Jeg skrev følgende som statusmelding på Facebook tidligere i dag, og følte bare for å gjengi samme lille rant her:
Det irriterer meg at mange tilhengere av lavkarbo synes å blande dette med at folk flest får i seg for mye sukker. Det at vi burde redusere sukkerinntak har ingenting med lavkarbo å gjøre. En reduksjon fra "for mye" til "normalt" er ikke lavkarbo. Lavkarbo er å redusere fra "normalt" til "mye mindre enn normalt". Å argumentere for lavkarbo på det grunnlag at folk flest får i seg for mye sukker er å misforstå hele konseptet. Offisielle råd om ernæring og kosthold anbefaler også mindre sukker, men det gjør det ikke til en lavkarbodiett. Grrrrrr.
I den anledning vil jeg anbefale intervjuet med Erik Arnesen i Saltklypa #19 hvor vi snakker om lavkarbo, kildehenvisningene i notatene til den episoden, samt Arnesens utmerkede bloggpost om nettopp lavkarbo i hans egen blogg. Her skriver han bl.a:
Når det gjelder slanking, vil jeg gjenta det jeg sa i intervjuet med Saltklypa: Om du går ned i vekt eller ikke kommer an på hvor godt du klarer å følge dietten! Dette ble kanskje best og tydeligst demonstrert av Lyon et al, som ga deltakerne mat merket med karbon-13. Slik kunne de vise at vekttapet korrelerte med etterlevelsen av dietten. Om man vil ned i vekt gjelder det altså å velge et kosthold ut ifra egne preferanser og behov. Dette er ikke noe nytt.
Arnesen viser til studier som alle peker i samme retning: Vektreduksjon handler om å innta færre kalorier enn du forbruker. Om du velger å redusere inntaket av proteiner, fett eller karbohydrater har ingenting å si i det lange løp. Poenget er at man reduserer inntaket av kalorier uansett hvilken næringsgruppe disse kommer fra.
Dagens kronikk i Dagbladet skrevet av overlege Vegard Nilsen er også verdt å lese. Et utdrag:
Når folk endrer på kosten er det viktig å få fram hva som er motivet. Vekttap? Bedre helse? Mer energi? Dersom vekttap er poenget, finnes utallige måter å gjøre det på. Eneste fellesnevner er at det må skapes kaloriunderskudd ved å endre på inntak og/eller forbruk av energi.
Hvis poenget både er vekttap, bedre helse og økt energi, er det ikke mange veier å gå. De nye norske kostanbefalingene (som ikke er særnorske) er anbefalinger som forebygger svært mange av de sykdommene som hyppig rammer oss, slik som type 2 diabetes, flere kreftformer, fedme og hjerte- og karsykdom. Inntak av grønnsaker og frukt forebygger både kreft og fedme. Selv om de vokser under jorda.
Som Arnesen også kommenterte til meg på Facebook så var Norge et av de første landene i verden som offisielt anbefalte folk å spise lite sukker. Ideen om å redusere sukkerinntak har altså ikke noe med Atkins, Fedon Lindberg eller andre slankeguruer å gjøre opprinnelig.
Helsedirektoratet skriver i sine kostholdsråd:
Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
Dette er et godt generelt kostholdsråd, men det er ikke noe argument for lavkarbodiett.