Kiropraktisk lureri på Oslo City

Last updated on 18. mars 2015

På lørdag var jeg en liten tur på Oslo City sammen med min datter. Der kom jeg over dette sludderet:

Kiro1

Så vidt jeg kan se er dette representanter fra Majorstuen Kiropraktikk, som altså lover gratis undersøkelse.

Det var en ganske lang kø av folk som åpenbart syntes at dette virket spennende, og jeg ble stående å se på dem en stund. Og det var ikke et behagelig syn. Jeg ser mange problemer med dette opplegget, som jeg vil karakterisere som ren svindel:

1) Personvern

Jeg synes det er problematisk at denne type diagnostisering skjer ute i det åpne hvor alle kan se. Pasienter skal ikke få sine plager, både de plager de kjenner til, og ikke minst de plager de ikke kjenner til, luftet i det offentlige rom. Jeg kunne høre hva de pratet om og se hvordan «ryggproblemer» ble pekt ut hos den enkelte pasient.

Det er ikke greit. Spesialist i allmennmedisin, Pernille Nylehn, har tidligere kritisert alternativmessene for det samme, og i et åpent brev til arrangørene skrev hun i 2012:

Problemet er at mesteparten av denne testingen og behandlingen foregår i et åpent messelandskap med lite og intet privatliv. Faktisk foregår en del av behandlingene som et show, hvor man har pasienten liggende i full offentlighet, mer eller mindre avkledt, mens en terapeut masserer eller healer eller kopper. Det er bare å stille seg opp og glo, og ta bilder. Man kan også stille seg opp ved siden av en stand hvor det foregår undersøkelse, og få høre om personens blokkeringer, blodets syreinnhold, risikoen for hjertesykdom, opphopning av toksiner i kroppen, etc etc. I noen tilfeller – f eks ved standen for kvantemedisin, står personens opplysninger på svære skjermer.

Jepp, akkurat som på Oslo City. Men Nylehn reagerer ikke bare fordi hun føler personlig at dette er ugreit. Hun reagerer fordi det er i konflikt med lov om taushetsplikt hos helsepersonell:

Problemet er at alternativbehandlere har akkurat samme taushetsplikt som autorisert helsepersonell, i den grad at Lov om alternativ behandling henviser direkte til Helsepersonellovens paragrafer. Jeg siterer fra §21: «Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell».

Man kan i visse sammenhenger fravike taushetsplikten, men det skal veldig mye til før det er greit at helseopplysninger blir åpent tilgjengelig på en messe. Selv om vedkommende går inn i situasjonen frivillig, har vi som helsepersonell eller alternativbehandlere plikt til å vurdere om dette kan være til belastning for personen, og om vi bør råde vedkommende fra å la seg eksponere. Som hovedregel bør vi råde dem FRA det.

Vi har altså i stor grad plikt til å beskytte pasienter/brukere mot å la seg blottstille. Og hvis vi skal la undersøkelse og behandling foregå i offentlighet, bør vi få et konkret samtykke fra personen, gjerne skriftlig. Jeg tillater meg å tro at dette ikke er rutine blant utstillerne på alternativmessene.

Jeg kan ikke si med sikkerhet at ikke de pasientene som ble undersøkt på Oslo City måtte signere en avtale om samtykke, så lenge stod jeg ikke og så på, men uansett synes jeg det er ubehagelig å se dem gjøre show av behandling på denne måten.

2) Falsk diagnostikk

Diagnostiseringen skjer ved bruk av et såkalt MyoVision 3G-apparat.

Screenshot 2015 03 15 23 35 19

Screenshot 2015 03 15 23 38 03

Her holdes to håndholdte måleapparater opp mot nakke, skulderblad og korsrygg, og i løpet av 90 sekunder får pasienten en diagnose. Majorstuen Kiropraktikk skriver på sine egne nettsider:

Hos Majorstuen Kiropraktikk benytter vi MyoVision 3G som et supplerende verktøy i diagnostiseringen.  MyoVision 3G er et overfladisk EMG-apparat som hjelper med å bestemme den muskulære ubalansen. Vi sammenlegger denne informasjonen med funnene i alle våre andre undersøkelser for å finne frem til den riktige diagnosen.

Måleapparatene skal måle elektrisk aktivitet i musklene, og sender informasjon trådløst til en PC like ved. Pasienten får deretter se resultatet, sin «EP Stress Score», visuelt på dataskjermen, mens kiropraktoren peker ut problemer og anbefaler behandlingstimer.

Ja, fordi man kan være sikker på at alle blir anbefalt behandling! Det er jo hele poenget med dette, å få pasienten til å tro at de feiler noe, og så tilby en kur. Jeg er villig til å sette en tusenlapp på at MyoVision 3G aldri noensinne indikerer at en pasient er fullstendig frisk og dermed ikke trenger behandling. Og, i tilfelle det mirakelet likevel skulle skje, reklamerer de jo også med å drive forebyggende behandling. Du kvalifiserer til en oppfølgingstime uansett.

Men har denne diagnostiseringsformen noe for seg? Normalt måles denne type elektrisk aktivitet i musklene ved å stikke nåler inn i vevet, men her måles det samme utenpå huden. Denne metoden kalles overfladisk elektromyografi (surface electromyography, sEMG), men kan den egentlig diagnostisere reelle problemer i ryggen?

Tja, det vet vi lite om. En litteraturgjennomgang fra 2008 konkluderte slik:

The present review concludes that sEMG may be useful to detect the presence of neuromuscular disease (level C rating, class III data), but there are insufficient data to support its utility for distinguishing between neuropathic and myopathic conditions or for the diagnosis of specific neuromuscular diseases.

MyoVision-apparatet er altså ingen troverdig, validert måte å diagnostisere ryggplager på, men det ser fancy ut.

Det minner meg egentlig litt om scientologenes E-meter, som på en måte er basert på samme prinsipp, bare at det måler elektrisk motstand i huden, heller enn i musklene.

Hensikten er dog den samme, nemlig å gi kunden/pasienten inntrykk av å få en vitenskapelig diagnose, som attpåtil er veldig visuell og lett forståelig av natur, og så anbefale pasienten oppfølgingstimer for videre utredning og behandling.

Det er svindel når scientologene gjør det, og det er svindel når kiropraktorene gjør det.

3) Falske lovnader om helseeffekt

En kikk på roll-upene ved standen deres viser at de lover behandling for svært mange helseplager. Ikke bare de typiske muskel- og ledd-plager som kiropraktorer skal begrense seg til å behandle, men selvsagt også «et bedre immunforsvar».

Ingenting skriker bullshit mer enn en behandling som hevder å styrke immunforsvaret ditt.

På nettsidene sine går de enda lengre. Her kan vi lese at den kiropraktiske behandlingen Majorstuen Kiropraktikk tilbyr gir følgende fordeler:

Ingen operasjon, ingen medisiner, smertefritt, sikkert, ingen bivirkninger, smertelindring, økt energi, bedre søvn, bedre fordøyelse, behandler årsaken – ikke bare symptomene, symptomlindrende, forebygger helseproblemer, gjenoppretter normale nervefunksjoner, økt mobilitet, forbedret immunforsvar, stresslindrende, gjenoppretter normal mobilitet, forbedret kroppsholdning, reduserer eller stopper forringelsen av ryggraden og forsinker aldringsprosessen.

Jepp, de kan forsinke aldringsprosessen din også.

Men påstandene er beviselig feil. Kiropraktisk behandling er vel sjelden smertefritt og det er definitivt ikke uten bivirkninger. En systematisk litteraturgjennomgang fra 2009 fant at 33-61% av pasienter opplevde milde, kortvarige bivirkninger som økt smerte, utstråling av smerte, hodepine, svimmelhet og tap av bevissthet.

Professor i alternativ medisin, Edzard Ernst, har også utført en slik litteraturgjennomgang og fant både 26 dødsfall, såvel som en rekke alvorlige bivirkninger knyttet til kiropraktisk behandling.

Og bivirkninger fra kiropraktikk opptrådte langt hyppigere enn for fysioterapi, osteopati og tilsvarende manuelle behandlingsformer. Kiropraktorer er rett og slett verstingene når det kommer til bivirkninger.

Når Majorstuen Kiropraktikk også hevder det gir økt energi, bedre søvn og bedre fordøyelse, vel, da er vi over på plager relatert til placeboeffekt og stress. Ja, en del pasienter vil kanskje oppleve slike effekter, men det har lite og ingenting å gjøre med «fordeler med kiropraktikk». De kunne gått til en krystallhealer og opplevd de samme effekter.

Det er også svært problematisk å hevde at kiropraktikk forebygger helseproblemer. Det er det ikke noe grunnlag for å påstå. Å si at det «gjenoppretter normale nervefunksjoner» gir ingen mening, og at det «reduserer eller stopper forringelsen av ryggraden» er også bare tull. Evidence please?

Beskrivelsen av hvordan de oppnår disse resultatene, er også ren mumbo-jumbo:

Kiropraktikk fjerner trykk på nervene og rebalanserer kroppsstrukturen. I det øyeblikket kiropraktoren korrigerer rygglåsningen din påvirker dette hundrevis av kroppsfunksjoner og –aktiviteter. Strømmen av nerveimpulser til ryggmargen og spinalnerver normaliseres og kroppen din starter igjen å fungere som den skal.

Det finnes ingen dokumentasjon på noen slike effekter, og hele ideen om en «rygglåsning» er i seg selv en myte. Man får ingen låsning i ryggraden som påvirker «hundrevis av kroppsfunksjoner», og en kiropraktor kan heller ikke behandle denne fiktive årsaken til helseproblemer.

De kan derimot innbille deg at du har en låsning i ryggraden, og så gi deg en behandling som gir deg følelsen av å ha blitt bedre fra dette ikke-eksisterende problemet. Og det er primært dette kiropraktikk handler om. De manipulerer ikke primært muskler og ledd. De manipulerer primært din opplevelse av egne symptomer.

Det kan være nyttig og virkningsfullt, men det er synd at enkelte kiropraktorer må dikte opp fantastiske årsaker og virkningsmekanismer som rett og slett ikke har noe rot i den fysiologiske virkelighet.

Konklusjon

Tragisk nok så skryter disse sjarlatanene av å være autorisert av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Hvordan staten kan tillate at behandlere som bruker udokumenterte diagnostiske metoder for å lure til seg nye kunder, og lover helseeffekt som det ikke finnes noe dokumentasjon for at de kan innfri, får lov til å holde på slik som dette, er et mysterium for meg.

Jeg har luftet problemet med en rekke kiropraktorer inne i en lukket gruppe på Facebook for «behandlere og terapeuter som har muskel- og skjelettplager som sitt arbeidsområde», og de rister heldigvis også på hodet av slik useriøs praksis. En av dem skriver:

De har vært på Storo-senteret, hvor jeg jobber også. De gjør en elektromyografi. Jeg lot meg villig teste, og selv om jeg er helt smertefri for tiden ville hun ha meg inn til behandling omgående. Jeg har siden vært i kontakt med andre terapeuter. Ingen av dem går god for emg som diagnoseverktøy, og de var enig med meg i at det fullstendig uetisk å foreslå behandling til mennesker som ikke opplever at de har noe problem. Hold dere unna!

Dessverre vet ingen hvordan man skal få stoppet det.

Kiropraktorer har vel problemer nok med å bli tatt på alvor grunnet manglende vitenskapelig dokumentasjon på effekt av det de driver med om ikke luringer som disse oppsøkende kiropraktorene skal rasere troverdigheten ennå mer.

Hvis du skulle se disse kiropraktorene stå og tilby denne gratis-diagnostiseringen på et kjøpesenter nær deg, anbefaler jeg at du styrer unna. Laaangt unna.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!