Går det til helvete med oss nå som Delta-varianten regjerer?

Last updated on 9. juli 2021

NRK kan i dag melde følgende:

Skjermbilde 2021 07 06 kl 19 04 39

Israel har registrert over 500 nye smittetilfeller, det høyeste døgntallet siden slutten av mars. 42 prosent av de nye tilfellene er påvist blant vaksinerte.

Helsedepartementets siste koronatall viser en 50 prosents økning i påviste smittetilfeller fra søndag til mandag, melder avisa Haaretz.

Blant de 74 koronapasientene som er innlagt på sykehus, er 43 prosent fullvaksinert, skriver Haaretz.

Dette er en av mange nyhetsmeldinger den siste tiden som får det til å høres ut som om vaksinene ikke fungerer særlig godt. For hvis nesten halvparten av de innlagte på sykehus i Israel er fullvaksinerte, så må vel det bety at vaksinen ikke har noe særlig effekt?

Hvis du ikke orker å lese en lang tekst, kan du også høre meg gå gjennom denne bloggposten i denne podcastepisoden:

Vel, nei. Det er feil måte å lese statistikken, og jeg har skrevet om denne feilslutningen tidligere i bloggposten «Nei, vaksinerte har ikke høyere risiko for å dø av Delta-varianten enn uvaksinerte».

For å forstå hvorfor det er feil å konkludere med at vaksinene har liten effekt og smitten nå stiger dramatisk igjen, slik noen har tolket de siste dagers nyheter, må vi se litt nærmere på tallene.

Statusrapport Israel

Først er det viktig å merke seg at i Israel er mer enn 57% fullvaksinerte. Om lag 85% av voksne er det, mens rundt en tredjedel av de i alderen 10-19 år har fått minst én dose, men det er stort sett så nylig at få av dem har oppnådd god beskyttelse ennå.

Over 90% av de nye smittetilfellene i Israel skyldes nå Delta-varianten (B.1.617.2), som er mer enn dobbelt så smittsom som det opprinnelige viruset, og rundt 1,5 ganger mer smittsomt enn Alfa-varianten.

Likevel melder Israel bare om 500 nye smittetilfeller, noe som er en brøkdel av hva det var før vaksinering, hvor landet så over 10.000 nye smittetilfeller hver dag på det verste. Det betyr at antall smittede nå ligger på bare 5% av hva det var før vaksineringen startet, og det på tross av et dobbelt så smittsomt virus, og en befolkning hvor de fleste unge fortsatt ikke har beskyttelse fra vaksinen.

Skjermbilde 2021 07 06 kl 19 29 23

NRK melder at dagens smittetall er «det høyeste døgntallet siden slutten av mars», noe som teknisk sett er riktig. Men som vi ser av grafen var døgntallet i slutten av mars allerede forsvinnende lavt sammenlignet med januar/februar, da få var beskyttet av vaksinen. Ergo blir budskapet NRK gir ganske rart og misvisende.

Og ettersom data tyder på at selv om vaksinene har noe redusert effekt mot smitte fra Delta-varianten, så er beskyttelsen mot alvorlig sykdom fortsatt svært høy, og Israel må se opp mot 15-20.000 nye smittetilfeller hver dag for at antall alvorlig syke skal havne på samme nivå som før vaksineringen startet. Det vil altså kreve 30-40 ganger høyere smittetall enn i dag.

Vaksinen virker

Men hvorfor er det så mange vaksinerte som smittes og havner på sykehus? Vel, svaret her er sannsynligvis det samme som jeg skrev om med de britiske tallene i tidligere nevnte bloggpost. Ettersom risikogrupper utgjør en større andel av vaksinerte enn av uvaksinerte, er det naturlig at vaksinerte da vil utgjøre en forholdsmessig større andel av de som blir alvorlig syke.

Det viktige å huske på er at antall alvorlig syke nå ligger på bare litt over en prosent av hva det gjorde før vaksinering.

Skjermbilde 2021 07 06 kl 19 35 39

Mens tidligere data fra Israel tydet på at vaksinerte hadde svært god beskyttelse mot tidligere varianter av SARS-CoV-2, er det nå mer usikkerhet rundt Delta-varianten.

Skjermbilde 2021 07 06 kl 20 24 09

For «det originale viruset» og Alfa-varianten (B.1.1.7) viste israelske data tidligere at to doser av Pfizer-vaksinen ga over 95% beskyttelse mot smitte, og rundt 97% beskyttelse mot covid-relatert sykehusinnleggelse, alvorlig sykdom og død.

Nye israelske tall viser at Pfizer-vaksinen nå gir rundt 64% beskyttelse mot smitte fra Delta-varianten, men fortsatt 93% beskyttelse mot sykehusinnleggelse og alvorlig covid-19-sykdom. Disse tallene er riktignok noe omstridt ettersom britiske analyser tyder på høyere effektivitet mot Delta-varianten. I Storbritannia har man funnet at Pfizer-vaksinen er hele 88% effektiv mot Delta-smitte.

Så hva kan vi konkludere ut fra dette?

Det viktige budskapet her er at på tross av mange rapporter i media som får det til å virke som om vi er i ferd med å tape kampen mot koronaviruset på tross av massiv vaksinering, så er budskapet egentlig det motsatte. Alle disse dataene fra land med svært høy vaksinedekning, som Storbritannia og Israel, viser at vaksinene i aller høyeste grad virker. De gir noe lavere beskyttelse mot smitte fra Delta-varianten, men fortsatt svært høy beskyttelse mot alvorlig covid-sykdom.

Jo færre smittede vi får, og jo flere som er vaksinert, dess mer fokus vil media ha på at stadig flere vaksinerte smittes. Men det er jo uunngåelig. Hvis 100% av nordmenn var vaksinerte med en vaksine som gir 90% beskyttelse, vil naturlig nok også 100% av de smittede være fullvaksinerte. Det er ikke et faresignal når antall smittede da samtidig vil ligge på en brøkdel av hva de gjorde før vaksinering, og antall alvorlig syke og døde fra covid vil ligge på tilnærmet null.

Dette er media i et nøtteskall. Jo mindre en risiko er, dess kraftigere forstørrelsesglass bruker de. Kontekst utelates for å opprettholde ideen om at verden går til helvete.

Budskapet burde egentlig være det motsatte. Nei, vi blir nok aldri kvitt det nye koronaviruset, men så lenge vi klarer å unngå alvorlig sykdom og død, og smittetallene holdes lave, er det en situasjon vi kan leve med.

Jeg ser lyst på fremtiden. Men det forutsetter at så mange som mulig får sine vaksinedoser. Kanskje vil vi, eller i hvert fall de mest utsatte av oss, trenge en tredje dose i 2022, men selv om det dukker opp nye mutasjoner vil eksisterende vaksiner sannsynligvis gi noe beskyttelse slik at det ikke blir noen stor ny smittebølge fra varianter som for eksempel Delta Plus. På sikt er det nok også sannsynlig at vi vil klare å utvikle nye versjoner av disse vaksinene som er enda bedre rustet til å beskytte mot et bredt spekter av mutasjoner.

Med andre ord: Senk skuldrene. Bli vaksinert. Ikke la deg skremme.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!