Etter at jeg skrev min kronikk i Klassekampen med tittel «Placebokommunen», kom det tidligere i uken et slags tilsvar fra John Erling Håndstad i Akupunkturforeningen.

Screenshot 2014 01 09 16 20 41

(Hvis det er vanskelig å lese, kan du laste ned PDF-fil av avissiden her.)

I dag trykket de mitt tilsvar til dette:

Screenshot 2014 01 09 16 23 08

(Hvis det er vanskelig å lese, kan du laste ned PDF-fil av avissiden her.)

Jeg valgte å ikke kommentere de litt flaue forsøkene på hersketeknikker ved å vise til min bakgrunn, men jeg må si at jeg lar meg sjokkere av at en forening som dette tyr til så lave debatteknikker i den offentlige debatt. Spesielt siden det er ganske åpenbart at de mangler evner til å lese forskning kritisk. Det har jeg avkledd dem for flere ganger tidligere.

Uansett, her er teksten min:


Akupunktur virker ikke

Akupunkturforeningen viser til min omtale av metaanalysen til Vicker et al. De hevder at denne demonstrerte en signifikant forskjell på effekten av narre- og ekte akupunktur, og derfor viser at akupunktur hjelper mot kroniske smerter.

Dette er feil. Akupunkturforeningen sikter her til statistisk signifikans, men unnlater å nevne at forskjellen ikke var klinisk signifikant. Forskjellen på narre- og ekte akupunktur er altså så minimal at man ikke kan føle den. Denne forskjellen kan mer enn forklares gjennom manglende dobbeltblinding i de inkluderte studiene.

Det metaanalysen viste var at å motta behandling kan være smertelindrende, selv om det er narrebehandling. Dette er et interessant, om ikke akkurat nytt, funn, men sier oss samtidig at akupunktur faktisk ikke virker som behandlingsmetode.

Akupunkurforeningen følger i fotsporene til alternative behandlere verden over og har innsett at de ikke lenger kan vise til kliniske studier som dokumentasjon på effekt. De siste årene har solide studier og metaanalyser nemlig vist at den terapeutiske effekten er fraværende for de store, kjente alternative behandlingsmetoder. Behandlingseffekten er ikke større enn placeboeffekten. Derfor har de skiftet strategi. Budskapet er nå endret til at «placeboeffekt er godt nok!»

I «Placebodefekten» gjennomgår jeg hele historien til akupunktur, og leserne vil se at denne behandlingsformen slettes ikke er så gammel som Akupunkturforeningen hevder. At de avslutningsvis tyr til de to logiske tankefeilene hvor de appellerer til tradisjon og popularitet, viser igjen at de mangler klinisk evidens for akupunktur.

Til slutt konkluderer de på vanlig vis fra den alternative verden, at hvis kliniske studier ikke finner effekt av alternativ behandling, så må det være noe galt med vitenskapen. Det er et fiffig forsøk på å vri seg unna realitetene. Det er også en spesielt interessant konklusjon i et innlegg hvor de har brukt brorparten av spalteplassen for å argumentere for viktigheten av nettopp kliniske studier.

Akupunkturforeningen må bestemme seg for om de stoler på den vitenskapelige metode eller ikke. De kan ikke stå for to motstridende standpunkt samtidig.

 • Skeptikeren

  Det er faktisk ganske gøy å se at han anklager Tjomlid for ikke å forstå den vitenskapelige metoden når han selv sier: «Tjomlid argumenterer for evidensbaser forskning, men kommer selv med hypoteser som mangler bevisførsel. En åpen vitenskapelig holdning vil kreve at hypotesen ‘akupunktur ikke virker’ forskes på i egne studier.»

  Det er så mange feil i dette, at jeg vet ikke hvor jeg skal starte.

  1) Skal vi altså forsøke å bevise en negativ? Bevise at det IKKE virker? Hvordan i alle dager skal man gjøre det?
  2) Skal forskerne forske på alt som påstår å ha en virkning? Skal forskerne virkelig bruke tiden sin på å BEVISE at krystallterapi, jodling eller akupunktur IKKE har en virkning?
  3) Skal vi nå altså bare glemme nullhypotesen som forskere starter med når de forsker på ordentlig medisin? Er akupunktur fritatt for slik forskning? Skal forskerne anta AT det virker?

  Hele poenget er at forskerne antar at en testmedisin IKKE virker ved nullhypotesen. De har ingen hypotese om at testmedisinen virker, de antar at den ikke virker. Hvis det er inkonsistent med resultatene av eksperimentene, så konkluderes det med at den hadde effekt. Hvis ikke så skal nullhypotesen slå inn og konkludere at antagelsen var korrekt: Den hadde ingen effekt.

  Vi kan da for guds skyld [sic] ikke gjøre det den andre veien. Da faller den hele vitenskapelige metode i fisk! For å gjøre det korrekt, så må man da anta at akupunktur virker og prøve å motbevise det. Hvis nullhypotesen slår inn ved eksperimentene slik Hånstad foreslår, så har man vist at akupunktur virker? Huff! Noen flere som ser ironien?

 • Feynman32

  Har forsøkt å sette meg litt inn i dette fenomenet, og fikk opp en haug av «kropps-kart» ved søket. Her nevnes jord, ild luft og vann og noe som ligner på astrologisk «logikk».

  Jeg ser at mage av disse punktene ligger langs ryggraden. Hvor lange er nålene man stikker inn her? Dette ser jo helt vilt ut. Enhver utdannet lege eller sykepleier burde jo hyle av skrekk.

 • Skeptikeren

  Det verste er at enkelte sykepleiere og jordmødre utfører dette ritualet på sykehusene. Apotekene selger også homøpatisk medisin. At farmasøyter godtar det (med tanke på (fortjent) yrkesstolthet), er for meg en uforståelig gåte.

 • fulltnavn

  Tror kanskje ikke farmasøytene har så mye valg.

 • Skeptikeren

  Nei, det er vel kanskje det. Men fint om de hadde protestert litt.

 • Magnus

  Farmasøytene rister på hodet og gråter av dette (ihvertfall de som fulgte med i timen)
  Men homøopati og lignende selger som varmt hvetebrød, og apotekene i dag er ikke statelig styrt men eid av store kjeder som liker å tjene penger.
  Og hva er bedre enn å selge sukker piller for flere hundre kroner?

 • Niklas

  Har tyvärr träffat farmasøyter som faktiskt tror att homeopatisk medel har verksamma substanser i sig.

 • Balder Vonbrot

  Kjenner dessverre flere (minst to) sykepleiere og en lege (!) som faktisk tror på tøvet.
  Evne til logisk tenkning og kritisk sans er dessverre ikke nødvendigvis noe det fokuseres på under utdannelsen til helsearbeider.

  På den annen side er de heldigvis i mindretall.

 • Stig Framsteg

  Akupunktur virker helt bra det. Jeg ble helbredet for korsryggslåsning ved 2 forskjellige anledninger, flere år fra hverandre i tid, i løpet av 1 time akupunktur pr. gang.
  Ved tidligere opplevelser av denne typen låsning har jeg blitt sengeliggende i flere dager.
  Når skal dere slutte med dette maset om evidens? Erfaringsbaserte konklusjoner dras av mennesker hele tiden og er det vi, majoriteten, legger til grunn for våre valg.

 • Kjell Wilhelm Olsen

  Og jeg har prøvd det 10 ganger uten at det virker. Betyr det at min erfaring er 5 ganger riktigere enn din? Nettopp det er grunnen til at vi må forholde oss til evidens. Som Tjomlid mange ganger har påpekt, så var majoriteten overbevist om årelatingens fortreffelighet i mange hundre år….

 • Stig Framsteg

  Jeg tror du lyver. Jeg tror ikke du har vært til akupunktur 10 ganger uten at det virket. Nekter å tro at noen er så sta og dum og slepphendt med penger.
  Veien å gå framover er å utelukkende bruke behandlingsformer som folk erfarer virker, da vil folk bli friske. Nå blir de bare sykere og sykere og årsaken ligger i at de får symptombehandling istedenfor virkelig behandling, og i tillegg blir belastet med bivirkninger av medisinen.

  Årelating var noe legene på den tiden gjorde når de ikke visste hva de ellers skulle gjøre sannsynligvis. Litt samme som nå om dagen, når de bare skriver ut medisiner i hytt og pine og håper at noe treffer blink og fjerner pasientens symtomer.

  I dag har vi genuin behandling for de fleste sykdommer bare vi hadde blitt kvitt den brems farmasøytene, skolemedisinere og hele apparatet rundt er, som stadig kommer med forskrifter mot det de kaller alternativ medisin, som i virkeligheten er den egentlige medisinen.
  Denne må systematiseres og samles i et integrert hele for å bli så effektiv som mulig, det er sant, og i den prosessen vil en del av den forsvinne, det er også sant.

  Å rette kjemisk skyts mot en og en del av kroppen av gangen som man gjør i skolemedisinen, for å stoppe symptomer på systemisk ubalanse der den synes er en helt latterlig strategi. Det er like svada som å gå inn med militære styrker i et land for å tvinge et folkeopprør i kne istedenfor å finne ut hva folket vil og trenger for finne balanse i sitt nasjonale samliv. Det virker aldri i lengden. det er bare symptombehandling og skaper ikke fred eller harmoni.

  Så lenge profitthungeren til farmasøytindustrien er så umettelig vil vi ikke få medisin som helbreder mennesker. De medisiner som virkelig helbreder motarbeides fordi de gjør folk som ellers ville blitt framtidige kunder friske.

  Akupunktur er en viktig del av et fungerende helsevesen, og dere skeptikere i dette landet hindrer at folk får denne hjelpen gjennom deres kampanjer. I tillegg ødelegger dere levebrødet til folk som virkelig gjør folk friske.

  Om vi slutter å spise mat som blir anbefalt av det samme systemet som tjener penger på at folk blir syke skal du se vi blir raskt friskere uten medisiner.
  Jeg er aldri syk. har ikke vært forkjølet på 17år..nada, fordi jeg bare forholder meg til erfaringsbasert kunnskap i forhold til helse og selv tar ansvar for den. Jeg spiser aldri noe med tilsetningsstoffer.

 • Stig Framsteg

  De ser jo at det virker, det er jo derfor de tror på det, mens du «vet» at det ikke virker uten å ha hverken vært til behandling etter sett andre bli behandlet!?

 • Kjell Wilhelm Olsen

  At du påstår jeg lyver sier litt om din debatteknikk. Hørt om forskningsprosjekter hvor du ikke betaler? Ledet av en av norges ledende akupunktører? Resten av innlegget ditt er stort sett konspirasjonsnoia som ikke fortjener svar..

 • Stig Framsteg

  P { margin-bottom: 0.21cm; }

  Jeg tror du lyver glatt om det gavner.

  Men jeg mener jo at folk som jobber for
  utbredelse av dine synspunkter burde pakkes vekk for menneskehetens
  helses beste, så jeg har ikke høye tanker om deg og dine
  meningsfeller. Jeg synes en strafferamme fra 1 til 5 år er passe for
  å spre desinformasjon som den over tatt i betraktning hvor mye
  lidelse dere påfører mennesker som kunne vært helbredet for
  sykdom, om dere hadde blitt fjernet fra offentligheten. Nå tenker
  jeg i globalt og spesielt på FDA som har mange av de samme
  synspunktene som deg tror jeg nok.

  Mener du at det utvikles og produseres
  medisiner av noen annen grunn en for å tjene penger? Det er i så
  fall den eneste industrien som driver virksomhet av noen annen grunn.
  Hva tror du aksjonærer hadde syntes om andre motiver og mål for
  virksomheten?

  Hva er det med deg som gjør at du ikke
  kan se at det er profittmotivet som dominerer alt rundt forskning og
  produksjon av legemidler. Om legemiddelindustrien hadde gjort oss
  friske hadde den mistet alt, hele sitt inntektsgrunnlag, derfor
  kjemper den selvfølgelig mot alle metoder som har effekt i den
  retning, og du synes å være en pawn for den.

 • Kjell Wilhelm Olsen

  Jeg er fullstendig klar over at å overbevise deg er som å overbevise et Jehovas Vitne om Guds fravær. Målet med mitt innlegg var å få rasjonelle og analytiske mennesker til å se bak din propogana før de eventuelt vurderer akupunktur. Etter at du kom ut av skapet som konspirasjonstroll, og sprakk, har du selv greid dette kjempebra med dine innlegg… Lykke til i tåkeheimen!

 • Geir Raastad

  Så, Stig Framsteg mener altså at man skal få fengselsstraff for å ha meninger som er imot evidensmanglende behandlingsformer, som viser seg å h a ca. nøyaktig samme effekt som placebo.

  Han mener også at man skal slutte å sponse profittbaserte behandlingsformer, selv om disse behandlingsformene er de eneste hvor man faktisk får forskning, som delvis betales av regningen vi betaler når vi handler medisin, i motsetning til hva da?
  Mener Stig Framsteg at en akupunktør ikke tar betalt for behandlingen sin, som da rent vitenskapelig sett ikke fungerer?
  Jeg har selv brukt akupunktur i mange år, og i ren dumskap så aksepterte jeg «effekten» av akupunktur, som langsiktig målrettet helhetsbasert behandlingsform.
  Når nesten 10 år var gått av mitt liv, og ingenting hadde endret seg, så måtte jeg ta på meg narrahatten, og innrømme at jeg var blitt lurt. GRUNDIG!
  At Stig Framsteg(ironisk etternavn på en som lener seg på udokumentert behandling fra pre-årelatingstiden) ikke tror på erfaringer fra oss som har fått ubrukelig behandling, er jo bare naturlig, og det underbygger bare påstanden om hvor ekstreme alternativforkjempere er i sin kamp mot fornuft og vitenskap.
  Vitenskapen sammen med menneskets utvikling(evolusjon) har gjort at vi ikke behøver trollmannsmedisiner og religioner lengre, men kan lene oss til fakta, og ting som kan bevises.
  jeg har sagt det før, og sier det igjen, alternativforkjempernes vrangvillighet til å bidra til å dokumentere effekt er og kommer alltid til å bli dødsdommen over alternativ behandling.
  Bare synd at så mange lettlurte fortsatt bruker disse metodene, og enda mer synd at ekstremister som Stig Framsteg prøver å kneble meningsmotstandere ved å hevde at de bør fengsles….
  Helt utrolig!

 • Balder Vonbrot

  Sludder.
  De «ser» at noe kommer etter noe annet, og innbiller seg at de to hendelsene har sammenheng.
  Akkurat som jeg kan «se» at sola står opp dagen etter at jeg ba en bønn til Odin eller whatever.

  Det håpløse med homeopati er at det ikke kan virke. Og allikevel tror folk på det. Selv de særeste religioner har mere hold i seg enn homeopati!