Risikobløff om HPV-vaksine

Screenshot 2014 09 29 12 29 57

Trude Helen Hole deler i dag en dansk artikkel via Twitter. Det er på den ene siden morsomt å se hvor ufattelig lettlurt og ukritisk hun er. Hun forstår ikke det hun selv deler, og har ikke kunnskap nok til å sjekke kildene bak den informasjon hun sprer. På den annen side er det dypt tragisk, fordi hvis jenter tror på det hun deler, så kan det koste liv.

Som jeg tidligere har sitert overlege ved UNN, Sveinung W Sørbye, på, er dette den brutale virkelighet:

Dersom 11 takker nei til HPV-vaksine, vil én jente få kjønnsvorter unødvendig. Hvis 20 takker nei til HPV-vaksine vil én jente utvikle alvorlige celleforandringer unødvendig. Hvis 140 takker nei til HPV-vaksine vil én jente få livmorhalskreft unødvendig. Hvis 500 takker nei til HPV-vaksine vil én jente dø av livmorhalskreft unødvendig.

Tallfusk

Så la oss kjapt vise hvor Trude så grovt bommer. I artikkelen hun lenker til, som hevder at det er farligere å ta HPV-vaksinen enn å ikke gjøre det, viser de til produsenten Merck sin egen gjennomgang av forskningen, og skriver:

Merck (producenten af Gardasil) oplyser i forbindelse med de kliniske studier, der ligger til grund for godkendelse af Gardasil, at 0,2 procent udgik af studiet som følge af bivirkninger, 2,3 procent af de vaccinerede udviklede autoimmune sygdomme, mens 0,8 procent oplevede alvorlige bivirkninger. Sammenlagt er det således 3,3 procent, der oplever bivirkninger i forbindelse med vaccination med Gardasil.

Det viktige her er påstanden om at 2,3% av de som ble vaksinert med HPV-vaksinen Gardasil utviklet autoimmun sykdom. Wow, det er ganske dramatisk! Men stemmer dette?

Nei, selvsagt ikke. Om det var korrekt ville vaksinen aldri blitt godkjent for bruk. Her er tabellen som Trude sin artikkel henter sine data fra:

Screenshot 2014 09 29 12 38 10

Ja, jeg tipper du allerede ser problemet som Trude selv åpenbart aldri tok seg bryet til å sjekke. Det er korrekt at 2,3% av de vaksinerte jentene i de kliniske studiene som er gjort på Gardasil fikk påvist en autoimmun sykdom en eller annen gang etter å ha fått vaksinen (f.eks. cøliaki, psoriasis, IBD, revmatisk atritt, diabetes, MS etc), men, og her er poenget, tallet var identisk hos de som fikk placebovaksine. Med andre ord, det var ingen forskjell på de jentene som ble vaksinerte med Gardasil, og de som fikk en narrevaksine enten bestående av saltvann eller en aluminiumsadjuvans.

Risikoen for å utvikle en autoimmun sykdom som direkte følge av vaksinering var altså lik null!

Den danske artikkelen Trude lenker til hevder også at 0,8% opplevde alvorlige bivirkninger. Dette tallet har de vel hentet fra dette avsnittet i Merck sin rapport:

Across the clinical studies, 258 individuals (GARDASIL N = 128 or 0.8%; placebo N = 130 or 1.0%) out of 29,323 (GARDASIL N = 15,706; AAHS control N = 13,023; or saline placebo N = 594) individuals (9- through 45-year-old girls and women; and 9- through 26-year-old boys and men) reported a serious systemic adverse reaction.

Igjen, ser du noe som skurrer? Ja, mens 0,8% av jentene som fikk Gardasil opplevde en alvorlig systemisk bivirkning, opplevde 1.0% av de som fikk placebovaksine det samme. Det var altså ingen forskjell her heller.

En alvorlig systemtisk bivirking er i disse tilfellene en forbigående reaksjon, f.eks. besvimelse eller reaksjon som fører til sykehusinnleggelse. I tilfellet Gardasil er det aldri påvist en eneste varig, alvorlig bivirkning knyttet til vaksinen (heller ikke i Norge). Det er kun kortvarige, forbigående reaksjoner, og like mange opplever det når de får placebovaksine. Det handler altså som oftest om sprøyteskrekk, ikke om vaksineingredienser.

Kvalme = død?

Jeg synes også det er fascinerende hvordan vaksinemotstandere som Trude Helen Hole uten skam likestiller bivirkninger som kløe, kvalme, kortvarig hevelse, eller til og med besvimelse, med dødelig kreft. Se bare på dette oppsettet fra den danske artikkelen Trude deler:

Screenshot 2014 09 29 12 56 23

En ganske så fascinerende logikk. De peker altså på at 1,9 per 100 000 kvinner vil dø av livmorhalskreft, men det er jo bare bagatellmessig sammenlignet med at hele 847 per 100 000 vaksinerte vil oppleve bivirkninger/vaksineskader! Ikke sant?

Men vent nå litt. Disse 847 bivirkningene, hva innebærer de? Jo, vi kan jo gå til Sundhedsstyrelsen og se hva de skriver om disse registrerte bivirkningene fra Gardasil i Danmark:

* de fleste indberetninger vedrører ikke-alvorlige, kendte bivirkninger.

* de hyppigst indberettede formodede alvorlige bivirkninger er besvimelse eller svimmelhed, hovedpine og almen utilpashed, evt. ledsaget af andre mere uspecifikke symptomer.

Dette likestiller Hole med kreftdød. Jeg blir målløs.

De faktisk tall fra Sundhetsstyrelsen viser 0 permanente, alvorlige bivirkninger knyttet til Gardasil. Deres oversikt burde altså sett slik ut om den skulle være korrekt:

Gardasil

Basert på den samme statistikk som den danske artikkelen selv benytter seg av, men hvor vi faktisk sammenligner likestilte utfall (dødsfall), ser vi at regnestykket uten tvil går i favør av å la seg vaksinere. Null dødsfall hos vaksinerte, nesten to per 100 000 hos uvaksinerte.

Sikkerhetsstudier

Så, hvis vi forholder oss til ærlige data rundt tryggheten til Gardasil, finner vi dette:

  • En stor studie på nesten 200 000 jenter publisert i 2012 fant ingen risiko knyttet til HPV-vaksinen. Eneste bivirkning var besvimelse samme dag som de fikk vaksinen, og forbigående hudinfeksjon innen to uker etter vaksinasjon. Ingen alvorlige, permanente bivirkninger.
  • En stor studie på nesten 1 million danske og svenske jenter publisert i 2013 fant ingen overhyppighet av alvorlige bivirkninger/sykdommer hos de Gardasil-vaksinerte.
  • En studie publisert i 2014 fulgte opp 1781 jenter og gutter i 8 år. Halvparten fikk saltvannsinnsprøytning (placebovaksine) og halvparten fikk Gardasil. Etter 30 måneder (2,5 år) fikk de som hadde fått placebovaksine den ekte vaksinen ettersom ingen forskjell i bivirkninger var avdekket. Resultatet av studien viste at vaksinen fortsatt var effektiv etter 8 år, og at ingen av ungdommene hadde opplevd varige bivirkninger av noe slag fra Gardasil-vaksinen.

Konklusjon

I motsetning til det Hole vil ha sine følgere til å tro, er altså Gardasil fullstendig trygg. Vi har etterhvert også gode data som viser at den gir svært effektiv beskyttelse mot kjønnsvorter, og sannsynligvis også mot kreft ettersom antall forstadier til kreft ser ut til å være dramatisk redusert hos de vaksinerte jentene, og fordi HPV-infeksjoner som gir kreft reduseres betydelig.

Gardasil redder liv, og enhver som oppfordrer unge jenter til å ikke la seg vaksinere bidrar til å ta liv.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!