Realitetsorientering

Last updated on 7. november 2013

Screenshot 2013 11 05 20 18 33

Da TV2 for et par dager siden la ut denne meldingen på Facebook, kom det naturlig nok mange kommentarer. På dette tidspunkt visste vi ikke det tragiske utfallet av kapringen, men jeg bet meg merke i følgende kommentar:

Screenshot 2013 11 05 20 18

Denne mannen, som jeg har anonymisert, men velger å kalle for GJ, referer her til selve busskapringen. Drapene visste vi ennå ikke noe om. Likevel er drap det verst tenkelige utfall av en slik hendelse, og jeg finner det fascinerende at denne fyren faktisk tenker at Norge nå er et av de mest utrygge land å bo i.

Så la oss se litt på det. Wikipedia har en oppdatert oversikt over antall mennesker som blir myrdet i ulike land hvert år. Vi snakker da om forsttelige og overlagt drap. Tallene er hentet fra en rapport laget av United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) i 2012 og viser at av 207 land er det bare 8 land med færre forsttelige/overlagte drap enn Norge. Vi har 0.6 drap per 100.000 innbyggere. Det er rundt halvparten av gjennomsnittet for Nord-/Sør-/Vest-Europa, og bare en brøkdel av drapstallene for Øst-Europa, USA, og andre deler av verden.

1453515 10151701737411933 2124016787 n

GJ mener også at det bare blir verre og verre, noe som heller ikke er korrekt. Tallet på drap har vært synkende de siste 20 år, og ligger nå rundt 40 prosent lavere enn det var midt på nittitallet. Ser man bort fra 22/7 har det aldri noensinne vært så få drap i dette landet de siste 30-40 år som nå*.

Men man kan alltid bli tryggere. GJ har 8 land å velge mellom hvis han vil flytte til et sted med færre drap. Hvis han vil holde seg i Europa, kan ha flytte til Island eller Monaco. Det er de eneste to land med færre drap enn Norge. I hele Europa. Hvis han er litt mer dristig, kan han flytte til Brunei, Japan, Fransk Polynesia, Singapore, Hong Kong eller Palau. Da er han bittelitt mindre utsatt for å bli myrdet, men sikkert mer utsatt for en del andre farer og utriveligheter.

Screenshot 2013 11 06 10 58 18

(Illustrasjonen viser antall drap per 100.000 innbyggere.)

Jeg tror det kan være nyttig å heve blikket fra forsidene til tabloidavisene i nye og ne. Det er lett å se seg blind på overskrifter om vold og drap, og mange tenker at alt var så mye bedre før. En kikk på statistikkene viser at det ikke nødvendigvis stemmer. Det var riktignok mindre vold på nittitallet, men de siste 13 år har utviklingen flatet ut. Det har ikke blitt verre siden årtusenskiftet, og den grove volden er synkende. Ser vi på alle typer forbrytelser, ligger vi på samme nivå som tidlig nittitall, og det har vært en nedadgående trend det siste tiåret.

Og for de som ønsker å gjøre enda en feilslutning ved å koble det de tror er en «eksplosjonsartet økning i vold og kriminalitet» med økt innvandring; vel, heller ikke den koblingen holder vann.

Sammenlignet med andre europeiske land ligger vi også langt nede på listen hva gjelder voldskriminalitet. GJ kan flytte til Østerrike, Slovakia, Estland eller Polen om han vil ha mindre vold. (Og det ekstremt lave tallet for voldskriminalitet i Polen får meg til å mistenke at politiets register ikke henger helt med i svingene der.) Utover disse landene er det ikke så mange andre land i Europa som er tryggere enn nettopp Norge.

Strengt tatt tror jeg GJ skal holde seg akkurat der han er, om han ønsker å kunne føle seg trygg. Vi har det ekstremt bra i Norge, tross alt.


Dette året, 2013, ser ut til å få en oppsving i antall drap, men trenden går i all hovedsak nedover.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!