Prosjekt: Vinterkroppen 2016 – 10 uker – 10 kg

Skjermbilde 2015 08 21 14 28 29

Som et lite avbrekk i blogging om sånne uvesentlige ting som flyktningepolitikk og god, norsk rasisme, må jeg nå fokusere på det som er viktig her i livet: kropp.

I midten av juni blogget jeg om mitt «Prosjekt: Vinterkroppen 2016». Jeg ønsker å gå ned i vekt, og gjør det ved hjelp av en app som heter Lifesum.

Strategien er enkel: Spise hva jeg vil, men innta færre kalorier (og kanskje forbrenne noen flere også).

Det har funket. Det er nå rett over 10 uker siden jeg startet å bruke Lifesum, og i dag viste baderomsvekten at jeg er gått ned 10 kg. Fra 102 kg den 6. juni, til 91,8 kg i dag.

Skjermbilde 2015 08 21 14 29 32

(Bildet viser at jeg startet på 103 kg, men det var fordi jeg la inn dette i appen basert på gjetning. Jeg hadde ingen baderomsvekt på det tidspunkt. Da jeg veide meg få dager senere, var vekta 102 kg, så det er nok mitt egentlige utgangspunkt.)

Jeg har stilt inn appen på at jeg til daglig har lav aktivitet, altså en mye stillesittende kontorjobb. Basert på dette, samt min alder og vekt, fant den ut at jeg må spise rundt 1300 kcal daglig for å gå ned 1 kg per uke i vekt. Det ser ut til å ha stemt bra.

Skjermbilde 2015 08 21 14 30 42

1300 kcal er likevel i minste laget, så jeg bruker også Jawbone aktivitetsarmbånd til å telle skrittene jeg tar i løpet av en dag. Det gjør at jeg som regel tjener inn et sted mellom 300-600 kcal, som jeg da kan spise ekstra. I praksis ender jeg derfor opp med å spise rundt 1600-1700 kcal per dag – og går likevel ned i vekt i ønsket tempo.

Skjermbilde 2015 08 21 14 31 31

(Den ene utstikkeren var da en venninne dro meg med på en lang gåtur oppover Akerselva og ned igjen, totalt rundt 20.000 skritt. I tillegg til de øvrige skritt den dagen, ble det 25.000 skritt, eller rundt 2 mil. Grusomt.)

Hva spiser jeg? Vel, i utgangspunktet det jeg selv ønsker. Jeg har altså ikke utlukket noen spesiell næringsgruppe som karbohydrater, proteiner eller fett, men ser bare på totalen av kalorier i det jeg spiser. I praksis betyr det likevel at for å ikke få i meg for mange kalorier, må jeg velge lettprodukter og styre unna mat med mye sukker og fett.

Det er ikke så vanskelig, og ved å velge riktig mat, kan jeg spise nesten så mye jeg vil, og uten å føle sult i særlig grad.

Det fine bivirkningen av dette er at jeg nå også spiser vesentlig sunnere enn før. Det er mye knekkebrød i ulike varianter (jeg visste ikke at det fantes så mange ulike sorter), mye makrell i tomat eller laks som pålegg, lette gul- og brunoster, syltetøy uten tilsatt sukker, gulerøtter, Cola Zero, vann, kaffe, sushi og mye frukt.

Skjermbilde 2015 08 21 14 31 15

Når jeg spiser ute velger jeg mindre porsjoner (om mulig) og ofte ting som kyllingsalat eller tilsvarende retter med mye grønnsaker og ikke for mange kalorier. Det er lenge siden jeg har spist en burger, for å si det sånn.

Og jeg spiser aldri snop, cookies, kaker, potetgull, is eller tilsvarende kaloribomber som jeg så alt for ofte belønnet meg selv med før.

Jeg er ikke glad i å trene, så det har jeg heller ikke gjort, men jeg lar ingen dag forbli passiv. Hver dag går jeg en tur og hører på podcast.

På arbeidsdager er det som minimum frem og tilbake til kontoret, ca 6000 steg, og på fridager tar jeg en tur rundt i Oslo. Det er ikke fryktelig mange steg, de fleste dager går jeg ikke engang de anbefalte «10 000 om dagen», men det er blir rundt 40-60 minutters spasertur hver dag. Noen ganger mer. Det er jeg fornøyd med, og det gir meg de ekstra kaloriene som jeg deretter kan spise igjen i belønning.

Konklusjon

Kaloritelling funker. Men det funker bare om man virkelig følger nøye med på hva man gjør. Det skal ikke store utskeielsen til før man plutselig har brukt opp dagens kalorimengde, og da går man sulten på kvelden. Derfor må jeg være nøye på hva jeg spiser, men er jeg det, kan jeg spise jevnt helt dagen uten at magen knurrer.

Når jeg har lyst på noe «snacks» blir det ofte mager cottage cheese med en spiseskje usukret syltetøy og en oppkuttet banan oppi. Eller fruktbiter med en dæsj mager kesam med vaniljesmak på. Supergodt, og ganske så kalorifattig.

Jeg er altså fornøyd med progresjonen, og superglad for å ha gått ned 1 kg i uken – selv om jeg har hatt ferie, vært på sydentur, hatt selskaper og rikelig med risiko for utskeielser.

Planen er å ideelt sett gå ned 10 kg til. Og når jeg har nådd målet, starter den virkelig utfordringen: Å ikke gå opp igjen i vekt. Jeg er også spent på når kroppen går inn i «sparebluss-modus» slik at vektreduksjonen stagnerer. Jeg håper det enda er noen kilo til det skjer…

I følge NHI.no sin kalorikalkulator har en 41 år gammel mann på 180 cm og 80 kg som er i «stillesittende arbeid med mulighet for bevegelse og uten hard fysisk aktivitet i fritiden» et daglig energibehov på mellom 2764 og 2937 kcal. Klikk.no sin kalkulator sier et sted mellom 2500 og 2950 kcal per dag, litt avhengig av hvor mye man beveger seg i arbeidsdagen. I så fall vil jeg kunne spise minst 1000 kcal mer enn i dag. Det føles jo nesten som ren fråtsing i mat sammenlignet med de få kalorier jeg kan spise i dag, så det virker jo overkommelig.

Trikset vil være å ikke senke skuldrene. Ikke begynne å spise for mye snop og kaloririk mat av gammel vane. Og fortsette å gå turer hver dag.

Jeg liker å tro at det skal gå greit, fordi jeg vil nok garantert fortsette mitt nye kosthold hvor jeg spiser sunnere mat, primært lettprodukter, og styrer unna sukkerbomber. Ikke bare fordi jeg tenker på vekta, men fordi det er et så enkelt valg å gjøre, og den maten er like god.

Time will show.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!