkeste følelsene vi har er de vonde.
  Dessverre.
  Og derfor skylder jeg på (tabloid) pressen når massehysteriet oppstår over innvandrere, homsehat, hysteri over «kamphunder» og alle disse alle greiene som de fleste egentlig har lite greie på og enda mindre erfaring med. Denne massepressen har mye større makt enn de selv aner. Og mye mer enn de er villig til å ta ansvar for.

 • Håkon Fasting Birkelund

  Det som er så fantastisk med statistikk, er at man kan få de resultater man ønsker uten å lyve. Det er bare om å gjøre å sette sammen de riktige faktorene. I dette tilfellet av statistikk, er det bare tatt hensyn til to faktorer, nemlig overlagt og forsettelig drap.
  Det er mye her som er utelatt med hensyn til hva man kan karakterisere som utrygt.

  Drap har alltid vært et sensasjonselement i pressen. Det forekommer skjeldent et drap uten at pressen publiserer det, og helst på førstesiden.
  I dag er det et nytt drap nesten hver eneste dag. Det var det ikke for 35 år siden, 25 år siden, 15 år siden.

  Men i følge statistikken som her er presentert, er det tryggere i Norge nå, enn noen gang før. Og selvfølgelig er man det, hvis man bare oppholder seg på rett sted.

  Er man flink med statistikk, kan man «bevise» at:
  – Norge er det farligste landet i verden.
  – Norge er det fattigste landet i verden
  – Norge er det varmeste landet i verden
  – Norge har de beste veiene i verden.
  – Osv osv……….

  Til slutt vil jeg bare si at: Et drap er et drap for mye og vi trenger ikke importere drapsmenn så lenge vi ikke kan håndtere våre egne.

 • Shrapnelproof

  Denne bør alle lese. http://www.rights.no/2013/03/ikke-mitt-norge/
  Skrevet av Lily Bandehy som har vokst opp i Iran og som nå ser utviklingen i Norge.

 • Genialt dum

  Er man flink med statistikk vil man enkelt konkludere at disse «påstandene som kan bevises» ikke kan «bevises» med gode statistiske utregninger. Statistikk er i motsetning til hva mange tror ikke bare gjennomsnitt og enkle grafer. De som er dyktige innen statistikk bruker for eksempel regresjonsanalyser og hypotesetesting.

  Det skjer heller ikke nye drap hver eneste dag. Skulle dette være gjeldende ville vi hatt minst 365 drap i løpet av et år. I løpet av de siste ti årene har medianen for antall drap vært omtrent den samme som den var rundt 1970.

 • knatt

  He-he, «mørketall» kan jo brukes til hva som helst. For eksempel kan du ikke sjekke påstanden min om at antall anmeldelser er altfor høyt, siden stadig flere driver med forsikringssvindel. Du skjønner kanskje tegninga? Skjønner godt at du måtte gå. :-)

 • original_red

  Var det et argument?

  …..oh my

 • original_red

  Når man ikke har noe vettugt å si er det ikke uvanlig å dra frem arrogansen, en god posjon selvgodhet og ignoranse og etter beste evne forsøke å tråkke på meningsmnotstanderen. Du føyer deg her pent inn i rekkene, og som de fleste feiler du også miserabelt.

 • original_red

  Norge har ikke kommet «langt» i danningen av paralellsamfunn, enda. Hvis du vil se eksempler på hvordan det kan oppstå ved ukontrollert innvandring/migrasjon kan du vende blikket mot sverige.

  God natt

 • Marwill

  Normalt opplyste folk vet vel ca hvor mange drap vi har pr år. Dette blir jo opplyst om i div. Media hver gang det skjer et drap. Tror nok folk flest er mer bekymret for ran, vold og tyveri . Nå har jeg ingen statistikk på dette men ut i fra hva man leser i media kan det synes som enkelte utenlandske grupper er overrepresentert her? Synes også det er betenkelig at andelen utlendinger i norske fengsel har økt fra ca 10% i 2002 til ca 30% i 2012. Kunne vært interessant med mer bakgrunnsopplysninger her, hvilke faktorer spiller inn? Økt innvandring, schengenavtalen med fri flyt over landegrensene ?

 • Karl Trapp

  Det å utbe dokumentasjon, uten å gidde å google noe, fordi man selv ikke kjenner til noe, blir til en hersketeknikk når man prøver å sette seg selv i autoritetsrollen til å avvise eller godkjenne kilder som blir hentet frem. Du prøver altså å si at jeg tar feil, fordi du ikke godtar at Oslo var farligst i skandinavia i 2005, og du hadde neppe godtatt en link fra i år om at Oslo er farligst i skandinavia i 2013. Samtidig gjør du ingenting for å vise til det motsatte.

  Da kan du pent google Oslokrimmen selv. F.eks. reisehåndbøkene i tyskland som kom ut i fjor, eller ransbølgen som foregår nå, eller mengden rapporterte voldtekter i hovedstaden vår i fjor.

  Jeg kan ikke gjøre godt med et par internettlinker alt du har forsømt ved å ikke følge med/ikke gidde å sette deg inn i et tema du vil drøfte.

 • Hilfe222

  Du kan fortsette å pjatte så mye du vil om dette. Merkelig at du skal forsvare det ukontrollerte inntoget av utenlandske kriminelle som gjør vårt samfunn mer splittet og utrygt med at det fantes et ungdomsopprør med tilhørende kriminalitet i Norge like etter 2.verdenskrig sin slutt, men deg om det.

  Folks personlige erfaringer og det man ser og opplever rundt seg styrer hvordan folk oppfatter hverandre, behandler hverandre, hvordan vi stemmer og hva slags samfunn man får og vil ha i fremtiden. At dette har null verdi i din verden, får også stå for din egen regning. Det multikulturelle eksperimentet i Europa er ingen berikelse, men en flopp, og innvandringen av diverse folkegrupper har påført oss store kostnader både økonomisk og sosialt. At diverse folk fortsatt sitter med skylappene på å hevder noe annet er for meg totalt uforståelig. Like barn leker best. Sånn har det alltid vært, og sånn kommer det alltid til å være.

 • Christine Nuland

  ni

 • Jostein

  Takk for at du lærte meg et nytt stilig ord.

 • original_red

  Problemet er at artikkelforfatter bruker drapsstatistikker og annen håndplukket statistikk for å tegne et falsk bilde av virkeligheten, som noen her klamrer seg fast i, mens andre backer fullt med arsenaler av hersketekniske metoder og sjikane som skyts mot de som opplever virkeligheten litt annerledes, og/eller vet å hente frem og tolke statistikk mer nyansert.

  Skjerp dere.

 • leifjakobsen

  Er det sant eller er det ikke sant at det er betydelig større sjanse for å bli ranet i Oslo enn i New York?

 • original_red

  Jeg kan bare snakke for meg selv, men hadde det blitt ny rødgrønn regjering ved valget, eller om denne saboteres i senk, ville jeg øyeblikkelig laget en konkret utvandringsplan. Med ny regjering er det iallefall håp for at norges økonomiske tilstand ikke kollapser brutalt med samfunnsuroen som ville fulgt i kjølvannet av arbeidsløsheten og samfunnssegregeringen (jfr. sverige).

  Og det, akkurat som jeg jeg forlot tidligere tidligere arbeidsplass fordi jeg var misfornøyd med ledelsen. Vemodig, ja, men det skulle faktisk vise seg at gresset var betydelig grønnere på andre siden. Mener ikke at gresset er brunt i norge, tvert i mot, men man må aldri, aldri ta det å ha det bra som gitt, i noen sammenhenger her i livet.

 • original_red

  Verden spinner ikke rundt din egen akse [just saying].

 • original_red

  Dessverre.

  Det farlige med det er at for å kunne lese den må man ha vilje til å sette seg inn i mer kompliserte tolkninger basert på større data og flere markører. Da mennesket, av natur, som regel vil ha ting enkelt servert er det fritt vilt der ute :(

 • original_red

  Er det sant eller er det ikke sant at sammenligningen mellom New York og norge bærer absolutt null relevanse for utviklingen av trygghetsbildet i norge?

 • Minst 145 nå ;)

 • Demostes

  Mange på desperat jakt etter nye ting å protestere mot der ute. Nå har man i åtte år hisset seg opp over faens-helvetes-sosialist-regjering med bompenger, helsekøer, arbeidsledighet, innvandrere og skatt. Så kommer endelig de blåbrune til makta, og det viser seg at det fortsatt er bombenger, helsekøer, arbeidsledighet, innvandrere og skatt. Noe må man jo protestere mot…

 • Maria U

  Ja, jeg har tenkt akkurat det samme. Må jo ha noe å ta oss til!

 • arildnordby

  Forførende graf, ikke sant? Totalt uten relevans, selvsagt, fordi det overhodet ikke har noen betydning for hvorvidt man 1) har fått en forråelse av kriminalitetsbildet som følge av innvandring, eller 2) at man har et drapsratenivå som ville vært helt annerledes uten den innvandringen.

  For tips til Tjomlid:

  I denne kronikken til Elvegård kommer det en «festlig» liten opplysning:

  «Tall fra politiet viser at 58 prosent av drapspersonene i 2012 var etnisk norske. Det vil si at resten var ikke-etnisk norske.»

  http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Lukkede-mottak-bor-vi-ikke-innfore-7365539.html

  Det vil si at vi hadde hatt rundt halvparten av reell drapsrate uten innvandring enn med den.
  —————————————–

  Den konstante, eller svakt nedadgående trend i grafen til Tjomlid skyldes derfor i all hovedsak at majoritetsbefolkningen (som statistisk kategori) er blirtt mindre drapslysten, IKKE at innvandringsbefolkningen (som statistisk kategori) er omtrent lik som majoritetsbefolkningen.

  Men, pytt sann, slik dataanalyse er det tvilsomt om Hr. Tjomlid vil begi seg inn på.

 • «Ikke-norsk» betyr bare at vedkommende har to foreldre født i utlandet. Det betyr at vedkommende kan vært født og oppvokst i Norge. Vedkommende kan også være svensk, polsk, tysk, engelsk, amerikansk… Du leser «ikke-norsk» som «ikke-vestlig innvandrer». Det er feil. Det kan også være en turist, gjennomreisende etc. Uten mer informasjon sier ikke «ikke-norsk» noe om at dette handler om hverken innvandrere, asylsøkere eller noen fra et ikke-vestlig land.

  Og enda viktigere: Bloggposten min diskuterer ikke drapsraten i kontekst av innvandring i det hele tatt. Det er en tolkning du tillegger teksten og så kritiserer du den på det grunnlag. Det eneste jeg påpeker er at drapsraten har sunket. Ergo er hele din kritikk rettet mot en gigantisk stråmann.

 • arildnordby

  Tullprat.

  Jeg har ikke skrevet «ikke-vestlig».

  Og, nei, argumentet er matematisk gyldig, det er majoritetsbefolkningens reduserte drapsfrekvens som er årsak til det bildet vi ser, ikke at innvandrere eller turister har «omtrent samme» frekvens.

 • Men jeg har altså ikke drøftet drapstallene i lys av invandring. Ergo blir din analyse fullstendig irrelevant og meningsløs kritikk mot et poeng jeg aldri har fremmet.

 • arildnordby

  Neida.
  Som ekle PK-ere flest bare insinuerer du løgner, snarere enn å komme med dem rett ut.
  For, du er glad til om noen feilaktig begynner å tro på det du insinuerer.

 • Så når jeg påpeker din grove skivebom svarer du med grove personangrep.

  Sexy.

 • arildnordby

  Jeg har ikke gjort noe skivebom til å begynne med.

  At folk som deg er påpasselig med å stanse opp ved å gi ut informasjon som kan være vill-ledende, er ikke noe nytt.
  Det er en frekk innarbeidet taktikk.

  Du kunne, hvis du hadde vært anstendig, heller innrømmet at det jeg skriver er en korrekt fortolkning av situasjonen.

 • Marcus G. Prescott

  Ok, så du foretrekker egne anekdoter i stedet for fakta. Deg om det, men når det gjelder virkeligheten foretrekker jeg å forholde meg til den i stedet for å la egne bias ødelegge eventuelle tiltak.

 • arildnordby

  Videre, det er typisk for den uredelige frekkheten til folk som deg å skrive:

  «»Ikke-norsk» betyr bare at vedkommende har to foreldre født i utlandet.
  Det betyr at vedkommende kan vært født og oppvokst i Norge. Vedkommende
  kan også være svensk, polsk, tysk, engelsk, amerikansk… Du leser
  «ikke-norsk» som «ikke-vestlig innvandrer». Det er feil»

  Ja, selvsagt er det «feil».
  På hvilken måte, derimot?
  Jo, at tallet 58% «norske» inkluderer en haug av ikke-etnisk norske som blir klassifisert som «norske».
  Ikke, slik som du insinuerer, at det er 42%-en som burde reduseres av «ikke-norske».

 • arildnordby

  Artikkelen din er en grov latterliggjøring av folks helt korrekte persepsjon av at utviklingen går mot forråelse av samfunnet.
  Det gjør den, selvom den angitte person tar feil i midlertidige tallforhold.

 • arildnordby

  At du ikke er interessert i å være min sexpartner, interesserer meg ikke. Ikke minst fordi følelsen er gjensidig.

 • Frua

  Jeg føler meg ikke ensom lenger… sorry, nå kommer det et hjerte.

  <3

 • original_red

  Du kan ikke speile egen mugg over på andre for å fri deg selv fra utgangspunktet. En vel brukt hersketeknikk, men ikke mindre begrenset, sjofel eller usaklig av den grunn.

  Du viser deg som et selvrettferdig debattroll; en som ikke akter å reflektere; en som ikke akter å snakke sak; en jeg ikke akter å snakke med.

  Dette er tull… God natt

 • Marcus G. Prescott

  Du er klar overat du her bommer grovt? Det er tross alt du selv som kommer med diverse kunnskapsrelativistisk tullprat for å unngå å møte fakta som ikke passer med dine prekonsepsjoner. DEt er tydelig fra hvordan du skriver her at du har liten forståelse for å lese statistikk, eller for den slags skyld å reflektere over saken. I stedet går du løs på andre med tullete beskyldninger om hersketeknikker, trolling og «det kan du være selv».

  Skjerpings.

 • original_red

  Du kan begynne med å gjøre leksa di:

  http://ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet

  Dig in. Og ikke gi deg før du innser hvor tåpelig tynt grunnlaget for budskapet av artikkelen er. I utgangspunktet burde enhver med vilje til å legge to pinner i kors forstå et en så frekventerende statistikk på så tynt datagrunnlag er ubrukelig for å tegne en slags trend om noe.

  Om du evner å stokke pinner er dog uvisst.

  Nå er jeg oppgitt og irritert, og gir deg «pinnen» til odel og eie fra dette punkt.

 • Marcus G. Prescott

  Jeg er godt kjent med SSBs tall for sosiale forhold og kriminalitet. Det er forøvrig fuøgt mulig å spore en trend, eller heller mangelen av en, over åtte år. Dette særlig om vi ekstrapolerer videre fra tidligere data.

  Å bare lenke til statistikkbanken er tullete. Kom med et konsist argument i stedet for å bare bitche.

 • e.hansen

  I følge http://www.nyc.gov/html/nypd/html/crime_prevention/crime_statistics.shtml
  var det 363 ran i New York City USA i løpet av uken 27-21 oktober. 2013. Det er ca. 8,3 mill innbyggere i NYC i følge wikipedia.

  I følge http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Her-tar-kvelden-slutt-7352324.html
  var det 54 ran i Oslo fra 11-24. oktober 2013. Det er ca. 650.000 innbyggere i Oslo i følge wikipedia.

  I Oslo var det 6.4 ran pr dag pr 1 mill innbygger
  I NYC var det 6.2 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  Så i løpet av denne perioden var det flere ran i Oslo enn New York City. Kanskje ikke så rart enkelte føler seg litt utrygge i Oslo?

  Ser man på voldtekter. I NYC viser samme statistikk at det var 273 voldtekter fram til 27 oktober 2013 (nesten samme tall som 2012). Muligens er dette alle anmeldte voldtekter (siden det ikke står assault rape). Men la oss anta at det er kun overfallsvoldtekter. I følge http://www.nettavisen.no/nyheter/article3257371.ece var det 48 overfallsvoldekter i Oslo fram til 24 oktober 2012 (har ikke tall for 2013 så jeg bruker 2012, tallene for NYC er som sagt nesten de samme for 2012).

  I Oslo var det 7.4 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012
  I NYC var det 3.2 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  Det er mao. over dobbelt så mange voldtekter i Oslo som i New York City. Kanskje ikke så rart kvinnene i Oslo føler seg utrygge?

 • e.hansen

  Forsøker en gang til siden innlegget ser ikke ut til å bli registrert.

  Drap er vold. Men vold kan være annet enn drap. De fleste er sannsynligvis ikke redde for å bli drept når de klager på vold. De er nok mer redd for å bli utsatt for andre former for vold.

  I følge http://www.nyc.gov/html/nypd/html/crime_prevention/crime_statistics.shtml

  var det 363 ran i New York City USA i løpet av uken 27-21 oktober. 2013. Det er ca. 8,3 mill innbyggere i NYC i følge wikipedia.

  I følge http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Her-tar-kvelden-slutt-7352324.html

  var det 54 ran i Oslo fra 11-24. oktober 2013. Det er ca. 650.000 innbyggere i Oslo i følge wikipedia.

  I Oslo var det 6.4 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  I NYC var det 6.2 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  Så i løpet av denne perioden var det flere ran i Oslo enn New York City. Kanskje ikke så rart enkelte føler seg litt utrygge i Oslo?

  Ser man på voldtekter. I NYC viser samme statistikk at det var 273 voldtekter fram til 27 oktober 2013 (nesten samme tall som 2012). Muligens er dette alle anmeldte voldtekter (siden det ikke står assault rape). Men la oss anta at det er kun overfallsvoldtekter. I følge http://www.nettavisen.no/nyheter/article3257371.ece var det 48 overfallsvoldekter i Oslo fram til 24 oktober 2012 (har ikke tall for 2013 så jeg bruker 2012, tallene for NYC er som sagt nesten de samme for 2012).

  I Oslo var det 7.4 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  I NYC var det 3.2 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  Det er mao. over dobbelt så mange voldtekter i Oslo som i New York City. Kanskje ikke så rart kvinnene i Oslo føler seg utrygge?

 • e.hansen

  Hmm. Forsøker en gang til siden innlegget ser ikke ut til å bli registrert.

  Drap er vold. Men vold kan være annet enn drap. De fleste er sannsynligvis ikke redde for å bli drept når de klager på vold. De er nok mer redd for å bli utsatt for andre former for vold.

  I følge http://www.nyc.gov/html/nypd/html/crime_prevention/crime_statistics.shtml

  var det 363 ran i New York City USA i løpet av uken 27-21 oktober. 2013. Det er ca. 8,3 mill innbyggere i NYC i følge wikipedia.

  I følge http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Her-tar-kvelden-slutt-7352324.html

  var det 54 ran i Oslo fra 11-24. oktober 2013. Det er ca. 650.000 innbyggere i Oslo i følge wikipedia.

  I Oslo var det 6.4 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  I NYC var det 6.2 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  Så i løpet av denne perioden var det flere ran i Oslo enn New York City. Kanskje ikke så rart enkelte føler seg litt utrygge i Oslo?

  Ser man på voldtekter. I NYC viser samme statistikk at det var 273 voldtekter fram til 27 oktober 2013 (nesten samme tall som 2012). Muligens er dette alle anmeldte voldtekter (siden det ikke står assault rape). Men la oss anta at det er kun overfallsvoldtekter. I følge http://www.nettavisen.no/nyheter/article3257371.ece var det 48 overfallsvoldekter i Oslo fram til 24 oktober 2012 (har ikke tall for 2013 så jeg bruker 2012, tallene for NYC er som sagt nesten de samme for 2012).

  I Oslo var det 7.4 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  I NYC var det 3.2 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  Det er mao. over dobbelt så mange voldtekter i Oslo som i New York City. Kanskje ikke så rart kvinnene i Oslo føler seg utrygge?

 • Frua

  Selvfølgelig spinner verden rundt min akse. For meg. Alt annet er jo en surrealistisk påstand.

 • Aha, så dette bunner altså ut i rasisme, til syvende og sist. Det forklarer jo en del.

 • arildnordby

  Hvilken rasisme?

 • Du leser NYC-statistikken feil. Det var 1206 voldtekter, ikke 273 (det er tallet for drap). Ergo var det 14,5 voldtekter per 100.000 innbyggere, altså rundt dobbelt så mange i NYC som i Oslo.

  Det er også fullstendig misvisende å ta et ekstremt målepunkt i Oslo og sammenligne det med en tilfeldig uke i NYC. Slike trender svinger. Hadde du tatt en uke i 2012 og sammenlignet, hadde vi kanskje ligget langt under. Kanskje gjør vi det igjen om to måneder. Her må du se på et snitt over tid skal sammenligningen gi noen mening.

  Det var 874 ran i Oslo i 2012. Det var 20144 i NYC. Det gir 242,7 ran per 100.000 innbyggere i NYC og 134,5 ran per 100.000 innbyggere i Oslo. Nesten dobbelt så hyppige ran i NYC sammenlignet med Oslo også her altså. Kan hende 2013 vil vise en økning, men 2012 viste en nedgang sammenlignet med 2011, så disse tallene går i bølger.

  Konklusjonen din er altså helt snudd på hodet. Man er dobbelt så utsatt for både ran og voldtekt i NYC som i Oslo. Føler man seg tryggere i NYC en i Oslo er det nok fordi man ikke leser tabloidoverskriftene på tur i NYC like mye som man gjør når man bor i Oslo.

  https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_1991.pdf

 • Hvis du legger etnisitet til grunn, selv om man altså har bodd i Norge i flere generasjoner, så er jo det definisjonen på rasisme. Å forsøke å bortforklare det blir ganske snurrig.

 • arildnordby

  Løgner.
  Etnisitet som analysekategori er ikke rasisme.
  Etnisitet som normativ kategori er det.

 • original_red

  Jeg er godt kjent med SSBs tall for sosiale forhold og kriminalitet

  lol… Made my day :)

 • e.hansen

  Beklager jeg så feil. Voldtektstallet sannsynligvis alle voldtekter (som sagt siden det ikke står assault el). Da kan man ikke sammenligne med overfallsvoldtekter i Oslo. Jeg har ikke tall for voldtekter i Oslo, men fra en artikkel i SSB kunne man lese:

  «Historisk høyt antall anmeldte seksuallovbrudd

  4 600 seksuallovbrudd ble anmeldt i 2011. Av disse var 874 seksuell omgang med barn, 1 075 voldtekt og 138 voldtektsforsøk. I statistikkene over anmeldte og etterforskede lovbrudd er det aldri tidligere blitt registrert så mange tilfeller av disse typene lovbrudd. Det totale antallet anmeldte seksualforbrytelser i 2011 var 7 prosent flere enn i 2010, og siden midten av 1990-tallet har det vært en jevn økning i antall anmeldte voldtekter.»

  1075 av 5 mill er 215 pr. år eller 5,9 pr. dag pr 100.000 innbygger i Norge

  1203 av 8,3 mill over 299 dager eller 4,8 pr. dag pr 100.000 innbygger i New York City

  En annen statistikk viser voldtekt for hele New York. http://www.disastercenter.com/crime/nycrime.htm

  Her er voldtekt oppgitt til 2848 av 19,5 mill innbyggere eller rundt 4 pr. dag pr innbygger som også er under antallet for Norge.

  Ang. ran så er er IKKE tallene mine misvisende. Hele poenget var å vise at under denne ransbølgen vi hadde i Oslo den siste tiden så var antallet ran høyere enn i New York City i tilsvarende periode.

  Voldskriminalitet og voldtekter har fulgt en fallende trend i flere i New York. I Oslo har vi derimot bare en økning.

 • arildnordby

  «Voldskriminalitet og voldtekter har fulgt en fallende trend i flere i New York. I Oslo har vi derimot bare en økning.»

  Nei.

  Se på 3. kvartalsrapport fra Oslo-politiet i år, for eksempel.

  Stort sett har vi nedgang/stabilitet fra ifjor.

  «Bare» er normalt et feil ord å bruke..

  https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_2326.pdf

 • e.hansen

  En økende trend i personoffer for voldskriminalitet i Oslo (kilde SSB):
  http://oi42.tinypic.com/ok7ekj.jpg

  NY statistikken viser en klart fallende trend siden 80-tallet

 • arildnordby

  Det var du som sa «bare» økning.
  Nå har du skiftet til generell økende trend, som er logisk noe helt annet enn «bare økning».

 • e.hansen

  Formuleringen var ikke så presis. Er enig i at «bare» er ikke et godt ord. Hadde jeg ment at den var strengt stigende hadde jeg sannsynligvis brukt et ord som «kun» økende e.l. Bare brukes også om litt mer løse betegnelser, f.eks:jeg skal bare ha litt mat osv.

  Poenget er at i NY har de hatt en nedadgående trend i mange år. Oslo derimot har hatt en økende trend når det gjelder voldskriminalitet som vist i kurven ovenfor. Når det gjelder voldtekt så sier SSB det i klartekst: «Det totale antallet anmeldte seksualforbrytelser i 2011 var 7 prosent flere enn i 2010, og siden midten av 1990-tallet har det vært en jevn økning i antall anmeldte voldtekter»

 • arildnordby

  Absolutt. Husk på hvem sin blogg du skriver på.
  Gunnar Tjomlid elsker, fordi han er grunnleggende uempatisk, å latterliggjøre og forhåne folks helt betimelige, og rasjonelle engstelse over samfunnsutviklingen. Særlig glad er han i rasiststempling av andre, spesielt hvis stemplingen er ubegrunnet.

  Så, du må være presis på denne bloggen.
  :-)

 • Gisle

  Jeg er født og oppvokst i Groruddalen. Allerede før barneskolen fikk jeg høre av pakistanske barn at dette var deres lekeplass. Geir, du forsøker deg på stråmenntaktikk, det fungerer dårlig.

 • justice

  Det et bare latterlig disse innleggene dine. Du overanalyserer alt. Bruker fakta på en psykopatisk måte slik at ingen liksom kan si I mot. Les artikkelen om kjennetegner på psykopater du så kan du analysere den siden der der du passer inn. Ikke påta deg å kalle shiten din saksynt når det er alt annet en det og mere trangsynt og svaksynt. Du sier media ødelegger. Er du klar over at du er med på og har ødelagt for andre mennesker med det dumme du lirer fra deg? Folk som har fått drapstrusler pga deg. Liker du det din lavpanna gjøk? Du utgir deg for å være smart og saklig. Hva er vanskelig med å klippe og lime fakta sammen. Taper.

 • Adrina

  Det er fordi Tjomlid er en psykopat og du på peker bruker herskerteknikker som psykopater gjør. Det ikke Gunnar vet er at folk som kjenner ham snakker om dette seg imellom. Hvorfor det tro, jo fordi om han får greie på akkurat hvem det er så vil han bruke alle midler for å ødelegge dem også. Hold dere unna denne kare og bloggen. Bedrøvelig å se at mange her ikke har gjennomskuet og skjønner dette.

 • justice

  Kanskje du skal slutte å redigere vekk innlegg. Du bør være mann for den du er. Du kan skrive om andre å ødelegge for dem, men om noen kaller deg psykopat så er det ikke moro. Tar du poenget? Tar du utfordringen? Eller vil du ha skjermbilder av det du sletter smørt ut over Facebook og andre sosiale medier så du også kan føle hvordan det er. Du er kun tastaturtøff du Gunnar, men face to face diskusjon er du et lam. Slett denne også. Du fortjener plage selv også så kommer til å skrive hele tid om du sletter. Så har du jobben. Så få se deg feige ut igjen nå, hehe

 • Hei, jeg har ikke slettet noen av dine personangrep. Men kommentarfelt-teknologi er nok fortsatt vanskelig for enkelte å forstå i 2013 :-)

 • Eliheg

  Dette var jammen dramatiske greier – er det helt tilfeldig at akkurat du og dine åpenbart kommer ut for det minimslr fåtallet av innvandrerungdom som lager bråk og kvalme? Det du snakker om her er da overhodet ikke virkeligheten verken i Oslo eller andre steder her i landet. Virkeligheten er at jeg har bodd mange år på Grünerløkka uten noensinne å oppleve noe i nærheten av ubehagelig. Dette trass i at jeg jobbet natt, og gikk alene turen fra Løkka til sentrumskjernen både sene kvelder og grytidlige morgener i en årrekke – som ung, blond og blåøyd kvinne. Aldri noe ubehag. Tilnærmelser på byen – absolutt – men ingen lagde kvalm når de ble avvist.
  Virkeligheten er at min far jobber i et borettslag på Furuset, et borettslag som et kjent for å huse en del kjenninger av politiet. Heller ikke her har verken han, kona, jeg eller mine søstre opplevd noe som helst ubehagelig. Jo, en full norsknorsk eldre mann som brølte ettellerannet etter oss da vi gikk til bussen for å gå på byen.
  Virkeligheten er at min bror, hans kone, deres to tenåringsdøtre og ene tenåringssønn bor i Oslo. Ingen av de har hatt en eneste spennende opplevelse med noen innvandrer – ingen verdens ting.
  Virkeligheten er alle mine gode venner og slektninger som bor og jobber i Oslo, og ikke føler seg det fnugg utrygge – fordi de aldri har hatt noen problemer med noen.
  Virkeligheten er min gamle mormor som har bodd i Oslogryta de siste 35 åra, og alene siden morfar døde for 15 år siden. Hver bidige dag tar hun trikken til sentrum og koser seg der med venner i noen timer før hun drar hjem igjen. Dama fyller 90, og heller ikke hun er utrygg.

  Det er mulig din virkelighet er nøyaktig så voldsom og fæl som du beskriver den – for meg virker det utrolig fjernt! Jeg skal likevel ikke benekte det du sier, jeg velger å tro du holder deg til sannheten.
  Men om jeg godtar din virkelighet, så må jammen du godta min og alle andres også – uten å fare med antydninger eller beskyldninger om at vi forsøker å skjule den grimme sannhet, eller lyver ut fra behovet for å være politisk korrekte.
  Det Oslo du beskriver kjenner jeg ikke, der har jeg aldri vært, og dit vil jeg heller aldri.
  Min erfaring med mennesker uansett bakgrunn er at en kommer langt med et smil, vennlighet og raushet. Kanskje det ikke er så mye av dette i ditt Oslo.

 • Eliheg

  Men hvem er du egentlig til å si hva de andres motiver er!? Hvem er du til å stille spørsmål ved deres virkelighetsopplevelse? Med hvilken rett hevder du at de som er uenige med deg er mindre intelligente? Hva er det som gjør deg til et bedre og mere troverdig Oslovitne enn de andre? Hvem gav deg fasiten – den ene sannhet?
  Jeg blir litt oppkastkvalm av folk som farer med røverhistorier og skremselspropaganda for å hause opp under norsknorskingers fordommer og fremmedfrykt.

 • Eliheg

  Jeg kjenner ikke én kvinne eller étt barn i Oslo som er redde for å bevege seg ute, og heller ikke min definitivt eldre mormor på snart nitti og hennes venner er særlig bekymret. Fylliker syns selvfølgelig de fleste at det er ubehagelig å møte siden de er uforutsigbare pga alkoholens negative påvirkninger.
  Selv beveger jeg meg fullstendig fritt og bekymringsløst gjennom hele Oslo til alle døgnets tider – jeg er veldig glad i byen min!
  Ellers finner jeg det underlig at du kan hevde at «utlendinger topper enhver negativ statistikk i dette landet» – har du ryggdekning for denne påstanden vil jeg gjerne se det – og fra en fullstendig nøytral OG troverdig kilde, takk. Hva er en utlending for deg? Tror du at du er bedre enn andre fordi du tilfeldigvis er født i Norge? Er vi norsknorskinger overmennesker, bærere av all kunnskap, den riktige kultur, religion, de riktige og gode løsninger på alt? Er mennesker fra andre land underlegne ift oss?
  Jeg blir småkvalm av tonen i en del kommentarer – din kvalifiserer helt klart.

 • Eliheg

  Æsj – really!? «Like barn leker best.»? Noe så fullstendig tåpelig å påstå!!? Jeg blir helt satt ut, at det går an å sitte så innmari fast med trynet langt inni navlen!
  Like og ulike barn leker aldeles utmerket, og lærer masse spennende og nyttig av hverandre underveis. At diverse folk fortsatt sitter med skylapper på og hevder noe annet er for meg fullstendig uforståelig.
  Jeg ser at også du har innlemmet ABB-ord i ditt fordomsfulle språk – det er mildt sagt nedstemmende og igrunnen jæklig skremmende at rasistene i 2013 har adoptert de språklige effektene til en mann som sprengte en bombe i hovedstaden vår, og deretter brutalt og iskaldt forfulgte, skjøt og drepte uskyldig ungdom i 2011. Hva pokker har skjedd med samfunnet vårt!?
  Ingen utlending, innvandrer, asylsøker, muslim har vært i nærheten av å utøve forbrytelser av samme alvorlighetsgrad som vår norsknorske vestkantgutt.
  Den aller mest alvorlige kriminaliteten er det altså en norsknorsking som står for.
  Han var svært aktiv som «innvandrerkritisk» debattant på nett, med tydelig islamofobi og tilhenger av paranoide konspirasjonsteorier av typen «muslimene overtar Norge og Europa og innfører Sharia før de gjør oss til slaver i vårt eget land».
  Jeg ser en god del av dere presentere samme budskap, samme formuleringer, samme rasistisk møl. Er det ikke da dere vi bør være redde for? Deres meningsfelle viste seg å være farligst av alle – alle tilgjengelige fakta burde dermed tilsi at dere er langt farligere enn innvandrerne er.
  Muslimene overtar ikke Norge i noen overskuelig fremtid. Heller ikke ønsker de å endre Norge, bortsett fra et bråkete, oppmerksomhetskrevende lite mindretall.
  De aller, aller, aller fleste innvandrere er hederlige, arbeidsomme mennesker, ofte med en langt bedre arbeidsmoral enn gjennomsnittlige norsknorskinger. De fortjener på ingen måte å utsettes for fullstendig usaklig, grunnløs og meningsløs rasisme, menneskeforakt og diskriminering på nærmest alle områder.

  Jeg skulle ønske dere ikke var så mørkredde. Da kunne vi alle lekt best, i fred og fordragelighet.

 • Eliheg

  Dokumentasjon på slike påstander er alltid greit. Fra nøytral, pålitelig kilde.
  At alkohol medfører økt voldsbruk, økt antall overgrep, økning av mishandling i hjemmet, flere drap og selvmord samt uhyggelig mange flere ulykker er det nemlig ingen som helst tvil om. Det finnes aldri en god grunn til å forsvare fyll. Fylla dreper. Og skader.
  Det er nok atskillig større grunn til å være redd fylliker enn innvandrere.

 • Eliheg

  Igjen må jeg etterlyse en smule dokumentasjon på dine påstander. Vanvittig volds- og æreskultur, bruk av vold og våpen mot familiemedlemmer forventes, og definerer deg som mann!? Dette må vi få vite mer om!
  Dine kunnskaper om verden ser ut til å være heller begrensede, for ikke å snakke om din antatte kjennskap til andre kulturer.
  Fulle, innpåslitne norsknorskinger er ubehageligr, skremmende, stinkende, uforutsigbare og potensielt farlige. Ingen andre rusmidler medfører slike voldelige tendenser, hemninger mot handlinger du ellers aldri ville gjort forsvinner bare. Jeg foretrekker helt klart edru og oppegående innvandrere fremfor fulle og innpåslitne norsknorskinger.

 • Eliheg

  Det er langt mer smakløst av deg å våge å påstå at du vet noenting dom helst om drapsmannens kunnskap om Norge og norsk lov, tanker, vurderinger og motivasjon. Hva pokker er det som gjør at enkelte innbiller seg at de vet noe om andres beveggrunner, psykiske helsetilstand med mer!? Du har ikke den fjerneste anelse om hva som fikk ham til å drepe, så du fremstår rimelig blåst med slike påstander. Fordomsfullt tullpjatt!

 • Eliheg

  Eller mye bedre enn det fordommer, fremmedfrykt og rasistiske idéer får deg til å tro…

 • Eliheg

  Du er en glitrende god debattant! Skulle gjerne «fulgt deg», men skjønner godt behovet for å være privat. All ære til deg for gode reflekterte kommentarer og gjennomtenkt, saklig argumentasjon! :)

 • Anders Jensen

  du fant ikke noe bedre å komme med enn rasistmekortet,fremmedfryktkortet og fordommer.. ærlig talt. hvor naiv og blåøyd er du egentlig? Har du bind for øynene når du går ut på gata du eller? skal du svare på mine innlegg i fremtiden så bruk noe med innhold. frem til det så svarer jeg ikke på slikt usaklig oppgulp og umodne og unyanserte meninger.

  Så det er fordommer fra Politiets side at det er deres statestikker som er kilden til mine meninger?

 • Hilfe222

  For en som lirer av seg påstand etter påstand fullstendig udokumentert, synes jeg du er rimelig frekk som hele tiden etterlyser dokumentasjon på det ene og det andre.. Let litt, og du vil finne ut at den som stort sett tar feil her er deg selv. Jeg mistenker deg egentlig for å ha svært begrensede kunnskaper om det meste som foregår utenfor din egen nesetipp. Statistikkene ligger åpent ute på nettet, og er for øvrig til og med utarbeidet under de innvandringsvennlige rødgrønne. Sannheten er at innvandrere, og spesielt fra ikke-vestlige land, topper omtrent enhver negativ statistikk i dette landet, og er overrepresentert i omtrent all kriminalitet. Disse tilfeldige linkene kan du jo titte på, og ellers så ligger jo det meste av statistikk åpent ute både på sidene til ssb og politiet f.eks.

  https://www.politi.no/telemark/aktuelt/nyhetsarkiv/2013_02/Nyhet_12171.xml
  http://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/stor-variasjon-i-innvandreres-kriminalitet

  Når det gjelder æres og voldskultur i muslimske land. Leser du aldri aviser, ser nyheter og dokumentarer etc…? Lykke til videre i din ultranaive, norskhatende verden.

 • original_red

  Jeg blir litt oppkastkvalm av folk som farer med røverhistorier og
  skremselspropaganda for å hause opp under norsknorskingers fordommer og
  fremmedfrykt.

  Blir du kvalm av å høre andre menneskers opplevelser fordi de er negative? Du ønsker vel at voldekts- og ransoffere skal holde kjeft, helst ikke anmelde det, da statistikkene kan skape fordommer og fremmedfrykt? Det er vel da best ikke å snakke om det?

  Med hvilken rett hevder du at de som er uenige med deg er mindre intelligente

  Det har jeg ikke gjort, men jeg gjør kanskje det nå ved å si at du her oppfører deg som som halvt esel, halvt struts. Usaklig, ureflektert og ekkelt.

 • HawkMan79

  Logikk, vi har nettop valgt en regjering basert på samme plattform som den som de siste 7 år har rasert Sverige ødelagt all form for økonomisk trygghet og arbeidstrygghet. En regjering som ser på den Svenske og Tyske plattformen som et forbilde (Tyskland som har sterkt redusert arbeidsløsheten, men frisører får så lite som 25kr timen…).

  Og du håper denne regjeringen skal stoppe Norge fra å ende opp som Sverige… Seriøst…

 • original_red

  Oida.. Du skriker her ut at du ikke aner hva du snakker om. Og du kaller det logikk. Blått er blått liksom…. Du har ett og annet å sette deg inn i (sterkt underdrevet) dersom du setter likhetstegn ved den nye regjeringen og styret i sverige.

  …Seriøst

 • HawkMan79

  Det har ikke så mye med blåt, grant, rødt eller gult å gjøre. men platformen deres.
  de blåblås platform er bygd på og på mange måter identisk med den de svenske har brukt for å rive ned arbeidstryggheten og fagforeningene de sist 7 årene.
  siden de kom til makten har de svenske revet ned fagforeningene bit for bit. greit nok det, men de har også revet ned deres versjon av AML, I praksis tvunget store deler av befolkningen ut i arbeidsledighet. og ved ny endringer i deres versjon av NAV(a kassen fungerer en del annerledes, mengrunnprinsippet blir det samme), når de først er arbeidsledige er de etter en vis tid tvunget ut i arbeid for såkalte arbeidsavklarings/aktivitets penger(I norge er dette 200kr dagen, lev på det du) og de blir da leid ut til bedriftene igjen for disse lommepengene. statet får mindre arbeidsledige på papiret og arbeidsgiverne får arbeidere til slavelønn.
  Akkurat hva de blåblå ønsker å gjøre. de har alerde sagt de vil svekke Arbeidsmiljøloven, starter med loven som hindrer midlertidige kontrakter. har du noengang jobber I en bedrift der du får kontrakter for 14 dager om gangen ? det har jeg. du har null trygghet og hvet ikke hvor lenge du har job, banken gir deg ikke lån osv. psykisk knekker de deg. ikke kan du klage på det heller, da blir du «sagt opp» eller rettere sagt du får ikke ny kontrakt. per I dag, sier AML at om du jobber I en job som er en naturlig del av driften SKAL du ha fast kontrakt, jobber du jevnlig på slike midlertidige kontrakte, kan du regne det som en fast kontrakt og skal ha oppsigelse. for bedriften er det ingen økonomisk fordel å drive slik fremfor fast kontrakt og permisjon ved usikre arbeidsmengder.
  De blåblå jobber aktit for å kopiere det som skjer og har skjedd I Svrige og Tyskland, og dette har ingenting med farge å gjøre, men med program.

 • jan jansen

  Sitat: Jeg har aldri hørt om eller kjenner folk som har opplevd følgende:

 • Lene

  Det har relativt brått blitt sånn, at det føles mer utrygt, kombinert med at det ER mer utrygt…

  Stigningen er poenget.

 • Pingback: Realitetsorientering 2 | SAKSYNT()

 • KristianMikalsen

  Du vet, det er ikke så enkelt å være sosialist med skylapper på. At Tjomlid bruker statistikk kun til sin favør er ikke noe nytt, det er ikke første gang han prøver å uskyldiggjøre innvandrere i Norge.

 • Tallene han bruker er feil. Dette er besvart og korrigert her:

  http://tjomlid.com/2013/11/06/realitetsorientering/#comment-1115369263

 • KristianMikalsen

  Ahh, det går ann å ta tilfeldige tall utifra en statistikk for å fremheve sitt eget poeng? Den var ny du..

 • Jeg tror ikke du skjønte problemet og de helt konkrete tallsammenblandingene og regnefeilene hans. Trist. Men du har vel et behov for å forsvare slike åpenbare feil da du har kopiert hans kommentar som om det var din egen, uten å sjekke kilder og oppdage feilene, og postet andre steder ;-)

 • KristianMikalsen

  Det kan godt hende det jeg postet var feil, det endrer ikke de faktiske forhold at folk i Oslo er redde for kriminalitet. Og det hjelper ikke hvor mye statistikk og undersøkelser du hoster opp.

  Faktum er at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn, faktum er at de siste årene har blitt flere innvandrere i Oslo, da er det ganske logisk at kriminaliteten stiger.

  Og som jeg har sagt, før du kan komme med konkrete tall på hvor mange forhold som aldri når politikammeret, så vil vi ikke få ett skikkelig bilde av hvordan kriminaliteten er. Selv om ett lovbrudd ikke blir anmeldt, betyr det ikke at det ikke skjer. Og statistikken din behandler det som om det ikke har skjedd.

  http://www.vg.no/spesial/2013/politinorge/?pd=1

  Fra 2008 til 2012, så har anmeldte forbrytelser i Oslo økt med 1.2%. Hvor er denne nedgangen du snakker om?
  Det er hovedsaklig Oslo vi snakker om når vi snakker om at folk er redde, folk på bygda har ikke det trykket av hverken innvandrere eller kriminelle som det er i Oslo. Ergo, å dra inn statistikker som viser hele landet, er bare med på å gi ett bedre bilde enn det som det faktisk er.

  Til sammenligning har
  Bergen 49.19 forbrytelser pr. 1000 innbyggere.
  Stavanger 52.07
  Oslo 115.99.

  Som gjør det til den desidert mest utrygge byen i Norge. Oslo er faktisk er oppe i toppen i skandinavia når det kommer til kriminalitet. Og her sitter du å prøver å dekke det til med fine og flotte tall, og sier at folk ikke skal være redde?
  Og det uten å ta hensyn til at det finnes tusenvis, titusenvis, hundretusenvis av forhold som ikke blir anmeldt, fordi folk ikke gidder.

  Du er klar over at det skjer daglig? At folk ikke gidder å anmelde? Eller ønsker du ikke å være klar over det?

 • jsi11i

  Ok. Da konkluderer jeg med at du ikke har noen venner. Du leser ingen aviser og du ser aldri på tv. Kun da kan påstanden din være i nærheten av troverdig.

 • Jim84.

  Poenget mitt er ikke om folk tror meg eller ei, det spiller ingen rolle.

  Mitt poeng er at det må være lov for en ung norsk skoleelev å bevege seg fra A til B og tilbake fra B til A, i fred…thats it…Det er alt jeg ber om.

  Jeg bryr meg ikke om hvorfor de ikke liker oss, selv om mine innvandrervenner sier det til meg som det er at de kan ikke fordra feige norske menn og ser på oss som menn uten hjerte.

  Men det eneste jeg ber om er å gå fra A til B og tilbake, thats it..det er alt…jeg bryr meg ikke om hvem som har på seg hva, hvem som synes hva om blondt hår og sminke eller hvem som mener noe som helst…jeg vil bare gå fra A til B og tilbake.

  Det kan jeg ikke.

  Tjomlid kan aldri forstå det, han har tall og statistikk som han vrir litt på slik at han kan få sine meninger frem og komme på riktig side og høste sponsorer/ads osv og igjen det han ønsker.

  Jeg kommer aldri til å bli et netttroll eller skrive personangrep på noen som helst på internett.
  Men jeg forbeholder meg retten til å si, vet du hva..det er noen som har opplevd noe annet og det kunne kanskje vært spart noen menneskeliv om dette ble tatt på alvor.

  Men folk vil ikke forstå, når 20.000 hvite familier både norske og øst europeiske flytter fra Groruddalen på få år, for en så enkel ting som trygghet og folk fremdeles hevder det du lyver, er full av fantasi og er rasistisk som fortjener det så er det fordi det blir for voldsomt for dem.
  Det blir for mye for en person som ønsker å fornekte at dette skjer, når du plutselig forteller hvordan det egentlig…det blir alt for mye.

  Reaksjonene er da som følger : Du fortjener det, du er rasist og du lyver og du er et troll.

  Det er noen ting i Norge som folk bare nekter å høre noe om, 10.000 + etniske norske ble sendt i konsentrasjonsleirer og svært få kom hjem…ingen ville høre et kvekk fra dem når de kom hjem, Arbeiderpartiet hadde allerede opprettet sitt eget Krigskors og delt ut til sine og var ikke helt med på at det fantes andre.
  Litt det samme er det i dag, når noen fysisk skader deg og hater deg fordi du er norsk og det vrir seg i magen på deg som liten gutt når du skal på skolen og ingen tror på deg…så forstår man at det blir rett og slett for mye.

 • Øyvind W.

  Stockholmsyndromet?

 • Øyvind W.

  Ryktespredning som dette er noe fjortenåringer driver med, Adrina. Skam deg.

 • Hei Adrina/Justice, jeg så ikke denne kommentaren før nå fordi i bloggposter med mange kommentarer rekker jeg sjelden å lese over alle. Jeg ville bare betrygge deg om at ingen av dine kommentarer er slettet. Det er dog typisk at folk som deg roper veldig høyt om sletting og sensur når det egentlig bare oker ned til at du ikke forstår sorteringen i DiSQUS-kommentarfelt.

  Jeg synes det er ganske ille at du sprer løgner om meg heller enn å diskutere sak, men på den annen side vinner du ingen diskusjoner på den måten, så du gjør det litt for enkelt for meg. Det hadde vært mer interessant med noen solide argumenter relevant for det bloggposten handler om.

  Jeg sletter ekstremt sjelden kommentarer fra mitt kommentarfelt, ei heller dine. Jeg synes dine kommentarer er verdifulle fordi de viser hvor lavt folk synker når de ikke har saklige argumenter å komme med. Det viser tydeligere enn noe at jeg åpenbart har lykkes i bloggpostens argumentasjon og dokumentasjon. Takk for den bekreftelsen.