Screenshot 2014 09 29 12 29 57

Trude Helen Hole deler i dag en dansk artikkel via Twitter. Det er på den ene siden morsomt å se hvor ufattelig lettlurt og ukritisk hun er. Hun forstår ikke det hun selv deler, og har ikke kunnskap nok til å sjekke kildene bak den informasjon hun sprer. På den annen side er det dypt tragisk, fordi hvis jenter tror på det hun deler, så kan det koste liv.

Som jeg tidligere har sitert overlege ved UNN, Sveinung W Sørbye, på, er dette den brutale virkelighet:

Dersom 11 takker nei til HPV-vaksine, vil én jente få kjønnsvorter unødvendig. Hvis 20 takker nei til HPV-vaksine vil én jente utvikle alvorlige celleforandringer unødvendig. Hvis 140 takker nei til HPV-vaksine vil én jente få livmorhalskreft unødvendig. Hvis 500 takker nei til HPV-vaksine vil én jente dø av livmorhalskreft unødvendig.

Tallfusk

Så la oss kjapt vise hvor Trude så grovt bommer. I artikkelen hun lenker til, som hevder at det er farligere å ta HPV-vaksinen enn å ikke gjøre det, viser de til produsenten Merck sin egen gjennomgang av forskningen, og skriver:

Merck (producenten af Gardasil) oplyser i forbindelse med de kliniske studier, der ligger til grund for godkendelse af Gardasil, at 0,2 procent udgik af studiet som følge af bivirkninger, 2,3 procent af de vaccinerede udviklede autoimmune sygdomme, mens 0,8 procent oplevede alvorlige bivirkninger. Sammenlagt er det således 3,3 procent, der oplever bivirkninger i forbindelse med vaccination med Gardasil.

Det viktige her er påstanden om at 2,3% av de som ble vaksinert med HPV-vaksinen Gardasil utviklet autoimmun sykdom. Wow, det er ganske dramatisk! Men stemmer dette?

Nei, selvsagt ikke. Om det var korrekt ville vaksinen aldri blitt godkjent for bruk. Her er tabellen som Trude sin artikkel henter sine data fra:

Screenshot 2014 09 29 12 38 10

Ja, jeg tipper du allerede ser problemet som Trude selv åpenbart aldri tok seg bryet til å sjekke. Det er korrekt at 2,3% av de vaksinerte jentene i de kliniske studiene som er gjort på Gardasil fikk påvist en autoimmun sykdom en eller annen gang etter å ha fått vaksinen (f.eks. cøliaki, psoriasis, IBD, revmatisk atritt, diabetes, MS etc), men, og her er poenget, tallet var identisk hos de som fikk placebovaksine. Med andre ord, det var ingen forskjell på de jentene som ble vaksinerte med Gardasil, og de som fikk en narrevaksine enten bestående av saltvann eller en aluminiumsadjuvans.

Risikoen for å utvikle en autoimmun sykdom som direkte følge av vaksinering var altså lik null!

Den danske artikkelen Trude lenker til hevder også at 0,8% opplevde alvorlige bivirkninger. Dette tallet har de vel hentet fra dette avsnittet i Merck sin rapport:

Across the clinical studies, 258 individuals (GARDASIL N = 128 or 0.8%; placebo N = 130 or 1.0%) out of 29,323 (GARDASIL N = 15,706; AAHS control N = 13,023; or saline placebo N = 594) individuals (9- through 45-year-old girls and women; and 9- through 26-year-old boys and men) reported a serious systemic adverse reaction.

Igjen, ser du noe som skurrer? Ja, mens 0,8% av jentene som fikk Gardasil opplevde en alvorlig systemisk bivirkning, opplevde 1.0% av de som fikk placebovaksine det samme. Det var altså ingen forskjell her heller.

En alvorlig systemtisk bivirking er i disse tilfellene en forbigående reaksjon, f.eks. besvimelse eller reaksjon som fører til sykehusinnleggelse. I tilfellet Gardasil er det aldri påvist en eneste varig, alvorlig bivirkning knyttet til vaksinen (heller ikke i Norge). Det er kun kortvarige, forbigående reaksjoner, og like mange opplever det når de får placebovaksine. Det handler altså som oftest om sprøyteskrekk, ikke om vaksineingredienser.

Kvalme = død?

Jeg synes også det er fascinerende hvordan vaksinemotstandere som Trude Helen Hole uten skam likestiller bivirkninger som kløe, kvalme, kortvarig hevelse, eller til og med besvimelse, med dødelig kreft. Se bare på dette oppsettet fra den danske artikkelen Trude deler:

Screenshot 2014 09 29 12 56 23

En ganske så fascinerende logikk. De peker altså på at 1,9 per 100 000 kvinner vil dø av livmorhalskreft, men det er jo bare bagatellmessig sammenlignet med at hele 847 per 100 000 vaksinerte vil oppleve bivirkninger/vaksineskader! Ikke sant?

Men vent nå litt. Disse 847 bivirkningene, hva innebærer de? Jo, vi kan jo gå til Sundhedsstyrelsen og se hva de skriver om disse registrerte bivirkningene fra Gardasil i Danmark:

* de fleste indberetninger vedrører ikke-alvorlige, kendte bivirkninger.

* de hyppigst indberettede formodede alvorlige bivirkninger er besvimelse eller svimmelhed, hovedpine og almen utilpashed, evt. ledsaget af andre mere uspecifikke symptomer.

Dette likestiller Hole med kreftdød. Jeg blir målløs.

De faktisk tall fra Sundhetsstyrelsen viser 0 permanente, alvorlige bivirkninger knyttet til Gardasil. Deres oversikt burde altså sett slik ut om den skulle være korrekt:

Gardasil

Basert på den samme statistikk som den danske artikkelen selv benytter seg av, men hvor vi faktisk sammenligner likestilte utfall (dødsfall), ser vi at regnestykket uten tvil går i favør av å la seg vaksinere. Null dødsfall hos vaksinerte, nesten to per 100 000 hos uvaksinerte.

Sikkerhetsstudier

Så, hvis vi forholder oss til ærlige data rundt tryggheten til Gardasil, finner vi dette:

 • En stor studie på nesten 200 000 jenter publisert i 2012 fant ingen risiko knyttet til HPV-vaksinen. Eneste bivirkning var besvimelse samme dag som de fikk vaksinen, og forbigående hudinfeksjon innen to uker etter vaksinasjon. Ingen alvorlige, permanente bivirkninger.
 • En stor studie på nesten 1 million danske og svenske jenter publisert i 2013 fant ingen overhyppighet av alvorlige bivirkninger/sykdommer hos de Gardasil-vaksinerte.
 • En studie publisert i 2014 fulgte opp 1781 jenter og gutter i 8 år. Halvparten fikk saltvannsinnsprøytning (placebovaksine) og halvparten fikk Gardasil. Etter 30 måneder (2,5 år) fikk de som hadde fått placebovaksine den ekte vaksinen ettersom ingen forskjell i bivirkninger var avdekket. Resultatet av studien viste at vaksinen fortsatt var effektiv etter 8 år, og at ingen av ungdommene hadde opplevd varige bivirkninger av noe slag fra Gardasil-vaksinen.

Konklusjon

I motsetning til det Hole vil ha sine følgere til å tro, er altså Gardasil fullstendig trygg. Vi har etterhvert også gode data som viser at den gir svært effektiv beskyttelse mot kjønnsvorter, og sannsynligvis også mot kreft ettersom antall forstadier til kreft ser ut til å være dramatisk redusert hos de vaksinerte jentene, og fordi HPV-infeksjoner som gir kreft reduseres betydelig.

Gardasil redder liv, og enhver som oppfordrer unge jenter til å ikke la seg vaksinere bidrar til å ta liv.

 • Alf Haga

  Er det så enkelt at Hole har et intenst ønske om oppmerksomhet, og vet at «antivaksine» stoff pleier å hjelpe?

 • Julibarn

  Det er ingen grunn til å stole på denne Hole. Det viktigste spørsmålet er imidlertid hvorvidt man kan stole på Merck, med tanke på juksehistorikken deres. Jeg minner om Folkeopplysningen sist uke.
  Dr. Diane Harper, som var med på å utvikle Gardasil, «spoke out» i 2009:
  http://www.cbsnews.com/news/gardasil-researcher-speaks-out/

  Det ble jo etterfulgt av et stort styr, som du kanskje husker, der Harper ble utsatt for betydelig press fra flere kanter. Det skal sies at hun også ble feilsitert eller feiltolket flere steder. I 2012 ga hun denne redegjørelsen til Huffington Post:
  http://www.huffingtonpost.com/marcia-g-yerman/an-interview-with-dr-dian_b_405472.html

  Ellers er Merck og spanske helsemyndigheter nå saksøkt av privatpersoner på følgende grunnlag: http://sanevax.org/gardasil-criminal-complaint-filed-spain/

 • Jeg stusser litt over argumentasjonen din. Fordi du mener at man ikke kan stole på Merck, så overser du bare uavhengige sikkerhetsstudier gjort på en million nordiske jenter? Det blir for tynt, men føyer seg inn i rekker av måten du argumenterer på. Du overser de store, viktige studier fordi du mener å kunne finne et eller annet historisk eksempel som gir deg den tilsynelatende retten til å tvile. Det holder dessverre ikke vann.

  Harper har jeg også kommentert her:

  http://tjomlid.com/2013/08/03/diane-m-harper-om-hpv-vaksinen/

  Påstandene i HuffPo-artikkelen er utdaterte da hun bl.a. oppgir gamle data som vi nå vet mer om, f.eks. med tanke på varighet av immunitet. Og at du lenker til kjente antivaksinenettsteder igjen, gjør ikke argumentasjonen din mer troverdig.

 • Øyvind W.

  Ikke Hole nå igjen.

 • Jeg finner det rart at Harper sier til HuffPo i 2012 at vaksinen beskytter i 5 år, når hun allerede i 2009 var medforfatter i en studie som viste effekt i 6,4 år (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19962185) og i 2011 var medforfatter i en studie som viste effekt opp til 9,4 år (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22111017).

 • Julibarn

  Sanevax er vel det eneste antivaksinenettstedet jeg linket til?

  Såvidt jeg vet mener Harper at det fortsatt trengs lengre studier, der observanter med ulik etnisk bakgrunn. Greit å få fram ulike synsvinkler, eller?

  «føyer seg inn i rekker av måten du argumenterer på.»

  Spar meg. Se på din egen balanse.

 • Julibarn

  Svaret ligger kanskje i varslerstatusen hennes?

 • Greit å få fram ulike synsvinkler, eller?

  Ikke når de ikke er korrekte eller er utdaterte. Da forsøpler de bare debatten.

  Nå er man også i sluttfasen med ny vaksine som beskytter mot 9 ulike typer HPV. Det er en forbedring, men den er ikke så enormt stor da HPV16/18 er ansvarlig for 70% av livmorhalskrefttilfellene. Derfor blir argumentasjon som kan få jenter til å frykte vaksinen basert på påstander om at den for eksempel ikke egentlig beskytter mot så mange HPV-varianter, bare villedende når du ikke setter det inn i riktig kontekst.

 • Pingback: Det alternative monster | Bloggenbergh()

 • livsensondskap

  Gardasil: Take a closer look, by Lloyd Phillips
  Gardasil is a vaccine manufactured by MERCK Pharmaceuticals, who advertise your daughter will be one less victim of cervical cancer if they take advantage of this new wonder drug. MERCK is also the $134 Billion Dollar Pharmaceutical Corporation found guilty in a court of law for causing at least 27,000 heart attacks with its last FDA approved drug, VIOXX.
  http://www.naturalblaze.com/2014/09/gardasil-take-closer-look.html

 • Lars Olsen

  Vel, kommentarfeltene var som regel tomme når hun blogget om andre ting.

 • Øivind Bergh

  Det, Øyvind W, er en helt grei beskrivelse av Trude Helen Hole. Du glemte en ting: dette er en nedadgående spiral. For hver gang Trude Helen Hole gjør dette blir hun mer irrelevant. Flere stusser på hennes oppførsel, flere ignorerer henne. Hun blogger ikke så mye, for hun er ute av Nettavisen og klikk-generatoren der. Hun er rett og slett i ferd med å falle utenfor.

 • Øyvind W.

  Mhm, sist gang jeg var inne på bloggen hennes hadde hun lagt ut et innlegg om ett eller annet alternativt, og da var stort sett alle kommentarene negative. Så hun slettet like godt alle kommentarene, og stengte kommentarfeltet.

 • Rolf

  Buurn :P

 • Emil Muller

  Definitivt. Det var en periode der det var særdeles enkelt å forutsi (woowoo… I have the power) når en antivaks-sak eller pedobeskyldning ville komme. 2-3 innlegg med fjas og pjatt og påfølgende nærmere null oppmerksomhet, før dama igjen tok sats. Bang, 2-3 tusen fra venstresiden av klokkekurven trykte «like» umiddelbart.

 • Pingback: Spetalen sprer ubegrunnet frykt rundt HPV-vaksinen | SAKSYNT()

 • Elisabeth Sæther

  Det er et problem at legemiddelprodusentened egne studier kun baserer seg på friske jenter, og at de som utviklet mulige reaksjoner på vaksinen ble ekskludert underveis. De som får vaksiner i dag, blir ikke screenet for de samme eksklusjonskriteriene og kan ha sykdom eller allergier, eller bruke medisiner som ikke er testet i kombinasjon med vaksinen. I USA har under 1/3 fullført tre vaksiner, og mer enn 2/3 har fått konstatert nye medisinske tilstander etter 1.dose. Dette er noe helt annet enn teststudiene til legemiddelprodusentene. Derfor litt grunn til å være skeptisk. Mange bruker statistikk for å fremme sitt eget syn, og manipulerer de som ikke orker å sette seg inn i saken. Det kan være farlig uansett syn å være skråsikker. Noen ganger har det også tatt liv

 • Elisabeth Sæther

  Her er iallfall mange ubesvarte spørsmål: http://onemoregirlmovie.com/?page_id=89

 • Hva får deg til å tro at disse spørsmålene er ubesvarte?

 • Jeg tror ikke du helt har fått med deg hvor mye forskning som er gjort for å sjekke sikkerheten til vaksinene. En ting er de kliniske studiene før godkjenning, men etter at vaksinen ble tatt i bruk har det blitt utført flere store studier for å se om vaksinen gir bivirkninger. Den største ble utført på 1 million nordiske jenter, og den fant ingen ukjente eller alvorlige bivirkninger hos de vaksinerte jentene. Og nei, den studien var ikke finansiert av industrien på noe vis.

  Dette har jeg skrevet mer om bl.a. annet her:

  http://tjomlid.com/2014/12/04/spetalen-sprer-ubegrunnet-frykt-rundt-hpv-vaksinen/

  Angående din påstand om at «mer enn 2/3 har fått konstatert nye medisinske tilstander etter 1.dose» så er det klassisk «post hoc ergo propter hoc»-logisk tankefeil. Hvor mange i uvaksinert gruppe har fått påvist medisinske tilstander i samme periode? Jeg mistenker at du her misbruker VAERS-data, som så mange før deg. Men du må gjerne gi meg en kilde for denne påstanden så jeg kan forklare mer detaljert hvor du tar feil.